Nyårskrönika 2017

Nästa år blir det jubileum! Det är nionde året i rad jag skriver nyårskrönika! Jättekul! Här har du mitt 20092010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och nu kommer 2017.
 
Januari gick i pluggets och de korta resornas tecken. Jag jobbade högintensivt med uppsatsen i början av januari och kunde skicka den till Oslo för-handledning. Vi åkte på en kryssning, begravning på Åland, vi var en sväng över till Oslo och jag samt kollegan rekade Hälsingland inför årets kulturresa. Jag träffade också en "gammal" vän som jag inte sett på länge.
 
Rambo kollar in chihuahuavalparna!          Oscarsborg, Söderhamn, i vinterskrud
 
Februari gick fort. Väldigt fort. Men så hände det väldigt mycket oxå. En fin dag att nämna var Kyndelsmässodagen. Linnéa illustrerade jungfru Maria under predikan och Edwin var Jesus. Jag fyllde år och blev rejält firad, jag tatuerade mig och vi köpte både husbil och systemkamera. Mindre kul var att mina föräldrar fick ta bort sin trotjänare Hagge och min morbror blev riktigt dålig och hamnade på sjukhus. Vid Knyppelpinnarnas årsmöte blev jag omvald till ordförande ytterligare två år.
 
 
Mars blev en starkt känslosam månad. Våren kom med tranorna, det snöade igen, vi firade Världsböndagen i Flemingsberg och jag provade på plåtslöjd. Min morbror kom aldrig hem från sjukhuset utan hamnade på hospice där han somnade in. Bara en vecka senare höll jag ett föredrag om min forskning på Erstas kårstämma, nervöst till tusen, men det gick över förväntan bra.
 
 
April kom och gick. Jag gick ner 20% i arbetstid och arbetade intensivt med uppsatsarbetet. Morbror begravdes i Allhelgonakyrkan. Jag träffade ännu en vän jag inte sett på länge och vi besökte Kungsträdgården och njöt av körsbärsblomningen samt gick förbi Drottninggatan och minnesmärket efter terrordådet. Vi firade också Janne i en blandning av milt vårväder och häftigt snöfall. April april...
 
 
Maj var händelserik! Jag skickade in uppsatsenVårresan med daglediga gick i Röde Orms fotspår och så åkte maken och jag på en rundresa i Förenade Arabemiraten. Vi besökte Abu Dhabi, Dubai och Fujairah.
 
 
Juni präglades av knyppling och resor. På nationaldagen satt föreningen Knyppelpinnarna och knypplade vid Görvälns slott och efter midsommar åkte jag till Vadstena för en tvåveckors kurs. Däremellan hann jag åka samma kompis som i januari, en kompis som har både hästar och hundar. Med jobbet åkte jag på kulturresa som i år gick till Hälsingland, en dagsutflykt Parken zoo samt en härlig helg på hemmaplan med barn och barnbarn. Midsommar firades hos grannarna i deras bubbelbalja. Jag fick oxå det underbara beskedet att uppsatsen blivit godkänd = jag innehar nu en master i diakoni och det innebär oxå att fyra års halvtidsstudier i Oslo är avklarade.
 
 
Juli spenderades till att böra med i Vadstena på knyppelkurs. Jag jobbade två veckor till, sen började en skön semester vars första vecka spenderades hemma då vi var hundvakt till Minou, Linnéas hund. Sen åkte vi ut med båten.
 
 
Augusti - semester! Vi var ute 2 veckor i kustbandet med båten, hälsade på släktingar och vänner. Sen tog vi husbilen och åkte över till Åland där vi spenderade tid med släkt och vänner. Augustis två sista veckorna var jag åter på jobbet, varav de sista dagarna spenderades i Tyskland på en arbetsresa i Luthers fotspår. Intensivt och intressant. Vi fick inte bara följa i Luthers fotspår utan det blev också en resa på liv och död när en man i ett annat sällskap rasade ihop och fick hjärtstopp på väg upp till Wartsburg. Detta gav mig en rejäl tankeställare, jag dras ju själv med diverse krämpor och övervikt i kombination med ett stressat leverne, väl medveten om riskerna fortsätter jag ändå i samma spår. Man vet ju inte om man får uppleva morgondagen, typ?
 
