Valborg 🔥

Nå, nu var det ju några år sen jag var iväg och firade vid nån eld 🔥 så jag kan inte säga att jag personligen kommer att sakna det. Men valborgfirandet här i byn är inställt som på så många andra ställen, och det är förstås lika ledsamt för de traditionella som det är nödvändigt för samhället. 
 
Idag har jag försökt roa mig som jag brukar, men lite ditt som datt. Igår bad jag maken leta fram våra svampstubbar som vi köpte för några år sen och som gav god och riklig skörd 😋 ... då. Jag minns inte vad det var för sorts svamp men troligtvis är den ena ostronskivling. Idag la jag den ena i blöt. Vi får se om det kommer något, i annat fall så är det bara att slänga och då får vi några kvcm mer plats i boden 🙌 🙌 🙌
 
Jag vet, det ser inte aptitligt ut men det är inte stubben som ska ätas. Sen får vi förstås se om det tänker börja växa nåt svamplikt på den 🍄
 
Vår vita magnolia har börjat blomma medan den rosa ff står i knopp. Det har varit minusgrader i två nätter och vi har försökt rädda de vita blommorna från frosten med hjälp av en fleece-filt. Det funkade igår, men idag hade tyvärr frosten nupit blombladen bruna ☹️ Nå, det finns en hel del outslagna blommor vi får hoppas på 👍

Hundarna skällde som galna när vi kom hem från morgonprommisen. De trodde nog vi hade ett spöke i trädgården 😂
 
Efter dagens jobb --> 2 timmars telefontid och ett samtal med chefen fick jag oväntat besök. En av mina knyppelelever kom förbi med en vacker Kryssabella och en tidning. Ett av våra samtal i måndags var resor eftersom det visade sig vara ett gemensamt intresse. Tidningen var Gränslösa Resors medlemstidning, så efter en smarrig pyttipanna-lunch på kalvstek, lök, potatis och ägg 😋 fick jag en trevlig lässtund. OJ! vad jag är ressugen! Detta är exakt den typen av resor jag älskar!
 
 
Under sen eftermiddag satte jag mig att virka vid tvn. Maken åkte till änkan efter jobbet och har hjälpt henne i trädgården hela em och kom hem nyss. 

 
I övrigt har jag fått mig en lika obehaglig som skrattretande överraskning. Mitt ex har gått till tingsrätten och försöker få faderskapet upphävt... våra barn är 35 och 36 år gamla! Vad säger man? För en man med så lågt IQ var det ovanligt innovativt att överraska med. Jag har inte pratat med honom sen han lurade barnen på pengar samt försökte sätta mig i skuld hos kronofogden för 17 år sen, då fick jag nog och gav upp. 

Nu tänker jag fortsätta ha en trevlig kväll 💕

Kort om onsdagen

Till frukost satt jag och bläddrade lite i en ny bok jag beställt och fick i lådan igår.
 

Är så sugen på att sätta igång, men jag behöver bli klar med lite annat först. Har alldeles för mycket halvfärdigt liggande. Men det är en väldigt inspirerande bok och jag kan ju börja med att hålla utkik efter passande stenar 😃
 
Dagen i övrigt har bestått  halvlånga promenader, en timmes arbete, rensa medicinskåpet och en kalvstek som puttrat ett par timmar. Den var ganska stor så förutom dagens middag för två ligger tre matlådor i kylen, plus att den dessutom kommer att räcka till minst två portioner pyttipanna oxå. Medan middagen skötte sig själv ringde jag runt till Knyppelpinnarnas styrelse.

 
Lite virkning och tv, nu dax för sistanaden.

Tänk att det kan vara så roligt att laga mat 🥘

Jag antar att det tilltalar min kreativa sida och just nu har jag både tid och lust. Att tänka ut hur jag kan använda olika rester innan de förfars har blivit både en sport och en inspirationskälla, så så länge denna inspiration håller sig kommer jag delge er våra middagar. Detta för att jag själv ska kunna gå tillbaka och få inspiration när fantasin tryter. 
 
 
Häromdagen nämnde jag crabcakes i bloggen och igår när jag plockade fram spenat såg jag att vi hade en hel del fryst dill. Det blev middagsinspiration för två dagar. Krabbkakor och kalvfrikadeller innehåller båda dill utan att likna varandra för mycket. Fram med räkor, crabsticks och vitt bröd ur frysen på morgonen samt koka ris så det hann svalna.
 
I övrigt en perfekt dag att hålla sig inomhus. Det snöade när jag gick upp med maken kl 5.00 i morse, så jag gick och la mig igen. Hundarna kom ut sent för jag när jag klev upp regnade det och jag väntade in en lucka mellan regnskurarna.
 
 
Arbetsdagen har bestått i ett telefonsamtal och två möten. Jag är uppe i sex timmar denna vecka fast jag bara skulle jobbat fyra så imorgon tar jag ledigt.
 
Är extremt trött idag. Tänker lägga mig snart 😴 💤 

Måndag med ös

Det blev en måndag i högt tempo. Att jobba två timmar per dag känns som en omöjlighet... det är lite som ketchup-effekten. Nu har jag varit borta ett tag och vid återgång till jobbet kommer "proppen". 

