Nyårskrönika 2016

Foto: Thomas Carlgren
 
Ett intressant år har gått till historien och det är åttonde året i rad jag skriver nyårskrönika! Jättekul ju! Här är 20092010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.
 
Här är mitt 2016 i korta drag...
 
Januari blev en månad som innehöll både elände och glädje. Jag led av mycket värk, men det uppvägdes annat. Jag älskar mitt jobb och månaden förgylldes dessutom av en liten Rambo, en sjumånaders chihuahuapojke, som kom till oss. Min lilla knyppelkurs startade sin fjärde termin och jag började jobba med uppsatsen - sista momentet i mastern.
 

Sista dagen i januari och de första dagarna i februari tillbringade jag och kollegan i Blekinge, en research inför vårens kulturresa. Det blev lite extra spännande med en fönsterputsare som plötsligt stod i rummet tidigt på måndagsmorgonen samt ett flygplan som gick sönder. Denna intensiva månad fortsatte med spänningstema.  Bland mycket annat så blev Rambo sjuk, jag fick saker i brevlådan som jag så småningom polisanmälde, årsmöte i Knyppelpinnarna med extra allt, men det allra största var att Novas hjärta opererades med ett mycket lyckat resultat.
 
 
Mars blev lika lugn som februari var intensiv. Rambo kastrerades och jag firade hela påsken i Härads och Vansö kyrkor, med barn och barnbarn .... och så började intervjudelen i uppsatsarbetet.
 
Grodlycka i Ormkärr
 
I april kom våren. Djur och blommor började vakna till liv.
 
På promenad vid Skoklosters ruin med Linnéa och hundarna.

Maj bjöd på sommar och sol. Kulturresan till Blekinge var toppen och där träffade jag dessutom en kusin som jag inte träffat förut. Jag blev ännu en gång intervjuad angående min hypothyreos, denna gång av Hemmets journal. Tidigare har jag berättat om "min resa" för Icakuriren och Expressen.
 
Fotograf: Thomas Carlgren
 
Juni blev en högintensiv och fantastiskt rolig månad. Det började med att jag fick vara med vid Edwins förlossning. Mindre än ett dygn senare var Knyppelpinnarna på väg till knyppelfestivalen i Tönder. Det fortsatte med församlingsresor till Waxholm och Parken Zoo. Sist i månaden åkte jag till Vadstena på sommarkurs i knyppling... och Rebekka examinerades till flygvärdinna på SAS.
 
Edwin, ca 30 minuter gammal
 
Edwin, ett par timmar gammal
 
En knyppling från knyppelfestivalen i Tönder
 
Juli bjöd på tre veckors semester. Dessa tillbringade vi i båten. Vi åkte Hjälmare kanal till Örebro och tillbringade några dagar i Hjälmaren. Sen åkte vi ner Hjälmare kanal igen och åkte vi till flera av Mälarens städer. I Kungsör plockade vi upp Rebekka och Freedy som följde med via Köping till Västerås där de åkte hemåt igen. Några vänner kom och hälsade på i båten längs vägen. Vi avslutade vår sista semesternatt i Enköping innan vi åkte hem.
 

I augusti återgick livet till vardagen igen. Jag bokade in så lite som möjligt under början av augusti för jag vikade för chefen. Jag ville vara tillgänglig. Jag gjorde de sista intervjuerna för uppsatsen. Allt var lugnt så det blev en bra uppstart på terminen. Hemmavid höll jag på att rensa, jag försökte förfärdiga nästan-klara projekt och fixade med dopklänningen till Edwins dop och en klänning som Nova skulle ha på sin namngivning. Det var också lin- och ulldagar på Skansen där Knyppelpinnarna deltog samt Diakonins dag och Start upp-dagar på Lida.
 
 
September var också en riktigt bra månad. Edwin döptes i Skoklosters kyrka, Nova hade sin namngivningsceremoni, terminen på jobbet drog igång på riktigt med massa skoj samt femte terminen med knyppelkursen i Strängnäs och medlemsmöten i föreningen Knyppelpinnarna.
 
 
I oktober tog vi ut en andra semesteromgång och åkte till en av mina kusiner som bor i Florida. Det blev härliga veckor som bjöd på utflykter och shopping. Vi såg alligatorer, ibis, delfiner, plockade snäckor, åkte bil och båt och mycket mycket mer.
 
