Raggsocksmani!

Under helgen har fokus legat på att göra så lite som möjligt. Stickat raggsockor har jag gjort, det har jag gjort nästan maniskt i två veckor nu. Vi svängde ju av vid Röda Ladan på väg upp mot Grisslehamn när vi var på väg till Åland i förra veckan. Där köpte jag bland annat garn till tre par raggsockor. Blev väldigt förtjust i Raggi´s raggsocksgarner vilka de hade i mängd! Jätteroliga färger och härliga effekter! Men inte trodde jag att jag skulle bli näst intill manisk i att sticka raggsockor!
 
 
Nu hänger väl den s.k manin ihop med att detta går så fort i jämförelse med vad jag annars gör - broderar och knypplar. I stickning blir resultatet klart så oändligt mycket fortare. Det finns inte på världskartan att man ska hinna med så mycket inom de andra båda hantverken, men stickar man raggsockor så hinner man massor! I Röda Ladan köpte jag garn till tre par sockor, de är klara och nu är jag nästan klar med ännu ett par och ska börja med par nr 5. Samtliga har en adressat givetvis.
 
I övrigt har två intensiva arbetsdagar, förutom denna sköna helg, förflutit sen senast. Besök, hembesök, möten, planering... ja det vanliga och lite till. Har redan tjänat in 8 timmar denna vecka vilka jag tänker använda inom kort. Igår hade vi middagsgäster och Janne fick lite hjälp med bilen. Supertrevligt!
 
Ja, det kan räcka så för idag. Nästa blogg borde tangera äventyr igen. Ingen vits att vila på lagrarna!
 

Åter i vardagen

Men vardagen kan ju vara hur omväxlande som helst. 
 
 
Vi kom hem i lördags. Åkte direkt från Mångstekta till Eckerö, färja till Grisslehamn, Grisslehamn - Tullinge nonstop, hämta hundar och så hem.
 
Söndagen tog vi det bara lugnt, plockade och tvättade. Kvällen blev extraordinär... sonens hund blev påkörd av en taxi som smet! Mer om det vid ett senare tillfälle. I nuläget mår hon så bra som det går under omständigheterna.
 
 
Måndagen var jag hos gyn på samtal om icke existerande klimakteriebesvär vilket gör att jag inte är aktuell för östrogen. Detta berättar jag med anledning av följetongen om att leva med kronisk odiagnostiserad värk.
 
Bamse hade tid hos veterinär för jag ville kolla upp klåda och slöhet, röntgen och blodvärden var bra. Efter veterinärbesöket tog vi en långpromenad i området. Kul att se en annan del av Strängnäs. Det får bli ett led i ambitionen att stanna innan jag kommer hem och ta eftermiddagspeomenaden på andra ställen än i vår egen skog.
 
 
Efter ännu ett besök på VC följde en natt där Bamse kliade sig vansinnigt. Jag gick upp vid tre och duschade honom i klorhexidin. Det verkade bli bra, men dagis ringde på tisdagen och sa att han blödde ur exemliknande utslag så jag ringde till veterinären och fick kortison till honom.
 
Annars då? Två arbetsdagar, 22 arbetstimmar, det bör plana ut inom kort... Bra med lite komptid att plocka ut senare... På medarbetarsamlingen i tisdags blev jag firad med anledning av min masterexamen. Vilken överraskning! Tårta och en ljushållare i form av en uggla (förstås). Jag blev så gränslöst glad! På nåt sätt har jag förträngt studietiden...
 
 
Nej, säng kanske?

Bilstopp 3 - Sund

Det perfekta ägget! Och det lyckades Janne servera mig imorse!
 
Sista två nättens i husbilen tillbringar vi i Mångstekta hos Jannes kusin och hans fru. En trevlig grillkväll igår och idag sightseeing. Jag blev djupt förälskad i en älg...
 
 
...men den lär jag nog få lämna efter mig. Jag lät mig imponeras av Sunds kyrka och de enorma stenblock som den är byggt av.
 
 
En sväng runt Kastellholm och Jan Karlagården blev det oxå...
 
 
... till sist middag vid golfbanan. Det har varit superhärliga dagar på Åland. På återseende!
 
Imorgon är vi hemma igen och strax börjar höstterminen... 

Bilstopp 2 - Föglö

Frukosterar andra morgonen i husbilen på Föglö. I tisdagsmorse tog vi 10-båten från Grisslehamnn över till Åland. Vi gick runt i Mariehamn några timmar, besökte Lilla Holmen, åt Ålandspannkaka på Bagarstugan och köpte lite glas på Jussis keramik - en ros, en vas och en ängel.
 