Blev så glad när jag hittade delar av min stensamling igår. 
 
Det blev bara två halvlånga promenader med hundarna förutom kvällspinken. I övrigt har jag varit uppslukad av jobb, koka rabarberkräm av en del av fjolårets rabarber samt ägg till kvällens spenatsoppa medan jag diskade. Den fina, men trasiga, adventsstaken åkte ner i sin kartong igen för reklamation och stenäggen jag släpade runt igår har kommit på plats.
 
Limmet hade släppt på en figur och en ljushållare 
 
Ikväll vårens sista knyppling med endast en elev, men det var trevligt. Det blir andra samtal när man är få eller två. Ostkaka, virkning och lite tv får avrunda dagen 🧶 


Easy going sunday

Lat söndag. Jag har varit frusen hela dagen och sov med täcket på utan vallningar hela natten. Maken har tagit prom 1+2 medan jag tog 3 och ska snart ta 4.
 
Jobbat lite för Knyppelpinnarna idag och pratat mycket i telefon. Skickat kallelse för styrelsemöte och tiggt artiklar till tidningen. Tror vi får ihop ett bra nummer även denna gång. Maken har slipat och vaxat båt plus satt nytt handtag i ytterdörren... han tycker inte om det men jag tyckte och tycker det är skitsnyggt.
 
Efter 30 år har jag ff inte slutat oroa mig. Idag hittade jag honom 3 m över marken... värre än med småbarn 😱
 
Torskrygg i ugn med täcke av créme fraiche+sista slatten vitlöksost från födelsedagen samt stekt potatis, rester från igår.

Badat tunna ikväll. Maken sover inför kommande arnetsvecka och jag sitter virkar ...
 
 
Godnatt världen 🌍

Från Tosterö till Ljusterö ⛵️

Imorse ringde klockan vid kvart över sju. Strax efter 10 hämtade vi sonen och efter att ha handlat ett par saker kom vi med 12-färjan över till Ljusterö. Maken hade lovat hjälpa sin moster med lite saker och sonen ska fixa hennes bil. Besöket var givetvis corona-anpassat och vi var ute hela tiden.
 
 
Grillade hamburgare 🍔 till lunch och efter en liten promenad till utkiksberget med utsikt över Grinda... 

 
... mosters hembakta bullar under markisen då himlen behagade släppa lite fukt.
 
 
När make och son hämtade vinterdäcken till mosters bil gick jag långpromenad med hundarna.
 

Det är så fint att gå runt på ön, men badvänligt var det inte idag.
 
Sonen tog mosters bil och vi skildes åt i Åkersberga. Maken och jag hittade en Pizza Hut 🍕 i Rotebro, så där köpte vi middag och tog hem. 

Långa skogsrundan i skymningen och The Bourne Ultimatum fick avsluta dagen. Nu ligger jag nerbäddad och känner mig fortfarande lite frusen av all frisk luft. 

... så Godnatt världen 🌍
 

Going bananas 🍌

Efter en längre tid av tungsinne är det helt underbart de dagar inspirationen anfaller. Jag blir ofta inspirerad av småsaker, tex tidigare i livet har en deppig apelsin 🍊 fått mig att göra crabcakes med apelsinsås och en halv citron 🍋 inspirerade till kalvfrikadeller en annan gång. SPARA TA TILLVARA var vår slogan när jag jobbade i Sociala Missionens second hand på 80-talet.  I förrgår gick jag igång på morötterna som började hänga läpp så idag under eftermiddagen har de fått ligga och puttra tillsammans med lök 🧅 broccoli 🥦 majs 🌽 den sorgsna purjolöken från förra torsdagen samt grytbitar i nya grytan som min rara make beställde efter att jag experimenterade med att göra stek i wokpannan häromdagen, vilket ju gick toppenbra! Men numera är jag stolt ägare av en blå emaljerad järngryta från Orrefors Jernverk vilken alltså invigdes idag.

 
Men dagen började förstås inte på eftermiddagen utan på morgonen! Jag har läst mig till att kräm eller dekokt på tussilago kan hjälpa vid hud- och sårvård eller till fotbad. På morgonpromenaden plockade jag lite tussilago-blommor som nu torkar i en liten nätpåse som hänger i lampan. Nästa steg blir att plocka bladen när de kommer. Detta tänkte jag testa på mina psoriasis-liknande utslag på fötterna (och ibland händerna). Vad har jag att förlora?  Björklöven jag tog från påskriset är torra nu och kan användas med viss försiktighet till lite allt möjligt...

 
... nu läser jag på om maskrosornas förträfflighet! Det är ju snart dax att börja "rensa bort" dem ur trädgården...
 
 
Hundarna och jag har varit i Solberga. Hundarna har kissat bakom Ö&B, Rambo har provat ut en ny sele på Arken zoo där jag oxå passade på att handla diverse hundgodis ... och så gick jag bananas inne på Blomsterlandet! Hade tänkt att köpa ringblomme-frön, men det glömde jag. Kom hem med citronmeliss, körvel, kyndel, libbsticka, basilika, oregano 🌿salvia, chokladmynta och rosmarin. Här ska det bli örtagård!
 
 
Hemmavid satte jag igång att elda badtunna och laga gryta. Maken fick ta eftermiddagspromenaden när han kom hem medan jag la i ny ved och skalade potatis.
 
