Båtstopp 1 - Fjäderholmarna

 
Nu har vi tagit oss ut på sjön. I förmiddags handlade vi, packade och lämnade nycklar till dotra med familj som ska bo hos oss medan vi är borta. Fick skjuts av en granne ner till båten, lämnade bryggan 14.50, åkte via Hammarbyslussen eftersom Karl Johan-Slussen är stängd till år 2022. Vid sex-snåret angjorde vi bryggan på Fjäderholmarna. Vi hade tänkt fortsätta till Waxholm, men mitt knä vill inte vara med, så vi valde att stanna kvar.
 
 
Vädret är svalt och klart.
 
Natti natti ❣️

Nu hände det nåt!

Underbara lata dagar har passerat. Men igår hände stora saker! Först kom min kollega med make tillbaka med husbilen! Fika på jordgubbspaj och trevligt snack. 
 
 
Sen kom Linnea och hela gänget. Flickorna hann gosa med mysiga labben Fia innan kollegan åkte. Sen var det Minou- och hamstergos för hela slanten. Familjen stannade till idag så det kändes som man fick rå om barnbarna ordentligt innan jag åkte upp till stan i några ärenden, bla ett hembesök jag inte hann på arbetstid men kände mig mer stressad över att det inte blev av, så det blev en bra kombo. Hen skrattade gott åt fikabrödet jag köpt med mig.
 
 
I övrigt har jag knypplat lite. En blomsterprydnad i metall och så har jag börjat på en ny knölsvan 😁
 
 
Snart nya äventyr. Hepp!

Nästan repris

Dagen har inte varit jätteannorlunda mot gårdagen. Pysslat, gått ut med hundar, planterat om och tagit sticklingar från pelargon och paradisträd. Hittade en internetsida om pelargonskötsel för nybörjare och tänkte att nu när jag bara ska jobba, och inte plugga, så kanske jag kan använda mina gröna fingrar lite bättre.
 
 
Nu har jag tagit sommarsticklingar från våra galet vackra pelargonior samt klippt ner mina sneda tynande paradisträd. Moderplantorna och två sticklingar ska jag behålla, resten ska doneras till skördefest eller liknande.
 
 
Ett par timmar spenderade jag med en god vän på Mälarsjukhuset. Vi bor ju så nära varandra, men jag åker ju liksom åt fel håll om dagarna. Nu blev det av och det är jag så innerligt glad för. 
 
Nu sitter jag i glaspaviljongen och väntar på att Janne ska lägga ner sitt snickeri för dagen. Under tiden tittar jag på mitt kommande experiment - hjärta på snöre och metalltråd. Hur ska jag börja?
 

Slött

Boken är utläst, svanen är färdigknypplad, Janne ledig. Jag har varit på provtagning för sköldkörtel och järn och väntar på svar. Vi har köpt några nya växter, ett litet olivträd och hjärta på snöre som jag hoppas kunna göra ett litet experiment med imorgon... och så har jag planterat om växterna som bor på jobbet samt en annan blomma som jag dessutom tagit skott från. Överlever de tänkte jag donera dem till nån skördefest.
 
 
Värk i knäna har drabbat både Janne och mig. För min del är det endera inflammatorisk värk eller mitt gamla problem med urinsyra, ett bekymmer jag sluppit i åratal. Janne har nog fått en nerv i kläm. Så här går vi och haltar och grimaserar. Nå, det är ju bara smärta. Janne spikar läkt och fönsterfoder, jag plockar och fixar och går ut med hundar. Inget blir bättre av att hänga läpp, men jag hade planer på att göra lite annat än det jag gör vilket inte är så mycket. Ser det som välbehövlig vila!
 
 
Lev väl därute!

Det händer i paradiset

Gårdagen var perfekt, det kommer säkert denna dag oxå bli då jag tänker köra en "copy paste"! Jag tänker börja med att läsa några timmar, äta taco-rester när Janne går upp efter nattpasset, sen knypplar jag i skymningen. Jag hoppas dock slippa vildsvinen som stod på gärdet igårkväll och inte skyggade när jag kom med hundarna.
 
