Drama Queen 📍 (eller Stora Knyppeldagen inom parentes)

Så kom vi fram till Stora Knyppeldagen, årets stora knyppelfest. Och vad gör jag? Jo, skapar lite drama förstås. När jag satt på styrelsemötet på kvällen observerade jag att mina anklar var svullna. Vartefter kvällen led blev de jättesvullna... och efter en natt då jag fick springa upp och kissa en gång i timmen mådde jag inte alls särskilt bra. Ansiktet var svullet oxå. När väckarklockan ringde duschade jag kallt och la mig en stund till. Sen plockade jag ur rummet. När jag försenad kom upp till lektionssalen syntes det på mig att jag inte mådde så bra och jag fick rådet att söka hjälp. Jag ringde 1177 och de ville att jag skulle söka akut, iallfall inom 24 timmar (dvs 12, det hade ju redan gått 12 timmar sen jag svullnade upp) för att utesluta propp eller hjärtsvikt. Men jag avvaktade en stund. Så drog Stora Knyppeldagen igång och det vällde in besökare i kurslokalerna. Det var som vanligt roligt och jag satt och bubblade och babblade, berättade om kurserna och spetsar och Guldkorns-projektet, knypplade på mitt nypon och hade trevligt. När portarna slagit igen gick jag ner och städade mitt rum och började gå upp mot torget. Jag blev stående en stund med en person som efter en stund frågade hur jag mådde och jag kan ju inte påstå att jag mådde särskilt bra, dessutom hade anklarna börjat svälla igen. Hen var sjukvårdskunnig och rådde mig att under dagen söka hjälp, jag hade tillräckliga symptom för att misstänka hjärtsvikt. Då började jag bli orolig på riktigt, ringde 1177 för att kolla vart jag kunde ta vägen och blev rådd att ta mig till akuten på Motala lasarett.
 
Here we go again...
 
Jag gick upp till torget och kursare och andra ställde mangrant upp och tog mina pass vid dynan och kaffevagnen. Så fick jag skjuts av en kursare in till lasarettet. På vägen till hens bil ville jag ändå gå längs Storgatan och titta på knypplarna, och jag var så tacksam över att jag gick upp till Spetsmuséet dagen innan, annars hade jag missat det.
 
Absolut snyggaste hatten jag vet! 
 
Mina kompisar från Skåne satt och knypplade på Enebården samt udd och stad
 
Denna jättevackra kvinna satt och knypplade på Blåsippan från Elsa Petersons spetsaffär. Det är det mönstret som är förlaga till avrinningen längs Storgatan.
 
 
Jag behövde inte vänta länge på att bli tittade på av en läkare. De tog EKG, puls, blodtryck och klämde på mina ben. Anklarna var svullna men det var inget fel på hjärta och blodtryck. Sen fick jag prata med ännu en läkare och de tog blodprover - socker och proBNP, så uteslöts hjärtsvikt, propp och diabetes. Jag fick rådet att köpa kompressionsstrumpor till husbilssemestern och kolla upp om det kan vara en biverkan på min blodtrycksmedicin, dessa råd hade jag redan fått av 1177 och kursarna, och jag var otroligt lättad att det inte var något allvarligt. Och under vilan på den sköna britsen i det svala rummet svällde benen av...
 
 
Vi kom tillbaka lagom till festmiddagen på folkhögskolan och vi blev så väl mottagna. Ryktet hade gått så när jag kom in både ropades och applåderades det. Jag fick massor av kramar och jag fick berätta flera gånger varför och vad och hur. Det kändes lite fånigt att ha skapat en sån jättetupp av en pytteliten fjäder, men som flera sa till mig, det är bättre att kolla upp än att åka på semester och ha propp eller hjärtsvikt i bakhuvudet... eller än värre, bli riktigt sjuk på vägen. Jag fick erbjudande om att stanna på skolan en natt till, men jag ville verkligen åka hem.
 
Efter middagen fick jag med mig två kursare till bilen, jag valde först ut den breda knyppeldyna jag önskat mig (ska knyppla både sjal och adventsduk) och så fick de välja varsin av dem jag jag fick av mina skånska kompisar i onsdags. Den fjärde är fortfarande ledig för adoption. Det är alltså breda dynor med 32cm-rullar. Sen hämtade jag mina grejer från kurslokalen, kramade mina kursare (som ska knyppla en vecka till) och så åkte jag hem. Kom hem halv 11 och då hade Janne redan lagt sig, men hundarna var glada. Jag somnade på spikmattan och sov jättegott.
 
Minou undrar lite över vad det är för djur hon ska vakta...
 
Idag åkte vi till Linnéa och lämnade lite djur. Alpackorna från Parken zoo fick sina människor (födelsedagspresenter till flickorna från sin mormor) medan Ragnar och Esmeralda fick installera sig i sitt tillfälliga sommarhem.
 
Kakan  (Thyras hamster), Cmulan (Änglas hamster) och Gurkan (allas hamster)

Alla hamstrar är söta men jag tycker nog att Meijas hamster tar priset!
 
