Freaking måndag

 
Nej, det är inte fel på nånting egentligen, förutom luftfuktigheten... jag höll på att bli galen på jobbet. Sprinklersvettades typ.
 
I förra veckan ringde en person och ville skänka lite leksaker och skor, och eftersom det handlade om en Ica-kasse lovade jag att ta emot den och köra ner den till Second Hand i Flemingsbergs kyrka vid tillfälle. Vi kan ju själva inte ta emot kläder och prylar men i Flemingsberg har de en jättefin loppis. I fredags eftermiddag stod helt plötsligt en Ikea-kasse och en kartong med kläder och skor utanför dörren. Blev lite sur för det var inte vad vi kommit överens om, men jag släpade in det innanför dörren... när jag kom imorse stod två Ica-kassar med leksaker och några skor märkta med mitt namn bredvid kartongen. Nån annan hade alltså vanit och lämnat kartongen och Ikea-kassen...
 
Idag hade vi bemannad reception så jag har sluppit att öppna dörren och ta emot leveranser och besök. Började lite snyggt med att gå igenom den där högen på skrivbordet och fick den att minska drastiskt. Sen hämtade jag bilen och släpade in kassar och kartong i den, åkte iväg och köpte matcheckar till mottagningen imorgon, köpte lunch och Uva-ört mot mina vätskefyllda ben, passade på att veckohandla och körde kassar och kartong till Flempan. Eftermiddagen ägnade jag åt telefonen och att rensa bort hundratals gamla mail. Klockan fyra tog luften slut. Det var som att andas i en ångbastu så jag åkte och hämtade hundar, gick en kortis med dem, slet av mig kläderna och la mig i sängen framför fläkten.  Jag hade tänkt mig en repris att sitta och knyppla på balkongen men no way! Låg kvar över en timme. 
 
Framåt sex pallrade jag mig upp och gav hundarna mat, själv tog jag bara en chokladbit. Orkade inte tänka mat öht. Reagerar dock på att fötterna inte är så svullna och ömma som de brukar så Uva-örten kanske funkar?
 
 
Medan jag låg i sängen och svalkades av fläkten låg jag och läste på internet. Hittade morbrors bok ”Clowner och ord” som jag la i önskelistan, kollade upp hur man sparar tomatfrön. Nu har jag både lagt hälften av fröna från indigotomaten på tork och den andra hälften håller på att fermenteras 🍅
 
 
Nu ligger jag och trängs med grabbarna i soffan. Hoppas verkligen inte att jag piggnar till framåt nio... sov så illa inatt så jag förväntar mig verkligen en god nattsömn inatt!

Hud som doftar barndom 🧜🏼‍♀️

Bamse och Rambo ligger små två urvridna trasor, en i soffan och en framför ytterdörren. De har haft en tuff helg med valpen Molly.
 
Två arbetsdagar och en härlig helg sen senast jag skrev. Det är lugnt på jobbet, ingen stress, men hela tiden något att göra. Perfekt. Leveranser, besök, telefon, ärenden, sommarcafe i Prästgården, introduktion på min nya jobbdator... I fredags åkte jag från jobbet vid tre, Janne kom och hämtade mig med husbilen så åkte vi upp till Roslagen.
 
 
Farfar ägde en stor tomt i Roslagen som vid hans död 1985 styckades i fyra delar till hans barn. Idag ser ägandeförhållandena lite annorlunda ut. Två av syskonen har inte sina fjärdedelar kvar. Mina föräldrar köpte en fasters fjärdedel och gav bort sin fjärddel till oss barn och jag har i min tur sålt min del till mina syskon.  En faster sålde sin del till syskonbarn, så nu bor mina föräldrar där permanent, en faster kommer upp på somrarna och hennes barn delar på ett annat hus, mina syskon äger det fjärde. Jag tillbringade alla min barndoms somrar därute, långt upp i tonåren och så småningom även flera somrar i vuxen ålder med mina barn, ända till jag sålde min del 2008.
 
 
I helgen har vi bott i husbilen bredvid kusinernas hus där min kusin från Florida spenderat några veckor. Vi har kastat pil, ätit gott, badat och pratat långt in på nätterna. Igårkväll började vi prata om livet efter detta, om andar och energier... ända tills det strax efter midnatt började knaka i den svarta skogen bakom oss, då tyckte vi att det var dax att låsa in oss. Det finns gott om älg och rådjur därute som ”spökar” på nätterna.
 
Imorse öppnade Janne fönstret i ”sängen” och så låg vi där och tittade på blixtrarna och regnet på första parkett. En känsla jag sent kommer att glömma.
 
Idag spenderade vi en god stund vid vattnet. Antagligen pga regnet var vi ensamma på ”stenen”. Min faster hade köpt en boll med snöre till sin hund Molly och den tyckte Rambo var så rolig. Badkrukan Rambo gick efter en stund självmant i vattnet och hämtade den, om och om igen!!
 
 
Han tilloch med tog sig ner på det brantare stället, simmade och doppade huvet för att få tag i bollsnöret så han fick ett par rejäla kallsupar! Han som alltid flytt när han förstått att det vankas bad! Det ska till en gul gummiboll i snöre för att utverka små under 😂
 
 
Det kändes inte så roligt att behöva åka hem till vardagen igen. Janne släppte av mig och djuren i lyan för att själv åka hem till med husbilen... och här sitter jag och vill inte duscha riktigt än. Huden doftar som den gjorde när jag var barn och hade spenderat dagarna i havet...