Everglades                                                  Bonita Beach
 
Solnedgång i Key West

November var en ganska intensiv månad utan att något särskilt speciellt egentligen hände. Det var mycket att göra på jobbet, delvis för att jag varit borta, delvis för att det ser ut så ibland. Sorgegruppen startade med ny kollega, jag jobbade två lördagar - Allhelgona och Stilla Dag - jag var på helgkurs och lärde mig knyppla Schneeberger och all övrig "ledig" tid ägnade jag åt att strukturera slutfasen i uppsatsen. Jag ringde upp min handledare och vi satte upp tydliga delmål samt så bockade jag dagar i min almanacka för att kunna fokusera på arbetet.
 
 
December månad blev inget att hänga i julgranen. Jag var hemma en vecka i influensa och en vecka i bronkit med antibiotika. Som grädde på moset blev jag och hundarna anfallna av en älg på en kvällspromenad. Men månaden slutade bra med en fin julhelg och därefter intensiva uppsatsdagar fram till nyår som firades i lugn och ro hemma med maken och närmsta grannarna.
 
Slutet gott, allting gott!
 
GOTT NYTT ÅR!
 

Jul, jul, strålande jul

Det har varit en riktigt fin jul. Hostat och snorat, javisst, men det tar vi inget extra för. Jag räknar iskallt med att antibiotikan gjort att jag inte smittar.
 
Julafton tillbringade jag hos min äldsta dotter med familj samt Bekki.
 
Nova fick årets största paket. En grön grod-fåtölj!
 
På juldagens eftermiddag åkte jag till min näst äldsta dotter och hennes familj.
 
Ängla och Thyra fick varsin Lego Friends kalender och det roade dem hela kvällen. Meija fick en polisuniform och handklovar så vi åkte i finkan allihopa. Jag hade med mig en hund-bil-bur som blev det perfekta fängelset! Edwin fick en uppsättning goda nappar.
 
 
Idag har jag jobbat. Huddinge församling, Stuvstakyrkan, Södertörnskyrkan, Lions och Majblomman arrangerar tillsammans julfirande på Annandagen. Fjärde året i år, jag har varit med i tre. Det har ökat med ett trettiotal varje år och i år var vi någonstans mellan 150-170 deltagare. Fantastisk julmat, glögg, dans kring granen, tomte, O Helga Natt, andakt och god samvaro.
 
Det har varit en bra julhelg!
 

Dan före dan

Med en önskan om en riktigt god och rikt välsignad jul till er alla. 
 
 
Här hemma har den värsta pärsen blåst över. Febern gick över i onsdags och idag börjar det lossna i bröstet vilket är så skönt för hostattackerna blir inte så långa då. Jag har mest legat, men igår satt jag uppe och knypplade en timme på kvällen. Idag har jag griljerat en skinka och två kålrötter samt slagit in ett paket. Det räcker så. Livet är på väg tillbaka!

Ynkepynke

Nu är jag på ett riktigt gnällhumör! Usch och fy och blä! Inte nog med att jag börjat fega vid hundpromenader i mörker, att bli anfallen av en älg är faktiskt ganska läskigt och allvaret sjönk in dan efter... Ikväll tog jag med mig ficklampa. Det har jag inte använt sen vi flyttade hit, men nu vill jag se vad som gömmer sig bland granar och på vinteröde sommarstugetomter.
 
 
Sen har jag sjuknat om... På lördagskvällen frös jag så jag skakade och natten blev hemsk. Igår ringde jag Vårdguiden men jourtiderna var slut. Jag preppade mig med extra alvedon och klarade en natt till, den blev inte lika jobbig. Det är väl värst när nåt bryter ut kanske. Idag fick jag en jourtid på min VC. Hög sänka, galen hosta, feber och pipande luftrör - bakteriell bronkit. Det blev antibiotika och avsvällande/ slemlösande hostmedicin. Än så länge har det inte hänt så mycket, men jag hoppas att jag snart är hyfsat på benen. Hundarna måste ju ut hursomhelst och det är allt annat än roligt just nu...
 
Nu har jag gnällt klart! Godnatt!

