Gotland dag 7

Vaknade betydligt mer utvilad imorse och vi fick en trevlig förmiddag med moster. Hon och jag fick en lång pratstund medan maken fixade med husbilen, sen bjöd han på fika med bullar han varit och köpt på kondis.
 

Innan vi lämnade Klintehamn gick vi långpromenad tillsammans, via en loppis och runt en del av stan. Vi fortsatte norrut, åt lunch vid Lummelunda-grottan med världens  utsikt. 
 
 
Sen rastade vi mer ordentligt vid Lickershamn. Här finns en stor rauk, Jungfrun, vid en brant ner mot vattnet. Legenden berättar om trälen Helge som för tusen år sen förälskade sig i stormannens Likajrs dotter Öllegård. Kärleken var besvarad med Likajr gillade inte det där... vid en festlighet lovade han Helge sin dotter om han kunde hämta ner Öllegård från raukens topp. Likajrs män fick upp Öllegård med hjälp av stegar och det torde vara omöjligt att få ner henne, men Helge lyckades klättra upp och hämta ner henne. Då träffade en pil honom i huvudet och han störtade i havet med sin käresta. Det var Likajrs som skjutit pilen.
 
Lickershamn 
 
 
När maken tagit sig ett dopp och vi köpt lite rökta räkor åkte vi in till Visby och tog oss en glass. Vi hade tur för det var inte så mycket folk på Glassmagasinet när vi handlade... men när vi ätit upp våra glassar vid hamnen och åkte därifrån stod folk på varandra. Att det pågår en pandemi, om nödvändigheten att hålla avstånd och visa hänsyn här på Gotland verkar ha gått semesterfirare fullständigt förbi! Tyvärr! I övrigt har vi haft en fantastisk vecka ❤️
 
Valet föll på hallon/saltlakrits, mojito och dammsugare 
 
Hundpromenad och en stunds vila på Södra Hällarna och ännu en hundpromenad vid solnedgången.

 
Nu ska vi vila ett par timmar innan vi ska ta färjan till fastlandet 🚢

Gotland dag 6: Klintehamn

Idag fick vi en sån där lite oväntad dag igen. Efter en fin förmiddag med vännerna i Vamlingbo tuffade vi vidare. Vi skulle förbi drak-Johan och så skulle vi fika med moster.
 
 
Hos drak-Johan köpte vi en ny geting 🐝 till oss och en ny fisk 🐠 till svärmor. Båda har blåst sönder med åren. 

Så fortsatte vi till moster. Vi satt ute och fikade på god paj hon bakat och hon berättade om sitt Gotland. Det slutade med att vi satte oss i husbilen och fick se massor vi inte visste fanns. Vi började med att stanna till vid skeppssättningen i Gannarve, en 3000 år gammal bronsåldersgrav, restaurerad på 50/60-talet då den nära blev bortodlad. 
 
 
Sen fortsatte vi till kastalen och Fröjels kyrka där det även ligger en trojaborg. Troligen byggdes kyrkan på en kultplats för Freja, det var ju inte ovanligt att kyrkor på medeltiden byggdes på kult- och offerplatser. Kastalen och kyrkan byggdes på 1100-talet och bygden hade då ca 300 invånare. 
 
 
Vår resa fortsatte längs Eksta-kusten, längs havet och Karlsöarna. Längs kusten fanns även ett flertal bunkrar från kriget.

Lilla Karlsö
 
 
Vi fortsatte upp mot Övre Fröjel och stannade till vid Veil-staini, Vilstenen, där man brukade ställa ner kistan då man bar sina döda från Övre Fröjel till kyrkan. Det var en bit att gå, kan jag säga, vi uppskattade det till ca 4 km.
 
Sista anhalt blev Klintberget. Vackra vyer från Gotlands högsta berg. Här låg en fornborg på 4-500-talet e.Kr och Klinte kompani hade övningar här för 150 år sedan bland annat. En i högsta grad historisk plats från flera århundraden.
 
 
När vi kom hem bjöd moster på middag. Medan maken tog hundarna pratade vi lite innan vi tog en kvällspromenad ut på piren, bara några minuter efter solnedgången.

Spissnäbben (sillgrisslan) vid Klintehamns hamn
 
Det blåser och blåser. Inatt somnade jag inte förrän klockan var två... lite mysigt var det att ligga och lyssna till vinden. Men inatt hoppas jag på att få sova 🌓
 
Godnatt världen 🌍

Gotland dag 5: Vamlingbo

Ännu en myspys-dag med vännerna. Killarna stannade på gården och fixade med sitt medan vi tjejer satte oss i bilen och åkte på utflykt. Vi åkte först till Skär...
 

... och gick lite, men det blåste och dessutom satt det folk vid sjöbodarna där vi tänkt fika så vi for vidare...
 
 
... till Nisseviken, men där blåste det ännu mer och var ännu mer folk. Vi satt en liten stund och tittade på de som kite-surfade men tröttnade snabbt då sanden piskade oss i ansiktet. Vi fortsatte till Bottarve där vi köpte kaffe i fiket och åt vår medhavda matsäck. Sen fick jag en liten guidad rundvandring i museet där S spelat mycket teater och kände till både folk och historia.
 
Såklart hen fick följa med hem 😍
 
Till sist en fin kväll med mat och prat samt en vovvenad runt kyrkan ⛪️ Godnatt världen 🌍

Gotland dag 4: Vamlingbo

Idag har vi haft en trevlig och stillsam dag på "hemmaplan". Maken har hjälp till med lite smågrejer och jag har virkat... och så har vi pratat massor om allt från grillkåtor till bröllop.
 
 
Squash-soppa till lunch 🥣 och grillat till middag, toppat med fruktsallad och glögg (konsensus: kan man äta kräftor på midsommarafton så kan man dricka glögg i juli 🦞🎄) varvat med hundpromenader.
 

Fin kvällspromenad runt kyrkan ⛪️ 
 

Godnatt världen 🌍

Gotland dag 3: Vamlingbo

Det regnade inatt så vi vaknade till ett nytvättat Ljugarn vid halv 8-tiden, maken gick hundpromenaden och jag bäddade upp och fixade frulle. Vi rullade iväg till hamnen ett par timmar senare och tog ett morgondopp. Lilla Rambo-gubben! Han tycker det är så kul när pappa plaskar i vattnet... och ett tu tre trillade han i! 1,5 meter kändes mycket för den lilla kroppen, men han simmade så duktigt. Maken fick snabbt tag i honom och kunde lyfta upp honom till mig. Jag är så glad att vi simtränar/kollar våra hundar varje år. Nu hände det vid en pir i lugnt väder, mycket värre om det skulle hända på en båt som kör, även om vi vid risk använder flytvästar på dem.


 
När Rambo och hans människor torkat upp efter badet fick hundarna vila ut i husbilen. Maken och jag tog en andra frukost alt. tidig lunch vid Våffelmagasinet.
 
Belgiska våfflor. Vi delade på en "Skagen" och en "Kurt Cobain" med nykokt gotländsk rabarber.