 
När den unga finska glasblåserskan packade mina fynd berättade hon att ängeln hade hon gjort, rosen hade hennes mamma gjort och hennes styvfar hade gjort vasen. Flck hem hela familjen, liksom 😃
 
 
Sen åkte vi till fiskehamnen, kokade nakki och stekte kantareller vi köpte på vägen upp till Grisslehamn. När Rosella åkt förbi oss körde vi ner till hamnen och hämtade upp vår vän och åkte ut till Föglö. Här har vi snart spenderat två härliga dygn i sol och regn, god mat och dryck, sena kvällar och uppdateringar av livet som pågår för fullt. 
 
Snyggt va! Lika gott som det ser ut (ena sonen är kock!)
 
Snart ska vi tacka för oss och fortsätta...

Bilstopp 1 - Grisslehamn

Efter en lugn helg inleddes sista semesteretappen med att packa bilen och vinka till hus-och djurvakt. Detta blir min första tur med husbilen. Janne har haft den till jobbet och sovit över i, och så har en av hans och en av mina arbetskamrater sovit i den.
 
 
Första etappen har gått till Grisslehamn. På vägen har vi fyllt kyl och handarbetsförråd. Garn till tre par raggsockor, garn till transportband för knyppeldynan, lite metalltråd, pärlor och träkulor att göra leksaker till Ragnar.
 
 
Nu har jag virkat ett band och fått fast en nackkudde jag fyndat på vägen. Superskönt och riktigt snygg om jag får säga det själv 😂
 
 
 Nu ska jag spana in hur man stickar raggsockor!
 
Grisslehamn camping

Sista Båtstopp - hemma

Insåg att jag tagit endast två bilder idag, båda exakt samma motiv men ett är närmre och ett längre ifrån:
 
Rambo ligger på bryggan en bit från båten och vill inte se vad vi gör. Han gillar inte att åka båt... men en sak blev tydlig idag! Bamse lägger sig på magen på Jannes säte och kopplar av. Ju grövre sjö desto plattare Bamse. Rambo är spänd som en fiolsträng i min famn och flåsar oupphörligt. När han fick lägga sig bredvid Bamse gick det helt plötsligt jättebra att åka båt. Eller kanske jättebra är att ta i, men bra är ingen överdrift. 
 
Idag åkte vi hela vägen hem, med endast ett nudel- och hundkissstopp i Fjäderholmarna. Nämdöfjärden, Ingarökanalen, Baggen, Skurusundet, Hammarbykanalen och Mälaren hela vägen till Strängnäs har visat sig från bästa sidan. 
 
Janne släppte av mig och hundarna i Sanda by, jag gick hem och hämtade bilen. Nu är vi hjälpligt uppackade, ätna och trötta 👍 

Båtstopp 11 - Aspö ännu

Vi satt till frukost och planerade dagsrutten. Nämdöfjärden, Ingarökanalen, Baggensfjärden, glasstopp på Fjäderholmarna, natthamn i Nacka... men det blåste så illa att Janne lät sig övertalas av sin mor att stanna en dag till. Vi har inte gjort många knop. Promenerat hundar, broderat, ätit och druckit gott.
 

Båtstopp 10 - Aspö ff

Idag har vi  stannat kvar på Aspö och firat Jannes mamma som fyller 78 år idag. Tagit det lugnt, jag har broderat och vi njutit av vad livet erbjuder.
 

Var dag är en sällsam gåva 🎵

... en skimrande möjlighet. Var dag är en nåd dig given, från himlen, besinna det (psalm 180).
 
Psalmen kom till mig innan jag hunnit vakna på
riktigt och jag tog emot den som en hälsning från dig.
 
 
Varje år så här långt i mitt liv har det blivit den 9 augusti. Varje år den 9 augusti tänker jag på min syster som aldrig fyllde 17 år. Fuck cancer!  Denna morgon sitter jag i båten ute på Aspö, hör måsarna och lyssnar förstrött till svärmor och Janne som pratar på sjöängen. Men jag sitter med ryggen vänd mot land och tittar ut över det blå vattnet, den blå himlen, en havsörn bärs uppåt i cirklar av vindarna... Idag är det 35 år sen du dog, syster. 35 år!
 
 
Nej, sorg är inget som nånsin går över. Sorg är något som blir en del av en själv och som man bär med sig genom hela livet. Men vad som är viktigt att veta är att Sorgen ändrar karaktär med åren och blir något man inte vill vara utan, för då skulle det ju bli som om du aldrig funnits. Människor man saknar i sorgen blir som klart lysande daggdroppar i själen. De fina minnena dominerar. Det är så det ska vara.
 
