En kreativ process

Nej det där med att sova inatt gick inget bra. Låg vaken till framåt tre, men vad gör det egentligen? Gick upp halv tio och vad spelar det för roll 🕤 Efter morgonsysslorna blev det disktrasetillverkning och telefon. En väninna, yngsta dottern och mor min höll mig sällskap medan stickor och virknål gick.
 

Dagens resultat blev två pyntade trasor - en gul ros med gröna blad och en kullslagen kaffebytta där bönorna trillat ut. En blå trasa stickades och tre blåsippor börjar ta form, liksom tre vitsippor som ska få pryda en egen trasa. Det är sällan jag börjar på en trasa och gör den klar innan jag börjar på nästa. Ofta gör jag flera samtidigt i olika stadier vartefter idéerna kommer så ibland blir inget klart medan vid andra tillfällen ser det ut som jag varit superflitig. Just nu har jag fyra eller fem trasor på g. En blåsippebukett på blå trasa, en vitsippebukett på grön trasa, ett rosa hjärta kommer att virkas på lila trasa och en gul smiley på en svart 😊 Ugglan kanske får en egen trasa men eftersom jag redan gjort fyra uggletrasor i olika färger hamnar den mer troligt på gerillastickningen. Jag försöker hålla mig till mönster i boken, sipporna finns där som puff-flower och smileyn är samma som viruset 🦠 Rosen däremot är ett nytt test då jag tänkte försöka mig på ett bibliotek/Strängnästema på gerillastickningen.  
 
 
Och gerillastickningen vill jag inte fortsätta med förrän jag har klartecken från Multeum var den ska sitta. Och hur många trasor till som behövs tror jag att jag har räknat fel på så även det behöver klargöras. Boken innehåller 46 stycken men det behövdes ytterligare 12 till utställningen... och där blir det fel i mitt huvud 🤯 Det borde vara 14 till! Eller 4? Jag hoppas på en träff med Multeum nästa vecka.


Under tiden stickar jag på för att försäkra mig om att bli klar. Fem trasor klara, minst fyra in the making gör minst tre eller kanske fem kvar. Tänker att jag nog kan göra ett virus till. Den jag gjort är en covid (ljusblå med röda tentakler). Tycker denna -> 🦠 <- är så där härligt snorgrön som mindre farliga virus kan vara. Jag får hela tiden nya uppslag. Idag såg jag ett hjärta på tredjenaden och visste då vad jag skulle ha på min lila tomma trasa... Om jag gör för många disktrasor spelar ingen roll alls, men om gerillastickningen blir för liten eller stor har mycket jobb gått till spillo. 
 
 
Det är rätt kul att tänka tillbaka på hela denna långa disktraseprocess, hur den började med en experiment-trasa till förra husbilen för några år sen för att sedan ta fart i somras när jag gjorde disktrasor i Pride-färgerna till en kompis efter att ha fått så mycket restgarn kvar efter att jag virkade en Pride-sjal åt mig själv. Nu har jag gjort närmre 70 trasor varav ca 60 kommer hänga på en utställning och 46 finns i en bok. Tänk vad en idé kan växa när förutsättningarna finns!

Men nu ska trött tant nanna 👵🏻 
🧶 Godnatt världen 🧶 

Jobba på-onsdag

Idag har jag varit duktig och strukturerad. Gick upp
rätt tidigt och gick långpromenad efter morgonsysslorna. Försöker jobba på ett minimum av 10.000 steg och det går bra, men idag ville jag koncentrera mig på föreningsarbete och utställningen. Lika bra att gå majoriteten av stegen på en gång, liksom.

Idag knöt jag fast halsduken i väst-ärmen. Det gav Ragnar en mindre halkig plats att sitta på än på jackan och en bekvämare gångstil för mig än när han sitter på min underarm. 
 
När jag kom hem ägnade jag mig åt föreningsarbetet till lunch, gick ut med grabbarna och jobbade sen med utställningen. Har bett om en ny träff med evenemangsansvarig så jag är säker på att vi förstått varandra 100%, både vad gäller utställningen och gerillastickningen. I övrigt har jag bara jobbat på med avbrott för vovvenader och middag. 
 
 
Nu har klockan passerat midnatt och snart gryr en ny dag som nog kommer ägnas till större delen åt utställningen. Det är så spännande 😄
 
🌜 Godnatt 🌝 

Lat tisdag

Tillät mig att göra "ingenting" idag. Hade en sån där klimakterienatt och sov inte så mycket, låg vaken, snurrade och svettades. Desto gladare blev jag när de där molnen som väderleksprognosen visat inte gällde här. Lite svalt men störtskönt att ligga i solstolen och steka. Gick en lång promenad med hundarna framåt eftermiddagen. Riktigt skönt det oxå.

 
Framåt kvällen fixade jag squash-plättar. De har haft billig squash i två veckor nu, så man får passa på att squash-frossa, tänker jag.
 
Efter middagen kom grannen med traktorn. Ikväll åkte båten i sjön 🛥
 
 
Kvällen bjöd inte på nån värme så fingrarna domnade nästan bort i snålblåsten när tamparna skulle sättas fast. Men det vore synd att klaga, snart är det båtsäsong.
 
Vet ni vad jag tänker nu? Kvällskiss med hundarna, varm dusch och säng!
 
🍃🌺🍃 sov gott 🍃🌺🍃

Sista måndan i april

Klockan 11 i förmiddags lämnade jag en ovillig Bamse till frissan och åkte sen hem till grannen 🕚 Bamses mamma har inte mått så bra senaste veckan och har varit hos veterinären och fått medicin 💊 
 
 
Medan jag fick lite mammagos och egentid med grannen levde Bamses pappa och Rambo rövare en stund. Efter två timmar var det dax att hämta en nyfrissad Bamse ❤️

 
Vi gick från Gula Rosorna ner till St Eskils källa där jag tvättade ansikte och händer i källan, sen gick vi tillbaka till bilen och åkte till centrum för att handla lite...
 
 
Ca två timmars föreningsarbete före tredjenaden och blomkålsmos med fläsk till maken kom hem.
 