Helgen fortsätter ett tag till. Vi får se vad morgondagen har att bjuda på...

🌞 Lång dags färd mot natt 🌛

Det blev en riktigt lång dag idag! Tio i åtta möttes kursen för avfärd mot Linköping och museet där. Vi satt hela förmiddagen och bläddrade bland prespan, 12 lådor. Vi valde och sorterade i ett par led, mönster vi tror kan bli intressanta, mönster vi ville ha med som kopior direkt och kopior för senare bruk.
 
 
En bil gick hem lite tidigare och jag hängde på i den, ville komma ”hem” och knyppla lite. Men innan jag satte mig gick jag och en kursare upp  till spetsmuseet som hade invigning igårkväll.
 
Knyppeldynan i Göteborgs bidrag 
 
Design och utförande: Nina Drigoris
 
Utomhusknypplingen är alltid lika rolig och årets tema var hjärtan. Många fina bidrag. Inne på Spetsmuseet visades fina dukar i olika stil och  grovlekar. Väl spenderade 20kr som inträdet kostar.
 
 
Sen blev det lite knyppling innan jag gick på styrelsemöte. Hade jag vetat att det skulle hålla på till kl 23.30 hade jag sett till att komma till Konsum och köpa frukostbröd innan mötet. Nu blir det en ”sallad” på resterna jag har kvar till frukost: kruksallad, tomater, ost och skinka, det blir gott det oxå. 
 
Det blåser ikväll (bild tagen 23.34)
 
Men nu säger jag ”Godnatt världen”. Morgondagen blir oxå lång och spännande!
 

Knyppling i halvtid 📍

Ikväll har vi haft en galet vacker solnedgång. Ett foto kan inte återge färgerna. Kan bara säga: Magiskt!
 
 
Det har inte ”hänt” så jättemycket idag. Jag har knypplat Nypon. Trasslade in mig ordentligt i analysen och fick inte trådarna i nyponet att komma ut rätt i blomman. Jag visste att jag gått in med fel antal par i vardera sidan av nyponet men tänkte rätta till det i nyponblomman men jag gick bet. Gick efter några timmar och frågade en kursare som gjort analysen och fick hennes beskrivning ... och det var inte konstigt att jag gick bet på nyponet för den följde inte alls gängse regler. Knypplerskan hade löst problemen vartefter se kom och det är väl inget större fel i det. Skitsvårt att se detaljerna i finknyppling och som helhet är spetsen jättefin. Nu kom jag iallafall loss i övergången mellan nypon och blomma och funderar på om man kan göra på något annat sätt. Det vore ju kul att göra en arbetsbeskrivning som följer Sally Johanssons regler, men det kommer jag inte hinna denna vecka. Imorgon åker vi till Linköping + styrelsemöte på kvällen och på fredag är det Stora Knyppeldagen så det är nog färdigknypplat för min del. Det blir hemläxa.
 
 
Till lunch blev det fish and chips och till middag fick jag sällskap till pizzerian. Min skånska knyppelkompis och hennes man kom med fyra  knyppeldynor som ska få nya hem. Staden har oxå börjat pynta sig inför Stora Knyppeldagen! Jättekul att gå och titta i skyltfönstren 😃
 
 
Men nu: Godnatt världen 🌍
 

Dukater och nypon

Idag har varit i princip en heldag i knyppling. I år ser jag till att röra mig lite mer för förra året både satt jag tokigt på flera stolar för bordet med dynan var för högt vilket i sin tur spädde på inflammationerna i kroppen. I år har jag med mig ett eget knyppelbord samt hänger med på fikaraster oavsett om jag fikar eller inte, samt att jag går upp på stan för lunch och middag.
 
Idag gick jag och en nyfunnen knypplarkompis upp till bibblan på lunchen för att se utställningen med knypplade hällristningar. SÅ häftigt! Åh vad jag oxå vill göra!!!
 
 
Klockan fem hade jag anmält mig till en guidad tur ... Den gav inte mig något nytt kunskapsmässigt, har gått så många guidade turer vid det här laget, men jag tycker det är trevligt ändå och det blir lite rörelse i den stillasittande knyppelvardagen. I år var vi in en sväng på Birgittamuseet och såg textilutställningen med mässhakar från 1400-tal och framåt.
 
Selfie med Saliga Katarina
 
På eftermiddagen har jag tagit 30cm Dukater av dynan och börjat på Nypon, båda från Hanna Larssons samlingar. Gick från salen kvart över nio i hopp om att sova mig lite klarare i knoppen och ögonen till imorgon inför uppsättningen av den knepigare delen av Nyponen som är ett finknypplingsmönster. Ska plocka fram mina starkare glasögon, känner att det behövs! 
 
Hanna Larssons Dukater
 
Och så trädbilden... som är nästan identisk med den igår!
 
