Rubrik saknas

Med hänvisning till mitt förra inlägg kan jag väl säga att det jag varit en bra OCH en dålig dag. Jag har inte behövt göra så mycket och det har varit ok-varmt. Läste två arbetsmail och lämnade dem så länge. Har haft tid till egna funderingar... men jag har haft ont! 

Jag har haft mer och mindre ont länge nu. Har tagit mig igenom jobbiga dagar med smärtlindring. Nu smög jag igång med AIP idag och då bör man inte ta smärtlindring då det påverkar "behandlingen" negativt. Jag har ju tagit maxdos vissa dagar med begränsad effekt så att nu strunta i det gör ju ont förstås. Värken har nog aldrig varit så jobbig som den är nu, men jag hoppas att det kommer lindras under veckan. Två dagar har det tagit de andra gångerna, men jag tvivlar på att det räcker denna gång. Jag har ont från ländrygg ner till hälarna. Höger knä och låren är värst och i låren har jag inte haft ont i tidigare. 

Det är nyttigt att ha ordentliga down-dagar. De ger perspektiv. Man måste inte vara så himla glad jämt. Tänker på Mia Skäringer... Har tänkt igenom min närmaste framtid noga. Maken jobbar en månad till och jag har slutat nu. Nu vill jag göra rätt saker. Rätt saker behöver inte vara betungande, tvärtom. 
 
 
Tre promenader bort till kröken och strax en fjärde. Under två av promenaderna plockade jag läkeväxter och gjorde te. En kopp till med bara citronmeliss kommer det snart bli.  Frukost pannbiff, vitkål, banan och morot. Lunch pannbiff och apelsin. Middag fläskfilé, rödlök, vitkål och morot. Till kvällen jordgubbar. Däremellan har jag druckit te på läkeväxter, vatten och ingefära/citron-vatten. Morgondagen kan knappast bli sämre, så det så 🤗
 
 

Positivt tänkande 💭

Jag är så glad åt att äntligen börja få fatt i mina egna tankar. Jag förmodar att vi alla är skadade och kantstötta lite till mans, men hur många är vi som skadar oss själva genom dumheter? Kanske har vi fler medsystrar och -bröder än vi anar? Imorse när jag gick morgonpromenaden reflekterade jag återigen över ett beteende som jag har och som jag anar var det kommer ifrån. Positivt tänkande... eller rättare sagt när positivt tänkande övergår i nån sorts livs-ironi och klämkäckt happy-happy som är allt annat än positivt. Jag pratar inte om karma, snarare om själv-suggestion...

Jag har tidigare berättat om mitt tidigare arbete på ett läkemedelsföretag, att jobbet kanske inte var det roligaste, men den uppmuntran vi fick när vi lyckades som grupp var exceptionell, tex ballongfärder och glödvandring. Vi hade teman och föreläsningar som "fokus", "positivt tänkande" och "personlig utveckling". Det är bra grejer att ha med dig i ryggsäcken av livserfarenheter.
 
Dock, nu på sistone när jag gett mig själv tid att tänka på annat än yttre ting har jag upptäckt hur väl jag missbrukat vissa saker jag lärt mig. Framförallt "positivt tänkande". Jag har som vana att när jag gör illa mig eller tappar något utbrister jag "TACK", tyst eller högt, men "tack". Det ligger ingen som helst ödmjukhet i det, det har bara blivit en ful ovana. "Tack för smärtan", "Tack, tack, jag behöver verkligen ännu en jobbig erfarenhet" "Tack, tack, tack..." Offerkofta på.
 
Jag har ett ganska starkt minne av att detta börjat i positivt tänkande och i ett försök att omvandla negativitet till bra erfarenheter... men idag är det bara en otacksam vana som bottnar i självförakt. "Tack för smärtan (din jäkla klumpeduns, jävlarna skrattar åt dig)", "Tack! Jag behöver påminnas om hur gott jag har det i livet (men va fan, räcker det inte snart?) osv osv. 
 
De senaste veckorna har min värk varit riktigt jobbig. Smärtlindring har hjälp litegrann, en kur antiinflammatoriska oxå litegrann... och jag har "tackat" för smärtan varje dag. Så plötsligt insåg jag vad jag höll på med på allvar. Tanken har sprungit förbi ibland, men inte fastnat. Det är klart att om jag "glatt" ropar ut mina "tack" i universum så fastnar det ju nånstans, förmodligen samma fenomen som att hjärnan inte "förstår" ordet inte. Istället för att fastna i allt man inte ska/får/bör göra behöver man tänka på allt man KAN göra. Självsuggestion. "Jag måste banta och får inte äta äppelpaj"... nähä? --> "Jag vill må bättre och älskar äpplen"... jaaa 😃 
 
Nu är det kanske inte lika lätt att minska värk som att byta paj mot frukt, men istället för att tacka för värken ska jag kanske fokusera på det som får mig att må bra. AIP är både gott, snabbt och enkelt. Långsamma diagonala rörelser sträcker ut ömma muskler och leder, ger bättre balans och kan utföras precis var som helst. Promenader och känna längtan efter en bra bok, goda vänner och en tids ledighet. Tid att läka, tid att leva. Tack för nya insikter 💚
 
 

Söndag med konfirmation ✝️

Så härligt att vakna i båten och kunna ta sig ett morgondopp efter frukost. Men idag både vaknade vi och åkte hem tidigare än igår, för idag konfirmerades en av mina systersöner. En lite annorlunda konfirmation, liksom de flesta konfirmationer i nuläget. Två personer per konfirmand fick komma till kyrkan, vi andra hängde på via live-länk.
 

Det blev mycket bättre än jag förväntat mig och jag blev så rörd när lille A, som inte längre är liten utan så stor att hans basröst fyllde kyrkorummet när han bad förbönen som han och en konfirmand till skrivit... och när konfirmanderna sjöng Goliath av Laleh föll en liten tår.
 
 
Min fyndiga syster hade skickat ut ett litet "fira-A-kit" så efter konfirmationen blev det fika, i ensamhet men ändå gemenskap för jag tänker att det var fler än jag som tog sig en kyrk-fika eft gudstjänst-besöket.

Sen kom regnet! Det skulle kunna bli en skur framåt em enligt min väder-app och regnet vräkte ner en stund. Så skönt! Jag passade på att bekanta mig med Ester i del 5 av Släkten.
 
 
Det var inte lika skönt att gå ut med hundarna sen. Fukten och värmen gjorde det svårt att andas men jag tvingade mig själv och hundar bort till kröken. Ragnar verkar inte bekommas av denna väderlek så han tjattrade glatt på.

I kröken, där jag för nån månad sen plockade smånässlor, har nässelståndet växt sig högt. Nu är där rena barnkammaren. Jag plockade med mig en nässla och tre nya larver som jag tror oxå är Pågågelöga 🦋 När jag la ner dem i fjärilshuset, lite vatten i ett grunt lock och droppade en droppe maskrossirap på ett nässelblad såg jag att jag fått en puppa. Den större larven har inte klarat sig men det förstod jag nästan. Den var ensam när jag tog den och har varit slö hela tiden. De tre nya jag tog satt i en grupp om kanske 15 st och var pigga. Men puppan var en överraskning för den var så stor i jämförelse med de små larverna. Nu är det bara att vänta och se... och hoppas att de andra oxå förpuppar sig!