Så gick vi över gatan och shoppade loss på flundra, lax, laxfenor och räkor, allt nyrökt.
 
På vägen ner mot Vamlingbo och våra vänner vi träffade i Dubai i maj 2017 gjorde vi två stopp. Jag hade hittat en liten handlare på Facebook som sålde växter för 10kr och maken vill så gärna ha stockrosor vilket de skulle ha... men vid samma avfart fanns skyltar mot "chokladstallet" och det kan man ju inte motstå!
 
Vanilj med havssalt, lakritskola, saffranspannkaka, sparriskola, äpple/fireball och fläderlakrits. Så köpte vi två Porche och en liten påse passionschoklad.

På Tessans handelsträdgård shoppade vi loss för 80kr. För det fick vi fyra stockrosor, en guld-akleja, en mjölkklocka och en himmelsblomma.
 

Sista stopp innan Vamlingbo blev Ica i Burgsvik för att köpa potatissallad. 

Framme hos vännerna blev det fika och snack i solen...
 
Squash-kaka med grädde och körsbärssylt
 
 ... innan vi åkte och tog ett dopp. Sen fixade vi middagen, potatissallad och allt det goda rökta från Ljugarn.
 
 
En härlig kväll följde i deras uterum...
 

... och en mysig kvällspromenad med make och hundar runt kyrkan i Gotlandsnatten 🌓 Godnatt världen 🌍

Gotland dag 2: Ljugarn

Efter ett härligt morgondopp i Östersjön tog vi färjan över till Fårösund och hälsade på en "gammal" bekant. 

 
Det blev en helmysig dag i hennes trädgård 🌳 
 
Ragnar tog ett dopp i hundarnas vattenskål 💦 
 
Vackert, men ödesdigert. Träd-ödaren har tagit ett ordentligt grepp om päronträdet.

Gott om mullbär och svavelticka fanns på tomten 😋
 
Hundarna hade massor av plats att strosa runt på

Tack för nötterna T! De var så goda till både kvällsmat och som morgonsnack 🌰

Vi blev rekommenderade att prova Rökeriets fisksoppa i Katthammarsvik, vilket sägs vara Sveriges godaste fisksoppa. Och ja, det kan nog stämma. Serverat på tallrikar av palmblad 🌴 Det var inte så snyggt som det låter, men det är ändå snyggt med miljövänliga alternativ, sånt gillar vi 👍
 
 
Vi gick en promenad och tänkte först sova kvar där eftersom vi fått en fin P-plats vid vattnet, men så ändrade vi oss och körde ner till Ljugarn istället. 
 
Nattviol, en orkidé 
 
Här står vi fint invid Östersjön och nattviolen, en av våra svenska väldoftande orkidéer.
 
Lugn kväll i framsätena 😁 🧶 
 
 
En fin kvällspromenad utmed vattnet medan vi såg regnmolnen rulla in från Baltikum...
 

Godnatt världen 🌍

Gotland dag 1: Fårö

Sitter i solen på Ekevikens camping och försöker dra mig till minnes... vad hände egentligen? Inatt fick vi sova tre gånger 🤔 Vi åkte hemifrån strax efter kl 21 igårkväll, handlade i Södertälje och fortsatte till Nynäshamn. Där sov vi en stund på en parkering med väckarklockan satt på kl 1.00, då gick maken ut med hundarna medan jag låg kvar halvt medvetslös. Kl 2.15 avgick båten till Gotland och då låg vi i en egen kupé. 
 
Galet trött!
 
Kl 5.30 satt vi i husbilen igen och körde iland. Första stopp blev en magiskt vacker morgonpromenad på Södra hällarna.
 
 
På vägen upp mot Fårösund somnade jag, vaknade till när vi åkte över med 7-färjan och nästa gång var klockan halv 10. Maken hade kört och fixat så vi stod parkerade vid Holmudden och fyren på norra Fårö. Vi åt frukost, sen gav oss ut på upptäckfärd.
 
 
När vi njutit oss mätta på sol och hav gav vi oss av söderöver. Fikastopp på det välkända Sylvis döttrar. Det är inte svårt att förstå att det är välbesökt. Underbara bakverk 🧁 
 
Kolapaj med nötter och brownie med kolatopping
 
Nästa stopp blev Fårö kyrka där Ingmar och Ingrid Bergman är begravda.

 
Vi fortsatte mot Langhammars raukområde där vi strosade runt en stund.
 
 
 Vi körde ner till Helgumannen, ett gammalt fiskeläge...
 
 
...samt Digerhuvud, raukområden... men vi orkade inte upptäcka mer. Vi styrde kosan mot Ekevikens camping. Maken fick vila sig medan jag ansträngde mig till max och kokade nakki 😋

 
Till sist ikväll, en vovvarnad i naturreservatet Ullahau. en hästskoformad sanddyn...
 
Fullt av plastankor... vad är det?
 
 
... promenaden i sanden tog på min ömma kropp. Det räcker nog med äventyr idag 🥰
 
 
Bloggtillägg kl 21.40... det blev en liten promenad för att se solnedgången i Östersjön 🌅 

 

Plicketiplocketi-fredag

Försökte sitta uppe lite längre igår i hopp om att sova lite längre idag. Men jag vaknade. Ligga kvar i sängen en stund är det nästbästa. 
 
Idag har jag tvättat sängkläder och bäddat rent, Wille-säkrat huset någorlunda och snyggat upp lite, packat husbil och kläder samt förströelse. 

Fotat fjärilar har jag gjort oxå. Påfågelögat och en Skogsnätfjäril.
 
Strax efter kl 21 gav vi oss av. Stannade i Södertälje och provianterade.

Nu har jag sovit nån timme och vi väntar på att få köra ombord på destination Gotland. 


En kreativ onsdag

Jag kom i säng tidigt imorse... gick upp hyfsat tidigt med ett sug efter att förfärdiga min fantastiska knyppling! Vilken flopp! Vilken lärdom! Jag förfärdigade mitt alster och tänkte hurtfriskt att "nu vet jag" ... vilket geni jag är... 😫 Hela dagen har jag suttit och knypplat på variant no 2 men inte heller den blir som jag tänkt. Så himla lärorikt!
 
 
Nu har jag lite kvar innan projekt 2 är klart, men när det är klart borde jag kunna säga 3:e gången gillt!... innan nästa knyppelprojekt. 
 
Denna heldagsknyppling avslutade jag med att binda lavendelsländor. Mitt sidenbandspaket från "bröllopsdekorationer" kom i brevlådan idag. 
 
Lavendelsländor in the making  🙏

Lavendel x2, rosmarin och salvia 🌱

Godnatt världen 🌍
 

En fixig onsdag

Idag har jag varit med äldsta dottern och hjälpt henne röja lite. Det är ju lite lättare med sällskap och hon ville passa på när hon hade en barnfri dag. 
 