 
Godnatt världen 🌍 

Åter i Knypplingland ❣️

Det var lite segt att vakna kl 05.15 imorse! När jag skulle gå barrikaderade båda hundarna sig framför dörren och vägrade flytta på sig... jag tog ut dem på en kort runda, Janne skulle ta dem på en längre runda när han kom hem från nattpasset. Kom iväg först strax före halv sju  och landade i Vadstena kvart över nio. Den sista timmen i bilen var seg!
 
 
Hann inkvartera mig och bädda innan samlingen i aulan och kursstart. Vi har ett tema i Guldkornskursen i år och det gör den lite annorlunda mot förra året. Idag har jag knypplat 15 cm av Hanna Larssons dukater i ett gammalt fint gräddvitt lingarn. Det blir nog en bit till imorgon.
 
 
Under middagsrasten satt jag och chattade på messenger med en nyfunnen släkting som vi hittat tack vare amerikafrämmandet. Jättekul när vi dessutom hittar gemensamma grejer som att hon gillar att baka och mina mormostrar hade bageri... och så har vi faktiskt har bott nära varandra i perioder av livet.
 
Trädet jag brukar fota vid ”hemgång” varje kväll.
 
Halv tio gav jag upp knypplandet för ikväll. Vilade en stund på sängen innan jag gick ut och njöt solnedgången. 
 

Varva ner, ladda upp....

Nej, vi har inte firat midsommar och därför kommer det ingen midsommarblogg. Men jag kan berätta om Rödhaken som boar bakom boden i en presenning. Förra helgen när Janne höll på att jobba nere vid bodarna upptäckte han ett fågelbo. Han ropade på mig då äggen låg där tillsynes övergivna i en presenning som jag tror innehåller en båtmotor.
 
 
Vi höll koll under dagen och undvek att gå nära, men vi såg inga fågelföräldrar. När jag var ner vid ett tillfälle tittade till boet krockade jag nästan med en rödhake. Hen var nästan helt kamoflerad och det förklarar varför vi inte såg något i presenningens dunkel. Jag har alltid gillat rödhakar, de är inte bara vackra och relativt orädda för människan, de anses även vara bland annat vara en lyckobringare till människor. Och så finns det en så fin legend som jag hörde för ett antal år sen: 
 
En liten grå och oansenlig fågel satt i sitt bo och såg ett tåg med människor gå på vägen. Först gick tre män bärandes tunga träkors, efter gick en grupp kvinnor och soldater. Fågeln förstod att nåt otäckt var på väg att hända så hon gömde sitt bo med sina ungar under sina vingar så de inte skulle behöva se. På kvällen flög hon iväg för att se vad som hänt... och hon flög runt Kristi kors, torkade bort en tår med sin vinge och drog ut en törnetagg ur hans panna. Då föll en droppe blod på hennes bröst... och efter det förblev fågelns bröst rött och fågeln blev Guds favoritfågel.
 
Och nu har en av dessa små fantastiska fåglar byggt bo i vår presenning. När jag kikade dit igår var äggen kläckta och idag smög jag tog min riktiga kamera med största objketivet när solen låg på för att få ett enda foto från behörigt avstånd. Till min fasa upptäckte jag att en av ungarna låg utanför boet och omöjligt kunde ta sig upp. Jag tog mig en ordentlig funderare... det kan ju vara något fel på ungen och man ska inte röra ungarna! Men när forskare håller på att väga, mäta och ringmärka ungar kommer ju föräldrarna tillbaka! Hur ska jag göra? När den vuxna rödhaken försvann gick jag dit och plockade upp den lilla fjäderlösa ungen och la i boet. När jag gick dit en timme senare för att titta till dem låg föräldern i boet och inga ungar låg utanför. Jag hoppas att jag gjorde rätt. Och så fick jag min bild. Jag kommer att titta till dem på håll igen.
 
 
På midsommarafton var maken och jag en sväng förbi sonen och bytte några ord, åkte till XXL och fick hjälp att köpa ett par riktiga vandringsdojor, sen plockade vi ur lyan för sommaren. När vi kom hem gjorde Janne iordning husbilen och vilade sen ett par timmar inför nattpasset. Jag låg mest i paviljongen och tänkte. Tänkte tillbaka på dagen innan och hur livet kan bli beroende på vilka beslut man fattar. En del beslut betyder inte så mycket medan andra har en livsavgörande effekt på flera generationer. Dessutom hade jag rejält ont i hela kroppen. Att gå 23 000 steg och en dryg mil i gummistövlar är ingen hit. När jag kom hem var fötterna så svullna så jag fick klippa upp ena stöveln, sen åkte de i soporna. Tänkte på det oxå, på hälsa, övervikt och stress. Önskar mig själv en vitaliserande semester. Hade svårt att somna på kvällen så jag ömsom låg i sängen, ömsom satt och tittade på TV eller grejade med telefonen. Det blev sent innan John Blund kom...
 