Ska bli så spännande att se vad den gröna puppan blir. Jag är ju inte ens säker på att det är en fjäril 🦋 De nya svarta larverna har ljusa prickar och jag tror det är Påfågelöga, men jag vet ju inte 🤔 

Resten av em har jag suttit inne och läst med ACn på. Efter middan kröp maken och jag ner i tunnan som han värmt till knappa 30 grader. Det var svalt och skönt. Ikväll har bastukänslan gett med sig. Hoppas vi får ordentligt med regn inatt. Jag ska läsa en stund till medan kvällen svalnar. ACn är avstängd och jag hoppas korsdraget ska ge nån verkan trots att det är fullkomligt vindstilla 🌬

Bryggseglare

Visserligen fick maken gå ut med hundarna vid fem för Rambo väckte oss och var nödig, annars sov vi gott i många timmar och vaknade först när klockan var nästan tio. Vi åt frukost, badade och mös.
 

Framåt eftermiddagen var det dax att åka hem. Maken vattnade, jag promenerade hundar och fågel, lagade middag... 
 

... framåt kvällen bestämde vi oss för att sova en natt till i båten. Det blir inte lika varmt och så ger det lite semesterkänsla. Det låta fånigt att vi sover i båten vid hemmabryggan men maken har beredskap och 1 timmes inställelsetid till jobbet.
 
Maken har skruvat och fixat lite i båten, jag har läst ut boken. St Helena/Elin är härmed min nya idol! Jag har bläddrat lite i del 5 men brydde mig inte om att börja läsa den, vi gick kvällspromenad fram och tillbaka in till centrum istället.
 
 
Make och hundar sover, jag lyssnar till nattens ljud en lördagkväll i närheten av en sommarstad. 

Fokus: Fika ☕️🥧

Vaknade förvånansvärt pigg trots att natten blev sen med den braiga boken. Men det hindrade inte mig från att vara superseg ändå. Värmen kan göra en behagligt loj när man inte blir sjuk av den 😄
 
Igår fick jag en fråga på Messenger från en arbetskompis som ville komma förbi på fika då hon och gubben hennes hade vägarna förbi Strängnäs. Jomen jättekul ju 😃 Efter morgonsysslor tänkte jag baka rabarberpaj och plocka lite i röran. Här slängs grejer hit och dit, kläder av olika värmande eller svalkande sort hamnar på stolar och i soffor i väntan på att användas igen, böcker och handarbeten av olika slag ligger här och där. Perfekt anledning att skapa lite reda i kaos, tänkte jag... och fastnade i arbetsmobilen. Det blir ju gärna så för mig att börjar jag riva på ett ställe genererar det annat. Tex om jag måste ta hand om tvätten i torktumlaren för att ge plats för den blöta, så måste jag plocka rent på köksbordet för att kunna vika den och fatta hur mycket grejer ett köksbord som inte används han rymma. Vi äter ju alla måltider utomhus nu så köksbordet är ju perfekt för att lasta av... allt! Och detta "allt" ligger ju på köksbordet för där "alltet" ska vara ligger andra grejer ivägen, annars hade de inte hamnat på köksbordet från början. Det kan få kallas baksidan av "compact living" om man är en kreativ person 🥰
 
Så när jag äntligen la ifrån mig jobbet (alltså jag har ju slutat!) började jag med att diska för att kunna baka paj och när den stod i ugnen skyfflade jag undan på köksbordet så jag kunde vika tvätt och ladda torktumlaren, bädda, så försökte jag koncentrera kläderna vi kan använda igen till ett fåtal ställen runtom i huset. Tänkte sätta ut larverna då jag trodde den stora inte klarat sig... men idag var den på "benen" så då fick de en ny avsköljd nässla för fukt och näring. Som sagt, den stora är säkerligen Påfågelöga 🦋 men de små kan vara vad som helst 🤔 Skakade utomhus-duken...
 
 
Nu när bord och diskbänk var någotsånär avplockade blev det dax för akvariepumpen. Våra vackra fiskar trivs och förökar sig, alla äter och bajsar så filtret sätts igen rätt fort och måste göras rent ofta. Ibland hinner vi inte förekomma det utan pumpen går torr helt enkelt, det var det som hände idag. 
 
En av alla våra vackra ancitrus i romantiskt motljus
 
När pajen var färdiggräddad stängde jag av ugnen och släpade ut hundarna 🐾👣🐾 De vill inte alls gå långt i värmen 💦 
 
 
Så kom mina gäster, en arbetskompis och hennes kille. Det blev en mysig eftermiddag med gofika på altan. Strax innan de skulle åka kom maken hem och fick hälsa på dem och äta gobullar å paj 🥧 

 
När vårt sällskap åkt fixade vi lite, åt middag och packade ihop oss. Ikväll har vi återigen badat i vid båten i båtklubben och inatt sover vi vid bryggan 💚
 
Bryggseglarnas solnedgång ☀️

😅

När jag vaknade imorse med huvudvärk och feberkänslor tänkte jag att nu är det kört, nu har jag corona... men det gick över. Jag gjorde alla morgonsysslor i lugnt tempo och hundarna orkade att gå hela vägen bort till kröken trots hög värme redan på morgonen. Det var väl värre med mig som blev irriterad på skitsaker som att Bamse ville äta gräs och Rambo tyckte nåt gruskorn var extreeeemt spännande. Men molar huvet och kroppen brinner så är man inte så piffig.
 
 
Jag hann bara vara hemma en liten stund så kom grannen med hundar och en liten vagn. Hon undrade om jag ville följa med på promenad men jag berättade att jag legat sjuk hela onsdagen och mådde skit idag med. Men jag klarar ju värme utomlands! Hon sa det förlösande ordet! AC! Man kan ju ställa om vår luftvärmepum till AC och faktum är att efter 30 minuter mådde jag bra. Varmt att gå ut ja, men när kroppen fick vistas i en mer normal temperatur så var det inte heller några problem att vistas ute i värmen när det behövdes. På förmiddagen jobbade jag sammanlagt nån timme, läste nya numret av PAX där jag medverkar och som jag tagit hem från jobbet. Uppdaterade oxå mina kunskaper om AIP som jag tänkte ge mig på igen.
 
 
Gjorde baconlindade dadlar till lunch och ringde upp en klient jag lovat höra av mig till innan jag slutade, vilket var igår, men vissa saker gör jag klart i lugnt och ro nu ✅ Pratade med en kollega en god stund oxå. Känns inte alls fel att sega lite på avslutet.
 
När maken kom hem från jobbet och med det jag bett honom handla skickade jag ut honom med hundarna medan jag gjorde köttfärsbiffar, vitkål med lingon och morotsstavar. Inte 100% AIP men väl 95%. Sen föreslog han att vi skulle åka till båten och bada. Jaaaaa! Vardagslyx 💕
 
 
När vi kom hem vid niotiden skickade jag maken i säng, gick ut med hundarna och vattnade alla blommor och odlingar utomhus. Efter det har jag suttit som klistrad i Helenas hämnd, del 4 i stafettserien Släkten. Den handlar om en mor på 1100-talet som räddar din dotter från en misshandlande man. Så oerhört bra! Helena i Skövde har tydligen funnits på riktigt, ska googla och se vem hon var och hur mycket som stämmer. 
 
Men nu får jag ta och ge mig. En ny dag har börjat gry därute...

