Friknypplingskväll

Kul kväll som vanligt. Hade ju inte hunnit/orkat/kunnat knyppla nåt sen sist, men det gick fort så jag blev klar med första experimentknypplingen - "3 bottnar". Första bilden är bara vävbotten, det jag gjorde för två veckor sen.Idag blev det nätbotten och rutbotten, sen visade läraren hur man stärkte knypplingen. Först tryckte man ner alla nålarna, så duttade man på stärkelselösningen, sen klappade den torr med hushållspapper, fram med lilla fönen och blåsa till den var kruttorr innan jag fick använda kofoten för att dra upp nålarna igen.Mitt nästa projekt är att göra om samma mönster, med samma färger, men placera dem olika. Det är inget man måste, man kan gå vidare med "vasen", men jag vill se hur effekten blir om man byter plats på färgerna.

Bamse har varit ute, Janne mår bättre, Bekki har åkt iväg för att äta med Tim (han jobbar natt denna vecka) och jag tänker knyta mig i gästsängen för att komma så långt från Jannes basilusser som möjligt. Vill inte, vill INTE bli sjuk igen!

Lön för mödan!

                                        
Idag har jag fått ta emot ett helt gäng foton från kurskompisen som åkte ner till barnhemmet i Tanzania - Zion Orphanage and Widow Center. Det är en otrolig känsla att se dessa tröjor som man jobbat med på olika ställen - i båten, på landet, hemma i soffan mm - på dessa små fina ungar. Helt fantastiskt. Jag blir alldeles rörd! Det var verkligen den bästa gåva jag kunde få.


  
                            

Lite skillnad mot den anonyma bild jag publicerade i december:

Här ligger dom på mitt köksbord!

Dagen i övrigt har varit ok. Kom fem minuter försent till mässan och valde att inte gå in. Jag som alltid är där i mycket god tid ignorerade chefens kommentar till hela arbetslaget om vikten av att komma i tid. Jag har lovat mig själv att inte stressa och ta hand om mig själv tills jag mår helt 100, så jag sov till sju, lät Bamse nosa i sin takt... och missade på fem minuter. Om andra alltid är sena så får de ta åt sig, jag är det i princip aldrig.

Möten och administration, affischerade på vårdcentralen och gjorde lite reklam på zoo, det blir alltid trevliga samtal när jag kommer dit. Affischen på VC är lite sen, men jag var ju så sjuk förra veckan. Nu kanske nån ser den imorgon och kan komma sponant :O). Hämtade Bamse lite efter halv fem och åkte hem och gjorde mannagrynsgröt till mig och Janne. Han är lite bättre idag tack och lov.

Nu ska jag åka och knyppla!

                             

Stridsmö!

Mitt namn är Gunilla, en variant av Gunhild som betyder stridsmö. I Wikipedia stod det lite annorlunda, men strid är iallafall en komponent. Jag har blivit grattad flera gånger, först fattade jag inte alls, men sen kom jag på det. T.o.m en namnsdagspresent har jag fått från en av våra ideella:


                                           

En knypplad fredsduva! Hon är en pärla, hon vet om min knyppling och duvan finns ju oxå i diakonemblemet.

Jag åkte till jobbet imorse. Några blev förvånade över att se mig, men jag kände mig helt ok med Diklofenaken. Jag lovade mig själv att ta det lugnt och det tycker jag att jag kunnat hålla. Skötte eftersatt administration, skrev brev och ringde. Gick ut och köpte youghurt och müsli till lunch och sen åkte jag till terapin. Köpte Blutsaft oxå eftersom jag inte kunna äta järntabletterna under Mmonstrets besök. Efter terapin fastande jag i samtal med kollegor innan det var dax för telefonmottagningen, mera youhurt med müsli och sen ikonmålning.

Jag gav faktiskt upp innan vi slutade för jag tog slut helt enkelt. Jag har börjat ljussätta ansiktena och jag tyckte bara det blev sörjigt, men det ska ju målas i flera lager och alla andras ikoner blir ju så fina. Det blir nog bra. Jag är ju långt ifrån återställd så jag får känna mig misslyckad och trött.

                             

Janne är jättesjuk. Han kroknade i en ordentlig luftvägshistoria inatt. Typisk när han gick av ett tufft arbetspass, kroppen håller fram till ledigheten.

Jag har varit ute med Bamse och tänker sova i gästrummet inatt... men jag har en känsla av att jag redan är smittad...

En söndag på akuten

                                   

Imorse bröt vi upp vistelsen på landet och åkte hem. Janne släppte av mig vid Huddinges akutintag och jag linkade in. Fick komma in på kirurgens väntrum omgående och satt där och väntade nån halvtimme innan jag blev uppropad och fick lämna tre rör blodprov. Sen fick jag vänta en stund till innan jag fick ett rum där jag kunde ligga ner. En läkare kom in och klämde på mig och ställde frågor. Hon trodde definitivt gallsten och skrattade gott åt att jag sugit i mig ett glas whiskey som kramplösare. "Det receptet skulle min pappa ha gillat", sa hon. Eftersom jag var utan smärtstillande så skickade hon in syrran Adam för att ge mig en Voltarenspruta. Jag frågade var han skulle ge mig den och han mumlade lite... "I häcken?", frågade jag då.... "Nja, i stora muskeln brukar vi säga", sa han då. Efter ett torrt skämt om att få i fuktiga händer i plasthandskar så hittade han uppenbarligen en stor muskel i ändalykten på mig, han var duktig för jag kände ingenting av vare sig sticket eller innehållet. Jag hade närapå somnat när läkaren kom in igen. Inga fel på blodproverna, hon tänkte skicka hem mig eftersom smärtlindringen funkat så bra, men oxå skicka meddelande till min husläkare att han ser till att jag kommer iväg på först ultraljud, sen till mottagningen (finns det månne en egen gallstensmottagning eller menade hon kirurgmottagningen?) för att diskutera en eventuell operation. Jag fick oxå gå på apoteket och hämta ut Diklofenak stolpiller att ta vid behov.

                                                                                                     

Apoteket på Huddinge sjukhus var öppet så jag kunde hämta ut medicinen innan Janne hämtade upp mig vid akutintaget igen. En kort sväng hemom, sen åkte vi ut till Monica och Arto som nu flyttat ihop i Monicas lägenhet i Kista. De bjöd på fantastisk fisksoppa med saffran och därefter bär till efterrätt. Härlig avslutning på en småtaskig vecka.

Nu har jag tagit en Diklofenak och ska gå ut med Bamse. Räknar med att kunna jobba på halvfart imorgon. Nu vet jag att jag inte smittar och illamåendet kommer sitta i till den förmodade stenen klämt sig ut i gallgången. Diklofenaken hjälper mot illamåendet oxå. Antagligen sätter sig en del av smärtan i illamående hos mig, för visst har jag haft hemskt ont, men inte så ont som andra gallstensdrabbade vänner och bekanta har beskrivit det... men de har inte mått illa vilket jag gjort till förbajelse! Alla är vi olika.


Gallsten!

Ja, nån kyckling blev det inte för min del. Kokade mannagrynsgröt som jag inte fick i mig, vansinniga smärtor i högra bukhalvan. Messade först Bella och Lotta, som båda är opererade för gallsten, men innan jag fick svar ringde jag Vårdguiden som tyckte jag skulle åka in akut. Men jag orkade inte, det skulle ju inte bli nån operation utan smärtlindring och eventuellt röntgen. Bamse och Ragnar måste ju hem först, eller så skulle det bli Mälarsjukhuset i Eskilstuna... jättebesvärligt. Lotta gav mig rådet att ta en stor whiskey och lägga nåt varmt över smärtan, och det gjorde jag istället. Whiskeyn skulle lösa upp fetterna i gallan/levern och minska smärtan och det gjorde verkligen det. Ont har jag ff men krampen försvann så nu kan jag röra mig. Ett tag var det som om jag hade diskbråckssmärtor i revbenen.

                                      

Bamse har legat hela kvällen på mig. Han vill inte följa med Janne ut. Mellan min promenad mitt på dan och nästa gick det sex timmar och när Janne skulle ut nu gömde han sig under soffan. Han är otrolig! Tänk att djur känner på sig så.

                                        

Nu får vi hoppas att natten blir lugn. Imorgon är vi bjudna till Monica och jag hoppas att jag är bra då. Maginfluensan har tydligen gått över i gallstensbekymmer.... Måste söka för det snart hursomhelst... men inte akut som det är nu.
                        

Koffeindetox?

Resten av torsdagen förlöpte i soffan. Janne hämtade Bamse och gick oxå ut med honom på kvällsrundan. I gengäld "överträffade" jag mig själv genom att bjuda familjen på mannagrynsgröt och knäckebröd till middag, det blev faktiskt uppskattat! Den enda klagan jag hörde var att jag gjort för lite gröt! Jag ringde oxå damen som jag lovat vara stöd för på begravningen, hon tyckte jag skulle stanna hemma för hon var förstås inte villig att riskera en magsjuka. Lovade ett hembsök ist när jag piggnat till.

