Stillhet råder....

Nu är det över en vecka sen vi kom hem. Det känns som det är jättelänge sen vi var ute och for... ändå har det inte hänt så jättemycket. Jag fick porslinskronan insatt hos tandläkaren i tisdags och det är jag glad för, för sen blev jag ordentligt förkyld. I värmeböljan under Kristihimmelsfärdshelgen har jag mest legat i en solstol och slumrat, samt knypplat.
 
Tack var min ledighet, både semester och långhelg, så innebär denna vecka en hel del besök. I måndags hade jag fyra besök, igår hade vi personaldag och det var så härligt. Vi tillbringade dagen hemma hos en arbetskamrat och sen åt vi lunch på Herrängens gård. Det var helt perfekt. Idag är jag ledig (jobbar bara 80% f.n) och åkte till min tid hos sjukgymnasten. Skit-trist att märka att högerbenet inte vill fungera som det ska. Jag grät en skvätt, för om jag fått hjälp med värken när jag sökte för flera år sen så hade det aldrig blivit så här. Men nu är det bara att spotta i nävarna och jobba utifrån det som är idag. Nån upprättelse lär jag inte få, men jag kan ta kontrollen över rådande situation!
 
Imorgon har jag två besök och två hembesök och på fredag ska jag skriva klart foldern om resan till Hälsingland som vi gör om ett par veckor... och nästa vecka är det lite ledigt igen, så jag kommer säkert hinna bli av med förkylningen innan sommaren kommer på riktigt. Det blir bra det här!
 
 
Förutom sjukgymnasten har jag ägnat dagen åt att fotografera fåglar, promenerat hundar, författa brev och mail... nu ska jag lägga mig nånstans och läsa ett par kapitel ur Röde Orm innan maken kommer hem och middagen ska lagas.

Fujairah och Oman

Resans två sista dagar spenderades i Fujairah och var de lugnaste på hela veckan. En del av torsdagen ägnade vi oss åt att åka dit, resten av torsdagen slappade vi vid poolområdet på det lyxiga och fantastiska hotellet Fairmont. På kvällen var vi ett gäng som tog taxi in till Dibba för middag på en turkisk restaurang.
 
 
På kvällen gick vi en sväng i hotellområdet och blev helt plötsligt underhållna av en man som svängde sig med eld.
 

Fredag förmiddag tillbringades också runt poolen, men klockan tre blev vi upphämtade med jeepar. Vi åkte en och en halv timme åt något håll... och hamnade i Marjam-öknen. Där vi fick vi åka jeep utav bara h-e! De tömde däcken på hälften av luften innan de gav sig ut i sanden.
 
 
Sen fick vi komma till ett beduinläger som är uppbyggt för att kunna ta emot turister. Där bjöds på kamelridning, hennatatuering, mat mm. Jag kostade på mig att fotas med en falk också, det kostande 25 kronor.
 
Det tog flickan 45 sekunder att göra denna. Det är brun henna och jag lät den sitta 1,5 timme innan jag sköljde av den.
 
Efter middagen bjöds det på underhållning
 
På lördagsmorgonen checkade vi ut och blev upphämtade med en mini-van vid 9-tiden. Efter att ha suttit och väntat en stund på att bli insläppta i grannlandet Oman fick vi oss en fantastisk båttur längs kusten. Havet var smaragdgrönt och lika varmt som luften, nästan. Och så fick dom som ville åka speed-boat till en grotta...
 
 
Det var det perfekta sättet att spendera den sista dagen på. När vi kom tillbaka till hotellet fick vi duscha i spa-et och sen kom bussen som skulle ta oss till flygplatsen. En dryg resa hem. Planet gick halv två lokal tid (halv tolv svensk tid) och vi kom till Arlanda halv tio...
 
Det har verkligen varit en super-duper-resa på alla sätt. Lite väntetider och långa bussresor får man räkna med, men den vänlighet, skönhet, kultur och äventyr vi fått vara med om uppväger allt!
 
Jag börjar vänja mig vid att vara ledig. Helgen tuffar på utan måsten. Tyvärr har jag dragit på mig en ordentlig förkylning, men så utmattad som jag varit i kombination med luftkonditionering mm är det inte konstigt på något sätt. Jag slappar, vilar och njuter av sol och värme som denna långhelg bjuder på, det är en dunderkombination!

