Bok-söndag

Janne var gullig och tog morgonrundan med Bamse idag oxå. Så skönt att få ligga och dra sig. Jag gick upp efter 9 nångång och frukosterade i lugn och ro. La mig sen med Ebbas bok, och förutom ett avbrott för en skogspromenad med Bamse så sträckläste jag ut den. Tyckte den var fantastisk!På skogspromenaden mötte vi tre unga rådjur som stod och kikade på oss... tills Bamse började skälla, då tyckte de att det var dax att ge sig av!

Jag tog oxå fram knyppeldynan och höll på en stund. Ska försöka hinna göra alla övningsspetsarna igen och söka in till fördjupningskurs i Vadstena i sommar :O)På kvällskvisten har Janne packat upp våra nya sängar och fixat med dem. Vi har varit in och hämtat hans Åländska sysslings lettiska flickvän vid Cityterminalen och lämnat henne i Vikingterminalen samt hämtat samma sysslings föräldrar i Vikingterminalen och skjutsat dem till ett hotell där de ska tillbringa natten innan de far vidare till Grasse. Kul att träffa den lettiska flickvännen, ambitiös och språkkunnig.

Nu tänkte jag kolla in Wallander innan nattsvängen. Imorgon ska jag plugga igen. Tänkte strukturera upp min tillvaro så jag pluggar på vardagar och är ledig på helger, inget mer tentastressande utan denna kurs ska få förbli så rolig som jag tycker den är!

Nu... mot Wallander!

Bok-lördag

Janne var rar och gick ut med Bamse imorse så jag fick ligga i sängen ända till 9.00. Frukost till människor och djur, sen åkte Janne iväg för att meka med Rickards bil. Jag hade tänkt plugga men är så fast i Ebbas bok:

 Kan inte rikigt komma på varför, den handlar ju mest om affärsvärlden, men just kampen i tillvaron, och ibland mot tillvaron, går igen i mitt eget liv. Sen det feministiska perspektivet, hur mycket hårdare man måste kämpa för att bli tagen på allvar och sen hur media granskar kvinnor annorlunda än männen. Ta bara Toblerone-affären och klipp-och klistra-affären som skreks ut ungefär samtidigt, och vem hamnade på stupstocken? Vem kommer vi ihåg idag? Och vilken affär var egentligen värst? Och sen hur hon hela tiden framhåller ansvaret för det egna livet, att inte skylla motgångar och felaktiga livsval på andra. Sunt! Detta är absolut ingen gnällbok och den är ruskigt underhållande!

                      

Bamsenader har det blivit förstås. Sen gjorde jag tacos till middag. Dessutom har jag klippt naglarna på Bamse. Jag har tidigare fått ta en nagel i taget och han har varit skitsur, nu la jag en handduk på bordet, Bamse på den, delade ett gäng Frolic framför nosen på honom och sen fick han en bit per knippt nagel. Först var han mycket ovillig, men baktassarna fick jag klippa utan ett gnäll, han bara väntade på sitt godis. Magic Frolic!

Bekki sover hos Bella och Monica ska ut. Jag ska ha lite lördagsmys med Janne :O)

Fredags... mys?

Demonstrationerna i Egypten trappas upp. Det var kanske tur för mig att hälarna satte stopp innan jag hann boka biljetter? Nå, nu skulle vi inte vara i de stora städerna, men ändå. Skulle hälsenan paja i öknen så skulle nog Kairo kunnat bli aktuellt. Idag fick jag brev via posten, har fått tid för ultraljud nästa tisdag, den 8 februari.

Glömde berätta att jag klarade hindu/buddha-tentan, fick tillbaka den igår. Somnade efter midnatt. Får svårare och svårare att sova.

Idag vaknade jag av Monicas väckarklocka kl 6 och kunde inte somna om. Bamse satte fart före 8. Helt galet trött gick jag morgonrundan med honom. Åt frukost jättelänge, pratade med mamma i telefonen, orkade inte med Bamses och Ragnars tvister om min uppmärksamhet så Ragnar fick gå in i voljären igen, då la sig Bamse vid dörren. Läste ett kapitel ur Ebba Lindsös bok. Gick promenad och fixade lunch. Janne kom upp, han hade sovit ett par timmar efter sitt nattpass och nu körde han mig till pendeln. Terapi. Pratade sjukvård igen... och varför jag är så oförmågen att ta hand om min kropp. Jag berättade om ortopeden och de mögliga avgjutningarna och terapeuten blev arg, han borde ställts till svars för har jag gått så länge i en annan kvinnas inlägg så kan det vara orsaken till alla mina häl-rygg-bekymmer. Hennes engagemang talar om för mig att jag inte är värdelös, jag känner mig som en gnällig kärring i dess negativa bemärkelse...

                        

Janne hämtade mig vid pendeln och vi åkte till Högdalen. Där köpte jag blåbärspiller på hälsokost. Mina ögon krånglar, fick skaffa glasisar i höstas, men ögonen blir fort ansträngda och rinner när jag går ut. Blåbärspillren ska stimulera blodflödet i kapillären, värt att prova! Vi köpte semlor och Frolic oxå :-P

Hemkomna fikade vi, sen gick jag ut med Bamse. Frolicen gjorde underverk! Det var rätt sorts godis för att han skulle visa vad han kan. Nu kunde han "sitt" och "opp",  han kom när jag visslade och när jag på prov släppte honom lös i skogen höll han sig hyfsat nära för att ha koll på godispåsen! Och han kom utan mankemang när det var dax att koppla honom! Kanske Frolic var tricket? "Stanna" gör han i koppel och jag jobbar hårt varje promenad på "stanna" och att han vara still till jag säger "nu går vi". Det går bra när han vill, han kan alltså, sen är det det där med vad han har lust med...När jag kom in fortsatte jag läsa Ebbas bok. Jag är helt fast. En kvinna i männens värld. Och en parallell berättelse om familjelivet, inte utlämnande bara beskrivande. Jag känner att jag andas lättare och får lust att ta tag i hälsan och livet på ett nytt sätt. Man kan tycka vad man vill om Ebba, men en sak är säker, hon är stark och går sin egen väg och det ska hon ha all kredit för!

Ikväll har Janne bjudit på räkor med kex och ost. OCH HAN HAR BOKAT EN RESA TILL MALLORCA I MAJ! Han kan trösta mig minsann! Nu ska jag göra honom sällskap en stund, sen är det Bamsedax igen!

GT är skoj!


Pluggsällis!

Himla spännande ämne! Har läst som 17 och tyckte nästan det var jobbigt när jag var tvungen att slå ihop och ge mig av till skolan. Men det ångrade jag inte, där blev det ännu mer spännande. Berättelserna i GT är ju unika, och nu när man får sammanhang runt dem, om redaktörer och historiesamlare som satt ihop böckerna och berättelserna, ja då blir det ännu mer spännande. Idag fick vi oxå vet lite om de hebreiska ord som i svenskan blivit "Adam" och "man" men som oxå kan tolkas som "jord(ling)" och "människa". Ja det är hur spännande som helst!

                                                       

I övrigt har jag fortsatt att samla på vårtecken:

                 
                   Syrenen utanför köksfönsret väntar i knopp!


Mittpådagenpromenaden visade många + i solen! Solen värmer!

                          
                         ... och barnbarnen har lekt i mommos spegel. Händerna får sitta kvar!
                         De är en påminnelse om livet. Ungefär samma som mina kvitton och påsar,
                         de gläder mig jättemycket!

Äcklig fot-bild!

Jag lägger in en sött kort på den ultimata vakthunden först så ingen behöver spy av överraskning... min äckliga fot som är nästa bild! Varning varning!

!

Idag på morgonpromenaden har jag gått och surat över sjukvården igen. Två gånger har jag blivit remitterad till en ortoped... första gången skickade ortopeden mig till en "kompis" som gjorde en avgjutning av mina fötter och sen fick jag hela inlägg. Jag tyckte de var jättebra och trodde att de skulle kännas hårt i hålfoten. När jag bestämde mig för att ta mina avgjutningar och gå tilbaka för att få ett par extra (de kostade 1600kr så det krävdes en del funderingar och prioriteringar tyckte jag) så upptäckte jag två saker. För det första hade de möglat! Han hde slagit in dem innan gipset torkat uppenbarligen. Det andra var kanske värre, det stod fel namn under avgjutningen. Efter en tids surande och morrande bad jag husläkaren om en ny remiss till ortoped. Det fick jag. Jag kom inhoppande till ortopeden på kryckor för jag hade ett häftigt ryggskott... och ortopeden blev ap-sur! Han sa till mig att jag var gammal, tjock, hade för korta och för stela hälsenor och han var minsann kirurg, så jag behövde inte besvära honom nåt mer. Ja, riktigt så sa han inte, men han var märkbart irriterad och sa att mina besvär var p.g.a ålder, vikt o.s.v och han tog sig inte an fall som mitt. Jag blev jätteförvånad för det var ju inte JAG som skrivit remissen! Skulle jag behöva ta skiten då?

Efter det har jag knallat vidare på mina fötter ett par år, ont har jag haft ofta, men tänkt att jag är för gammal, för fet, för stel och har för korta hälsenor så det är bara att lära sig leva med. Nu går jag här med mina "rupturer" ... är all värk i fötterna som jag "lärt mig leva med" oxå en delförklaring till mina ryggskott och diskbråcket? Jag har ju alltid promenerat väldigt mycket, utom i kortare perioder. Bara i dagsläget går jag mellan 14000-20000 steg om dagen och då har jag varit betydligt aktivare tidigare i livet. Nu är jag i den cirkeln att jag behöver gå ner i vkt, men har svårt att röra mig pga värk, jag får inte anstränga fötterna pga min vikt... moment 22 alltså. Går gör jag, eller snarare stapplar, så jag får inte upp nåt flås... Bah!

Nu ska jag duscha och plugga!


Härlig svullnad runt om hela vristen och en av knutarna syns ju tydligt t.o.m på bild!

Life is gooood!

Två härliga soliga promenader har jag gått idag, och en i mörker. Det ska snart bli en sista runda med Lilla Voff.

                    
Igensnöade bilen var borta imorse! Vårtecken!I övrigt har jag bara läst. Tänkte försöka ligga i fas i läsningen med lektionerna denna kurs, för det är den mest intressanta i hela baskursen, tycker jag. Det ska handla om Nya och Gamla Testamentet, tolkningar, jämförelser, förklaringar...

Har fattat ett trist beslut idag, och det är att inte följa med till Egypten denna gång. Det är vansinnigt med hälarna. Gick på prov en runda i skogen med Bamse ... och det går... men det är ett bestyr i varje uppförsbacke och nu när jag är medveten om vad problemet är så ... nej, det är INTE bra. Tänk om hälsenan skulle smälla av i öknen?!

Istället har jag under dagen samlat på positiva saker, för att inte gräva ner mig. Visst har det varit kallt idag, men våren ÄR på väg!


Visst är det vårsol!!!

              
               Och det porlar vatten i bäcken i skogen!


Och vår fantastiska krokus blommar, visserligen inomhus, men vem bryr sig?