                                    

Igår fick jag panik över att ff må så illa! I desperation for jag iväg med alla biblioteksböcker för kursen jag precis avslutat, handlade på Willys, köpte garn och åkte sen till terapin för att nästan grina. Varför går inte illamåendet över? Är det psykiskt? Jag är ju inte magsjuk längre, bara så fruktansvärt illamående!

När Janne kom från jobbet åkte vi ner till landet. Jag kände mig lite bättre, men när jag lagat middag, fläskschnitzlar, så blev jag så illamående att jag tillslut bad Janne ta kvällspromenaden medan jag gick och la mig. Sov oroligt hela natten, halsbränna, illamående, tryck över bröstet, värk.

Men när jag vaknade på riktigt imorse mådde jag bättre igen. Gick en ordentlig sväng med Bamse, han fick springa lös på bondens äng. Frukosten var vansinnigt god, ff utan kaffe... men sen sköljde illamåendet över mig igen. Fick en känsla av att det kanske handlar om avgiftningssymptom så jag ringde mamma och pratade om det. Jag menar, jag har druckit kaffe sen jag var 10 år och varit storkonsument, drog sen ner  en hel del under min tredje graviditet men måste ha ett par koppar varje morgon för att inte få huvudvärk. Nu drack jag ett svagt kaffeblask i onsdags i ett försök att bli av med huvudvärken men fick så ont i magen att jag sen dess låtit bli, blivit illamående vid blotta tanken på kaffe. Jag bäddade ner mig och nästan somnade igen, då kom bonden över på visit, Janne bjöd in honom på kaffe. Blev spyfärdig vid tanken, än värre när doften smög sig in i sovrummet, men när de satte sig vid bordet med mina snabbtinade bullar gick jag upp och tog en kopp kaffe med dem. Efter det släppte illmåendet och byttes i en hemsk magsmärta... som sen gav med sig en aning och efter det har jag mått rätt bra faktiskt. Tog ut Bamse på en långsväng igen, ont som fasiken på samma ställe som levern och gallan sitter, men det var skönt att röra sig ute i friska luften. Bamse hade riktigt roligt i bonden sorkåker.

 

Det blev dusch när vi kom in. Hade sett fram emot att knyppla, sticka muddar till Lotta och ge mig på en blåbärsmössa... men det har inte funkat med mitt illamående. Nu hoppas jag att kaffet var boven och att lever-värken går över. Nu räcker det med skit! Janne tinar kyckling åt mig... hoppas få må bra även efter middagen... hur gör jag annars nästa vecka? Det blir ju läkarbesök och grejer! Vill inte, vill inte, vill inte!

Internet är kul! Fick en kommentar på ett inlägg från i somras från en knypplerska som gör egna mönster mm, kikade in på --> hennes hemsida <-- Det är så roligt när folk med olika eller samma intressen som mig ger sig tillkänna. Jag går ff in på Olsis blogg mellan varven och njuter av hennes fina scrapping-alster, ibland dyker någon av mina frivolitetsfjärilar upp :O) Nån gång ska jag prova på scrapping oxå. Fick lite fina grejer av Olsi, köpte oxå några paket från Creative club som jag ser fram emot att använda vid tillfälle. Men fn är det fri knyppling, ikonmålning och mina privata små handarbeten som får ta tid. Dessutom vill jag vila lite efter uppsatskursen mm, det har varit lite mycket på sistone....

Undrar om jag ska erbjuda mig att laga middagen eller om Janne gör det...

Ännu en dag i soffan


Camping i TV-rummet

Kvällen förlöpte den med. Jag följde med Janne ner i källaren när han ville vila lite efter jobbet, vi pratade återigen framtid, ekonomi, hälsa... sen gick vi till datorn och tittade på bilder från Playa Del Carmen i Mexiko. Det känns overkligt... den ÄR overkligt, men nu är handpenningen betald. Vi ska fira vår 20:e bröllopsdag där. Vår 10:e bröllopsdag firade vi i Patong på Phuket, Thailand.

Bekki hade gjort amerikanska pannkakor till sig och Tim och det fanns så det räckte till Janne och mig oxå. De innehåller samma ingredienser som våra traditionella med med undantaget att det är bakpulver i, och färre ägg. Det var första gången jag åt dem och de var goda. Bekki blev bjuden på american pancakes när hon var hos småkusinerna i Skåne, deras pappa är från USA, och hon har gjort dem ibland sen dess. Det ska vara lönnsirap till, men vi hade bara vanlig ljus och det funkade det med. En räckte gott och väl, de var mäktiga och jag är inte bra än.

Janne gick ut med Bamse åt mig och jag är overhört tacksam för det. Jag klarar bara korta promenader och inte ens det känns säkert. Men igårkväll orkade jag faktiskt titta på TV OCH virka. Sen sov jag väldigt gott i min egen säng. Nu tror jag smittorisken är över, även om det låter som åskguden Tor drar fram i sin vagn i magen.

                                                                     

Nu på morgonen vaknade jag av väckarklockan kl 8.00. Tog ut Bamse i skogen en sväng och körde honom till dagis. Vad glad jag är över hans dagis. Han trivs så bra och jag har så gott samvete när han glatt skuttar in. Jag vet att han har det bra där! Själv åkte jag hem och drack lite välling till morgonmackan, gick och la mig en stund till. Magen mullrar, illamåendet är på tillbakagång. Nu tror jag att Tranon och Mmonstret är lika stora bovar till mitt illamående, taskig tajming, men det är väl lika bra att ta allt på en gång. Man lär sig uppskatta välmående gång på gång och det är nog så nyttigt. Måste bestämma mig snart för hur jag ska göra imorgon. Har lovat gå på en begravning som stöd, men jag vet inte om jag kan hålla det löftet. Måste ringa och prata med personen i fråga mycket snart om jag bestämmer mig för att inte gå.

Nu ska jag göra nåt annat en stund. Vila ögonen och låta tankarna gå sin egen väg, tror jag.

PS. Min uppsats fick godkänt. Ska lämna in den efter att ha kompletterat några källor i diskussionsavsnittet :O)

Om och om igen

                                                                       

Just nu är jag lite deppig faktiskt. Svårt att hålla humöret uppe. Mår illa som fasiken igen! Drack en liten skvätt kaffe för huvudvärken började bli en plåga, vet inte om det var det som satte igång det hela igen. Eller så beror det på Tranon, jag måste ju ta dem när Mmonstret är här, annars går det åt skogen, men jag brukar få ont i magen av dem i vanliga fall.

Annars sov jag gott i två timmar efter morgonens bravader. Är totalt orkeslös! Petade i mig två knäckemackor tillsammans med kaffeskvätten och blåbärssoppa, men ...jaja, jag ska inte ta detaljerna ... Har meddelat jobbet att jag blir hemma imorgon oxå, jag kan ju inte gå till jobbet så här! De skulle dessutom skicka hem mig direkt för vem vill ha magsjuka? En sån här segvariant dessutom? Det som bekymrar mig mest är att jag lovat gå på en begravning på fredag... men i värsta fall får jag ringa och prata med henne på torsdag, det GÅR ju inte om det inte blir bättre.

Jag har inte orkat virka, inte orkat titta på TV, men bloggandet och datorn ger mig lite förströelse mellan tupplurarna och gloendet i taket. har googlat lite på bilder. Kollat mina album på Facebook...


Ngorongoro, Tanzania 2007                                         Paris 2011


Rom 2009                                                        Addis Abeba, Etiopien 2006


Mallorca 2011                                             Gotland 2010


Lanzarote 2010                                                         Gran Canaria 2010


Kairo, Egypten 2008                               Fuerteventura 2011


Cancun, Mexico ... 2012?                             Efter den här flunsan kommer jag bara behöva
                                                                 färga håret för att se ut så här
:D

Jag har faktiskt ett bra liv. Jag får göra, och kan göra, det jag älskar mest. Jag har en underbar familj, ett roligt jobb och vi har råd att resa. En liten magsjuka som får mig att uppskatta mannagrynsgröt som om det vore värsta gourmetmåltiden bore jag inte klaga över. Nu ska jag sova lite igen tror jag :O)

Himmelsk mannagrynsgröt!