 
Morgonen liknade gårdagens morgon nästan på pricken med skillnaden att Minou sov på Jannes sida inatt medan Bamse och Rambo låg tätt ihop. Har aldrig sett dem sova så förut! Vaknade tidigt, duschade och gick ut med hundarna när Janne kom hem efter nattpasset. Tranorna stod på gärdet och nötväckan pilade längs trädstammarna.   Ungefär halv nio kom min kära kollega med make och hämtade husbilen. Igår vinkade jag efter en husvagn, idag var det en husbil som blev bevinkad vid ungefär samma tid, tio i nio ungefärsisådär.
 
 
Nu har jag suttit en stund och tittat på herr och fru Domherre som ätit av jasminens små frukter. Hade ingen aning om att det kunde vara fågelmat! Domherrarna har hursomhelst inte kommit tillbaka efter det att jag hämtade kameran.
 
 
Hundarna har åter intagit slöa positioner, Ragnar fixar i voljären, Esmeralda får vänta lite med att komma ut, Janne och hamstrarna sover... Var la jag nu boken?

Nu är det min tur!

Och jag har börjat min semester på bästa tänkbara sätt!
 
Växterna från jobbet får vänta lite. Snart ska de få all upptänklig omvårdnad!
 
Igår tog jag ut ett par komptimmar och åkte upp till Roslagen för att hämta hundarna. Det bubblade i hela mig av längtan. Jag har inte sett hundarna sen midsommardagen! Spenderade några härliga timmar med föräldrarna innan jag påbörjade den två timmar långa resan hem.
 
Hemmavid var huset fullt! Linnea hade kommit med sin härliga familj. Alla utom katten! Janne hade fixat tacos, det måste ju vara den perfekta barn-bjudmaten! Ingen äter av allt men alla blir mätta för det finns ju så mycket gott att välja på. Vi umgicks till läggdags, då hade jag även fått gosa med hamstrarna och fått veta hur de ska skötas, inklusive nattningsritualen. Familjen övernattade i sin husvagn, Janne åkte till sitt nattpass och jag tog disken. 
 
Smulan
 
Imorse väckte hundarna mig ovanligt tidigt. De har väl fått nya rutiner i Roslagen. Morgonen var sval och skön, Ragnar fick hänga med och vi gick en trekvart. Tranorna tutade på kalhygget, småfåglarna kvittade. När jag kom hem var Linnea med familj vaken i husvagnen. Meija hängde med upp till huset och åt frukost med mig. Ängla kom upp och hämtade sin klänning som jag tvättat åt henne då hon fått taco-fläckar på den. Hon gosade med Smulan en stund, sen åkte de mot High Chaparral. Efter en stund fick jag detta ❤️❤️❤️
 
 
Nu är här så lugnt och tyst. Janne och hamstrarna sover. Esmeralda har fått komma ut, Ragnar sitter i solen och putsar sig, Bamse, Rambo och Minou har intagit slöa positioner och jag har hämtat min bok! Nu är det min tur! Nu är det semester!

I väntans tider

Nu känns det som livet levs i väntans tider. I väntan på semestern, i väntan på en avlägsen hösttermin som redan är grovplanerad, i väntan på att få träffa hundarna igen efter snart en månad. Men kanske mest ändå, i väntan på semester.
 
Cala de Pou, Mallorca 2011
 
Under tiden jobbar jag. Förra och denna vecka är jobbveckor. Det är ett behagligt arbetstempo. Jag gillar att jobba på sommaren för det händer lite andra grejer då. Det är musikcaféer och caféutflykter, vi bakar ihop diakonimottagningarna i pastoratet och på så sätt får vi jobba med kollegorna på ett annat sätt. Sen möter vi lite andra kriser än under terminerna också och det skulle jag inte vilja säga är roligt, men det är annorlunda och kräver en annan sorts kreativitet. Än så länge har det bland annat inneburit en ny kategori besökare, nämligen gode män. Kanske tipsar de varandra, vad vet jag? Några nya hembesök har det blivit, ganska mycket hembesök faktiskt. Tyvärr mår en del mycket sämre på sommaren och eftersom de vanliga verksamheterna ligger nere under sommaren så ägnar jag lite mer tid åt just hembesök. Och eftersom hundarna är bortlämnade har det blivit nån senare kväll också. I övrigt har jag hunnit med ett frisörbesök och hon fick leka med färg, det blev grönt på riktigt! Grönt är skönt och diakonins färg!
 
 
Lev väl, vänner, och sköt om er därute!