Sen har vi förhoppningsvis fixat en resa till Mallis i maj istället. Nu gäller det att ordna lite kul framöver så man orkar igenom de sista månaderna av mörker!

Dessutom har jag en liten egenhet. Jag sparar på små minnessaker. Och då inte grejer som jag direkt köper utan det kan vara ett kvitto, en biljett...... eller en plastpåse! Och tänk vad mycket minnen en plastpåse snabbköpet från Hippo, Lanzarote, kan liva upp när man ska stoppa den i sophinken, eller när man sticker ner handen i fickan och får upp en biljett från Göteborgshjulet!Life is goooood!

Gamla Testamentet


Mandarin till frukost idag! Mums- mums!

Vet inte varför jag fick för mig att vi skulle börja med Nya Testamentet... det är väl rätt självklart egentligen att vi ska börja med Gamla...? Eller? Nåväl...

Ägnade förmiddagen åt att läsa:  Hon går i min klass och jag köpte boken samtidigt med förra omgången kurslitteratur... nu kom jag igång att läsa. Den verkar jättebra, ett nutidsdokument. Tog ut Bamse vid 11.00 och läste lite till innan jag åt rester till lunch och tog bussen till stan.

 
                            
                           Stilar a la Bamse

Först terapi, sen gick jag upp till Ersta och invaderade biblioteket i 40 minuter... hittade faktiskt all kurslitteratur, så vi får se om jag kan behålla den ett tag eller om nån klasskompis ställer sig på kö för dem. Kursen verkar lite rörig, men intressant. Det blir nog bättre när man kommer in i den. Janne hämtade mig eftersom jag hade lånat så många böcker.

Hemma knäppte jag ett avsnitt till av "Morden i Midsomer" (försöker rensa boxen så vi kan spela in lite nytt). Janne åkte till jobbet (han jobbar natt) och Monica kom hem från kören som hon går tillsammans med Linnéa, Bekki sover hos Tim... och Jens har bott hos Sandra i flera månader nu. Själv tog jag ut Bamse vid halv tio och har suttit vid datorn en liten stund nu. Egypten-resan känns bara mer och mer främmande. Har gråtit över hälar och astma... känns inte som en bra idé att åka innan det är klart med hälarna åtminstone... sen var den här artikeln i Aftonbladet ikväll så det kanske är dumt ur flera aspekter. Plus att flygresorna är jättedyra i sprotlovsveckorna. Det räcker inte bara med att vilja jättemycket ibland, ibland måste man vara klok oxå. Men jag ska låta saken mogna ett par dagar innan jag bestämmer mig!

Nu ska jag iaf krypa i säng. Kanske nåt kapitel i boken? Eller dejta John Blund direkt...?

Snöstorm...

.... utanför mitt köksfönster och inga varningar för snökaos??? Det har ju varit kaos hela vintern enligt tidningarna! Nu handlar löpsedeln på nätet om snubbar som bajsar på butiksgolv i Finspång och lurendrejar-elbolag! Vadan detta?

Sov faktiskt gott efter några puffar astmaspray inatt. Vaknade av Bamse 10 i 8 och var inte så trött som jag brukar med tanke på hur sent jag kom i säng. Fortfarande ont i hälsenan och så snöandet då, så det blev en långsam promenad på 50 minuter.Nu sitter jag med morgonkaffet, Ragnar på axeln och en svartsjuk Bamse under stolen. Ska ge djuren frukost och ... ja, ska jag klämma ett avsnitt "Morden i Midsomer" till eller börja läsa boken? Om några timmar ska Bamse ut igen, sen ska jag till terapin, biblioteket och ny kurs om Nya Testamentet... undrar om vi fått tentorna i facket än...

Gonatt, världen!

Det blev inget läsa... har flera böcker jag vill läsa, men det tar emot. TV:n har ingen signal, men jag kom på attt boxen kanske funkade... och det gjorde den så jag klämde två inspelade avsnitt av "Morden i Midsomer". Nu har jag varit ute en timme med Bamse oxå. Trodde jag skulle få gå själv i denna sena timme men vi träffade både rottisen Nova och spanieln Alva.Vänster häl gör grymt ont efter doktorns klämmande... bäst att fortsätta gå försiktigt ett par dagar. Men nu ska jag försöka sova lite... Imorgon börjar skolan igen!

Ruptur och spirometri!

Vilka roliga ord det finns :O)

Doktorn misstänker partiell ruptur i hälsenorna samt astma. När han klämde på mina hälsenor skrek jag högt, och viss är de spända och det finns gott om knutar under svullnaderna, jag har bara vant mig med åren. Nån lunginflammation kunde han inte diagnostisera, men när jag gick fick jag lämna ett stort antal rör blod för att kolla igenom sånt som reumatism, inflammatoriska sjukdomar, sänka och jag vet inte allt vad det var... samt hals- och näsprov. Så remiss för ultraljudsundersökning av hälarna och spirometri på lungorna.Innan jag gick iväg till apoteket och hämtade ut receptet på Ventoline, en astmaspray mot akuta besvär, trippade jag in till frissan för att muntra upp mig något. Hela huvudet känns fullt av diverse skit och det är tre månader sen jag gjorde nåt åt mitt yttre, så det kändes befogat.


Råvaran!                                                          Den sitter som en smäck!


Så här långt är sling-mössan rätt läcker...      Ena ögonbrynet klart... vi tog behåringen i sköljen!


I detta skede blundar jag gärna en stund           Vacker som en filmstjärna!!!       ;O)

         
             I alla fall från min bättre sida!

Kom hem ungefär samtidigt som Janne som varit en sväng på landet och kollat till huset. Vi åt rester från gårdagen innan jag tog ut Bamse. Nu kändes vänster häl rejält efter doktorns klämmande, men det är bara att knalla på om jag förstod det rätt. Lugnt och försiktigt fram tills alla undersökningar är klara iaf. Janne ligger och sover en liten stund, han ska jobba natt och tog ju ut Bamse imorse. Var ungarna är har jag ingen aning om. F.n har vi ingen signal på TV:n så jag tänkte sätta mig och läsa en stund... hunduppfostran eller : ... Jag tror jag har lite godis kvar i en påse...


Vill inte!

Janne har varit en ängel. Han följde mig ut på sista Bamse-rundan igår. Sov iof bra inatt men vaknade när Monica gick upp till jobbet och kunde inte somna om. Bamse voffade redan halv 8, då slängde sig Janne ur sängen och tog ut honom för att jag skulle få sova vidare. Bamse och Janne kom ner efter 9 nångång. Jag hade inte sovit mer, men var lycklig över att få ha legat kvar...

Dippen från igår har inte gett sig och snart ska jag till doktorn. Det känns som jag ska få en dödsdom idag. Min moster och en granne har långt gången cancer och en annan granne lite längre bort har ALS i ett sent skede, ångest-ångest. Jag har aldrig trivts i det här huset, det är för mörkt och trångt, många små svårstädade rum... och så har minst en person i varje lägenhet i vår radhuslänga fått cancer. I vårt lägenhet är det två, i lägenheten bredvid är det en, en i nästa, två i nästa och två i den sista... Radonet ligger under gränsvärdet men vad säger det? Jag är mycket tveksam till sutteräng, jag har börjat inbilla mig att markstrålningen är en bov... för inte 17 ska så många få cancer på ett och samma ställe? Det är både lung-, skelett-, bröst- och tarmcancer...

Jag tror inte jag har cancer, men det är nåt som påverkar kroppen. När vi flyttade in här för 17 år sen fick jag influensan och den tog 3 månader på sig att läka ut. De senaste 10 åren har jag haft stora besvär av trötthet och struma. Eller är det "bara" utbrändhet? Jaja, nu är det som det är. För det mesta är jag på gott humör och det avhjälper det mesta... men om en timme ska jag vara hos doktorn. Är väl mest rädd för att han säger allergi och att djuren måste bort... eller reumatism...

Äsch, nu går jag en kiss-vända med Bamse och byter byxor till nåt som inte är en mjukisvariant... Lite anständig ska jag väl vara!

Längtar efter våren!

                             

Igår när Monica och jag var på Willys köpte jag en kruka krokus för 20 spänn. Hemma satte jag den i en glaskruka för jag tycker det är så vackert att se lökar och rötter. Skulle väl egentligen ha lite lecakulor eller prydnads-sten men det var så härligt att se JORD! Jag längtar så efter våren, jorden, lökväxterna... Idag har jag varit riktigt deppig!

Sov ur-illa inatt. Låg och lyssnade på Monica som gick upp och började tvätta halv 7... men det gick inte att somna om. 10i9 gick jag upp och tog ut Bamse. Vi var ute i 1,5 timme. Ont i diskbråcket, täppt och en hosta som är rent vidrig och så in i märgen trött. Sen frukost till mig och Bamse, frukost till de andra djuren, la mig i soffan en stund, ringde mamma och grät... och tog ut Bamse igen. Sen började jag med middag.

Linnéa, Mattias och godisarna kom förbi och åt köttfärslimpa med mig. Janne jobbar, Monica skulle på date och Bekki är hos Tim. Kände mig inte direkt närvarande, men det var mysigt att få träffa dem en stund. Och det är alltid kul när mommos mat uppskattas. Thyra åt potatismos och ärtor i stora mängder. Jag hade rullat några köttbullar av smeten som inte fick plats i limp-formen och de ville Ängla ha, hon satte i sig 7 stycken! Och mos och massa ärtor (som hon inte gillade först) på det. Sen åkte de, jag tog hand om disk och gick ut med Bamse igen. Diskbråcksvärken har gett sig efter några omgångar alvedon, men istället känner jag mig febrig. Hostan och snuvan är som den är. Imorgon ska jag till doktorn och prata värk... men jag har gett upp, tror jag.

Hoppas få sova inatt. Nu kommer Janne snart hem så jag ska hålla honom sällskap över middan, Bamse får nog gå ut lite tidigare ikväll för jag måste få komma i säng. Hela kroppen protesterar.... mot vad?


Bamse Snygg i sitt bling-bling-koppel!

Så blev det!

Djuren fick rent och det var (förstås) det viktigaste. Levande varelser före döda ting! Drutten piggnar till så fort hon har nybytt och jag vill verkligen att hon ska leva åtminstone till hon får smaka nytt gräs och sen kan begravas med de andra, antingen härhemma eller på Lågarö. Hon är ju snart 7 år och det äldsta marsvin jag haft!


Min gamla Drutten, äldst av 4 och still goin strong.  Bamse slickar Drutten torr efter nyårsbadet.

Drutten och alla fåglar fick helrent. Hos sköldpaddorna silade jag sanden med en kattsand-spade (eller vad det kan heta) De blöter ju inte ner på samma sätt som marsvin, hundar och fåglar. Sen blev det dammsuget, dammat och skurat i hela rummet... men blommor, fönster och gardin spar jag lite på. Min porslinsblomma har nämligen växt in i min virkade gardin så jag måste klippa ner den för att kunna putsa fönster och duscha blommor. Det tänkte jag göra närmare våren så jag kan ta skott :O) Nån som vill ha?