Stickor, tv och en kvällspromenad i månskenet fick avrunda dagen 🌝 Gårdagen blev sen med stickor och bra tv 🧶  det orkar "tant" inte ikväll ❤️
 
 
🌜 Gooodnighty folks 🌝

Fin-fin söndag

Började förmiddagen med ett bra digitalt styrelsemöte. Så himlans mycket trevligare att kunna se styrelsemedlemmarna och diskutera saker och ting! Efter mötet gick maken och jag långpromenad i skogen med hundarna innan blev det fika i paviljongen ☕️ 🍪 
 
 
Efter fika satte jag mig med pappersarbete och mail ett par timmar, sen gick vi promenad tillsammans igen.
 
Gullviva, nässlor och viol snöbyarna till trots
 
Det blev pyttipanna på gårdagens entrecôte-rester innan jag sjönk ner i tv-soffan med stickorna. Gerillastickning på g 😁
 
 
 ❤️ Take care out there ❤️

Flitig lördag

Idag har maken vaxat båt och eldat tunna. Under tiden har jag diskat, storstädat bad- och sovrum, tvättat ett par tvättar, bakat bananbröd, lagat laxbullar och gjort rent i akvariet.
 
 
Mina tankar har snurrat kring Svenska kyrkans  broderitävling som jag gärna skulle vilja delta i. Kan jag? Törs jag? Hinner jag? Multeum har svarat att det blir "Konst i skyltfönster" från den 22 maj med utställningar och andra vandringar eftersom Konstslingan måste ställas in. Det betyder att jag skulle behöva jobba på ett par disktrasor till plus en utomhusstickning! Det blev en hel del kul på en gång! 

Vi grillade entrecôte, ugnsbakade morot och palsternacka till och åt ute i paviljongen regnet till trots. Efter ett par timmar i tunnan blev det tv och två ugglor 🦉🦉 
 
 
🌏 Sov gott världen 🌎 

Möten, artiklar och intervjuer

April är april! Varför är man ens förvånad? Ena dagen är det sommar, nästa vinter 🥶 
 
Två dagar av fokus. Det har varit skönt. Igår var jag på ett bra möte i Södertälje och resten av dagen tog jag det fysiskt lugnt. Huvudet jobbade desto mer. Jag insåg att jag behövde mer klarhet i Multeums evenemang och deras förväntningar innan jag plockar fram mina verktyg och börjar arbeta. Jag får aldrig glömma att jag är workoholic och dessutom har höga krav på min egen prestation. Bestämde mig för att detta tänker jag göra bra, men inte överarbetat! När maken kom hem åt vi räkor och la oss tidigt vilket var tur. Bamse väckte mig halv två och behövde "gå på toa", sen hade jag svårt att somna om.
 
 
Idag har jag jobbat desto mer men med rätt fokus. Maken har varit ledig och tagit alla vovvenader, jag har deltagit i Teamsmöte för föreningens räkning, skrivit 3 artiklar, gjort lite styrelsearbete samt svarat på en rad frågor som kommer publiceras som en författarintervju i samband med att min bok ges ut. På måndag blir jag av med datorn ett tag och förhoppningsvis kommer den tillbaka nyservad, snabbare och med bättre programvara för skrivarbeten. Det jag skrev idag behövde bli klart nu eftersom jag inte riktigt vet när datorn kommer tillbaka.
 
Kållåda till middag och bad i tunnan. Mys 💦
 
🌞 Trevlig helg 🌞

Ännu en fin dag i Roslagen

Ragnar fick vara ensam hemma idag, men han verkade glad och nöjd med att få följa med på morgonpromenaden iallafall. Jag tror att drygt 4 timmar i bilen är mer stressande  än roligt för honom.
 
 
Efter 1,5 timmes bilresa stannade vi till i Täby för avlämning av mitt bidrag till sommarens knyppelutställning på Vadstena spetsmuseum. Hon som samlar in dem ska stärka och montera dem. Jag tror det kommer bli skitfint 👌 14 knypplingar har vi fått in så här långt 👍


Mitt på dan kom jag upp till Roslagen och gick en sväng med hundarna. 

Solen sken och det var varmt och skönt.
 
 
Idag var det mamma och jag som åkte iväg. Först tandläkaren, sen ögonläkaren. Däremellan handlade vi bananer på Coop och mjukglass på Biltema 😋
 
Tuttifrutti-strössel 😋
 
Ny vovvenad. Inte alls lika varmt som mittpådagen.
 
Lite middag blev det idag oxå. Nässelsoppa och squash-plättar!
 

Tillsist en tredje vovvenad. Den blev både kall pga det inrullande skitvädret men oxå jobbig för hundarna skällde och sprätte oavbrutet. De borde vara rätt vana vid rådjuren, men förra gången jag var upp såg jag en älgko och en ny liten kalv. Det sista jag vill möta med två skällande smågangster är en älgko med kalv. Anfallande älg betackar jag mig för! Been there, done that!
 
Nu är skitvädret definitivt på g!
 
Klarade mig från oväder så när dom några stänk på vindrutan på hemvägen 💦 Enligt min väderapp regnar det i Roslagen nu vilket ska övergå till snö imorgon medan det ska börja snöa här framåt småtimmarna.

April april ❄️ 

Morgondagen får bära sina bekymmer. Nu hägrar bingen. 

🌍 Godnatt världen 🌏

Två soliga dagar 🌞

Det händer kanske inte så mycket, men jag är full... eller snarare uppfylld 🤪 Igår satt jag och jobbade med disktrasor i solen, inspirerad av att boken gick i tryck under måndagen och inför det som komma skall på Multeum. Jag var in en sväng till stan och köpte superbillig squash och måttade lyktstolparna framför Multeum... Förmodligen är det inget hemligt alls, men innan de offentliggjort sin evenemangskalender vill jag inte skriva ut det ifall något skulle ändras. Det kommer så småningom.
 
 
Idag bestämde jag mig för att inte jobba alls! Det ska ju bli sämre väder några dagar så det gäller att passa på att njuta av solen, så jag har bara legat i en solstol utan att ha någonting för händer... Tankarna har fått gå dit de velat. Imorgon ska jag upp till Roslagen och på torsdag ska jag på intervju. Kändes bra att rena hjärnan från allt handarbete och andra fokus.