Zzzzzuurrrrr 🐝

Ungefär som en slö humla låter fläkten som ska ta ner tempen nån grad i sovrummet. Det går sådär. Jag hör till de lyckligt lottade som inte lider av värmen, jag svettas förstås, men det händer inte så mycket mer än så... men när jag ska sova blir det jobbigt. Att det är så varmt i sovrummet håller mig vaken. Nåja, ingen värmebölja varar förevigt ...
 
 
Idag har jag klarat av ett besök, ett möte och en del grejer som ramlar på. Det är allt från att lotsa folk rätt, försöka hitta svar på kluriga frågor, leta arbetskamrater och kontera fakturor. Jag har alltid gillat att jobba på somrarna för det händer så många olika saker som aldrig händer i terminerna. Det är en spännande tid. Sen lär man känna arbetskamrater man vanligtvis inte jobbar med och det är roligt.
 
När de andra gick på lunch åkte jag ner till centrum för några arbetsrelaterade ärenden, sen köpte jag lunch åt mig och bästisen och åkte dit. En timmes härlig zonterapi. Tog ut komp resten av eftermiddagen.
 
 
Efter att ha hämtat hundarna blev det häng på ballen. Ragnar och knyppeldynan följde med ut. Bamse och Rambo gick ut och in som de ville. 
 
Snart är själva blomman klar, sen återstår stjälk och blomblad
 
Efter några timmar gick jag in och kollade Morden i Midsommer medan jag monterade klart Lunas tröja. Två knappar ska inhandlas, sen hoppas jag att hon inte växer ur den innan hösten.
 
 
Nej nu ska fläkten stängas av och tant ska försöka dejta John Blund. Det har körts street race av och till på Huddingevägen hela kvällen, får ta med dem i aftonbönen i hopp om att ingen blir skadad.
 
Godnatt världen 🌍 

”Hur e läget?”

”Det är så varrrmt!” Standardfråga som fått ett nytt standardsvar i denna värmebölja. Och varmare ska det bli. Denna vecka räknar SMHI med vecko-värmerekord. 
 
I söndags gick tvättmaskinen för högtryck, grejer packades upp och packades om. När kvällens värsta hetta lagt sig åkte jag upp till Lyan med fullpackad bil. Blommorna jag har på jobbet har fått boa hemma där grannen vattnat, kläder, souvernirer från resan, papegoja och hundar samt en kylväska med lite kylvaror.
 
 
I måndags fick jag beundra sonens tomater. Indigo-tomaten är numera min heta favorit-tomat! Svärdottern fick en efterlängtad bordsfläkt som jag hade i källaren.
 
 
Igårkväll och ikväll har jag fäst trådar och nästan monterat klart Lunas tröja samt gått långa promenader, igår vid halv tio och ikväll halv elva. Jag är inte ensam om att vara ute och gå sent. Förvånansvärt många hundlösa par går och strosar i den sena kvällen när solen gått till sängs.
 
 
I söndags hade jag rejäl jobbångest, men det gick över när jag kom till jobbet igår. Vi var tre tappra som höll ställningarna och vi hade så kul. Idag hade jag mottagningen i Flemingsberg med en kollega. Den var superlugn. Hembesöket på em orkade inte så det blev papper och telefon istället.
 
Hoppas på att somna lite tidigare ikväll. Antingen håller fläktens surr mig vaken, eller så gör värmen det. Life’s a beach...
 
 
Godnatt världen 🌍 

Husbilslogg dag 20 - Hemma

Så har vi landat hemma efter nästan tre veckors äventyr. Det kommer ta ett tag innan vi smält alla intryck. 497,5 mil har vi åkt. Janne har fört dagbok på alla mil, allt vi tankat och vad campingarna kostat och vi har landat på ganska precis 9.500kr vilket ju känns superbillig för två personer i tre veckor! Sen kostade båtresorna till Ulvön och Treriksröset ett par hundra samt inträdet till Ishotellet och koboltgruvan i Los, men det känns faktiskt försumbart med tanke på allt vi fått uppleva och så fick vi ju köpa kylboxen när kylskåpet pajade, några souvenirer, jag har köpt garn och vi har ätit ute ett par gånger... 
 
Inatt har det åskat och det regnade långt in på förmiddagen. Jätteskönt! Mamma, faster, min kusin och jag åkte på loppis. Mamma och faster älskar loppis, jag är måttligt road men ville ändå följa med. Jag köpte ett par ljusstakar i glas av en av en kvinna och ett rosa får med ett lamm av en pojke i 8-årsåldern. Far/mormor berättade att det var hans första loppis och han varit jättenervös hela morgonen... och fåret var jättesött och kostade 10kr! Inget att tveka på. Han tog emot mina två femmor med stort allvar och la i sitt kassaskrin.
 
 
Vi åkte på en loppis till men där tappade jag lusten. ”Köp mina fisktallrikar för 80 spänn så slipper jag släpa hem dem...”, ”125 spänn vill jag ha för ljushållaren, tveka inte för snart kommer nån annan och köper den...”. Jag köpte en perenn för en tia, sen fick det vara bra, har så svårt när folk ska prångla på mig saker...
 
 
När vi kom hem kramades vi hejdå, kanske åker vi tillbaka nästa helg för att umgås med kusinen innan hon åker tillbaka till USA.
 
Monica och hennes flickor är hus- och djurvakt hos Linnea medan de är ute med husvagnen. Vi åkte dit och umgicks en stund med dem innan vi packade ihop Ragnar och hans grejer och for hem. Esmeralda får vara kvar lite till. Meija älskar henne!
 
