LÅNGTRÅKIGT!

Det är med viss glädje jag kan säga detta: Jag har långtråkigt! Det betyder att jag läker och att jag har kapacitet att göra något mer i mitt liv! Ett tag funderade jag över om jag bara inte ville erkänna att jag saknade Stockholm eftersom jag envisas med att åka dit stup i kvarten... men nej. Jag har mina barn och vänner i Stockholm, men jag är här och trivs med det! Vi har inte bott här i två månader ens en gång och ändå har jag hunnit med mycket. Förutom att packa upp och få undan så har jag varit på ärenderejs i Stockholm flera gånger, fyllt 50 år och vistats en vecka i Turkiet. Att jag nu tycker det är lite trist är inte så konstigt då jag genomförkyld inte riktigt orkar njuta för fullt.
 
Alanya för 8 dagar sen...
 
Ändå har jag varit aktiv. I onsdags var jag inne i Strängnäs och åt lunch med stiftsdiakonen. Jag kände att jag behövde presentera mig och berätta att jag finns här nu. Det blev ett jättetrevligt möte. Men efter det började ögon och näsa rinna ordentligt.
 
 
Igår var jag ordentligt igentäppt i hela huvet, men ingen feber, så jag åkte in med Janne till Handelsbanken för information om aktieportföljer. Vi har ju lite pengar över efter försäljningen och blev inbjudna till lunch för att de skulle informera om olika riskpaket de hade. Jag har aldrig varit intresserad av sånt, aldrig haft några pengar att investera heller... så detta var att stå på tröskeln till en annan värld, en värld där folk har detta som hobby och där pengar är siffror som man kan satsa i olika branscher. Intressant var det, ett nytt sätt att se på pengar som inte är kronor och ören, men jag förstod nog inte hälften. Däremot uppskattade jag bankens invit, men så har de blivit utnämnda till Sveriges trevligaste bank också... och första gången jag gick in dit för att byta kontor från Högdalen till Strängnäs så önskade bankpersonen oss välkomna till  Strängnäs och ville veta varför vi valt Strängnäs. De är verkligen urtrevliga.
 
 
Det känns som det börjar bli vår. Småfåglarna här i skogen är väldigt pigga och ljudliga, två domherrar har varit på besök ett par gånger under veckan och igår kom grannen in med ännu en tussilago.
 
 
Långpromenaden imorse blev stillsam. Jag orkade inte gå särskilt långt och fort pga förkylningen, men vi gick en bra bit i maklig takt och stannade till vid två gärden där Bamse fick springa så mycket han orkade. Det är ljuvligt att se honom sträcka ut så.
 

Regnet öser ner... jag ska kanske passa på att åka in till Strängnäs och hämta ut mitt paket med nya mönster från Svenska Spetsar innan nästa Bamsenad. Jag tänkte försöka hänga med i fortsättningskursen på metallknypplingen i Hagsätra kapell på distans. Min fina Kristinadyna med Vättersnipan kommer jag inte åt i röran här så den får vänta lite till. Kommer skämmas i sommar om jag inte gjort något på den, men jag har ju massor att skylla på.. och har jag metallknypplat lite så känns det bättre än att inte ha knypplat alls!
                                                                          
 

En vanlig tisdag

Trött och lite hängig idag, börjar bli förkyld tror jag. Gick ut en timme med Bamse efter frukost. Släppte honom lös på gärdet med energiskogen där vi såg älg igår.
 
 
Fick sen äntligen tummen ur och gjorde rent akvariet ordentligt. När jag lyfte ur växter och borgen så fick jag en överraskning... eller snarare två. För det första räknade jag in 8 räkor! Jag har inte sett en enda sen vi flyttade hit och trodde inte de klarat flytten. Innan vi flyttade räknade jag till tre, så de måste ha en gömma inne i borgen eftersom de alla kröp upp och satte sig på den svarta väggen i bak-kant när jag tog bort borgen.
 
 
Överraskning no2 var två små sugisar. Jag reagerade först med att undra om mina Octocinclus höll på att svälta ihjäl eftersom Princess är så glupsk, men när jag fick på mig glasögonen såg jag att det var två mini-Ancistrus! Jag har två grå och två röda, nu har de grå fått ungar! Ungefär en centimeter långa!
 

Jag blev jätteinspirerad och tog Bamse i bilen och åkte till Djurmagazinet i Solberga där jag köpte nya växter, kompletterade mina stim med fem rödmunstetror (jag fick en  på köpet så det blev sex), fem neontetror samt beställde en guldfiskskål. Princess Meija är ju så in i norden glupsk och får vi flera bäbisar så tror jag många av dem hamnar i hennes mage, det har säkert syskonen till de här två gjort. Jag hoppas de två som är kvar kan hålla sig undan henne. Jag köpte den största skålen och ska nu titta efter en kompis till Princess, helst en helvit med långa fenor tror jag... Dessutom kan jag i en egen skål reglera matintaget för denna nu ganska stora firre om hon bor utan småkompisar. För ett par veckor sen såg jag hur hon svalde en hel algtablett så jag har ju tänkt att de andra kanske inte får det de behöver om hon snaskar i sig både flingor, räkpellets och algtabletterna i den farten.
 
Sen fick Bamse äntligen en rejäl genomgång av sin päls. Han blev borstad på både längden och tvären, tovor klipptes bort liksom klorna. Han har legat ute på verandan i solen i sin korg en stor del av dagen.
 
