Nyårskrönika 2020

Januari började året även i år och denna månad blev ett långt röjande av sånt som lagts på hög på jobbet efter förra årets frånvaro (semester i Florida och galloperation), men vi åkte oxå på rek-resa till Västergötland som skulle bli årets Kulturresa. Själva kulturresan blev sen inte av pga corona...
 
Läckö slott, Flämslätt stiftsgård, Varnhem och Skara domkyrka 
 
Vi fick härliga besök och besökte barn och barnbarn...
 
 
.... Willian fyllde ett år...
 
 
Linneas familj utökades med en liten Chip och ett besök hos föräldrarna hanns med, två på varandra envisa förkylningar till trots.
 
 
Februari blev lite av en kamp. Mina grupper startade på jobbet, jag satt med en dag på Syfestivalen och vi var upp till mina föräldrar och hjälpte dem med lite småsaker... Men förkylningen gav sig inte och tröttheten blev sjuklig. I slutet av månaden blev jag skickad till företagshälsovården där blev jag sjukskriven.
 
Mars blev på det stora hela en lugn månad. Jag handarbetade mycket, Rebekka och Freedy tillbringade en helg här då Rebekka sydde nattlinnen, jag hälsade på bästisen, åt middag på tu man hand med Linnéa och planterade om blommor hos Monica... men jag började oxå isolera mig alltmer pga coronaviruset.

 
April präglades av matlagning och kreativitet. Jag köpte kryddor, satte potatis och tomatfrön, köpte böcker om läkeväxter och mandala-målning, städade i Ugglebo och höll på... men jag började månaden med att säga upp mig från jobbet. Jag insåg att pendlandet och dubbelboendet slitit alldeles för hårt på min hälsa. Och så fyllde maken 60 år!

Min kompis målade av en favoritbild från Instagram!
 
... och så började jag promenera långa promenader med grannen och hundarna. 

Maj fortsatte matlagningskreativiteten ut i skogen. Jag började experimentera med vilda växter som nässlor, granskott och maskrosor. Hälsoaspekten och giftfritt i fokus samt att få ordning på magen som totalpajat efter operationen i december.

 
Jag knypplade en corona och virkade koftor, Bekki var på besök några dagar, båten kom i sjön och jag började jobba 25%, dvs två timmar om dagen hemifrån.
 

Linnéa ordnade släktkalas för tre av sina barn och där samlades alla mina barn och barnbarn inkl. bonusarna. Inte ofta alla kan ses samtidigt, men denna dag fick jag ett ganska komplett foto. Mors dag firades på sjön med make, son och sonson.
 
 
juni började vi använda båten allt mer, både för att åka ut nån kväll efter maken slutat jobba, en härlig helg i Herrestaviken och helt enkelt bo vid bryggan under de hetaste dagarna.
 
 
Juni var min sista månad i Huddinge. Grannen och jag fortsatte att gå långa promenader, men vi gick oxå på växtvandring i Hälleforsnäs, jag kokade sirap på granskott och maskrosor, gjorde björklövsolja och glass på granskott.

 
Jag åkte till Vingåker och hälsade på en kollega och vän, vi fick ett par utomhusfika-besök och var upp till mina föräldrar plus ett par besök i hästhagen... och så hade vi hand om Chip ett par dagar.

 
Midsommar firades i dagarna två, med grannar, väninnan och sonen med familj...

 
... och så var jag på konfirmation, på webben 💻 
 

Även i juli hände det lite. Gjorde ny MR på magen och lymfangiomet, besåg kaninhoppning, hälsade på en kollega och vän på Färingsö. Så fick vi hälsa Sälgskimmerfjärilen välkommen till Sanda. Första året vi har den här.

 
Min nästäldsta dotter fick en ny hund, en liten Juni, och vi tog med alla fyrbenta på en utflykt till mina föräldrar. 
 
 
Vi tog husbilen på en minitrip till Vadstena och Visingsö...
 
 
... och avslutade månaden med att åka till vänner på Gotland.
 
 
Augusti började med två besök hos väninnor, en i Örebro och en i hästhagen.
 

Senare åkte vi ut på sjön och tog oss via Hjälmare kanal till Örebro med yngsta dottern och hennes pojkvän. 
 
 
I slutet av augusti träffades jag och alla mina barn och barnbarn i Ormkärr. En superhärlig lördag 💕

 
Den genererade ännu en träff i september då inte alla kunde följa med, men vi som kunde åkte till Parken zoo i Eskilstuna.
 
 
Vi umgicks så mycket vi kunde med vänner och släkt medan det gick att vara ute. Jättetrevliga dagar att se tillbaka på under årets mörkare och hårt corona-drabbade månader. Jag stickade oxå disktrasor på löpande band. Jätteroligt!
 
 
oktober tog vi upp båten och åkte upp till föräldrarna och tog bort stammar och ris efter förra höstens trädfällning.
 

Vi fick oxå sällskap av Novas hamster, Twilight Sparkle.
 
 
En grå och hårt corona-drabbad november spenderades med disktrase-stickning, långpromenader, ikonmålning och besök i olika kyrkor. Tänkte besöka de medeltida kyrkorna häromkring på söndags-gudstjänsterna och hann till Fogdö och Vansö innan 8-personersgränsen kom. Men mina ikoner hann välsignas i Huddinge dessförinnan och det var en minnesvärd gudstjänst.
 
 
Gustav Adolfsdagen firades med nya vinterskor och varsin bakelse vid Sundbyholms slott.

 
Även december var en extremt grå och hårt corona-drabbad månad. Jag gjorde några bilresor till föräldrar och barn där vi mestadels var ute och gick, allt för att få sällskap men minimera smittspridning.
 
 
Mina föräldrar kunde inte fira sitt diamantbröllop (60 år) pga coronan, men jag var där hela den dagen och det kändes fint och stort.
 
 
Lite julstämning försökte vi ordna...
 
 
 ... för både jul och nyår firade vi hemma själva.
 
Nu önskar jag oss alla ett riktigt Gott Nytt Friskt 2021 ❤️
Fortsätt vara rädda om er och varandra ❤️

Mellandagar

Först vill jag berätta att vi fått 9 minuter mer dagsljus sen det vände! Bara så ni vet 🌞 

Igår gick det inte att komma in på bloggen. Kanske fixade de med lite uppdateringar för idag swishade det bara till så var jag inne...