Igår såg vi kopparödla och idag en salamander som kilade över vägen. Vit- blå- och lilasippor blommar vid vägkanten och violen tillsammans med tussilagon. Idag har jag oxå sett grönsnabbvinge och blåvinge, men de vägrade låta sig fotograferas. Det går fort i naturen nu. 

 
Maken är äntligen på väg hem nu så jag ska masa mig upp ur solstolen och förbereda squash-plättarna så gott det går utan äggen jag behöver. 

🌞 Ha en fin kväll 🌞 

Knyppelsöndag 📍

Jag hade kunnat ta upp rubriktemat: Kan man knyppla en och fortsatt med ett salladshuvud...? På den frågan kan man säkert svara ja, men den här helgen blev svaret nej. Det ska bli trädgårdsutställning på spetsmuséet i Vadstena i sommar på tema "frukt och grönt". Vår knyppelförening tänkte delta i den. Till att börja med har det varit lite tunt med deltagare men de senaste veckorna har det rasslat till och vi har fått in allt möjligt smått och gott. Resultatet visar jag när vårt gemensamma alster hänger där det ska. För ett par veckor sen knypplade jag en banan 🍌 en lök 🧅 och ett fult äpple 🍎 Jag har oxå haft en idé om ett salladshuvud 🥬... I fredags knypplade jag två spegelvända maskar och prydde äpplet med 🐛 Äpplet blev lite roligare tycker jag. På kvällen började jag frejdigt med salladen. Tänkte göra en vågig remsa och snurra ihop den. Insåg innan jag började att jag nog behövde tjockare garn, så jag tog ett grönt virkgarn i bomull 🧶 Insåg efter första "bågen" att jag varit alldeles för snål med storleken, men tänkte att det får väl bli en brysselkål då 🥬 
 
 
Insåg innan den vågiga remsan ens lämnat knyppeldynan att min idé inte höll överhuvdtaget nånstans, men såg att formen påminde om något, en persilja kanske...🌿 Ibland får man bara låta fantasin flöda! Idag knypplade jag två mindre blad och satte ihop dem med hjälp av floristpinnar. Jag ser förstås alla olikheter man kan mellan min skapelse och en persiljekvist, men det blev iallafall något 🌿

Mina brokiga bidrag till utställningen 🌿🍌🧅🍎🐛😂
 
Vi har tillbringat hela denna fantastiska söndag utomhus. Make och son har jobbat med båtarna, jag har knypplat och gått kortare promenader. Bamse har varit sjuk och det har kommit både fram och bak 💩 🤮 så han har inte orkat gå så långt. Lyssnade/tittade på gudstjänsten från Vantör medan pinnarna gick över dynan. 
 
Splish splash he's taking a bath.
 
Citronfjärilar på vitsippor var det gott om idag.
 
Framåt kvällen åkte sonen hem igen, då var tomten återställd och alla båtar och bilar på nya platser vilket kommer göra det lättare för manfolket att meka. 

Nu ska det bli skönt att krypa ner mellan rena lakan och spännande att vakna upp imorgon för att se om solen tagit på mitt vinterbleka skinn 🌞 
 
🍌🧅 Godnatt världen 🍎🌿

Födelsedagslördag 🎂

Idag fyller kära maken år och det har vi inte firat, nästan alls. Sonen kom ner för att jobba med sin båt i finvädret vilket det blev det inte så jättemycket av, men maken fick lite hjälp, vi gick långpromenad med hundarna...
 
Vi såg årets första sorgmantel 🦋 👀 
 
... maken kom hem från en utryckning (han har beredskap) med en Budapest-stubbe...
 
 
... och till kvällen grillade vi fläskfilé.
 
Ragnar försåg sig med knoppar från plommonträdet 🌸

Maken fick utryckning ikväll igen medan sonen och jag tillade på Waterworld
 
🦋 Sov gott, världen 🦋

Årets 15:e fredag

Kan vara värt att nämna då året började med en fredag. Vaknade flera gånger imorse. Maken fick larm (han har beredskap), maken åkte till jobbet, en fågel satt och knackade på räcket utanför sovrumsfönstret (jag tror det är  småfåglarna som öppnar solrosfröna så) och till sist DOINK. Jag rusade upp och ut i bara nattlinnet. Jodå, en bofink hade flugit in i fönstret. Vårens tredje. En bofink och en grönfink har tidigare kört ihjäl sig mot vår paviljong, denna mot köksfönstret. På den hårda dunsen och sättet den låg på förstod jag direkt att räddningsaktioner var lönlösa. Försökte somna om, men det fick inte. Klockan var inte sju slagen när jag valde att kliva upp.
 
 
Snurrade runt ett par timmar. Disk, tvätt, promenad, begravde fågeln, allt på en gång och efter varandra. Vid tio satte jag i telefon i 3,5 timme. Två damer fick prata av sig medan jag knypplade två gröna maskar 🐛 De sydde jag på varsin sida av det fula knypplade äpplet jag tänkte skicka med till utställningen i sommar. Ska fundera på om det ska duga.
 
 
Sen snurrade det på igen. Rambo hade bajsat löst på nystickade mattan på dass, när den var skurad och slängd i maskin, rastades hundar och sen sprang jag mellan kaminen i badtunnan och köttgrytan på spisen. Efter middagen fortsatte jag att knyppla salladshuvud... det liknade mer en brysselkål... fast nä, det blir nog en persiljekvist🌿 Vi får se imorgon.
 
 
Dagen avslutades med 2 timmar i tunnan. 

💚 Sov gott 💚

St. Eskil-torsdag

Kanske svårt att leva upp helt och hållet till den rubriken, men jag har tagit ungefär samma väg genom Strängnäs som hans likfärd torde ha gjort... fast i andra syften!
 
Klockan 11.00 hade jag och mina disktrasor en dejt med kulturproducenten på Multeum. Jag kan inte säga så mycket om det än, för det är inte officiellt, men lita på att jag kommer berätta så fort jag kan! Så spännande! Och hon kallade mig textilkonstnär! Hepp 😅
 

Hundarna fick ligga kvar i bilen som jag ställt i skuggan. När mötet var klart åkte vi upp till Gula Rosornas företagsby. Där finns ett hundtrim med drop-in för kloklippning. Bägge vovvarna fick manipedikyr och så beställde jag frissatid för Bamse. Bilen fick stå kvar på parkeringen medan hundarna och jag gick promenad bort till st. Eskils källa. 