En härlig helg på sjön

Sitter hemma på altanen i solnedgången, strax läggdags. Väntar bara på att mina brallor ska snurra klart i maskinen så jag kan lägga dem i tumlaren. Nu väntar två veckors jobb innan nästa semesteromgång.
 
 
Men vi har haft en jätteskön helg på sjön tillsammans, gubben och jag. Jag har ju varit borta i 12 dagar så det var gott att kasta ankar i Herrestaviken i fredagskväll och bara vara i två dagar, som en avslutning på två veckors semester och uppladdning för två veckors arbete. 
 
 
Ikväll har vi varit till Linnea och hämtat Ragnar. Det var kul. Både att träffa alla härliga ungar och sin mammiga fågel. God mat fick vi oxå. 
 
Nu är tvättmaskinen klar! Sov gott!

En kväll på sjön

Sitter i båten och myser. Det är fortfarande varmt i luften och solen är på väg ner. 
 
 
I förmiddags städade jag ur rummet i Vadstena, packade både kläder pch knyppelprylar, knypplade kantband och ritade klart "mitt" nya mönster, vi fick våra kursintyg och kl 12.46 startade jag bilen och började min färd hemåt.
 
Kantbanden är monterade
 
Janne föreslog att vi skulle tillbringa helgen på sjön och jag var inte sen att nappa på idén. Strax före sex åkte vi från bryggan och mindre än en timme senare släppte vi ankaret i Herrestaviken. Här har vi ätit räkor, delat en flaska vin, jag har monterat kantbanden på Stensötan och tagit fram stickningen.
 
Sjalen i lin från från Växbo lin
 
Jag ska givetvis bjuda på en trädbild från Vadstena. Denna gång tagen mitt på dagen, strax före jag åkte hem.
 
 

Färdigknypplat

En kort mobilblogg mitt i natten. Sista heldagen idag. Jag knypplade av Stensötan imorse och klippte trådar. Efter lunch gjorde jag klar dokumentationen, knypplade kantspets till monteringen och städade upp lite. Hittade en ritad spets på mm-papper som jag började rita av. 
 
 
Köpte mig ett par knyppelpinneörhängen till. Kag tyckte jag var värd dem! Nu har jag Vadstenas snyggaste öron!
 
 
Halv 8 möttes ett gäng upp På Hörnet, åt god mat och hade jättetrevligt. Umgänge fortsatte i D-huset med ett nytt gäng och efterrätt och nu är jag så himla trött och nöjd med dagen. 12 dagar går så fort när man har kul ❤️
 
Årets sista trädbild. Molnigt och lugnt vid Vättern ikväll..

Knypplat klart?

Ikväll slog jag de sista slagen på min Stensöta. Imorgon ska jag knyppla eller knyta av den och klippa alla trådar, det vågade jag mig inte på ikväll, jag var för trött. Dessutom är jag lite nervös för hur den kommer att se ut. Jag valde att ha den kvar på rullen för att inte slita på den med pinnarna som ju legat överallt på dynan. Imorgon får jag se hur det blev.
 
 
Som vanligt blev det sen lunch pga aptiten. Idag passade det bra för vi skulle få en guidad visning runt Vadstena tjugo i fyra. Vi var ute och gick i 1,5 timme med en jättebra guide. Hon berättade om Bjälboätten och Gustav Vasa, Mårten Skinnare och hospitalsjonen, Heliga Birgitta och om nunnor, krigsmanshuset och spetsar. En del visste jag sen förut och annat var nytt. Jättebra var det.
 
Vallmo (eller anemoner?) och linblommor är oslagbara ihop
 
I övrigt har det väl inte hänt så mycket. Jag blev kvar i lektionssalen tills Stensötan var färdigknypplad. Sen gick jag ner till Vättern för den obligatoriska trädbilden. Solen hade redan gått ner för jag var senare än vanligt, klockan hann bli tjugo över elva.
 
 
Nu har jag legat i sängen och letat böcker. Hittade tillslut det jag sökte och hoppas få hem dem så småningom. Två gedigna böcker om knyppling varav den ena är en doktorsavhandling. Nåt att se fram emot att läsa i sommar.
 
 
Nu återstår bara att borsta tänderna. Sov gott!

Knypplar på

I runda slängar 11-12 timmars knyppling idag också. Njuter i fulla drag. Det är så skönt att glida ner vid knyppeldynan och låta alla tankar vila. Koncentrationen hålls vid nålar och vridningar. Bara den som själv är fast i knyppelträsket kan förstå vilken ro det ger. Ro och mersmak.
 