Nu har jag druckit thé med det där vita joxet från gummiträdet som jag köpte i Turkiet. Det skulle vara bra mot förkylning... Det är ganska precis ett år sen jag var förkyld senast.... Hoppas det inte blir värre än så här.
 
 
 

Tre dagar efter Turkiet...

 
Jag har alltid haft en förkärlek för indianer, särskilt Nordamerikas stammar. Det fanns mycken visdom och kärlek till naturen i de flestas livsfilosofi. En spågumma sa till mig för 25 år sen att jag i tidigare liv varit indian ur olika stammar, både som man och som kvinna och alltid kreativ, men även att jag arbetet med något material som inte var lera, textil eller glas men kanske sten i det Persiska riket. Intressanta perspektiv.
 
Jag har hört denna historia ett par gånger, men glömmer namnet på den indianhövding som sa det när han åkt tåg. Han satte sig på stationen när de var framme och väntade på att själen skulle komma ifatt. Lite så känner jag det nu... eller så har jag drabbats av kristallsjukan! Jag fick ju knallyrsel och tuppade av i tre omgångar på mattknyteriet i Turkiet förra veckan, efter det har jag bara känt mig bakfull vilket inkluderat balanssvårigheter... Men för bakfylla krävs intag av alkohol och det har avsaknats....
 
 
Nå, efter vi kom hem har jag tagit det lugnt. I lördags jobbade Janne natt, men min son kom ner en sväng. Han skulle låna pappas bil och jag hämtade honom och Bitchen vid tåget i Strängnäs. Vi hade en mysig kväll med turkiskt thé och hundpromenader i mörkret innan han for iväg.
 

Gårdagen ägnade jag åt maken efter att han vaknat efter nattpasset, att ladda ner alla bilder från Turkiet och skriva blogg. Det kändes jättebra. Det är det där med själen som ska komma ifatt...
 
 
Janne la sig tidigt igårkväll och gick upp före fem imorse, han jobbade extra förmiddag och ringde mitt på dagen att han måste jobba eftermiddag också pga brist på folk. Själv har jag varit aktiv vid datorn. Jag måste få klarhet i vad Diakonihjemmet har för önskemål för vårterminen och har mailat en del med dem. Har gått igenom bägge studentmodulerna men inte blivit klokare än jag var innan, jösses vad man kan krångla till saker och ting!
 
Bamse och jag har varit ute 2 timmar på förmiddagen och blandannat har vi sett älg. Eftermiddagspromenaden orkade han inte med så jag släpade honom fram och tillbaka från en ointressant brevlåda.... till kvällen får det räcka med en kortis också...
 
Känner mig däven.... Tänker....
 
                                               
 

Rundresa i Lykien, Turkiet

Har haft en liten bloggpaus, orsaken är en helt fantastisk resa - en bussresa tillsammans med Monica runt i Lykien som ligger i sydvästra Turkiet. Jag kommer inte att kunna göra den rättvisa, men här kommer åtminstone några glimtar.
 

Jag har aldrig tänkt på att Turkiet är så stort, men i den lilla gula fläcken på kartan som visar Lykien har vi åkt buss mellan 130-140 mil.
 
Diskbråcket small ju två dagar före resan vilket föranledde att jag bokade av ett par tider jag hade i Stockholm, men jag åkte upp på torsdag em och fick zonterapi av Lotta samt sov över där. Ryggen har känts av, men med värme och värktabletter trubbades det värsta av rätt fort ändå och resan har gått bra.
 
Fredagen den 14 februari
 
Efter en härlig eftermiddag och kväll sov jag över hos Lotta och vaknade med uthärdlig ryggvärk. På förmiddagen åkte jag till Monica och umgicks med henne, vi gjorde ärenden i Kista Galleria. På em åkte vi till svärmor och lämnade bilen, hon körde oss till Älvsjö station varifrån vi åkte till Arlanda. Smidigt! 18.30 lyfte planet och fyra timmar senare landade vi i Antalya där vi i värsta monsunregnet letade reda på vår buss som skulle ta oss till hotellet. Halv två lokal tid åt vi lite soppa i hotellets restaurang och stöp sen i säng hotell Amra´s i Kemer.
 
 
Lördagen den 15 februari
Efter fem timmars sömn och hotellfrukost gav vi oss av mot första äventyret. På schemat stod Demre (det antika Myra) och St. Nikolaus gravkyrka (förebilden för vår jultomte), men det blev lite extra: en båttur över den sjunkna staden i Kekova.
 
Klippgravarna i Myra
 
Amfiteatern i Myra
 
Från St Nikolas gravkyrka i Myra
 
Sarkofagen där St Nikolaus ursprungligen begravdes
 
Sen for vi vidare till den sjunkna staden i Kekova som inte stod med i programmet! Staden förstördes i en jordbävning 100-200 år e.Kr och när man tittade ner i vattnet såg man delar av staden som legat mellan byn där folk ff levde och delen som är helt övergiven.
 
Här syns var takbjälkarna en gång fästs
 
 
Sen hade vi en lång bussresa till hotell Hamran i Fethiye där vi stöp i säng.
 
Söndagen den 16 februari
Vid det här laget hade Monica och jag förstått att det inte skulle bli några sovmorgnar. Tidigt satt vi i bussen och denna dag innehöll en båttur i Dalyan. Vad jag förstod så hette både lagunen och området Dalyan. Det var en fantastisk båtfärd genom en vassbeväxt lagun, förbi klippgravarna i den antika staden Kaunos, och som utmynnade i Iztuzu-stranden, eller Turtle Beach, där karettsköldpaddorna lägger sina ägg. Vi hade dock ingen tur med att få se några. De flesta övervintrar inte i lagunen, men några gör det pga tillgången till mat är relativt god, inte minst för att fisk-odlarna matar dem. Här finns även en blå krabba som bara finns i denna lagun samt i Canada.
 