                   
                     Esmeralda och Kautchuk i frukostskålen

Sen tog jag mittpådagen-promenaden till zoo för att köpa mer spån till Druttens bur, lite Drutten-frö och förstås lördagsgodis till Bamse. Brukar köpa nåt gott när jag är där och de senaste gångerna har det blivit tuggben med kyckling, så även denna gång. Oxå ett nytt halsband! Ville ha ett svart med nitar men det fanns inte i hans storlek så jag köpte ett svart med bling-bling! Zoo tyckte jag skulle matcha hans färg eller ha ljusblått... men han är inte ljusblå eller ljusbrun... HAN ÄR SVART MED NITAR! Svart med stora diamanter är okej! När vi provade halsband på zoo slickade han på sitt vita och tog det i munnen... så det fick följa med hem (till nästa valp ;O)

När Monica kom hem och jag skulle visa halsbandet satt han stilla tills han fick det på sig igen, jag tror han gillar det! Det  är liksom mjukare än det andra som han vuxit ur... eller så tycker han att han är skitsnygg! Det tycker jag iaf!

Grävde i garderoberna i sovrummet, langade en halv säck till Emmaus. Slet ner sänghimmel, gardiner och lite annat i tyg för att tvätta. Sen tog jag rast och gick ut med Bamse innan jag åkte med Monica till Willys. Hem och göra heta räkor till mig och maken... sen softa till sista Bamsenaden. Internet har legat nere, TV;n oxå, det är nyttigt att hitta på annat att göra eller inte göra!

Nu är sista Bamsenaden för idag är gången och jag ska lägga Bamse i sin sovkorg. Monica, Janne och alla andra djur snusar så sött, bara Bamse och jag är vakna...


Efter snö kommer sol :O)

När jag gick ut sista svängen igår snöade det... Det blev en lång promenad. När jag gick ut messade jag Monica för att kolla var i världen hon befann sig. Hon åkte direkt från ena jobbet till en middag och skulle sen upp tidigt idag för att åka på andra jobbet. Hon var i Fridhemsplan så jag linkade iväg med min svullna ömma tå och tänkte att jag kan väl ta en omväg och möta henne vid T-banan. På väg hem mötte vi en upprörd hundkompis som blivit överfallen av en man med barnvagn. Jag fattar inte varför en del måste vara så hotfulla och liksom söka bråk! Kunde han inte bara gå där på gångvägen med sin vagn utan att börja jaga hunden? Den lösningen var tydligen för enkel. Det är ju inte längre okej att säga till andras ungar, men sparka andras hundar är tydligen i sin ordning... eller? Samma sak vissa hundägare emellan har jag märkt. Har varit utsatt själv och jag tänker att min lilla morrande 3-kilos-jycke i koppel utgör inte ett hot mot betydligt större hundar, han är bara osäker och ouppfostrad, så i mina ögon är vissa människor bara ute efter att bråka. Okej, det var bara en observation... nu lämnar jag det.


                 

Bilen jag fotade i början av året är fortfarande inte framskottad, men den börjar töa fram nu.

Idag sken solen på morgonpromenaden, tån är mycket bättre, värken oxå, men ögonen rinner och näsa/hosta är värre. Bäst av allt är att jag är lite piggare. Linnéas kompis är förkyld så vi skjuter på hundmötet igen. Så idag har jag en heldag ensam hemma. Monica och Janne jobbar, Bekki och Tim är hos Tim. Jag har massor att göra men tänkte bara försöka göra det jag orkar för att kunna jobba på lite imorgon oxå. Denna min lediga vecka hade jag tänkt ägna åt att läsa  och röja inför säng-bytet... men det har varken blivit det ena eller andra. Jo, nedre hallen blev så klar den kan bli i nuläget. Idag tänker jag jobba så långt jag orkar med två saker. Djuren behöver få rent och sovrummet ska städas grundligt... och så min stora ångest:Jättehögen bakom datorn som växt medan vi röjt i andra delar av huset. Efter sovrums-röjet är det egentligen bara den kvar... och ett skåp i vardagsrummet... Men denna hög är MER ÄN HEMSK! Jag är övertygad om att det mesta bara ska slängas... men hu vad det tar emot att börja plocka i påsarna!

Men... nu börjar jag i en ände...!

Softish fredag...

Inte många knop idag inte. Med en tå som är dubbelt så stor som den borde vara, hosta långt ner i lungorna och en evig värk som flyttar runt i kroppen. Men men, lite får man väl stå ut med! På måndag, på måndag, på måndag ska jag till doktorn och jag står ut till dess :O)

Lugn förmiddag. Gick morgon- och mittpådagen-promenaden i lugn takt med Bamsis. Tog bilen till Älvsjö och pendeln till terapin. Avhandlade en del om mitt första äktenskap idag. Det är nog en mer infekterad bit än jag velat förstå... Trodde jag var över det men så är nog inte fallet, dessvärre. Bra att ta tag i det nu då!

Sen hem igen samma väg och en eftermiddag vid datorn. Letat skolböcker, registrerat mig på Lycknis i hopp om att hitta begagnad kurslitteratur samt kunna söka stipendier, men icke. Ekonomin är lite tung nu men jag håller hårt i pengarna jag fick i julklapp av mamma och pappa, de ska gå till en resa och inte till mjölk, köttfärs eller räkningar! Men jag la upp en bok för försäljning iaf, så har jag tur blir jag 140 kronor rikare under våren :O) Letat billiga flygbiljetter har jag oxå gjort, men jag törs inte göra nåt på riktigt innan läkarbesöket på måndag. Måste kolla upp det här med värken och annan skit, knölar på hälsenorna och hostan med pip i bröstet...näver änding story... igår kom min svullna tå till eländet... så ska man skratta eller gråta? Kärringen är seg men börjar bli lite less vissa dagar :O(

(Egypten 2008)

Biskopen i King Marioutt.                           Hos Mariasystrarna i Port Said
Han får min C-uppsats och mammas
doktorsavhandling. 


En av biskoparna i Kairo

Innan trejde Bamsenaden gjorde jag iordning baconlindad kyckling till Janne och mig. När han kom hem satte han den i ugnen och jag fixade sås och pasta när jag kom in igen. Efter det har vi lärt Bekki och Tim att laga fiskgratäng och det har varit roligt. Nu tänker jag fixa chokladsås och lite glass innan sista Bamsenaden. Inom kort tänkte jag prova på ett mer asketiskt leverne i hopp om att den efterlängtade ökenvandringen blir av. Och om inte kanske jag tappar ett kilo ändå! Måndag är på flera sätt en avgörande dag inför våren.

Men ikväll är det fredag och nu ska jag fixa den där chokladsåsen, promenera Bamse och lägga mig långt före midnatt!

X-mums

Igår åkte Janne och jag på X med Siljas Galaxy. Vi var 400 personer på en båt som rymmer 2000 pers så det var rätt tomt ombord kan man säga. I synnerhet som majoriteten var ungdomar 18+. Mån-fre har de tydligen X som 18-åringar får åka och dessa småttingar ser man inte mycket av i restaurangerna. Antar att de mest har hyttfester. Janne och jag strosade runt i en näst intill öde båt och åt gott i Steak House.


Valda delar från förättsbordet!

                         
                          Pestobakad kungsflundra!


Valda delar från efterättsbordet!

När vi gick till stora scenen var vi fem pers som tittade på cancan-dansöserna i nån halvtimme, sen var det ett husband. Janne och jag gick efter fem låtar, dästa och trötta.

Natten kunde varit bättre. Jag hade nog förväntat mig att sova gott i 12 timmar sisådär... men så var det de där hyttfesterna och tankade ungdomar som måste förflytta sig mellan festerna. Dock, det blev helt tyst vid halv 2... men vad hjälper det när högtalarna börjar yla halv tre att "nu lägger vi snart till i Långnäs" och efter en liten stund "NU lägger vi till i Långnäs" och före sju imorse samma visa fast i Åbo. Men jag ska inte klaga för vi gick upp halv 11! Då hade vår specialfrukost redan stängt men vi tog en räkmacka i cafeterian och den var inte dum den heller. Specialfrukostkupongen kunde vi lösa in där så det gjorde inte ett smack.

Dagen tillbringade jag mest i vår fina hytt, dels tittande på TV och dels läsa en bok om hunduppfostran :O)

                  

Åt gjorde vi förstås igen! På Happy Lobster denna gång.


Båtens champinjonsoppa blev vi bjudna på. Enda gästerna!

                    
                     Vi delade på en skaldjurstallrik ...


...och varsin sik med mandelpotatis till huvudrätt

                                 
                                 Vyn från restaurangfönstret påminner lite om de foton jag tog från
                                 flyget... 
                                        


...när vi åkte till/från Lanzarote för 5 v sen! Då var det moln, nu var det is!

Sen lite mer TV och ingen bok eftersom städerskan bäddat rent i sängen. Jens hämtade oss och nu har Janne hämtat Bamse. Ska strax ut med voffsingen så jag får gå och lägga mig lite tidigare ... utan festande ungdomar och tjoande högtalarsystem ;O)

Vilken härlig dag (nynnar)

Igår hos terapeuten hade vi skratt-terapi. Jag berättade om mina prestationsnojor, om studierna och samlandet på olika konstiga saker som går till överdrift... så i förbifarten, när vi pratade om livet som ett marathon, frågade jag om jag inte berättat om alla mina medaljer. Jag har ju ca 40 stycken från olika lopp runt om i Stockholm, då började hon skratta, och jag med och sen var det bara lustigt alltihopa. Nej, jag får verkligen jobba med att göra saker mer lagom!

                                

Efter terapin åkte jag till Älvsjö där Janne plockade upp mig. Vi åkte till gocartbanan där Jens jobbar och åkte några varv. Eller rättare sagt, Janne åkte 30 varv och jag 18 varv på 15 minuter. Kul avbrott en kulen tisdag!

 
                            

Nej, det gick inte. Jag var för fet för att ens få upp fötterna på fotpinnarna!

                          
                            Här fick både arsel och mage plats :O)
                            Men jag fick hjälp att ta mig
 upp efter avslutat åk :-D


Jens däremot är ruskigt duktig på allt som rullar på hjul!

                                   
                                    En träning i lagom! 18 varv medan son och make körde betydligt
                                    fortare!

Janne blev dessvärre åksjuk efter sin prestation så han fick åka hem och lägga sig. Jag gjorde våfflor i flygande fläng och packade sen ihop mina knyppelgrejor och åkte upp till kapellet och knypplade. KUL! Jag borde kunna vara med hälften av lektionerna denna termin så det ska jag satsa på!

Så snack med barnen, ut med hunden och trilla i säng.

                         
                         Nästan fullmåne igår ...

Idag väckte Bamse mig halv nio, det var skönt att få sova lite längre. Sen kom sängarna vi beställde när vi var på Lanzarote så jag har haft fullt upp med att försöka rensa undan. Jag vill nämligen grundstäda sovrum och datarum (halva undervåningen) innan vi packar upp det nya. Idag ringde jag Emmaus och frågade om de ville ha min kurslitteratur men det ville de inte, det finns inget andrahandsvärde i kurslitteratur! ... så nu är det nerpackat i kassar och åker till pappersåtervinning på fredag. Vi har påbörjat en process mot att halvera bohaget härhemma. Vi planerar att flytta till nåt mindre inom en inte alltför lång framtid och vårt hus har (som jag sagt många gånger förut) mer förvandlats till en enorm lagerlokal än ett hem. Vi måste börja röja i det lilla för att slippa en h-e den dagen kommer då vi ska ut härifrån.Men som sagt, nu är all studielitteratur borta. Några böcker har jag sparat, de står i kassen bredvid bokhyllan och de vill jag ha med till jobbet när jag börjar jobba igen. Snart kan vi börja spackla och tapetsera väggarna i nedre hallen, vi började slita tapeterna innan jag blev sjuk, sen har allt blivit stående och skiten har packat sig i berg.