När jag kom hem på kvällskvisten satte jag igång med mitt lilla knyppelprojekt. Det var så kul att jag har hållit på inpå småtimmarna. Min första egna design. Enkel och den blir ganska lik hur jag tänkte mig den. Men jag ska göra om den och fixa lite på detaljer så går vi se om jag blir nöjd 🤗
 
 
Godmorgon världen ❤️

En fet tisdag

När vi kom hem i söndags och maken duschade började det bubbla och låta ur avloppet i köket... och igår rann inte diskvattnet ur. Det visade dig att avloppspumpen lagt av, men det finns en knapp i avloppspumpstationen så man kan pumpa ur avloppsvattnet "manuellt", tack och lov. Vid 10 imorse kom Sevab och hjälpte oss. Det visade sig att pumpen var igensatt av fett! Jag blev rätt så förvånad för jag tycker att jag är noga med att torka ur stekpannan. Att prata med Sevab-mannen var jättebra och nu ger jag mig själv i läxa att fundera över fett-bovar. Jag tänker att det finns fett även i typ créme fraîches- och färskost-förpackningar som man sköljer ur innan de slängs i återvinningen, eller? Vad mer? Han sa att jag inte behövde skämmas och vi har ju haft pumpen i 10 år, så gav mig en liten tratt att sätta på en petflaska att hälla fett i och lämna till återvinningen. Mycket bättre än hushållspapper! Och nu blir här fettjakt!
 
 
I övrigt har jag varit slö. Suttit och googlat på ditten och datten, vilket resulterat i att jag köpt sidenband för att göra en lavendelslända (och kanske knyppla nåt 😃) samt två begagnade pocketböcker - "den motvillige monarken" och "adjö, ljuva livet".... men jag har oxå plockat hallon, vildhallon och våra egna. Varenda hundpromenad frossar jag i vilda bär. Förut smultron, nu blåbär och vildhallon. Och  vi har flera buskar vildhallon på tomten förutom mormorshallonen.
 
Vildhallon 
 
Efter middagen monterade jag äntligen klart sodukot! Nu ska jag bara fixa inramningen till den samt köpa ramar till de andra monterade knypplingarna.

 
Och vad gör jag nu då? Jo, sitter uppe och tittar på tv alldeles för länge! Men det störtregnar och jag måste ut med hundarna 🙄 Jag får vänta lite till 😳

En långsam måndag

När jag tittade på klockan imorse tänkte jag, att igår vid den här tiden badade vi i Vättern. Idag vaknade jag i en betydligt skönare säng än igår, men jag föredrar ändå husbilen och alla äventyr.
 
Tänk att få vakna bredvid denna sköna böna varje morgon. Man blir på gott humör direkt 🥰
 
Pallrade mig upp vid halv nio-snåret, gjorde morgonsysslorna och slängde in en tvätt i maskinen. Efter morgonpromenaden ringde jag mamma och en av döttrarna, skrev en artikel till Knyppelpinnarnas föreningstidning om spetsutställningarna i Vadstena och gick en kort promenad med hundarna för att hinna före regnet. Hann precis in före regnet och åskan ⛈ 
 
Tänk att det finns så många olika sorters humlor 🐝 Gula och vitrandiga och svarta 🐝
 
Dagen har varit skönt långsam. Maken har jobbat medan jag och djuren har slappat och smält intrycken från vår lyckade mini-tripp ❤️ Jag har monterat knypplingar oxå. "Stor blomma" blev klar, men sodukot tar tid. Eftersom jag monterar på så tunt tyg måste jag fästa tyget under varenda glaspärla och de är 81 stycken. Tyget är leftovers från yngsta dotterns nattlinnes-sömnad, buteljgrönt och blankt fodertyg. Lite udda att montera knyppling på blankt tyg, men jag tycket det blir fint och lite flashigt 🥰 Svårmonterat dock men jag tror jag lyckats.
 
 
Två suggor och ett kryll av småsvin på gärdet gjorde kvällspromenaden lite kortare än planerat. Hundarna protesterade inte. Makalös kvällshimmel.
 

Godnatt världen 🧚‍♀️🌍

En helt magisk söndag

Mitt heta kaffe stod upphällt när maken kom in från morgonpromenaden. -"Följ med och ta ett morgondopp, vi har stranden för oss själva", sa han. Djuren fick stanna i husbilen och vi knatade iväg till Varamostranden iförda badkläder och foppatofflor. Heeelt underbart ❤️💦 Både att bada i det klara vattnet och att få vara i princip helt ensamma på den kilometerlånga långgrunda sandstranden. Igår var där fullt med folk, även vid 22-tiden när vi gick kvällspromenaden.
 
 
Mitt kaffe var perfekt lagom-tempererat när vi kom tillbaka. Efter frukost gick jag upp till Furulids Equmeniakyrka... eller det är väl tvärtom, Equmeniakyrkan i Motala har sett till att den fina Furulids camping finns... men hursomhelst ville jag vara med på gudstjänsten kl 10.00. Predikan var fantastisk! En gästpredikant berättade om Rut. Rut och Ester är de enda kvinnor som har en egen bok i Bibeln och den bild hon målade av Rut, hennes svärmor Noomi och kvinnors villkor i Moab och Betlehem för 3000 år, om tålamod och att våga lita på att allt ordnar sig på ena eller andra sättet, det gav mig gåshud. Än en gång börjar det klia i fingrarna --> jag vill skriva ✍️✍️✍️ Kyrkkaffet hoppade jag över men jag gick fram och tackade predikanten. Så mycket som predikan gav var det det minsta jag kunde göra.
 
Sen åkte vi. Rent slumpmässigt valde vi att stanna vid Tjällmo kyrka. Maken var kaffetörstig och vi såg en café-skylt. Jag fann mig själv direkt i en hantverksbod på kyrkans tomt. Jag ropade på mig!
 
Lite rund och lite ömtålig och väldans levnadsglad 💙 Jag får bo på mitt nattygsbord 💙
 
På gården fanns ett par olika stugor, bland annat ett torp som varit bebott från 1600-tal till mitten av 1800-tal. Ännu i toppskick med spännande interiör!
 
Legenden om St Lars, den förste diakonen. Han fick order om att samla in människors rikedomar till kyrkan... då kom han med stadens alla fattiga och sjuka och sa att här är de. För detta blir han halstrad långsamt över en eld till döds. Sägnen säger att när hans belackare frågar om han fått nog ber han dem "vända på steken"
 
Kolla 1200-talsmålningarna som skrapades fram
på 1900-talet. Den jävulen och den kitteln (längst bak i kyrkan) vill man inte möta!
 
Vi for vidare. Maken bad om småvägar för att slippa motorvägen och småvägar fick han av sin virkande kartläsande fru (och jag säger inte att vi for vilse, jag visste nästan hela tiden var vi var!)! 
 

Vi stannade nånstans på gränsen mellan Östergötland och Sörmland och rastade hundarna. Ännu en helt magisk upplevelse. Vi stannade vid en bom, följde en väg, såg en tjärn och gick dit genom blåbärsris och sankmark.