Kaunos klippgravar
 
Blå krabba
 
 Turtle Beach / Iztuzu
Nykokt blå krabba. Har aldrig ätit en godare krabba

Efter den fantastiska flodturen blev det ännu en lång bussresa till hotell Palmin i Kusadasi.
 
Turkiskt kaffe vid lunchstoppet
 
 
Måndagen den 17 februari
Denna dag stod Efesos och Selcuk på utflyktsmenyn, men vi fick en liten bonus - besök i byn Sirince. Efesos är en av Turkiets antika städer. Här grundade Paulus en av sina församlingar. Brev till församlingen finns i Bibeln - Efesierbreven! Mäktigt att gå på dessa gator och försöka föreställa sig hur det såg ut på hans tid...
 
Celcus-biblioteket i Efesos
 
Offentlig toalett i badhuset i Efesos
 
Nike - hon visar sina vingar i fredstid                     Herkules
och fäller in dem i krig
 
Mariakyrkan i Efesos. Här hölls det tredje ekumeniska konciliet rum år 431
 
Amfiteatern i Efesos. Troligen var det här Paulus jagades ut, det ska stå nåt om det i Bibeln, men jag har inte letat reda på var än.
 
Efter denna fantastiska förmiddag i Efesos åkte vi in till staden Selcuk där vi besökte Johanneskyrkan samt Isa Bey-mosken. Isa Bey betyder ungefär Lord Jesus och visar på att muslimer och kristna kan leva i fred. På vägen stannade vi också till vid Artemis tempel, ett av antikens sju underverk. Dessvärre finns endast en pelare kvar...
 
Artemis tempel... eller pelaren som är kvar efter att Herostrates eldade ner det för att bli berömd
 
Mer eller mindre frivillig skoputsning. Men då var jag också fin om tossorna när jag skulle besöka Isa Bey-mosken, även om skorna tas av inomhus!
 
I kvinnodelen av Isa Bey-moskén
 
Utsikt över Efesos, Artemis tempel och Isa Bey-mosken från Johanneskyrkan
 
Dopgraven i Johanneskyrkan
 
Souvernirshop utanför Isa Bey         Offentlig damtoalett i Selcuk värd att visa upp
 
På eftermiddagen åkte vi upp till en bergsby, Sirince, för rundvandring och shopping. Monica och jag slog till på varsin påse billig saffran som visade sig vara gurkmeja, men även ett sötningsmedel från gummiträd... och lite annat smått och gott.
 
Turkiskt äppelthé
 
Fontän utanför byns kyrkoruin
 

Vi var ganska så möra när vi kom tillbaka till hotell Palmin för att sova andra natten. Enda gången vi sov på samma hotell två nätter. Det firade vi med turkiskt bad, ryggmassage och ansiktsmask!
 
 
Tisdagen den 18 februari
Denna dag började vi i Afrodisias och slutade i Pamukkale.
 
Entrén till Afrodithes tempel
 
Sportarena
 
Auditorium
 
 Arkeologen Kenan Erims grav. Det är han som grävt ut hela området till vad det är idag.
 
Amfiteatern
 
Jag skulle verkligen vilja veta mer om denna symbol. Den är kristen, men den är näst intill identisk med diakonemblemets bakgrund...
 
Mandelträd i blom
 
Turkisk traktor
 
Efter ett par timmar i Afrodisias for vi vidare till Pamukkale, vilket betyder ungefär "bomullsborg". Jag hade inte förväntat mig att det var så stort!!! Här skulle vi kunnat gå runt i flera timmar till, men solnedgången närmade sig och vi var rätt trötta allihopa.
 
 
Nattens hotell hette Pamukkale och låg 3 km från Pamukkale. Vi sov riktigt gott, men....
 
Onsdagen den 19 februari
....vaknade jag av yrsel. Orsaken kan ha varit en mix av vätskebrist efter dessa soliga intensiva dagar, tusen och tusen intryck samt att blodrycksmedicinen verkat lite för väl...
 
Hursomhelst gav vi oss vidare upp i Taurusbergen för att besöka ett mattknyteri i Tavas. Det var otroligt se kvinnornas fingrar fara över varpen. Att knyta en knut var inte så svårt, men att knyta en hel matta med mönster och allt kräver sin hantverksskicklighet!
 
 
Vi fick också prova på att spinna. Sen gick vi vidare till ett annat rum för att se hur man fick tråd från silkeslarvens puppor. Därefter blev det demonstration där vi inte fick fotografera, och där svimmade jag också när jag skulle ta av mig skorna för att känna hur mattorna var att gå på. Två gånger stöp jag med huvudet först i de äkta mattorna, tjusigare kan man väl inte tuppa av, sen ännu en gång på toa innan vi åkte. Tack och lov var det en lång bussresa till Antalya efter mattbesöket och kvällen tillbringade jag med att suga i mig flera liter vatten och lägga mig tidigt.
 
Hur man får silket ur silkeslarvens puppa
 
Torsdag 20 februari
En lite lugnare dag vilket jag uppskattade efter onsdagens svimningsanfall. Vi besökte de historiska kvarteran i Antalya, en smyckesfabrik (där vi inte fick fotografera) och ett vattenfall. På kvällen blev det turkisk afton med god mat och show, bland annat magdans, folkdans och zigenardans.
 