Men men, idag blir det inte så mycket mer. Jag ska börja packa en liten väska och Janne ska ta Bamse till svärmor... för vi rymmer Stockholm till förmån för ett dygn på böljan den blå

                                      

Bamse, 10 månader


                        

Han blir äldre, den lille skiten :O) ... och större!Värken har tilltagit igen. Var rätt däckad igårkväll, låg mest framför TV:n förutom att jag lagade Carbonara till middag. Bamsenaderna går jag långsamt och väl påbyltad eftersom jag inte vet hur mycket det är fukten som bidrar till värken.

                                   

Nu sitter Ragnar och jag och softar i köket. Bamse ligger nybadad i soffan, det är bra skitigt ute och han träffade många kompisar på morgonrundan.

Nu ska jag duscha och ta fram en bok om hundar, tänkte jag. Eftermiddagen bjuder på terapi, ev. gocart (om kroppen håller) och knyppling till kvällen.


Jobbar på vidskepelsen

Lunch i Jakan!

Åkte kommunalt till Jakobsberg, kom dit en halvtimme förtidigt och tänk så mycket spännande som kan hända! Jag gick där och strosade för att hitta restaurangen och sprang rakt i armarna på en f.d arbetskompis, oxå diakon, från Spånga. Vi skulle ses förra vintern men jag klarade aldrig att ta mig iväg med diskbråcket. Nu har jag tänkt en hel del på honom sen jag bestämde lunch med diakonkompisen idag... och så bara kommer han där! Nu ska vi ses en måndag snart framöver, tillsammans med den andra diakonen från Spånga.

När han gått vidare upptäckte jag att vi stod vid den restaurang jag skulle till... så jag gick runt på torget och ägnade mig åt lite "Exposure" som det kallas i utbildningssyfte ... det såg ut som vilken förort som helst en gråmulen januaridag vid lunchtid. Det kan vara givande att bara stå och betrakta ibland.


Honey i Jakan

Kompisen kom och vi tillbringade 2,5 timme på den persiska restaurangen Honey. Jättekul att prata med henne igen, vi har bla varit i Tanzania tillsammans och efter det har vi båda bytt jobb.

Nu är jag hemma igen, Janne kom precis hem med mozarellan... så jag ska väl börja med maten...? Eller gå ut med hunden...? Nej, det är lite tidigt för bådadera... Ska jag ta en bokkasse istället? Har ringt antikvariat och försökt sälja "facklitteratur" till dem, men när jag pratade med den sista frågade jag om jag skulle kalla det "kurslitteratur" istället, och det tyckte han. Studielitteratur för 4 års högskolestudier, massor av tusenlappar investerat... helt värdelöst! Ska kolla om Emmaus vill ta emot dem, annars är det pappersåtervinning som gäller :O(

Måndagmorgon...

...och mitt huvud känns så tungt... lalala... inte ett dugg. Har fortfarande värk men inte i närheten av vad jag hade igår. Bamse voffade vid halv 8 och när jag började släpa mig upp sa Janne att han kunde ta morgonsvängen. Gulleplutt! Jag låg kvar en liten stund men gick sen upp och duschade medan sovrumsfönstret fick stå på vid gavel. Jag var het som en kamin. Sen la jag mig en stund till i svala lakan, men gick snart upp till datorn och kollade konto, betalade en räkning, kollade lite andra saker.

Nu har Janne och jag ätit frukost, alla djuren har oxå fått. Han ska åka och lämna tillbaka beredskapsbilen på jobbet och samtidigt skjutsa mig till pendeln. Jag ska till Jakan och äta lunch med en diakonkompis. Sen ska jag hem och fortsätta med lindrigare röj tänkte jag... Nu får vi se igen om det blir av eftersom jag skriver ut det. Jag jobbar på min vidskeplighet ;O)


                

Bullar!

40 stycken blev det! Med både marsipan och bredbar nougat, riktiga lyxbullar. Har inte smakat än, men de som gjort det tyckte om dem.


              

Men jag fick ge upp vad gäller värken. Tog två alvedon för det gick bara inte tillslut. Och det var nog bra för annars hade jag stått där med oknådad deg. Nu orkade jag inte knåda den i 10 minuter (som det står på receptet) eller kavla ut den så mycket som jag tänkt, men det får duga! Men jag fryser efter alvedonen, ...så otroligt! Fick ställa in träffen med Linnéas kompis, men vi pratade en bra stund i telefonen istället och gör ett nytt försök nästa helg. Efter att ha tagit alvedonen sticker det i hela kroppen och tjuter i örat så det är väl nån infektion ändå. Janne tog eftermiddagspromenaden och Bekki ska ta kvällspromenaden med Bamse så jag hoppas få sova gott inatt. Igår somnade jag inte förrän långt efter midnatt och sen började Bamse skälla före 8 imorse.

Jag ska göra mig klar för en tidig sänggång. Kanske somnar i soffan till Morden i Midsomer, eller så somnar jag i sängen före dess.

Ingen magisk mamma...

Nope... men jag har försökt. Tvättberget och posthögen är återkommande irritationsmoment för min del. Monica har försökt avhjälpa problemet genom att köpa tidskriftshållare, 3 stycken: "Guggelutts post", "tidningar" och "reklam". Dessvärre hjälper det inte så mycket förutom att jag lättare hittar mina räkningar numera, då jag bara behöver gå igenom en tredjedel av allt skräp som samlas. För lite är det väl så att det som ingen vet vart de ska hamnar i "Guggelutts post". Ingen vet vems alla papper är som ligger i köket och är man på gott humör så är det lite spännande... är man på dåligt humör så är det inte roligt! Jag brukar ta veckans två gratistidningar och lägga i en papperskasse inne hos djuren eftersom jag använder dem när jag gör rent hos Drutten och Ragnar. Reklamen rör jag inte. Jag är med i NIX register, både vad gäller telefon och adresserad reklam, Janne vill få hem centrums reklamblad så den biten får han ta hand om och det gör han... sen vete 17 vad det är som samlar sig där... Jag rensar med ojämna mellanrum och ger upp däremellan. Likaså det där med tvättberget. Tack och lov att det är rent får jag väl börja med att säga! Ungarna har i flera år köpt sina egna kläder. Min man har alltid gjort det. När ungarna var små var det inget problem för jag köpte kläderna och använde sen uteslutningsmetoden, ungarnas kläder, mina kläder... resten var Jannes förstås. Nu är det omöjligt för mig att veta vems som är vems. Lite kan man väl ana när det gäller kill- och tjejkläder, så dum är jag ju inte, men prova strumporna! Oftast är de väldigt lika och det gör inte saken lättare när pojkvänner och flickvänner oxå slänger in en tvätt. Tvätten tas omhand av personen som tvättat till 95%, men sen är det de där rackarns strumporna som glöms för de är ju så lika! I synnerhet som de göms mellan lakan och handdukar och efter ett par månader så ligger en hel drös övergivna strumpor i tvättberget. Nu har jag vikt undan allt som hör till "det allmänna" men jag kan inte hålla koll på vem som äger strumporna. Jag kan inte hålla koll på vems tjej-tröjorna är heller, lika lite killtröjorna, kallingar och trosor är lika svåra de. Det är sånt som sällan syns vems det är. Jeans är oxå svåra. Och jag ger upp. Det är inte mitt jobb att slita av folk kläderna för att se vad de har under för att jag ska kunna memorera vart jag ska gå med de där små plaggen. Om ett par timmar ska jag gå och kolla om nån har svarat på strumpupproret ... 

                                          
... men nu hörde jag Janne i dörren... han har köpt jäst! Jag har haft fruktansvärd värk i alla leder idag. Har ändå traskat två vändor med Bamse i regnet. Vill inte ta värktabletter än... ska plåga mig lite till först. Nu tänkte jag (med knådhjälp) baka bullar bara för att det luktar så gott och jag är inte människa att röja tunga bok-kassar idag. Kanske sorterar jag lite i tidskriftshållarna... men sen räcker det!

                

Strump-upproret

Nu har jag messat min familj. Det ligger en miljon strumpor på vårt vik-bord och jag bara orkar inte gå igenom dem och para ihop dem och sen gissa vems som är vems. Nu gör jag som med schampoo-flaskorna förra veckan, var och en får ta hand om sina strumpor imorgon, sen åker resten i soporna. Jag har tagit hand om enoner av handdukar och lakan ikväll, det får räcka.

Kram och gonatt!

                           

Skit!

Somnade på soffan medan jag väntade på Linnéas kompis. Janne väckte mig med nån dum-hurtig kommentar och jag blev skitsur! Jag sov så gott! Och jag är så trött! Han har fått äta upp mer än han gjort sig förtjänt av för ikväll är jag långsint, och jag är helt väck i huvet, så trött är jag!

Linnéas kompis och jag hade missuppfattat varandra så hon kommer imorgon istället och det passar lika bra, kanske mycket bättre om jag får sova bra inatt. När Janne väckt mig och jag fått tag på Linnéas kompis så gick jag ut med Bamse, duschade och åkte till Skebohof kinarestaurang och åt fyra små rätter ... själv. Sur som en citron, men jag fick upp blodsockret iaf, åt ju tidig frukost och har jobbat en del fysiskt förutom de timmar som ägnas åt hundpromenader.

Nu när jag kom hem har jag vikt bort det enorma tvättberget (... igen) ... ska nog gå upp och göra sams med Janne nu. Han är inte heller jättepigg och vi behöver inte bete oss som småbarn. Fast man gör det ibland ändå.

                        

Ös...

Bamse väckte mig före klockan 8.00 imorse. Monica hade åkt till jobbet (hon har två jobb nu, vardagar på nåntingmicrodialysis och helger jobbar hon extra på brädgården) och innan dess hade hon satt på diskmaskinen. Det var ju snällt... men Bamse tyckte nog att om den tuffade och gick så var det väl dax att vakna då!

Promenaden blev givande även om jag var småputtrig först efter att ha blivit snuvad på en timmes sömn. Vi träffade Baldur, nån draghundsvariant som Bamse varit jättesur på ett tag nu. Men när de träffades nu gick det bra, antagligen är det i närvaron av fruntimmer som Bamse går igång. De sprang lösa en stund, sen fortsatte vi själva. Då kom Moa, ett tvåårigt busfrö men inslag av bordercollie. De sprang så Bamse blev helt slut och jag kunde gå hem igen, trots att vi inte kommit så långt. På hemvägen mötte jag folket som brukar gå skogspromenaden klockan 9, så vi hade varit ute en timme ändå. När vi kom in trodde jag att Bamse skulle krokna. Men nej, han var vrålhungrig. Så jag bestämde mig för att dagen var i full gång, fixade frukost åt mig och djuren, sen började jag med lite röj som jag föresatt mig.