Det är riktiga guldflagor!

När han kom hem igen överraskade han med att öppna flaskan med Smirnoff gold. Jag vet inte hur många år den stått i barskåpet, men 10 år är nog ingen underdrift.
 
Nej hörni! Lite badtunna och sen en skön säng kanske?
 
Take care out there 💕
 
 

Det är lika bra...

 ... att försöka skriva nåt idag oxå ✍️ Det känns nästan viktigare för mig själv att särskilja dagarna på något sätt när de liknar varandra så mycket.
 
Idag satte jag väckarklockan på 7.45 för säkerhets skull. Det var tur för jag sov! Gick upp, klädde på mig och la mig på sängen igen. Idag skulle DHL komma med ett paket mellan 8-17. Vid halv11 ringde jag DHL och sa att jag måste ut med hundarna, kan de bara lämna paketet vid dörren? Jodå, skriv en lapp och underteckna den så går det bra. 

 
Idag tillät jag mig vara lite äventyrlig och gick "runt masten" åt andra hållet. Det gick precis lika bra faktiskt 😜
 
När jag kom hem pratade jag en hel del med jobbet, åt lunch och diskade. Nu har jag redan jobbat veckans 10 timmar med lite råge, men jag behöver ringa ett par samtal imorgon oxå. Ska försöka hålla mig till nån timme imorgon så tar jag ledigt på måndag tänkte jag. Märker att jag blir uppslukad direkt... men nu är det klart kommunicerat att jag fortsätter jobba hemifrån för att undvika smittrisken så gott det nånsin går 🦠 
 
 
Tjugo i fem ringde jag DHL igen. Chauffören var nästan framme hos oss. Han kom samtidigt som maken. Vi hade väntat in maken för vi skulle gå långpromenad tillsammans. Vi gick "runt masten" igen med en avstickare över ett kalhygge. Jag skulle vilja hitta en stig som tar oss över skogen till vägen som går ner till 55:an för då kan vi svänga av nån km innan och komma hem "bakvägen". Den här stigen var lite väl gropig för mitt knä, men jag har ett annat alternativ som jag kanske provar imorgon.

 
Uppvärmd ärtsoppa från frysen med tunnbröd och mjukostarna från makens födelsedag piggades upp med stekt bacon och en hutt Trosa-punch, vilket fick utgöra dagens kulinariska middag. Äter man hemlagad ärtsoppa en torsdag får man dricka punch, så det så!
 
Ikväll har vi slöglott på tv en stund. Maken sover och jag har väntat på att klockan ska bli "lite senare", dvs tills alla andra hundägare rastat klart sina hundar. Det blir lugnast på byn på det sättet 👍

Jag vet inte varför stegen kontra km diffar så? Igår gick jag längre men färre steg. Avstickaren över kalhygget kan vara lika med det jag sprang runt i Strängnäs igår... kanske tog jag längre steg i stan utan hundar och i flykt från smitthärdar? 🤔
 
Nej nu är det hög tid för tant Guggelutt att knyta sig 🥱
Sov gott alla fina 💕

Sommar mitt i våren 🌸

Vilken otrolig dag! Tog bara västen på morgonpromenaden men svetten ilande nerför ryggraden ändå. Jag gick promenaden "runt masten" igen. Man svänger ner på en stig precis vid en radiomast i skogen. Den är så perfekt på många vis. Eftersom knät krånglat sen vi var i Florida vill jag inte gå ut i skogen själv, för om det låser sig helt blir det lite jobbigt. Är maken med kan han åtminstone hämta skottkärran. Denna promenad "runt masten" bjuder på skogens alla härligheter samtidigt som den inte är kuperad.
 
 
Hemmavid jobbade jag en stund. Ringde konfidenter, pratade med jobbet... och så ringde läkaren! Jag ska jobba 25%, inte 50% vilket känns bättre att börja med. Åkte in en sväng till lill-stan och hämtade paket samt köpte bl.a curry. Sen gick jag svängen "runt masten" igen. Denna gång utan väst och i korta leggings.
 
Idag såg vi örn. Kungsörn kanske?
 
Det finns så mycket fjärilar just nu 🦋 Nässelfjärilen var först ut, efter det har jag sett både citron- och kålfjärilen. Sen nån vecka tillbaka flyger påfågelögat och sorgmanteln och nu vimlar det av grönsnabbvinge. Älskart 🦋 
 
Ikväll blev det kyckling i currysås och pasta, sen två timmars styrelsemöte i telefon. Hann byta några ord med maken innan han kröp i koj. Vid 23-tiden gick jag faktiskt 1,5 km till i mörkret under stjärnorna. Det är festligt det där... att börjar man gå så ökar konditionen och lusten att fortsätta gå ganska snabbt. Jag gillar ju att gå, men efter dessa veckor hemma har promenad-alternativen utanför skogen blivit så trista, likaså lusten att gå. Att gå i "byn" gör jag aldrig med mina galenpannor, men nu, kl 23 en vardag var ingen ute och luften så ljum och frisk.
 

Men nu ska jag ta och ge mig...
 