                                                                               Ataturk
 
Antalya
 
Kryddor, kryddor, kryddor
 
Den ursprungliga hamnen
 
Monica fyndade magdanssjalar
 
                                                                       Klocktornet
 
Vi tackar vår guide och chaufför
 
Efter en stunds vila, dusch och uppsnofsning åkte vi iväg på turkisk afton!
 
En av de fina gatuhundarna jag ville ta med hem... Denna bodde utanför sista hotellet, Hadrianus
 
 
Fredagen den 21 februari
Sista dagen. En utflykt, en lunch och sen flygplatsen. Idag åkte vi till en läderfabrik och fick veta lammskinnets alla fördelar samt fick uppleva en catwalk!
 
 
Efter lunch blev det flygplatsen och efter 3,5 timmes flyg var vi hemma.
 
Janne och Bamse mötte oss och vi körde hem Monica.
 
Det har varit en fantastisk resa! Säkert har jag glömt hälften eftersom det varit så intensivt, men både Monica och jag har fotat massor så eventuellt förlorade minnen kommer nog tillbaka. Jag kan berätta om servitören som blev så oerhört intresserad av Monica, och jag kunde inte låta bli att skoja med honom så när Monica skulle skriva rumsnumret på notan (för att betala i receptionen efteråt) så sa jag att det var hennes telefonnummer han bett om, när Monica förvirrat tittade på mig började jag skratta. Han ville veta vad vi skrattade åt och då blev han lite förlägen så jag fick försäkra honom om att jag skojade. Dagen efter ville han att jag skulle ta med en ogift dotter nästa gång jag kom ner, sen verkade han rätt nöjd över att han kunde försäkra mig om att han skojade.
 
Nu har jag ägnat flera timmar åt foton och blogg, nu ska jag göra nåt annat en stund!

Jippie!

Livet kommer med små överraskningar ibland. Ibland blir man superglad och ibland... inte lika glad. I förmiddag skulle jag resa mig ur soffan och då small ryggen. Så nu ligger jag på en het vetekudde medan jag själv är fylld till bredden med Alvedon och Ipren. Det är klart att livet inte bara ska vara enkelt, hur bleve det då? Imorgon har jag en späckad almanacka med inplanerat tandläkarbesök, själavård, zonterapi, lunchdate med dotter och kvällshappening med övernattning, sen resa på fredag. Har inte bestämt mig för om det är tur att ryggen smäller nu eller om jag borde svära över det. Kläderna är packade och så, men resten då... Och inget särskilt har jag gjort som kan jag kan härleda till att ryggen small heller. Jaja, bara att rida ut stormen. Kanske får jag återbuda allt imorgon och åka upp till Storstan på fredag. Allt löser sig och det är bara jobbigt tills man vet hur...
 
                                                                         
 
Igår tillbringade Janne och jag 1,5 timme på banken. Vi behövde lite tips och råd kring sparande och reavinstskatt mm. Det är mycket jag känner mig mogen för att tänka på nu, tex pension och testamente, sånt som varit för abstrakt och tråkigt att tänka på. Det blev en himlans bra träff och vi ska tillbaka för fondinformation mm. Lite småhandling innan vi åkte hem. Vi kom hem samtidigt med sonen. Han och flickvännen lånade våra resväskor förra veckan när de var på Teneriffa. Janne och Jens tog en prommis med hundarna och kom tillbaka med världens skitigaste Bamse. Det blev storrengöring! Han hade stuckit ut på en nyplogad åker och vägrat komma tillbaka. Han fattade ju att han skulle få bassning... och det fick han. Janne och Jens hade plockat minst ett halvkilo grenar ur hans päls, själv fick jag skrubba honom två gånger innan kleten lossnade från honom.
 
 
Det blev middag innan sonen åkte, Janne och jag tog det lugnt framför TVn resten av kvällen. Jag har börjat sticka och det är så kul! Men vid midnatt låg vi i säng i alla fall. Klockan ett var jag uppe på toa och ser ett litet djur sitta på vår uppfart. Jag tittade flera minuter på djuret men kunde inte avgöra om det var en katt eller en räv i mörkret. När vi gick upp i morse vad det en mörk cirkel på platsen där den suttit i nysnön, så det var ingen dröm.
 
Och idag då... jo, som sagt, packningen är så gott som klar ... men resten då. Bamse och Ragnar skulle vara hos svärmor ett par dagar, men just nu vet jag inte hur jag ska kunna lyfta ens en påse! Jaja, kommer dag kommer råd. Det har bara gått några timmar sen "smällen" och även om jag antagligen kommer ha rejält ont ett tag så brukar den akuta blixtsmärtan ändå ge sig på något dygn... Vi får hoppas.

Dagen efter...

Snabbt har allt gått tillbaka till det vanliga.  Imorse hade jag satt väckarklockan på 8.00 för att inte missa min tid på mammografin på Mälarsjukhuset. Hade lite problem att hitta parkeringsgaraget och det var lite ombyggnationer inne på sjukhuset, men jag hittade tillslut och kom i tid gjorde jag.
 
                
 
Efter mammografin träffade jag en kompis och kollega som bor i närheten av sjukhuset. Vi köpte wienerbrödsemlor och gick hem till henne där jag blev kvar ett par timmar. Jättetrevligt!
 
 
Handlade lite i Strängnäs på vägen hem. Hemma är det så fint med alla blommor. Och idag fick jag en bukett till, från yngsta dottern, hennes pojkvän och min "bonusdotter" - en av Bekkis bästa väninnor.
 