Goa Luna!
 
Nu är vi hemma, vi har packat in allt från husbilen. Janne rengör just nu filtren i akvariet och jag ska gå och tömma postlådan. Oj, vad spännande 😄 Imorgon står disk, tvätt och Lyan-packning på menyn. På måndag är det vardag!

Husbilslogg dag 19 - Norrtälje

 
Vi lämnade Grisslehamn för en timslång resa till mina föräldrar som bor utanför Norrtälje. Vi har umgåtts med dem, visat bilder från vår resa och ätit mammas goda fläskkotletter.
 
Min kusin från Florida är oxå här och vi spenderades kvällen hos henne och pratade om allt mellan himmel och jord, bland annat om en ev. ny resa till Florida. Det vore roligt att ha det att se fram emot nu när semestern är slut.
 
 
Det blev av nån anledning bara två bilder tagna på hela dagen. En från Grisslehamn innan avfärd, den första, och en på fasters ljuvliga lilla 7-månaders hund, den sista. De två andra är från Florida - Bonita springs och Everglades 2016 😄
 
 
Igårkväll började det regna. Det har åskat inatt och denna morgon vaknar vi till ihållande regn. Hoppas det regnar över bränderna runt om i Sverige oxå!

Husbilslogg dag 18 - Grisslehamns camping

Vaknade runt kl 7 imorse av brandröken. Det hade börjat fläkta lite under natten och röken blåste nu mot Kilafors och Segersta. Försökte somna om för Janne och hundarna snusade så gott, men på mig stack det i ögonen och sved i halsen. Tänkte att om det vore fara och färde skulle nån väl bankat på... Vi gick upp vid 9, tog ett dopp och gjorde frukost, då var det lite mindre rökigt igen. 
 
 
Vi tänkte åka från röken så fort som möjligt men vi blev stående med campingägarna en stund. De var jättetrevliga och maken hade jobbat på varv med en av Jannes småkusiner från Kökar. De hade  en jättefin liten hundflicka som var en blandning mellan pommeranier och nån liten spets, och så lik Bamses pappa Hugo.
 
 
Vi köpte sex dagsfärska ägg från deras höns innan vi fortsatte vår färd söderut. Efter 3,5 timme släppte Janne mig och hundarna i Grisslehamns hamn, han åkte och checkade in medan vi promenerade till campingen. Janne gick iväg och köpte jordgubbar och glass, efter det la jag mig på backen med fötterna högt och försökte få ner svullnaden i vristerna. Det har gått bra tills idag, typ, men så åkte vi väldigt långt utan rast idag oxå...
 
 
Hundarna och jag följde med och tittade på när Janne badade...
 
 
... sen gick Janne och jag och åt gott på Ångbåtsbryggan.
 
 
Imorgon är min sista semesterdag 😳 Fyra veckor har gått fort, men oj vad många erfarenheter och äventyr vi hunnit med!

Husbilslogg dag 17 - Kilafors, Midnäs camping i Segersta

Knack, knack, knack! Guiden knackar hårt i träkarmen bredvid nedgången till gruvan. ”Det är för att gruvfrun ska veta att vi kommer”, berättar han en stund in i den guidade turen. Om hon visar sig i svart blir det en dålig dag i gruvan, men om hon visar sig i en vit skepnad kan man hitta en bra fyndighet, det trodde  gruvarbetarna här för 300 år sen. Från början letade man koppar, men malmen visade sig innehålla kobolt. Av kobolt får man en vacker blå färg som används vid bla porslinstillverkning och porslin var på modet på 1700-talet. 
 
 
Att vi hamnade i Los eller Loos, det stavas visst både med ett och två O, var en ren tillfällighet. Vi tänkte åka från Östersund till Iggesund, men Inlandsvägen var avstängd vid Sveg med anledning av skogsbränderna. Det blev ett par mils rökig omväg. Det var lätt att förstå omfattningen av bränderna där vi körde i den vindstilla (tack och lov) skogen. Fasa om det skulle börja blåsa och sätta än värre fart i eldhärdarna!
 
 
Vi hamnade på småvägar och när det var hundrastningstajm var vi i Los och där fanns ett bageri. Perfekt. När vi gick med hundarna ”snavade” vi över gruvan och Janne frågade om jag ville gå rundturen. Ja-a, gärna! Så han satt utanför med hundarna  medan jag såg 15 minuters film och fick 45 minuters guidad tur på 16 meters djup i den 42 meter djupa orörda 1700-talsgruvan. Jätteintressant!
 
 
Gruvan gav i 30 års tid en god inkomst tack vare svedjeböndernas dagsverken, men stängde i konkurs efter änkans död (hon drev den med förtjänst i 11 år efter sin makes död), men arvtagarna lyckades inte med företaget. Det sägs att gruvan-änkan var så illa omtyckt att arbetarna vägrade begrava henne på kyrkogården, inte förrän de blev beordrade av prästen... men det sägs oxå att de byggde kyrkan över hennes grav för att hon inte skulle gå igen (alltså spöka). Vid konkursen lämnades verktyg och stegar på plats. Det måste ha varit ett jättespännande arbete att tömma gruvan på vatten 1989 och hitta allt detta!
 
Efter en Skagen-croissant på bageriet fortsatte vi. I Edsbyn stannade vi för att tanka och slog upp camping-katalogen. Vi hittade ett litet ställe i Segersta utanför Kilafors, Midnäs camping, med plats för 10 husvagnar/bilar. Här blir vi inatt. Supermysigt ställe och 23 grader i sjön som älven Ljusnan passerar.
 