Godnatt världen 🌍 
 

Åter i tjänst

Det är en sanning, men en sanning med modifikation. Eftersom läkaren är borta till på torsdag bestämdes det att jag skulle återgå i tjänst på halvtid från igår. Det har gått bra för jag får jobba hemifrån, iallafall så här långt. Igår jobbade jag ca 4 timmar och dem tillbringade jag i telefon och i mailen. 

 
När maken kom hem gick vi en lång myspyspromenad med hundarna innan jag vattnade våra nya planteringar och maken mekade båt.

Idag skulle jag jobba eftermiddag så jag tog en långpromenad på förmiddagen. Träffade bekanta när jag gått ca 1,5km och jag frågade om lite alternativa promenad-vägar. Jag fick tips på två. Eftersom jag var framme vid vägskälet till dem båda valde jag höger, en väg som jag trodde bara ledde till ett par hus, men bakom bommen kunde man fortsätta till fots. En fantastisk promenad!
 
Jaja, jag HAR ändrat löpning till promenad nu! Håller fortfarande på att "upptäcka" appen.
 
Jag tyckte så mycket om promenaden att jag gick den en gång till efter eftermiddagens möte som bestod i två videomöten.
 
Så här har jag aldrig arbetat förr. Det var lätt att vänja sig!
 
Ikväll är maken hos änkan. Jag har gjort Wallenbergare till mig och matlådor till imorgon. Nu tänkte jag stänga dörren för myggen är på väg in. Nu en skön dusch och lite bok kanske? Eller tv?
 

Rosor på kinden och solsken i blick

Idag har vi haft en riktig utedag. Vi har varit ute och fixat på tomten hela dagen.

Vi bara väntar på att buskpion och magnolia ska slå ut! Körsbärplommon och maskrosor står i full blom plus att kan vi koka första omgången rabarberkräm snart 😋
 
Vi har planterat massor av solrosor och fyra potatisar!
 
 
Maken har jobbat med planteringarna och jag har varit behjälplig så gott jag kunnat. Vi har rensat våra fågelholkar och satt upp dem igen. I ett fanns ett ägg vilket vi tror är ett blåmesägg från i fjol. Vi tog ner holkarna för flera veckor sedan och maken har både panelat om gaveln, målat och byggt uteplats så ägget är garanterat inte lagt i år!
 

Framåt kvällningen fick vi hjälp att ta ner tallen jag oroat mig för när det blåser ordentligt.
 
 
Promenerat har vi gjort förstås, var för sig och tillsammans.
 
 
Och badat tunna. Nu sover maken och jag har broderat klart mina sockor. Återstår endast sistanaden!
 
 

Fest 🎈

Nu har jag suttit och grunnat på rubrik ett tag. Vi har ett par jättefina dygn bakom oss, men allt ligger samtidigt i skuggan av corona. corona är det självklara samtalsämnet vem än man träffar och varän man ses. Faran i detta är inte bara själva viruset och dess härjningar utan även all den ångest och de konspirationsteorier som följer i dess spår. Viruset tar inte bara fysiska kroppar, det tar mer än så i form av olika psykiskt lidande. Jag tänker inte inte i nuläget analysera och vädra ämnet mer än det som anas i mitt eget liv, den del av mitt liv jag offentliggör i bloggen. 
 
 
Min make fyllde jämnt igår. Vi hade bokat en resa till Cypern men den blev inställd (förstås). Vi pratade lite om att fira med våra närmaste, men la snabbt även dessa planer på hyllan. Allt kokades ner till att bjuda in min väninna och grannarna som är lika isolerade som vi är. Min väninna kom redan i torsdags. Maken grillade fiskknyten och vi hade en himla trevlig eftermiddag och kväll som vi avslutade i badtunnan.

 
Igårmorse gick maken först ut och hissade flaggan, sen gick han ut med hundarna. Jag och väninnan satte full fart att hämta presenterna från hennes bil samt arrangera dem. När maken kom hem igen blev han faktiskt riktigt överraskad. Vi hade lyckats!
 
 
I ett par veckors tid har yngsta dottern samlat in pengar från den närmaste familjen. Hon tog oxå på sig att gå och handla. Resultatet blev efter ett antal förslag och diskuterande på Messenger ett par flaskor Mackmyra, en bricka med karaff och kristallglas, lite godis, ost och grilltillbehör. Grejerna hade väninnans ex sen hämtat hos min dotter i tisdags för vidare transport hit med väninnan. Många inblandade! Min väninna hade dessutom målat en canvas efter ett foto min kusin tog på vår 27-åriga bröllopsdag i Florida. Helt fantastisk!

 
Det blev ännu en lugn och fin dag. Maken köpte en rök för några år sen som stått oanvänd i boden. Nu kom den fram och vi rökte räkor med rök-spån han fått i presenten samt några enbusk-kvistar.
 
 
Nyrökta räkor och ostbricka till lunch! Inte illa.
 
 
Senare på em kom grannarna och då blev det smörgåstårta, Karl Johan-tårta och champagne 🍾 
 

Maken var helnöjd och det gör att jag tycker dagen blev helt perfekt!
 
Idag har vi haft rest-fest. Resten av tårtan gick till lunch och smörgåstårtan till middag. Min väninna åkte för ett par timmar sen och nu ska strax maken och jag ta ett bad!
 