Dubai

Här kommer del två i följetongen om resan till UAE. Dag 3 åkte vi från Abu Dhabi till Dubai. Vi åkte på en rundtur i Dubai med bussen, stannade vid Dubai mall där vi kunde äta lunch och klockan 13.00 körde de en fontäntest. Det var häftigt. På kvällarna körs en musik- och vattenshow i fontänen varje halvtimme och klockan 13.00 för det mesta körs en testshow. Det gav mersmak och vi var glada över att veta att vi skulle få komma tillbaka dagen efter. Vi besökte guld- och kryddmarknaderna och åkte en kort båttur över en kanal för att besöka textilmarknaden, Gamla Stan och ett muséum. Gamla Stan var inte en gammal stad utan byggdes på 50-talet för att likna något som skulle kunna varit Gamla Stan om Dubai hade varit en stad för länge sen.
 
Burj Khalifa är världens, än så länge, högsta torn med sina 825 meter. De ligger vid fontänen utanför Dubai mall.
 
I Dubai mall finns ett gigantiskt akvarium
 
Detta är världens största guldring och finns på guldmarknaden, den väger nästan 64 kilo och finns med i Guiness rekordbok!
 
Kryddor, kryddor, kryddor
 
Textilmarknaden
 
Muséet... och kvinnan (dockan) knypplar inte, hon flätar band, men det ser ut som en knyppeldyna
 
När vi kom till hotellet, Time Grand Plaza, badade vi en stund i poolen och åt sen middag med nyfunna vänner. Men vi hade en hel dag till i Dubai. Onsdagen började vi med ett fotostopp vid Burj al Arab, den skrapa som satte Dubai på världskartan, sen fortsatte vi vår resa ut på Palmön. För att se själva palmformationen behöver man åka helikopter, så den såg vi inte. Men jag var fascinerad över att den var så stor. Vi gick på akvariet och hade ett fotostop för att kunna fota Dubai Marina skyline.
 
Burj al Arab
 
Akvariet på Palmön
 
Dubai marina skyline
 
 
Vi tillbringade ett par timmar vid hotellpoolen innan vi gav oss iväg på nästa utflykt. Vi åkte till Dubai mall för att se ljusshowen och det gjorde vi medan vi åt det möraste kött jag satt tänderna i, stekt vid bordet. Sen åkte vi upp i Burj Khalifa och njöt av utsikten en stund. Det var kö både att få komma upp och för att komma ner, men det var det värt. Till sist åkte vi till Burj al Arab och blev bjudna på två drinkar uppe i baren.
 
Burj Khalifa
 
Lite rolig fakta från Burj al Arab - det har använts 120 guld för att förgylla bland annat hissar mm. Samtliga urverk är Rolex och de dyraste drinken kostar 27 321 dirham. Ta det gånger 2,4 så har du en svensk summa på ca 60.000kr. Drinken är en symbol för Burj al Arab som är ett av de lyxigaste hotellen som finns. Burj al Arab har 27 våningar och falken, som är en stark symbol för UAE, flyger i snitt 321km/h, därav summan 27 321 000 dirham.
 
Ingången till baren
 
Förgyllda hissar
 
Dessa otroliga fontän-spel!

Medan vi var där dök Leonardo di Caprio upp.  Vi såg honom inte för han gick in genom en annan ingång, men förstås plåtade jag hans Rolls Royce! Det mådde den nog inte illa av.
 
 
Så där ja, det var Dubai och den tredje och fjärde dagen på vår otroliga resa. Nästa del handlar om Fujairah och kanske båtutlykten i Oman, om inte blir det en svit i fyra stycken.
 
Denna dag har inte varit så rolig. Jag har dragit på mig en ordentlig förkylning och Janne också. Han jobbar nattskiftet och blev dålig på jobbet, jag gick och la mig igår med halsont och snuva. Men ingen av oss har feber så vi har jobbat lite i trädgården. Nu ska jag ta en varm dusch, ta kvällspromenaden med hundarna och sen försöka sova bort skiten!