 
Nu sitter jag och gör back-up-bilder så jag kan tömma mobilkameran. Det utrymmet behöver jag nästa vecka!

Gunilla 50 år

Känns både konstigt och inte alls. En dag som alla andra, men ändå en milstolpe i livet. Tanten har blivit ett halvsekel! Jag har fått masa grattis på Facebook, ca 100 stycken. Sms, telefonsamtal och mail dessutom. Släkt och vänner har sjungit, både IRL, på telsvar och via videomeddelanden. Redan igår hörde folk av sig. Jag är helt fascinerad av all uppmärksamhet jag fått. Tack alla!
 
 
Svärmor och hennes gubbe kom som en överraskning, mamma och pappa samt tre grannar skulle komma men några drabbades av sjukdom. Det blev ändå en fantastiskt trevlig dag!
 
Jag vaknade tidigt och gick upp. Bakade ostfrallor. Kände mig lite busig när jag stod på uteplatsen och vispade ägg med elvispen så inte Janne skulle vakna. Janne åkte in till stan och hämtade tårta, jag var inne på Facebook en del och gjorde mig i ordning. Sen kom svärmor och hennes gubbe som en överraskning, sen grannen och till sist mina föräldrar.
 
 
Efter fika och trevlig samvaro åkte vi in till Strängnäs och till den grekiska tavernan i hamnen och åt en god middag.
 
 
För min del: Stekt cypriotisk haloumi, fläskfiléplanka black and white samt citronglass
 
 
Efter middagen åkte mamma och pappa, svärmor och hennes gubbe hemåt. Janne och jag och bonden åkte hem till oss på lite eftermys.
 
Jag är så nöjd och jätteglad över all uppvaktning jag fått. Tack alla!
 
                                          

Justin 7 år!

Ja, nu är det en månad sen, vår Lill-prins fyller i början av januari, men samtidigt som han firades gick vårt flyttlass till Sanda. Igår åkte vi dit och firade honom. Det blev en mysig eftermiddag med fika och kissekatt-gos.
 
Justin                                                              Jennifer
 
Tingeling                                                     Gustav
 
Mamma Diesel och Tingeling                                             Penny
Diesel är mamma till allihopa, Penny är en
tidigare kull. Nu är Gustav och Tingeling
snart flyttklara.
 
Gjorde middag och stickade en stund när vi kom hem, men det blev en tidig kväll.
 
Nu har jag varit vaken i flera timmar. Gick upp för en timme sen och nu står ostfrallor i ugnen. Janne och alla djuren sover än. Det kommer bli en bra dag. Fåglarna kvittrar och det droppar från taket, gratulationerna väller in på Facebook och via sms. Snart kommer mina föräldrar och ungefär så kommer det se ut idag.
 
                              

Stockholmsrejs igen

Dagarna börjar flyta ihop... och ändå när jag tittar i almanackan så har vi bara bott här exakt en månad. Det känns så mycket längre... Stora lasset gick 4-5 januari, vi adressändrade den 6 januari och lämnade nycklarna två dagar senare. Jag njuter varje dag. Varje dag kommer något i ordning. Det är ett helt annat tempo i Strängnäs och här ute i skogsbrynet!
 
I förrgår ägnade jag mycket tid åt datorn. Jag fyllde i mitt CV på Arbetsförmedlingens hemsida och skrev ett personligt brev som arbetsgivare kan komma åt att läsa. Skickade även in min första aktivitetsrapport. Kvällen ägnade jag åt att tömma arbetsmobilen. Den skulle ha lämnats in för länge sen, men jag har helt enkelt inte fått tag på nån på jobbet så nu hade jag beslutat mig för att lämna in den i kapellet när jag ändå skulle åt det hållet. Vaktis visste nog på råd, tänkte jag. Jag är ju så oteknisk och hittade inte var jag kunde grundinställa telefonen så efter att jag laddat batterierna så jag kunde slå igång den så satt jag och raderade telefonnummer ett och ett, sms-konversationer ett och ett, bilderna kunde jag ta alla på en gång och mailen har jag gjort sen innan. Sent omsider var det klart! Hittade lite roliga bilder som jag inte vetat om att Bekki tagit... Dem laddade jag förstås ner på datorn... och det muntrade upp det tråkiga raderings-arbetet...
 
 
Men mellan Arbetsförmedlingen och telefonrensningen så kom grannen in. Hon fick låna ett element för några veckor sen då hennes luftvärmepump pajade i värsta kylan och reparatören inte kom. Nu har de fått ordning på den. Hon hade med sig elementet och två söta Primula som tack... och stannade på en kopp kaffe. Vi avslutade kvällen sittandes på golvet framför akvariet pratandes olika fisk-arter.
 
 
Tidigt igår morse gick jag upp, rastade Bamse och stack iväg. Klockan nio lämnade jag Bamse hos Linnéa och började sen med småärendena.
 
Först lämna biblioteksbok på Campus Sköndal, sen CRT zoologiska och köpa en liten storlek bajspåsar som passar i min lilla "gris" som hänger på kopplet. Nu har jag över 200 påsar så det ska väl räcka ett tag tycker jag. Sen Hagsätra zoo, för där har jag fortfarande rabattkuponger och sånt. Dessutom är hon så himla trevlig att jag åker gärna dit när jag har vägarna förbi. Jag har dessutom lycktas lura henne att åka till Mexico och de åker nästa vecka. De har åkt till Thailand i många år, var blandannat där under tsunamin, men nu ville de prova på nåt nytt. De ska bo nära där vi bodde.
 