En onsda i april

Plötsligt händer det! Det här med att läsa böcker har jag inte orkat på över ett år. Då nästan sträckläste jag Catharina Ingeman Sundbergs Vikinga-trilogi Vikingaguld, -silver och -blot som jag fått av en kollega som slutade. I förrgår läste jag första delen i serien Släkten, och igår, i frustration över att ha del 2 i lyan (alla övriga 9 är hemma!) plockade jag fram julklappsboken, En Röd Liten Fågel i Juletid, från jobbet. Endast med paus för att laga och äta middag med maken och en långpromenad i skogen med make och hundar sträckläste jag den med. Det är så underbart när hjärnan kvicknar till efter en lång tid av mashed potato brain-känsla. Att kunna läsa och få ett sammanhang i boken är för mig ett stort steg i att åter vara på g. Sen missar jag och glömmer saker fortfarande, men min fokus-träning fortsätter att ge resultat 🙏 Nu har jag börjat på en ny bok av mina favorit-författare Roslund & Hellström. Tre sekunder läste jag för några år sen. Nu tänker jag plöja Tre minuter och Tre Timmar (av bara Roslund då Hellström gått bort). Jag köpte dem på Arlanda när vi var på väg till Florida ✈️ 
 
 
I övrigt en lugn dag. Tog ut påskriset och tog undan påskpynt samt vattnade blommor. Fick för mig att göra en kvast av björkriset. Jag har sett en så fin bild på en björkvast utanför en röd stuga med vit dörr. Enligt gammal folktro kan man sopa bort, inte bara grus och annan skit, utan även negativitet med en björkkvast. Det vore väl trevligt om det funkade även utanför vår svarta stuga med mörkblå knutar. ... men än så länge väcker min kvast endast lusten till gapskratt, grenar åt alla håll och så en klick fågelskit mitt i hela härligheten. Vi får se, jag får använda min fantasi och kreativitet en stund idag oxå, annars hamnar den på majbrasan 😂 
 
 
En ny dag har börjat, en tossda i april. Maken är ledig och jobbar med en ny uteplats utanför sovrummet. Jag tänkte läsa en stund innan jag går ut.
 
Fridens liljor ❤️

En tissda i april

Imorse ville jag verkligen inte vakna. Kroppen var så där härligt sovande, ni vet, smärtfri, fjäderlätt och svävande i ingenmanslandet mittemellan dröm och verklighet.... mmm 💤
 
.... sen gick jag upp och duschade 🚿 gjorde morgonsysslorna i helt fel ordning och blev allmänt förvirrad. Men djuren fick mat och vatten vilket är viktigast. Nå, resten blev gjort det med, men diskvattnet blev kallt eftersom jag glömde bort disken och ringde min chef istället. Ett bra samtal. Jag är lite less på att företagsläkaren inte ringt. Man blir ju hängande i luften när man är mitt i ett "vårdprogram" och folk inte gör det de säger att de ska. Om hon sagt att jag skulle höra av mig hade jag bett om hennes kontaktuppgifter och gjort det, men när hon säger att hon ska kontakta den och den och sen ringa mig, då tror ju jag på det. En gång är ingen gång, men nu är det andra gången av två möjliga... Jaja, nu har hälsovården fått ett mail av mig och veckan har tre dagar till.
 
Resten av dan vet jag inte riktigt vad jag gjort och det är skönt. En lång- och en halvlång vovvenad har jag gått.
 
... ser ni krokodilen 🐊  

Letat som en galning efter del2 i serien "Släkten" men efter ett sms till svärdottern fick jag veta att den låg i lyan. Visst kan man läsa dem i oordning men när man har hela serien och var inställd på att läsa böckerna kronologiskt 🤬
 
Jag plockade fram julklappsboken från jobbet istället. Historien bakom den är: när jag skulle åka till Florida i november fick jag ett oombett lästips från en av ikonmålareleverna. Hon trodde den skulle passa min resa. Jag tittade efter den på flygplatsen men den fanns inte. När jag låg på sjukhuset i december och pratade med min chef sa hon att alla andra fått välja en bok till jul och undrade om jag hade nåt önskemål. Då bad jag om just den boken... och den tänkte jag börja läsa nu.
 
Titeln kanske inte passar den annalkande våren, men så sent som igår snöade det här... den röda kardinalfågeln finns blandannat i Florida och min kusin ser dem ofta. Vi hade dock inte sån tur i november, men vi hörde dess sång.
 
Lite go'-pyttipanna på gårdagens högrevsstek och helgens färskpotatis ligger hackad och klar i kylen. Maken kommer hem med ägg och riktigt smör så småningom. Då blir det rest-fest 🍖 🥔 🧅 🥚 

Sista dagarna i påsken

Söndagen bjöd ju inte på nåt fantastiskt fint väder... Dock tillbringade jag några timmar med boken Häxans läkeväxter i paviljongen och det var rätt mäktigt. Jag trodde vinden skulle lyfta taket och ta med det, det blåste nåt otroligt. I övrigt planterade vi en solroshäck (hoppas vi det ska bli) nere vid boden där vi har liksom ett litet fikaställe 🌻🌻🌻
 

Tomat- och butternutfröna från Florida som jag sådde häromdagen har börjar spira och fick stå ute en stund 🌱
 
 
I övrigt gick vi långpromenad tillsammans vilket alltid är lika mysigt. Till kvällen åkte maken till jobbet och startade upp pannan som han stängde ner igår. Jag satt uppe till sent och stickade klart muminsockorna i sällskap med ett Crocodile Hunter-marathon. Jättebra! Det skulle hålla på till kl 6.00 men jag gav mig 01.30. Maken kom hem 02.15.
 