Ragnar har återfått sitt köksfönster                Bamse gröper ut morötterna... han vill
efter julen. Inga lampor att bita sönder.          inte ha morotsskalet så han skalar dem inifrån.

Alla växte i vardagsrummet åkte i duschen, fönstren blev putsade både där och i köket, nya gardiner ströks och det dammades och dammsögs. Sen följde Janne med mig upp till centrum för att köpa hundmat och leksak till Ragnar.

Nu väntar jag på en kompis till Linnéa som ska komma förbi. Hon har ett gäng Leonberger och vi ska prata hund. Det ska bli kul!


Bamse vill verklige lära känna Ragnar närmare...

                         
                          ... men Ragnar håller avståndet än så länge!

Andra hälften av fredagen

Härlig dag! Terapin var givande och sen gick jag till Skrapan och åt långlunch på Imperiet med min f.d kollega från Spånga. Jättekul att få en uppdatering på vad som händer i mina gamla trakter :O)

                    
                         Skrapan


Fläskytterfilé med potatis och hemgjord bearnaise - 95 kr

Kom hem vid halv 6 och gick ut med Bamse. Efter det har jag legat i soffan och softat vid TV;n och nu till sist nattprommat med Bamse. Nöjd med min sköna dag!

Fredagmorgon!

Det är helt underbart att vakna på morgnarna och upptäcka att den där segheten som förföljt mig i åratal faktiskt håller på att ge sig. Visst kan man vara seg och trött, men jag menar den där sjukliga segheten som är mer som bly i ådrorna och som är omöjlig att skaka av sig. Yr har jag varit både igår och hittills idag, men det skiter jag i. Det är nog nåt psykiskt och yrsel har jag lärt mig leva med efter "smällen" för snart 2,5 år sen (tänk vad tiden går!).

Imorse väckte Bekki mig vid 7, hon var röd och hemsk i hela ansiktet. Istället för att gå till skolan fick hon ta sig till doktorn. Hon har haft problem av och till och nu visade det sig att hon aldrig blivit av med sin Pitiriasis. Nu har hon fått en ny omgång medicin och krämer.


Röd paprika, vitkål och äpple. Mums!

                                  
                                 Esmeralda börjar trippa runt igen efter vintervilan!

Själv har jag varit ute med Bamse en sväng, socialiserat med Ragnar och läst "Akademikern" för första gången på år och dag. Den ligger ett par veckor på köksbordet, sen åker den i pappersinsamlingen, men idag läste jag den och den var faktisk bättre än jag kom ihåg. Vet faktiskt inte varför jag får den, jag betalar inte för den iaf.

Kollat in lite böcker jag vill läsa:Jag har redan köpt denna av Ebba som går samma kurser som mig. Spännande klasskamrater man har, eller hur!Nej, nu ska jag till bussen!

LEDIG!

Det ska bli skönt att få några lediga dagar. Även om läraren tänkt in ledig tid under julen, trots hemtentan, så ligger det över en till man är klar. Just nu känner jag mig väldigt avslappnad. Hemtentan la jag på brevlådan i tisdags och nu har jag gjort omtentan i del 2 om världsreligionerna. Har ingen aning om hur det gått och jag tänker inte spekulera i det heller. Vet av erfarenhet att om det känns dåligt kan de ha gått jättebra och tvärtom. Jag tror jag ligger runt G på båda, frågan är om det är över eller under. Som jag skrev igår, har inte lagt ner själ och hjärta i det, bara sugit ur det goda ur böcker och föreläsningar.... och så lite stress på slutet.

Imorse var jag på jobbet. Kom på att jag inte plockat hem alla mina diakonskjortor och det var väl schysst att lämna lite plats i garderoben åt min vikarie som varit där ett år nu ... Men anledningen var inte att plocka hem skjortorna utan att prata med chefen. Det handlade om omorganiseringen av diakontjänster och var jag hamnar i det hela.


Från min diakonvigning, 11 september 2005

Samtalet kändes mycket bra och jag tycker jag fick fram tydligt att när jag kommer tillbaka i sommar eller höst räknar jag mig själv som en frisk person som det inte ska daltas med. Jag har fått nog av arbetsträning och vill börja jobba med den kompetens och den erfarenhet jag har. För mig är det viktigt att ta ett steg till nu, även om jag har tid hos läkaren för att diskutera min tilltagande värk. Men skit samma! Jag blir äldre, jag kommer knappast bli bättre, men jag kan lära mig leva efter mina fysiska förutsättningar! Inget dalt med gamla sjuka tanten. Respekt för min kapacitet och förstås respekt från min sida för arbetets krav. Funkar det inte får vi ta ställning när problemen dyker upp.

Sen åkte jag hem och läste lite om Shiva och Vishnu, fast besluten att inte blanda ihop dessa hinduiska gudar på omtentan. Och tur var väl det för återigen skulle vi beskriva Shivaismen. Visserligen tappade jag mycket av det jag precis läst, men jag gav honom inte Vishnus attribut iallafall. Shiva fick rätt maka, rätt söner och rätt attribut - lingan bl.a. Nu får vi se om det räcker.

Nu tror jag att jag ska gå ut med Bamse och lägga mig. Jag har börjat undvika att skriva vad jag ska göra för det känns som det inte blir av då. Nu börjar jag nästan bli vidskeplig så nu skriver jag att:

IMORGON SKA JAG RÖJA LITE, JAG HAR TERAPI OCH SKA LUNCHA MED EN PRÄSTKOMPIS FRÅN SPÅNGATIDEN! Vi hade konfirmander ihop och jobbade lite i Tensta-Rinkeby med olika saker. Det ska bli kul att se henne igen.

                
                 Spånga kyrka, januari 2006

Härmed har jag brutit min vidskepelse!

Kram och gonatt

Hindu-Buddha-plugg

Liiite till, sen är jag ledig!


Mahedevi - Shaktismens gudinna               Buddha

Är rätt uppgiven för jag har läst och läst och hjärnan känns tom och innehållslös. Tyckte jag kunde detta inför förra tentan, och det kunde jag nog oxå, men fick totalsläpp under själva tentan och lämnade frågor obesvarade. Nu sätter totalsläppet in redan nu. Men skitsamma. På ett sätt ser jag fram emot att läsa om böckerna till sommaren och tenta om i höst, för ämnet är jätteintressant. Och i ärlighetens namn kan jag ju inte säga att jag lagt ner själ och hjärta i studierna eftersom mitt "fri-år" har flera syften. Tycker bara det är lite trist att livet inte räcker till allt man vill, man måste lära sig att prioritera. Så är det bara. Och vem sa att jag måste omtenta om jag inte vill? En sak i taget! Flera spännande saker ligger i startgroparna :O)

Ja, pluggat hinduism och buddhism i raketfart har jag gjort i princip hela dagen. Två Bamsenader (Monica har tagit en sväng oxå), stekt pannkakor och gjort champinjon-crepes.

Nu ska jag ta en dusch och gå ut sista Bamsenaden om nån dryg timme. Imorgon ska jag upp tidigt :O)


"Kom och ta mig om du kan!" (Bamse gillar sina Ikea-råttor)

                       
                        Julpyntet är nertaget och denna läckra lampa hänger i köket nu

IKEA!

Tog sovmorgon till Bamse väckte mig. Gick en extra lång prommis med honom innan jag fixade frukost åt mig och alla djur samt gjorde rent i buren hos Drutten. Hon har sett hängig ut ett par dagar... får se om hon klarar sig till sommaren. Hon är snart 7 år och det äldsta marsvin jag haft nångång.

                       

Hon verkade piggare efter att ha fått rent och lite frukostgott, idag vitkål och morot.

Satt mest och slöade i soffan, pratade lite med Monica som oxå tagit sovmorgon, känner mig bakis efter hårdplugget i religions-sociologin. Åkte iväg på årets första terapi och det var skönt att gå igenom lite kring vad som hänt och händer. Hem och börja plugga Asiens religioner. Började med engelska boken för jag är ju så bra inkörd på engelska nu. Om två dygn är jag pluggledig i över en vecka! JIPPI! 

                      
                       Solnedgång över Älvsjö station

Janne ringde. Vi beställde nya sängar när vi var på Lanzarote och nu har vi fått leveransbesked så han ville till IKEA för att titta på ribb-bottnar. Vi passade på att äta middag där. Jag har inget minne av att jag tyckt deras mat varit nåt särskilt men dagens rätt var faktiskt en höjdare, ännu mer med tanke på priset! Vitlöksbröd, lingondricka, lax och chokladmousse för 2 = 116 kronor!

                       

Vi hittade ribb-bottnar. Rostfria bunkar som jag förälskade mig i hemma hos Bella oxå. Massor av värmeljus hem och till landet + formar för iskuber - fiskar till landet och hjärtan hem.... och så två råttor för 9 kronor styck till Bamse. Janne bjöd på dubbelfika oxå så vi har haft fest idag!

                        

                       
Bekki och Tim var hemma när vi kom tillbaka så vi har pratat lite med dem. De har varit hos Tim sen i helgen. Jag har ont i huvet och tar nog ut Bamse lite tidigare ikväll oxå. Resonerar som igår, hellre i säng tidigare idag och upp tidigare imorgon än sitta uppe och plåga mig när huvet inte vill hänga med. Två dagar stenhårt plugg till, sen är jag leeeeedig över en vecka!

                       
                        Bamse gillar Ikea-råttan.


Slut i rutan!

Så har jag bestämt mig för att lägga hemtentan på lådan imorgon! Nu får det vara nog. Har tillbringat hela dagen hos Su som hjälpt mig med språk och reflektioner, vilket jag är oerhört tacksam över, men nu vill jag inte mer! Nu är det dax att övergå till salstentan på torsdag.

Huvudet är som bomull, jag känner mig febrig och ögonen ser allt genom ett grått töcken. Ska nog ta ut Bamse nu och krypa i koj sen. Bättre att vi vaknar tidigare imorgon än kämpar oss uppe nu bara för att ...

                                

Grannfejden!

Vi var några hundägare som stod och skojade om "Grannfejden" häromkvällen. Imorse kom jag att tänka på det igen...

När jag gick upp imorse vid 9-tiden (Bamse gav skall då) så låg sonen och sov i vardagsrummet. Han har jobb, men hade fått erbjudande om extraknäck inom snöröjningen så han hade skottat tak inatt och det var närmare hem till oss för att sova än att åka till Nacka. Han hade väl fått en 4-5 timmars sömn och skulle nu vidare till ordinarie jobbet. Han kom in igen med denna lapp som suttit på vindrutan:

                       

Ja, personen ifråga har ju skrivit under med "idiot" så vi kan bara tro att det är idiot och vad han har emot vår son har ingen av oss nån aning om. I vårt tycke är det beklagligt när en vuxen karl måste tuppa mot en tonårsgrabb på det där sättet! Detta är inte första incidenten. Och har jag nu fel och det är en annan idiot som skrivit lappen är jag den förste att be om ursäkt, med önskan om en bättre dialog i framtiden så vi får veta vad som retar honom! Nu lämnar vi den lilla incidenten bakom oss. Det är så löjligt att det inte är värt att ta strid för och vi ska inte bo kvar här i 17 år till hursomhelst.