                            

Janne köpte hem mjölk på vägen från jobbet. Bekki gjorde stuvade makaroner åt sig och jag mannagrynsgröt. Jag är av den åsikten att när magen är i olag ska man äta det man är sugen på. Blåbär och morotspuré, som ju rekommenderas, har visat sig ha en lösande effekt på vissa. Jag har alltid blivit sugen på mjölk först, ända sen jag var barn, och det har funkat jättebra. Gröten var så god att ögonen tårades. Jösses, säger jag bara. Det är åratal sen jag gjorde mannagrynsgröt, men under kvällen åt jag två portioner och det var gudomligt! Visserligen gick magen i racerfart och kramperna kom med ojämna mellanrum, men att slippa de värsta hungerkänslorna och blodsockerfallen var underbart. I synnerhet som Mmonstret valde att komma på besök. Jag har börjat vänja mig vid att hon kommer med 3-3,5 veckors mellanrum. Nåt klimakterie kommer jag nog aldrig få uppleva.

Hade släpat upp sängkläder så jag sov i soffan i TV-rummet. Bekki låg i vardagsrummet. Janne sussade i källaren. Hörde inte när han åkte till jobbet före sex imorse. Jag vaknade halv 8. Bamse har trasslat runt bland mina ben hela natten så jag har inte sovit jättebra, men det gör inget. Sov så mycket igår och kommer nog fortsätta sova idag. Jag tog ut honom en sväng i skogen, sen körde jag honom till dagis. Han var överlycklig. han var så himla duktig igår, inget tjafs nån gång, säkert visste han att jag var dålig. Janne tog ut honom två längre promenader på kvällen så lite belöning fick han för sitt stora tålamod med matte.

Nu har jag tagit en varm lång dusch, matat djuren och ätit frukost bestående av välling och knäckebröd med ost och lite kaviar. Himmelskt gott! Kramperna har inte gett sig än, men de kommer mer sällan. Vi får se under dagen, borde kanske stanna hemma en dag till?

                        

...och en tupplur

                                                  

Skulle bara vila en timme innan jag tog ut Bamse, tänkte jag, men jag sov i två! När jag kvicknade till var klockan kvart över två och det tog ytterligare en halvtimme innan jag vågade gå ut. Lite socker för blodsockret, lite vätska och försöka skaka igång lederna. Bamse är så himla duktig! Det tog sex timmar mellan första och andra promenaden, men han ligger och sover i fåtöljen bredvid soffan där jag ligger. Inget tjafs. Och när jag var ute med honom i skogen så gick han så fint i kopplet, utan utfall mot ekorrar och fåglar som annars. Han fattar verkligen att jag är dålig och han har släppt alla jobbiga unghundsfasoner idag.

              

Bekki sitter vid TVn, men jag orkar ingenting. Vi har pratat lite skola och mamma har ringt, sen måste jag ligga och glo ut genom fönstret en stund. Orkar inte ta tag i virknålen, inte i knypplingen, ingenting, bara ligger här som en uppblåst säl och inväntar kramperna... och att krampen ska gå över...

Nu får vi se hur länge jag sover efter att ha skrivit den här bloggen. Janne ska handla lite åt oss efter jobbet. Bekki vill ha stuvade makaroner och jag kan tänka mig att prova på mannagrynsgröt. Jag har vädrat sovrummet och spritat och spritat... men jag sover i soffan inatt! Hoppas Janne klarar sig.

                                 

En kopp thé...

                            

... och en liten bit knäckebröd än så länge. Magkramper. Satte fingrarna i halsen klockan 4 imorse, stod inte ut med illamåendet längre. Nu halvsitter jag i vardagsrumssoffan och det är en prestation. Släpade mig ut en kvartslång promenad med Bamse vid 9-tiden, men orkade inte ta bilen till dagis med honom. En dam med en tax som vi brukar stanna och prata med blev bekymrad över mitt utseende och det förstår jag - likblek och med tovigt hår åt alla håll, men mår man illa så gör man. Bamse verkar ändå rätt nöjd med att ligga ömsom på mig, ömsom bredvid mig och sova. Ragnar är desto mer frustrerad. Han hör att Bekki och jag är hemma (Bekki är oxå magsjuk) och så får han inte komma ut. Men jag orkar inte passa honom och Bamse just nu. De retas och tjafsar så det blir ingen vila att ha dem ute samtidigt.


Ska aldrig mer ondgöra mig över någon som blir magsjuk, inte ens när det drabbar mig ;O) Lite grinig blev jag ju när jag fick veta att killen jag skulle opponera på var magsjuk mindre än två timmar före seminariet, jag hade ju jobbat så hårt med den uppsaten och var ordentligt laddad.  Magsjuka för mig är oftast någon som vill komma undan något. Det kommer från mina år som Tupperwareförsäljare, nästan alla sena återbud skylldes på maginfluensa och det var så ofta att det var orimligt. Istället för att säga att man inte orkar, ångrat sig, tappat lusten att gå eller något annat så säger man att man blivit magsjuk, jag kallade det Tupperwaresyndromet. Nu ångrar jag mina hårda tankar och ord igår. Seminariet blev mastigt så jag var rätt nöjd att få hälften gjort, min uppsats var en av fyra som las fram och det blev som sagt mastigt ändå, jag är nöjd med att få opponera vid ett senare tillfälle. Dessutom blev jag nästan mer irriterad när en tjej kom som var magsjuk. Hon berättade att magen var orolig och att hon burit magsjuka barn i två dygn, jag höll mig på avstånd men det är ju inga garantier. Det troliga är att Ängla smittade oss i lördags eftersom Bekki oxå blev sjuk inatt. Ängla blev sjuk på vägen hem härifrån och sen blev Linnéa sjuk. Men vad vet man, om man jobbar, åker tunnelbana och buss, handlar, går på offentliga toaletter ... smittorisker finns överallt. Härhemma spritas handtag och annnat efter varje toabesök nu i hopp om att skona Janne. Han jobbar och mår bra än så länge.

Nu ska jag kura ner mig en stund på kudden under lakanet i soffan. Måste ladda för att orka ut med Bame om en timme...

                     

Slutseminarium

Jobbat hemma idag, jobbade på oppositionen på em. Gått ut några rundor med Bamse. Halv fem slutseminarium i uppsatskursen. Den uppsats jag skulle opponera på och har lagt ner så mycket jobb på blev inte av idag, han blev magsjuk och det fick jag veta 30 minuter innan jag åkte hemifrån. Med facit i hand var det kanske lika bra för det blev tungt ändå. Nu blir det opposition med bara honom, examinator och mig så småningom. Hoppas få besked snart om jag blev godkänd, men det kändes bra. Hade ett bra samtal med min opponent och lärarna verkade positiva. Janne hämtade mig i Hagsätra vid nio och vi åkte till Donken, var så himla hungrig. Sen blev jag illamående för jag åt för mycket för snabbt, men efter en skogspromenad med Bamse i vår vita skog kändes det bättre.

                                

Uh...SOVA!

Övertrött

Har läst igenom uppsatsen som jag ska opponera på igen. Den är spännande men helt fel uppbyggd. Eller har jag fel i sak? Ser inte fram emot mogondagens oppositon. Måtte jag bli godkänd för jag vill gå vidare.

Har varit på en urtrevlig fest för de ideella på jobbet! Verkligen dagens höjdpunkt.

                                                  

Efter det tog jag ut Bamse på en underbar promenad i mörkret i skogen. Samma fantastiska sken som inatt, släppte Bamse lös och han sprang med liv och lust. Han älskar snön! Två stora hundar förstörde hans lek, han var så duktig när jag ropade "stanna", han stod still till jag kommit fram och kopplat honom. Sen har han legat bredvid mig medan jag virkat till Wallander och Kalla Fakta.


                               

Imorgon jobbar jag hemma så Bamse får krya på sig lite till. Tog hem jobb när jag ändå var på jobbet för festens skull. Ska väl titta på min egen uppsats innan jag åker in till seminariet oxå... Piuh!

Nu har vi varit ute en sväng till. Svårt att komma till ro, imorgon gäller det!

...var hela världen vit...

Kvällen blev jättemysig! Janne hade gjort marinerad ugnstekt fläskfilé och kokat morötter, jag gjorde blomkålsstuvning. Godisarna hade varit på kalas innan de kom så de var lite trötta, men det är alltid lika gott att se de små. Bamse orkade inte som vanligt så han fick periodvis sitta i köket så det inte skulle hända fler bitolyckor. Det var hemskt att Bekki blev biten, men det vore katastrof om han skulle bita nåt av barnbarnen! Men allt gick bra och det var trevligt. 

                     
                      Skogschampinjoner i såsen. Så mycket mer smak!

Bamse fick äta små portioner kokt fisk hela eftermiddagen och kvällen, promenaderna var korta. Den sista promenaden jag gick var ut i skogen strax före midnatt. Det var så häftigt! Det hade snöat hela kvällen och skogen var som upplyst, nästan som på dan. Märkligt sken... Tyst och stilla ... och en hare som skuttade iväg... en trolsk upplevelse.


                             
                              Vem där?

Bamse hade varit lite orolig så Bekki tog ut honom vid halv två inatt och stängde sen ut honom i köket där han alltid sover, då lugnade han sig. han var nog bara övertrött efter magsjukan och kalasandet.