Vår lilla badanka

Rundsileshår (en köttätande växt) och omogna tranbär
 
Förutom ett kort stop vid en affär för att köpa mjölk blev nästa stopp hemma. Maken promenerade hundar, jag fick stöka runt med tvätt, pryttlar... och Vadstenakräftor!
🦞 😋 🦞 😋 🦞 😋 🦞 😋 🦞 😋 🦞 😃 🦞 😋 🦞 😋 🦞 😋 🦞
 
 
Vilken underbar minitrip vi haft! Och bara 4 dagar! Känns som vi varit borta betydligt längre än så... 

Ställplats:Furulid,Motala ⛪️

I förmiddags började vi med att åka till Kumlaby kyrka, men den var tyvärr inte öppen.
 

Inte heller Brahekyrkan var öppen...
 
 
... så vi kom med en tidigare färja till fastlandet. Planen var att rasta hundarna i höjd med Alvastra och se Bjälbo kyrka, men det blev ändrade planer längs vägen. Vi tankade vid Hästholmen och den senaste boken jag läst i stafettserien Släkten, Ringens Gåta, utspelar sig bland annat på Visingsö, runt Hästholmen och Bjälbo kyrka. Hästholmen har jag inte hittat på kartan så det kändes jättekul att "snubbla" över det. Vi åkte ner och parkerade i närheten av hamnen, sen började vi med att gå och titta på hällristningarna dit det var skyltat.
 
3000 år gamla. Skepp, hästar, skålgropar och björntassar
 
Sen promenerade vi till hamnen som var en livlig hamnstad på 1300-talet och där båtarna gick både till Hjo och Visingsö. 

 
Eftersom hundarna redan gått i Hästholmen stannade vi vid Alvastra kloster och gick runt, bara maken och jag.
 
Alvastra kloster grundades av franska cisternciensermunkar på 1100-talet. Flera kungar är begravda här samt Ulf Gudmunson, heliga Birgittas make
 
Nästa stopp skulle ha blivit Bjälbo kyrka men en låsgrej på bilnyckeln började krångla så vi vågade inte stanna förrän vi kom till campingen, Furulid i Motala, bara några hundra meter från Varamons fantastiska sandstrand. Furulids camping drivs av Equmeniakyrkan.
 

Här har vi slappat, gått långa promenader, ätit räkor, köpt mjukglass och sett solnedgången 🥰
 
 
Även ikväll funderar jag över antalet våningar... 🤔

 
Godnatt världen 🌍

Ställplats:Visingsö 🦐

Vid 10-tiden imorse tuffade vi iväg från Vadstena ner mot Gränna. Först stannade vi till vid Klosterdelikatesser och köpte Vadstenakräftor 🦞
 
 
När vi kom till Gränna rastade vi hundar och köpte lite polkagrisar.
 
...dock inte på Franssons denna gång 🍬 
 
Vi åkte ner till hamnen och fortsatte promenera, samt äta glass och köpa lite rökta räkor.
 
 
Det var inte utan att vi svor lite när vi inte fick komma ombord på 13-färjan som vi bokat, de sa att vi bokat 14.10... men inget ont som inte har nåt gott med sig. Killen lyckades boka in oss på 13.30-färjan, och inte gjorde det ett smack att vi fick åka ombord som första bil med panoramautsikt över Visingsö och överfarten. Det var väl värt 30 min väntan!
 
 
Vi började vår sightseeing på ön med att åka norrut. Det finns en fin badstrand där, men det var så fullt av folk att vi vände söderöver och besökte kungaborgen i Näs istället. Den byggdes på 1100-talet medan krigen om kungamakten rasade mellan de Sverkerska och Erikska ätterna. De finns med kvinnohistoriska stafettserien Släkten som jag läser just nu, men där ligger inte fokus på krigen och kungarna utan på kvinnornas villkor. 

 
Slottet finns oxå med i Jan Guillous böcker om Arn. Jag letade info om tempelriddarkorset som fanns inhugget snett ovanför öppningen men hittade ingen. Nyfiken!
 
 
På vägen tillbaka mot hamnen där vi bokat ställplats stannade vi till vid en 4000 år gammal hällkista.
 
 
När vi checkat in oss på ställplatsområdet i Ekskogen ovanför hamnen gick vi promenad igen. Nere i hamnen åt vi smörstekt abborre...
 

... och besökte Brahes d.y 1600-talsresidens - Visingsborgs slott. Det har tjänat som både representations-borg för Brahe den yngre och fängelse några år för kungens ryss-fångar på 1700-talet tills fångarna (troligen) brände ner det.
 

Jajaja, så länge kroppen håller ska jag in och upp i allt 🤓
 
 
Paus vid husbilen ett par timmar och lite Ragnar-tid. Han får inte följa med överallt i år eftersom han inte är vingklippt. Det vore förödande om han blev rädd för nåt och försvann. 
 
 
Sen gick vi ut på kvällspromenad. Först till Brahekyrkan...
 

... sen vek vi ner mot Visingsborgs slott igen.
 

Nu är vi tillbaka i husbilen.., och jag fascinerad av dagens prestation: 28 våningar???
 

Godnatt världen 🌍

Ställplats:Vadstena 🏰

Efter morgonbestyren for vi vidare mot vår mini-semesters första huvudmål --> Vadstena. Vi hade tur och fick sista ställplatsen för husbilar bredvid slottet 👍
 
 
Ganska omgående tog vi en promenad i det uppklarnade vädret och besåg de båda spets-utställningarna jag ville se. Först gick vi till biblioteket där knyppelgrupper från Västkusten gjort en fantastisk utställning med ljusglas, inte bara från Västkusten som jag trodde, utan från världens alla hörn!
 
 
Nästa utställning fanns i Svenska Spetsars fönster. Konstnären Iréne Nordh ställer ut spetskonst i återbruk. Klart jag passade på att handla lite! Sam Jakobssons bottenprojekt (2st utgivna än så länge, den keltiska knuten och får 🐑 ) samt lyckoklinten av Nina Drigoris och tråd till det 🧵
 
 
När vi fikat och vilat fötterna en stund gick vi långpromenad, ut på båda pirerna. 

 
Sen handlade vi middag och slappade en stund efter det myckna promenerandet.
 
 
Strax före åtta ikväll gick vi ut på promenad längs Vättern. Vi stannade på några ställen och njöt av det vackra vattnet.  Till sist stannade vi och beundrade solnedgången.


Godnatt världen ☀️🌍💖

Ställplats:Sandviks camping ⛺️

Tänk att jag somnade strax efter kl 20.00 igår. Vaknade halv sex imorse och trodde det var färdigsovet men efter att ha satt på en tvättmaskin somnade jag om när jag bara skulle krypa ner och dra mig lite. Vaknade halv tio. Så kan det gå. 

 
Dagen har till största delen gått åt till att slöa, hämta ut ett paket och packa husbilen för en minisemester. När maken kom hem gjorde vi det sista och gav oss av söderut. Inatt sover vi på Sandviks camping med postadress Vreta Kloster. Bra början (förutom ett ihållande regn).
 