Idag har jag mest suttit inne och läst. Det har varit kallt och blåsigt. Hittade en bokserie, "Släkten", när jag låg inne på sjukhuset i december för galloperationen. Det är en stafett-serie om kvinnor av kvinnor från vikingatid till nutid... när en bok givits ut får nästa kvinnliga författare stafettpinnen och skriver nästa bok. Läs mer här --> https://historiskamedia.se/bokserie/slakten/ <--   Det lät så spännande att jag köpte de tio första som kommit ut som pocket. Det tar ju "några dar" att läsa ut tio böcker och visserligen började jag läsa första boken för ett tag sen, men mycket har hänt sen dess så idag började jag om. 
 
Grymt bra! 

I övrigt en långpromenad med make och hundar i skogen, jag har broderat större delen av Muminmamman ikväll och så testade jag att göra högrevsstek i wokpannan. Det gick skitbra!
 
 
Nu har vovvsen varit ute sistanaden, maken sover och jag tänker läsa de två sista kapitlen innan jag oxå kryper ner i lopplådan 🙌
 
Godnatt världen 🌍 

En bit in i påsken 🐣

Så här långt har det varit väldigt fina dagar. I torsdags kom min väninna och stannade över natten. Vi drack vin och åt godis i paviljongen, gick långpromenader, fixade tacos och badade tunna. Supermysigt!
 

När hon åkt i fredags kom sonen med familj en stund. Sonen var sliten i kroppen efter hårt jobb och ville bada varmt, och det fick han. Ännu en mysig kväll.
 
Idag fick jag följa med maken till jobbet. Han har beredskap och skulle rondera. Min väninna kom oxå dit för maken hade erbjudit sig att byta hennes däck. Först fick vi gå rundvandring och kika på makens heta brudar, pannorna Iris och Natalie. Alltid trevligt att veta hur "konkurrensen" ser ut 😜
 

Sen gick min väninna och jag långpromenad med våra hundar medan maken fick jobba en stund.
 
Lilla Bamse och Rambo blev plötsligt väldigt stora jämfört med Bella och Tjorven
 
Ikväll fick make åka tillbaka till jobbet en stund medan jag  i sällskap med stickorna tittade på Jesus Christ Superstar och påsknattsmässan i en öde St Peterskyrka med påven. Nu blir det nog inte så mycket mer ikväll, men påsken fortsätter...

Snart så får muminmamman och muminpappan se varandra
 

Pro-påsk

 
Dagarna flyter ihop och det är kanske inte helt oangenämt. Ovant men inte oangenämt. Vitsipporna har kommit, blåsipporna blommar för fullt, tussilagon håller på att blomma över, massor av fjärilar varma dagar och jag har sett första kopparödlan.

 
Människor jag möter på mina promenader är lite mer talföra än tidigare. Det tror jag beror på att 1.) våren tinar upp folk 2.) corona isolerar folk och det gör dem mer pratsjuka när man ses ute 3.) jag lyfter upp Rambo vilket gör att vare sig han eller Bamse skäller skallarna i bitar när vi träffar människor och djur. Bland annat stod jag en god stund och pratade med en kvinna med nån sorts vallhund häromdagen och efter fem minuter hade Bamse och Rambo slappnat av ordentligt. 

Nu går vi in i en annorlunda påsk. Tillochmed kyrkorna håller stängt... men påsk blir det ändå. Vi väntar på uppståndelsen i våra annorlunda sammanhang och precis som Jesus uppstod kommer vårt samhälle och vår värld återuppstå upp igen efter Corona. Till en annorlunda värld!
 
 

En plan för dagen

Låg kvar ett par timmar i sängen efter maken att åkt till jobbet. Gjorde upp en liten plan för dagen. Det ligger en del träning i det där, att göra upp en plan och hålla sig till den. Det är så lätt att glömma vad man skulle göra alternativt börja med allt möjligt annat istället.
 
På morgonpromenaden såg vi räven som rullade sig i gräset på gärdet, ekorren som satt blickstilla i trädet medan den fick en rejäl utskällning av hundarna samt en trast (?) som sjöng sagolikt från en grantopp. 
 
Min dagsplan efter morgonsysslorna (som inkluderar matning av djur, dygnsdisken, bädda, dusch och frukost) och förstanaden, var att förså tre olika tomatsorter 🍅 samt butternut-pumpa, tvätta och laga tygtaket till uteplatsen, snygga till mina vildvuxna ögonbryn och ringa änkan. 

Tygtaket fick snurra i maskin under morgonen och sen torka i solen medan jag planterade tomat- och pumpafrön vi köpt i Florida. Sen lagade jag tygtaket, det var inte så farligt som jag trodde. Det blåste sönder i somras och böjde stålställningen den är fäst vid... men bara en hörna var helt borta och två sidogenomförningar var trasiga --> alltså tre hörnor och två sidor var hela!
 