Åh, tack Baloo

Ikväll har vi varit ute på äventyr! Hundarna gläfste som vanligt lite nu och då, så jag var inte alls beredd när det brakade till vid en sommarstuga och ett stort mörkt djur rusade rakt emot oss. Hundarna skällde som galna, jag stod still medan tusen tankar rusade genom huvudet. Jag kan tänka mig att det var lite som när livet passerar revy i en nödsituation. Jag står alltså ensam i kolmörker, två galna småhundar skäller sina skallar i bitar medan ett stort djur rusar rakt emot en. Spikrakt emot en! Ja, inte fann min hjärna ut någon intellektuell lösning, kan jag lova. Men reptilhjärnan slog till. Jag fann mig plötsligt stå i Hulken-position, ta sats från tårna, fyllde lungorna med luft och sen vråla som Baloo i Djungelboken på julafton... WROOAAAAARRRRR. Älgkon tvärstannade så hastigt att hon höll på att sätta sig på baken 4-5 meter från oss, tvärvände och rusade tillbaka i sina egna fotspår i snön. Vad ger ni mig för det? Jag skulle gärna vilja se mig själv utifrån i det ögonblicket... 100 pannor vrålande kärring ackompanjerad av två fyrakilos chihuahuor i fullmånens sken! Ja jösses! Jag förstår att älgen fick spader och drog illa kvickt...
 
Annars har dagen varit lugn. Avslutning på sorgegruppen och administration som bland annat inneburit att skriva allsångshäfte till annandagsjul-firandet.
 
Livet är spännande!
 

Uppstånden ur sjukbädden

Den tuffa tiden är över och ljuset i tunneln är ett faktum. Det var otroligt skönt att vara tillbaka på jobbet idag och ikväll är jag behagligt trött!
 
Saffrans-semla på första mötet 👍
 
Söndagen var lite av ett genrep så att säga, då åkte vi till Östberga och tittade på en liten lägenhet med stort renoveringsbehov. (Utgångspriset var 1495000 och det verkade rimligt, men under budgivning landade den på galna summor så jag gav upp) Vi köpte några julklappar på hemvägen. Det var skönt att komma ut efter influensan och jag sov gott efter äventyret.
 
Igår jobbade jag hemifrån och det var en bra start på veckan för att få ordning igen, både på arbetsuppgifter och uppsats. Innan middan åkte jag på Trimmis drop-in och hundarna fick klorna klippta. Trimmis-tjejen upptäckte att Rambo saknade en klo!!!! Den måste ha ryckts av vid hundslagsmålet tidigare i höstas då han blödde rätt duktigt från tassen...men jag hittade inget sår! 
 
Fick en Luciahälsning från Linnea. Ängla är tärna, Thyra är Rudolf, Meija och Edwin är pepparkaksgubbar ❤️
 
Och dagen har varit toppen. Möte i både Skogås och Huddinge samt mässa och besök. Skönt att vara tillbaka i sadeln!
 
 

The only way is up!

                                       
 
Ja, äntligen! Febern gav sig igår och det var ju skönt efter fem dagars ryggläge. Hostan och snuvan sitter i dock, så att åka till jobbet blev det inte tal om. Vi skulle på julbordsresa med församlingsmedlemmar till Odinsborg och Gamla Uppsala vilket jag sett fram emot jättemycket, men men. Jag har avbokat mitt deltagande i Ninas knyppelstuga imorgon också. Det viktigaste är att fokusera på att bli frisk till jul nu!
 
Det fina i kråksången är att orken kommer tillbaka så sakteliga! Idag har jag skrivit nästan alla julkort och beställt julklappar till barnbarnen på nätet! Det ni! The only way is up!

Saknar ord!

Kommer ni ihåg den där reklamen när en karl sitter med över ett kärl med varmvatten och en handduk över sig och säger: "Ni tjejer snackar om att föda barn, men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld". Stackarn! Det är inte lätt... men jag känner igen mig. Inte för jag förstår jämförelsen, men jag känner igen mig i honom just nu...
 
 
Inte bara för att jag är rejält förkyld, utan också för att jag har så långtråkigt att jag får panik! Eländeskiten ger sig inte! Det sitter i bihålor och alla andra hålor i hela huvet! Jag orkar inte sitta upp några längre stunder, orkar inte göra något vettigt, får galet ont i bröstet de få hundpromenader jag måste ta... Lock för öronen. Svettas och fryser om vartannat. Idag vaknade jag med yrsel också. Att läsa eller knyppla är inte att tänka på! Jag tror jag blir galen! Det räcker nu! Stackars  mig! Tur att det finns så lättsamma program på TV:n¨.
 