 
Godnatt världen 🌍

Husbilslogg dag 16 - Östersund, Ångsta camping

Något jag kommer ta med mig från denna resa är minnet av alla dessa miljontals rallarrosor som blommar överallt i Norrland.
 
Dagen har inte varit särskilt händelserik. Vi har kört drygt 42 mil från Sorsele till söder om Östersund.
 
Sorsele camping vid Vindelälven
 
Jag har varit rätt slut och sovit stundtals i bilen. Myggen invaderade vår husbil inatt, dessutom var det varmt som sjutton, men nu ikväll har Janne hittat var myggen kom in och tätat det. Dessutom är det myggfritt här i Ångsta så vi borde få sova.
 
Vi gjorde ett lunchstopp i Vilhelmina, gick ner och tittade på stationen där Inlandsbanan går. Ett nytt framtida projekt kanske? Inlandsbanan, helt eller delvis.
 
 
När jag inte slumrat har jag stickat klart Lunas tröja. Monteringen får vänta för jag har ingen nål att sy ihop den med... och ikväll har jag knypplat!
 
 
Nu ska det bli skönt att krypa ner i sängen. Det är rätt svalt ute!
 
 
Godnatt världen 🌍

Husbilslogg dag 15 - Sorsele camping

Vi väcktes strax efter sju av husvagnsgrannarnas beagles envisa skall. Bamse och Rambo svarade givetvis. Janne sa åt mig att ligga kvar en stund medan han gick ut med hundarna. Han kom tillbaks efter en stund och letade efter något att plocka bär i. Jag följde med honom ut i skogen till en myr där vi plockade hjortron. Så gott till filbunken vi sparat sen vi var i Finland!
 
 
Sen gick vi och tog ett morgondopp i fjällsjön. Tänk att livet kan vara så underbart! Kan verkligen varmt rekommendera Skabrams camping i Jokkmokk.
 
 
Sen åt vi frukost, städade bilen och gav oss av mot Sorsele. Ett stopp vid vid Polcirkeln...
 
 
... och ett vid Arctic glas utanför Arvidsjaur där vi rastade hundar och köpte några ljuslyktor samt en gosedjurs-ren till min bil.
 
 
Sorsele camping ligger vackert på en udde i Vindelälven, den första camping jag varit på som har ett kapell med andakt varje söndag!
 
 
Vi har ätit gott och jag har knypplat en stund. På kvällspromenaden tog sig Janne ett dopp i sjön invid campingen.
 
 
Nu är det bara att invänta John Blund. Under tiden njuter vi av Vindelälven...
 
 
Godnatt världen 🌍

Husbilslogg dag 14 - Jokkmokk, Skabram gårdsmejeri och camping

Ja, det är stor skillnad på camping och camping. Idag bor vi granne med skogen och med ett öppet servicehus för 200kr. Igår bodde vi bakom ett litet hotell mellan ett shoppingcentrum och ett industriområde med utsikt över restaurangens sopkärl för 240kr, och tillgång till dusch och toa fram till kl 22.00 när personalen gick hem. Campinglivet är spännande och omväxlande... liksom dagarna på vägarna.
 
Dagen har bjudit på två sevärdheter och 25 mil i bilen. 
 
Först ut blev Kiruna kyrka.
 
 
En stor vacker träkyrka som doftar tjära. Altarmålningarna är gjorda av prins Eugen fick jag veta av en vän på Facebook idag. Och utanför uppåt taket fanns guldglänsande statyer som föreställde olika känslolägen och dygder, tror jag. Sorg, kärlek, ödmjukhet osv...
 
Ödmjukhet
 
Jag frågade guiden om jag fick gå bakom skranket och titta på altarduken för den såg knypplad ut på håll. Han följde med mig och hängde över axeln på mig... sen bad han om ursäkt men tydligen hade en kvinna några veckor tidigare blivit påkommen av en vaktmästare när hon klippte i altarduken 😳 Därav passningen av mig!  Men hursomhelst ska hela kyrkan, som byggdes i form av en lappkåta, flyttas med resten av staden, och de ska försöka flytta den i ett stycke!
 
Tur att jag kollade Facebook imorse innan vi åkte. Jag har fått många bra tips, men kunnat se och göra få. Avstånden häruppe är långa och tre veckor är ingenting! Ishotellet i Jukkasjärvi har jag länge velat åka till, nu blev jag tipsad om det och blev förvånad över att det låg så nära Kiruna! Vi hade tänkt åka till Nikkaluokta i hopp om att skymta Kebnekaise, men det var molnigt så vi åkte till Jukkasjärvi istället. Säger bara W O W !
 
 
Sen åkte vi mot Jokkmokk med bara ett lunch- och hundrastningsstopp i utkanten sv Gällivare.
 
Skabrams gårdsmejeri och camping är ett supermysigt ställe strax utanför Jokkmokk. De har getter i en hage och höns som går fritt på campingen under dagarna, en fantastisk skog att gå i och badvatten tvärs över vägen. Rekommenderas varmt!
 
Jag hade inga badkläder med till sjön så det blev klädsim!
 
 
I bilen om dagarna sitter jag och stickar på en tröja till Luna, men ikväll har jag knypplat!
 