 
Igår sov djuren och jag länge, sen gick dagen i samma fotspår som fredagskvällen. Gick mina promenader med hundarna och i övrigt gjorde jag så lite som möjligt. En vän jag inte hört av på länge ringde och pratade bort 1,5 timme, jätteroligt! Man undrar ju ibland varför vänner försvinner, men att återfå kontakt är så fantastiskt! La mig relativt tidigt, somnade gott och sov 12 timmar. 
 
Idag packar jag för veckan som kommer i Knypplingland. Långsamt håller bilen på att fyllas med knyppelgrejer jag behöver och  knyppelgrejer jag inte alls kommer att behöva, men man vet aldrig ... Det är så retligt att behöva gå och köpa något som man har hemma. Det blir bara fem dagar i år, men så är det ibland. Jag är glad att få komma dit ändå.
 
 
Nej, nu ska jag lägga mig i paviljongen en stund och tänka efter om jag har glömt nåt. So long!

Visiting relatives from Seattle 🇺🇸

To challenge myself I will write this blogg in english in case our newly found relatives from Seattle read this. As I wrote in a previous blogg one  of the siblings (as I know of, they were 14 siblings so maybe she wasn´t the only one) to my greatgrandmother and greatgrandfather crossed the Atlantic over a hundred years ago. I didn´t know this story until very recently, about 3 months ago. Then one of my sisters wrote an email to us that she had been contacted by a geneologist from Västervik. Now we have the whole story. We have ancesters in Seattle and they knew that they had relatives in Västervik, because a lady named Violet was in Sweden and visited, among others my uncle who died last march, in the 50th. She was the grandmother and greatgrandmother of theese two women who now contacted the library in Västervik and asked if they could find any relatives to them. The library gave the task to a geneologist who in a couple of days found my sisters familytree on the internet and sent it to them... and then he contacted my sister who does geneology as well and told her that we had relatives who wanted contact. Big surprise! And yet more: they had alreday booked their journey to Sweden.
 
They came this monday and my sister went for them at Arlanda. And this thursday, the day before midsummer, my sister and I had made some plans according to their wishes, but also an attempt to make it possible for as many of our relatives in Stockholm to see them.
 
At 9 o´clock me, my aunt and cousin met them outside the room they rented. We picked up my sister and her youngest son on the way to Götgatan 85 where the two sisters we derives from lived together for a while. We went to Helgagatan and Blekingegatan where my grandmother and grandfather lived, and where my grandfathers brother and mother Ida lived... My grandfathers mother Ida and her sister Wilhelmina (Minnie, the sister who crossed tha Atlantic) kept in contact for the rest of their lifes.
 
To this adress and the right door the letters from Amerikat was delivered
 
My aunt could tell a lot about theese generations and we all learned a lot! After the walk on Söder my cousin had to leave for work but the rest of us took the subway to Slussen and Djurgårdsfärjan to Skansen. We walked a little bit in Djurgårdsstaden, wich I never heard of. If you go to Skansen, pay Djurgårdsstaden a visit! Old genuin houses from th 18th century (1700-tal).
 
 
At Skansen we skipped the animals and went for the old houses an old environment to sense how life in Stockholm and Sweden could have been a hundred years ago. My aunt was an excellent guide an we were all taught a lot.
 
 
For lunch we had waffles. We thought that eating waffles at Skansen was a very swedish thing to do. And it was very good too, and a good thing to let our legs rest for a little bit and get some sweet energy into our bodies.

 
Next stop was Vasamuséet. Another cousin with her son and my eldest daughters with all their children met up there. Now it was impossible to walk in a group, but it was very nice anyway. I was so proud to present so many from my own family.
 
 
After Vasa a smaller group went for Abba-muséet, but all the children went home and so did I because I had to pick up my dogs at daycare. After a walk and feeding them I went back again. Now my sisters other two boys, my mother, brother and other sister joined the group for dinner. We had so much fun! My aunt showed old photos and red letters from aunt Minnie that she had in her possession. We showed pictures on our phones of familymembers that couldn´t join us this day, we ate good food, exchanged adresses and emails and we laughed a lot.
 
 
But at last, everything must come to an end, so did this day. My sister, her boys and me walked with our newfound relatives so far as they could find their room, took a last picture and said goodby. My brother promised to pic them up the next day to give them a ride to the bus to Västervik wich is their next stop on their journey. I will follow their adventures at Facebook!
 
 
This day was som much fun in so many levels of life. Lets hope it dosn´t take another generation until next time we meet!

S E M E S T E R ⛱

Sådärja! Nu har jag checkat ut. Två högintensiva arbetsdagar, men jag avslutade denna dag med kompledighet för att gå till frissan så nu är jag semesterfin!
 
 
Tisdagmorgon hade jag mottagningen och den bjöd på  en del tunga ärenden, jobbade till närmare halv sex med att få undan klient- och myndighetskontakter, springa ärenden, förbereda, kolla upp olika sommaraktiviteter och -ansvar som jag ska ha under sommaren samt avsluta. Somnade i soffan efter sista hundpromenaden... fattar egentligen inte varför jag la mig där öht. 
 