Imorse var verkligen hela världen vit. Det har snöat flera centimeter och Bamse blev överlycklig. Han älskar snön! Det var sån där kramgo snö så han blev full av snöbollar.Han var lös i magen men ingen diarée, tack och lov. Sen fick han kokt fisk och fem kulor torrfoder... nu får vi se dagen an.

Jag ska sätta mig med uppsatsen jag ska opponera på en stund. Det ska bli skönt när seminariet är över för nu är jag rätt pluggtrött. Måste gå igenom min egen oxå... den ska oxå upp för opposition imorgon så det är verkligen två anledningar att vara nervös - min uppsats ska nagelfaras och så ska jag göra en bra opposition på en annan. Pjuh! Jag längtar bara efter att få knyppla nu, det är så kul med nya momentet - friknyppling. Ängla fick sina byxor igår. Ängla sa att hon gärna vill ha en mössa oxå och jag har ju garn till det. Ska kolla med Linnéa, för Ängla önskade sig en blåbärsmössa fast röd. Det skulle man ju kunna göra så det matchar tröja/byxor och jag kan nog byta detta tjockare garn mot något tunnare.Nej, nu måste jag ta tag i uppsatserna. Om ett par timmar ska jag jobba. Ragnar busar i köket, han ska få gå in i voljären nu. Bamse sover sött i sin sacosäck och det ska han få fortsätta med en stund.


Mirakelpiller och maginfluensa

Jag är så fascinerad så det finns inte! Sällan har jag upplevt ett sådant "mirakel"... det kan jämföras med känslan av ett huvudvärkspiller som avlägsnar huvudvärken. Igår var jag tvungnen att gå in på hälsokost och berätta om vad blåbärspillren gjorde med min syn! Vad jag inte sa, men som jag oxå märker, är att den tagit bort värken i mina ben. Det är ju en hel del antioxidanter i de där pillren så jag skyller effekten på det.... och fortsätter vara lycklig över min återerövrade syn. Jag var ju t.o.m hos ögonspecialist i höstas, de hittade tackochlov inga fel. Nu får vi hoppas att effekten håller i sig.

                                                       

Dagen började med kontraktsmöte i Farsta, sen hann jag med lite i den växande högen administration innan jag åt lunchlåda och åkte på terapi. På vägen från t-banan gick jag in på hälsokost och berättade för dem om den märkbara, snabba effekten och frågade skämtsamt om de hade nåt lika effektivt piller mot övervikt. De förundrades liksom jag över den snabba blåbärseffekten, fick oxå bra råd om LCHF och hur jag kan jobba med ämnesomsättningen. Inga bantningspreparat för mig som har hypothyreos, men det visste jag, frågan var ett skämt... men jag fick bra råd tack vare att de inte fattade min humor.

Lite mer admin, brev och affischer... sen hämtade jag Bamse. När vi skulle gå från garaget började han spy galla. Jag ringde dagis och det hade han gjort där oxå, men sen ätit, så de ringde inte till mig för de trodde det var nåt tillfälligt. Han fick ris och kokt fisk, åt bara fisken, han orkade inte gå nån lång kvällspromenad. Nu när morgonen kom trodde jag har var bra igen för han hade inte gjort något på golvet och verkade okej. Men på morgonrundan både kräktes han och hade diarré. Jag hade tänkt gå en affischrunda, men efter att han åsamkat sig själv gulrandiga bakben så gick jag hem igen. Två affischer hann jag sätta upp iaf.

          
                              

Visst lyser de fint i grådasket!

Hemmavid fick jag duscha lilla Vov. Sen satte jag mig med uppsatsen jag ska opponera på på måndag på slutseminariet. Den är svår, den upprör mig och gör mig uppgiven omvartannat. Den handlar om vitsen med diakonatet... Den är bra, men jag känner att jag tycker för mycket, jag blir arg på okunskapen inom kyrkan och att man tagit över vigningen av diakoner från moderhusen om man inte vet vad man ska ha diakonerna till. Men så ser ju kunskapen och ambitionen så olika ut om man jämför nationell nivå med gräsrotsnivån, men det finns oxå stora skillnader mellan församlingar. Jag har personligen bara goda erfarenheter, men denna uppsats visar på att det finns en annan verklighet vid sidan av min.

Bamse ville inte äta, inte dricka, inte sitta i knät utan bara titta på mig och hålla sig tätt till mina ben medan han skakar och skakar. Jag messade dagisfröken som ville jag skulle inga djursjukhuset och det gjorde jag. Skonkost, lite och ofta, se till att han dricker. Om allmäntillståndet blir sämre ska jag höra av mig igen.

                       
                        Han sov en stund i sin sacosäck som vi hittat på Blocket

Nu ska jag gå ut en kortis med Bamse, ta en dusch och se om jag kan hjälpa Janne. Han håller på med middagsmat. Linnéa med familj samt Jens och Sandra kommer över på middag, Bekki och Tim är hemma så det blir familjemiddag. Bella med familj var här för två veckor sen... så sen får vi planera nåt för Monica och Arto... eller så bjuder vi hem oss till Monica som flyttat tillbaka till sin lägenhet i Kista så kan vi göra inflyttningsmiddag på plats där. Har inte varit där sen hon flyttade ut för snart fyra år sen när hon flyttade till Oslo.

På återhörande!

                           

Blåbär

Två besök på morgonen, sen admin kring det och sist lägga sista handen vid inbjudningsbrevet till Stilla Kvinnotimmar. Det är mycket som ska kollas upp och korr-läsas! 30 minuters lunch och så iväg till kapellet. Tre besökare på Öppet kapell idag: ett tyngre fondärende, en ville beställa tid för djupare samtal och en som ville ha sällskap en stund. Bra dag! Fixade lite kring fondärendet innan jag gick för att handla, hämta Bame och åkte hem. Fixade egenhändigt gjorda hamburgare som stod på bordet först en stund efter sju...               
                                      
Kvällen har varit lugn och mysig. Janne och jag har suttit med tända ljus och pratat Mexico. Janne är ute med Bamse så jag ska passa på att sova... det blev inte många timmar inatt heller!

MEN jag gick in på hälsokost idag och frågade om det fanns hjälp för mina trötta, svidande, grådimmiga ögon. Efter en kvarts resonemang provade jag det billigaste blåbärspreparatet... och det hjälpte på första tabletterna. Efter 2 timmar började det krypa i kinderna och tinningarna, sen började min dimsyn försvinna och jag såg klarare!!! Måtte det vara en effekt som håller i sig. Hon sa 2-3 månader, så detta känns lite för otroligt för att vara sant på riktigt! Men ikväll ser jag faktiskt på skärmen vad jag skriver!!!!

Sov gott nu, kära vänner!

Japan, hundbett och Mexico!

Det blev en spännande dag. Sov taskigt inatt. Föreläsaren ringde efter kl 23.00 för strömssladden till hennes dator var försvunnen och hon trodde den hamnat med vår jobbdator. Pratade med henne en stund.. sen sov jag oroligt förstås, vaknade stup i kvarten med ihållande värk i höften.

Gick upp före klockan, som vanligt, duschade varmt och länge, gjorde mig klar och åkte. Ringde föreläsaren strax efter nio för att berätta att vi hade strömkabeln hos oss. Fick undan en hel del på jobbet innan föreläsaren kom, sen droppade det in frivilliga och gäster till caféet.

Efter allt strul med tekniken tidigare i veckan så kan jag säga att programmet var suveränt. Timmen flög sin kos och jag tror alla gäster var väldigt nöjda. Det kom som vanligt inte så många, men två nya hade hittat dit tack vare affischerna.
                                   
Jag åkte vidare till Sockenplans Thai och åt middag med Lotta. Jättemysigt!

                

Hemma slog jag mig till ro i soffan med stickorna, mätt och belåten. Bekki kom in och gav mig en puss på kinden för hon skulle åka iväg med Tim, Bamse skäller till (som han brukar, pussar och kramar tolkas av hundar som hot) och Bekki böjer sig ner för att pussa honom. Han är nyvaken får jag säga till hans försvar, lyfter överläppen vilket Bekki inte såg för hon kom uppifrån... och han hugger till. Bettet tar illa i läppen och hon blöder kraftigt. Jag tar Bamse i nackskinnet och håller honom hårt tills han slappnar av i kroppen, sen stänger jag ut honom i skohallen medan jag hjälper Bekki. Tim lyser med en ficklampa på insidan av läppen och det är svullet och blått så jag ringer Vårdguiden som rekommenderar henne att åka in, vilket hon och Tim gör, och får hjälp att göra rent + antibiotika. På apoteket tror de tydligen att Tim klappat till henne för två apotikarier börjar prata med varandra om dosen samtidigt som mer än en sänder onda ögat på Tim. Till slut säger Bekki högt att "jag har blivit hundbiten!" Då enas personalen snabbt om att det är den högre dosen hon ska ta.