 
Godnatt världen 🌍 

Husbilslogg dag 13 - Kiruna, E10 hotell

Idag lämnade vi utlandet och kom hem till Sverige igen. Vi följde E10 mot Narvik, fotograferade Bjerkvik så vi kunde göra och skicka vykort med vykortsappen till Jannes reservföräldrar, hon är född och uppvuxen i Bjerkvik. 
 
 
Vi åkte genom ett sagolikt landskap från en bit utanför Narvik till Riksgränsen. Området ligger högt uppe bergen och efter en brant stigning är området flackt bland de genom årmiljonerna nedslipade toppana på urberget, med massor av små insjöar, förvridna fjällbjörkar, iskalla bäckar, snöfläckar och mossa. En sagolandskap!
 
 
I Riksgränsen rastade jag hundarna medan Janne handlade, sen fikade vi.
 
 
Vi fortsatte förbi nya vidder i ett nytt landskap mellan Abisko och Kiruna.
 
 
Vi hade blivit varnade för att campingarna är fulla i norra Sverige. Norrmännen kommer hit till den svenska högsommaren för i norra Norge är det kallt. Syrenen har precis börjat blomma och Janne kollade upp i sin väderapp att Evenes inte haft mer än 11 grader idag. Här i Kiruna är det betydligt varmare, men vi har haft en rejäl regnskur bakom E10 Hotell, som vi förbokade imorse, där vi ämnar spendera natten. Det finns 6 uppställningsplatser här men personalen har knöat in betydligt fler för campingarna tar inte emot, och vart ska folk ta vägen? Vi bor granne med Kiruna shoppingcenter och industriområde, föga romantiskt efter alla otroliga ställen vi övernattat på, men jag tycker det är lite komiskt 😂
 
 
Men fantastisk kvällspromenad har vi tagit längs ett skoterspår in i industriområdet. Hundratals fjärilar svärmade bland de fuktiga blomstren. Samma fenomen som i Sangis.
 
 
Solen lyser än, men vi säger godnatt världen 🌍
 

Husbilslogg dag 12 - Evenes camping igen

Vi sov länge imorse. När vi vaknade var klockan 10 och campingen var nästan tom, den var full igårkväll när vi somnade. Efter frukost och utcheckning åkte vi de återstående km till byn Å i Lofoten. Där parkerade vi och gick ut så långt det går att komma ut på Lofoten utan båt.
 
 
Där växte fullt av små orkidéer som jag inte lyckats googla fram namnet på. De påminde lite om Ölands krutbrännare men dessa var något större och rosa till färgen.
 
 
Jag var oxå fram och kikade på vad som hängde i torkställningarna som fanns överallt på den västligare av öarna. Torskhuvuden! Vad kan de användas till tro?
 
Kändes som att gå i Kungsträdgården i körsbärsblomningen... men ändå inte!
 
Så började vår resa tillbaka mot fasta Norge. Vi stannade till flera gånger för att fota eller sträcka på benen. Hamnöya blev första fotostop, en sagolikt vacker hamn.
 
 
Sen stannade vi i Borg där jag gick upp för att kolla Vikingamuseet. Det är byggt på samma ställe som det största långhus man funnit. Jag var mest intresserad av nån skrift där man kunde läsa om den stora vikingahövdingen som regerade där på 1000-talet, men hittade bara en stor dyr bok om utgrävningarna. Det kändes som för mycket info. Blev en bok på norska om en huskarl som bodde på Borg, ”grågud og vitekrist”, på rea samt en liten bok på engelska om runors betydelse... och en vikingaring i kirurgiskt stål!
 
 
Resan gick vidare och vi stannade vid Lofotenkatedralen, Vågan Kirke, byggd 1898.
 
 
Jag älskar mattan i barnens hörna. Vile gärna tralla på ”Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand. Vi är en massa syskon som tycker om varann, för Gud är allas pappa och jorden är vårt bo. Gör en familj av alla, en enda jättestor!” ...  men en flygelstämmare gjorde det omöjligt att sjunga nåt, men den går om och om i mitt huvud.
 
 
Vi fortsatte med korta avbrott.
 
 
Vi har valt att stanna natten i Evenes igen, det var så fint här i förrgår. Det är det idag oxå, men campingen är full ikväll och ”vår” plats vid vattnet var upptagen. Istället för att njuta av utsikten, som vi ju inte har ikväll, gick vi en långpromenad till udden för att spana in det som på långt håll ser ut som en vårdkase...
 
 
Men det skulle föreställa en stenkyrka!
 
 
Och det skulle jag kunna köpa om jag kunde tyda utsmyckningen till kristna symboler...
 
 
.... men det kan jag inte.
 
Ikväll gick vi en promenad igen bortåt udden i hopp om att få se midnattssolen men det var helt igenmulet. Det gör inget. Vi har haft sol dygnet runt ända till idag. Istället kröp jag i vägrenen och fotade orkidéer och andra söta blommor.
 
 
Godnatt världen 🌍

Husbilslogg dag 11 - Moskenes camping, Å på Lofoten, Norge

Idag har vi åkt 30 mil ut på Lofotens västligaste punkt, Å i Lofoten. Här kommer några undersköna bilder.
 
 
Det är verkligen mil efter mil av sjukt vackra vyer. Gröna magnifika berg, turkosa fjordar, små vita bäckar och vattenfall från snötäckta bergstoppar, blå insjöar, fjällbjörk i fantasifulla formationer, vita sandstränder, stenbumlingstäckta fjällsidor... Galet vackert! 
 