Dagen började som gårdagen slutade, åkte iväg och hade samtal med en kollega i en annan församling, tillbaka till jobbet på möte, snabbnudlar och till sist plocka undan på rummet. Vi ska få storstädat under semestern.  
 
Sen kopplade jag ner under frissabesöket. Hon brukar bjuda på fika, men idag fick jag lunch! Hon delade med sig av sin jätteportion thaimat och lycklig blev jag för nudlarna hade snarare triggat aptiten än stillat hungern!
 
 
Jag säger bara det: världens bästa frissa! Nu är jag blåare än förut.
 
Visst är det lite Plupp-lookalike? Passar perfekt till våra semesterplaner 👍
 
Nu ligger jag i soffan och känner efter hur det känns att vara ledig. Det känns bra! Funderar på lite ägg och bacon till kvällsvard ... eller inte. Jag kan göra precis dom jag vill!
 
 
Och imorgon väntar nya äventyr!

Att gå ner i varv...

... är vad jag försöker göra. En vecka kvar till semestern och jag är uppvarvad som en Duracell-kanin!
 
 
I helgen har jag gjort så lite som möjligt. I lördags gjorde jag i princip inget. I söndags åkte vi tii båten och satte upp båtgardinerna samt handlade hundmat, frimärken och en hårborste typ, sen sorterade jag knyppelgarner i en trådbox jag köpte häromveckan. Sovit nära 12 timmar om dygnet. 
 
Idag har jag jobbat halvdag hemifrån. Hade tänkt skriva lite men det blev bara telefon. Åt lunch med en kollega/studiekamrat i Strängnäs, sen hade jag fått tid hos läkare för att kolla upp en växande prick, ett vätskade öra och ett ömmande område i galltrakten. Resultatet - eksem i hörselgångar, ofarlig prick och nya leverprover, de var inte helt ok sist.
 
 
Sen åkte jag till en kollega, tillika god vän i Eskilstuna på eftermiddagsfika. Härliga timmar och läkande samtal.
 
Ikväll fortsätter jag varva ner. Vill inte ägna första semesterveckan åt att få ordning på kortisolet...

TGIF

Solen dalar och kvällningen är behagligt sval. Ligger i solstolen i skuggan på altanen och tittar upp mot en klarblå himmel med två hundar på magen. Tvätten snurrar i maskinen men Ragnar fick jag lov att natta för han skrek så förjordat! Han är full av hormoner och vill så gärna skaffa ungar med min hand och ibland tryter mitt tålamod! Jag tänker inte lägga ägg! Punkt!
 
Och jag kan inte fatta att halva juni gått!!! Vart tar 2018 vägen? Jag tycker första halvan försvunnit i ett galet tempo!
 
Arbetsdagen började med några telefonsamtal, hembesök, lite efterarbete och sen picnic med Monica och Luna på bänken utanför jobbet. 
 
 
Eftermiddagsbesöket kom inte, men ett annat kom och så fick jag planeringstid med husmor samt en del administration gjord. Halv fyra åkte jag hem till en kollega och var behjälplig vid ett marsvinsbad. Åh vad jag saknar mina marsvin... tur att man kan gosa med andras ❣️
 
Fina Mini
 
Hämtade packning och Ragnar i lyan, hundarna från dagis, en Halloumi King i Nykvarn och sen hem, ljuva hem. Att ha lägenhet i stan gör att jag ännu mer uppskattar att komma hem till skogen, till doften av barrträd och fåglarnas sång som hörs lång väg i den tystnad som råder utan bakgrundsbrus... En ledig helg ligger framför mig. Janne slutar kl 23.00, sen är han oxå ledig i helgen. Vi har inte planerat någonting 🍀 

En dag på Parken Zoo 🐆

För fjärde gången sen jag började i Huddinge församling har jag haft förmånen att få vara med och arrangera en dagsutflykt till Parken Zoo i samarbete med Lions i Huddinge. Det började med en fråga på vårt gemensamma julfirande en Annandag och nu är det typ tradition.
 
Strax före kl 9.00 for vi iväg med en buss förväntansfulla barn och föräldrar. Det tog lite tid att komma fram pga en olycka och vi blev stående en stund utanför Eskilstuna, men så äääntligen efter nästan 2 timmar på bussen kunde vi släppa ut hela gänget för en fantastisk dag på zoo och nöjesparken. Jag hade sällskap större delen av dagen med en mamma och ett barn, ibland blev vi flera som gick i grupp.
 
Koi
 
Sumatratiger
 
Sandkatt
 
Strålsköldpadda
 
Alpacka
 
Minigris
 
Herr Nilsson
 
Rödbukad lemur

Ringsvanslemur
 
Sista 1,5 timme tillbringade jag som telefon-, väsk-, och vagnvakt i skuggan av ett träd medan ett par föräldrar satt med och pratade och andra föräldrar och barn gick bananas i nöjesparken. Festis och bulle vid bussen innan avfärd och i bussen hem snusade många trötta barn så sött. En superduperdag, verkligen!
 