 
Var dag är en sällsam gåva! En skimrande möjlighet! Var dag är en nåd dig given från himlen, besinna det!
 
 
PS. Och precis när jag publicerade bloggen ropar Janne att jag ska skynda mig och ta med kameran. Apollofjärilen är tillbaka på Aspö efter många års frånvaro. Tack! Jag vinkar tillbaka 💕

Båtstopp 9 - Aspö

Idag har det inte hänt så mycket. Jag har suttit i båten och broderat i Sandhamn och sen har vi tagit oss från Sandhamn till Aspö där vi firar svärmor som fyller år imorgon 😃
 
Ragnar har fått en egen gren på Aspö

Båtstopp 8 - Sandhamn

Sandhamns inlopp i solnedgång
 
Tänk vad otroligt skönt det är att tvätta håret!!! Efter några dagar i sol, vind och salta vatten är det galet skönt att kliva in i en halvsunkig gästhamnsdusch och tvätta håret! Ljuvligt!
 
Lökaön
 
Men vi började dagen med att åka ut till Tistronskären där vi hoppades kunna ta ny natthamn, men vinden låg fel. Vi ankrade vid den närliggande Lökaö istället. Jättefint! Men efter några timmar kantrade vinden och vi låg i lovart. Vi letade ny naturhamn en stund men gav upp och for in till Sandhamn. Här har vi promenerat hundar, duschat, ätit rester och jag har broderat. Livet är gott!
 
Lökaön

Båtstopp 7B - Lådnaön

 
Det där gick åt fanders! Att det var myror på ön var inga problem när det var torrt, men efter en regnskur sprang myrbefolkningen från tre stora stackar på stigarna, med den påföljden att när  Janne, Bamse och Rambo skulle ta en promenad anföll myrorna skoningslöst! Jag satt med broderiet och anade oråd när de kom tillbaka efter bara ett par minuter. Janne höll upp Bamse och plockade hans tassar medan Rambo höll sig vid vattnet. Jag fick upp Bamse på däck och plockade myror som satt fast på mage och på tassar, Janne fortsatte med Rambo som inte var lika illa åtgången. Till sist tog Janne sina skor som oxå var fulla. Janne berättade att han fått plocka upp Rambo och springa för Rambo ställde sig på baktassarna upp mot hans ben och grinade.
 
Janne släppte tamparna innan jag fått bort disk från sätet och Ragnar ner i ruffen. Det fixade jag under färd. Faktiskt plockade jag ett par myror till på hundarna i båten. Riktigt vidrigt!
 
Vi fick leta ett tag i regnet innan vi hittade ny natthamn i en vik på södra Lådnaön. Nu har hundarna fått gå ut i fuktig skogsmark som nog var svalkande efter betten, de har fått varsin tuggpinne och vi fick äntligen vår kladdkaka efter det onödiga äventyret!
 
 
Nu önskar 🐾🐾 jag oss alla 🐾🐾 en fin natt utan mardrömmar  🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜

Båtstopp 7 - Inre Lövskär

Lämnade fästingön imorse. Det spelar ingen roll hur fint det är när Bamse är svartprickig efter promenaderna. Vi for vidare runt Edö, provianterade och tankade på Ingmarsö och började sen leta natthamn runt Lådna och Låren. Vi la till vid en liten holme mitt i Lådnafladen som heter Inre Lövskär. 
 
 
Idag blev det köttfärssås på nymald högrev! Mumma! Snart blir det kladdkaka. Vädret växlar mellan sol och regn men det är varmt i luften.
 
Ragnar är hemmastadd i båten och rör sig som han vill när vi ligger i hamn och gasolspisen inte är på. Sjökort är spännande!
 
Jag har skurit fingret på en kniv så Janne ska få plåstra om mig innan jag tar tag i broderiet...

Båtstopp 6 - Edö

I förmiddags drog vi vidare mot Finnhamn. På vägen dit såg vi en del av Roslagsloppet, de små båtarna och skijets, det sprutar bra med skum kring de där småttingarna. Men i Finnhamn var det fullt om man ville ligga i lä. Ingen tur på Ingmarsö heller, så vi åkte till vårt lilla favoritställe, Edö.
 