Jag googlade på turkost vatten och det har tydligen med djup, näringshalt och botten att göra. Vit eller kalkrik sandbotten samt näringsfattigt vatten. Vit sand finns det mängder av här och ishavet är ju inte så övergött som Östersjön...
 
Det har blivit mycket bilåka idag oxå och det sätter sig i kroppen. Ryggen är det som känns mest, men nu har vi kommit överens om att göra tätare stopp. Jag tycker gubben min har onödigt bråttom fram, jag vill gå ut i landskapet och uppleva det live oxå, inte bara genom bilfönstret. När vi handlade idag passade jag på att gå några km. Att andas luften och gå bland dessa maffiga berg var en otrolig upplevelse.

Husbilslogg dag 10 - Evenes camping, Ofoten, Norge

Idag började vi med ett äventyr - en vandring till Treriksröset! Först åkte vi båt från Kilpisjärvi och sen blev det tre kilometer vacker vandring genom Mallas naturskyddsområde.
 
 
Hela äventyret tog fyra timmar, det var otroligt vackert och jag hade gärna velat ha en timme till för att verkligen kunna njuta av naturen.
 
Efter det har vi suttit 30 mil i bilen och njutit hejdlöst av de norska fjällvidderna.
 
 
Vi har påbörjat vår resa ut på Lofoten, men inatt sover vi på Evenes bobilsplass, Liland på Ofoten.
 
 
Godnatt världen 🌍

Husbilslogg dag 9 - Kilpisjärvi, Finland

Drygt 50 mil har vi kört idag. Tre stopp.
 
Först Luppioberget där tomten bor.
 
 
Sen en liten promenad vid Kattilakoski.
 
 
Vi passerade polcirkeln, åkte över gränsen vid Pello, åt lunchmiddag vid en mack vid Kolari och fortsatte sen på fina vägar upp till Kilpisjärvi.
 
 
Kvällen har bjudit på ett rent nöje - närgången ren 😍
 
 
Nog för idag. 50 mil känns i kroppen, även som bisittare.
 

Husbilslogg dag 8 - Kalix, camp Frevisören

Det blev en lååång dag och en lååång promenad! Vi hade fått tid för service av husbilen/elfelet i Kalix kl 12, och på morgonen lyckades jag oxå få en veterinärtid inbokad kl 15.45, oxå i Kalix. Perfekt!
 
När vi lämnat in bilen tog vi en promenad över Kalixälven in till stan. Vi började med att äta våfflor i Kalix församlings prästgård.
 
 
Sen gick jag in i Kalix kyrka en stund. Så vacker! Och en pratglad sommarvärd gjorde besöket ännu roligare.
 
 
Vi gick vidare, hittade en garnaffär där jag fyndade nytt mönster och nytt garn. Vi åt en mjukglass i centrum och så började jag titta på klockan och kartan... om inte reparatören ringer snart måste vi börja gå mot djurkliniken, insåg jag. Janne, som är raskare i steget, gick tillbaka till husbilen för att hämta hundarnas pass medan jag och vovvarna började gå. När vi stannade och väntade in Janne hade vi inte ens kommit halvvägs. Janne följde oss en bit, sen gick han tillbaka till husbilen eftersom de skulle stänga firman kl16.30. Jag fortsatte själv... och sista biten fick jag bära Bamse, han var helt slut i den tryckande hettan. De hade fått lite våffla och vatten vid kyrkan men de hade nog behövt mer vatten... Men väl framme piggnade han till på den svala djurkliniken. De fick sina tabletter och stämplar i passen, sen började jag gå tillbaka. Det blev sammanlagt en mils promenad i badtofflor. Hundarna var så tappra i den tryckande värmen. Janne ringde att bilen var klar så han hämtade upp oss så vi slapp några km iallafall. Reparatören lyckades inte hitta el-felet dock, så vi får fortsätta köra med kylboxen.
 
Vi orkade inte tänka på att köra några långa sträckor ikväll så vi handlade lite i Kalix och åkte ut till Båtskärsnäs och camp Frevisören. Jag duschade medan Janne lagade mat. Sen gick vi ner till stranden där Janne fick sitt efterlängtade kvällsdopp.
 
 
Bamse gick oxå i. Han stod länge och bara njöt. 
 
Nu gör vi nog inte så mycket mer idag. Sängen hägrar!

Husbilslogg dag 7 - Haparandahamn

Mitt på dagen lämnade vi den fina campingen i Sangis och åkte in till Haparanda. En totalt öde stad. Kanske folk är på semester? Eller ligger bakfulla efter att Sverige åkte ur VM? Eller var de i kyrkan? Vi for vidare till Haparandas nationalpark och gick en sväng, men ett tu tre gick både mygg och broms till anfall från ingenstans. Rambo fick nästan panik när två jättebromsar landade på hans rygg. Vi gick kortaste vägen tillbaka till bilen.
 
 
Vi tänkte åka till Seskarö camping för vi har fått tips om att det skulle vara jättefint där, men de hade skärgårdsdagar med full ös så vi åkte ner till campingen i till Haparandahamn via Nikkala istället.
 
 
Här har jag suttit och knypplat några timmar. Superhärligt! 
 
 
Campingen har fyllts på under eftermiddagen och ikväll är det nästan fullt. Skönt att det inte är nån jättecamping!
 
 
Nu får vi se vart vi vänder kosan. Janne har blivit avrådd från att åka till Nordkap av husbilsgrannar. ”Dyrt”, ”en besvikelse” och ”turistfälla” är kommentarerna. Det kanske blir Lofoten istället? Kommer dag, kommer råd. Imorgon ska vi få hjälp att kika på elen i Kalix och sen ska hundarna få sitt maskvaccin. På onsdag som först får vi korsa gränserna, då har det gått tre veckor sen rabiesvaccinationen... 