Abu Dhabi

Som jag redan påpekat... Vilken resa vi har gjort! Och det kommer ta tid att smälta alla intryck för vi har varit med om MASSOR! ... och återigen, för min egen skull tänker jag berätta om en emirat i taget. Förenande Arabemiraten består av sju emirater och vi har besökt tre - Abu Dhabi, Dubai och Fujairah - plus en båttur längs Omans kust.
 
Jag lämnade ju in min uppsats på torsdagen, var på församlingsutflykt på fredagen, lördagen var bara panik och kaos. Jag tvättade, packade, vi åkte och lämnade bort djuren och fixade. När jag la mig för kvällen var en långresa det sista jag hade lust med. Resfebern slog till på morgonkvisten... men vi satt på planet kl 11.05 på söndagen och äventyret började, vare sig jag hade lust eller inte. Men ibland blir ju det man minst har lust till de bästa, för förväntningarna är ju så låga då. Efter en tre timmars flyg, fyra timmars väntan i Istanbul och fyra timmars flyg till landade vi klockan halv ett på natten lokal tid i Abu Dhabi. Vi åkte direkt till hotellet.
 
Istanbul är en ruskigt stor stad!
 
Natt i Abu Dhabi
 
Vi bodde på 23 våningen, och här putsas det fönster... utanför fönstret!
 
 
Efter informationen klockan 10.00 åkte vi först och tog lite bilder på Abu Dhabi skyline.
 
 
Där kunde jag också köpa en abaya, för mina byxor var för tajta för att få tillträde till nästa stop, Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan-moskén. Den är världens tredje största moské och den största i UAE (United Arab Emirates).
 
82 kupoler!
 
 
Att påstå att arkitekturen var magiskt vacker är en underdrift. Allt var helt otroligt, från de förgyllda pelarna till glas- och keramikmosaik och lampor täckta av Swarowski-kristaller och världens största handknutna matta osv osv... Allt i harmoni och total perfektion!
 
 
Steninlägg (tror marmor, för Emiraterna består av sandsten, marmor och granit) och så en Swarowskiprydd lampa.
 
Guds 99 namn
 
Bönetiderna, vår tidräkning och den islamiska tideräkning som gäller från Muhammeds pilgrimsvandring till Mekka och som följer månens tidevarv.
 
Vi fortsatte vår rundresa i Abu Dhabi och fick veta att endast 10% av befolkningen är genuina emirater, Abu Dhabi betyder Fader Gasell ungefär. Historien bakom namnet är när lokalbefolkningen törstade, en gasell uppenbarade sig och de följde den, för dit djuren tar sig finns vatten. Mycket riktigt, gasellen förde dem till en oas... och om jag inte misstolkade historien på den knackiga arabiska engelskan så var det just här Abu Dhabi nu är grundad. Alltså, Abu Dhabi = Fader Gasell! Våra vikingar hade också den respekten för djur.. har vi det idag?
 
Ferrari World är belägen på den konstgjorda ön Yas Island, och den fick vi se på håll från den båtutflykt som sen följde... och från bussens fönster, världens (enligt guiden) rundaste byggnad! Där sitter det statliga byggnadsverket!
 
 
Efter ett par timmars välbehövlig vila (ja, jag somnade) var det dags för nya äventyr. Vi hade bokat "Abu Dhabi by night". Efter ett fotostop vid Sayed bin sultan al Nahyan, vad som verkar vara en fantastisk man... fortsatte vår färd längs med en stilla båtutflykt längs Abu Dhabis kustlinje, god mat och ett fantastiskt ljusspel över Abu Dhabis nattliga skyline.
 
Sheik Sayed bin Sultan al Nyhayan byggde denna bostad åt sig, men hann aldrig flytta in. Han dog året före det blev färdigt. Sonen bestämde att det skulle bli ett hotell, sen byggde han ett eget palats åt sig själv helt i närheten. Observera att jag värderar inte, inte något! Har man pengar och tjänar pengar i de summor som dessa sheiker gör och inversterar pengarna i sitt land och i sina invånare (10% inhemska och resten foreigners) så konstaterar man bara att detta är ett helt annat statsskick än det vi svenskar lever i. Vad säger att våra politiker gör det rätta? Hur mycket av sin privata inkomst investerar de i folkets väl och ve? Inga värderingar i det, tack! Bara reflektioner från min sida!
 