St Eskil var en engelsk munk som verkade i Sörmland för tusen år sen. Han vandrade från Tuna för att kristna Strängnäs-borna. Det gick inte så bra... Blot-Sven och hans gäng blev irriterade och Eskil stenades till döds. Detta hände runt år 1080 och Eskil helgonförklarades då han dött martyrdöden, och så fick Tuna namnet Eskilstuna. Historien berättar att Eskil döpte omvändare i denna källa, men oxå att hans bårbärare stannade för att vila på vägen från Strängnäs tillbaka till Tuna och satte ner båren på denna plats. Då började källan porla och brusa. Det är många som vallfärdat hit under århundradena. 1925 rustade Frimurarorden upp kring källan och satte dit en stor sten så nu är platsen lätt att hitta. St Eskil tillsammans med St Botvid (som gett namn åt Botkyrka) var samtida och kan ha dött samma år. De båda är Sörmlands skyddshelgon.
 

Efter att ha tvättat ansikte och händer i källan ringde jag en kollega och pratade en liten stund. Solen värmde härligt 🌞 Vi gick på en skogsstig tillbaka till Gula Rosorna och hämtade bilen. 

Under eftermiddagen har jag suttit och stickat lite 🧶 Känner att jag behöver göra en prioriteringsordning för att bli klar med projekt Multeum och projekt knyppelutställning.  Så roliga saker i pipeline 😃 
 
Nu kan Ragnar hänga med på promenad igen. Men det är viktigt att se upp märkte jag idag. Rätt var det var tog han sats och flög in under en liten gran, klättrade uppåt och satt sen som klistrad mot stammen. Det var jättesvårt att få ut den ovilliga gojan. När jag tillslut fick tag i honom ville han inte sitta på axeln eller ryggen som han brukar utan på bröstet med huvudet under kragen. Jag tittade uppåt och såg en örn högt uppe, bara som en avlång prick 🦅 Gojor har en makalös syn 👀 
 
Gjorde en aip-variant av mangokycklingen vi blev så förtjusta i i vintras. Igår kunde jag inte hålla ögonen öppna så här dax så det var tufft att släpa sig ut sistanaden. Idag var jag klok och gick ut med hundarna före kvällens sammanfattande blogg. Nu kan jag bara sparka av mig brallorna och glida ner mellan svala lakan.
 
🌍 Godnatt världen 🌏

Bålsta-onsdag 🐶

En fin onsdag i Bålsta. Åkte dit mittpådagen och mötte upp nästäldsta i centrum. Juni skulle kolla hjärtat med ul och resultaten var väl inte akuta på något sätt men ändå inte så roliga. Vi köpte sushi och gick på på promenad till hundrastgården mitt i ingenstans 🐶
 
Vi 🤭😅

 
Efter lunchen tog vi en promenad till Lasse Åbergs museum. Där var jag på utflykt 2012. Älskar pärlplattan i restaurangen 💯

 
Vi skildes åt när dotra skulle till sjukgymnasten, då åkte jag hem, skrev blogg om gårdagen och fixade hamburgare till makens hemkomst. Inte ens tvn  kom på ikväll 🙋‍♀️

Helig Birgitta tisdag 🌹

En jättetrevlig dag, som alla mina dagar är i Roslagen 🌹Efter ett besök hos diabetessköterskan med pappa åkte vi vidare till heliga Birgittas Finsta. Mamma och pappa hade aldrig varit vid heliga Birgittas bönegrotta, jag var där för jättelänge sen, så förra veckan när vi var ute och åkte bestämde vi att vi skulle ta oss dit. 
 
Man är väl inte 💯 på var Birgitta hade sin bönegrotta, men sprickan i den här stenen har blivit symbolplatsen för den. Tvärs över gångvägen finns en annan klippformation som oxå utpekats som trolig. En annan teori är att bönegrottan egentligen finns i Fresta där Birgittas föräldrar bodde under en tid. Ingen vet. Det gör det inte mindre spännande!
 
 
När vi vandrat runt en stund satte vi oss i bilen igen för att besöka Skederids kyrka. Man tror att det var den kyrka Birgitta besökte som barn. Hennes mor dog då hon var 11 år och Birgitta fick flytta till sin moster i Östergötland. Vid 13 år ålder blev hon bortgift med den fem år äldre Ulf Gudmundson och de fick 8 barn. När Birgitta var 40 år dog Ulf och sägen säger att hon då släppte ner sin vigselring i graven med honom och därefter vigde sitt liv åt Kristus. Ulf begravdes i Alvasta kloster, btw.
 
Kopia på sagda vigselring. Och på mitt lillfinger. Birgitta kan inte ha haft särskilt feta fingrar ✋ Eller så kan vi säga att mänskligheten "växt fysiskt" de senaste 700 åren då behöver jag inte känna mig fetare än jag är 😅

Skederids kyrka. Här har mina föräldrar sjungit med kören 🎶
 
Birgittas bön: " Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den"
 
 
Vi körde tillbaka i snigelfart för att se om vi kunde hitta Birgittas källa. Pappa hade varit vid den, ett liiiitet hål i marken som han mindes den, för över 50 år sen. En "gubbe" vid Skederids kyrka som undrade vad vi gjorde där och som jag försökte charma med frågor om bygden och St. Birgitta hade ingen aning... men med snigelfart och solblekta skyltar till hjälp hittade vi källan nära en bäck i ett bostadsområde. Och igen, man vet inte exakt, men man vet att Birgittas källa finns närområdet. Jag skulle vilja veta mer om St. Birgittas källa. Drar i min nyfikna värld paralleller med St. Eskils källa och hur den sprang upp där hans bårbärare vilade på vägen mot Tuna efter att han dött efter stenkastningen i Strängnäs på 1080-talet ....  Hur ska man kunna efter 700 år veta exakt om man inte dokumenterat? Symboliken och tron kan få räcka. Man måste inte veta allt. Historien talar ändå sitt tydliga språk. St. Birgitta was here ✝️
 
Jag ääälskar att mina föräldrar gett mig den historiska nyfikenheten. Vi har så kul!
 