🥵

Vad hände? Jag tycker jag brukar tåla värme rätt bra, men igår gjorde jag det inte! Hundarna ville inte gå nå' längre heller vilket passade mig utmärkt. Jag låg i sängen med neddragna rullgardiner och jobbade. Maxdos Alvedon. Huvudvärk ändå. Fonder, samtal och mail två timmar på fm. Lunch. Två bokade samtal på em. Ett ska följas upp och det andra fick ta tid då det var sista gången vi hördes. Tre timmar till blev det. Fortfarande tre samtal kvar vilka jag får ta idag trots att jag nu skulle kompa ut för augusti, men det spelar ingen roll. Jag mår inte bra av att lämna saker oavslutade.
 
 
Lyckades laga laxpudding med hjälp av fläkt och AC av de sista resterna rökt lax från midsommar. Det blev gott men egentligen för stabbigt i värmen. 

 
Maken kom hem med jordgubbar och ibumentin, det hjälpte lite bättre.
 

Ragnar hade sällskap av en trast idag. Två gånger såg jag den i voljärgallret. Undra om den vill åt fröna eller om det är kärlek på gång 😅

 
På kvällspromenaden plockade jag larver. Då orkade vi gå bort till kröken som vi brukar. Lite svalare och huvudvärken hade släppt lite. Larverna bor nu i ett fjärilshus. Är jättenyfiken på vad som ska komma ur pupporna. Den stora tror jag är påfågelöga, men de små kan vara vad som helst 😃
 
Jag har inte klivit upp än. Det molar i skallen igen, men inte som igår. Ska grunda med en värktablett och gå upp nu. 32 grader och några timmars jobb väntar...

Sista dagen på jobbet 😥

En sanning med modifikation. Jag ska jobba hemifrån åtminstone imorgon och jobba igen mina lediga junidagar i augusti, men idag tömde jag rummet så när som på en hurts. När klockan var halv fem var jag helt slut.
 
Jag gick upp halv sex och satt i bilen halv åtta. Min gamla vana trogen tog jag mailen till frukost. Var tvungen att svänga av i Solberga (maghelvetet) och passade på att köpa hund- och frökengodis till dagis. Idag blev sista dan på riktigt. Var i Prästgården strax efter nio och lämnade över all info till mina efterträdare i handarbetsgruppen. Jag är så glad att den kommer leva vidare. Ikonmålarkursen oxå, den är redan överlämnad.
 
Ser att Bamse och Rambo sitter kvar på väggen 🥵
 
Fortsatte med olika fondärenden när jag kom ner till Klockargården och gick ut på lunch med en arbetskompis. Fortsatte ömsom med att röja, ömsom fondärenden och ömsom prata med arbetskompisar. 

På dagistrappan
 
När klockan var fyra var jag helt slut, hade ont överallt och kände att det funkar inte. Resten åkte in i en hurts som jag satte en lapp på, att jag tar den i augusti. Pennor, gem och gardiner skänker jag åt eftervärlden. En knyppeldyna tog jag upp till Prästgården men allt material tog jag hem tills vidare. Hela baksätet och passagerarsidan blev full. 

Nöjd tant i backspegeln 😁
 
Rastade hundarna i skogen bredvid dagis, tankade bilen vars tankmätare lyst rött sen morgonen, på hemvägen tvättade jag bilen i Östertälje, sista gratiskupongen som går ut nästa vecka. Jag vet inte varför jag tycker så mycket om biltvättar, det är bara så  💦  
 
Släkten del 4
 
Middag på Mc drive-through och hundpromenad vid hemkomst kvart över sju. Hur orkade jag pendla i tre år??? Jomen jobbet har ju varit så givande och roligt. När hundarna fått mat satte jag mig i soffan, gick ut igen vid nio och har bara orkat duscha efter det... Nu har vi med korsdrag och portabel ac fått ner tempen till behagligare siffror. Dejten med John Blund lär inte dröja, men jag tror att ska hälsa på Helena innan jag lägger mig... är så nyfiken på henne 😃
 
 

Idag...

... har jag inte tagit en enda bild, så jag får bjuda på nån äldre bild, annars blir ju bloggen tråkig. I synnerhet som jag inte har nåt spännande att berätta om idag. Jo, kanske att en vildkatt åt upp osttärningarna inatt, jag la ut dem sent igårkväll så fåglarna skulle få ett morgonmål, men vid ett-tiden på natten såg jag kissen som alltså fick sig ett skrovmål. Fåglarna fick nöja sig med Ragnars frö och Willes halvätna smörgås vilket väl inte var fy skam.

 
Två timmars intensivt jobb efter morgonsysslor och förstanaden. Två ägg till lunch därefter skogspromenad med grannen. Två timmar till i jobbtelefonen med konfidenter. En del jobbiga avsked 😥 När arbetstiden var slut skingrade jag tankarna med att läsa.
 
 
Tredjenaden och när maken kom hem med makaroner gjorde jag makaronipudding på hälften av midsommardagens kvarblivna rökta lax. Lite mer läsning innan sistanaden som maken hängde med på. 

Jorgubbar, glass och sista kapitlet i boken medan jag lyssnat på råbockens ihärdiga skällande. Del 4 i stafettserien Släkten är framtagen men ingen mer läsning ikväll! Marsch i säng!
 
Sov gott världen 🌍
 

Annandag Midsommar 😅

Ännu en varm sommardag. Sonen och hans familj sov över i husbilen och vi började dagen tillsammans med frukost på altanen. Vi har öht inte varit inne alls utan bara hängt ute och gjort så lite som möjligt. På morgonen hörde en kompis av sig som "strandat" i Strängnäs hamn... så när jag morgondiskade passade jag på att göra nytt fröknäcke till sonens familj som fick stå i ugnen medan rabarberkräm till kvällen kokade på spisen och så blev det en rabarberpaj till em-fika. Till lunch blev det gräddstuvad pyttipanna på gårdagens grill-rester 😋
 
 
På em kom kompisen och hennes sambo på fika. Det var kul att de kom förbi.
 
Maken hade eldat lite i tunna så framåt kvällen kröp vi i och svalkade oss i 25-gradigt vatten. Även Wille tyckte det var skönt. 

 
Kan bara säga WOW vilken helg vi haft!

Midsommardagen ☀️

Sov tungt och länge och vaknade i ett tomt hus med dörren på vid gavel. Här är vi trygga och litar på att ingen objuden tar sig in, även om dörren är vidöppen. Maken hade smugit iväg med hundarna och lät mig sova 💕
 
Förmiddag i lugnt tempo. Vattnat blommor och läst lite typ. Och så smakade vi granskottsglassen. Den var gott men jag hade nog förväntat mig mer smak av granskott. Granskott smakar starkt och syrligt om man tuggar i sig dem naturellt. Vi har hälften kvar så vi får se när vi provar nästa gång och förväntningarna inte är så höga 😁
 
Lite hallon och chokladgrädde som inte fick plats på midsommartårtan fick toppa granskottsglassen
 
På eftermiddagen kom sonen med familj. Inte så mycket att orda om, bara mysigt! Wille går jättebra nu och har klippt håret så alla små lockar är borta och bebislooken ett minne blott. 

 
Grannarna kom över på middag och Wille blev stormförtjust i deras lilla golfbil. Så klart blev det en sväng 🥰 Myspyskväll 🥰
 
 

Midsommarafton 🇸🇪

Supermysig morgon. Vi hjälptes åt med förberedelserna. Gubbröra och midsommartårta, rökta räkor, ägghalvor, kavring med lax och pepparrot ... och all disk inte att förglömma. 