 
Jag har aldrig intresserat mig för skyskrapor, tyckt detta varit ett eländigt påfund. Men i Abu Dhabi, och senare Dubai, kom jag att uppskatta och beundra dessa arkitetoriska mästerverk!
 
Och vet ni vad! Nu har jag kommit till förra måndagens kväll.... jag har massor kvar att berätta!
 
Idag är det tisdag och jag har haft mottagning. Inte någon kom och jag är faktiskt glad för det! Jag hann gå igenom 146 mail och svara på dem som behövdes svara på, jag hann ringa 7 samtal, kuvertera 60 brev och efter en sen snabb lunch gav jag mig av till min ängel till ny tandläkare och fick porslinskronan installerad. Hon gav mig en souvernir... gipsavgjutningen av mitt bett! Den blir en konstinstallation någonstans i hemmet, jag har inte bestämt var än! Själavård via telefon på vägen hem fullbordade min arbetsdag... och rårakor med lingonsylt och fläsk som maken fixat fullbordade resten av min dag!

En ledig måndag

Vi har kommit hem från en fantastisk resa i Förenade Arabemiraten, och om den ska jag berätta stötvis. Den har varit så otroligt händelserik att jag inte kan återge den i ett enda blogginlägg, så jag ska dela den på tre eller fyra och jag har redan börjat skriva det första, den kommer att handla om äventyren i Abu Dhabi, men jag har inte hunnit skriva klart den än...
 
Abu Dhabi
 
Igår kom vi hem från resan och idag har jag varit ledig, tack och lov. Jag har massor av upplevelser att smälta.
 
Dagen började hos sjukgymnasten kl. 9.00 och först tyckte jag det var okristligt tidigt efter vår långa resa, men det visade sig bli riktigt bra. Vi har hunnit gå på banken, köpt och planterat blommor, tvättat och grejat lite. Visserligen är jag yrslig, jag drabbades av yrsel när jag kom upp på vår altan igår, men jag tror nog att det är borta till imorgon. Jag kommer på mig själv gång på gång att jag fortfarande är stressad... och gång på gång får jag säga till mig att jag är LEDIG! Jag har ingen uppsats som hänger över mig längre! När jag inte jobbar är jag LEDIG och kan göra vad jag vill! Knyppla, plantera blommor, läsa bok, hälsa på vänner... göra vad jag vill!
 
Fem sorters orangea blommor trängs i brunnen i år. Två sorters tagetes, solvända, solöga och penséer.
 
Vi köpte en ny sorts pelargon som får stå vid fågelbadet vi ärvt efter morbror (tigerungen kommer också från honom, jag inser hur lika smak vi har/hade). Bägarrankan hoppas jag ska pryda sin plats på stubben hela sommaren.
 
På trappen står två svarta och två lila petunior.
 
Blomsterlådorna går i gult och blått - penséer och tagetes!
 
Och äntligen blommar vår magnolia med två vita blommor. Jag hopppas den ska ta fart snart, den växer ingenting, men den har överlevt tre vintrar nu.
 
Efter middagen åkte jag iväg på terminens sista knyppling. Åtta elever har gått hos mig på ABF denna termin. Jätteroligt! Nu har vi bestämt nya datum i höst... och jag fick en vacker hängbegonia som ska upp i ampel imorgon... och så fick jag en nåldyna i form av en uggla! Den ska få bo i Ugglebo, förstås!
 
 
Nu är det dags för sista hundpromenaden, imorgon är vardagen här igen... men inte så länge...!

På visit hos Röde Orm

Igår blev det en 12-timmars rolig arbetsdag. Vi åkte buss till Gullspång! Där åt vi lunch och strosade runt på det anrika Ribbingsfors Herrgård. Här bodde Frans G Bengtsson då han skrev bland annat klassikern Röde Orm. Lunchen var suverän och vi beundrade den tusenåriga eken som omnämns i Röde Orm... frågan är om de fortfarande är vid liv? Dock, mäktig var den!
 
Detta är en av de bästa arbetsuppgifter man kan ha!
 
Ribbingsfors herrgård
 
Varmrökt lax med hjortronsås, rysligt gott!
 