Sist ut blev Husby-sjuhundra kyrka. I min vetskap betyder Husby huset/byn där hövdingen bodde, och en härad var hundra gårdar. Det kan säga nåt om bygden. Husby-hövdingens hus... och sjuhundra gårdar? Eller sjuhundra härad? 

Husby sjuhundra kyrka
 
Att få ha gått i vår heliga Birgittas barndoms fotspår fick räcka för denna dag 👣 Vi åkte hem och kokade nässelsoppa på nässlor som växt 50 meter från vårt hus till förrätt. Huvudrätten bestod av räk- och crabkakor. Jag hade planerat för dubbla satser och du milde så mycket det blev! Föräldrarna fick frysa in. Men det är ju bra mat så so what?... 😍
 

Två timmars bilresa hem, varav 30 minuters telefonsamtal jag önskat avslutats på annat sätt, men tacksam för insikter som leder till beslut. Att bestämma sig ger själsfrid. Tack till er som väglett mig dit ❤️✝️🌹

Måndagsutflykt

Vi har en råbock som gått här hela vintern. Den har blivit mer och mer van vid oss och det märktes tydligt imorse. Jag gick ut med hundarna i kort koppel för den stod och mumsade på Ragnars ratade frön vilka innehåller blandannat fruktpellets. Bocken gick ut på vägen och höll koll på oss medan jag gick så nära bodarna jag kunde. Han accepterade tillochmed att hundarna skällde som galningar. När vi kommit till bommen spatserade han upp till fågelmataren och fortsatte mumsa, men när ett äldre par kom borta på vägen flydde han raskt upp i skogen bakom vårt hus. Han börjar kännas mer och mer som vårt husdjur 🦌
 
 
Idag åkte jag iväg till Skokloster och hängde ett tag. 


Jag skulle hämta blandannat ett campingbord hos nästäldsta. Äldsta var oxå där på besök så vi fick en mysig timme ihop.
 
 
Efter att äldsta åkt vidare gick jag och nästäldsta med sin yngsta och alla hundar på långpromenad. Det är ett underskattat sätt att umgås! Hur mysigt som helst!
👣👣🐾🐾🐾🐾👣
 
Juni, Chip, Bamse och Rambo

Ikväll har det som vanligt inte hänt mycket. Jag har letat reda på ett tyg jag ska sy skyddsöverdrag till campingstolarna av. Efter middagen blev det tv och stickor 🧶 Nu är badrumsmattan klar ✔️ 
 
Mönster: 3, 3x8, 3x10, 3x12, 3x14, 3,x12, 3x10, 3x8, 4 😅
 
Återstår endast sängen ❤️

❤️ Take care out there ❤️

Söndagsprojekt

Vaknade upp till en solig morgon i husbilen som står parkerad bakom våra bodar på tomten. Man har inte roligare än man gör sig!
 
Varför sover vi i bilen hemma, undrar dom nog... eller så är det ekorren som är spännande 🐿 
 
Jag har tänkt ett tag att jag behöver få koll på skafferiet. Kanske avigt att sätta igång med stora projekt på en söndag, vilodagen, men jag har rätt många vilodagar i veckan f.n så jag satte nu igång när lusten fanns!
 
 
Allt åkte ut på olika ställen i köket. Tog min örthylla i hallen oxå för jag ville frigöra glasburkar. Några örter sparade jag, några slängde jag (det är snart säsong igen) och resten blandade jag ihop till ett thé: rölleka, hallonblad, rödklöver, brännässlor och chokladmynta. Vi får se hur det blev när jag provar det.
 
 
När jag började få koll på skafferiet började jag baka och laga mat. Jag ska upp till föräldrarna på tisdag och deras bananbröd och fröknäcke är slut så det vill jag ha med mig.
 
Tidig eftermiddag tog vi fikapaus i det fortfarande fina vädret, men molnen gade börjat tillta.
 
Fixade en köttfärsås samt drygt 40 AIP-köttbullar, 8 pannbiffar till maken (middag och matlåda) och mat till hundarna. Och så kokade jag en karott ris till på tisdag för då står räk- och krabbkakor med apelsinsås på menyn!
 
Fröknäcke på gång 😋

Det tog resten av eftermiddagen.
 
 
Efter middagen väntade en jättedisk ...
 
 
... men vad gjorde väl det? Snön vräkte ner ❄️ 
 
 
Tv och badrumsmatte-stickning fick avsluta dagen.
 
 
Såg "A star is born" för 100 år sen med Barbara Streisand och Kris Kristofferson. Det var kul att se den nya (tredje faktiskt) versionen med Lady Gaga och Bradley Cooper. Vill minnas att Kris körde ihjäl sig? Det gjorde inte Bradley. Skulle vara kul att se den första från 1954 som i sin tur baserades på en film från 1937 som hette Hollywood 🎥 
 
Kvällspromenaden var inge kul. Blötsnö ❄️

 
💚 Sov gott 💚

Lördagsleverans 🧦

Efter en lugn förmiddag drog jag iväg på sockleverans som inkluderade fika vid ödledammen i Spånga. Så härligt att träffa en god vän och att promenera i, för oss, okända områden. Tyvärr så vi inga salamandrar, men jag tänker att jag kanske kan få återkomma lite senare...
🦎 ☕️ 🍪 

Dammen låg fantastiskt fint på en kulle
 
Men de blev rätt söta! Undrar om jag ska göra en till mig själv oxå 🤔 Har ju Muminmamman och muminpappan, så kan man byta ibland... jag menar att Muminmamman kanske tröttnar på muminpappan och vill pola med Lilla My en stund typ 😃 
 
Fia-ste servetten 😍
 
Bamse, Fia och Rambo 🐾🐾🐾
 
När vi kom hem slängde jag snabbt in en citronpeppar-pepprad lax i ugnen och rev morötter 🥕 Efter middagen var det badtunnedax 💦 
 
Ikväll campar vi på tomten 😁
 

🚐 Godnatt världen 🚐

Det skulle ju regna idag ☔️

Igårkväll såg vi att det skulle bli heldagsregn idag så jag ställde in min plan på att åka på dropin-kloklippning och promenad därifrån till st. Eskils källa. Tänkte att det får bli en heldag vid Tvn med nål och stickor. Härligt!