Efter det äventyret återgår Janne till datorn. En stund senare kommer han upp och meddelar att han bokat en resa till Mexico! Så nu go vänner... kan jag tala om att vi planerar att åka till Mexico i november - över vår 20:e bröllopsdag.

Bamse är rastad, jag är trött, Janne gör sig klar för sängen vilket jag redan gjort.

                        SOV GOTT!

måndatissda

Tuffa dagar! Jobbade stenhårt med olika administrativa uppgifter på måndagen. Blandannat inför Stilla Kvinnotimmar som jag hade kallat till möte på tisdagen samt onsdagens andakt. Terapi efter lunch, samtal, telefonmottagning och sen ikonmålning. Var på jobbet i över 12 timmar (även om 3 timmar var fritid). Kul att komma igång med ikonmålningen igen... men det är sista terminen vår lärare är kvar :O( Vi får se hur och om det löser sig på annat sätt. Får ta vara på denna termin så gått det går.

                          
                             Nu är vecken i kläderna lagda!


Här står den i min hylla bland allt möjligt annat: en ikon från Etiopien, en ängel jag gjorde i ungdomsgruppen i Spånga, ljuset jag fick i vigningspresent, filtarna som inte kom med julens sändning till Lettland, en Mariastaty från Egypten...mm...

Kom hem precis när Janne kom ut genom dörren med Bamse. Jag gjorde honom sällskap.

Dagen blev stressig! Mässa och personalmöte i Hagsätra. Fick ett telefonsamtal från föreläsaren som ska berätta om Japan i morgon och hon ville gärna komma ut idag igen för att försäkra sig om att tekniken funkar imorgon, det gick ju inget bra i söndags. Vi bestämde klockan 12.00. Jag hade tänkt att bara köra över datorn till henne och husfar, men stressen började orsaka myrkrypningar i hårbotten och tunnelseende så när jag kört över till Högdalen för att förbereda mitt möte bad jag en kollega ta sopplunchen klockan 12.00. Det gjorde att jag kunde koncentrera mig på planeringsmötet inför Stilla Kvinnotimmar och sedan i lugn och ro leta reda på lånedatorn, åka över till Hagsätra och t.o.m äta lunch. Vår suveräna husfar fick igång maskineriet medan jag åt sushi och pratade med föreläsaren. Så skönt! Mellan 13-16 nytt möte, sen hann jag fixa tackkort och lägga sista handen vid andakten till imorgon. Hämtade Bamse strax efter fem.

Janne hade gjort jättegod middag, vilade en stund och kollade av hur pappa mådde. Han hade fått åka akuten idag igen pga smärtor i huvud och nacke. Akuten ville inte de skulle ta egen bil så de skickade en ambulanstransport... men tack gode Gud! Det var bara nackspärr! Inte konstigt efter den smäll huvudet han fick när han föll, det kunde varit mycket värre! Förhållandevis avspänd tog jag glasögon och en ask nålar och åkte upp till knypplingen. Borde tänkt på att knyppelpinnar är bra att ha, men hjärnan hade lagt ihop tänket för idag. Fick låna av läraren, nyinköpta garn i olika färger ingår i kursen. Idag började vi ett nytt moment och fick låna varsin knyppelplatta (inga dynor längre alltså)! Fri knyppling kallas det och nu ska vi knyppla utan fasta mönster, vi får så att säga "lösa problemen själva". Vi började enkelt (förstås), 3 olika bottnar på frihand, med nålar bara i kanterna.


Påspolat! 3 nyanser av orange.

                           
                            Klart för knyppling!


Första botten gjord. Vävbotten! Kommer nog namge "konstverket" nåt med sol... solnedgång ....

Janne och jag tog ut Bamse när jag kom hem strax efter nio. Trött? Oja! Men så nöjd med livet <3

söhöhöndag

Rubrik-torka!           

Gick och la mig efter midnatt. Jobbar stenhårt på Änglas byxor nu, inte mycket kvar... några timmar till bara!

Imorse sov jag lite längre, gick ut en timmes lång skön skogsrunda med Bamse vid 10-tiden. Skönt att han är så morgontrött. När jag kommer upp på morgnarna pussar han mig, kollar om källardörren är öppen - är den det går han ner i lugnet och tystnaden, är den inte det så får vardagsrumssoffan duga. Sen släpar han sig till ytterdörren när jag fordrar det! SEN blir han pigg när vi kommer ut och då springer han benen av sig!När vi varit ute och knallat satte jag mig med stickorna och ett inspelat program av "stjärnorna på slottet". Jag har fastnat för det programmet och det var nog Christer Lindarws förtjänst. Nu var det Louise Hoffstens tur. Passade på att äta upp resterna av mandarinpajen innan jag tog ut Bamse på en kortis och åkte till jobbet.

Skrev in tacksägelsen i förbönen jag skulle hålla, hjälpte till med dukningen, pratade en del med prästen, sen var det gudstjänst. Monica kom och var med, hon fick sina pulsvärmare och två brev som kommit till oss. Efter gudstjänsten middag - fisksoppa med saffran och som efterrätt fick vi ananaspaj. Onsdagens berättare kom och vi skulle kolla att tekniken funkade med bildkanon och dator. Det gjorde det inte så det var ju tur att vi bokat in denna tid. Nu fick hon med sig en massa instruktioner och nu får vi hoppas att allt går geschwint på onsdag! Jag har fått god feedback på annonseringen så det bara måste funka!Kom hem vid 19.00 och nu sitter jag här och väntar på att klockan ska bli 21.00 så jag kan ta ut Bamse och få krypa i koj. Imorgon blir en lååååång dag, med bla terapi och ikonmålning på schemat...

Idag är jag BÄST!

Sov gott och länge, gick sen ut en timslång promenad med Bamse... vi satte upp affischer i området! Jag är så himla nöjd med dem!!!

                    

                              

Nu får vi se om det kommer lite nya människor på onsdag :O)

Sen satte jag full rulle med uppsatsen och det har tagit många timmar för att göra en diskussion, dra en slutsats och skriva egna reflektioner på 3st A4-sidor, men nu är det gjort och ivägskickat! Tack mamma för att du tog dig tid att lyssna när jag läste igenom diskussionen. Vartefter eftermiddagen gått, desto tröttare ögon och såsigare hjärna. Pausade två gånger, en gång för att Jens kom och hämtade sin post, då fikade vi. 

                              
                                Det blev en liten paj till moi oxå... av stulna ingredienser ;P

När Janne vaknade efter nattpasset värmde jag kotletter och bakade en stor mandarinpaj som han ville ha med sig till killarna på jobbet, han tog en långrunda i skogen med Bamse i gengäld... men nu är uppsatsen skickad och jag tänker ha en lugn och skön kväll! Idag är jag BÄST!

                                                          

Pappa mår tack och lov mycket bättre. Taskig aptit och grym värk i höften vilket han nog kommer att få ha ett tag. Han måste ha slagit sig hemskt illa!

frehehedag

Pappa hade fått åka hem inatt. Det fanns inte platser att lägga in honom på Norrtälje sjukhus... ändå var det frågan om en massa olika saker från lunginflammation till misstänkt blödning i hjärnan. Spännande sjukvård vi har. Läkaren hade ringt mamma imorse och sagt att hon måste hålla koll på honom så inte nån ven stod och läckte, han äter ju Waran. Jösses, säger jag bara!

                                          

Jag har inte hört nåt mer idag, har försökt ägna mig åt uppsatsen men det går trögt. Imorgon kväll eller söndagmorgon måste den skickas in och jag har en del kvar. Men tankarna har varit på annat håll... kan man säga.

Terapi har jag varit på, vi fortsatte prata undertryckt ilska, bara en sån sak drar fokus från det skrivna ordet. Janne hämtade mig från pendeln och jag var hungrig som en varg, in på Willys och köpa fläskkotletter, steka dem och koka i gräddsås med sambal oelek - mumma! Sen har det inte blivit mer.

Bekki har åkt och tränat, Janne är och köper en sacosäck till Bamse som han hittat på Blocket. Jag har gjort ordning fågelburen:Den är lite liten, men de ska få komma ut mer nu... jag hoppas att de slutar med äggläggandet nu när det ligger galler över botten. Det finns ingenstans att bygga bo nu!

Ska ringa mamma och fortsätta med Änglas byxor, tror jag. Hård pluggdag imorgon!!!

tohohorsdag

Möte i Högdalen hela fm, skriva protokoll över lunchen och öppet kapell i Hagsätra på eftermiddagen. Det blev en lugn eftermiddag så jag hann skriva förbön till söndag.