 
Sen gick jag upp till kapellet och lämnade nycklar och telefon. Vaktis skulle se till att de kom rätt. Vi satt och pratade en stund för resten av personalen hade sångsamling i Öppna förskolan... Halv 12 var det frissadax!
 
                                                                En i sköldpaddsfamiljen bor hos henne!
 
 
 
Innan lunchen som intogs på "greken" med en f.d arbetskamrat åkte jag förbi Andra Varvet  med Tupperware och husgeråd innan jag började leta parkering...vilket inte var lätt då det var skottning/sopning på torsdagar. Men det löste sig. En trevlig långlunch, sen blev det tunnelbana till Operan där jag sammanstrålade med bästisen ett par timmar. Lite zonterapi hanns med också! Och så höll jag henne sällskap över middagen för själv var jag proppis efter alla grillspett och kebab som jag vräkt i mig till lunch.
 
 
 
Till sist åkte jag ut till Högdalen och hämtade bilen innan jag styrde kosan mot Kallhäll och Bamse. Jag hann umgås en timme med barnbarnen och gick kvällsrundan med Spike och Bamse innan jag åkte hem.
 
Sortering av sten och  kakformar
 
Linslus!
 
Nattinatti!
 
Grabbarna Bus på kvällspromenad

När jag kom hem närmare midnatt och tömde brevlådan blev jag nästan gråtfärdig. Inget arbetsgivarintyg. Jag kände mig så maktlös... Är man ingenting värd öht? Sen jag slutade har det varit i princip dödstyst från jobbet. Jag har mailat och ringt... Visst, jag har lämnat det helt frivilligt, men vissa trodde jag ändå att man skulle ha något kontakt med .... varför trodde jag det egentligen. Trodde jag att jag var omtyckt av vissa? Nå, det är bara att tacka för lärdomen och inte göra om misstaget.
 
Satt i soffan och chattade med svärdottern på WhatsUp till midnatt då Janne kom hem från kvällspasset. Hon och sonen är på Teneriffa och igår fyllde han år. Jag pratade med honom tidigare på dagen och de skulle gå till en restaurang som vi rekommenderade. Vi var i Puerto de la Cruz i april förra året och de bor bara ett par hundra meter från det hotell vi bodde på.
 
Idag har vi varit in till Strängnäs och beställt lite fikabröd till på söndag. Mina föräldrar kommer hit och hälsar på. Det har aldrig blivit av att de kommit ner, men nu gör de det och det ska vi fira! Vi åkte ut till Solberga och handlade också. Sen har jag pratat med A-kassan i två omgångar, fyllt i deras kassakort och grejat. Det är nästan ett heltidsarbete att vara arbetslös! Hoppas det ska flyta på lite bättre sen. Och jag blev så himla förvånad när jag gick ut med Bamse i hällregnet och gick förbi postlådan. Arbetsgivarintyget låg där! Efter nästan fyra veckor hade jag nästan gett upp möjligheten till A-kassa, för utan arbetsgivarintyg måste man skicka in anställningsbevis och lönespecar och det var länge sen jag hade papper på sånt. Det fick vi på jobb-mailen och den är ju raderad sen länge. Det enda anställningsbevis jag hittade var från provtjänstmånaderna 2007 och jag tänkte att får jag inget arbetsgivarintyg lär jag inte få 12 lönespecar och ett nytt anställningsbevis heller. Nu kan jag äntligen få ro i själen och förhoppningsvis A-kassa också!
 
                                                                     
Ibland ska det till en regnig dag för att man ska bli glad! Och ett tips till alla er därute! SPARA ALLA DESSA PAPPER FÖR BLIR MAN ARBETSLÖS SÅ SKA MAN HA PAPPER PÅ PRECIS ALLT!
 
I övrigt har jag plockat och försökt snygga till lite härhemma. Nu ska jag diska och sätta mig med stickorna. Gissa om jag längtar!
 
                                    
 
 
 

Utvärdering på LCHF-försöket

Ja, ingen tvekan om att vårat tvåveckorsförsök har varit lyckat viktmässigt! På två veckor har jag gått ner 3,3 kilo, 1,8kg första veckan och 1,5kg andra veckan!
 
Andra fördelar är svåra att uttala sig om ännu, men jag har inte känt av nån värk på ett par dagar plus att jag sover mindre utan att vara trött. Senaste dagarna har det blivit 6-8 timmar mot 8-12 timmar som jag behövt tidigare. Men framtiden får utvisa om trenden håller i sig.
 
Jag ska försöka göra tid till långsamma rörelser oftare än jag gör nu, helst varje dag. Jag känner ju att de stärker min kropp och gör mig rörligare. Diskbråcket känner jag inte alls av längre och kan t.o.m. sitta skräddare. Handlederna känner jag av, men inte ont som förut. Hälarna är lika svällda som de senaste åren med f.n. har jag inte ont. Nacke och axlar känns bara när jag suttit still för länge vid datorn eller handarbetet vilket ju är ganska naturligt...
 
                                      
 
Janne mår också bra och är helinspirerad men har känt sig mer kraftlös i musklerna så han kommer att börja äta en skiva vanligt bröd till frukost för att se om det går över. Han jobbar ju hårt så han kan behöva mer kolhydrater än mig.
 
Vi har bestämt att vi fortsätter en vecka i taget så länge vi mår bra av det, men jag kommer att försöka väga mig bara den 1:a i varje månad för att minska fokus på viktnedgång. Huvudsaken är ju att vi ska må bra!
Tack alla för visat intresse. Bloggen fortsätter som vanligt men med mindre fokus på LCHF

Fjortonde dagen med LCHF...