Husbilslogg dag 6 - Sangis motell och camping

Jag har ändrat lite i bloggrubrikerna idag så de större städerna vi bott i närheten av kommit med, det blir lite mer informativt tycker jag...
 
Dagen har varit tämligen innehållslös i jämförelse med andra dagar under resan. Vi lämnade Älvsbyn mitt på dagen och tog oss till Sangis, en resa på ca 16 mil, med ett stopp för att handla. Jag har suttit och stickat på Lunas tröja i bilen.
 
Här finns 5 stugor och några rum samt plats för 10 husbilar/vagnar. 
 
Resten av dagen har vi tillbringat på campingen, legat på bryggan vid sjön, Janne har badat, jag har fotat blå jungfrusländor. Och så har jag broderat på Fågelträdet.
 
 
Solnedgången över Sangis älv ikväll på kvällspromenaden var magisk! Guldskimrande och hundratals små fjärilar, som en sagovärld 🦋🦋🦋
 
 
Godnatt världen 🌍

Husbilslogg dag 5 - Älvsbyn, Selholmens camping

Idag har vi suttit och planerat återstoden av semestern. Janne trodde att vi skulle hinna ut på Lofoten men det är för långa avstånd. Dessutom blir vi inte insläppta i Finland förrän på onsdag eftersom vi var sena med hundarnas rabiesvaccin. Vi hade inte planerat att åka in i Finland alls från början, men när jag satt och letade vägar till Treriksröset veckan före semestern så förstod vi att det är klokaste vägen. Vi fick tid för vaccination dan efter men man får inte komma in i Finland förrän efter tre veckor. Sen gäller det att synka avmaskningen. En veterinär ska ge dem tabletterna och vi måste korsa gränsen inom 120 timmar. Det vore ju en baggis om vi inte hade både norska och finska gränsövergångar. Antagligen behöver vi korsa alla gränser, utom svenska, inom 120 timmar, det borde vi klara. 
 
 
Sen åkte vi till Hortlax och letade garn. Det skulle finnas två butiker men båda var inrymda i nersläckta villor. Jag ringde inte på. Istället åkte vi till Piteå och Trållbodan. Där blev det knappnålar till knyppeldynan och garn till en tröja till Luna. Vi åt varsin räkmacka med kaffe och lakritsbiskvi och köpte några fina saker i Presenten. Vi åkte oxå förbi Pite havsbad, men det var bara en enorm camping/nöjespark så det gick inte att komma ner till havet. 
 
 
Nu är vi på Selholmens camping i Älvsbyn. Har suttit och stickat samt knypplat en stund på kvällen. En skogspromenad och en promenad längs älven. Vackert❣️
 
 
Godnatt världen 🌍 

Husbilslogg dag 4 - Piteå, ställplats Jävre

Den här vyn kan man inte klaga på... här tillbringar vi natten.
 
 
Efter att ha rastat hundar, ätit frukost och köpt en rökt sik i Skeppsmalns rökeris självbetjäning for vi iväg. Idag har vi egentligen bara ”ätit mil” för att komma norrut. Vi har vi kört ca fyra timmar med ett stopp i Bygdeå för lunch.
 
 
Jävre ligger strax söder om Piteå. Hit till Jävre har de flyttat en fyr (1971) som tidigare stod utanför Örnsköldsvik (1871-1957). Den var kul att kila upp i 😁
 
Pricken därnere är Rambo, han hörde när jag ropade på honom 😁 50+9+7=67 trappsteg upp.
 
 
Nu njuter vi kvällen i ett varmt och soligt Norrbotten!

Husbilslogg dag 3 - Ö-vik, Skeppsmalns fiskehamn

Vi vaknade tidigt, det blåste rejält inatt och vinden har skakat om husbilen. Rambo ville ut, Janne gick med dem och jag började röja undan efter natten. Då upptäcker jag att klockan är halv 8! Hu vale! Det är tidigt en semestermorgon.
 
Men vi gjorde oss klara i maklig takt och gav oss iväg. Höga Kusten-bron låg först på dagens meny. En näst intill magisk upplevelse!
 
 
Sen åkte vi vidare till Köpmanholmen och tog färjan M/S Minerva över till Ulvön.
 
 
Jättevackert! Vi traskade strandpromenaden bort till ett värdshus där vi åt lunch, gravad lax och relationsburgare (relation till vad? Men den var god!) med rotfruktschips.
 
 
Sen vandrade vi i maklig takt tillbaka till båten. Rambo var skräckslagen på båten till Ulvön, men hemvägen gick bra för då såg vi till att få sitta i salongen. De har skött sig exemplarisk hela dagen och jag saknar faktisk Ragnar. Han brukar älska såna här utflykter.
 
 
Åter på Köpmanholmen slog vi upp vår Campingkatalog. Ingen av oss hade lust att åka så långt, så Skeppsmalns fiskeläge invid fyren Skagsudde utanför Ö-vik lät perfekt. Pitstop i i Ö-vik för proviantering av frukostbröd och en mjukglass, sen anlände vi fiskevistet i regn. Men det upphörde så vi kunde gå upp till Skagsudde och sen längs Säljägarstigen med vovvarna.
 
 
Häftigt med historiens vingslag. Här bodde säljägarna sommartid för 1500 år sen... och man ser forfarande spåren i marken! Tomtningar kallas dessa lämningar.
 