Hursomhelst så har dessa båda dagar skiljt sig åt ordentligt. Igår var jag full av energi och beställde tid hos veterinär för båda hundarna på måndag. Jag misstänker att Bamse kan ha tandvärk. Han är lite låg och har blivit lite kinkig med godsaker vilket inte är likt honom. Dock promenerar han lika bra som alltid... men det känns lika bra att kolla upp så han inte har nån inflammerad tand eller nåt annat. När Rambo var magsjuk för två år sen fick vi inte ut nåt på försäkringen för han har en reservation för magproblem. Tydligen var han magsjuk som valp och man kan inte teckna försäkring för problem som uppkommit före man tecknar försäkring. Nu fick jag ändan ur vagnen och han ska friskförklaras på måndag. Det samtalet genererade en genomgång av djurens alla papper så nu är dessa rensade och insorterade i kronologisk ordning i pärmen!
 
 
Sen ringde jag änkans banker i ett försök att få reda på varför det är så krångligt att betala ut hennes arvslott. Nu har jag en blankett jag ska hjälpa henne med och ett namn på en person som är tillbaka på måndag. Det är skrämmande att en änka på 90 år blir skickad än hit och än dit och fortfarande ett halvår efter arvskiftet inte ska kunna få ut arvet utan att förstå varför. Bouppteckningsjuristen har avslutat ärendet och svarar inte i telefon. Skam, tycker jag!
 
Så skrev jag vykort och jobbade några timmar med ett av mina projekt. Så småningom kommer jag berätta vad det är förstås men jag behöver bli lite mer klar först så jag ser vart det tar vägen ✅ 
 
Lagade squashplättar till maken kom hem. Han försvann på natten mot måndag, sov på jobbet två nätter, men igår kom han hem. Ikväll är hans beredskapsvecka över och det ska bli skönt, tycker jag.
 
Idag har jag inte gjort ett skvatt! Vaknade illamående, gick ut med hundarna vid nio och petade i mig lite risalamalta under timmarna som kom. Måste se över mina matvanor igen på nyåret för nu har det nog blivit lite väl mycket fett, sött och mjölmat under senare halvan av december. Det skulle komma en kille och byta vattenmätare mellan kl 12-14 men han kom redan kvart i elva. När han gått la jag mig under en filt i min fåtölj och tittade på regnet som övergick i snö. 

 
Det är ingenting som kommer ligga kvar, men det var så mycket lättare att gå ut med hundarna i snöfall än i ösregn!
 
Bamse och Rambo tyckte snön var kul 🤩 
 
Stekte kyckling till maken kom hem. Lugn kväll i fåtöljen under filten vid tvn 😌

Regnig måndag

Jag satt och tittade på nån Western-komedi sent igårkväll när jag hörde att min sovande make fick larm. Han fick åka iväg till jobbet och stannade där över natten. En av de rörigare beredskapsveckorna... det är så ibland. Jag satt uppe till efter kl 1.00 utan nån särskild anledning. Det blir så oxå ibland...
 
Vaknade ändå före väckarklockan och satte fart. Strax efter tio satt jag i bilen på väg till mina föräldrar. Det blev en fin dag. Mycket snack, ett par hundpromenader, pizza och lite småfix.
 
Första svängen gick ner till sjön (Lågaröviken)

Nästa sväng till Lågarö Brygga
 
Provade en Gräddö Special med oxfilé, bea, färska champinjoner och ruccola 😋
 
Sinkades av en broöppning vid Hjulstabron och kom hem ca 22.30.
 
 
Mysig kväll/början av natt med sms-kontakt med äldsta dottern ang. alla våra spännande släktingar... man har väl lite att leva upp till... 😝

Blåsig söndag

Ännu en lugn dag, men det har blåst! Maken har städat rent framför och under varmvattenberedaren för vi ska få mätaren bytt på onsdag, och jag har vänt uppochner på det mesta i bodarna för att hitta tavellisterna jag köpte till Lyan för nåt år sen. Jag vill ha upp mina ikoner på dem... När maken åkt iväg på rondering hittade jag tavellisterna... i dynlådan! Ute på altan! Nej, jag tänker inte ställa frågan hur 17 de hamnat där. Då får jag nog veta att det måste vara jag som lagt dem där 😅
 
Satte mig att jobba lite med två av mina projekt. Det ena handlar om ikoner och ägg 🥚 Det andra om disktrasor 😁
 
 
Så småningom hörde maken av dig att han var på hemväg då då började jag med maten - lax och ris 🍚 
 
Tv-kväll med stickning och Top Gear. Ingen kan mäta sig Clarkson, May och Hammond 💔

Annandagen

Allmän mysdag, inga utryckningar 🎄
 
Vi sov till vi vaknade, jag gjorde morgonsysslorna och frukost medan maken tog ut hundarna. Satt och tittade på ekorrarna som kommer varje förmiddag och tar för sig av det småfåglarna skvätter ner och Ragnars överblivna frukt/grönsaks-pellets som jag brukar lägga ut.
 

Maken räddade livet på en talgoxe som flög in i rutan på paviljongen. Jag hade inte kläder nog på mig för att vistas ute nån längre stund och fågeln blödde så vi gjorde snabbt iordning Ragnars resebur så den skulle få vila och värme... men efter 20 minuter var den pigg och flygg och lyckades den bryta sig ut så jag öppnade ett fönster så den kom ut.
 
 
Vi tog en långpromenad tillsammans i skogen närmast huset (ifall maken skulle få larm). Fixade lunch på rester, sen tittade vi på tv, fikade, slappade och så fixade jag middag medan maken tog hundarna. 

Stickning och Top Gear och en kort kiss-sväng får avrunda... 🧶 🚙 
 

Juldagen

Kände mig lite smådeppig imorse efter den hattefnattiga julaftonen. Det är skillnad när man vet att man ska vara ensam... samtidigt är ju oddsen för TRE utryckningar inte så stor. Nå, nu blev det så och man kan välja mellan att hänga läpp eller göra nåt uppiggande. Maken blev kvar på jobbet hela natten och jag hade ingen aning om gubben skulle komma hem idag öht. Bestämde mig för att göra nåt kul, det blev att baka en omgång saffransbullar och ny risalamalta. 
 