Wartburg

Äventyren fortsatte i September. Förutom att jobba åkte maken och jag ner till Gotland och hälsade på ett par som vi träffade på resan till Förenade Arabemiraten i maj, jag tillbringade en heldag med äldsta dottern och hennes familj ute på Stallarholmen på en Alpackafarm, supertrevligt. Jag blev riktigt arg och skällde ut min läkare och fick därmed också hjälp med den värk som besvärat mig hela sommaren, vi plockade en hel del svamp och avslutade månaden med en helg hos mina föräldrar där vi hjälpte dem att städa garaget och göra höstfint i trädgården.
 
Gotlandspannkaka
 
 
Även Oktober var händelserik. Ängla fyllde hela 10 år! Höstresan gick till Borlänge, till Jussi Björlings hemtrakter och Sahlins strutsfarm. En förfrågan till mina kusiner på senvåren om jag kunde få köpa morbrors lägenhet för att slippa pendla bejakades. Sen kom semestrar och en bankkvinna som inte hade särkskilt bråttom i vägen... jag fick nycklarna redan under sommaren och bodde av och till i lägenheten för att kunna röja i dödsboet, men 6 oktober blev lyan min!  Bamse fick spendera några dygn på djursjukhuset då något fastnat i tarmen och han skulle opereras, men föremålet började röra sig och löstes upp så vi slapp operationen. Mamma fyllde 80 år och sista helgen i månaden åkte jag på knyppelmässa i Slagelse, Danmark.
 
 
November blev en otroligt känslosam månad. Den började med ännu ett dödsbesked då en av mina svägerskor valde att avsluta sitt liv. Veckorna som gick präglades starkt av detta då min syster valde att följa sin fru "från snaran till graven". Det var dock ett fantastiskt bra sätt att sörja på. En väninna snickrade kistan, jag fick bädda den, släktens kvinnor hjälptes åt att klä henne och männen kom in för att hjälpa till vid kistläggningen. Det blev vackert och värdigt. Jag missade begravningen för jag valde att åka på den bröllopsresa till Thailand vi planerat sen januari. Maken och jag firade 25 år som gifta den 25 november.
 
Tsunamimonumentet i Khao Lak
 
Det bidde en bamboo-tattoo också
 
Vi kom hem den 3 december och i veckan som följde blev jag rejält förkyld, men det gav sig i god tid före Lucia. Då var jag med på Novas första Luciatåg. Efter ett drygt år av planerande så öppnade knypplarna på ABF även knyppelutställningen den 15 december. Den hänger fram till 26 januari nästa år. Det känns faktiskt rätt stort! Trevligt julbord med jobbet på Hågelby, och en stilla julafton hemma med bara Janne och djuren. Jätteskönt. Nyårsafton kommer att firas på samma sätt.  Året har minst sagt varit intensivt, men nu är det tillända och vi blickar framåt, mot ett nytt fräscht 2018 🥂
 
 
🥂🎉🍾🎊🙏🙏🙏 GOTT NYTT ÅR 🙏🙏🙏🎊🍾🎉🥂
 

Från svenskt julbord till libanesisk buffé

Några riktigt bra arbetsdagar har passerat sen sist.  En Annandags Jul firades i Södertörnskyrkan med 200 gäster och frivilliga. Ett bra samarbete mellan Huddinge församling, Södertörnskyrkan, Stuvstakyrkan, Lions och Majblomman med fantastiskt julbord, glögg, dans kring granen, tomte och julklappar samt en fin avslutning med andakt och O Helga Natt. 
 