Xanté päronvin 🍐🥂 
 
 
Godnatt världen 🌍

Home🏡sweet🍬home🏡

Inspiration. Idag blev det lite gjort här hemma. Man blir ju lätt hemmablind, tycker jag... sparkar undan hundleksakerna i nåt hörn och typ sopar skiten under mattan💩🧹  Igår hjälpte dotra och jag mina föräldrar att städa lite. Dottern dammsög och jag skurade. Dammsuger gör man ju stup i kvarten men skurborsten var ett tag sen jag hade framme, insåg jag... Och eftersom hundarna rullade sig i gräsmattan igår blev det storrengöring idag! Hundarna åkte i duschen, deras selar och påslakanen vi trär över deras liggpuffar åkte i tvättmaskinen. Sen fick både snabeldraken och skurtrasan sig en omgång! Drygt 1.200 steg städning! Kände mig skitnöjd när damp ner i soffan och sträckte ut värkande rygg och ben medan småmattorna snurrade i tvättmaskinen 😃
 
Dagen har även bjudit på en fantastisk fjärilskavalkad 🦋Sälgskimmerfjärilen flög runt oss på morgonpromenaden men vägrade låta sig fotograferas. Hen visade sig inte på em-promenaden men det gjorde andra skönheter 🦋
 
Nu blir det fler blåvingar 👏👏👏
 
Pärlemorfjärilarna vimlade runt tistlarna 
 
Luktgräsfjäril snusar på blåbärsrisen
 
Nässelfjärilen i en annan tistel
 
Lite hallon blev det plockat oxå. Både vildhallon och våra egna. Jag frös in en del och till lunch "kryddade" jag resterna av gårdagens rostbiff med de hallon som inte fick plats i frys-burken 😋 Visst ska man frossa i hallon när man kan 😃
 
 
Men hörni, jag är trött! 40 mil och 5 timmars bilkörning igår, storstädning idag och massor av frisk luft, det tar på en gammal kropp. Jag tror jag ska uppsöka sänghalmen. Morgondagen kan komma att bjuda på äventyr 🙋‍♀️

Ros🌹lagen

Imorse ringde väckarklockan 7.00. En stund efter nio hämtade jag nästäldsta och tillsammans åkte vi upp till mina föräldrar. Vi har haft en supertrevlig dag tillsammans.
 
Bamse, Minou, Rambo, Chip och Juni
 
Vi köpte med oss smörgåstårta och umgicks utomhus, förstås. Det gäller att utnyttja denna årstid så mycket det går! 

Visst är det lite "sådan matte, sådan hund" över fotot? 

Och ja! Vi har världens mest bortskämda hundar. Skamlöst dessutom!

Efter sex mysiga timmar blev det ytterligare 2,5 timme i bilen. Först hem med Linnéa, Chip och Juni och sen hem till oss. 
 
Sen middag, eller snarare nattamat, på rester och Roslags-kantareller!
 

I'm rich 🙏❤️🙏

Marie🕊fred

Idag följde jag med maken till hans fd arbetskompis och hans fru. Maken hade lovat dem att hjälpa till att sätta ihop ett växthus och det skulle väl ta ett par timmar. Perfekt, tänkte jag, det var många år sen jag träffade dem och att socialisera blir det ju inte så mycket av i dessa tider. 

Man kan promenera i Mariefredstrakten oxå

Det blev en trevlig dag med mycket bubbel och skratt medan gubbarna slet i sina få hårstrån, betydligt mer än "ett par timmar", men tillsist lyckades gubbarna överlista växthuset, ett jättestort sådant visade det sig!
 
Hem for vi i ösregn och åska 🌩 
 
Ett nytvättat hus
 
Att grilla hoppade vi över, det blev stekt fläskfilé istället. Och nu väntar ett dopp i tunnan 🙋‍♀️

En intressant lördag

Idag har jag suttit och monterat samt knypplat ett smalt band till för en snygg montering till en av knypplingarna, ett tips till er som knypplar.
 
Mönster: Sylvia Krapf. Utförandet av mig.
Först valde jag en rand i tyget på knyppeldynan som hade samma bredd som nederkanten på knypplingen, sen knypplade jag ett smalt band att sy fast i knypplingens överdel. På så sätt blir inramningen jämn och snygg. 

På förmiddagen kom ca 4 bilar till visning av grannens hus. Ska bli spännande att se vad vi får för nya grannar. 

 
Tillsammans planterade vi äntligen mina kryddor, men inte i pallkrage utan i balkonglådor. Förhoppningsvis blir de lätta att hålla efter 🌱 
 
Vädret har varit omväxlande minst sagt. Åska och ösregn, sen strålande sol... och så åska och regn igen. Tyvärr inga stora mängder, bara en skvätt nu och då. Tillbringade en stund i solstolen mellan skurarna, har glömt hur skönt det är 🌞 
 
 
Funderar på blomman och soduko... visst kan det bli snyggt med grön bakgrund 😃 Stensötan får det blå tyget.
 
 
Ikväll har vi badat tunna. Sen fick maken åka till jobbet. Han har beredskap och nåt är det som krånglar. Han tror att det varit ett åsknedslag som orsakat något. Han har tagit alla hundpromenader utom den sista eftersom han var tvungen att åka, så min hälsena har fått vila ❤️

Rådjuret står nästan varje kväll på gärdet och spanar in oss. Tänker på rådjuren i Ormkärr som jag kunde klappa på rumpan när jag gick till pendeln i slutet av -90talet. De var så vana vid mig, att jag kom varje morgon exakt samma tid, de brydde sig inte 🦌  
 
Ska sy lite till på Stensötan  (som ligger på det blå tyget) sen går jag och lägger mig.
 
Godnatt världen 🌍

En varierad fredag

 
För en tid sen hamnade jag på en sida från Taize som ger ett nytt bibelord för varje dag. Det blev en sida som jag kollar nästan varje dag tillsammans med nyheter, solens upp- och nedgång, månens lägen och vädret. Idag visar Taize-sidan denna text. Orden fyllde mig med hopp. Eftersom jag försatt mig i denna situation jag f.n befinner mig i så kommer olika tankar, ibland såna man inte vill tänka och ibland härligt hoppingivande. Jag både vill vara ledig ett tag och få ordning på min hälsa samtidigt som jag brinner för mitt yrke och kall. Det blir ju lite problematiskt för du kan ju inte både äta kakan och ha den kvar. Min kristna tro är pragmatisk och jag missar alltsomoftast den andliga delen av mig när jag bara jobbar och presterar. Eftersom jag tror att vi alla ser hur oattraktiva äldre personer är på arbetsmarknaden, i synnerhet feta fruntimmer, så vet jag att många tyckte jag var knäpp som bara slutade utan att ha en ny tjänst. Det kanske är så men det är en knäpphet jag står för. Om arbetet och utseendet är hela ens identitet är vi illa ute. Det kan oxå ses mot bakgrund av min fadäs vill St Eskils källa igår... gräma mig över att de byggt en grillplats på så helig mark, och så är jag på fel ställe 😂 ... "Vänd tillbaka till mig... ty jag visar mildhet". Om Gud visar mig mildhet kanske jag ska vara lite snäll mot mig själv oxå. Summan av denna kardemumma --> Jag duger trots fel och brister. Att våga stänga en dörr kan vara både korkat och livgivande, men det är okej, förr eller senare öppnas en ny. Anamma tålamod.
 