Den tusenåriga eken
 
Efter en stund i parken åkte vi vidare mot Amnehärads kyrka, där vi tittade på Frans G Bengtssons gravsten och hade andakt i kyrkan. För er information kan jag berätta att altarduken hade en knypplad spets! Inget mönster jag kände igen, men det var vävbotten och spindlar. I ett sido-kor hade altarduken spets av frivoliteter! Det är ovanligt!
 
Amnehärads kyrka
 

 Knypplat
 
Frivoliteter
 
Vaktmästaren såg mitt knäfall när jag undersökte dukarna och kom fram och pratade med mig. Hon visade vad som fanns under duken, fastsytt i grön sammet. Antagligen ett ryskt pärlbroderi med guld- och silvertrådar. Vilken skatt!
 
 
Vi åkte en sväng ner för att få njuta av Vänerns strand innan vi styrde kosan mot Galleri Hova där vi kikade på, och köpte, keramik och glas. En vas, en ljuslykta och ett par örhängen blev det för min del.
 
En glimt av Vänern
 
Så nära så nära att en av dessa fick följa med hem också...
 
Kunde icke motstå denna! Det stod Guggelutt på den!
 

Sen blev det några timmar i bussen. Kom tillbaka till jobbet vid 20.00, hämtade hundar och åkte hem.
 
Idag har jag tagit sovmorgon, postat uppsatsen (som inte bara skulle skickas elektroniskt utan även i två pappersexemplar), köpt nya UV-rör till Esmeralda samt hundmat och lite smått och gott...

Jag har tryckt på knappen!

Uppsatsen är ivägsänd! Jag är så vansinnigt trött och funderar på att krypa i säng. De senaste månaderna har varit grymt intensiva och för en månad sen bad jag att tillfälligt få gå ner i arbetstid med 20%, bland annat för att hinna göra klart uppsatsen. Detta har inneburit att jag jobbat fyra dagar och skrivit uppsats tre dagar i veckan. Och nej, jag är inte nöjd. Det kändes som jag kunde jobba ett halvår till med den, men nu fick det lov att räcka. Det dröjer över en månad innan jag får veta om jag klarat uppgiften och under den tiden tänker jag göra helt andra saker, för det är jag värd!
 

Några undanflykter har jag förstås unnat mig, annars blir man tokig. I söndags em åkte jag på Ninas knyppelstuga med två av mina knyppel-elever, och så hade vi knyppel-kurs i måndags kväll. Jag har börjat med Knyppelbodens plattfisk, den grövre modellen, och den är så kul att knyppla.
 
 
Jobbade måndag, tisdag och större delen av onsdagen. Kompade några timmar i går em för att hinna med frissan. Denna gång byttes "guld" mot "vitt". Vårfräscht så det förslår!
 
Hon har fortfarande kvar sköldpaddan jag virkade åt henne för flera år sen. 
 
Hämtade hundarna från dagis strax före sex och skulle egentligen åka direkt hem, men Nova fyllde två år igår, så jag åkte upp en sväng till Monica. Där var också Linnéa med sina barn. Thyra fyllde 8 år den 2 maj, men det ska vi fira lite senare. Meija fyller 4 år den 27 maj och Edwin 1 år den 1 juni. Det blir storkalas i slutet av månaden. Nova hade kalas i lördags men då stannade jag hemma med uppsatsen, men presentlös blev hon inte, vi var med och sponsrade på ett tält som hon önskade sig. De andra barnen ska få presenter de också. Sen!
 
 
Idag tog jag sovmorgon för jag sov dåligt inatt. Sen har jag suttit och petat i uppsatsen till klockan var ca 15.00, då skickade jag iväg den. Jag hade tänkt sätta mig och knyppla nu efter middagen, men jag är faktiskt helt slut. Inte så konstigt kanske, jag har ju haft uppsatsen hängande över mig i över ett år nu... Lättnaden är total! Och imorgon ska jag upp i ottan, en rolig dag väntar!

Bra dagar!

Det har varit skönt att arbeta i tre dagar och på så sätt koppla bort uppsatsen och stå i "verkligheten".
 