... och sista dagen i vårt lilla test!  För en vecka sen hade jag gått ner -1,8 kg när jag inte kunde låta bli att ställa mig på vågen, nu får vi se om jag gått upp eller ner imorgon. Sen är alltså försöket över! Janne är helt inne på att fortsätta och det är nog jag också, men jag kommer inte redogöra för varenda måltid m.m. här på bloggen, mer än om det händer nåt speciellt.
 
Janne stack tidigt imorse. Han skulle hälsa på sin pensionerade f.d. arbetskamrat och sen gå nån kort-kurs innan jobbet. Efter frukost gick jag ut med Bamse och fick sällskap av grannen. Vi var ute en timme...
 
Grannens lagotto Kasper
 
Kollade lite snabbt att jag hade pengar på kontot, sen åkte jag in till stan. Till min förvåning hade garnaffären LUNCHSTÄNGT! Underbart! Jag gick till Ica Bengtsson och köpte lite småsaker, sen satte jag mig i bilen och ringde en kollega. Vi stämde träff på måndag! När vi la på hade klockan blivit två och garnaffären hade öppnat igen. Hon hade inte "mitt" bläckfiskgarn, det ska ju vara bomull som tål 60 grader, men hon hade ett annat som uppfyllde kriterierna, så jag köpte ett nystan för att prova. Nu ska jag snart försöka stämma träff med bläckfiskambassadören i Eskilstuna så jag får veta om mina skyddslingar är godkända!
 
 
Men kuddstopp var det viktigaste för nu har jag snart en färdig chihuahua-amigurumi som ska stoppas. Sen köpte jag garn så jag kan sticka till Meija. Hon har ännu inte fått något stickat av mormor!
 
 
När jag kom hem gick jag ut med Bamse nästan en timme till, sen vilade jag en stund innan jag började med maten.
 
Igår kom ett paket till Janne. Han har köpt en LCHF-receptbok och ett LCHF-brödbok. Han saknar brödet, så nu står 7 ostfrallor och gräddar i ugnen!
 

De är bakade på både mandelmjöl och kokosmjöl så mina händer luktar SÅ GOTT! Och det luktar så himla gott i hela köket!
 
Dagens kost då:
Frukost - två Low Carb-skivor med salami och paprika, ost och gurka, smör förstås
Lunch - Lite brie och tre paranötter
Middag - blomkålsrösti från resterna av gårdagens blomkålsmos, smörstekt zucchini, bacon, avokado och keso
 
Sidfläsk och blomkålsmos                      Blomkålsrösti med bacon
Röstin var jättegod!
 
Nu ska jag virka ett hundöra eller nåt medan jag väntar på att få plocka ut frallorna ur ugnen...

12:e och 13:e dagen med LCHF

Igår tog Janne morgonpromenaden medan jag gjorde ordentlig frukost. Efter det åkte vi och handlade. Jag var i skriande behov av nya skor för mina "älsklingar" läcker som såll. Mina favvodojjor som hängt med i två vintrar samt på en ökenvandring i Sinai - Egypten. De funkar fortfarande i kyla, men inte längre i väta... Hittade några snygga toppar och vi köpte försenade födelsedagspresenter till lill-prinsen! Vi har ännu inte firat Justin som fyllde 7 år mitt i värsta flytten, men det ska vi göra på lördag!
 
 
När vi kom hem tog jag en långpromenad i skogen med Bamsen, i finbyxor och gamla skorna. Kom hem blöt. Blöta fötter p.g.a den blöta snön och blöt i övrigt eftersom jag åkte kana på ryggen ner för en bergsknalle... Men skit samma! Det var ju flera plusgrader så det var ju inte kallt!
 
 
Dock var jag yr hela dagen. Vet inte om det beror på kostomläggning, nedstressningen eller malören med blodtryckssänkarna. Jag har bytt till den rätta igen i alla fall...
 
Och så tittade Esmeralda fram en stund. Hon vintervilar nu och är inte särskilt aktiv... Men tittar hon fram brukar hon få nån extra godsak.
 
 
Idag gick Janne upp i gryningen. Han ville passa på att utnyttja ljuset och plusgraderna till att installera köksfläkten, så han klättrade upp på taket och grejade. Jag vaknade av ett ilsket bankande i taket, det var Janne som försökte banka upp den svällda luckan till vinden... Han lyckades tillslut. Jag gick upp och åt frukost och tog sen en långpromenad med Bamse. Jag har hittat nya stigar att utforska i en annan del av skogen, idag provade vi en och i slutet av den kom vi ut på andra sidan bondens kåk...
 
 
Man förväntar sig nästan att en älg ska dyka upp nånstans mellan tallarna...
 
Janne jobbade fortfarande på taken när vi kom hem
 
Idag hade jag energi till att ta itu med handdukarna och linneskåpet (garderoben). Ragnar har hjälpt till! Linnéa hjälpte mig i måndags med alla linne-kartonger och det var guld värt! Nu återstod lite småplock, men jag har prioriterat annat. Idag blev det gjort! Fyra säckar ska iväg. Ska kolla om det finns nån insamling på sånt, annars får det gå på tippen.
 
 
Ikväll har jag pratat med en av damerna jag brukade besöka när jag jobbade. Det kändes gott att höra att allt knallade på... Janne jobbar kväll, middagen är avklarad och en matlåda står i kylen till lilla gubben imorgon. Ett Low Carb-bröd står i ugnen och doftar härligt.
 
Jens och Sandra skickar rara små bilder från Teneriffa... De är där en vecka över Jens födelsedag. Hoppas de har jättemysigt!
 