St Eskils källa
 
Dagen har ägnats åt internet och min mer kreativa sida. Googlat olika helgon och historiska personer, chattrat på Facebook, letat ramar till mina knyppelprojekt...
 
 
...monterat knyppelprojekt, lagat extra mycket laxbullar till lunch så det räcker tre gånger till, gjort hamburgare på ett kilo köttfärs... 
 
 
Lugn kväll vid Tvn. Maken har tagit de två sista promenaderna så jag har fått vila den ömma hälen. Så
har jag smörjt den flera gånger under dagen med björklövsoljan och just nu känns det riktigt bra. Hoppas kulmen är nådd nu 🤗
 
Köttgryta och banan till frukost, laxbullar och frukt+sallad till lunch, hamburgare med stekt blomkål/morot till middag och jordgubbar till kvällen. 

 

En solig torsdag

Idag fick Påfågelöga flytta hemifrån. När jag gick upp vid 8-snåret flaxade hen för fullt så nu var det dax! Igår satt hen mest still och under sen eftermiddag kom flera skurar så jag tyckte hen kunde få en bättre chans idag. Efter morgonsysslor och promenad var det dax. Fotade massor och gav mig tid att studera den på nära håll innan hen flög ner till våra jordgubbsplantor. Där tog den igen dig en stund och fortsatte sedan ut i friheten. 
 

Under morgonpromenaden kliade det så nedrigt i knävecket och jag kände genom tightsen att jag hade en liten knöl där det kliade. Trodde förstås att jag fått ett myggbett under natten.. men det visade sig vara en liten rackarns fästing 🙄 Får påminna mig själv att hålla koll. Jag tror inte man få antikroppar mot borrelia? Det hade jag för 10-12 år sen...

Efter fjärilssläpp och disk klippte jag en massa rölleka på tomten. Maken ska klippa gräset ikväll... Så band jag tre buketter av de långa stjälkarna och drog loss blommor och blad från de korta. De ska vara bra mot lite allt möjligt, från sårvård till leverrensning.
 

Så satte jag mig att rita upp ett mönster från senaste nr av vår föreningstidning Stadkanten. Det kan bli kul. Vi är ca 160 medlemmar och om bara en tiondel av oss gör ett eget mönster utifrån mallen får vi 16 olika bidrag. Det ska bli så spännande!
 
 
Efter lunch åkte jag på äventyr. Först hämtade jag ett bokpaket från postombudet. Sen parkerade jag vid Gula Rosornas företagsby och gick mot St Eskils källa. Först gick jag fel men det gjorde inget. Funderade varför de gjort en grillplats mitt i källan, blev besviken och gick en skogspromenad runt området istället.
 
 
Tankevurpa. Eller vad ska jag kalla det? När jag körde hemåt åkte vi förbi monumentet som syns från vägen. Fattar inte hur jag tänkte 🙄 Förmodligen inte alls, för jag har åkt förbi monumentet hundratals gånger! Jag åkte tillbaka och stannade vid vägen, lät hundarna sitta kvar i bilen och gjorde en kort visit själv. Så mäktigt! Har precis läst om St Eskils öde i Tempelbranden i serien Släkten.
 
 
St Eskil, en engelsk munk, stenades till döds i Strängnäs år 1020 när han försökte omvända de asa-troende. På vägen hem till Tuna stannade bärarna av St Eskils bår precis här och ställde ner den för att vila. Då sprang en källa upp ur marken och den rinner fortfarande! Tuna fick namnet Eskilstuna och Eskil helgonförklarade med tiden. Ska åka dit igen och ta mig tid att insupa den heliga atmosfären. Nu blev det bara ett kort stopp eftersom jag stod tokigt ute på stora vägen 🤭
 
Frukost och lunch - pytt på hamburgare, lök och spenat samt olika frukter, oliv-mellanmål och köttgryta till middag 😋
 
När jag kom hem började jag med middagen, idag blev det köttgryta på högrev. Sen trodde jag att jag anmält mig till årsmöte via Zoom, men hur jag än letade hittade jag ingen länk. Snopet, men inte hela världen. Istället prickade jag upp mönstret jag ritade av på förmiddagen. 

 
Ikväll har jag ett bakslag och är lite ledsen. Jag har ont, ont, ont. Hälseneinflammationen jag trodde började hävas är värre än nånsin. Kanske förtog jag mig i skogarna runt st Eskils källa. Det sprängvärker och sistanaden var hemsk. Hoppas det är bättre imorgon 🙏
 
 
Godnatt världen 🌍

En mulen onsdag

Höll på att få fnatt inatt 🐶 Om Bamse jagade möss eller spindlar lär jag aldrig få veta men hans klor lät som ett smattrande ösregn i den i övrigt tysta natten när han patrullerade huset, med avbräck för små utfall 🐶 Halv ett struntade jag i om jag väckte min sovande make eller inte, jag jagade fram det förbenade odjuret med en flugsmälla 🐶 Han hade tagit sin tillflykt under sängen när han hörde att matte inte var på ett nådigt humör och hotade med att han skulle få sova ensam i bilen... det gav effekt 🐶 Hunden lyftes upp i sängen och där stannade han. Lugnet sänkte sig över våra 76kvm 🐶

 
Vaknade vid sju och bestämde mig för att inte somna om 🦜 Morgonsysslor och promenad var klart vid nio 🦜Ragnar följde med idag och döm om min förvåning när han plötsligt flaxade iväg in i skogen 🦜 Han försökte sätta sig på en torr liten gren i en gran drygt två meter upp, men jag hade tur och grenen brast så han föll ner på marken 🦜Hade han börjat klättra uppför granen hade jag haft problem... 🦜
 
 
Plockade ett blåbärsris åt honom och en ny nässla åt fjärilslarverna 🦜 När jag var på väg in ropade grannen uppifrån skogsvägen, jag satte in Rymmare-Ragnar och gick en morgonpromenad till, med hundar men utan olydig fågel 🦜

Det bidde ett Påfågelöga 🦋
 
När jag kom hem igen öppnade jag fjärilsburen och upptäckte hade fjärilen precis kommit ur den enda puppan jag än så länge fått 🦋 Det visade sig vara ett Påfågelöga 🦋 På nästa promenad plockade jag en liten bukett blommor så hen har något att smaska på innan jag sätter ut hen 🦋
 
Sälgskimmerfjäril 🦋
 
Men det var inte den enda fjärilsupplevelsen jag fick idag 🦋 Bäst jag börjat plocka lite vildhallonblad på till mitt örtförråd under mittpådagenpromenaden kom en stor mörk fjäril flygande 🦋 Mörkbrun och djupt blå med vit sträckning, en som jag aldrig sett förut 🦋 Efter att ha lagt upp den i en fjärilsgrupp på Facebook fick jag veta att det var en Sälgskimmerfjäril 🦋 Den hör hemma söderöver men har börjat vandra norrut och hittat hit på Tosterön 🦋 Gick omedelbart in och rapporterade den på Artportalen 🦋
 