 
Tyvärr finns här FÄSTINGAR! MASSOR! Det finns gott om rådjur runt öarna och det märks. Vi plockade av Bamse 15 fästingar efter förra promenaden och Rambo, som aldrig får fästingar, 2st. Vi får se hur de ser ut efter kvällsrundan. Men vackert är det i denna fina skyddade vik ❤️
 
 
Skyddade i lä har jag kunnat knyppla en god bit 💕
 
🌈 Take care 🏳️‍🌈

Båtstopp 5 - Idö fortfarande

Vi åkte aldrig härifrån idag. Stället är underbart och vi har varit ensamma nästan hela dagen. En liten träbåt innehållandes ett ungt par och en gammal schäfer gick iland på en klippa i viken och tog fram en kaffekorg, men de försvann när regnet började ösa ner. Ännu ett regn kom framåt kvällen men annars har solen skinit på oss hela dagen. Vi har gått lite på ön, sovit middag och jag har broderat lite. 
 

Båtstopp 4 - Idö

Ikväll har vi suttit i båten vid Idö och tittat på säl. Det är inte det enda vi tittat på i dessa krokar för när vi letade natthamn kom en Laser seglandes med en naken man vid rodret 😳 Idö levererar mao 👍 Jag kunde ju inte låta bli att spekulera i huruvida han förlorat ett vad, typ Segelsällskapsresan, eller bara trillat i vattnet och tagit av de blöta kläderna...
 
 
Men dagen började där gårdagen slutade, nämligen i Norrviken på Vätö. Där fikade vi i förmiddags på bryggan med bästa kollegan och finaste Fia innan vi tuffade iväg mot ett proppfullt Arholma... eller rättare sagt proppfull gästhamn på Arholma. Vi lämnade vår skit där (tömde septitanken och slängde båtsopor) och tuffade lättade vidare ut mot Ålands hav där vi så småningom fann natthamn här ute på Idö.
 
 
Här har vi haft det toppen, promenerat och broderat. Sol och mulet... och nu synes ingen mer säl men regnet smattrar så koselig mot kapellduken.
 
Godnatt världen!
 
"Öde" öar är det roligaste som finns, tycker Bamse och Rambo.

Båtstopp 3 - Norrviken

Inatt fick vi sova i lugn och ro i Gräddö. Till att börja med kluckade det lite om fören men vinden la sig under natten. Efter dusch och morgonpromenad inväntade vi mina föräldrar som vi fikade med på café Kvarnudden mitt över viken från Gräddö gästhamn. Därefter tuffade vi över till Vätö och blev uppmötta av min kära kollega i Norrviken. Här har vi promenerat hundar, ätit och druckit gott, pratat massor och haft supertrevligt!
 
Fia badar frivilligt! Är hon inte klok, undrar Bamse
 
Nu ligger vi i ett platt Norrviken. Ragnar har varit ute för två otrevliga överraskningar idag så jag ska kolla honom noga imorgon. I förmiddags när vi skulle gå iväg till Kvarnudden kom en vindil och han blåste av min axel, men det gick bra. När vi skulle tillbaka till båten lindade jag in honom i min tunika så vinden inte fick tag under hans vingar. Ikväll åkte botten ur buren när vi skulle ombord på båten i mörkret. Nu är han ju aldrig på burbotten, men det var några otäcka sekunder innan vi hör honom säga "gonatt gonatt" uppe i hörnet på sin bur. Vi blev nog mer skärrade än Ragnar!
 
Nu snarkar hundar och make och jag skall oxå intaga en sådan position!

Båtstopp 2 - Gräddö

En birdie från Gräddö gästhamn
 
Imorse åkte vi från Fjäderholmarna efter en ljudrik natt. Vi var inte många båtar i gästhamnen, men säsongspersonalen (?) tyckte väl vi var värda lite underhållning. Vid 23-tiden ökade volymen i rummet där de festade genom att ett flertal la till sina egna röster till välkända slagdängor och nya poplåtar emedan somliga råmade texterna hängandes ut genom öpnna fönster. Detta pågick till ca kl 02.00, då hade de nog insett att ingen av oss båtgäster tänkte applådera föreställningen. 
 
 
Efter en morgonpromenad med hundar och fågel runt Stora Fjäderholmen tuffade vi iväg.  Pitstop i Waxholm - toatömning och 30 minuter i glasskö. Vidare mot tilltänkt natthamn vid Växlet, alla klippor upptagna. Furusund - fullt. Gräddö, yes! Sista platsen längst ut på bryggan! Här har vi kunnat irritera oss på folk som inte kan hålla hastighetsbegränsningar i gästhamnsområdet, ätit en god middag - köttfärssås och spaghetti lagad på nya gasolspisen - och gosat med djuren.
 
 
Take care out there ❤️

RSS 2.0