Efter morgonpromenaden tog jag tag i diskberget, sen fick jag springa ut igen med hundarna. Det kom både fram och bak på Bamse... lite för mycket julgotta förmodligen. 

Så började jag med grötris och saffransdeg.
 
 
Det var både jätteskönt och roligt att hålla på. Tidig em kom gubben hem och då var stöket i full gång. Det blev 36 saffransbullar och risalamalta på en liter mjölk.

Saffransbullar med fyllning av mandelmassa, kakao och kardemumma 😋
 
När bullarna svalnade fräschade jag upp räkcoktailresterna från igår och fixade heta räkor till middag. Till sist vände jag ner vispad grädde och mandariner i risgrynsgröten som svalnat på trappen, diskade alla kastruller och stora byttor samt förpackade bullarna innan jag sjönk ner i tv-soffan.
 
 
Här sitter jag och slumrar av och till. Maken har tagit de senaste hundpromenaderna vilken uppenbarligen gjort mig superslö. Rätt skönt det oxå faktiskt 💤 

🎄Julafton ...

... började med att maken tog över beredskapen kl 8.00. Första larmet kom vid nio och han fick åka iväg. Jag gjorde en lugn morgon. Fick julklappsöppnings-film av äldsta dottern vars barn jag bidragit till Elsa-renen. Alltså, jag måste se filmen och fatta vad de pratar om 😂 Sonsonen fick jag se live när han öppnade sina paket med Duplo och så ringde yngsta dottern och mor min.
 
 
Maken kom hem igen vid 12-snåret och då fixade jag jul-brunch åt honom.
 
Julknäcke, sill, ägghalvor och prinskorv
 
Vi planerade att han skulle värma glögg och komma ner till hundbadet vid Mälaren men innan hundarna och jag hann gå fick han åka på larm igen, så hundarna och jag gick ner till Mälaren utan glöggservice.
 
 
Först var det bara molnigt och trist, men sen försvann solen under molnen som i ett eldhav 🔥 
 
När jag kom hem hade Kalle Anka precis börjat så jag tittade  på den.
 

Maken överraskade mig med julklappar efter första larmet.... men jag hade ingen aning om när han skulle komma hem igen så jag hade en egen liten julklappsöppning efter Kalle.
 

Julklapparna innehöll fyra änglar och ett tyngdtäcke 😍

 
Nästäldsta dottern ringde och sen maken, att han var på väg hem igen, så jag började med middagen.
 
Hallon/lakrits lättvinsglögg, mango/räkcoktail och oxfilé med potatisgratäng och kantarellsås 😋
 
Strax före kl 21 fick maken tredje larmet och fick åka till jobbet. Han sover kvar där inatt...
 
Precis så proppmätt som man ska vara på julaftons kväll önskar jag mig och er alla en fin kväll 💝

Dan före Dopparedan

 
Plocketiplocketidag. Har inte gjort så mycket. Lagt på trasmattorna maken fått efter sin farmor från Kökar och som han tvättat på jobbet. Det blev ombonat och jättefint. Torkat av öppna ytor, burit ner lite smått och gott till Ugglebo och slängt papper vi inte behöver spara på. Pratade i telefon med en väninna en stund.
 
Halv två tog jag ut grabbarna på långis. Vi gick ner till sandtaget och tittade på solen... Den orkar bara en bit ovanför trädtopparna innan den ger upp och sjunker ner igen. Vintertid, mörker, vila, eftertanke...  Kornet har sin vila, djupt i frusen jord...
 

... vi gick ner till Mälaren och satte oss en stund vid hundbadet, magiskt vackert... så här års kan vinter-Mälaren vara lik sommar-Mälaren till utseendet, men ljudet och dofterna saknas. Det är en speciell känsla...
 
 
... till sist gick vi upp på sandtaget igen och njöt de sista strålarna.
 
 
Pratade med sonen en stund i telefon och så småningom kom maken hem. Ikväll jobbade han inte över 🙌🙌🙌 Jag fixade fram de jättestora räkorna vi fått av mina föräldrar i julklapp och päronvinet. Jättegott 😋
 
 
Det blev inte så mycket mer. Top Gear- marathon typ 🤗
 

Regnig fixardag

Maken kom hem med grötris och köttfärs igår. Att vi ska göra risalamalta har vi bestämt tillsammans, ... men om han tänkt göra nåt speciellt med köttfärsen kommer han bli besviken...
 
Efter morgonsysslorna och vovvenad tog jag fram 1dl av de lingon jag plockade i höstas ur frysen, kokade risgrynsgröt och gjorde köttbullesmet som jag rullade 90 köttbullar av. När lingonen tinat krossade jag dem och blandade i honung från bin som finns i området 🐝 Det blev ett gott (i dubbel bemärkelse) dagsverke före nästa promenad... som blev kort pga regnet.
 
Hoppsan 🤭 Hur hamnade jag här? 
 
90 köttbullen blev liten, men så fick jag ett jämt antal 🤣
 

Jösses vad sugna de är... men det är lök i köttbullarna 😢 Men jag kokade köttfärs med ris åt dem till middag och de fick slicka kastrullen. Glada hundar och en matte med gott samvete 🥰
 
 
Efter vovvenad no2 tog jag reda på köttbullarna och satte mig med ett av mina eftersatta projekt en stund. Maken fick jobba över igen så jag hade liksom ingen brådska med nåt... två korta vovvenader varvat med tv-sällskap i form av Peter Pan i kombo med "projektet".
 
När maken ringde vid sju och meddelade att han var på hemväg gjorde jag klart risalamaltan samt saftsås. Det blir väl en fin kvällsvard i yuletid 🥣 
 
 
🧶 Stickar medan jag väntar och inspireras av Gordon Ramsey och Louisiana Bayou Cuisine 🦞🦐

Vintersolstånd

... den alternativa rubriken hade varit "kvinnor ❤️ kvinnor ❤️ kvinnor", för vilken fantastisk dag detta blev, denna årets kortaste dag! Kan inte låta bli att dra paralleller till häxor och månen, om kvinnors kunskap och kraft som i århundraden skrämt etablissemanget trots att vi är drygt hälften av jordens befolkning 👻 Så löjligt! Vi är ju tillsammans en helhet! Män och kvinnor, vänner och främlingar, människor-djur och natur.