Ljung- eller Hedblåvinge
 
På em-promenaden lyckades jag fota en Blåvinge som satt helt still på ett strå och i måndags en Pärlemorfjäril 🦋 Älskar fjärilar 🦋 

Silverstreckad Pärlemorfjäril
 
En något högdragen skogssnigel 🐌
 
I övrigt idag har jag bara suttit och läst med raggsockorna på 🥰 Det har varit rätt kallt men det är skönt med såna dagar oxå 🥰
 
 
Mat har det blivit, men bara snabbmat... och promenerat har vi gjort 👣 Nu ska jag läsa ut den spännande boken så jag kan krypa till kojs 📖 
 
 
Godnatt världen 🌍

En blåsig tisdag

Jag tycker att det har hänt så mycket idag... men jag minns just inte vad! Läste en stund i "Autoimmun kokbok" och insåg att den viktiga benbuljongen jag vägrar göra (har skelett-fobi) kan ersättas med ... gelatin! Jag beställde 500gr ekologiskt nöt-gelatin på nätet. Surkål är oxå rekommenderat, jäst vitkål! Jag har aldrig ätit surkål men jag hade ett halvt vitkålshuvud kvar sen jag gjorde kållåda och som börjat deppa, så varför inte? Blomkålen och morötterna hade oxå sett sina bästa dagar och broccolin i frysen har legat länge... nåt att använda till middag kanske 🤔
 
Men innan jag började i köket gick jag ner i Ugglebo och vände runt på grejer. Letade efter nåt lämpligt handarbete och hittade mina omonterade knypplingar. De fick följa med upp. När de är monterade kommer projekt "leta udda ramar"... men en sak i taget! Det går inte att rama in knypplingar som inte är monterade på nåt.
 
 
Under skogspromenaden repade jag nässelfrön som nu hänger på tork bredvid rödklövern, plockade några blåbär men de är fortfarande omogna så större plock-insatser får vänta.

Mina puttar i blåbärsskogen 💙💙
 
Sen strimlade jag vitkål och knådade i salt. Ska bli spännande att prova och en vecka-tio dar. Otroligt att vitkålen som är så krispig kan avge så mycket blött!


Middagen blev oxå ett experiment. De deppiga morötterna och blomkålen kokade jag en stund innan jag slängde ner den frysta broccolin. Jag tog fram lax imorse som jag stekte upp vid lunch, nu mixade jag den med potatismjöl och dill, formade biffar och stekte. Morötterna och kålen mixade jag till mos. Tadaaa, laxbullar med mos. Det såg mindre aptitligt ut men det var faktiskt riktigt gott.
 
 
Igår var värken i princip borta, idag har jag haft lite ont i benen. Har tänkt på hur det var för en vecka sen, då kunde jag knappt gå. Jag är säker på att jag är inne på rätt spår och låter min kreativitet få utlopp i matlagningen. Det är både kul och utmanande... och jag mår redan så himla mycket bättre ❤️ 

En regnig måndag

Imorse började jag dagen med MR (MagnetRöntgen) på Mälarsjukhuset. Förutom att apparaten gick sönder mitt i undersökningen gick allt bra. Svar om en vecka... men vi får väl se, förra gången tog det två månader då det behövdes "specialkonsultation" och det var personalbrist. Den "mörka fläcken" man hittade i maj-19 när jag hade bukspottkörtelinflammation diagnostiserades i november som en missbildad lymfa, ett sk lymfangiom, efter ett andra MR i september. Detta är alltså en återkontroll inom 3-6 månader som blivit försenad. Sen är jag rätt säker på att de kollade lite extra i samband med op av gallan i december men jag fick ingen återkoppling på det. Jag räknar med att det fortfarande är ett ofarligt lymfangiom som inte växer...
 
Apoteket ❤️ på Mälarsjukhuset 

Tog ut mina Euthyrox på sjukhusapoteket och hoppas på bättre tider utan Levaxinet. Läkaren igår sa att det är samma verksamma substans men innehåller färre tillsatser/hjälpämnen. 

Hemma fixade jag lite i mitt örtförråd så de nu förvaras på ett mörkare ställe. Björkolja, vilket jag nu nog har en liter av, ska förvaras mörkt och helst lite svalt. Plockade rödklöver på hundpromenaden och inventerade våra jordgubbs- och hallonplantor efter det. De vilda smultronen är jättegoda men våra odlade är hemska, smakar jord och unket... men de få jordgubbar jag hittade, liksom hallonen, var kanoners! Det blev efterrätt tillsammans med köpta bigarråer efter uppvärmd kållåda till middag.
 
 
Men bäst av allt... värken börjar ge med sig! Värken i nacke, axlar och övre delen av ryggen samt ländryggen, höfter, lår och tillochmed med erbarmliga högerknä (misstänkt artos och konstaterad förminskad muskelmassa) är märkbart bättre! Som det står i Autoimmun Kokbok, att tro att det man stoppar i sig inte skulle påverka hälsan? Visst är det så! Teorin om läckande tarm vid autoimmun sjukdom (och de är flera) tror jag benhårt på. En läckande tarm gör att immunförsvaret får spelet och angriper det den tror är faran. Att ge sig själv chansen till en balanserad tarmflora kan göra mycket för hälsan. 

Läst några kapitel i "Ringens gåta" och fäst trådarna i väninnans Granny-kofta. 
 
Efter intensiv googling har jag diagnostiserat vänster häl med hälseneinflammation och har påbörjat sjukgymnastik efter mors råd - trampa symaskin - och den värken håller oxå på att lägga sig. Snart är allt bra igen ❤️

En regnig söndag

Helt underbart ☔️ Under vovvenaden tidig em gick jag med ansiktet mot himlen och njöt av att känna regnet mot huden. Det är ju inte kallt, bara skönt. Nu ser det ut som det ska bli regn hela veckan men jag hoppas att det blir uppehåll lite nu och då så man kan gå ut och kolla blåbären 😋
 
Jag hade tänkt virka och läsa idag, men det blev inte så mycket av den varan. Jag "hinner" ingenting numera. Dagarna går som dom vill. Jag diskade en jättedisk och städade köket, läste om AIP, googlade på MediCheck, pratade med mamma en god stund, bokade en läkartid till en endokrinolog till kl 19.00, fyllde i pappren inför morgondagens MR och gjorde matlådor av kållådan och hamburgarna jag gjorde i förrgår innan nämnda promenad. Jag hade gärna gått en stund till, vi var ju ändå genomblöta, men framförallt Bamse hade bråttom hem. 

 
När maken kom hem efter sin rondering satt jag och funderade lite på spets och kommande nr av föreningstidningen. Det är dax att börja tänka nu för tänkandet brukar ta längst tid...
 
Fixade kyckling i curry till middag och matlådor och gjorde mig redo för läkarbesöket. Jaja, vad hade jag förväntat mig? En quick-fix? Nå, alltför besviken ska jag inte vara för jag tror han kan ta hand om mina problem på ett annat sätt än VC gör. Jag får byta från Levaxin till Euthyrox och så har jag skrivit in mig på sköldkörtelkliniken igen. När jag blivit godkänd skickas en remiss för provtagning i mitten av augusti och sen får vi se om ett år... då kan vi ansöka om NDT om det anses befogat. 