Midsommartårta
 
 
Vid halvett kom grannarna och väninnan med sin sambo. Härlig lunch i gott sällskap 💕
 
Inte 100% corona-sejfat, men vi var ute, maten serverades färdig på tallrikarna och vi lever alla mer eller mindre isolerat plus att handspriten stod i högsätet...och nu ser jag att tvätten hänger bakom ryggen 😅

Sen blev det siesta när alla våra vänner åkte hem till sitt. På kvällen gick maken och jag över till grannarna och fortsatte ha trevligt. Vi åt fantastiskt goda kräftor 🦞 och hemgjord mamei-glass 🍨 När grannen och jag gått kvällsprom med hundarna kröp vi ner till gubbarna i badtunnan. Där låg vi vi och pratade om allt möjligt, slog mygg 🦟 och såg uggla 🦉 samt rådjur 🦌 Ett tag hörde vi oxå kattugglans ungar.
 
Mamei är en frukt jag inte hört talas om tidigare. God var den, som glass iallafall 🍨 
 
Vad mer kan man säga om denna fina midsommarafton mer än att den varit alldeles perfekt 🍀
 
 
Tack för idag 🙏 och sov gott världen 💤 

Södertälje 🐎

Tänkte att jag skulle vara ledig idag men inser att jag kommer få bjuda på ett antal timmar, kanske dagar, om jag ska kunna avsluta mina klienter och åtaganden på ett schysst sätt. Det känns bättre än att strunta i folk eller stressa ihjäl sig. I nuläget spelar det mig ingen som helst roll om det blir lite obetald övertid. Satt och mailade och smsade 1,5 timme efter morgonpromenaden, men jag bestämde mig för att inte fastna i några telefonsamtal iallafall.
 
Efter lunch och promenad åkte jag och handlade ingredienser till fröknäcke som maken vill ha till nåt spännande han ska göra imorgon. Han hade köpt allt annat men hittade inte fröerna. Det gjorde jag.
 
Sen fortsatte jag till väninnans hästhage utanför Södertälje för att beundra lilla Divo de Chivas som föddes i måndagsmorse. Han skulle komma typ nästa vecka och jag var beredd på att både få vara med och fölvaka och kanske övervara förlossningen ... men mamma Conchita skötte det där utan inblandning och födde fram sin lilla pojke själv.
 
Rasen heter PRE - pura rasa espanol och färgen gul
 
När jag kom hem satte jag igång med fröknäcket, en provomgång granskottsglass och middag. Maken var ute med hundarna... och kom hem lite glad i hatten. Så gulligt! Det händer liksom aldrig, men nu hade han och grannen tagit sig ett par huttar vilket han var väl värd efter 3 v beredskap och mycket övertid.

 
... och så säger jag bara det... om glassen bara är hälften så god som smeten så kommer jag äta ihjäl mig! Jag har redan planer på citronmeliss, lingon, hallon... och det finns stor risk för att det varken blir granskottolja eller -salt, bara glass i stora lass 🍨 Nå, nu går jag inte händelserna mer i förväg, den kan ju faktiskt bli en besvikelse i fryst form🌲 
 
Hundar och make sover. Tror jag ska läsa ett kapitel eller två om Åsa i Tempelbranden, del 3 i stafettserien Släkten.
 

Det är så härligt med dessa långa ljusa nätter 💛

Vingåker 🐷

Även idag åkte vi på äventyr. Tog mailen till frukost och telefontiden i bilen. Det var jämt göra och jag fick t.o.m stanna för att kunna förmedla info och telnr på ett trafiksäkert sätt. Men när jag kom fram till min vän och kollega stängde jag av telefonen för helgen. Har timmar att ta ut så nu tänker jag bara kolla mailen imorgon och sen vara ledig över midsommar.
 
Himla trevlig dag hos kollegan. Promenader, härligt snack med hela familjen och god lunch.
 
Filimundus, deras alldeles ljuvligt sammetslena rex-kanin
 
 
Efter hennes telefontid och innan jag åkte hem åkte vi och kikade på "ullgrisarna". Grisbondens son gick förbi och berättade lite om mangalici, det ungerska ullsvinet. Jösses vad söta de var. Två honor hade haft påhälsning av ett vildsvin så ett par kullar av de små var bastarder 🐗 
 
 
Och så blev jag godkänd av barnen 😅 Jag var coolare än de trodde så jag får komma tillbaka 🥰 Det vill jag gärna 😃
 
Klockan var över sju när jag och djuren kom hem. Maken hade precis klippt gräsmattan så jag värmde middag. Vi tog kvällspromenaden tillsammans och nu blir det säng. 
 
Tack för ännu en härlig dag 🙏

Huddinge ☔️

Ännu en bra dag. Ett helt pärlband av bra dagar på sistone! Gick upp kl 6 och satt i bilen 7.45. Satt en stund i kö på vägen mot Södertälje då en bil voltat i kurvan upp mot E4, men hörde på radio att de krockat i köerna bakom mig så det stod still, tur i oturen mao. Inga personskador vad jag förstod.
 
Jättebra avslutningssamtal med chefen, fick en god överblick av vad jag åstadkommit under min tid i Huddinge. Tog bilen ner till Pang's i det hällande regnet 💦 men fick ingen chans att berätta att jag skulle sluta då det var mycket folk. Hon log och frågade: "tre små rätter?" Såklart! Alltid! Varför välja när man kan få lite av allt 🥘 Åt lunchen i lunchrummet. Kände mig inte så corona-nojig då alla verkar hålla tillbörligt avstånd.
 
Em tillbringades i Zoom-möte. Eftersom jag ska sluta och inte har så mycket att säga passade jag på att sortera papper medan jag lyssnade. Blev glad att höra att mina grupper kommer fortsätta med nya ledare. Jag tror ju på det jag dragit igång!  Förstås! Herrklubben, ikonmålarkurserna och handarbetsgruppen är kronan på mitt verk i Huddinge.
 
Ett litet fynd jag hittade i rensningen. Minns inte vem jag fått den av, men det känns som personen känner mig bättre än jag själv gör? 👼
 
Fortsatte slänga papper i återvinningen och tuggen. Känns konstigt. Alla protokoll från jag varit sammankallande i pastoratet, kontraktsdiakon, protokollskrivare för samarbetsprojektet "En Annandags Jul", all planering, alla listor ... men jag vill inte spara. Det jag kan sitter i mitt huvud och jag vet vad jag kan plus att jag har lätt att lära. Hann inte klart. Åker tillbaka på tisdag. 

Kl 16 hämtade jag hundar och en dagisfröken. Vi åkte hem till hennes föräldrar som har klippbordet och hon klippte alla klor plus Bamses päls.
 
 
Körde förbi biltvätten i Östertälje, inte för att det behövdes utan för det är kul och jag har ett par gratisbiljetter kvar!
 
 
Mötte upp maken, som oxå var på väg hem, vid Burger King i Nykvarn vid sju-tiden. 25mm regn hade vi fått hemma vilket gladde oss! Kvällspromenaden var magiskt vacker. Nytvättad natur och älvdans på gärdet, fuktiga dofter och en kör av sjungande fåglar.
 