Jag är så trött och längtar efter ledighet, men dagar som denna är sånt av underordnad betydelse. Det är en välsignelse att få jobba med det jag jobbar med och att tillsammans med andra goda krafter ha möjligheten att ge en upplevelse till dem som annars inte har råd.
 
Amen 🙏

Hon korsade Atlanten... ⚓️

Min mormor och morfar var kusiner. Alltså mormors far och morfars mor var syskon, så mycket visste jag. Idag har jag fått veta mer! Nån gång i livet skulle jag vilja ägna lite tid åt släktforskning, men så har det inte blivit än. En av mina systrar däremot släktforskar. För en tid sen blev hon kontaktad av en släktforskare i Västervik som i sin tur blivit kontaktad av en amerikansk kvinna. Turerna kring det ska jag inte gå in på utan summa summarum så fick syrran kontakt med amerikanska släktingar som iallafall jag inte visste fanns. Och de hade redan bokat biljetter till Sverige. 
 
 
Idag träffades syrran och jag på lunchen för att planera inför deras besök. Då fick jag oxå veta mer om denna släktgren. Mormors farmor och farfar tillika morfars mormor och morfar fick 14 barn. Tre av dessa var mormors far August, morfars mor Ida och Wilhelmina, eller Minnie som hon kallades. Ida blev kvar i Sverige medan Minnie for over there och skaffade familj. Ida och Minnie verkar ha stått varandra nära och det har visat sig att min moster har ett brev från aunt Minnie som mormor sparat och som moster tog hand om när mormor gick bort 1999.
 
Liv Ullman som Kristina från Duvemåla. Tavlan hänger i Klasatorpet där Mobergs film Utvandrarna spelades in. 
 
Nu är det inte långt kvar innan de kommer och intresset är stort hos släkten här att få träffa dessa släktingar. Skansen, regalskeppet Vasa och nån liten Södervandring kan det bli. Det hela är såååå spännande!
 
I övrigt har dagen  bestått av handledning och tre möten utöver den spännande lunchen med syrran!
 
Over änd out!

En dag jobb och en dag ledigt 💕

Lagom ös. Igår möte, lunch med kollega och tre besök. Lite administration hanns oxå med. 
 
Idag åkte jag på skolavslutning i Skokloster. Mina vackra flickor, Ängla och Thyra, går på sommarlov nu och det var en jättefin avslutning med mycket sång 🎶🎵🎶🎵🎶
 
 
Efteråt blev det picnic i parken. Efter en fika hemma hos Linnea åkte jag hemåt. Jag hade anmält mig till en AW men det blev ändrade planer så jag åkte hem istället och tog emot Monica och hennes flickor. Lite lek och bus och kärlek och middag på det.
 
 
Nu sänker sig lugnet, jag har återställt lyan hyfsat och min tröja doftar baby-spya. Livet kan inte vara så mycket bättre och jag känner mig så otroligt rik 💕 Önskar att jag bara kunde släppa det som gnager i bröstet ...

Lata dagar på Storsudret 🐏

Gick upp i ottan i onsdags, gjorde mig och grabbarna klara och åkte iväg för att hämta Janne på jobbet kl 7.30. Vi började med att tvätta bilen på macken, sen åkte vi ner till Nynäshamn. Janne fick sova en stund i bilen medan jag gick långpromenad med hundarna, sen var det dags att äntra färjan till Gotland.
 
 
Promenerade hundar och fågel strax utanför Visby och fortsatte sen ner till våra vänner i Vamlingbo.  
 
 
Vi har haft underbara dagar på Storsudret. Vi har badat i Östersjön vid Holmhällars långgrunda sandstränder,  
 
 
ätit god mat, jag har fått lära mig laga både skånsk kålpuding och gotländsk saffranspannkaka,
 
 
gått långpromenader och bubblat i utomhuspoolen...
 
 
... samt njutit solnedgången i Västlands.
 
 
Dagarna har gett mig skön vila och återhämtning. Vi kom hem sent igårkväll, satt uppe i glaspaviljongen i den varma natten och pratade allvar. Det var skönt, vi har haft alldeles för lite tid med varandra i år. Idag har jag sytt och lackat. Båtgardinerna liksom köksgardinen blev klara och mina två första ikoner är nu lackade!
 
 
Packade och åkte upp till lyan.... har faktiskt lite måndagsångest... vill vara ledig lite till!

Mellandagar!

Två arbetsdagar mellan lediga dagar. Måndagen bjöd på lönesamtal, besök, en hel del administration i form av planering och utvärdering, ringa och fixa sånt som hänt under resedagarna. För första gången på länge hann jag ta både en ordentlig lunchrast samt fikarast på em. Kändes toppen att få surra lite med kollegor. Flera telefonsamtal inkom då folk blivit hänvisade att ringa på måndag då jag stängt av telefonen under resan.
 