Sen gick jag ut med Bamse. Fastnade bildligt talat i en snödriva med en herre i sällskap av två hundar och fick ett mycket givande samtal. Han var tränare eller domare inom hundlydnad (eller var det agility) och eftersom vi stod och pratade en bra stund kunde han ge mig en massa förklaringar på Bamses uppträdande. Hans hundar var oxå hanar och det slutade med att Bamse gick runt med dem helt utan att tjafsa. Och gjorde han en ansats till att försöka dominera tog de det ur honom på en gång utan tänder, bara morr och kroppsställning. Precis hur häftigt som helst! Mannen kunde tillochmed förutse vad hans hundar eller min hund skulle göra när de kom i olika positioner. Han hade iof 30 års erfarenhet och jag önskar att jag kunde lära mig en tiondel! När tentorna är över ska jag skaffa löplina, torka korv och läsa hundböcker!Resten av dagen har jag ägnat åt sista tentafrågan. Gav upp vid halv fem. Jag hade från början tänkt skippa den frågan för den verkade så krånglig, men det visade sig bli den mest intressanta. Som jag sagt förut så är jag bara ute efter att klara kurserna på G-nivå... men så kändes det onödigt om jag skulle ligga nån poäng under G så jag gjorde den frågan oxå. Nu får vi se om det räcker, jag har ju inte överansträngt mig, bara sett till att få den vanliga onödiga stressen på sluttampen. Huvudet bara vägrade ju komma igång medan tiden var god!

Ut med Bamse igen, kokade färsk tortellini och ostsås, har sen suttit och slötittat på TV med broderiet. Monica är hemma, Janne är på landet ... och jag ska väl kolla upp om Tim och Bekki sover hos Tim inatt oxå...

Nu, Morden i Midsomer!

Grattis Justin!

Först ska jag berätta att jag har inte glömt att Justin fyllde fyra år igår, men jag har glömt att skriva det här. Jag ringde och sjöng för honom och han berättade att han fått två pengar som han skulle köpa leksaker för. Idag har det varit kalas för honom, men jag ligger ju efter i mitt tentaplugg som går extremsegt + att jag var där på en fantastisk nyårsfest, så nu fick resten av familjen åka utan mig.

                
                   Grattis mommos stora pojke!

Efter en extremseg pluggdag med översättnings-problem gör jag nu kväller. En fråga kvar! Får se vad jag kan göra åt den imorgon. Egentligen skulle jag skrivit tentan på engelska kom jag på nu ikväll, då hade jag sluppit ett stort irritationsmoment i översättningen! Jag bara kan inte komma på bra svenska termer för "Civil religion" eller "priesterly variant"... det finns liksom inga som jag kan komma på!

Det regnade rätt ordentligt när jag tog ut Bamse nu på kvällen så vi var bara ute ca 20 minuter. När vi kom in igen tog jag ut Ragnar en stund för lite socialt umgänge. Det blir ju så mycket mindre tid med honom nu med allt julpynt framme, i synnerhet sen han bet sönder en lampa i ljusstaken i köket dagen efter Janne hade satte upp pyntet. Jag försöker få ihop Bamse och Ragnar så vi blir en sammanhållen flock. Bamse vill gärna leka med Ragnar som han leker med en annan hund och det går ju inte. Idag var båda lugna och vi kunde tillochmed sitta i samma fåtölj tillslut. Det vore jättekul om de kunde bli fungerande lekkamrater.Idag började de med att sitta på varsin fåtöljrygg, men så småningom kunde Ragnar sitta på min axel och Bamse på armstödet. Vi närmar oss!

Nu ska jag socialisera med min make en stund. Broderiet får vänta ett tag till....

konflikt som åtsida sammanhållningspolitiken

Just nu känner jag mig stendum och hjärntrött. Jag tycker egentligen inte att tentan är så svår, men att försöka översätta från engelskan och sen med mina egna ord förklara allt i flera led gör jobbet femdubbelt.

Ett exempel är just denna överskrift " Conflict as the Obverse of Cohesion" och jag tror att jag är ganska klar över vad det betyder... Så tänker jag (min idiot) att det slår jag upp på en online-översättningssida för i första ledet vill jag ha det exakt så jag vet att jag förstått... så får jag detta svar! "konflikt som åtsida sammanhållningspolitiken"! Så blir jag förvirrad och slår upp i en riktig ordlista... Obverse = avsmalande, bildsida på mynt, omvänd typ... Okej, då tar vi det från början: Konflikt som avmalnar mot sammanhållning? Konflikt som är det omvändande av sammanhållning?

Jag trodde i min enfald att det betydde typ: Konflikt som/i motsats till sammanhållning... men nu vet jag inte längre... Var kom politiken in?

                                

FIKAPAUS!


Fredagens förlopp

Bamse sov till 10, tack och lov. Behövde sova de där timmarna efter kamera-äventyret. Sen gick dagen i seghetens tecken och först framåt kvällen tog jag mig i kragen och gick lös på Buddha! Blev klar med alla anteckningarna, nu är det bara lite föreläsningsanteckningar och ett oläst kapitel kvar inför tentan på torsdagkväll.

Bamse och jag gick ut en lång morgonpromenad. Vi var ute 1,5 timme, gick över Stuvsta och så. Där träffade vi en trevlig och pratsjuk man med en terrier. Det är bra med dessa människa/hund-möten för jag får lära mig så mycket. Inte bara av människorna utan jag ser hur Bamse beter sig och reagerar med den andra hunden. Först var de sura på varandra, men sen nonchalerade de varandra. Bamse ömsom grävde gropar, ömsom satt på mina fötter. Sen kom en ung tjej med en valp och den ville Bamse hälsa på... men när terriern skulle hälsa blev Bamse arg igen.

Bekki är hos Tim, Monica pysslade med sitt och gick så småningom över till Huddinge, Janne lämnade blod på Södertappen och letade vinterkängor i stan så jag var ensam hemma. Vid 4-tiden tog jag ut Bamse igen, gick i mörkret i skogen. De promenaderna gillar jag nästan bäst, det är så tyst och fridfullt. När jag kom hem låg Janne i soffan, så jag började med middan. Experimenterade med lite vi hade i kylen, det blev kyckling som jag lindade i bacon, och baconet hade jag brett med Bonjours vitlöksost. Det gäller ju att göra nåt av resterna, sen hoppas man ju att det blir gott oxå. Kycklingen behåller sin saftighet och drar åt sig av det salta i baconet, vitlöken var pricken över i:et.

Efter middagen kom jag igång ordentligt med Buddha. Efter lite TV gick Janne och jag ut kvällssvängen med Bamse, Monica kom hem och följde med. Aldrig har vi träffat så många hundar på en och samma promenad. Först Zinja. När de lekte kom Baldur och då blev Bamse jättesur igen... och jag undrar om det kan vara så att han vill ha tjejerna för sig själv? Baldur och Bamse funkar ihop i andra fall... men nu var Zinja med och bägge grabbarna var verkligen pissed off på varandra!


                          

                       

                         

                         


Sen träffade vi Parson Jack Russeln . Så Nova... Sen på hemvägen kom Zinja, russeln och Nova tillsammans, russeln gick hem och då släppte jag Bamse igen. Båda flickvännerna samtidigt!


                

Nova hälsade på Bamse, men sen tog Zinja och Bamses vilda lek överhand så Nova satte sig att titta på...Bamse var så trött när han kom in. Jag badade honom för kopplet hade fastnat i isen i hans päls. Han somnade i handduken så den var jag upp och bytte efter nån timme för han skulle hålla sig torr och varm.

Idag gick jag upp klockan 7 och skjutsade Monica till jobbet. Gick ut med Bamse 10 i 9 och träffade då några som skulle med på skogspromenaden klockan 9. Förra gången vi provade började Bamse slåss med Ruffe, en terrier, men idag brydde de sig inte om varandra så vi hängde med hela promenaden. Visserligen med Bamse i koppel men det var väl en bra träning att gå med andra, tyckte jag. Nu var det inte så många som gick idag och kanske var det därför det funkande, men vi måste ju börja nånstans. Eller finna oss i att vi går själva. Vi får se hur det blir. 

Så vill jag tipsa om den här artikeln om en sköldpadda på hjul, den är rätt fantastisk. Tror det är samma ras som min Esmeralda, fast denna är lite mörkare.

Nu ska jag jobba lite med frågan om religionens roll när det gäller makt, prestige och status. Kul? Vet inte än :O) Bamse gör mig sällskap på sin kudde iaf.Äventyr på äventyr!

Vilken eftermiddag det blev... och äventyren fortstatte långt in på natten!

Zinja och Sudden
Monica och jag skulle åka upp till Rådmansö för att gå på musikal! Mina föräldrar sjunger i Rådmansö kyrkokör och nu hade de satt upp en trettondagsmusikal och den kunde jag inte motstå! Men först skulle Bamse ut i "snökaoset". Gick inte så långt som vanligt för det var oplogat och tillräcklig motion för att ta sig fram ändå, men så mötte vi Zinja (helt otroligt! Hittade henne på webben!! Verkar vara ett riktigt stiligt fruntimmer Bamse har skaffat sig!) på hemvägen. Hon och Bamse älskar att rulla runt i snön. Hon är en belgisk vallhund och helt underbar. Jag släpper lös Bamse och de rullar runt i snön och hon tuggar på Bamse så han blir genomblöt. Jättebra, tänker jag, nu sover han gott när jag är borta. Janne skulle ta eftermiddagspromenaden sen. Så rusar Zinja iväg för att hälsa på Sudden som är ute och går, modell terrier, Cane terrier kanske? Bamse efter och han ger sig på Sudden och slagsmål uppstår! Nå, inget blodvite och Bamse är ju trots allt mycket mindre så skulle det bli allvar så skulle Bamse gå ut som förlorare ur striden. Vi sa hejdå till Zinja och hennes matte och började pulsa hemåt. Zinja ville inte släppa Bamse så hon hängde efter en bra bit innan hon gick tillbaka.

När jag sen höll på att klä om för musikalen, ropar Monica att det står en stor svart hund utanför. Bamse hör och blir skogstokig. Jag klädde på mig "hundkläderna" igen, tog Bamse i koppel och gick iväg med jyckarna. Det var Zinja, förstås, hon ville inte skiljas från Bamse. Vi hittade Zinjas matte bakom vårt hus. Bamse verkar ha en märklig effekt på stora svarta tikar ;O)

                    
                     Bamse och Nova, rottweiler.