... men det regnade inte så jättemycket. Det blåste desto mer. Tittade på tv gjorde jag inte heller... men jag pratade timmavis i telefon, stickade ett par decimeter på badrumsmattan och piffade till Lilla My. Maken fick jobba över och kom hem sent.
 
Så kan en fredag oxå se ut 😜
 

☔️ Godnight folks ☔️

Andra torsdagen i april

Fy apan vad jag har svettats inatt. Det var riktigt skönt när morgonen kom och jag äntligen fick sova några timmar. Helt kort om dagen kan den sägas ha bestått av tre saker: olika telefonsamtal, boken, badrumsmattan. Boken är ännu en gång genomkollad efter de senaste rättningarna och jag tror att den åker iväg på tryck i början av nästa vecka. 

 
Och så har vi haft Kurre på besök som vanligt. Hen sitter på altanstaketet och väntar på sin tur att komma till fågelmataren 😅 Så himla söt 😍 
 
 
Badrumsmattan växer och det är lite skönt att bara sitta och sticka räta maskor idag när jag inte var så pigg efter nattens kärringsvettningar. Jag tror den blir fin i badrummet.
 
Färgerna på bilden ger inte rättvisa åt verkligheten. Den jeansblå färgen är jeansblå på riktigt och inte faddblå som på bilden och chai är mer likt the med mjölk än bildens blekgula 🎨 

Jag kostade på mig ett par fyrkantiga stickor i trä. Mina fyrkantiga knyppelpinnar är superbra för de rullar inte på dynan så jag ville prova hur det är att sticka med fyrkantiga stickor 🧶 Det är ingen större skillnad, men de är snygga 😄
 
 
Nu ska jag krypa ner och försöka sova bättre än inatt.
 
💚 Sov gott alla fina 💚

Be a flamingo 🦩

Ja, hur ska man förklara alla tankar som rinner på en? Jag försöker börja från början...
 
Min almanackas veckoordspråk 🦩 Passar mig på pricken 🦩

Vaknade före väckarklockan imorse. Kände osäkerhet. Att vingklippa sitt fjäderfä väcker känslor i fågelvärlden 🪶 Debattklimat saknas och okvädingsord haglar. Jag har varit medlem i papegoj-, fågelföreningar och -forum men undviker dem helt idag. Likaså håller jag en låg profil i olika hundforum av samma orsak. Det går liksom inte att hålla god ton och ett öppet diskussionsklimat bland fanatiker. Sista gången för min del, för ca 2 år sen, postade jag en bild på Ragnar med skogsvägen bakom/framför oss i ett papegojforum. Det tog inte många minuter förrän jag hade en till synes oskyldig kommentar: "Åh, en friflygare! Kan du inte posta en video där han friflyger" Nej tyvärr, det kan jag inte. Ragnar friflyger inte! Hade saker och ting sett annorlunda ut 2008 när han flyttade hem till oss som 4-månaders unge, då hade han kanske friflygit till kommentatorns belåtenhet, men 2008 rekommenderades vingklippning rätt omgående för att inte människan skulle förlora en rymningsbenägen fågel. När jag hämtade honom som 4-månaders fågelunge den 1 oktober 2008 (dagen då Ragnar har namnsdag och nej, han var inget impulsköp) tänkte jag att han får flyga fritt inomhus tills den dag kommer då vi tar ut honom. Jag och sonen gick papegojkurs hos veterinären och fågelkunnaren Gunnel Andersson och jag pratade ingående med henne om vingklipp eller inte. När Ragnar var dryga året tog jag beslutet och vingklippte honom för första gången, ENBART för att han försäkra mig om att han inte skulle kunna rymma. Han var helt handtam och präglad på oss i familjen. Alltså, han kom till oss 2008! Då fick man vingklippa sina fåglar 2 ggr om året. Då rekommenderade man oxå en ensam papegoja för att denne skulle bli tam och präglad på familjen/ägaren. Idag är det lag på att hålla två artfränder ihop plus att (om jag förstod det rätt så säger en ny lag nu att-->) papegojor som inte tidigare vingklippts inte får vingklippas. Det gör att jag är mer eller mindre bannlyst bland "rättroende" fågelfantaster. 
 
Idag blev jag lite "befriad" från allt det tunga man måste bära som en djurmisshandlande papegojägare som vingklipper! En veterinär som lugnande pratade med Ragnar medan hon klippte klor och fjädrar, som fullt ut förstod mitt resonemang och INTE dömde. Ragnar är ju en hund/människa i Ragnars värld. Han är livrädd för andra papegojfåglar men trivs med oss (mig, maken, våra barn, föräldrar och barnbarn, han är en självklar del i denna hans flock) Idag kan jag ifrågasätta fågelhållning överhuvudtaget. Kor, hästar, hundar och katter är domesticerade, även höns, men ska vi hålla fåglar i bur öht? Om vi ska det bör det väl vara på ett sätt som både passar människa och fågel? Idag måste du ha en bur enligt angivna mått. Du kan alltså inte ha en fågel utan bur, tex. Va? Ragnar är hemtam om rymmer inte från oss, däremot kan han bli rädd och instinktivt flyga iväg, därför vingklipper vi. Han följer med i båt och husbil. Detta accepteras inte av fågelentusiaster för enligt dem har man ingått en livslång fångenskap hemma med jättevoljär i trädgården och helst ska man inte arbeta utan vara hemma med sina fåglar. Är det det bästa för fågeln så ska vi definitivt inte ha tamfåglar i Sverige, tycker jag... men mitt fokus i dagsläget är ju Ragnar. Ragnar som inte förstår att han är en papegoja. Och det är mitt fel... men när han införskaffades såg inte fågellagen och -"kunskapen" ut som idag. Varför ska jag och vi straffas för att vilja Ragnars bästa? För min hundfågel kan inte jag se mår illa i det långa loppet av vingklippning. Min individ, Ragnar, får följa sin familj på alla lämpliga äventyr och verkar trivas med det. Han vet ju inget annat. På gott och på ont. 
 