Man tror att groparna är själva boytan medan stenarna omgärdade tältduken, som sannolikt var av sälskinn.
 
Nu har vi väntat ut ännu en regnskur. Det känns som det blir en tidig kväll efter alla äventyr... 

Husbilslogg dag 2 - Kramfors båtklubb

Väcktes vid tre-tiden av tuppen på bruket. Hemtrevligt! Rambo tyckte dock att det var lite läskigt så vi gick och hälsade på tuppen och hönan på morgonen så han fick veta vad det var för konstiga läten/djur.
 
 
Drömde konstigt inatt. En kompis hade betalt dyrt för en upplevelse, jag tror det var en livscoach men hon var misstänkt lik en forskare inom diakonin, som skulle lära oss njuta av livet. Efter en kort instruktion om att vi skulle åka ut i Sverige med tåg och njuta av det vi fick - en skål soppa, färska bär, ett förtroende - uppmanade hon oss att gå till stationen och ta tåget någonstans dit vi kände oss lockade. Alla gick utom jag och en tjej till som ville veta om hon hade nån kontaktperson ute i de olika städerna dom vi skulle kontakta. Hon bläddrade i ett häfte och det fanns flera med rubriken ”LIFE”, men hon sa att hon inte haft kontakt med dem på länge... Jag var dessutom mycket tveksam till allt för jag tyckte det var väldigt lite min kompis fått för pengarna samt måste ju jag hämta hundarna på dagis, vilket gjorde att jag, förutom mina ifrågasättanden, kände mig extremt tråkig och låst!
 
Idag har vi åkt rätt långt, ända upp till Höga Kusten. Vi stannade till före Sundsvall och åt lunch i husbilen. Jag gick en långpromenad medan Janne kokade korv. Jag antar att det var gamla vägen till Sundsvall för den fortsatte kilometer efter kilometer.
 
 
Vi stannade till på Biltema i Sundsvall där Janne köpte kabel. Han tror han hittat felet varför kylskåpet lägger av under färd. Vi svängde av precis före Höga Kusten-bron, rattade förbi Snibbens camping men vi skulle få en plats bredvid stråket till badstranden så vi åkte vidare till Kramfors Båtklubb. Här bor vi bra. Lite folk men trevligt folk.
 
Lyxmiddag idag igen! Nudlar ned korvslantar!
 
Igårkväll stack jag upp mönstret till Stor Blomma och under dagen har jag stickat en och en halv disktrasa i bomull. Janne mekar kylskåpskabel.  Tror jag ska börja spola på pinnar till Stor Blomma... eller inte...
 

Husbilslogg dag 1 - Sandviken, Gammelstilla

Vaknade i morse av hundslagsmål. Jag trodde att Bamse och Rambo rök ihop, men båda hundarna hade gett sig på grannhunden Kasper som var inne hos oss. Janne trodde jag var vaken när han gick ut med hundarna så han ställde dörren på vid gavel och gick. Kasper var på rymmen och passade på att smita in till oss. I nån halvdvala hörde jag att en hund tuggade på ett ben i köket, men reagerade inte på det (förstås!) i min halvdvala, inte förrän våra hundar kom hem och ljudligt jagade bort inkräktaren.
 
 
Rambo var skärrad bra länge efter den upplevelsen. Han har varit rädd för Kasper från första stund och att möta honom i sitt trygga hem var tydligen superjobbigt för honom.
 
Sen satte Janne och jag igång att jobba. Saker på tomten som skulle fixas, disk, packning, stuva husbil. Skönt att inte ha bråttom. Klockan blev två innan vi rullade iväg mot äventyret. 
 
Har inte skaffat stödstrumpor än, men detta funkar ju bra så länge 😃
 
Första stopp blev Enköping eftersom kylen la av under färd. Känns som lite väl risky i sommarvärmen om kylen bara funkar på gasolen. Det blev en kylbox på Elgiganten. Nästa stopp Heby. Där köpte vi ett campingbord på. Tredje stopp Heby centrum där vi införskaffade oss korv, korvbröd och frukost.
 
Gammelstilla är ett nedlagt gammalt järnbruk
 
Järnmalm
 
Nu har vi slagit läger vid Gammelstilla Bruk och ätit en lyxmiddag bestående av kokt korv, bröd, räksallad och torkad lök.
 
 
Livet är gott! 
 
Bamse tyckte kaninerna var söta, men Rambo bara tjöt och ylade. Han ville verkligen jaga, jaga, jaga 😂 Jag fick bära honom förbi... 

Söndag 🌞

Jag hade tänkt åka till mina föräldrar idag, men mamma ville inte att jag skulle utsätta mig för den långa resan med tanke på de senaste dagarnas svullna ben. Vi pratade en stund i telefon, sen gick jag långpromenad med hundar i mina nya hikingkängor. Med plåster på skavsåret är de supersköna. Lite hårda kanske, men jag har inte gått många km i dem än. 
 
 
Monica ringde och frågade om hon och flickorna fick komma över och det var ju en jättebra ide eftersom jag inte kom iväg till Roslagen. Janne hade åkt iväg för att hjälpa sina reservföräldrar, så jag var ensam hemma.
 
 
De blev kvar en bit in på kvällen och det blev en supermysig dag. Janne kom hem till middagen mef en stor knippe rabarber som nu ligger hackad och sockrad i frysen.
 
Så nu återstår typ sängen med nytvättade lakan 💕

RSS 2.0