Efter lunch ringde jag änkan två ggr utan svar, men svärmor svarade så jag fick en liten uppdate på henne och hennes syrra. Sen drog jag fram solstolen och la mig att vila en stund. Solen värmde så skönt!

Sweetie, cherokee purple och speckled roman-tomater samt butternut-pumpa. Ska bli spännande att se om det blir nåt 😃
 
Innan jag värmde middag gick jag långpromenad med hundarna och spolade rent fuskblommorna inkl de vackra glasflaskorna vi har i glaspaviljongen.
 
Ikväll har en decimerad knyppelgrupp träffats i Strängnäs. Eftersom jag själv är i princip isolerad törs jag och tre elever träffas. Tre har själva valt isolering vilket jag har fullaste respekt för. Hade jag jobbat och inte varit sjukskriven så hade jag aldrig utsatt mina elever.

Nu har jag suttit och stickat en stund. Jag repade upp hela förra muminsockan som jag bara hade tårna kvar på. Den blev på tok för stor. Sen gör det inget om jag skulle råka gå fjärdenaden efter midnatt för jag har gått min kvot idag 😁

 
Nå, Amanda rescue håller på en stund till på Animal planet. Så bra 👌

Killekill...

Njuter av denna underbara känsla att det liksom kittlar i hela magen av härlig förväntan. Kan det vara vårkänslor tro? Jag behöver inte tvinga mig till diskbaljan eller spisen, det bara görs. Det är en fröjd att röja i Ugglebo och jag får idé på idé 💡 Till exempel... Jag hittade fyra potatisar längst ner i kylen som börjat gro. Nu ska jag prova att sätta dem. Har aldrig odlat potatis men nu ska jag odla hela fyra stycken i en stor kruka som maken köpt hem. 9 av 10 idéer kan inte genomföras av olika skäl, men det är så skönt att tankeverksamheten börjar funka igen. Jag får gå och sätta mig och vila stup i kvarten men jag orkar mer och mer.

Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag gjort idag men vi sov rätt länge, vi gick långpromenad tillsammans, städade glaspavilongen och invigde den med ettochetthalvt litet glas av Mackmyras Vintersol. Det kändes passande 🥂
 
 
Tredjenaden gick jag faktiskt ensam i skymningen bort och tittade på vildsvin 🐗 Tre stora grisar gick under mataren. Det känns som det blev en väldigt bra desensibilisering att följa med maken häromkvällen. Grisarna har ju aldrig gjort mig nåt, men efter jag blev anfallen av den där älgen 2016 blev jag lite omskakad. Fast älgen anföll i byn och grisarna är i skogen blev det grisarna jag fick skräck för. Underligt!
 
Ikväll har vi badat tunna under månens och Venus sken. Vi har lyssnat på tranor, koltrast  och tittat på fladdermössen.
 
Godnatt världen 🌍

Faktiskt!

För att börja där jag slutade förra bloggen... jag gick inte upp kl 5.00 med maken, men jag vaknade när han gick till jobbet femisex. Låg kvar i sängen till halv sju, sen gick jag faktiskt upp och började dagen, och det blev en jättebra dag! När morgonrutinerna var klara satte jag mig att läsa "Häxans handbok - för ett giftfritt liv". Så bra! Den handlar om hygien genom århundraden, läkeväxtkunniga kvinnor och män som ansågs vara förbundna med djävulen, recept på tvål och hudvård mm. Jag varvade boken med arbete med föreningstidningen och långa hundpromenader. Nästan helt värkfri och på så gott humör att jag faktiskt börjar känna igen mig själv, alltså den där Guggelutt som inte är trött och ledsen jämt utan den riktiga! Hon som är glad, är full av idéer och livslust och har lätt till skratt. Sen tillbringade jag en stund i Ugglebo innan jag gick in och gjorde Wallenbergare till middag.
 
Nu har jag nästan koll på alla påsar och pärmar. Lite till, sen kan fin-sorteringen börja!
 
Maken köpte hem varsin dassrulle till efterrätt
 
Vi har helt plötsligt lite nya kanaler på Tvn och igårkväll fastnade vi vid en film som utspelade sig i framtiden, om prisjägare, kärlek, en cyborg och Zalem uppe bland molnen. En helt ny genre för oss båda. Kul!
 
Go'fika utomhus idag på em
 
Idag har vi grejat på varsitt håll. Maken ute och jag inne. På em grillade maken fisk i tidningspapper medan jag gjorde resten, så kom grannarna över på middag. Det blev en supertrevlig kväll.
 
 
Maken och jag avslutade dagen i tunnan. Himlen var så vacker så vi släckte mysbelysningen och bara låg och njöt av mån- och stjärnljuset. 39 grader i vattnet och -2 i luften. Vi såg ett starkt lysande stjärnfall som klöv himlen medan råbocken skällde. Magiskt!

Livet är gott!
 