Idag gjorde iaf jag och Ragnar en utflykt till en smådjursklinik jag fått nys om. Långt ute i skogen. En jättetrevlig veterinär som ställde den fråga hen måste: är han vingklippt tidigare? Sen gjorde hen det hen skulle, hen trimmade klor och vingar, visserligen under Ragnars högljudda protester men fem minuter senare var han kolugn igen. Han är en trygg och trevlig goja!
 
Rätt åt mig! Ragnar visade sitt missnöje när jag tog honom i handduk 😁
 
Belönad med äpple 🍎 
 
På väg mot nästa mål, att lämna tillbaka ett campingbord i Tumbo, såg jag en skylt: Gillberga kyrka ⛪️ Jag svängde av, inspirerad av gårdagen. Jag kom fram till en fantastiskt vacker kyrka ⛪️ Byggd på 1100-talet men de vackra trappstegsgavlarna kom dit först på 1800-talet. 
 
 
När jag kom tillbaka till bilen stod en dam bredvid den och en husky-blandning som vägrade gå. Vi pratade lite och hon berättade att kyrkan tillfälligt var stängd pga mögel. 

Efter att ha lämnat tillbaka campingbordet i Tumbo hämtade jag ett garnpaket hos Godisgubben i Strängnäs. Eftermiddagen hade blivit rätt sen så den rymde bara hundpromenad och matlagning innan kvällen var ett faktum.
 
Ragnar hängde med i sjalen
 
Full koll på småbrorsorna 🐶🐶🦜
 
Trots att jag har lite småfix kvar på Lilla My och har fått tillbaka min bok för sista genomläsning före tryck kunde jag inte låta bli att kolla hur nya badrumsmattan kommer att se ut! Garnpaketet revs upp och jag stickade några varv i min nyfikenhet 🧶 
 
Det blir bra tror jag? Ljusgrått, chai och jeans med svart kant!
 
Men nu skiter jag i det här och går och lägger mig!
 
💤 sov gott 💤 

Äventyr i Roslagen 🌹

Det blev en helt fantastisk dag! Jag åkte upp till föräldrarna för att följa pappa på återkontroll till hörselcentralen att nya hörselapparaterna funkade. Jag hade gott om tid så jag svängde av vid Brottby för att kika på Össeby kyrkoruin. Det var nog 15 år sen jag senast var där.
 
Össeby kyrka var i bruk från 1400-talet till 1838 då församlingen slogs ihop med Garn kyrka. En träkyrka tros ha legat på samma ställe sen 1200-talet. Från början var kyrkan Östby gårds (senare Brottby gård) kyrka men blev senare bykyrka. På 1800-talet beslöt man att slå ihop församlingarna då Össeby kyrka behövde omfattande reparationer då det fanns en spricka i mur och valv. Ett par årtionden senare slog blixten ner i kyrkan, den brann ner och fick slutgiltigt förfalla. I mitten av 1900-talet renoverades kyrkan till sitt nuvarande skick. Här firas både bröllop och utomhusgudstjänster. Lyckliga Össeby-Garns församling som har denna perfekta kyrka i pandemitider ❤️
 
"Här ligger Huskarl". Huskarl kan antingen vara ett egennamn eller en fri man som tjänar en hövding.
 
Jag var rätt uppfylld av upplevelsen när jag kom till föräldrarna så jag fick med dem på utflykt! Efter hörselbesöket och en visit på apoteket åkte vi tillsammans tillbaka till Brottby och Össeby kyrkoruin. Vi fortsatte sen till  Össeby-Garns kyrka som är lika gammal som ruinen men fortfarande är i bruk.
 
Össeby-Garns kyrka är byggd på en kulle runt år 1220 där troligtvis ett "hedniskt" tempel tidigare legat. Kyrkan har förekommit i flera filmer, tex "Den goda viljan", "Tänk om jag gifter mig med prästen" och "Kejsaren av Portugallien"
 
Vi fortsatte längs gamla vägen och stannade till vid Rö kyrka. 

Rö kyrka finns omnämnd i dokument från år 1257 i Vårfruberga kloster... det är ju granngårds med oss! Så sent som i oktober skruttade jag runt på Vårfruberga kloster. På 1600-talet skadades kyrkan svårt i en brand och började förfalla, men i mitten av 1700-talets renoverades den med hjälp av pengar från en stiftskollekt och bidrag från friherren på Ticksta. För detta ville han ha en grav i kyrkan.
 
Precis bredvid Rö kyrka ligger fans grav på gärdet. Bönder som försökt plöja åkern vid röset blev jättesjuka. Detta nedtecknades av kyrkoherde Källman på 1600-talet. Hur han fick ihop att fan skulle vara begravd där på gärdet när häxprocesserna varit i full gång 10 år tidigare förtäljer inte historien 🧙 
 
Vi fortsatte gamla vägen över Finsta och bestämde att nästa gång åker vi dit och tittar på Heliga Birgittas bönegrotta och annat spännande som finns där. Vi avslutade vår utflykt nere vid Lågarö brygga där vi tittade på vågorna som den hårda vinden piskade upp.
 
Det var Ellen Lagercrantz som byggde bryggan. Hon drev Lågarö vilohem från år 1911 för mindre bemedlade kvinnor och barn. Farfar köpte en del av marken då hon la ner vilohemmet i mitten av förra seklet.
 
Efter denna långa historiska utfärd tog jag en prommis med hundarna och började sen med maten. Squash-plättar stod  på menyn idag. Det är himla gott 😋
 

Sen lagade mamma och jag till en kållåda som räcker till åtminstone ett par middagar. Det är så himla kul att laga mat när det uppskattas! Kortis-sväng med hundarna och kl 21.00 satte jag mig i bilen för tvåtimmarsfärden hem och en kort hund-sväng till. Nu har jag fått ner dagens intryck här och gått ner i varv. Ser fram emot nästa utflykt till Finsta!
 
🌍 Godnatt världen 🌍 

Annandag påsk ❄️

Snön vräkte ner redan vid fem imorse. När jag gick ut med hundarna vid halv nio var det vitt ute och det snöade fortfarande. April är kontrasternas månad. Igår sol och vår, idag vinter.
 
 
Ikväll är snön nästan borta.
 