 
Onsdag och torsdag spenderades på arbetsrummet. Rensa, sortera, summera, omstrukturera, administrera fonder och samtal. Ett par dagar till så kommer jag ha en fungerande nyordning i ett rasande välstädat arbetsrum samt så kommer mina mail uppta minimalt utrymme på servern. Effektivt och minimalistiskt! Men jag är inte där än 🙄
 
 
När jag kom till lyan igårkväll hade Janne redan dykt upp. Hundarna blev lyriska redan innan vi gick in i hissen, och mycket riktigt, Janne hade åkt lilla hissen upp nån halvtimme tidigare, samma hiss vi klev in i. Snacka om luktsinne! Jag bjöd på gårdagens rester, en julpasta Carbonara gjord på julskinka och julost, riktigt god om jag får säga det själv. Klockan var bara sex när vi var klara... och jag fick för mig att jag ville åka på konsert! Janne hade huvudvärk och gick inte att övertala, men jag åkte iväg till Huddinge kyrka och gick på Tomtekörens julkonsert. Den piggade upp! Att gå runt och vara konstant trött i detta vintermörker, och så unna sig själv något så speciellt som att lyssna på en bra manskör, en duktig gosskör, en otrolig bas-solist som gjorde en suverän final med "old man river"och en goss-sopran som sjöng "Ser du stjärnan i det blå" med bravur, och när han prickade sista superhöga tonen tonen klockrent så rös jag från korsryggen upp i bakhuvudet så nackhåren reste sig.
 
 
Idag har jag varit på hembesök med datorn. Jag ringde in till jobbet, allt var lugnt där så jag blev kvar till efter lunch av oantastliga skäl. Hämtade hundarna vid tre, promenerade dem och åkte till Solna och firade faster som fyller 70 år idag. En härlig libanesisk buffé och trevlig samvaro med släkten.
 
 
Tillbaka till lyan, ge hundarna middag, packa och diska, rasta hundar och åka hem med ett själavårdande samtal i luren....

Nästa gång jag återser lyan är det nytt år!
 


Jul, jul, strålande jul

 
Vi har haft det så skönt i helgen! Efter att ha röjt lite i lyan i lördags åkte jag hem. Janne hade satt upp julgranen och den lös så fint när jag kom hem. Han själv kom inte hem förrän senare på kvällen efter sitt extrapass på jobbet.
 
 
På julaftonsmorgon sov vi länge, sen förberedde vi julmaten. Janne köpte en jättesöt köksgardin med domherre-honor på i veckan och jag ville ha en likadan till lyan, så eftersom vi inte hade något annat för oss åkte vi till Solberga för att köpa den. Men jag kom ordentligt i shoppartagen och köpte julgardiner till både vardagsrummet och köket, handdukar, en tomte, en dörrmatta, ett par fleecefiltar, småkuddar, ja allt möjligt smått och sött till lyan. Affären stängde klockan två och då åkte vi hem för att ta ut hundarna och gå över till grannen med en chokladkartong.

Det blev gratinerad hummer och grillad ryggbiff med potatisgratäng till middag. Vi skulle ha risalamalta till efterrätt men den orkade vi inte, det blev risalamalta till frukost idag istället. 
 
 
Janne stack till jobbet strax efter fem imorse, jag gick upp många timmar senare. Dagen har bjussat på lugn och ro, långpromenad med hundarna och så har jag skrivit nyårskrönika. Det har varit ett oerhört intensivt år så det har tagit sin lilla tid, men jag gillar den där års-summeringen. Det blir nionde året i rad jag summerar året i en nyårskrönika.
 
 
Nu har maken kommit hem och vi ska fixa lite mer jul-aktig mat idag. Lax med pepparotsgrädde samt julskinka och prinskorv med grovkornig senap. Rödbetssalladen har varit slut i alla affärer vi letat i så det blir kolhydratfritt idag. Nom-nom-nom!
 