Snöandet och polisbilen
Så begav vi oss av då, snöade gjorde det nåt otroligt. Vid Karolinska sjukhuset började en bil bakom mig blinka med helljuset när jag gjorde en omkörning och jag svor över stressputtar... jag avslutade omkörningen och bytte fil. När vi sen kom i jämnhöjd med Danderyds sjukhus händer det igen och då blir jag förbannad och trycker två gånger på bromspedalen så bromsljusen blinkar. Jag avslutar omkörningen och glider in framför bilen i högerfilen efter att ha nått ett ofarligt avstånd i snömodden... Det var en polisbil som ville om mig! Men så tänkte jag att vad f-n, har de utryckning får de väl slå på blåljusen och har de inte utryckning ska de ge 17 i att stressa bilister i det väglag som rådde!
Vägarna var ömsom bra och ömsom moddriga hela vägen upp till Norrtälje... men allt gick bra :O)

Kinarestaurangen och Norrtälje
När vi åkte uppåt Norrtälje så finns det ju ett antal skyltar med "välkommen till Norrtälje" osv, dessa skyltar har oxå Norrtäljes vapen. I rondellen vid Norrtäljes infart finns ett jätteankare. Monica tyckte att dessa ankare var felvända och påminde om satanistkors... och när hon säger det kan ja faktiskt hålla med lite. Det känns ju lite upoochner...?


Norrtäljes vapen                             Tullportsgatan i Norrtälje, Kwang Chow - kinarestaurang

När vi sen kommer in i Norrtälje och möter tunga, svarta vinterklädda människor viskar Monica: "Mamma, de ser ju faktiskt ut som zoombies"... jaa, lite läskigt var det! Men vi försvann snabbt in på kinarestaurangen och åt goda små friterade räkor. Vi har gått mycket på den restaurangen när vi hade landet kvar på Lågarö :O)

                  
                     Portionerna för 100 kronor är rejäla!

"Den stora gåvan"
Så åkte vi vidare ut till Rådmansö kyrka!


Det är mörkt och svart på landet! Tur att bilen har helljus!


Det är mörkt vid Rådmansö kyrka oxå.....     men mamma skyddar mot zoombies!


Vi tände ljus i vapenhuset. Enkel och vacker ljusbärare!

Musikalen var fantastisk! Det var Rådmansö Kyrkokör och några solister som framförde den. "Den stora gåvan" handlade om Maria bebådelse och fram till Jesu födelse, ett julspel kan man säga, men inget skådespel utan mer som en konsert. Och vad de var duktiga! När de tog de sista otroligt höga tonerna rös jag i hela kroppen och jag fick anstränga mig för att inte tårarna skulle rinna. Tänk att så förhållandevis få personer kan låta så mycket, endast 4 män kanske 12-14 kvinnor, varav mina föräldrar var två av dem! Pappa var otrolig i basen och han hördes ju väl, de var ju bara var 2 basar... ja, det finns väl bara ett ord för att beskriva det hela: WOW! Och mamma sen som ansvarade för andakten och inledningen då inga av prästerna ville närvara. Det gjorde hon strålande! Och jag kan bara beklaga var prästerna. Hade de vetat hur bra detta var skulle de slåss om att få hålla andakt!

Taxin i Vreta
Men allt har ju ett slut, även detta. Monica och jag tackade nej till fika mm för vi hade ju en lång väg hem och vi var osäkra på väglaget. Monica var väldigt störd på sin täppta näsa och vi hann till Vreta handel. Vi kom dit 10 i 8 och de stängde 8. Hon fick tag i nässpray och GODIS! Så åkte vi ut till Kapellskärsvägen igen, men istället för att svänga mot Norrtälje och Stockholm så hamnade vi på andra sidan vägen. Det stod nämligen en taxi i refugen. Han kom inte loss för all snö. Han stod inte där när vi svängde in, men nu vevade jag ner rutan och frågade om han behövde hjälp och det gjorde han. Jag körde över vägen och parkerade bakom refugen så bilar skulle kunna köra förbi åt båda håll, sen gick Monica och jag och försökte knuffa. Snart kom en bil till och mamma-pappa-tonåring kom till undsättning. Vi började sparka bort snö från hjulen och försöka gräva fram bil-nosen för hjulen hängde fritt och han hade kört fast på magen. Inte nog med det, det visade sig vara en färdtjänstkörning dessutom så Monica tog den frusna oroliga kvinnan så hon fick sätta sig i vår bil medan vi jobbade. Hennes man stod bredvid och tyckte det hela var ett äventyr. Sen kom 3 finska män som bara kunde lite engelska och ingen svenska. Mannen som åkte färdtjänst med sin fru kände handlaren i Vreta så han gick över väegen och fick låna en skyffel och det var nog bra, för då kunde vi gräva ut bilen. Jag fick sitta i taxin och köra back när så många som kunde få plats runt bilen knuffade och så ... WROOOM ... var vi lösa!
Lite kul var det. Stämningen var god och det var kul att lite i ögonvrån studera vem som tog kommandot och alla kreativa förslag till lösning som for genom luften. Att jag hamnade i taxin handlade ju om att jag var kvinna (fysiskt svagare) med körkort (vilket inte de andra kvinnorna hade), men ändå var det outtalat. Pappan i bilen som om efter oss var ledaren medan finnarna i synnerhet var väldigt kreativa i sina viftande förslag att knuffa bilen sidledes osv. Vi hade lite roligt helt enkelt, ingen var skadad och inte taxibilen heller, och efter 20 minuters intensivt grävande och wroomande så ... ! Taxichaffören var så otroligt tacksam.

Kameran

                               

Vägarna var betydligt bättre på hemvägen. Kvällen var klar och snöfallet hade upphört. När vi kom hem berättade vi om våra äventyr (nå, vi hoppade över zoombisarna) ... och efter en stund började jag titta efter min kamera, jag hade ju (som synes) tagit några bilder och tänkte skriva en blogg, sen gå ut med Bamse. Men kameran, min nya kamera som jag köpte på juldagen, gick inte att finna nånstans. Vi letade igenom alla kläder, alla rum jag hunnit gå in i sen jag kom hem, jag tog med mig Bamse på kvällspromenad vilken både började och slutade i bilen. Monica och jag gick igenom när hon hade kameran sist och tillslut fanns bara två alternativ. Hon hade haft kameran i handen och lagt upp den på instrumentbrädan när hon gick in på Vreta handel... så antingen ramlade den ut där eller så snodde den gamla damen den. Efter en stunds konfererande och diskuterande tog Janne och jag beslutet att åka upp till Norrtälje igen. Vi åkte halv 1 inatt... och KAMERAN LÅG I SNÖN PÅ PARKERINGEN vid Vreta Handel!!! Vi var ju de näst sista kunderna för kvällen (finnarna som oxå hjälpte taxin gick ut efter Monica) så inga andra kunder eller snöröjningen hade varit på parkeringen efter oss. Den låg där, i sitt fodral, och bara nån minusgrad, så den hade varken frusit sönder, blivit blöt eller överkörd!

                         

Vi kom hem halv 3 imorse. Sov till 10 när Bamse väckte mig... och nu har jag fått skriva av mig lite. Nu måste jag börja med tentafrågan om makt, status och prestige... kanske några närande köttbullar först?

Buddha!

Nu står Buddha på tur. Har två frågor kvar i religionssociologin, men jag har bara ett par timmar på mig idag så jag tänkte renskriva anteckningar om Buddha. Har inte kommit nånvart än p.g.a sovmorgon, hundpromenad då jag träffade ytterligare en kunnig kvinna som delade med sig av sina erfarenheter av sura hanar. Jättebra när dessa människor tar sig tid att stanna en stund, för Bamse får oxå tid att lugna ner sig och kan faktiskt vistas invid dessa hundar han blir så galen på! Så fort tentorna är över ska jag läsa hundböcker!!! Måste förstå vad som händer med honom!


Drutten fick en hel tomat till frukost!

Känner inte särkskilt för att ge mig ut med bilen i em, men vi får se... Bara man tar det lugnt brukar det gå bra! Men det vräker ner här nu! Nej ... intenet off for now!

Allport och Fromm

Japp, nu har dessa gubbar fått sig en duvning oxå. Eller snarare jag! Hur jag lyckas har jag ingen aning om, tycker bara det tar en grym massa tid att hålla på med översättning. Sen vet man inte vad läraren vill ha med, hur mycket osv. Vet bara att han har sagt att det får inte vara för många sidor, max 2 A4 per fråga och det tänker inte jag lämna in. Skriver ungefär 1,5 på varje fråga ... Innehåll snarare än textmängd sa han, men innehållet kan man ju alltid undra över. Jag har hittat fyra typer av religiositet när jag läst om Allport och Fromm, men det kanske finns ännu fler som inte jag förstår att de räknas till "typer". Men jag släpper Allport och Fromm nu. Svaren söks i 1600 sidor engelsk teologisk litteratur så det vore nästan konstigt om jag hittade allt, får vara glad om jag hittar det som räcker för G-nivå!


Freud                                       Allport                                 Erikson

Jung                                         Fromm                              Guggelutt

Internet la ner i flera timmar så jag fick använda en riktik hederlig gammal ordbok oxå, det var faktiskt lite roligt till motsats från att hålla på med online-varianten. Online kan bli jättetokigt då den bara ger ett förslag men ordboken i pappersformat har ju faktiskt ett antal förslag vilket gjorde det lättare. Sen körde jag lite både ock när internet hoppade igång igen. Men det tar tid!

Nu har Janne kommit hem från sina äventyr med min morbror, Tim och Bekki har klivit upp, Monica och Bamse har kommit hem efter sin jättepromenad och jag tror jag ska värma lite middag åt mig... och åt gubben oxå kan jag tro. Det finns lite köttfärslimpa kvar så han slipper köttbullarna :O( Sömntutorna har börjat med egen middag nu + Monica är veggis så det blir nog bra. Ägna kvällen åt Buddha kanske?

              
               Min goda uppvärmda lunch - köttbullar!!! Med massa söt lingonsylt!

Freud, Jung och Erikson

Nu lämnar jag dessa gubbar för ett tag och går vidare till Allport och Fromm. Bekki och Tim sover fortfarande, snart är de oxå inne i vardagstrallen. Janne har åkt till min favoritmorbror för att hjälpa honom att köpa tvättmaskin. Hans fru är ordenligt sjuk så de behöver nog en sån nu och slippa tvättstugan. Jag skickade med en omgång köttbullar och potatis till dem för hon kommer hem på permis från sjukhuset nu ett par dagar...

                     

Monica har tagit med sig Bamse till Huddinge. De har gått dit och ska ut och promenera med hennes styvmor idag. Sen ska hon gå hem igen framåt em/kväll. Värdefull hjälp för mig idag.

Jens kommer hem mellan varven och säger hej. Han har bott hos Sandras familj i 3 månader nu... Igår ringde han och berättade att han fått penicillin och örondroppar. Han har lyckats dra på sig en öroninflammation. Han har varit förkyld i ett par omgångar i vinter och det bryter ut om och om igen, antagligen går han och jobbar för tidigt. Jag menar, han har ett ganska fysiskt ansträngade jobb i kalla lokaler på gocartbanan. Han har gått ner en ruskig massa i vikt oxå, jag tyckte han sa 15 kilo men det hoppas jag inte stämmer... Jag har ju så grymt taskigt minne... men han har verkligen gått ner en hel del!

Nu åker internet av, skärmen är redan laddad med hemtentan och jag har mina förnödenheter hos mig!

                        

Att få spel!