Sen gick jag faktiskt ner till zoo och köpte en ny bur till Blue Moon och Solero. Den de har är sprucken och jag tycker den är så vansinnigt funtad, med delad botten... och var tror ni de skiter? Jo på mellanbiten så man måste göra ren två utdragslådor + hela burbotten. Nu har jag köpt en med en utdragslåda och så det bör räcka att göra ren den + ett galler som ligger över botten. Varför det finns där har jag ingen aning om men min tanke är att de kommer inte vilja lägga ägg på gallret så alltså borde deras allmäntillstånd förbättras. De har lagt ägg hela hösten och vintern nu, de vägrar ge upp! Och nu börjar de bli hängiga och ruggiga i fjäderdräkten trots vitamin i vattnet och kraftfoder i fröet. 

                                    

Ble Moon                                                    Solero

Sen hämtade jag affischer till caféet - En doft av Japan - på jobbet i Högdalen, hämtade Bamse från dagis, hem och lasta av allt och gå ut med Bamse. Lunch åt jag halv två så middagen hoppar jag över.

Ikväll har min pappa fått åka in på sjukhus. Igår ramlade han när han var ute med hundarna och slog sig i huvudet. Idag har han kräkts hela morgonen och har en hemsk värk i höften om jag förstått det rätt. Mamma fick inte in honom i bilen så de fick beställa ambulanstransport. Så nu sitter jag här och väntar på telefonsamtal. Hoppas få besked ikväll.

                   

Under tiden ska jag nog sticka en stund, gå ut med Bamse tidigt... och hoppas få somna oxå. Det har bara blivit några timmar per natt sen helgen, det börjar kännas kan jag lova!

hohohonsdag...

Killar i halsen och svullna ögon. Annars är läget bra. Tog Bamse på promenad och till dagis fastande för att sen åka upp till centrum på provtagning. Fick vänta i 40 minuter... och jag hade lugnt kunnat dricka mitt morgonkaffe men förra gången skulle jag vara det och fick vända efter 40 minuters väntan. Bättre att vara på säkra sidan.

                                                                      
Eftermiddagen har jag ägnat åt tre timmars fika med paus för andakt. Det kom förhållandevis många på caféet idag, ett par nya och några som inte varit med på länge plus de trogna gamla godingarna. Intensiva samtal så jag var lite mör när jag packade ihop halv fem och hämtade Bamse. Gjorde enkel middag, bacon och äggstanning till mig och Bekki. Ska nog handarbeta en stund och göra tidig kväller. Efter Hinsehäxan-kvällarna har jag sovit gott, men den har ju slutat så pass sent och Bamsenad på det... Självvalt, men jag är trött ändå. Helgens nätter var ju inte så goa precis. Nu kan det nog bli annat av :O)

Ha en fin kväll!

städ-tisdag

Bekki ringde igår och var hungrig efter 2 timmars gym-pass så det blev middag iaf, heta räkor och matvete. Det var bra för då blev det ju matlåda idag!

Mässa, organisationsöversyn och städ-dag... så har arbetsdagen sett ut. Hela kyrkan har städats in i minsta skrymsle och massa urgammal jox åker till sopstationen imorgon.


                                                           
På mitt rum blev det lite tvärtom för jag röjde i diakonins skåp och istället fick jag två lådor och en hylla full med gammalt stuff som jag haft med mig från min tidigare arbetsplats i Spånga. Jag tänker ta en liten sak i taget för jag vet att när jag röjde mina gamla arbetsplatser i Spånga och Rinkeby tog jag bara med mig det jag verkligen ville ha. Säkert kommer jag kasta 90% nu men jag vill ändå kolla igenom det lite noggrannare än det som blev kvar sen innan jag sjukskrevs på denna arbetsplats. Då hade jag bara inte hunnit röja så 95% var skräp och det tog jag ju hand om i somras när jag började jobba igen.

Hade tänkt jobba med uppsatsen ikväll, men vi får se... Middag har det blivit av allsköns rester. Tinade köttfärs och langade i stekpannan med riven lök, riven morot, tärnad potatis, grädde, tomatpuré, en gammal ostbit och oliver. Ingen kulinarisk upplevelse av större mått men helt ok en tisdagkväll i ensamheten. Bekki har jag ingen aning om var hon är och Janne jobbar 14.45-23.00 mån-tors.

Trött... men fortsättningen på "Hinsehäxan" ska jag orka se! Eller så spelar jag in den och ser den imorgon. Vi får se, vi får se...

söndamånda

Det blev en riktigt trevlig kväll igår. Vi (Janne, jag, Jens, Bella, Rickard, Justin, Bekki, Tim) åt upp alla 63 picolaterna så det blev ingen matlåda till mig. Gott betyg mao! Och Jennifer fick sin filt! Äntligen!


                                      

Dessvärre var jag riktigt trött efter den sömnlösa natten och inte sov jag bättre inatt. Somnade sent, sov oroligt, vaknade tidigt... tankarna mal och känslorna svallar. Stress kanske? Tänkte ett tag sjukskriva mig, men det kändes inte som nån lösning så jag gick upp en halvtimme före klockan och duschade varmt och länge. Dagen på jobbet blev jättebra. Löste ett konfidentproblem, bokade om en föreläsare och åkte på terapi. Efter att ha berättat en massa för terapeuten om min ångest och mina sömnlösa nätter inkl "hjärtinfarkten" undrade hon om inte jag egentligen bara var arg. Riktigt arg... och jo, jag är arg på en del personer men kan det ta sig ångestliknande uttryck? Ja, det är tydligen det vanligaste... att ångest är undertryckt ilska.

                                       

Det lättade på trycket och jag kunde åka tillbaka till jobbet med friare andning. Jobbade på till klockan fem, hämtade Bamse och nu sitter jag här. Hungrig men vet inte om jag orkar laga till nåt. Borde fixa en matlåda till imorgon oxå, men det finns många måsten i livet som man ska förhålla sig till. En sak är säker och det är att jag ska se Hinsehäxan! Läste boken för några år sen och älskade den! Ska bli spännande att se om filmen lever upp till min bild av Lillemor Östlin. Och Monicas muddar är klara så jag kan välja mellan att virka lite rutor till en ny filt, till Lettland denna gång, eller börja sticka byxor till Ängla. Borde börja med Änglabyxorna pga kylan, men jag har ett inflammerat muskelfäste mitt i bröstet så virka vore att föredra hälsomässigt. Vi får se. Och uppsatsen har jag dragit ut på papper nu så jag kan jobba lite med den oxå om andan faller på.

Ne... nåt ätbart och nåt handarbete, tror jag...

Picolat


ca 4 portioner

500 gram köttfärs - 300gr nöt + fläsk
2-3 rivna vitlöksklyftor
1 stor riven gul lök
1 ägg
salt
peppar
1/2-1 msk hackad finhackad persilja
mjöl att rulla dem i
olja till stekning

Blanda ingredienserna väl och rulla dem i mjöl,  lite större än vanliga köttbullar, stek dem i olja och lägg dem i såsen:

ca 1 msk olja
1,5 msk mjöl
stark tomatpuré + vatten (ca 3 dl)
svampsoja el buljongkoncentrar
gröna oliver
hela små champinjoner

Låt småkoka ca 15 minuter, eller mer om inte potatisen är klar ;O)

Justin 5 år

Jaa, så länge sen är det man var på förlossning och kunde få välkomna första lilla barnbarnet. Otroligt, men sant. Kalaset var förstås en livlig tillställning med alla farmorar, mormorar, farfarar och morfarar... och mostrar, fastrar och kusiner förstås. Några hade varit med på barnkalaset innan så vissa var ordentligt utfestade när partajen var över.


StarWars-killen fick väldigt många svärd i olika färger och med olika läten.

Ängla hade dressat upp sig i sin Barbieklänning medan Thyra spillt ner sig så hon hade fått byta bort sin klänning till nåt mer praktiskt. Hon blev väldigt glad för sina stickade byxor så dom åkte hon hem i!Som vanligt kan man inte ha allt i huvet, jag hade åkt ifrån Jennifers filt! Så idag blev det ingen husdjurmässa utan istället bakar jag bullar och rullar picolater till Bella med familj, Jens och ev Sandra, Bekki och Tim. Janne tittar på skidor och har lovat ta ut Bamse i pausen. Bamse och jag har varit ute en lång sväng på morgonen.
                          

Igår var jag på jobbet i Hagsätra och försökte dra ut uppsatsen men det gick inte. Ingen connection mellan skrivare och dator! Jag skulle fått ommålat i rummet under mellandagarna men fick beskedet att målaren uteblivit pga svår sjukdom i familjen, men rummet var kaos, "man" hade dragit runt bord och böcker för att målaren skulle få bättre utrymme, datorn funkade men nån kabel till skrivaren hittade jag inte. Försökte från vaktmästeriet oxå men gav upp efter en halvtimme. Idag tänkte jag åka till jobbet i Högdalen för att dra ut uppsatsen, men eftersom jag hoppar över mässan så orkade jag inte ta mig dit heller. Tillochmed jag har en gräns och inatt har jag haft mardrömmar om jobbet. Jag får se vad jag kan åstadkomma i veckan.