 
Jag har fått en beskrivning på en virkad chihuahua från Hunddagis, den tror jag att jag ska ge mig i kast med! Jag hittade garnerna när jag stökade bland handdukar och kartonger i gästrummet!
 
Sen blir det nog tidig säng. Jag har börjat vakna tidigt. Ibland somnar jag om efter några timmar, ibland inte.
 
 
Nu till lilla matsedeln. En dag kvar, sen blir det vägning på onsdagmorgon! Idag har jag tänkt flera gånger på att jag inte har nån värk, det är jätteskönt! Sen att sömnen och orken går lite upp och ner får man väl förvänta sig då jag ätit extremt lite kolhydrater...
 
Gårdagens kost:
Frukost - äggröra och bacon
Lunch - 3 paranötter (var ff mätt efter frukost)
Middag - Fläskkotletter i gräddsås, guacamole, kruksallad
 
Dagens kost:
Frukost - två sesambröd med ost och gurka , salami och paprika
Lunch - ett sesambröd med salami och paprika, tre paranötter
Middag - sidfläsk med blomkålsmos

Elfte dagen med LCHF

Igårkväll kom snöfallet och jag var ute och skottade gångarna, parkeringen och skyfflade bort vallarna som snöplogen envisas med att lägga upp där vi parkerar bilarna. Janne skulle ju komma hem från sitt kvällspass vid midnatt och jag tyckte inte att han skulle behöva skotta sig in när nu jag har både energi och tid... Det tog en halvtimme, för även om snön inte är så tung så är det en hel del snö att få bort. Jag belönade mig med att göra snöänglar dedikerade till tre personer som jag tänker på men är dålig på att höra av mig till f.n. Det beror helt enkelt bara på att jag har häcken full med mitt eget liv just nu, med flytt och arbetsförmedling, adressändring och alla andra omställningar. Ni finns i tankarna mer eller mindre dagligen av olika skäl, men mest för att jag tycker om er.
 
 
Jag orkade knappt vänta på att Janne kom hem från kvällspasset. Han kom hem vid midnatt och jag bad honom ta ut Bamse en kortis men han var borta en halvtimme... sen började han skotta altanen som jag inte engagerat mig i mer än att ha skottat en gång mellan dörren och trappen. Jag hörde att han kom in, men inte att han la sig för då umgicks jag redan med John Blund.
 
Imorse däremot vaknade jag tidigt, men halv nio klev jag upp och la mig på golvet i vardagsrummet och gjorde långsamma rörelser. Har inte gett mig tid till det sen i måndags. Sen låg jag i soffan och filosoferade. Bamse och Janne kom upp ett par timmar senare, vi åt frukost och sen tog Janne ut Bamsen på en långpromenad. Jag fixade lite och sen kom bonden. Jag kokade kaffe åt honom och Janne, som kom efter en stund, själv hade jag fått i mig morgonkaffet och det räcker. Janne gick ut och fortsatte skotta, jag tillbringade en god stund i telefonen med mor och dotter, dryftande allt möjligt från barnuppfostran och diagnoser till griftetal. Livet är onekligen spännande och jag tackar för förtroendet.
 
Resten av dagen har jag tillbringat med att fylla i blanketter, kolla resehandlingar, göra lunch och middag. Janne har tagit alla Bamsenader så jag tar väl sista.
 
Sluring - en rätt som min f.d svärfar lärde mig. Han var en god människa på alla sätt!
Stekt sidfläsk och stekt lök som får koka ihop en stund i grädde - idag la jag till lite paprika som låg kvar i kylen.

Gårdagens kost:
Frukost - äggröra på fyra ägg och grädde, bacon
Lunch - 1 dl blandade nötter
Middag - fiskrulader från igår, 3 paranötter + lite brie-ost
nattamat - 1-1,5 dl blandade nötter
 
Dagens kost:
Frukost - 2 skivor Low Carb-bröd, ost med paprika, skinka med gurka
Lunch - Sluring
Middag - Wallenbergare med guacamole och gröna ärter
 
Strikt LCHF på prov tre dagar till. Sen vågen samt utvärdering. Janne vill fortsätta redan nu. Han har hört så mycket bra om LCHF sen han berättade på jobbet (han köper ju inte längre lunch utan har med sig matlåda) och träffat två personer som gått ner rejält i vikt och mår så bra. Han dricker läsk och äter frukt ibland och tar en kaka nu och då. Men så har han oxå haft mer känningar av kostomläggningen än jag har, men han arbetar ju hårt och jag är mest hemma. Tröttheten och segheten jag hade för några dagar sen är borta igen och jag känner mig nästan pigg!
 
Och så en liten förarglighet... jag har hostat i två veckor nu och idag letade jag reda på Bisolvon i tablettform som jag sparade i medicinrensningen... Då hittade jag Amlodipin, min nya blodtryckssänkare som jag fick i somras. Jag rafsade snabbt ut översta hyllan där jag bara har mina aktuella mediciner, dvs blodtrycksmedicin, Levaxin och en vitamintablett. Till min fasa upptäcker jag att jag i nåt minnessvagt ögonblick under utrensningen tagit fram Enalapril, den blodtryckssänkare som fick mig att hosta mig till astma i somras, och lagt den på hyllan för daglig medicin. Den skulle ju åkt i utrensningen! Nu har jag bytt ut tabletterna och inom ett par dagar kommer jag nog slippa både hosta och astmaspray, hoppas jag!
 
Shit happens! Nu blir det TV en stund.

RSS 2.0