 
Tack för idag, tack för en underbar vanlig dag 🎶🙏

Roslagen 🌞

Det jag förträngde att berätta igår var att jag höllt på att elda upp båten 😱🚣‍♀️ Efter att jag lagat nudlar satt jag och sniffade samtidigt som jag tittade efter om nån använde engångsgrill på land... rätt var det var ropade maken: DET RYKER, DET RYKER! LYFT SÄTET OCH STÄNG AV GASOLEN! Jag var livrädd för en explosion så jag stängde gasolen och lyfte försiktigt sätet som fälls över spisen när den inte används... Allt gick ju bra, men träbänken med metallplatta och sätet rykte en stund och var hett. Maken skruvade loss hela sätet och tog hem det för att inspektera att trä och dyna är ok. Men jag fattar inte! Jag som är så rädd för gasol och kollar spisplattan hemma varje gång jag lämnar hemmet... HUR kunde jag glömma att stänga av gasolplattan OCH dessutom fälla sätet utan att kolla? Nej, jag mår mycket bättre men jag är inte bra än!

Imorse gick jag upp kl 8 och gjorde mig klar för äventyr, packade fågel och hundar i bilen och drog till Roslagen. Det tar ganska exakt två timmar att komma till mina föräldrar. Vi har suttit ute (förstås) och myst hela dagen. På em åkte jag och köpte pizza, sen hjälpte jag till att plantera om pelargoner och sopa uteplatsen. Det blev fint. Och så gick jag ett par svängar med hundarna.
 

Efter drygt 7 timmar åkte jag hem. Kändes jätteskönt att träffa föräldrarna igen! Nu är det ju väder så man kan vara ute, annars törs jag ju inte åka dit!
 
Vi kom hem kl 21.30. Bamse har fått duscha för han tyckte det var bra att ligga under rododendron och få svarta kladdiga sniglar i pälsen. Han ska dessutom klippas imorgon så jag är nöjd med beslutet att vänta med hans bad till ikväll! 

Mamma har fått sin granny-kofta. Är så nöjd med den här oxå!
 
Nej, dax för kvällspromenaden inkl lyssna på kattuggleungarna som tigger 🦉 Hörde dem första gången igårkväll. Morgondagen blir förmodligen lång den med så det blir bra att gå och lägga sig 💤 
 

Solsvedd 🌞 🔥

Ännu en helt galet underbar dag. Vet inte hur många gånger jag varit i vattnet men jag kröp i nästan varje gång en båt kom förbi eftersom jag solade näck på badbryggan 😜 Vi låg  ensamma vid gravröset vid inloppet till Herrestaviken. Herrestaviken har vi legat i många gånger men inte just vid röset. Hoppas vi kan lägga till där flera gånger. Inte har det blivit sämre av att jag läser romanserien Släkten och befinner mig just nu i 1000-talet. Lätt att fantisera om hur människorna levt i viken. 

 
Jag har studerat en liten fladdermus som både igår och idag jagat insekter av och till dagtid i strålande solsken 🦇 Läste att de får en enda unge som föds vid midsommar... Undrar om den var ute och jagade mat till en unge? Har aldrig sett fladdermöss flyga så intensivt mitt på dagen förr. Den flög bara nån meter förbi mig på badbryggan gång på gång.
 
 
Efter fyra bröt vi upp och åkte hem. Vi kokade nudlar och korv vid bryggan innan vi packade upp allt i bilen och åkte hem.
 
Håller stenkoll på pappa!

Bamse är en cooool kille. Strängnäsbron i bakgrunden.
 
Här hemma klev vi mer eller mindre in i en bastu. Vi har haft korsdrag i timmar utan resultat i den stillastående luften.  Nu har maken somnat vid en fläkt sen ett par timmar tillbaka ... men den slår jag nog av nu. Temperaturen ute är okej och det blir nog en bra temp inne oxå inom kort. Och jag hoppas att min solsveda och rödbränna har lagt sig till imorgon 🌞🔥😂 Visa gamla kärringar vägrar lära sig men det var det värt! Rackarns vad härligt vi haft det 💕

Natthamn ff Herrestaviken

Igår satt jag uppe tills det inte gick att läsa längre pga mörkret, sen la jag mig. Maken har jobbat extremt mycket på sistone så han slocknade tidigt. Förutom att hundarna var nödiga kl 4.10 imorse har vi sovit gott hela natten. Jag har drömt om en storman och hans hustru, liksom en stor vit örn. Gravröset vi lagt till vid sänder nog ut sina vibbar från forna dagar.

9 ggr har jag badat idag. Dessa badbilder anser jag vara rumsrena 🤗💦
 
 
Dagen har ägnats åt solen och vattnet. Jag läser oxå om 11-åriga Sigrid som på 1000-talet gifts bort till en mycket äldre man som är kompis med kung Anund, del 2 i serien Släkten.
 
 
Vi har sett fiskgjuse, bäver, fladdermus, skäggdoppingar med en unge, mås och mört samt en andmamma med massa smått. 
 
 
Nu njuter vi en varm och skön kväll 🌞💦

Natthamn Herrestaviken

Idag har vi åkt ut på sjön! Imorse satte jag igång att laga mat för att vi skulle få ett enkelt liv ombord. Vi kom iväg mitt på dan då maten var klar, hundarna rastade och maken kompletteringshandlat.
 
 
Vi har lagt till i Herrestaviken vid något jag är säker på är ett gravröse. Hoppas inte de spökar för oss inatt.
 

Jag har gått en sväng på land men maken har fått ta resten av promenaderna. Det var lättare att "hoppa" i land än att kravla sig upp i båten. Eftersom högerbenet är så försvagat höll jag på att trilla i 😂💦 Dagen har spenderats på båtens badbrygga i solskenet och jag har badat TVÅ gånger. 18 grader i vattnet. Bildbevisen slipper ni för jag har badat näck 🤦‍♀️🧜🏼‍♀️

 
Varm dag, ljum kväll, livet på topp 💕

...

Gårdagen började med ett meddelande på Messenger som drog igång minnen, drömmar och känslor från förr. Resultatet blev gårdagens blogginlägg. Jag har massor mer att berätta och det kanske kommer, men det tog sån tid att skriva pga autokorrigeringen. Så fort jag fick lite flow i engelskan och glömde autokorrigeringen blev texten obegripligt svengelsk.
 
I övrigt var förmiddagen som vanligt, morgonsysslor och jobb, men efter promenad med grannen åkte maken och jag till Kolbäck för att hämta en baklucka. Vi gjorde det till en trevlig utflykt med middag och promenad i Kvicksund.
 
 
Kvällen ägnade jag sen, som sagt, med bloggen om Filippinerna.
 
 
Nu har en ny dag grytt sen länge. Jag har varit vaken ett bra tag. Maken sover ännu efter en tuff arbetsvecka och det får han göra tills han vaknar. Hundarna snarkar oxå så gott. Jag har tagit ledigt idag och vi planerar för nya äventyr 🥰

Dreams 🐳

This morning I got a message on Messenger. A message that really made my day 🌴
 
I just had a dream about you Gunilla. We were in an island getting ready for a swim. The island was just a small strip of land surrounded by a very deep blue ocean. When we turned around behind us, a humpback whale was swimming and went around the island. What a wonderful dream! At the start, I was afraid to go into the water because it was a bit rocky and I wasn’t sure how deep it was. You were actually coaxing me in the dream to go into the water.  But when I saw the whale, I became happy and relaxed. It dispelled my fear. 
 