Sov gott världen 🌍

Hundväder 🐶

Varför kallas det hundväder när inte ens hundarna vill gå ut? Är det för man måste ut ändå? Imorse sken solen och jag såg fram emot en fin dag. När jag varit ute förstanaden ville hundarna stanna kvar på uteplatsen, men jag föste in dem och tänkte att de får gå ut så snart solen tittar fram. Men den försvann! Sen kom blåsten... och när maken kom hem och tog tredjenaden fick han springa hem, han hann precis in när det började regna, och snöa, och blåsa storm, och flyga grenar, och åska. Jösses! Själv låg jag på sängen och ringde alla i "min" styrelse för att kunna fatta beslutet att ställa in även nästa medlemsmöte i föreningen. Tittade upp och ut mellan varven samtidigt som jag hoppades att den lutande tallen på berget skulle hålla sig kvar. Vi får nog se till att ta ner den snart... Ikväll när jag gick fjärdenaden låg vit knastrig is på vägar och gräsmattor... men det ser ut som vårvärmen är på väg igen enligt tvs väderprognoser! En sak konstaterar jag och det är att den gräsliga värk jag haft i kroppen i några dagar blev mycket bättre under ovädret! Undrar om jag börjar bli en sån där väderkärring?
 
Nope, mina hundar tigger inte! De bara tittar 👀  (Jajaja, de fick smaka en bit, men utan grädde och sylt!)
 
Både igår och idag har jag tillbringat timmar i telefon. Igår var det mest jobbrelaterat och idag har det både varit lite jobb men framförallt föreningsarbete, både i telefon och vid datorn. Det är tur att jag har så bra människor i styrelsen för det märks att jag är lite snurrig ännu. Bättre visst absolut, men inte bra.
 
På fm fick jag ett sms att mitt paket från panduro kommit så efter andranaden åkte jag in till Lill-stan och hämtade det samt köpte grädde. Ikväll blev det våfflor 🧇 

Jag har köpt tolv trä-ägg. 7cm lät inte så stort, men det var det. Men desto mer att måla på när jag kommer till skott 😃

Igår kom maken hem med brevlådans innehåll och undrade vad f-n jag beställt. Två relativt stora postpaket hade brevbäraren lyckats pressa ner i inkastet. Jomen, jag hittade en bok-bild av en slump på Instagram och googlade fram dem. Och hoppsan, de hamnade visst i varukorgen... och det gick bra att swisha oxå! Det tog mindre än 48 timmar från "hoppsan" till brevlådan 😁 Ikväll har jag bläddrat lite i dem. Det är huskurer, medicinalväxter, häxhistoria och jättemycket spännande varvat med fina bilder. Det ska bli kul att läsa. Och det var därför jag tänkte börja lägga mig tidigt och inte fastna vid Tvn... för jag skulle gå upp och äta frukost med maken så jag kunde börja läsa på fm medan orken finns.
 
 
Hm, nå, Tvn stängdes av för snart två timmar sen och klockan är inte midnatt så än finnes hopp!
 
Sov gott, kära ni 🥰

Det händer i skogen, del 4

Här händer inte så mycket härute i skogen förutom att djurlivet frodas. Dagarna pillelunkar förbi och, förutom en tilltagande värk i kroppen, känns allt bättre än för sex veckor sen. Jag handarbetar lite, håller på med ett par muminsockor till mig själv, och jag har delvis använt mina tilltagande krafter till att så smått börja röja i Ugglebo.
 
 
Mitt fina Ugglebo har blivit en avstjälpningsplats för precis allt möjligt toppat av mina handarbetsprojekt. Nu har jag kommit så långt så fåtöljen står på rätt ledd och jag har en fri plätt att drömma och sortera på! Känns underbart!
 
 
En viktig ingrediens i livet är ju förstås hundpromenaderna. Ikväll gick maken och jag tillsammans bort till grismatarstationen. Maken har sett gris flera gånger när han har gått tredjenaden och den brukar infalla i skymningen. Jag har en stor respekt för grisarna och för gärna lite oljud när jag är ute och går för att slippa se dem, men i sällskap är jag lite tuffare. Vi hade tur. Tre stora svin försåg sig under mataren. Vi stod en stund och tittade på dem...
 
 
Andra djur vi såg just ikväll var räven, morkullan och första fladdermössen!
 
På dagarna flyger humlorna, citron- och nässelfjärilar. Vår fågelmatare besöks dagligen av upp till sex domherrar, tre stenknäck, nötväckan, blåmesen, talgoxen, grönsiskan, bofinken och en flock steglits, ett duvpar, koltrast, ibland en ensam nötskrika ... och idag kom rödhaken! 

 
Häromdagen satt jag på en sten i skogen och följde en nyckelpigas vandring medan hundarna tuggade i sig torra pinnar. Våren nalkas och en underbar tid är i antågande i naturen. 
 
Det är rätt mycket folk härnere just nu. Många verkar ha "flytt" Corona och sina hem och flyttat ut till "landet". Höst, vinter och vår brukar vara lugna men nu är det nästan lika mycket folk här som på somrarna, dvs upp till ett femtontal personer som promenerar förbi vårt hus varje dag. 

Nu ska jag ta en kort fjärdenad och krypa i koj. Ska försöka börja lägga mig tidigare och gå upp lite tidigare, följa makens tider istället för att sitta uppe sent och ta sovmorgnar ... har fått för mig att jag kommer bli lite piggare då 🤗

RSS 2.0