Idag har jag börjat med AIP (autoimmuna protokollet) igen. Har haft en del värk på sistone och jag är övertygad om att det handlar om kosten. Vet sen tidigare att jag mår bättre av att utesluta mjölmat helt. Hoppade över frukost för jag hade inget bra hemma, men gjorde kållåda på morötter, vitkål, köttfärs, lök och kokosgrädde till lunch då köttfärsen tinat hjälpligt, sen åkte vi och storhandlade AIP-vänligt.
 
Kållåda  
 
Vi plockade in ren disk i husbilen, tog ut hundburarna till min bil och småfixade innan middan. Maken ville hellre ha varmkorv medan jag svullade i mig brysselkål, champinjoner och bacon. AIP är väldigt gott tycker jag. 

 
Efter middagen började jag packa till imorgon och rulla köttbullar AIP-style.
 
Mycket persilja och potatismjöl som bindningsmedel gör det lätt att forma fasta små köttbullar 😋
 
Efter väl förättat värv slog vi oss lösa på några jordgubbar 🍓 Mumsfilibabba 😋
 
 
... och nu är kvällspromenaden klar 🐾👣🐾
 
🌍 Godnatt världen 🌍

Påskdagen 🚐

Sista campingdagen för denna gång. Vaknade på ett soligt Ljusterö. Maken hade smugit ut med hundarna vilket gjorde mig lite förnärmad, jag hade gärna följt med... men jag bäddade, drog upp gardiner, gav Ragnar frukost och knallade ut på utkiksberget istället.
 
Grinda
 
Wow! En Finlandsfärja!

Satt där en stund i lä bakom ett klipputsprång och njöt. Sen knallade jag tillbaka till husbilen för frukost. Maken gick ut och snurrade på tomten med sin mamma medan jag satt och läste på Internet och tittade på gudstjänst från Oslo. Idag är det påskdagen, den dag Jesus uppstod. Sen gick jag upp och satte mig i solen med maken, hans mamma och moster. Såg ikväll att jag blivit rejält röd om näsan 😁
 
Innan lunch gick jag långpromenad med hundarna 🐾👣🐾
 
 
Efter lunch blev vi sittande ett par timmar till i solen. Vi tog 16.40-färjan över till fastlandet igen och landade hemma framåt halv sju 🕡 
 
En finlandsfärja till. Amorella. Den åkte vi många gånger på Kökarstiden.
 
Ikväll har jag tvättat min jacka. Och varför berättar jag det. Jo, för jag sparade en jacka efter morbror i Lyan. Den hängde där ända till jag flyttade hem igen förra våren. För nån månad sen tog jag upp den från Ugglebo för jag tänkte tvätta den och använda den, men Bamse snodde den. Det blev hans favoritplats på hallgolvet så jag har låtit den ligga... men ikväll drog jag på mig den eftersom min jacka snurrade i tumlaren. Den luktade som gamla kläder gör, men även en puff av morbror fanns kvar i den. En märklig känsla som blev starkare då jag kom på att det idag är exakt fyra år sen hans begravning. De finns där, de som gått före oss, våra förfäder och förmödrar, och vakar över oss ❤️

Hallå morbror 👋 🙋‍♀️

Påskafton 🚐

Dagen började med en långpromenad till andra sidan "sjön". 

"Vår" badsten 

 
Efter promenaden fick vi påskfrukost hos föräldrarna 🥚 
 
 
Mitt på dan kom syrran och hennes familj. Vi pratade en stund och jag förevisade ungdomarna både husbilen och Ragnar. Deras intresse var jättekul 😍
 

Strax därefter rullade vi vidare till makens moster och mamma på Ljusterö. Här har vi promenerat, ätit banantårta i solen och grillat lax 🐟 
 
 
🌍 Sov gott världen 🌍 
 

Långfredag 🚐

En dag i vandringens tecken 👣🐾👣🐾 Maken och jag har gått alla promenader tillsammans, både nya och invanda vägar. Morgonpromenaden gick till "sjön" och en sväng till brevlådan.
 
 
Efter frukost tog jag ut stolar och djur medan maken bytte till sommardäck på föräldrarnas bil.
 
 
Den andra promenaden gick runt Lågarö Bryggväg, en väg jag aldrig gått trots mina 57 år härute... Inte så märkvärdigt, ett mysigt och välskött sommarstugeområde men ack så trångt mellan husen 🏡🏠🏘 
 
Fina gemensamma områden!

 
Sen gick vi in till föräldrarna och pratade skit en stund. Min guddotter och hennes kille kom och bjöd på bullar. De ska vara i syskonens hus över påsk.
 
Tredje promenaden gick vi ner till Lågarö Brygga. När vi kom hem från den lagade jag lasagne. Vet att det är en favoriträtt hos föräldrarna så den är kul att laga.
 
Bild från deras 60-åriga bröllopsdag 💍 
 
 
Efter middag, snack och glass gick fjärde promenaden till "sjön" och brevlådan igen.
 
 
Nu har vi ugglat i husbilen en stund. Jag har spanat in garn till en ny badrumsmatta eftersom jag snott den vi har till husbilen... och så har vi gått sistanaden till brevlådan.
 
Hundar, fågel och deras människor är trötta efter en lång och fin långfredag.
 
💚 Sov gott världen 💚
 
 

Skärtorsdag 🚐

En annorlunda skärtorsdag. Vaknade upp i husbilen på föräldrarnas tomt. Vi gick ut och satte oss i solen efter frukost.
 

Mitt på dan körde jag in till Norrtälje med föräldrarna. Pappa skulle till tandläkaren och under tiden spenderade mamma och jag ett presentkort på blomsteraffären 🌷🌻🌺
 
Efter ännu en stund i solen gick jag in och lagade Banh Xeo - vietnamesiska rispannkakor med fyllning av räkor, krabbsticks och mungböngroddar 😋
 
 
Efter middagen gick maken och jag långpromenad med hundarna 👣🐾👣🐾 En fantastisk kväll 🤩
 
 
En kopp the med föräldrarna och kvällspromenad fick avrunda denna skärtorsdag 💤 
 
💚 Tack för en härlig dag 💚

Ser ni det jag ser? 👻🧟‍♀️

RSS 2.0