Nu ska jag kavla ut bulldegen och göra ordning färsen!
                                                                                      

Det är lördagmorgon...

... nej det är det inte, det är lördag mitt på dagen! Lite uppbrottstämning. Jag har packat och fixat, ska snart ut med Bamse innan vi beger oss hemåt. Vi hade först tänkt stanna till imorgon, men Justin fyller år idag och vi ska till Gustavsberg på kalas, och vid närmare eftertanke så kändes det väldigt långt att åka tillbaka hit till Strängnäs igen om vi ändå ska hem imorgon.
                                     
Det finns fördelar med allt. Nu ska jag hem och dra ut uppsatsen på papper, men jag tänker nog att jag ger mig själv tid att åka på Husdjurmässan om jag ändå ska hem. Då känns det bättre att lämna in en illa skriven uppsats om jag har nåt att skylla på ... nå, jag behöver inte lämna in den förrän efter nästa helg då min handledare påpekade att jag ju skrivit uppsats förut så hon tyckte inte hon behövde gå igenom formerna. Och själv har jag lagt prestationerna på hyllan och tänker att det är ämnet som är intressant och hoppas att bara det talar för sig själv. Formen är inte skitsnygg och jag har verkligen ingen inspiration. Intervjuandet har varit så kul och så intressant, men litteratursök och metod har kvävt lusten denna gång. Nu ska jag sluta älta och bara göra det jag ska, eller kan göra...

Promenad och avfärd då...

Städa, städa varje freda...

....Nej, aldrig i livet, sånt är jag härligt botad ifrån, men idag var det skönt att röja ordentligt! Nu är det stopp på ungkarlslivet och jag hoppas gubben blir glad när han kommer ner inatt efter kvällspasset.


                           
Soffhörnan i vardagsrummet. Bamses grejor har åkt tillbaka till hans ena korg, soffan är dammsugen och bordet plockat och torkat.


                                    
Ena hörnet i vardagsrummet. Nu har djurens grejer fått en egen hylla i ena skåpet i köket så böckerna fick plats i hyllan. Dessutom hittar nog Bamse alla sina grejer nu för jag har slängt alla gamla ben och morötter och lagt leksakerna i hans ena korg!


                            
Bättre ordning. De tre skåpen inunder är utrensade. Största överraskningen var nog en påse med gamla plastburkar och lock som jag trodde slängts för åratal sen. Kexen slängde jag för de låg öppnade ihop med myggspiralerna... kändes inte fräscht alls. Nu är det rent och snyggt och jag hoppas få behålla det så. Ovanpå skåpet kommer saker och ting ändras. Vi ska tapetsera och byta ut micron.


                      
Ja, diskat har jag gjort varje dag, men andra saker har liksom hamnat på bänken... både sånt som stod här innan jag kom ner, men en hel del är jag skyldig till. Nu glänser ytorna, kökshandduk och grytlappar är nytvättade och bullarna ligger i mindre påsar i frysen.


                           
Dessa hänger i sovrummet och man kan tro att jag satte upp vargflickan när jag var ordentligt på fyllan... men så var det inte utan jag hade en tanke som inte alls överensstämde med verkligheten. Nu blev det ett nytt hål i väggen, inte spikrakt men bättre. Väggen ska rivas så småningom så ingen större skada skedd... I övrigt så är sängarna dammsugna och renbäddade.


                            
Detta är väl dagens stora vinst. Det är inte bra att äta frukost, lunch och middag bland skolböcker och sånt. Inte undra på att jag haft ångest hela veckan. Nu ser bordet ut som det ska!

Förutom allt plockande har här blivit dammsuget i alla hörn (utom gästrummet som får se ut som det gör tills Janne är klar med vardagsrummet mm), alla fönster är putsade och badrummet renskurat. Det blir dammigt och sågspånigt när Janne håller på och det känns inte som nån större vits att hålla på. Men nu känns det jätteskönt! Dessutom gick Bamse på sorkjakt under mark när vi var ute mitt på dan så han är renskurad han med... och jag som var lite svettig och varm efter dagens städpass har skrubbat mig ren och rosig. Håret såg för roligt ut, har ju inte tvättat håret sen jag var hos frissan i onsdags och med allt grejs hon hade i var det fullkomligt oformligt idag.

                      

Nu ska jag plocka undan datorn och fixa till lite tacos-rester. Sen ska jag montera Thyras byxor och försöka hinna göra pulsvärmare åt Monica till imorgon :O) Hon tyckte mina blev fina och ville ha likasammadana :D

                    

Påängen med Bamse

                                  

Hahaha, nu var jag lustig :D Här kommer lite bilder från morgonpromenaden:


Bamse är helt kamoflerad! Fokusera mitt i bilden så ser ni hans svans!


Det är sorkjakt på gång. Efter blötvädret har deras bon dränkt och de kommer upp på
marken för att göra nya. Paradiset för jaktsugna vovvar.

Natten blev lite stökig till att börja med. Efter kvällspromenaden fastande jag vid nån engelsk deckare och när vi skulle lägga oss blev Bamse orolig. Först lät det som någon drog en presenning över taket (antagligen nån gren som landat där under stormen) och sen var Bamse igång. Han for upp flera gånger och vrålskällde, när han inte gapade skallen i molekyler låg han längst in under sängen och boffade. När han äntligen lyckats lugna ner sig och jag precis slumrat in satte värmefläkten på toa igång. Den låter rätt mycket eftersom den sitter på väggen mot sovrummet... jag var nära att slita ner den från sina fästen. Men sen äntligen, efter en timmes oljud och oro lyckades jag somna, då var klockan över 1.00.

Sov som en gris till klockan var över 9 imorse. Så långpromenad med Bamse före frukost... som jag sen f.ö hoppade över och gick på köttbullarna direkt. Köttbullar med svampsås, lingonsylt och kaffe... inte en helt tolkig kombo.

Idag har jag fattat ett "skrämmande" beslut. Jag ska inte titta åt uppsatsen! De senaste dagarnas panikattacker hänger säkert ihop med uppsatsen och jag har bestämt mig för att leva som jag lär. Jag säger ju hela tiden att den inte är viktigt... bara rolig... och då får det vara så. Som jag skrev i bloggen igår, all text finns där utom sammanfattning och slutsats och det tänker jag inte skriva förrän jag ordnat i textmassorna! Jag har ingen skrivare här (och inte hemma heller) så när vi åker till Justins 5-årskalas imorgon tänker jag slinka in på jobbet och dra ut den... alltså kan jag ägna hela dagen åt nåt annat! ... och jag vet precis vad:

Janne bad mig sortera upp i tre väggskåp i köket... och när jag tittade i skåpen blev jag grinig. En sinnebild för våra olika sätt att städa. Han har tryckt in allt från gamla fotografier, kakformar och kex i skåpen. Och jag fattar inte varför! Här ligger ju allt i travar i gästrum och ovanpå övriga skåp i väntan på att huset ska blir klart för inredning. Jag har struntat i skåpen denna vecka för varför ska jag bry mig om röran där när jag bara kan slänga runt grejerna nån annanstans? Har han städat ihop fotografierna med kakformarna i ett skåp så kan han väl få ha det så. Jag vill nämligen helst inte ha ett enda skåp i närheten av Janne för han stuvar in precis allt i skåp, sen hittar man det aldrig. Visst, sen är jag överdriven åt andra hållet för jag vill ha allt framme tills det hittat sin plats... vilket det typ aldrig gör.. men så är det väl - opposites attract! Men idag, när jag lagt ner böcker och papper i en påse i väntan på utskrift så ser jag vad jag faktiskt kan göra för att få lite hemtrevligt i väntan på husets totala iordningsställande. Jag tror ju på Feng Shui till den grad att om det är rörigt omkring dig så blir det kaos invärtes oxå...eller möjligtvis tvärtom, det vet jag inte. Så idag ska jag städa bort lite prestationsångest tänkte jag. Och hoppas få en glad man på köpet!

                                     

Hakuna matata

Nej fy fy fy! Jag är skittrött på den här uppsatsen, har panikkänslor hela tiden nu! Det är inte det att ämnet är tråkigt, tvärtom, men jag har haft helt fel pluggupplägg. Intervjuerna under hösten och vintern har varit så himla kul, men att sätta sig med bokluntan under ett par dagar strax före inlämning har inte varit bra och att inte ha en skrivare så man ser hur uppsatsen ser ut. Det är skitsvårt att bläddra 25 sidor text på en dataskärm och få en helhetsbild... Att dessutom sitta själv i mörkret på landet blev ett extra minus. Bara att dra lärdom! Fast just nu kan jag inte tänka mig att plugga en enda kurs till, aldrig i livet (.... det brukar låta så).