Tack för att jag fick gnälla lite!
 
               

Atjooo

 
Inte mycket att göra åt saken. Det är bara att vila, dricka mycket vatten, frossa i fantastisk honung från Blekinge som jag inte hunnit förtära än... Vad glad jag är över min honungsgömma just nu. Sen får jag preppa mig med ipren och othrivin så jag klarar av att rasta hundarna. Försöker tänka positivt: det finns värre veckor att bli sjuk i! Och det är bara en förkylning...
 

Fem dagar

Trista rubriker, men det tar jag inget extra för.
 
Idag börjar med att tacka min knyppelgrupp för vackra avslutningspresenter! En fantastisk azalea och ett lååååångt handstöpt ljus! Har man goa elever eller har man goa elever? Det är faktiskt femte terminen vi kamperat ihop på ABF i Strängnäs. Fyra var vi från starten och nu är vi sex och kanske ytterligare en på ingång till nästa termin! Nu har vi bokat Galleriet på Multeum i december nästa år, sen räknar vi med fullt hus på kursen, för det är klart att fler vill knyppla!   
 
                                                          
                                                          Jaaaaaaaaa!
 

Mottagning och möte i tisdags, därefter åkte jag och kollegan till boendeenheten Balder och berättade om vårt arbete. Det kändes gott!
 
Onsdag sorgegrupp, nyckelharpor på lunchmusiken och julbord istället för sopplunch. Sen möte för oss som är involverade i en annan dags jul. Får jag vara frisk blir det mitt tredje år och jag tycker det är fantastiskt att få jobba denna dag. Efter jobbet hämtade jag upp hundarna och sammanstrålande med Janne hemma hos Bekki och Freedy. Just nu hyr de en lägenhet i Stureby och det var premiär för mig att komma dit. En jättefin lägenhet var det och jättegod mat bjöd de på.
 

Sen åkte jag till Monica och sov över. Jag smög in för hon höll på att natta Nova och Arto var inte hemma. Vi satt uppe ett par timmar och pratade innan jag stöp i säng. På morgonen fick jag träffa Nova en stund innan jag åkte till jobbet.
 

Onsdag eftermiddag hade jag tagit ledigt för att gå till frissan. Det var välbehövligt. Slitet i topparna, omöjligt att hålla ordning på och en lugg som inte ville nånting!
 
Första bilden tog jag och la upp på instagram för att stötta läkarmissionens arbete mot könsstympning #varjeflicka. Den andra bara för att visa hur fin Layla gjorde mig.
 
Min frissa har bytt salong. Fika med gott till har hon inte ändrat på, men i denna nya, Salong Schampo på Söder, används bara ekologiska hårprodukter.
 
Min ursprungplan för fredagen var att ta uppsatsledigt, men trycket på samtalstider har ökat inför julen så jag bokade in tre besök och ett samtal med en chef. Men strax före tre slutade jag, då kom Monica och Nova, och efter en stund kom Linnéa med Meija och Edwin, och så deltog vi i församlingens öppna förskolas julpyssel-mys. Det var härligt! 90 var anmälda och jag tror nog att det kom ungefär så många. Ängla och Thyra skulle varit med, men de var hemma och förkylda...
 
 
...vilket jag oxå är idag! Jag klamrade mig i det längsta fast vid hoppet att det var allergi, men mot slutet av pysselkvällen kom bihålevärken och när jag kom hem däckade jag direkt. Jag hörde nånstans långt borta att Janne tog ut hundarna på kvällspromenad, men att han gick till jobbet i morse hörde jag inget av.

Vi får se om det blir nån uppsatsskrivning idag. Jag preppar mig med Ipren och nässpray för hundarna måste ju ut oavsett. Jag har legat med mina kelsjuka grabbar - hundarna och fågeln - i soffan en god stund, nu har jag fått i mig lite glass och ska ut på promenad no2. Jag har återbudat tandläkartiden på måndag och ska nog inte delta i nåt adventskaffe för äldreboendena heller... men nu tar jag bara ta en timme och en sak i taget....

RSS 2.0