What a wonderful dream to be in! Thank you for sharing it, Arnie. It touched me in multiple levels. Arnie looked up the dream-meaning of whale, or humpback whale, and it stands for spirituality and peace. Beautiful ☮️ And what an honor to be an encourageing coach in someones dream. And of course I started to think about my adventurous 11 days in the Philippines. 

 
I started to blog in 2009 so this story isn't told here. In april 2004 I was about to take my bachelors degree in social work. Me and a fellow student applied for a scollarship, Minor Field Studies, at SIDA and got it. But my fellow student was advised not to go though she got pregnant. So either we had to skip our plans or we had to think new. She stayed home and wrote background, history etc and I went alone to interview.
 
 
During my 11 days I made 7 interviews with NGO's that worked with sexually abused children in different ways. I visited a lawyers firm who gave free help some hours every week for sexually abused children, a childrens hospital that specialised in raped children, a few ngo's that had different programs for street children... street children is very vulnerable and exposed for trafficking and prostitution.
 
Educational and frightening at the same time...
 
Arnie and I went for a trip to Mindoro, an island south of Manila, to visit Stairway Foundation.
 
 
Stairway Foundation was started by Monica from USA and Jørgen from Denmark. They met in Asia, Hongkong I think, they fell in love and ended up at Mindoro, working with sexually abused children and children with TBC who needed to get from Manila into the fresh air. Monica had been a dancer and used her talent in her work with the children, but some illness happend to her legs and now she couldn't walk properly.  But the love and happines they shared was overflowing and was enough even for the children in need. And when Jørgen carried Monica on his back down to the beach for sunset there was no room for pity or sadness, it was just beautiful. When we were there they had a little girl staying, maybe six years old, saved from three men, two american and a german. They also told us a story about a mamba in the bathroom so Arnie and I used our cellphones to try to enlighten our way down the stairways when we left in the middle of the night while we talked about mambas 🐍 When we came to the hotell gate it was closed, I was stuck sitting on the gate to the beach hotell and the guards came running and shouting. It was scary because we didn’t know if they had guns.
 
The last day I had a day off. Two of my newfound friends took me to a trip in the surroundings. The chineese cemetary was something unexpected. It was like a little city. Every house was a grave.
 
Chineese cemetary
 
I got a tattoo that always will make me remember the small lizards that make a clicking sound. It means good luck and strength.

Sunset at Manila River with Marco and Faye my last day in Phillipines

As said, this turned into my and my fellow student bachelor thesis. I had a life experience in many levels like social work, different culture accordning to work, study and how to welcome a stranger, different ways to learn, accept help and provide help. We Swedes have a lot to learn from other countries, not the least in social work.
 
Thank you Arnie for sharing your dream 💭 It made me go back in good memories!
 

Trött

Idag har jag varit riktigt trött hela dagen. Tur att det varit en bra dag och att den gått fort! 

 
Gick upp vid 8 efter en bra natts sömn, morgonsysslor och telefontid. Jag pratade i telefon i princip oavbrutet. Snabb lunch, promenad och egen själavård.
 
 
Halv tre gick grannen och jag en längre promenad. Efter det hade jag så ont i kroppen att jag la mig på altanen och försökte sträcka ut kroppen i långsamma diagonala rörelser. Jag måste återgå till antiinflammatorisk kost, jag behöver inte ha det så här!
 
 
Läste en stund innan maken kom hem med middag vid halv sju, sen gick vi en sväng i skogen innan han vattnade och jag fixade jordgubbar 🍓 
 
 
Vid nio gick jag sista promenaden och har läst en stund till. Nu är det läggdax tycker jag  💤 
 
 

🙏 och 👋 , leverpastej

Visst var det Bert som sa "tack och hej, leverpastej" i sina dagböcker? Jag tror det... det kan få bli dagens signum iallafall. 

Gick upp kl 6 imorse och förberedde mig för dagen. Godis till både dagisfröknarna och vovvarna - choklad och leverpastej! Det är 3,5 månad sen hundarna var på dagis och nu skulle de få ha avslutningskalas. Papper som sonen skulle skriva på och ja, jag fick med mig allt. 

När hundarna var inlämnade och jag varit en sväng till sonens jobb åkte jag till mitt eget jobb. Plockade i böcker och prydnadssaker i två kartonger, pratade med kollegor som gick förbi, en trivsam förmiddag. Men när jag började ladda i fulla pärmar i kartongerna bestämde mig för att komma tillbaka. Ugglebo är ff fullt av pryttlarna från lyan så jag vill verkligen inte dra hem mer än nödvändigt! Bättre att rensa på plats!
 
 
Kl 12 var det vårfest i Prästgården. Temat var knypplat, handarbetat och brittiskt. Arbetskamraterna hade verkligen ansträngt sig och det var jättefint. Från vaktmästaren som hade satt på sig en tröja med grodor under kavajen - toadally crazy 🐸 till musikern med en spetsnäsduk i fickan, en präst med stickad klänning och de fina hattarna med spetsband. Kanske var jag dum som inte fotade, men jag var rädd att missa någons fina festdetalj...  Husmor hade gjort jättegod mat. Solen sken lagom. Vi var tre som slutade och vi fick fina presenter och fina tal 💕
 
T.o.m en groda på morotskakan 🐸🥕
 
Efter festen gick jag ner till Klockargården och fixade lite till innan jag hämtade hundarna. Bamse hade varit cool men Rambo hade inte ens velat äta. Han var väldigt glad när jag kom. Två stopp på väg hem - biltvätten och McDonalds. Två promenader bort till "kröken", däremellan har jag bara orkat sitta och glo. Vad hände egentligen? 6 år! 
 
Vackra liljekonvaljer, en burk och två kuvert fulla med vackra ord och en fotokurs 📸 
 
Maken kom hem med jordgubbar lagom till jag kom in från kvällspromenaden 🍓 

 
Nu är jag sååå trött. Nöjd. En jättefin avslutningsdag 🏺 
 

Svin 🦊

Just nu brukar jag ta kvällspromenaden ut mot skogen för jag tycker det är trevligare än att gå inåt byn eftersom mina hundar är så skälliga ... men jag vill helst gå innan det blir för mörkt, vid typ kl 21.30, för jag vill kunna se ordentligt. På gott och ont kan man tycka. I torsdags såg jag två vuxna grisar på gärdet närmast oss på vägen hem. Igår trotsade jag min rädsla och gick förbi gärdet ut mot skogen trots att jag såg tre vuxna grisar på samma ställe. Kände mig både lättad och stolt när jag passerat. Fasiken vad duktig jag är! Men när jag kom bort till kröken där jag brukar vända kom oron, jag ska ju förbi igen! Jag beväpnade mig med en stor gren och gick tillbaka. Jodå, de var kvar. Jag stod och tittade på dem en liten stund, beredd med grenen, men så fick hundarna syn på dem och började skälla. Fyra vuxna grisar och ett myller av smått som inte syntes i det höga gräset for iväg. Det såg ut som vågorna på ett hav som vällde bort mot skogen... Det känns inget vidare att de både kommer närmre bebyggelsen plus att de blir fler. Hujedamig!