                   

Inatt hände nåt jobbigt. Klockan 4.00 vaknade jag med hjärtklappning. Det kändes som hjärtat satt utanpå kroppen och slog med hjälp av elektriska impulser. Gick fram och tillbaka i mörkret för att försöka få en normal hjärtrytm, drack iskallt vatten vilket satte fart på magen... och när den hade fartat färdigt var jag nära att svimma så jag slängde mig på det kalla toagolvet och blev liggande en bra stund innan jag vågade resa mig. Skönt att Bamse kom in och la sig bredvid mig. Jag kom i säng och när jag vaknade nästa gång vid 6-tiden klappade hjärtat normalt igen. Jag tog pulsen för det kändes som hjärtat slog jättefort vid 4-snåret, men det var samma tempo vid 6-tiden så det måste varit nåt annat som spökade. Låg utan täcke resten av morgonen för kallsvetten dröp om mig trots att det var ganska kallt i sovrummet. Undrar om det var en sockerchock efter bullarna? Äter ju väldigt lite socker och vitt mjöl nuförtiden.

                                                                 

Efter morgonpromenaden med Bamse satte jag mig igen med uppsatsen. Nu har jag skrivit in precis all text, alla intervjuer är kategoriserade och alla böcker genomgångna, jag har ett råmaterial! NU VILL JAG HA EN SKRIVARE! Allt står ju hullerombuller under sina rätta rubriker och fortsättningen blir nu att få en läsbar text som jag sedan kan sammanfatta och analysera. Det behöver inte ta lång tid, men utan att se hur produkten ser ut är det ogörligt. Att bläddra fram och tillbaka i 25 sidor med 1/3 ark synligt på skärmen är hopplöst!

Jag träffade bonden och hans fru C ute på ängen under morgonpromenaden och vi stod på var sida om diket och pratade lite. C erbjöd sig att sy en regnrock åt Bamse så efter en lätt lunch tog jag Bamse, en påse bullar och Bamses vinterjacka och gick över till dem. Bamse lekte med sina föräldrar och Bertil, deras 15-åriga tax, medan vi tittade på skidor och pratade. Fick middag där oxå, fläskfilégryta med pumpa och palsernacka! Sen gick jag hem i mörkret.

Nej, inget mer plugg idag. Måste göra nåt som känns roligt... Det skulle vara nån buskis på TV sa mamma och Thyras byxor kan bli klara ikväll om jag håller på ett par timmar. För snälla nån, vad är väl en B-uppsats? Nu får jag ta och sänka kraven!!! Denna uppsats har inte en chans att bli så bra om jag skulle vilja ha den, jag har engagerat mig på tok för lite för att få fram det jag vill, och handen på hjärtat, det jag vill få fram räcker inte en B-uppsats till! Detta är bara ett smakprov och en hjälp till att formulera början av vad jag vill ifrågasätta....

  

Andra bullar


Före                                      ...under ...                               ... efter!

Ja, så mycket plugg har det inte blivit... men lite. Skrev ner gårdagens intervju, gick ut med Bamse och åkte till frissan. Köpte mjölk, rårörda lingon och smör så jag kan äta uppvärmda köttbullar imorgon (saknade  verkligen lingonen igår) och baka bullar ikväll. Sen åkte jag hem, gick ut med Bamse och gick förbi brevlådan. Fy fabian säger jag! Det är ingen bra reklam för Evelina när man plockar upp ett tiotal mögliga tidningar ur en överfull brevlåda. Kan de inte ge upp efter typ tre oupplockade tidningar? Hittade två mögliga brev från Anticimex oxå, de ville att vi skulle teckna en försäkring mot äkta svamp??? Ja, den växer uppenbarligen i brevlådan! Ska prata med Janne om att vi behöver införskaffa en ny låda omgående, helst i plast för denna är nu både rostig och möglig nu.

               
                 Ivrig Bamse hälsar mamma välkommen hem!

Sen gjorde jag tacos utan bröd och bakade bullar. Bullar med kardemumma i degen och fyllda med nougat och marsipan som jag köpte på willys igår. Här ska mumsas!


          

Nej, nåt mer plugg blir det inte, så jag slå mig till ro med stickorna och TV:n... Jag har ju faktiskt semster!

Botad

                                           

Jorå, efter morgonens panikattacker såg jag till att blir botad fort som fasiken. Jag åkte upp till Stockholm (varför säger jag upp, det är ju i princip rakt österut!) och när jag lämnat av Bamse åkte jag till CRT och köpte grisknorrar till Bamse samt lite leksaker till båda grabbarna. De retas och kivas som bara den ...Sen åkte jag och tankade, McDriveIn, hem och käka, rycka ögonbryn (som verkligen ut som ett troll!!!) och iväg på intervjun. Den tog en timme. Åka och handla, köpa garn hos Gullvi´s till en ny Lettlandsfilt, åka förbi jobbet och dra ut uppsatsen på papper så jag kan få koll på hur den ser ut, hem och stryka broderiet och rama in den samt packa sånt jag glömde i fredags... en bra jacka att gå ut med i regnet tex.
 
                       

Sen hämtade jag Bamse från dagis och åkte ner (eller västerut) till landet igen. Hungrig som en varg satte jag igång med att rulla köttbullar. Klockan var över sju när middagen äntligen stod på bordet så jag struntade i att jobba vidare med uppsatsen. Istället blev det diverse tråkiga TV-program och stickningen. Är halvfärdig med Thyras byxor nu.


Så här ser soffan ut nu. Bamse har ockuperat den med sina grejer.

Idag vaknade vi oxå sent. Bamse sprang och gömde sig under soffan när jag tog fram hans regnjacka så jag gick ut och skottade altan från snösörja, sen kom han tveksamt med blicken på regnjackan. Han slapp den. 10 minuter tog det för honom att trippa bakom bommen, skita två gånger, pissa tre floder och visa med tydlighet att han ville in igen. Fick duscha honom för han hann bli rejält skitig och genomvåt. Nu ligger han i min fåtölj (soffan är ju full av hans bråte) och sover igen.

.......och jag ska försöka göra nåt åt uppsatsen innan det är frissadax!

Långtråkigt!

...det trodde jag verkligen inte skulle vara möjligt, men jag har så tråkigt så jag får panikkänslor!

Igår satt jag med böckerna hela dagen, åt sent och satte mig vid TV:n och stickorna. Pratade en timme med en kompis i telefonen. Imorse när jag vaknade gick jag ut en lång promenad med Bamse.... hela tiden pickande i magen att det är så tråkigt!

Nå, jag har en massa saker att se fram emot trots allt, så nu är det bara att bita ihop och göra det jag ska. Idag ska jag upp till Stockholm för en sista intervju, handla lite mat och åka ner hit igen. Imorgon är det frissa-dax. I övrigt är det bara att se till att uppsatsen blir klar så jag kan köpa/låna lite roliga böcker eller nåt! Gå på bio, mässor och muséer! Inget mer plugg i vår tack!

                     

Det nya året...

... firades in i lugn och ro på Sanda. Janne visade sina mästerkocks-sidor och jag blev bjuden:


Hummer med skagenröra

                           
                              Baconlindad oxfilé med potatisgratäng

... och varma päronhalvor med after eight. Det smällde förvånansvärt mycket i byn, jag hade förväntat mig något mycket tystare, men det var tyst igen vid halv ett. Janne och jag gick och la oss vid ett-tiden efter en kort kiss-sväng med Bamse (som f.ö inte bryr sig ett skvatt om smällare och raketer vilket är superskönt).

Halv 11 gick jag ut med Bamse igår. Han verkar njuta av sovmorgnarna härnere. Dagen ägnade jag åt plugg, skrev klart metodavsnittet och satte mig framåt kvällen vid TV:n och började sticka byxor till antingen Ängla eller Thyra, vi får se hur stora de blir. Det är meningen att de ska matcha de röda tröjjor jag stickade under hösten.

                       

Idag gick Janne upp klockan fem och stack före sex. Han jobbar dagpass denna vecka och jag kommer vara härnere själv för att plugga. Själv gick jag upp halv nio och tog ut Bamse i regnet. Han var inte sugen på att gå några längre sträckor. Nu har jag, Bamse och Ragnar ätit frukost, Ragnar sitter och spanar ut och Bamse har lagt sig i min säng. Sängen har varit förbjudet område, men han var så olycklig när Janne och jag låg och snackade i sängen i förrgår så jag bjöd upp honom... och nu tycker han att han har lov att vara där... jaja, jag är inte ensam om att ha hund i sängen, men han får inte vara där på nätterna! Min uppsatshandledare har ringt och vi har pratat en halvtimme om uppsatsen. Nu är det bara att köra stenhårt!!!

                                                                      

RSS 2.0