 
 
Två pauser idag. Lunch vid tresnåret och en inspirerande föreläsning vid sex. Eftersom jag inte har någon aptit, känner varken smak eller hunger så får jag gå på blodsocker. När jag blir yrslig går jag och äter men det blir typ frukost och sen lunch, sen får det vara. Det är jobbigt att äta när inget smakar. Jag tror det kommer att gå över när jag kan skippa Cocillanan. Den innehåller ju lite morfin och jag tror det är den som orsakar både aptitlösheten och magkrångel, men allt det där är av underordnad betydelse när jag slår mig ner vid knyppeldynan.
 
 
Det har varit ganska kallt idag, men Vättern bjöd på en fin solnedgång. Dock inget som liknar de första kvällarnas solnedgångar, men ändå.
 
Empiren och boendelängan på Folkhögskolan

Mera knyppling

Imorse gick jag upp och duschade klockan sex, bara för att få nöjet att krypa ner i sängen igen. Halv åtta gick jag upp, en halvtimme före väckarklockan skulle ringa. Det är så jobbigt att slumra till den där sista stunden före man ska gå upp för man blir liksom inte människa efter att ha sovit en kvart, i alla fall inte jag. När jag bäddat, tvättat och klätt på mig gick jag ut i köket... för att upptäcka att klockan inte alls var halv åtta, den var halv sju! Nå, jag stod där lite snopen med mina knäckebröd i handen, men bestämde mig för att börja dagen i alla fall! Jag satt i lektionssalen minuterna efter sju.
 
Trefaldighetsgården har varit mentalsjukhus  i århundranden och här spökar det! Inte för jag vet om det har med varandra att göra, men jag tror det.
 
Vår lektionssal ligger i Trefaldighetsgården och där jag har tillbringat drygt 14 timmar idag också. Två pauser, kaffe och lunch. Det har gått lite trögt idag och det känns som jag knypplat lika mycket bakåt som framåt, men jag han nästan så långt jag föresatt mig. Men jag valde att gå hem innan jag påbörjade ett knepigare parti, det gör jag med piggare ögon imorgon.
 
 
Det har varit soligt större delen av dagen, men ordentligt blåsigt. Morgonen var kall och när jag gick till lektionssalen var jag glad för den extra tröjan. Den behövdes inte när jag gick och köpte lunch, men ikväll var den skön att ha igen. Utsikten vid trädet vittnar om ett eventuellt regn nånannanstans runt Vättern.
 
 

Bara knyppling

Igårkväll ställde jag ingen väckarklocka för vi hade inga lektioner idag. Jag vaknade halv sju och tyckte jag kunde ligga kvar en stund. Vaknade igen klockan halv tio. Det var skönt. Var i lektionssalen strax efter tio, tog matrast vid fem, var tillbaka till sex och gick hem igen halv elva. Den perfekta dagen helt enkelt. Jag har nu passerat hälften av stensötan så det är inte givet att jag hinner hela, men jag kommer slita hårt för att klara det. Vi har ett par saker utöver knypplingen som ska göras i veckan, men kvällarna finns ju alltid ;)
 
Dagen började solig och varm, men från mitt på dagen har det blåst kallt. Det gick vita gäss på Vättern under eftermiddagen men nu ikväll hade det lugnat sig.
 

Önskar alla en god natt och en fin vecka!

Knypplar mera

Härliga lördag! Åt frukost med en knyppelkompis jag lärt känna härnere för flera år sen. Det blev en bra start på dagen. Det är lugnt i huset nu för enveckas-kursarna har åkt hem. Efter det har jag knypplat hela dagen, från strax efter nio till halv elva ikväll.
 
Saffran, rabarber/ingefära och hallon/saltlakrits
 
Två pauser - glasslunch och inhandling av nytt mönster samt komplettera frukostvarorna samt middagspaus. Har ingen aptit, ingenting smakar nånting, men någon sa att Cocillanan kan ha den effekten. Inte för det gör något om jag förlorar ett kilo eller två, men jag vill ju samtidigt vara så alert jag nånsin kan för att kunna vara maximalt närvarande dessa dyrbara dagar i Vadstena. "Stensötan" är inte helt enkel så jag knypplar både fram- och baklänges för att få det så snyggt som möjligt.
 