 

 
Idag efter morgonsysslorna jobbade jag ett par timmar. En del telefonsamtal, lite mail och så letar jag telnr efter en lista jag ska ringa efter. Efter lunch gick grannen och jag långpromenad. Vi skulle inte gå så långt för hon hade tryck i huvudet och jag kände mig lite spattig inför imorgon när jag ska till jobbet för vårfest och avtackning. Det än 3 månader sen jag åkte hem i tron att jag skulle komma tillbaka efter några veckor och nu är det första gången sen dess som jag kommer återse mitt rum, mina kollegor och prästgården. Men iallafall så bestämde att vi att vi går till Granboda och vänder istället för att gå långa promenaden.
 
Citronfjäril på en fibbla 🌼
 
Men vi gick, och vi gick, förbi Granboda, svängde efter Sionsborg, fortsatte över hygget, förbi masten och ända ner till Oxtorp vid Mälaren. 7 km. Min oro och hennes skallebank lättade under den trivsamma promenaden i lugn takt i vackra omgivningar.

 Det finns snälla människor i torpen 💕
 
Vi plockade vårbrodd och humleblomster. Vårbrodden kan man krydda sockerkaka med lärde vi oss i fredags, och humleblomstrets lite nötiga smak funkar fint i sallad.
 
 
Hemmavid vilade jag en stund innan jag började rodda i Ugglebo. Tre kartonger från lyan lyckades jag frigöra och det är vad som får plats i baksätet på min bil. Efter morgondagen kan jag planera hela tömningen av mitt rum på jobbet för då vet jag vad jag har och vad som ska kastas. Bävar lite, har jobbat där i 6 år, jag har nog mer än jag tror!
 
Satte mig att läsa i väntan på en sen make. Han kom hem närmre halv sju 🕡 Det blev nakki och blommig
spenatsoppa till middag.
 
Styvmorsviol och humleblomster 

Sen gick vi promenad tillsammans, inte så långt. Medan maken fixade jordgubbar och glass 🍓 rensade jag de sista granskotten (jag tror) att jag kommer plocka... det behövs ju lite om man ska göra -salt, -socker, -glass och -olja! Eftetåt fick jag sopa altanen. Maken gick och la sig, jag borstade Bamse och duschade. Jag hann bara sätta mig i soffan så ringde makens telefon. Akutlarm ikväll igen så han fick åka till jobbet. Själv tog jag sista promenaden en kvart tidigare än igår. Inga grisar! Skönt! Men borta vid vänd-kröken tyckte jag att det luktade starkt av vilt. Mycket riktigt, när jag vände mig om för att fota den makalösa solen upptäckte jag att vi var förföljda av en räv!  

 
Det händer i skogen, jag säger bara det!
 
Nu ska jag läsa ett kapitel i boken och lägga mig. Det blir en lång dag imorgon!
 
 

Nationaldagshelg 🇸🇪

Vi fick ett litet ryck igår och bjöd hit min väninna till nationaldagen 🇸🇪 Hon kom 💕 Vi umgås mycket selektivt och bara med folk som i sin tur har ett mycket begränsat umgänge i dessa corona-tider.
 
Gotta 🍇
 
Det blev hursomhelst en jättefin helg med mer björklövsplock till mer smärtstillande björklövsolja, gott grillat, mycket prat och ett avslutande dopp i tunnan med jordgubbar och glass som sängfösare vid midnatt 🍓
 
Idag blev det långfrukost. Maken åkte till jobbet medan väninnan och jag fortsatte våra djupanalyser av livet. Så läkande att få prata om allt möjligt från förr till nu och framåt.

Ragnar har fastnat för min väninna. Jättekul ju!
 
Efter promenad åkte vi till hästhagen. 

 
När hon mockat klart i hagen åkte vi och fikade i Gnesta. Jättefint litet ställe som heter Gustafsvik. Gott hembakat och trevliga människor.
 
Ekologiska kanelbullar, rabarbermazarin och apelsinbröd 😋


Maken kom dit och hämtade upp mig efter jobbet och det blev hämtmiddag från Max. Sen gick vi skogspromenad! Jag passade på att plocka lite mer granskott. Det är snart slut med det nu...
 
 
... och när vi inte hade så långt kvar fick min man larm (han har beredskap) och fick småspringa hem för att snabbt åka till jobbet.
 
Ikväll såsar jag i paviljongen. Maken har ringt att han blir kvar på jobbet inatt. Skippar Tvn ikväll och läser en bok jag längtat efter. Ännu kvittrar fåglarna men det brukar upphöra till midsommar så man får passa på att njuta deras sång👂🎶🐦 
 

Växtvandring i Hälleforsnäs

I onsdags hörde jag på bilradion om björklövsglass, granskottsolja, växtvandringar och boksläpp om ätliga växter på bruket i Hälleforsnäs. Jag googlade rätt på Lena som intervjuades på radio Sörmland och mailade henne för att få veta lite mer.
 
 
Så... efter morgonsysslor, jobb, långpromenad och en sen lunch satte vi oss, jag och grannen, i bilen och styrde kosan mot metropolen Hälleforsnäs.

 
Vi började äventyret i butiken där vi inhandlade lite spännande sirap (jag tog älgört och slånbär), björklövsglass och två av Lisen Sundgrens böcker vilka jag fick signerade 👌
 
Den var fräsch, smakade nästan lite mint-aktigt. Supergod!
 
 
Sen blev det växtvandring med Lena Engelmark Embertsén. Jag antecknade så pennan glödde - Stormåra, vårbrodd, svavelticka, fyrkantig johannesört, kirskål, boklöv, älgört, humleblomster, tall, kardborre, gråbo, alm, ängssyra, nässlor, vitplister tusensköna...💦
 
Corona-anpassad groupie med Lisen Sundgren, Lena Engelmark Embertsén och snyggaste Florida-väskan! 
 
Det blev några växtspäckade timmar på bruket innan vi åkte hem igen, trötta och nöjda.
 
Hemmavid började jag direkt med en sen middag (Italienskt à la Pontus) då maken redan gått ut med hundarna. Till sist en stund vid Tvn med virknålen. 

Godnatt världen 🌍
 

Var ligger Italien? 👈☝️👉

- Är det en dvärgspets? frågade samme man i linne och shorts som igår. Han iddes väl inte fråga varför jag stod och plockade barr ... maskrosor igår och granskott idag, tokiga kärring 😂😂😂 Jag fick bara för mig att jag skulle plocka hem några extra dl granskott till frysen så jag kan göra granskott-salt, -glass, -sirap, -alltmöjligtgott när inspirationen anfaller. Hemma rensade jag dem och frös in dem. Jobbade en dryg timme sen gick grannen och jag på långpromenad. Vi gick långa rundan åt andra hållet, förbi Granboda, Sionsborg och Nyboda i ett försök att se hur långt det är till Italien. När vi kom hem hade vi gått 6 km, jag kollade kartan och hade vi gått 500-1000m till hade vi kommit fram till Italien. Nästa vecka går vi hela vägen!

Pärlemorfjäril
 
Ingen runsten, bara ett landmärke 
 
Efter lunch jobbade jag två timmar till, bla telefonmöte med kollegor. Sen tappade jag upp björklövsoljan som stått och dragit i tre veckor på flaskor. Den hade fått en underbar grön färg och den ska vara smärtstillande vid muskel- och ledvärk. Har redan smort in knät två gånger och ikväll även ljumskarna. Känns bra!
 