Tullinge kyrka
 
I onsdags hade vi konvent i vackra Tullinge och en föreläsare som berättade om synd, hon höll på att skriva en avhandling i ämnet. Suuuperspännande! I torsdags startade så äntligen Herrklubben. Vi blev en liten men intressant skara... och slutligen igår träffades kontraktsdiakonerna på stiftet och vi hade ett jättebra möte med vår nya stiftsdiakon. Det här kan bli precis hur bra som helst. I övrigt har arbetsveckan bestått i olika besök och samtal, sopplunch och Torsdagsträff.
 
 
Och så blommar den otroliga magnolian utanför Huddinge kyrka. Lite fostnupen, men ändå så vacker!
 

Efter mötet på stiftet igår gick jag till tandläkaren. I 1,5 timme borrade hon bort amalgam, putsade, lagade en tand och gjorde avgjutningar av hela bettet. Om några veckor ska jag få en porslinskrona. Jag tycker det är så superobehagligt att gå till tandläkaren, men hon var duktig. Det gjorde verkligen inte ont, men alla mina kroppsminnen från barndomens sadistiska tandläkare gör att jag grimaserar och bara väntar på ilningarna när borren möter tandytan. Vi kom överens om att hon skulle ignorera mitt gnällande och grimaserande, istället skulle jag göra en signal med handen om det gjorde ont, på det sättet blev vi båda trygga. Jag kan inte hjälpa att det kommer små gnällande ljud och ondskefulla grimaser, hela min kropp skriker "FLYYYY". Dock kunde jag hålla mig helt still. Det som gjorde mest ont var efteråt i käken, eftersom jag haft två kvinnor som hängt i underkäken. Det känns jätteskönt att veta att jag inte längre har några sprickor i tänderna som kan läcka ut amalgam. Vissa säger att det är farligt, andra säger att amalgam inte alls läcker. Jag är ingen expert, men jag tycker det känns skönt att veta att alla mina tänder håller ihop nu. Jag är stolt över mig själv och att jag klarade denna pärs.
 
 
Jag åkte inte tillbaka till jobbet eftersom klockan hunnit passera tre när jag hämtade bilen i Högdalen, satt i köer istället och kom hem vid halv fem. Janne hade plockat ur paviljongen, städad den och hällt upp varsitt glas vitt vin, så blev det räkor till det. En härlig kväll i solen, helt enkelt!
 
Nu gäller plugg. Plugg, plugg och åter plugg!

Valborg och Första maj...

... har jag inte firat. Precis som under påskhelgen har jag gjort tre saker: Uppsats, hundpromenader och knyppling. Emellan varven är jag så stolt över mitt arbete och emellan varven är jag grinfärdig. Jag vet att det är tenta-ångest, men det är jobbigt ändå. Självförtroendet räcker liksom inte ända fram. Men ändå, snart räknar jag med att det är över.
 
På hundpromenaderna har jag haft med mig nya kameran med objektiv och det har varit skoj. Tyvärr är hundarna minst lika intresserade av mina foto-objekt som jag, vilket resulterar i att ett och annat hinner fly innan jag fångat det. Hundarna däremot är jättestolta. Både igår och idag var vi ute på gärdet på eftermiddagspromenaden i hopp om att fånga en trana eller kärrhöken, kanske räven. Men ingen jaktlycka.
 
 
Idag gav sig Rambo iväg och jag fick jaga efter honom, Bamse stod kvar vid kameraväskan och skällde ända tills jag kom tillbaka med rymlingen. Nåt säger mig att han förstår att den där kameran är viktig och den gör att vi hittar massa skoj i naturen! Fjärilar till exempel. Jättekul att jaga. Världens finaste bild på en blåvinge förstördes av en lycklig hund som plötsligt såg vad jag fokuserade på. Sorgmanteln jag fotade idag räddade jag med en knapp marginal... och räven som satt i ett dike drog som en avlöning när de galna mördarhundarna gastade i högan sky.
 
 
 
Annat är inte fullt lika skoj. Salamandrarna såg de inte och sipporna är väl ingen fångst, tycker de. Blommor kan man iochförsig gå fram och lukta på för att säkerställa att det inte döljer sig nåt spännande på riktigt där, men då brukar morsan bara knuffas.
 
 
Men nu är det kväll denna fjärde pluggardag i rad. Disken ska diskas och kärringen ska i säng. Imorgon är det arbetsdag!

RSS 2.0