Imorgon jobbar vi båda två, Janne jobbar dubbla pass och jag på gemensam jul... och svärmor ska vara hundvakt...

Dan före dan

Nu är vi snart framme vid det nya året, det ser jag fram emot... mycket! Detta år har såklart bjudit på glädjeämnen, men en hel del har varit bra träligt, tycker jag! Jag ger inga nyårslöften längre, men jag vill minnas att jag hade en önskan inför detta år, en önskan om att få längta och känna förväntan... Vet ni, nästa år kommer jag bara att ta livet som det kommer. 2018 ska inte jinxas! Att se fram emot en ny fräsch årscykel kan väl inte vara fel?!
 
 
Veckan som gått har varit förvånansvärt lugn. Det brukar komma många spontana besök veckan före jul och jag har lämnat stor plats i almanackan för dessa, men de har uteblivit. Jag hade planerat att städa rummet under mellandagarna, men började jag med redan i onsdags. Papper åker i tuggen eller läggs i återvinningen, pärminnehåll kasseras och nya innehållsförteckningar upprättas, mail sorteras bort, det nya året kan kanske eventuellt begynna i ett fräscht rum! Vi får se vad mellandagarna bjuder på. De brukar vara lugna, men såklart finns inga garantier.
 
 
Jag har oxå hunnit planera våren med en kollega och spånat kring diakoni med chefen, tagit fikaraster och på så sätt umgåtts med arbetskamrater jag inte arbetar med i verksamhet.
 
I tisdags hade hela pastoratet gemensam jullunch på Hågelby gård. Ett bra julbord för ett bra pris i en fin miljö. 
 
 
Igår valde jag att inte åka hem utan tillbringade ännu en natt i lyan. Jag lämnade julklappar hos Monica och hade ingen lust att stress-städa och släpa packning för att sen sitta i julköer, komma hem sent bara för att säga gonatt till Janne. Han gick upp kl 4.40 imorse för han jobbar ett 12-timmarspass idag, så det är tomt hemma.
 
 
Nu ska jag snygga upp lite i lyan efter hundarnas framfart, vattna blommor och diska, bädda rent och vira en ljusslinga runt balkongräcket... och hoppas på att jag är ensam på vägarna framåt kvällen 😅

Summerar en bra vecka!

Lite småseg start på veckan då förkylningen inte släppt greppet riktigt, men fullt ös på jobbet med bland annat många besök. Jag åkte på jobbets Luciafika kl 8.00 i onsdags och det gjorde att jag verkligen fick en känsla av julstämning, härligt! I många år nu har jag skalat bort det mesta av julfirandet. Sen barnen blev vuxna är det inte samma sak och dessutom har Janne jobbat julen många år i rad nu. Han kan ju inte styra sitt skiftschema. Oftast har jag firat julafton med nåt/några av barnen, antingen otraditionellt på restaurang eller julmatsfritt hemma, men oxå med skinka, tomte, krubba och gran, beroende på om det varit barnbarn med eller inte. Tack vare jobbets Lussefika infann sig nu lite härlig julstämning, utan hets. Efter fikat tog jag med mig en julblomma och åkte på hembesök. Och efter hembesöket hämtade jag en kollega och tre julblommor till och åkte på ett mycket uppskattat besök hos Kvinno- och tjejjouren.
 
 
Och efter det besöket och lunch med kollegan plockade jag upp Novas bonusmormor för att åka på Novas första Luciatåg! Hon var en pepparkakstomte ❣️ Jättefint! Men vi ombads att inte publicera bilder på nätet och det respekteras givetvis! Men Torsdagsträffens Luciatåg får publiceras!
 
 
På fredagen jobbade jag hemifrån några timmar för på dagen hände det grejer! I ett år har knyppelkursen på ABF i Strängnäs planerat en utställning på Multeum och i fredags var det dax. Med cider och bondkakor som kommunen bjöd på, och ett kort tal som jag förberett om knypplingens historia, invigdes utställningen. 
 