 
Började med en tankevurpa likt fredagens... gick upp och duschade kl 8.20 i tron att jag hade en timme kvar att sova, men insåg i samma sekund jag kröp ner i sängen igen och alarmet ringde kl 8.30 att jag återigen tänkt en timme fel! Om jag skulle träffa barndomsvännen kl 10 och det tar 50 minuter att köra dit borde väckarklockan ringa kl 7.30! 

Det gick ändå hur bra som helst. Slängde i mig frukost och promenerade till bägge vovvarna gjort No2, sen iväg. Kom till hästhagen kl 10 prick 🕙
 
Jag kände först inte igen Conchita. Hennes färger var helt annorlunda i vinterpäls.
 
Halvsystrarna Conchita och Ljuvia.
 
När min barndomsvän mockat klart (vilken otrolig styrka hon har, jag orkade knappt lyfta skottkärran, än mindre skjuta den framför mig) tog vi en kopp kaffe och pratade lite. Tänk så otroligt mycket den fysiska interaktionen betyder även på 2 meters avstånd!

På vägen hem via Mc i Solberga låg min bästis på ratten, dvs vi pratade i högtalartelefon. 

Mc Cheddar Dijon 😋
 
Jag hann bara innanför dörren hemma så ringde min mor och när vi pratat klart gick jag långis med grabbarna. Vi såg solnedgången över Mälaren.
 
Vy från sandtaget

Mälaren 
 
Jag hann bara hem så ringde min yngsta dotter... och när jag sent omsider skött morgonsysslorna - dvs tex bäddat, diskat samt ätit lite middag ringde en annan barndomsvän.
 
Dagen räknat i tid gör två timmar i bilen och två timmars promenad samt över sex fantastiska timmars samtal med fem fantastiska kvinnor! Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillbringa årets kortaste dag och att fira ljusets återkomst på! Och då är dessa fantastiska kvinnor jag pratat med idag bara några av de fantastiska kvinnor jag känner ❤️

Vad mer kan man säga? Jo, nu vänder det och vi går mot ljusare tider 💪🌞

Solen vs molnen


Fjärde advent 🕯🕯🕯🕯 och lite pysseldag. Ragnars stora bur har rengjorts med högtryckstvätten, golven skurats osv
 
Ragnar passade på att bada i vattenskålen 
 
Medan maken pysslade utomhus gick jag långpromenad, första kvarten i sol - resten i grådis...
 
Utsikt från sandtaget över Mälaren 
 
Allmänt lugn kväll. Lite ull-stickning...
 

... och dokumentärer på NG om Sydamerika - Peru och Mexico.
 
Chichen itzá 2013 
 
 
Well... that's it 🤗

Solig lördag

Det är knappt man tror det varit sant! Idag har vi inte bara haft några solduttar utan solsken i ett par timmar! Det genererade en långpromenad med make och hundar ner till båthamnen bara för att verkligen få se solen!
 

Dessförinnan tittade jag på svtplay och lät mig fascineras av Jesus kvinnliga lärjungar.  Tänk vad mycket spännande man kan få se och lära sig 😍
 
Lugn em i fåtöljen, rester till middag och nästan två timmar i badtunnan innan det blev lite mer tv - ensam hemma 2 och Jane Godall 🦍 ... vilken superkvinna 👵🏻 

Grå fredag

Jag var nog lite trött igår när jag satte på alarmet... kl 9.30! Bara för säkerhets skull skulle jag sätta det på kl 8.30 men jag var uppe och sprang långt före det, och började fundera på det där "säkerhets-alarmet" först vid nio-tiden.

Fullt ös med morgonsysslorna, vattna blommor och sortera fotografier jag hittat i en kartong. Sonen frågade efter sina fotografier för några år sen men jag hade ingen aning om var de tagit vägen efter flytten. De låg i pianostolen och äldsta dottern fick pianot och pianostolen så där låg de inte kvar, visste jag. Nu hittade jag dem i den tredje sista kartongen jag plockat i efter flytten för 7 år sen. 

Alltså, jag blir helt lyrisk av lite sol just nu ... 😃 Förutom 15 minuters solduttar har dagen varit grå och regntung ☔️ 
 
En stund före 11 började jag köra mot Storstan. Kl 11 ringde jag min handledare, sista samtalet... ever 😢 Det blev ett jättebra samtal 😍 Kl 12 var jag hos son och sonson, sonen fick bibban av fotografier och så vi gick på promenad...
 
 
... med fikapaus på Två Bagare ...
 
 
Körde hem och fixade typ tacokryddade rester till maken kom hem.
 
Softish kväll vid tvn 📺 

Grå torsdag

Ikväll är jag både så himla trött och nöjd. Sitter uppe en liten stund så hundarna hinner torka lite efter sistanaden.
 
Jag har spenderat dagen hos mina föräldrar. Jag törs det eftersom jag håller mig så pass isolerad som jag gör. Idag firade mina föräldrar hela 60 år som gifta. Det känns stort att få tillbringa en sån dag med dem. Tyvärr inget riktigt firande pga covid men det får vi ta igen nästa gång. När de firade 50 år blev det stort firande på Svanberga Gästgiveri.
 
1960
 
2010
 
2020
 
Istället för firande och presenter har jag försökt hjälpa dem med lite småsaker som att ordna med krukväxterna, hänga upp julgardiner och lite annat småplock. Och så fick jag bjuda på pizza 🍕😋
 
Gick några promenader oxå. Minou tycker det är så jätteroligt att gå ut med Bamse och Rambo 🥰
 
 
Och så fick jag se stjärtmesarna på nära håll 😍
 
Det satt en hel flock på fågelbordet minuten innan jag fick upp kameran 📲 
 
Avslutar med en stämningsbild från badplatsen där jag tillbringat alla min barndoms somrar...
 