Pluggade ett par timmar, gjorde riktig lunch eftersom vi har riktig mat hemma efter morgonens shoppingäventyr på Willys. Bamse fick komma ut en timme i skogen. Jobbade vidare med hemtentan ett tag, men vid fyratiden fick jag bryta. När vi kom hem med maten så var jag tvungen att ta fram en 2,2 kilos förpackning med köttfärs som legat i frysen sen innan jul, annars hade inte pytt, kyckling och annat ätbart fått plats. Vansinnig vacumförpaccning med lika mycket "luft" som köttfärs. Tinad köttfärs måste ju tillagas så jag hade planerat en köttfärslimpa och köttbullar på resten. När jag gjort klart köttfärslimpan och skalat potatisen skulle jag ta fram en större ungsform att ställa under limpan eftersom den "kokade över" i ugnen och jag ville slippa skura ugnen sen. Då kom halva skåpet över mig, ner över handdiskade kastruller, knivar och skärbrädor som ingen orkar plocka undan. Dessutom slog den sönder mitt dricksglas som stod där... så jag svor eder så det förslog. Av med kötttbullspannan, stänga ute hunden från köket, skölja all rendisk och dammsuga. Sen igång med köttbullarna igen. 150 köttbullar och två timmar senare var maten äntligen klar. Köttfärslimpan var god, men delar av famlijen klargjorde sin avsky för köttbullar... Sen ut med hunden. Försökte skoja med familjen om disk som trollades bort. När jag kom hem en timme senare var bordet avtorkat och fint men allt hade flyttat sig till diskhon. Det var ju nydiskat i diskmaskinen och den måste ju torka innan man kan ta hand om den... så det var bara att sätta igång med det då. Sen skulle jag in i duschen och jag märkte inte att duschmunstycket var riktat mot taket så jag och hela duschrummet fick en ordentlig kalldusch först, sen när jag ska ta schampoot så var det slut så jag måste ut i hallen, naken och blöt, för att hämta nytt. När jag till sist skulle tvåla in mig kom en annan flarra nedfarande och landade på min tå... vid det laget kände jag att nu tappar jag förståndet och blir helgalen. När jag var klar dundrade jag ut till familjen och sa att det ni ska ha kvar i badrumsflaskväg ska stå på tvättmaskinen ikväll, för imorgonbitti åker samtliga halvfulla och tomma flaskor i soporna!

Sen tänkte jag fortsätta plugga en stund, men ryggen värkte, huvudet oxå.. och jag var jätteledsen, så jag la mig på sängen. Nu har jag legat där en bra stund, Monica har pratat med mig en halvtimme så jag har fått spy min galla över hur svårt det är att samsas i ett hushåll och vilken skiteftermiddag det varit. Gick upp och bad Tim och Bekki ta ut Bamse sista promenaden och Tim lovade att han skulle det. Själv har jag knaprat i mig Alvedon och tänker lägga mig. Vad jag ska göra imorgon tänker jag inte skriva ut får då brukar det inte bli så, och  nu bara MÅSTE jag... och jag VILL verkligen. Har inga jättekrav på underverk, men ett poäng över G så jag åtminstone kan visa upp att jag examinerats på baskursen. Jag vet ju att jag har kapacitet för VG men jag har inte ambitionen... syftet är tillfrisknande och inte prestation. Det är en annan kamp.

Pluggtugg :DEn oväntad uppmuntran i råplugget :o)
Monica har shoppat lite på Lagerhaus och tänkte på sin
tenta-svettiga moder. Det var väl gulligt!


Nu så....

... är det bara att sätta igång. Böckerna är laddade, tentan på skärmen, internet ska av.

Gick upp klockan 8.00 imorse, taggad som bara den. Fick ett mail igår om att omtentan av hindu/buddha-kursen blir den 13:e... och hemtentan ska vara inlämnad den 12:e... så nu rackarns gäller det att ligga i! Omtentan skulle vara den 18:e sa min lärare så jag har lagt den åt sidan, men nu är det bara ett läge som gäller och det är FULLT ÖS! Efter en kortare morgon-Bamsenad än vanligt åkte Monica och jag för att handla på Willys. Frys och skafferier gapar tomma och mat måste man ju ha. Bamse skithund passade på att rymma när vi bar in kassarna, först blev jag arg, sen fortsatte jag bära in och stoppa i kyl och frys... SEN gick jag ut i skogen för att få tag i Bamse rymmare. Inga problem. När han såg mig komma (kopplet gömt i fickan) fullkomligt rusade han upp i min famn. Skogen var inte lika rolig utan mamma tydligen. Sen var det pussar och beröm när mamma har en så duktig pojke som kommer in så fint. Han var full med is i pälsen eftersom jag var tvungen att duscha vissa delar av honom efter morgonsvängen så nu ska jag jobba hårt med tentan ca 1,5 timme innan vi går ut en riktigt lång sväng.

Så... Hepp hepp!


         Embroidery in progress ;O)

Plugga plugga ^^

Idag har varit en bra plugg-dag. Förra hösten träffade jag en klasskompis från min gamla skola, Adolf Fredrik (skolan heter så), och vi har fått upp en bra kontakt. Hon hjälpte mig att fokusera till min första tenta och nu bad jag henne om hjälp med hemtentan. Har kört SÅ fast! Ämnet är spännande, jag har älskat varenda föreläsning... men jag får inte glömma att psykologi på engelska är svårt och att jag har varit sjukskriven i olika grader i nära två år så jag FÅR INTE begära för mycket av mig själv. Igår lyckades jag skriva ner i vilka böcker, kapitel och sidor svaren på frågorna finns och idag har Su hjälp mig att översätta från den knepiga engelskan till svenska. Hon har växt upp i ett engelskspråkigt hem och fattar nyanserna och sammanhangen bättre än jag, men det var skönt för mig att höra att även hon tyckte det var knepigt att förstå Freud och Jung mellan varven. Jag har verkligen känt mig urblåst! Efter en tuff pluggdag känner jag mig mer insatt i ämnet och inte alls lika "lost" längre. Om du läser det här, Su, så vill jag verkligen att du ska veta hur mycket jag uppskattar din hjälp och din pushande! Jag har nästan tänkt att strunta i att examineras på denna kurs för jag har haft ångest. Nu känns det lättare igen och jag är näääästan säker på att jag kommer klara det! Även om det kan bli nåt komplement. Men skit samma, den dagen den sorgen :O)

                            

Nu ikväll har jag unnat mig själv att ta det lugnt. Broderat och tittat på TV. Nu ska jag ut sista Bamsenaden. Janne slutade sina "oxveckor" i morse och har börjat sin lediga vecka med en brakförkylning. Hoppas han kan sova bort en del till imorgon. Bekki och Tim kom välbehållna hem från en dygnstripp till Jönköping och Monica har varit med Linnéa och godisarna på Järnvägsmuséet.

Dagen efter...

En lugn dag. Bamse skällde kl 3 inatt så då var jag ut en sväng med honom. Vaknade igen vid 8 men gick upp först kvart över 9. Bamse hade gjort vad han skulle klockan 3 så vi åt frukost innan vi gick ut en längre promenad. Har hittat en ny och lite längre runda på ca timmen. Vi börjar i Älvsjöskogen, kommer ut på gatorna i Stuvsta och avslutar på gångvägarna som leder mot Ormkärr. Trevligt. Innehåller allt liksom.

Har mest suttit och slitit med mina böcker idag + gick en 40-minutare med Bamselito. Ringde förtvivlad till mamma på eftermiddagen för det jag läste stämde inte alls med läsanvisningarna och jag trodde att jag blivit helt dum. Jag menar, teologiskt fackspråk på engelska är tillräckligt svårt, men när man tror man ska få svar på en fråga i ett kapitel som ska handla om nåt... och så står där nåt helt annat! Jag trodde jag blevit helt galen. Men senare på eftermiddagen kom jag på vad som fattades och då blev livet enklare. Vi har tre tunga böcker på engelska, men en ska finnas på svenska och då ska vi bara använda del 2. Problemet var att den gick inte att få tag i alls, så de flesta på kursen har köpt den engelska och då innehåller den både del 1 och del 2...men när läraren skrivit sina läsanvisningar så har han gått efter den svenska boken så kapitlen stämmer inte nånstans. Jag har läst och läst och inte fått ihop ett enda någe innan jag fattade vad som var problemet. Nu har jag kommit så långt att jag skrivit upp i vilka kapitel svaren finns, så imorgon ska jag iväg till en kompis som ska hjälpa mig att plugga. Det blir mycket roligare när man är två!

Var ute med Bamse en lång runda till på kvällen, har sett "Morden i Midsomer" och broderat på indianflickan. Är snart klar med hennes hår oxå. Nu ska jag gå en sväng med Bamse och nanna sen, imorgon blir det plugg-plugg-plugg ^^

                           
                            Är glad att jag slipper skotta fram denna bil... 
                            men de kanske väntar tills våren innan de tar nästa tur

Nyårsafton 2010-11

Först vill jag säga tack till Bella och Rickard som ordnade festen! Sen vill jag säga tack till alla barn med respektive samt barnbarn inklusive Bamse och Diesel som gjorde festen till den roligaste jag varit på på länge! De bilder jag publicerar hoppas jag var och en tycker är OK, jag har frågat alla om det är OK att de syns på bild och fått okej på det. Vi hade väldigt roligt där samtliga bjöd på sig själva (utom möjligtvis Bamse som prompt skulle skälla ut Diesel vid varje tillfälle som bjöds, som i sin tur tog det väääldigt soft). Det bjöds på fantastisk fläskfilé med potatisgratäng och pannacotta med jordgubbsås, kareoke och fyrkverkerier!

             
Marschallen Monica tände på vår trappa innan vi åkte!


Älskar denna bild. Älskar min nya kamera som tar så bra bilder.
Denna bild på nyaste babyn och nyaste familjemedlemmen.

 
Jag tror Matte behöver lite pisk med              Rickard är en suverän kock!
lasersvärdet!


Carpe Diem ...  och ........            en Pippi Långstrump-flicka!


Ängla                                                         Thyra


Justin


Me myself and I i sop-påsen!                      ...and mi dog!


Mina fina barnbarn! Thyra, Ängla och Justin!


Bella och Ängla sjunger om Pippi Långstrump

                         
                          Vilken låt det är vet jag inte... men Thyra lever sig verkligen in i den!


Diesel ser verkligen ut att ha ett grönt och ett gult öga!
Killarna kunde oxå släppa loss i kareoken! Nästa gång får jag visa att jag oxå kan,
denna nyårsafton hostade jag så fort jag försökte ta en ton. Men Metallica! Vem kan motstå?

Vi kom hem vid 3, nöjda och glada vädret till trots! Och det jag lovade berätta idag? Jo, bara att Janne och jag varit förlovade i 20 år... men eftersom han jobbar så intensivt just nu så blev det "bara" en chokladtårta på Heron City! Trots att ungarna trodde jag utlovade "snusk" när jag sa att jag skulle "rå om" honom i em... hörni tjejer i min ålder... hur tolkar ni "rå om"? Jag skulle aldrig ens i min fantasi skriva om nåt privat i en öppen blogg! Än mindre blotta dylikt på ett fik i Heron!!!!


Chokladkaka med Latte på Georges i Heron City!

RSS 2.0