Så var det dax för promenad igen och grannen hängde med, vi gick "skogspromenaden". Några härliga liljekonvaljer fick hänga med hem och så snodde jag några vackra lila gröslöksblommor i grannens lilla odling. Dottern och jag pratade om att "skogsbada" igår, dvs att ta in hela den läkande naturen i sin kropp när man är ute i skogen. Att gå "skogspromenaden" är verkligen att "skogsbada". Just nu är den full av spirande blåbärsris och blommande liljekonvaljer.

 
Köttfärssås och spaghetti när maken kom hem sent omsider. På kvällspromenaden såg jag två stora grisar på gärdet. Det gläder mig att desensibiliseringen under vårens grisvandringar lyckades. Jag stod och tittade på dem tills hundarna började skälla, då försvann grisarna illa kvickt. Otäcka djur 🥺
 
 
Ikväll har jag skrivit en kort artikel om min corona till en annan föreningstidning. Nu återstår en dejt med John Blund.
 
 

Ledig onsdag 🌼

- Plockar du maskrosor? frågade en hurtigt gående man i linne och shorts imorse. - Mmm, blir jättegod sirap, svarade jag. Drygt 100 blommor plockade jag i en glassbytta, fyllde i lite vatten och stoppade ner den i en kylväska tillsammans med en mindre bytta granskott.
 
Just den här blomman fick stå kvar. Den var ju redan "paxad".

Sen bar det av till äldsta dottern. Vi skulle göra sirap, eller fattigmanshonung som maskrossirap oxå kallas, den är rackarns god hursomhelst! Granskottsirap likaså 😋
 
Först åkte vi och hämtade ut ett paket samt köpte pizza till lunch 🍕 
 
Gambera med massa vitlök!
 
Efter lunch kokade vi upp granskott, separerade maskroskronbladen från blomkorgarna (som är beska) och kokade upp även dem. De fick stå och dra medan vi hämtade barnen.
 
Vi plockade kottar, granskott och balanserade på stockar i skogen.
 
Det är bra att vara nyfiken. Man ska inte prova allt, men att dricka som en hund är både ofarligt och roligt! 

Det låter spännande däruppe, tycker Bamse

Granskottsirap blir brun

Maskrossirap blir gulbrun
 
När sirapen var klar var det dags för mig att bege mig hemåt. Finsk spenatsoppa och finsk nakki har fått avrunda denna dag.
 
 

Lugnet sänker sig...

... alltså, jag vill henne inget illa, jag tycker fruktansvärt synd om henne ... men när möbellassen gick igår kändes det som om lugnet sänkte sig över vårt lilla hörn av området. Vi har haft jättebra kontakt förr om åren. Vi har fikat ihop, hjälpt varandra med djurpassning, gräsklippning, datorn, handling, blomstervattning, ja allt som man gör goda grannar emellan. Men så blev hon sjuk. Och i den framskridande sjukdomen har hon successivt blivit väldigt elak, främst mot mig. Det började för några år sen när hon ringde mig (fast vi bor så nära att hon kan gå ut på trappen och prata) och bad mig få tyst på ungarna. Jag hade en tvåårig Nova här då och hon var så ivrig för vi hade klättrat upp i båten som ännu inte lagts i sjön. Jättespännande! Sen har det gradvis ökat, ibland lika trevlig som förr och ibland taggarna utåt. I dagsläget räcker det med att hundarna skäller på nån förbipasserande eller att papegojan småsnackar för att hon ska börja hojta. Ragnar kan alltså sitta inomhus och snacka (inte skrika) varpå hon kräver att jag ska ha dörren stängd. Visst är det jobbigt när hundar skäller och papegojor skriker, det tycker jag oxå så det får de absolut inte göra. Jag säger till dem och avleder deras uppmärksamhet, men det är omöjligt att få dem att hålla tyst när hon står på vägen och gapar. Hade vi haft småbarn hade problemet förmodligen varit gigantiskt. Det är trist att ha förlorat grannsämjan men jag tänker inte avliva mina djur pga en dement granne, inte heller sitta inne med nerdragna gardiner hela sommaren, så är det bara. 
 
Men iallafall, hon har tydligen haft en vattenläcka och nu ska hon bo borta ett tag. När sista flyttlasset gick igår infann sig en otrolig lättnad. Jag känner hur jag varvar upp när djuren låter det allra minsta, men det var först när hon åkt igår som jag insåg vidden av stressen detta fört med sig. Lättnaden är som ett ulligt vitt moln i själen. Elakt? Nej jag tycker inte det. Hon kommer få bo nån bra stans, slipper oss och kommer sen hem till ett renoverat hus. Jag kommer få en lugn tid när jag slipper vara på helspänn inför varenda cykel, hackspett eller häst som ska passera mina hundars vaktinstinkter. Win-win-situation nu när vi ska vara hemma så mycket i sommar.
 
Idag bestämde grannen och jag oss för att ta promenad tidigt eftersom jag skulle jobba på em, så efter morgonpromenad och disk packade jag med lite vatten, frukt och hundgodis. Det blev en 5km-runda med paus vid hundbadet.
 
 
När vi kom hem slocknade hundarna omgående på altanen, jag fixade lunch, satte mig i möte och jobbade sen till halv fem. Då gick jag en kortare promenad, packade och åkte till båten. Maken var redan där. Det blev en fin kväll på sjön.
 
Vi låg mittöver Vårfruberga klosterruin. Troligen är det från dess aktiva tid vi fått några av by-namnen här på Tosterön: Jerusalem, Jeriko och Betlehem till exempel. Och på Stallarholmen finns Sodom och Gomorra.
 
Strängnäsbron med domkyrkan skymtandes bakom.
 
När vi kom hem vid halv nio-tiden gick jag en sväng till med hundarna innan jag duschade hundar och mig själv. Hundarna blir så lortiga av våra långa promenader på dammiga vägar, och jag blir blöt och svettig av att tampas med dem i duschen 🚿😂 
 
Nu march i bingen! Imorgon nya äventyr!
 
 

Ingen vanlig dag 🥳

Idag för 27 år sen blev jag mamma för fjärde och sista
gången. En ganska stor tös som låtit vänta på sig i 1,5 vecka hade väldigt bråttom ut när hon väl bestämt sig för att det var dax.
 
 
För 4 år sen fick jag vara med vid mitt femte barnbarns födelse. Lite liknande förlopp. Han låg och mojkade sig och lät vänta på sig närmare 2 veckor han oxå, men när dottern väl blev igångsatt gick det undan.
 
 
Dotra vet jag har varit ute och firat och jag hoppas hon haft en fantastisk dag. Barnbarnet firades med två av sina systrar i förrgår och det var jättehärligt att kunna vara med...
 
...men min dag idag har verkligen inte varit nåt att hurra för. Om det har varit helgens alla godsaker, värmen, solen och sjön, groggen, att jag gått upp och jobbar halvtid eller allt sammantaget vet jag inte, helgen har ju varit intensiv, men jag blev jättesjuk tidigt imorse igen 🤢 Jag får ta mig ordentligt i kragen och skippa alkohol helt, drastiskt minska på intag av socker, fett och vitt mjöl. Så gott är det faktiskt inte! Belöningen när kroppen funkar och kan ta en med på äventyr ger så mycket mer än den flyktiga smaken av en chokladbit 🍫 

Makalös solnedgång ikväll 🌞 
 

RSS 2.0