 
På lunchen köpte jag Motala Vadstena Tidning och på andra uppslaget fanns en jättestor bild föreställande personer jag väl känner igen... Jag köpte en till mina föräldrar också, de kanske tycker det är kul?
 
 
Så här såg trädet och Vättern ut strax efter halv elva ikväll. Häromdagen sas det att det skulle regna hela veckan, men det måste ha kommit av sig. Idag upptäckte jag att trädet var en kastanj. Jag blev lite förvånad för jag har inte tänkt på det, bara tagit för givet att det varit en ek tror jag. Fenomenet kallar jag knyppelskalle och den drabbar knypplare i Vadstena efter ett par dagars knyppling, man blir lite knasig helt enkelt.
 
 
Satte mig på bänken och njöt av ljuset och vattnet en stund. Tänk att det är så ljust klockan 23.00!
 
 
Men nu tar jag sällskap av Cocillanan och slår igen korpgluggarna. Sov gott!
 

Stora Knyppeldagen

Idag har det inte blivit så mycket knypplat, men desto mer prat om knyppling. Imorse slog portarna upp i Öppet Hus på kurserna. Många var nyfikna på vår kurs och jag pladdrade oavbrutet. Riktigt roligt efter flera dagars tystnad i djup koncentration. Först ut var min knyppelkompis som jag mailat med de senaste dagarna angående info om "min" spets. Vilket överraskning! Hon hade inte sagt ett pip! Snart kom även ett helt gäng från "min" förening, föreningen Knyppelpinnarna, vilket var jätteroligt.  De kom med hyrd buss för att vara med under dagen. När vi stängde drog jag iväg till Rådhuskällaren och inmundigade en Fläskfilé Oskar innan det var dags för etapp 2. Jag och två tjejer till från kursen skulle sitta en timme var vid Svenska Spetsars knyppeldyna längs Storgatan. Nu var vädret sådant att det skvätte av och till, så förutom att jag sprang iväg en sväng till Biblioteket och tittade på tre knyppelutställningar där så höll jag paraplyet över min kompis i två timmar. Det var roligt. Hon knypplade mest och jag babblade mest för även om vädret inte var det bästa så var det ändå en del folk ute och gick. Under tiden kom Motala tidning och plåtade oss så vi hamnade i tidningen i artikeln om Stora Knyppeldagen.

 

Avrinningskanalen på gågatan har formen av den knypplade spetsen "Blåsippan" från Elsa Petersons spetsaffär
 
På utställningen inne på biblioteket var temat Havets läckerheter. Jättefina knypplingar! Den andra utställningen var en liten samling kragar.
 
I montern utanför biblioteket visades utställningen som svenska OIDFA medlemmar knypplade till OIDFAs kongress förra sommaren. Bokstäverna är knypplade och temat handlade om det svenska musikundret.
 
Här kommer kaffevagnen och serverar alla frusna knypplare lite kaffe med hembakt bulle
 
När mitt pass på Storgatan var över gick jag med raska steg och hälsade på en knyppelkompis från Helsingborg och hennes man som satt och knypplade en bit bort. Sen blev det Spetsmuséet. En konstnärinna hade gjort vackra tavlor av gammal spets och jag köpte lite vykort av henne. I trädgården ställdes 15 knypplade blommor ut. Temat var "Växtkraft".
 
Blåklint av Nina Drigoris och Mikaelikyrkans knypplares solros
 

Kvart över fyra hölls ett intressant föredrag om ett mönsters uppkomst. Det var en kvinna som berättade hur hennes mönster "Tuppen Agda" kommit till - från en bild på en kaffemugg till ett knyppelmönster, ca 200 timmar. Sen blev det festmiddag i folkhögskolans matsal där jag fick chans att prata med min knyppelkompis från Helsingborg. Vi ses typ en gång om året och det på Stora Knyppeldagen.
 
Efter middagen gick jag upp till kurslokalen och knypplade några timmar. Jag vill verkligen få klart min Stensöta och den är bitvis rätt klurig så det gäller att ligga i. Jag gick hemåt vid halv elva och hajade till inför denna syn. Är den inte läcker? Kolla skuggan!
 
 
Det har varit mulet hela dagen och småskvätt lite på eftermiddagen, men visst kan man ana solen bakom kvällens trädbild?
 
 
God natt!

RSS 2.0