 
... och kvällsbilder från Lågarö ångbåtsbrygga.
 
 
Godnatt världen 🌍 

Grå onsdag

Gjorde upp en plan för dagen innan jag klev ur sängen ... men när jag börjar med saker och ting händer det ofta flera saker samtidigt. När jag diskade såg jag att påsklämmorna nästan var slut, såg i skafferiet att flera av dem satt på fröpåsarna så jag gjorde två omgångar fröknäcke för att "få loss" några. Gick igenom sista kartongen i huset och bar ner den till Ugglebo och från Ugglebo bar jag ut det som skulle till Röda Korset till bilen.
 
Så kom grannen över och vi gick långpromenad i de underbara solduttar himlen bjöd på 🐾🐾👣👣🐾🐾
 
Det är en maskros utsprungen... 🎶
 
Innan jag hann slöa till efter promenaden åkte jag iväg till Röda Korset med mitt lilla lass av lampor, bord, en jacka och en väska. Golvytan i Ugglebo som jag gladde mig åt förra veckan är nu åter fylld med kartongerna från lyan som jag gått igenom uppe i huset... men vetni nu är ALLA kartonger jag måste gå igenom i Ugglebo och ingenannanstans. Jag ser ljuset i tunneln! Två sommarhus, ett stort radhus och två dödsbon är snart downsizade till våra 60 kvm 😁 Det tog drygt 12 år men snart är det gjort (jag har förtjänat stående ovationer!)
 
Tog reda på 2 kg köttfärs. 2x500gr i frysen, 500 gr kokades och blandades med ris till hundmat och 500 gr stektes och kryddades med vitlök, peppar och tacokrydda. Suktade efter nasigoreng under dagen så jag tog lite av tacofärsen och riset, knäckte ett ägg och gjorde... taconoreng 🌮🍚🥚 Det blev lite annorlunda men helt ok gott.
 
Lugn kväll vid tvn...
 
A peek into our livingroom 🤭

Grå tisdag

Det blev lite varierad kompott idag. Precis när jag skulle gå morgonpromenad med hundarna ca 20 i 9 parkerade två bilar utanför oss och två unga män klev ur och såg sig om innan de gick ut i skogen. För ett par veckor sen var det inbrott i andra änden av området och en ung blond man fastnade på övervakningskamera. En av de unga männnen som stannade var blond så det är klart jag reagerade. Skrev i Sanda-gruppen på Facebook och blev rådd att ringa polisen vilket jag gjorde. Lite senare på dagen skrev en kvinna i Sanda-gruppen att de haft fotografer på besök vilka matchade min beskrivning och som berättat att de stannat på "vår" gata och gått ut en sväng i skogen då de var tidiga till sitt besök. Det var ju skönt att det inte var inbrottstjuvar på rekognoscering.
 
Det lilla äventyret gjorde att jag blev sen till nästäldsta dottern... men vi gav oss iväg på promenad så fort jag kom dit. Det blev en bra långpromenad längs vägar, villaområden och leriga skogsvägar till och från Macken nere vid Skoklosters slott. Macken är en liten trevlig restaurang där man får ta in hundar. Där åt vi lunch och gick en annan väg hem.
 
Grymt goda fläsknoisetter .... och pommes... och bea 😋

 
Eftersom allt blivit lite försenat pga morgonäventyret fick jag brått hem, men jag hann lämna av hundarna hemma och komma i tid till tandläkaren där jag fick min bettskena. Nu ska jag få bukt med spänningsvärk i huvud och axlar tror tandläkaren 🦷 Passade på att handla lite innan jag åkte hem.
 
En himla snygg burk ingick i bettskenan 😁
 
I brevlådan låg nästa års almanacka. Beställde den i söndags! Den kom helt otroligt snabbt!
 
Till nästa år har jag valt massor av färg 🎨 Och att ha bilder på sig själv på omslaget kan eventuellt uppfattas narcissistisk, men det har visat sig vara pedagogiskt riktigt smart 😁
 
Maken skulle iväg och hjälpa en kompis efter jobbet, men fick jobba över så han åker dit imorgon istället. Det betydde i sin tur att jag fick middagssällskap idag 💖
 
Lugn kväll vid tvn och Postnords app. Endast några få julkort skickas i år 🎄♥️

 

Grå måndag

En sån där göraingentingdag igen, men sett i backspegeln blev en hel del gjort ändå. Gick upp och duschade, drog upp rullgardinen, kröp ner i sängen igen och låg och filosoferade. Trodde först det var inbillning med jag såg faktiskt några blå stråk av himmel under några minuter... men de täpptes till av molnen efter en stund. 
 
Före vår sena morgonpromenad pratade jag en stund med en knyppelkompis i Skåne och efter promenaden tänkte jag ta itu med disken, men jag fastnade i kartongerna. Vi tog upp tre av de fyra kartongerna och båda säckarna vi hämtade i Lyan direkt till huset och de har skymt granen under helgen. Vill inte ha in mer än nödvändigt i Ugglebo för där är kartong-ångest som det är ändå. Ena säcken innehöll trasmattor från Kökar som makens farmor vävt, dem tog han till jobbet för att tvätta. Den andra innehöll väskor och jackor efter min morbror vars dödsbo jag tog hand om då jag köpte Lyan. Jag tog ner två nästan-urplockade kartonger till Ugglebo och gjorde iordning det som ska till Röda Korset på onsdag. Känns så skönt när man vet att 1. Det kommer bort grejer 2. Det går till nåt bra! Sen bytte jag det kalla diskvattnet till varmt, diskade och satte mig att vila en liten stund, förundrad över vad jag visuellt lyckats åstadkomma på en relativt liten stund ♥️

Tidig em tog jag och grannen en promenad med hundarna. Hur härlig promenaden igår på Torparudden än var så måste jag ändå beklaga mig över lerhalkan. Så istället för att gå någon av våra fina skogspromenader idag gick vi bilvägen ner till 55:an. Den är skitig (icke asfalterad) för små hundtassar men inte hal för tanter. Det blev 5 km och vi kom hem lagom till mörkret började sänka sig.
 