 
Jag smet lite tidigare från jobbet för att hinna åka till Stoff och stil innan jag hämtade hundarna. Jag behövde en bra tygsax och mer kantband till båtgardinerna. Passade på att köpa en låda som jag hoppas ska ha rätt höjd för att hålla ordning på mina knyppelgarner oxå samt så var jag ute efter ett tyg med fjärilar jag sett. Det visade sig att tyget jag förälskat mig i förra gången jag var där var typ vaxduk... men jag hittade ett liknande som jag köpte istället. 
 
 
Jag tror det kommer passa perfekt till gardiner i köket för där har vi har grå blommor i tapeten!
 
På kvällen kom en kollega över som håller på att lära sig knyppla. Hon bjöd på god thai-mat, knypplade en bra bit snygg spets innan vi gjorde kväller. Det var lite för kallt för att gå långpromenad utan tröja så kvällspromenaden blev lite kortare än vanligt.
 
Det var kylslaget imorse oxå, men jag hade ändå svårt att tro bil-termometern. Antar att man blir lite lurad av solen och de grönskande träden.
 
 
Arbetsdagen idag har bestått av personalfrukost och mottagning. Det kom rätt mycket folk idag och jag har hjälpt till att söka fonder, pratat psykisk ohälsa och delat ut matkassar. Besökare från 9.50 till kl 12.00 sharp, då gick den sista. Lite efterarbete, sen åkte jag till min bästis med varsin salladsrulle och fick zonterapi. 
 
 
Nu är jag hemma och försöker få ihop planen för resten av veckan!
 
Over änd out!

Härliga helg ❣️

Inte nog med att jag har världens bästa jobb, jag har världens bästa fritid oxå. Denna helg har jag fått hänga med alla mina barn och nästan alla barnbarn oxå ❣️
 
I lördags morse hämtade jag Monica och Luna. Först åkte vi en sväng till Jens, sen åkte vi in till stan och åt brunch på Clarion med Bekki och Freedy. Bekki fyllde 25 i fredags och vi hade skramlat till något jag aldrig trodde jag skulle köpa till nåt av mina barn, men hon har önskat sig att hoppa fallskärm i åratal... och efter den fina presenten Janne och jag fick (helikopterflygningen) ville vi ge henne något vi trodde att hon skulle uppskatta...
 
 
... det gjorde hon... och även om jag försökte övertyga henne om att hon faktiskt kan byta in fallskärmshoppet mot flera chokladprovningar så tror jag inte att jag lyckades...
 
Efter brunchen åkte Freedy till jobbet medan Monica, Luna och jag fick hänga med och titta på ungdomarnas nya lya på Söder. Jäääättefin!
 
Trots t-banestrul kom Monica, Luna och jag hem igen. Arto och Nova kom och hämtade sin familj vid lyan men först hängde de med på hundpromenad inklusive klara-färdiga-gå!
 
 
Jag packade bilen och åkte hem till Strängnäs. 
 
Idag hade jag en lugn och skön förmiddag. Promenad, frukost, tvätta, diska, packa och titta igenom bilderna samt skriva blogg om resan runt Vättern. Bloggen är både en dagbok och bild/minnesbank jag uppskattar mycket! Det blir ibland som en uppslagsbok oxå... På eftermiddagen mötte jag upp Linnea och hennes flickor för att åka ut till Stallarholmen och Krusius alpackafarm. Matte blev hemma med en hostig Edwin och följdaktligen det enda biologiska barnbarn jag inte träffat denna helg. 
 
Alpackavandringen blev en succé! Och jag har lovat flickorna att köpa varsin mjukdjursalpacka i försenad (Meija och Thyra) eller förtidig (Ängla) födelsedagspresent när jag åker på utfärd till Parken zoo om ett par veckor. Ulla-Lena på Krusius kan precis allt om alpackor och delar gärna med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.
 
 
Thyra tog täten med Barillo och knatade på som om hon aldrig gjort nåt annat än att promenera med alpackor. Ängla, som fick hand om Ture (eller True Knight som han egenrligen heter) ställde en massa bra frågor som ökade våra kunskaper om alpackor. Tex, är du osäker på om det är en alpacka eller en lama du ser så är frisyren ett säkert tecken. Det är nämligen bara alpackor som har hår på huvudet!
 
 
Meija, som annars kan tröttna om det inte händer saker, gick superduktigt med Galaxy en hel timme! Och inte minst Linnea som fick den busigaste av dem alla, Pacolini, hon skötte sig mycket bra 😁❣️ Och en superbonus blev att flickorna fick åka flak upp till huset där det serverades hallonsaft och hallon-rulltårta!
 
 
McDonalds-middag i bilen och hem. Linnea med trötta barn och jag till hungriga, nödiga hundar. Janne kom från jobbet med jordgubbar och glass...
 
 
... och ja, våra bortskämda älsklingar fick slicka tallrikarna, ni ser ju hur fint de köar för en smakbit!
 
Har åkt upp till lyan, förberedd för en ny spännande vecka!