 
Pga sjukdom fick en av kursdeltagarna ett stort ansvar i hängningen av utställningen och det blev så himla bra!
 
 
Lördagen ägnade jag åt pappersarbete för Knyppelpinnarnas räkning. Kallelser, verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, årsmöteshandlingar... sen broderade jag till kl. 01.30 och det ska jag fortsätta med idag. Jag har broderat en stund varje kväll denna vecka på ett broderi som blivit liggande några år, men nu händer det grejer!
 

Åter i sadeln

Några halvdassiga dygn sen senast men nu på bättringsvägen. Jag hade en väninna från Åland, tillika sjuksköterska, på övernattning i lyan mellan torsdag och fredag. Hennes kommentar när jag velade mellan att gå till jobbet eller inte på fredagen var glasklar; "men du är ju sjuk!". Tack! Alltid skönt med experter som uttalar sig! Jag mailade mig sjuk och framåt eftermiddagen  preppade jag mig Alvedon och Ipren för att kunna köra hem.
 
 
Helgen har avnjutits i ett töcken. Maken har tagit hundpromenaderna medan jag sovit och gjort så lite som möjligt. 
 
Imorse åkte jag till jobbet och det har gått bra att börja jobba igen. Nu hoppas jag hålla mig frisk till nästa år!
 
 

Jag trivs så himla bra

...  i min lya! Och det är en sån otrolig lyx att slippa pendla! Idag ligger jag för ankar i soffan och är tacksam. En härlig känsla. Ragnar sitter på min mage och putsar sig, Rambo ligger vid mina fötter och Bamse travade nyss iväg till sin korg, det blev väl för trångt för honom i soffan.
 
 
Hemresan från Thailand i söndags gick bra. Trots att vi spenderade nästan 12 timmar i luften kändes hemresan kortare än ditresan som bara tog 11 timmar. Bekki och Freedy tog en taxi från Arlanda medan Janne och jag sammanstrålade med mina föräldrar i Norrtälje, ett kärt återseende av både hundar och föräldrar. I måndags hämtade vi Ragnar hos Linnea och på kvällen knyppelkurs. Nu är alla utställningsalster insamlade och en av eleverna ska lämna in dem på Multeum nästa vecka inför vernissagen nästa fredag.
 
 
Tisdag, onsdag har jag jobbat, men idag fick jag vika ner mig. Eventuellt hade jag feber inatt. Jag har snorat och skrovlat lite sen i tisdags, jag har skyllt på luftkonditioneringen på planet. Vi får se vartåt det barkar men efter att ha sjukskrivit mig imorse somnade jag om och sov fyra timmar till, vaknade strax efter 12!!! Hundar och fågel tyckte tydligen oxå att det var skönt att sova ut! Nu mår jag bättre och hoppas innerligt att det fortsätter i den riktningen. 
 
 
Nu ska jag fortsätta ligga här och trivas med mina smågrabbar i lyan. Sämre kan man ha det!

Sista dagen 🌸

Det är konstigt hur tiden kan gå så fort samtidigt som det känns som man varit borta jättelänge...
 
Igår låg jag vid poolen större delen av dagen, vädret var inget vidare och jag ville ha en riktig slappardag. Läste flera kapitel ur GWs nya bok.
 
 
Idag däremot utlovades bättre väder, åtminstone på fm, så vi tog en longtailbåt ut till Railay Beach, badade och bättrade på solbrännan. Vid halv tre, i begynnande oväder, åkte Janne och jag tillbaka, vi hade bokat tid hos Popeye tattoo, precis bredvid hotellet.
 
 
Jag fick en rosa magnolia och han bättrade på min 28 år gamla svala, bamboo-tattoo, måste ju prova. Sjukt nöjd!
 
 
Nu är nästan allt packat och klart. Imorgon kommer vi hem ✈️

RSS 2.0