 
Tog det lugnt en liten stund efter promenaden och lagade sen middag - ugnslax, ris och rivna morötter. Maken fick jobba över så jag gjorde matlådor till honom - en om han skulle komma hem (vilket han gjorde vid åtta) och en som han får ta med till lunch imorgon. 

 
Gick till postlådan och fick en jättefin överraskning, ett julkort och en lavendelpåse en av mina knyppelelever gjort. Hon hade klurat ut en ny spets själv och jag blir så stolt. Hoppas vi kan ha kurs i vår, även om vi får skjuta på kursstart. 

Slapp kväll vid tvn och nöjd med dagens steg/ km och våningar. Lite sömn på det så blir nog morgondagen oxå bra.
 
 

Grå Lucia

Imorse hade vi satt väckarklockan på sju så vi kunde gå upp och se Luciamorgon från Jukkasjärvi ⏰   


Urmysig start på söndagen/ tredje advent/ Lucia.
 
Mitt på dagen tog vi bilen och åkte till Torparuddens naturreservat, en kvarts bilresa hemifrån. Jag såg bilder för nån vecka sen på en av mina knyppelelevers Facebook-sida och jag provar gärna nya promenad-områden för omväxlingen. Det grå vädret till trots visade Torparudden upp sig i stor skönhet.
 
 
När vi kom hem fikade vi. Bekki skickade med mig mandellikör-biskvier och skumtomte-fudge i torsdags. Det fikade vi på idag och det var mumma 😋
 
 
Maken var visserligen ledig men hade lovat att kyla ner en panna på jobbet så jag följde med honom dit. Tog med mig metalltråd och pärlor och knypplade på lite färg på ett amaryllis-stöd.
 
 
Det blev lite juligare, tycker jag 😃
 
 
Maken släppte av mig och hundarna ca 1km hemifrån, åkte hem och lagade heta räkor. Efter maten har jag suttit med ullstrumpor under en filt och tittat på tv. Är lite frusen vilket inte är konstigt med tanke på all tid vi tillbringat ute i fuktiga luften.
 
Det blev en tomtegumma ikväll. Nåt saknas 🤔

Grå lördag

Så, när man äntligen börjat räkna ner till den där dagen den sextonde i tolfte, när det kanske skulle kunna bli liiite sol, så flyttades den där kanske-solen fram en vecka --> från sextonde till tjugotredje. Jag hade det på känn 😜


Nåväl, vad är väl en bal på slottet? Antagligen alldeles underbar om man bara har rätt ställda förväntningar.
 
Förmiddagen ägnades åt att sitta och glo ut på det grå, fika med maken och plocka lite i nån kartong. Hittade både min tvär- och blockflöjt som jag testade lite. På blockflöjten kunde jag spela hyfsat, men tvärflöjten var kinkig. Det beror nog både på att det var längesen jag spelade på riktigt, typ 40 år sen, men den har typ rostat lite på utsidan! Tror det finns liknande ärgningar på insidan vilket kan förklara att det var extra svårt att få vissa toner rena 🎶  Undrar om man kan få den uppsnofsad nånstans? Blockflöjten var kul, melodierna på den lät i högre grad än tvärflöjten som jag förväntade mig att de skulle göra 😃
 
 
På em åkte vi till svärmor. Maken hade bett henne om lutfisk, något jag aldrig ätit, än mindre lagat. Hon hade lagat pannbiffar till mig, men jag ville ju smaka lutfisk! Jag fick en bit som förrätt 😃 Fisken smakade väl inte så mycket, men såsen var god 😋 Och pannbiffarna var jättegoda.
 
 
När vi kom hem igen tog vi ett glas vin och pratade en stund innan vi tittade på viking-historia på NG. De har haft flera bra program om Egypten och Kina på sistone. I både Egypten och Skandinavien verkar en del kvinnor ha haft en stor betydelse som härskare och krigare. Såg sluttampen på en dokumentär om Jesu kvinnliga lärjungar igår, ska försöka se den på SVT-play imorgon ... kvinnor har haft stor betydelse i historien men har på många ställen raderats ut. Vad säger man? ... "Inte alla män"!
 
Godnatt 💖

Grå fredag

Det har nog varit omedvetet taktiskt att köra varannandagsprincipen... idag var det lika trist att kliva upp som i onsdags och i måndags. Varför ska man överhuvudtaget, liksom?  Grått, grått, grått och just inga planer för dagen. Att gå upp i tisdags och igår var inga problem för då hade jag ju roliga planer för dagen. Drog upp en rullgardin och försökte gissa hur mycket klockan var... Jag klagar inte, bara konstaterar och är glad att inte jobba under denna stora smittspridningstid, det är tid för vila och eftertanke. "Kornet har sin vila djupt i frusen jord" (Psalm 204)
 
Tack 🙏 
 
Idag har jag inte gjort många knop. Några svängar med hundarna, släpat in en av kartongerna och säckarna jag hämtade igår från bilen, den andra kartongen var alldeles för tung så den blev kvar i bilen.
 
 
Satt och tittade på snöslasket som föll lagom till jag skulle gå ut andranaden. Mer geggamoja 🤮
 

Maken kom hem med sushi, wok och vin. Skönt att slippa tänka ut nån kulinarisk läckerhet när inspirationen är lika grå och trist som vädret. Han kom hem sent i måndags, sov kvar på jobbet i tisdags och inatt så... ja vad säger man? Det är som det är...
 
Igår gjorde jag klar en tomte-disktrasa och två tomtar till granen. Idag hade jag ingen lust att hitta på nåt nytt. Det är okej att bara glo på tv oxå👌 
 

Grå torsdag

... men en bra sådan. Kom upp i hyfsad tid och åkte iväg med fullpackad bil. Kom upp till yngsta dottern vid halv 11 och vi började med att bära ner skidor och pjäxor hon och pojkvännen ska låna av oss till deras förråd. Sen hämta kartongen med hennes baby- och barnkläder och gå husesyn i nya lägenheten. En jättefin välplanerad 2:a söder om Stor-stan.
 
 
Vi gick en promenad på 45 minuter i omgivningarna innan jag fick den fantastiska pepparkakskyrkan St Gunilla som hon gjort 💖
 
 
Färden fortsatte till sonen och sonsonen. Vi gick långpromenad ända bort till Stuvsta. Där fikade vi i centrum...
 