Sen blev det virkning. Och tv. Och snart är det sängtajm 😇

Nåt gammalt och nåt nytt

Idag har jag varit på kaninhoppning. Såg i Sanda-gruppen på Facebook att Sörmlands kaninhoppare ordnade kaninhoppning på vår bollplan, Öfvre Sanda Bollplan, som iordningställdes bara häromåret. Det regnade och vi tog en ordentlig sovmorgon, men efter morgonsysslorna klev jag i Foppa-tofflorna, drog på mig en vindjacka, greppade paraplyet och knallade iväg. I 1,5 timme stod jag där och fascinerades över dessa relativt små varelsers hoppförmåga. 

 
Jätteroligt! Oftast är det väldigt roligt att göra nya saker, och när de serveras alldeles gratis några hundra meter bort --> jatack. Och nejdå, jag ska inte skaffa kanin 🐇 
 
Dagen får väl tuffa på som det faller sig. Äntligen regnar det ☔️ och vi har absolut inga planer. Läsa lite kanske?

Finns inte så mycket att orda om gårdagen, den såg ut som de flesta andra dagar nuförtiden. Samtal med Arbetsförmedlingen, grannarna kom över på glass och jordgubbar till kvällen, ja... och så...
 
Livet är gott 💖
 
 

Färingsö

Ikväll halvligger jag i paviljongen under vår makalösa Änglatrumpet och filosoferar...
 
 
Jag har varit hos en väninna, studiekamrat och vi vigdes till diakon samtidigt. Jag har haft en superfin dag på Färingsö. Dessa fantastiska möten som ger tid för allt det där, ni vet... reflektion, skitsnack, djupa samtal och ytliga, fokus och virrvarr. God lunch, sol, Mälaren, hundarna som fick springa lösa och snosa, snack i solstolar vid vattnet, ösregn och åska, samtal på verandan...
 

... och så kommer jag hem till mitt eget paradis. En ö i Mälaren. Granne med "vildmark", Mälarnära, ö,  ... mer än jag vågat be om i livet. När jag åkte tillbaka med färjan satt jag och tittade på ett sval-par. Jag bara förmodade att de hade sina ungar under/på/i lampan under förarhytten och fascinerades av djuren som anpassar sig efter vårt rätt onaturliga leverne. Där flög två svalor och matade ungar som jag inte såg... på en färja som hela tiden pendlar mellan Slagsta och Ekerö. Vilken anpassningsförmåga !
 
Underbart är lika lärorikt som kort. LLFU som Täss, salig i åminnelse, skrev i sin blogg: Lev Livet Full Ut. De flesta av oss är äldre än de 16 år hon inte hann fylla!
 
14 våningar?

Lite bättre 💪

Jomen lite bättre är det allt. Värken är inte lika ihållande och jag undrar om skorna kan vara en bidragande orsak? Att bara ha slutat med smärtstillande stämmer inte... 
 
Sov längre idag, vaknade strax efter nio. Efter morgonsysslor ägnade jag en stund åt att plocka rent på köks- och vardagsrumsbordet, bar ner hundburarna till bilen igen efter att maken tagit iväg den för service och dammsugit den i måndags. Det är dags för besiktning!. Kände mig nöjd att få lite ordning i bilen och inomhus, men den stora utmaningen finns i Ugglebo där kartongerna från lyan och jobbet nu samsas med det jag inte hann sortera klart i våras.
 
Efter lunch när jag gick till grannen för att gå hundpromenad kände jag att jag står inte ut med värken! Jag trippar fram med små steg i ett försök att mildra stötarna upp i höfter och knän... men så slog det mig att sen värmen försvann och regnskurarna kom har jag bytt skor från mina mjuka sköna tygskor med foam till gympaskorna med likadant foam, men de är uppbyggda på ett annat sätt och är överlag hårdare. Jag vände, gick hem och bytte. Det blev mycket bättre och vi vågade oss på skogspromenaden. Jag hade jätteont när vi kom tillbaka till henne så vi satte oss hos henne en stund och bubblade till en kopp turkiskt te innan jag fortsatte hem till mig. Vi pratar en hel del om olika växter och bär. Idag på promenaden provsmakade vi blåbären som börjar mogna och konstaterade att de behöver några dagar till. Måtte värken ge sig så pass att jag kan plocka! Men bäst som vi pratade kom vi in på slånbär. Det visade sig att hon plockat lite i höstas för att göra slånbärslikör men det blev inget av det... men slånbärssirapen vi köpte i Hälleforsnäs häromveckan var ju god och de hade nästan gjort slut på sin lilla flaska. Vi googlade på recept men hittade bara ett gäng som man behövde rödvin till. Nej, på siraps-flaskan stod vatten, socker och slånbär så jag tog hem hennes frysta slånbär och kokade sirap enligt samma recept som granskottsirapen jag gjort, med undantag från att jag i slutet av kokningen tillsatte några droppar citron istället för att låta en hel citron i bitar koka med. Det blev skitgott 😋

 
Ikväll gick jag över till henne med dryga hälften av koket. Jag behöll så mycket som ryms i det söta lilla honungsglaset maken tog hem från nån resa till medelhavet där de hade dessa små honungsburkar istället för att turisterna skulle stå och sleva i nån större burk som snabbt blir ohygieniskt. Mycket smart om man kan återanvända dem!
 
Fläskfilé och banan till frukost, räkor i kokos och banan till lunch, köttfärsbiffar med morot och melon till middag... drygt 9.000 steg igår och (trumvirvel 🥁🥁🥁) drygt 11.000 steg idag! Jag kommer att bli frisk 🙆‍♀️


Rubrik saknas igen

Vaknade betydligt tidigare imorse och var klar med alla morgonsysslor och promenad stax efter nio. Gjorde just ingenting av all tid jag fick över. Ringde lite senare på fm till en väninna och efter en kort promenad, då vi fick skynda  hem pga regnet, och lunch kom grannen. Vi gick tillsammans bort till kröken och sen fortsatte vi hem till henne. Vi satt ute och bubblade ett par timmar innan jag gick hem igen. Efter middagen har jag tittat på tv. Det var flera veckor sen senast! Nyheter, en dokumentär om Spartacus och Morden i Midsomer. Och virknålen fick sig en omgång. Vid 23-tiden gick jag med hundarna in i området och tittade på avverkningen av träd. Det sker en ordentlig gallring/avverkning blandannat för att motverka att granbarkborren sprider sig. Värken har inte blivit bättre idag och jag fick Lidocaine-plåster av grannen då jag inte vill äta smärtlindring just nu i början av AIP. Fläskfilé och banan till frukost, räkor i kokosflingor och en morot till lunch, baconlindade dadlar och blomkålsris till middag och jordgubbar till kvällen 😋

Smultron och blåbär börjar mogna
 
Godnatt världen 💜
 
 

RSS 2.0