Vättern runt 🚌

Återigen... en fantastisk Kulturresa, min fjärde i Huddinge, denna gång en reda runt Vättern!
 
Dag 1
Vi lämnade Huddinge vid 8 på morgonen, fikade vid Råbyhed och hade vårt första riktiga stopp i Askersunds Klockargården som påminde om ett micro-Skansen. Där åt vi lunch.
 
 
Vi fortsatte till Karlborgs fästning och fick en guidad bussvisning kring området. Vi fick lära oss att Sveriges längsta bebodda byggnad ligger här, 678 m lång, och att lampkronan i kyrkan pryds av en krona som symboliserar kungamakten, 276 bajonetter och kedjor som symboliserar de soldater och fångar som byggde fästningen.
 
 
Sista utflyktsmål för dagen blev fantastiska Habo kyrka!
 
 
Väggmålningarnas ursprungliga syfte var att lära folket tio Guds bud och Luthers lilla katekes... och dessa målningar tog fullständigt andan ur mig 🤭 
 
Till sist kom vi till Jönköping, åt gott på Hemma och somnade ovaggade!
 
Vättern
 
Dag 2
Efter art ha deltagit i Kristinakyrkans morgonbön fortsatte vår färd, nu norrut och första anhalt var Gränna. Där tittade vi på polkagristillverkning och handlade sötsaker, sjöng ”en sockerbagare” och for vidare.
 
 
Vi stannade en stund i centrala Gränna för vi hade gott om tid. De flesta flanerade längs gatan och tittade in i affärerna, men från bussfönstret hann jag se en staty av vår första polkagrisbagare, Amalia Eriksson, så jag gick dit för att ta en selfie, men satt även en stund vid den vackra kyrkan och njöt.
 
 
Alvastra kloster var nästa stopp. Superspännande historia berättad av en riktigt bra guide! Jag visste inte att Omberg och Vättern är en förkastningsspricka, men nu vet jag det. Det är oxå därför Vättern är en orolig sjö då vågorna inte har någonstans att plana ut. Området runt klostret var sen långt innan klistret byggdes en andlig hotspot och gravfynden är många vilket visar att man gärna ville begravas vid foten av Omberg.
 
 
I klosterruinerna ligger Ulf Gudmundson begravd. Han var gift med heliga Birgitta och de fick 8 barn. När han dog säger legenden att Birgitta släppte ner sin vigselring i graven och sa att nu när hennes jordiske make var borta skulle hon ägna sitt återstående liv åt Kristis. Och faktiskt har man hittat en guldring vid utgrävningarna av ruinen. Guiden hade en kopia.
 
 
På vägen mot Vadstena stannade vi till vid Ellen Keys Strand. Vi hade försökt få en visning där men det var fullbokat, men många av oss var nyfikna och gick iallafall ner för slänten för att få se det berömda huset!
 
 
Sista stoppet blev i Vadstena. Där fick vi ännu en guidad tur kring klosterområdet och Bjälboätten palats som även varit nunnekloster, krigsmanshus och hospital. Nu är det ett museum.
 
 
De flesta firade därefter mässa på Mariagården, men några av oss stannade i Klosterkyrkan och smälte intryck. Sen hade jag ett kort föredrag om Vadstenaspetsar och visade lite olika saker jag gjort i lin, metall, kasettband och sladd.
 
 
Sen blev det en fantastisk Vätternröding på Rådhuskällaren innan vi åkte till Motala för att sova!
 
Dag 3
Halv tio satt vi på bussen med siktet inställt på von Heidenstam och Övralid. Vilket fantastiskt hus på ett fantastiskt ställe. Utsikten över Vättern tog fullständigt andan ur en!
 
 
Vi åkte vidare till Medevi Brunn där gick runt i omgivningarna och åt en god lunch.
 
 
Förutom en glasspaus på en mack blev Reijmyre glasbruk sista anhalten. Jag hade nog lite för stora förväntningar på sortimentet, var helt inställd på att köpa typ glastallrikar eller nåt, men det var mest vinglas, snapsglas och skålar i andrasortering. Det blev en present till dem vi ska till på Gotland nästa vecka, och då fick jag en glashäst av min svärmor och hennes syster som var med på resan. Kul att ha en souvernir från glasbruket!
 
Dessa var galet roliga tycker jag. Men priset var liiite för högt för min plånbok 😥
 
Körde hem en man samt svärmor och hennes syster innan jag landade i lyan. Janne var där med alla grabbarna och återseendet blev glatt = alla leksaker ska visas upp och mattorna ligger som korvar i hörnen av allt glädjefnatt. Janne och jag åkte upp till centrum och åt på Axels grill, sem åkte han hem via båten. De hade ringt från båtklubben att vandaler gått fram i motorbåtarna... och vår båt var inget undantag.  Inga stora skador dock, men städning behövs 🤬 Jäkla ungar!!! 
 
Summa summarum - Livet är gott!

RSS 2.0