... och lekte i lekparken.

 
Innan jag åkte hem hämtade sonen upp två kartonger och två säckar från Lyans förråd. Två kartonger blev kvar och de får maken med sig ikväll när maken och sonen ses.
 
Köpte en Cheddar Dijon på McDonalds och det var inte sista gången. Lagom stor och dijonsenapen var pricken över i.
 
Lugn kväll vid tvn. Maken blir kvar på jobbet och hundarna är trötta efter dagens äventyr så kvällspromenaden kommer att bli kort.
 
 

Grå onsdag

För ett år sen idag började gallstensanfallet som ledde till att gallblåsan opererades bort en vecka senare. Jag har av nån anledning sparat ett opublicerat inlägg från 9/12 förra året som beskriver anfallet rätt ingående, men valde bort publiceringen... onödigt vetande kanske, men hela den här dagen tycker jag har varit onödig. Svårt att vakna imorse. Drog upp rullgardinen vid åtta, duschade, men somnade om ändå. Det var först när Rambo påtalade att han behövde gå ut vid 11-snåret som jag behagade slänga benen över sängkanten på riktigt. 

Sonen hittade 5 kartonger när han städade Lyans förråd häromveckan 📦 Igår fick jag med mig en hem och idag släpade jag in den 📦 Den var så tung att jag fick bära innehåll i fyra omgångar innan jag kunde ta själva kartongen med resten 📦 Den innehöll delar av vårt barskåp från Ormkärr vilket vi packade ner för 7 år sen... och de silverskedar jag fick av min mormor. Undrar vad de andra kartongerna innehåller, de får jag hem imorgon 📦 Sen hoppas jag innerligt att det inte dyker upp fler kartonger nånannanstans för då tror jag att jag blir tokig 📦 När kartongen äntligen var urplockad ur bilen bar jag 4 kartonger, två mindre lådor, en golv- och en taklampa, en påse böcker och en bildvävram från Ugglebo till bilen 📦 Fastnade 1,5 timme i telefon i bilen oxå, båda mina äldsta döttrar ringde och det var ett trevligt avbrott i kartong-släpandet 📦 När hundarna fått komma ut en sväng till körde jag hela kartong-lasset till Röda Korsets inlämning 📦 När jag kom hem igen var jag tvungen att kika in i Ugglebo och njuta av ännu mer golvyta 🥰
 
Så mycket mer blev det inte av dagen och det lär inte bli nåt särskilt mer heller. Får se om jag orkar sticka lite 🧶 Jag gjorde en disktrasa till mina föräldrar som blev riktigt söt... jag vill kanske ha en likadan själv 😅
 

Grå tisdag

... men en bra sådan. Kom upp och iväg i hyfsad tid imorse, hämtade upp lite grejer hos sonen i Lyan och fortsatte upp till föräldrarna. Jag har inte träffat nån på ett par veckor så jag kände att det var riskfritt att åka upp och hjälpa dem julpynta lite.
 
 
Det blev sex trevliga timmar som började med en promenad till brevlådan...
 
 
...och hem igen ... lite blomfix, stjärnor, sladdfix och en julgran. De hade ingen toppstjärna men jag lyckades vika ihop en provisorisk av glitter.
 
 
Bjöd på pizza 🍕 Så himlagott att få "synda" ibland 😜
 
 
Utebelysningen hade mina syskon fixat så nu tycker jag att de har det jättefint inför jul.
 
 
Efter 4,5 timme i bilen och en trevlig dag i Roslagen tar jag mig en lugn kväll vid tvn ... och längtar efter säsong 2 av Lyckoviken! ... och ingen Åreakut imorgon 😱 Jag tror jag måste skaffa mig ett liv 😅

Grå måndag

Jamen, vi kör väl en vecka till av grå dagar ☁️

Satt uppe och tittade på Wallander och kom i säng efter kl 1.00. Påföljden blev förstås sovmorgon. En sen tv-kväll, ingen sol som väcker en på morgonen och ingen väckarklocka genererar dylikt med lätthet. Vaknade strax före 10.00.
 
Dagen har inte bjudit på några äventyr. Några svängar med hundarna och handarbete. Det har inte varit fullt så blött ute idag vilket är jätteskönt för åtta små tassar.
🐾🐾🐾🐾

 
En disktrasa och adventsstjärna No2 blev klara 👌
 
 
That's about it 🤗

Grå söndag

Håller väderprognosen vad den lovar kommer vi att få se solen en stund den 16 december. Bara 10 dagar gråväder kvar 🤮 OM prognosen stämmer, den KAN ju slå fel åt båda hållen. 
 
Idag avskedspredikade syrran i församlingen hon jobbat i över 11 år. Max 8 pers får ju samlas för närvarande så vi var många som följde med på nätet. På tisdag börjar hon i ny församling.
 

Sen blev det kyrkkaffe med saffransbullar och maken vid köksbordet, och andra ljuset tänt i adventsstaken 🕯🕯
 
 
För att promenadförnya oss lite tog bilen och körde till ett elljusspår vi fått tips om. Det blev en jättefin... men grå... 2,7km-promenad i en ny skog. Dit åker vi tillbaka 👣🐾
 
 
Slötitta på tv, fixade squash-plättar till middag, sen mer tv och handarbete. Stickade en fredsduva som jag inte blev helt nöjd med, virkade klart stjärna No2 till adventsstjärna No2 (kant och montering kvar) och till sist blev det en tomte till medan jag tittade på Wallander. Tomtarna tycker jag blev så himla söta 🎅🏼


Nu är hundarna nykissade och jag nyduschad ifall nån undrar 🤣 Godnatt 💤 

Grå lördag

Väckarklockan ringde kl 7.00, halv åtta satt jag i bilen på väg mot Södertälje. Damen jag skulle möta där runt åtta skulle höra av sig när hon var på väg, hon behövde 30 minuter och jag 40 minuter att komma dit, så eftersom hon inte hört av sig nör jag startade bilen åkte jag förbi glasåtervinningen i Lill-stan. Hon hörde av sig en stund senare och vi kom till Södertälje Syd nästan precis samtidigt. Hon fick med dig en Ikea-kasse knyppelmönster och -material jag haft liggande efter olika donationer jag tagit emot i olika sammanhang. Nu hoppas jag att något av det den föreningen fått ska ha nåt historiskt värde och vara till hjälp i deras ansträngningar att restaurera knyppelskatten. Kom hem igen vid nio, tog ut hundarna och fixade morgonsysslorna.
 
Större delen av resten av denna grå lördag har ägnats åt virkning. Första adventsstjärnan av två är nu monterad och klar ...
 
 
... den blev lite stor men det syns bara på nära håll. Den är monterad på en vit metallstjärna, ett tips jag hittade på nätet förra julen.
 
Såg att en person på Instagram gillat några bilder av mina virkade grejer så jag gick in och kollade dennes bilder och hittade ursöta små virkade tomtar. Hämtade lite restgarner jag sorterat fram i Ugglebo och försökte göra nåt liknande. Blev nöjd.
 
 
Det blev en till (och förmodligen blir det flera senare, ska klura lite på om man kan få till en tomtemor oxå 🤶🏼) innan jag fortsatte med adventsstjärna no2.
 
 
Tv och virknål får avrunda denna dag 🎅🏼⭐️ 

Grå fredag

Vaknade tidigt och låg länge i mörkret och filosoferade. Halv åtta gav jag upp och klev ur sängen 🕢 Började med en huvudvärkstablett och fortsatte med frukost. Efter en stund kom min lediga make oxå upp och så började vi dagen. Fysioterapeuten ringde uppföljningssamtal kl 10.00 och då åkte maken och handlade bullingredienser.
 
Medan maken gick ut med hundarna dekorerade Ragnar och jag utegranen med röda kulor maken köpt. Det blev fint. Lyser upp lite även under dagtid.
 
 
Sen blev det bullbak. Saffransbullar med mandelmassa 😋
 
 
Middag och tv fick avrunda denna grå fredag 📺 

Grå torsdag

Idag har jag spenderat flera timmar i Ugglebo, haft kvalitetstid med min flamingo🦩 och typ spelat Tetris med mina kartonger 📦📦📦 ... eller det känns så. De flyttas fram och tillbaka och ett varv till. En evighetsmaskin 😫
 
 
Men jag har faktiskt fått fram ytterligare några kvadratcentimeter golvyta. 
 

Det är jättesvårt att sortera när det inte går att lägga ut kartonginnehållet nånstans. Meeen går allt enligt plan nu så försvinner en Ikea-kasse på lördag, 4 kartonger plus annat löst grejs på onsdag och en kartong till på torsdag. Bakom kartongstapeln som ska väck finns några lådhurtsar som innehåller bland annat garn 🧶... tror jag. När garnet är frilagt kan jag bestämma mig för vad jag ska ha kvar. Jag har för närvarande garn i påsar överallt och jag behöver få översikt. Idag har jag fått en bra översikt över knyppelgrejerna och det är jätteskönt! Nu behöver de bara nånstans att bo📍Tetris 📦
 
Två halvlånga och en kort promenad 🐾👣🐾 har det blivit. Regn ☔️och lervälling 😁🍼 Den sista promenaden tog maken. 

Grå onsdag

Blev sjuk tidigt imorse och fick ställa in tandläkaren. Dagen har blivit därefter. Försökt sova lite, häckat i fåtöljen och stirrat ut. Tänt lite ljus och bara tagit det lugnt. Hundarna har inte varit promenadsugna men vi har gått så mycket de måste i lervällingen.
 
 
Fram emot kvällen kom maken hem och han hade pizza med sig. Fick i mig nästan en fjärdedel och det var himlagott 🍕😇 Härligt att kunna se fram emot en lika god lunch imorgon 😋

 
Det känns inte som om det kommer att bli nåt problem att somna efter Åreakuten och sistanaden... 

Grå tisdag

Hua! Jag behöver verkligen vintersolen i form av nån sorts resa till varmare och soligare klimat i denna tid på året. Så kommer det inte bli i år varför min plan blir att överkonsumera D-vitamin samt försöka göra det bästa av tillvaron.
 
Igår tog jag bilen och åkte på tur. I veckan som varit har jag röjt i Ugglebo. Min nästäldsta dotter ville gärna ha mina Liza Marklund-böcker. De är bra men jag kommer förmodligen inte läsa dem igen. Har massor av olästa böcker jag tänker prioritera. Ett myrsteg 🐜 i min utrensning, men iallafall åt rätt håll. Eftersom jag inte vill umgås inomhus gick vi på hundpromenad. Hon och en granne hjälps åt med hundarna och idag tog hon med Lajka. 
 
Juni, Chip och Lajka
 
Efter lunch åkte jag vidare till äldsta dottern och lämnade tillbaka Twilight Sparkle som jag haft till låns under hösten.
 
 
Äldsta dottern har en så rolig tradition där den busiga nissen flyttar in 1 december varje år och har olika hyss för sig. I år bor nissen i pianot och hen har parkerat skidorna utanför. 
 

Vi gick oxå på promenad så vi kunde prata lite innan jag styrde kosan hemåt igen. 

Det var skönt att få göra något annat än att bara gå hemma och det var en jättebra idé att gå ut och gå tyckte jag. Hundarna ska ju ändå ut och inomhus-mys är ju inte att tänka på för närvarande. 
 
Maken jobbade över men kom hem så småningom, själv gjorde jag en lugn kväll vid tvn...

Grå måndag

Ännu en tid kommer det bli mörkare och mörkare, men inom en månad vänder det och ljuset gör sitt intåg. Jobbar på att se framåt. Om en månad är det nyårsafton och om sex månader ser vi fram emot midsommar och förhoppningsvis ett mindre corona-anpassat liv. Om Tegnells prognoser stämmer kommer många vara vaccinerade, åtminstone till hösten, för att inte tala om de tappra som genomlevt viruset. Många har fått det lindrigt och andra har fått lida. 

Ur boken "Livstegen"
 
Min dag har till stor del tillbringats i telefonen och med virknålen. Dagens happeningen var typ när en amerikanare gled in på vår vändplan. Exotiskt 😁
 
 
 En rätt så bra dag m a o 👍

RSS 2.0