Räkan räddade bäbisarna!

En av mina Amano-räkor
 
 
Måste bara berätta om urkraften i naturen. Jag har nu gjort rent i akvariet och det blev lite av ett drama. Jag lyfte upp borgen för att göra ordentligt rent, men en av mina större räkor fortsatte springa på den trots att jag lyft upp den. När jag fått i den i vattnet tog jag ut den i köket för att skrubba bort alla alger, men jag kollade noggrant uppe i den för att försäkra mig om att det inte var några fler räkor som inte vågat hoppa... men ser en svart fiskstjärt högt uppe i det högsta tornet.... plus ett kluster med gula ägg! Min Ancistrushona ligger återigen och vaktar på sin rom! Jag sprang snabbt tillbaka till akvariet och fyllde upp vatten så tornet återigen blev vattenfyllt. Hon har fått minst tre kullar nu och idag fick jag veta hur hon klarar dem från att bli uppätna av t.ex räkorna, hon ligger och vaktar på dem uppe i tornet! Som i en saga! Inte ens när hennes borg drogs upp ur vattnet lämnade hon sina små. Naturen är vidunderlig, även i ett akvarium!
 
Ancistrus-pappan
 
Ur första kullen
 
Slutet gott, allting gott. Det finns alltid något att glädjas åt!

Men läs bruksanvisningen för f-n!

Och här sitter jag utan känsel i fingertopparna. Dum i huvet förstås. Nå, lite känsel har jag väl men fingrarna är skrumpna som om jag legat i vatten ett par timmar.
 
Imorse var jag så sugen på att baka nåt så jag tänkte först frosta av frysen, sen göra ren ugnen och till sist åka och handla bland annat ingredienser till nåt gått fikabröd.  På morgonpromenaden fantiserade jag om Dumlekakor och Bullar, kanske Morotskaka? Eller varför inte en Cheesecake? DET var länge sen! Vår spishäll sprack precis när jag skulle till Vadstena så Janne köpte en begagnad spis/ugn när jag var där. Skitsnygg men superskitig. Janne har sagt att han ska ta med alla ugnsplåtar och galler till jobbet och göra rent den där med bättre utrymmen och kanske högtryckstvätt, vad vet jag, men det har inte blivit av. Han har ju jobbat häcken av sig. Nu har hans semester börjat och jag tänkte att jag kan väl göra det hemma då. Jag har ju tid.
 
                                   

Sagt och gjort. Frysvarorna plockades ur i kylväskor, Janne lyfte ut vår lilla frysbox på altanen där den snabbt av-isades, jag satte igång med ugnen. Först leta ugnsrengöring. Grejorna flyttas lite hit och dit i vårt trånga hem. Nu  hittade jag en ugns-rent i hyllan som jag inte sett förut, men den såg lite ut som grönsåpeförpackningarna så jag sprutade ner ugnen, kom på att jag ville ha scotch-svamp till det så jag rev ut allt under diskbänken, snyggade upp och torkade rent där och hittade det jag sökte. Svabbade i ugnen och lät stå, svabbade plåtar, Janne kommer in och frågar om jag använt "det där". Jo, det stack lite i händerna, svetten rann och lite däven i huvet men jag tänkte inte så mycket på det, jag mår ju aldrig riktigt bra numera och jag är väl människa nog att göra ren en ugn!!! "Men läs bruksanvisningen för i h-e". Jodu. Starkt frätande. Använd skyddskläder, handskar och skyddsglasögon! Får du det i ögonen, åk in akut. Vid kontakt med huden, skölj i rikligt med vatten... Och jag som tyckte det var ett piss-medel för allt blev bara halt men okej då, det blev väl rent i alla fall. Provade att tvätta händerna i tvål och vatten, sen diskmedel och vatten, lika hala händer ff. Sticker i händerna, svetten forsar. Jag går in i badrummet och låter vattnet skölja länge över händer och underarmar och det såphala försvinner. Mina fingeravtryck likaså. Nå, där står båda ugnarna med det starkt frätande medlet och ugnsplåtarna i duschkabinen med detsamma. Drog på mig ett par diskhandskar och tänkte att det måste ju göras så jag svabbar och svettas, svabbar och svettas, duschar plåtar och sköljer diskbänk... sen slänger jag handskarna, tvättar händerna och smörjer in händer och armar med olivolja, vill inte ha något smörj innehållandes skumma ingredienser efter denna beta.  Sen lägger jag mig i sängen till svettningarna upphör och huvudet klarnar.
 
 
Janne hade fått medlet av någon som jobbade med städning av storkök blandannat... och jag har väl aldrig läst en bruksanvisning på nåt jag har hemma, det gör jag i affären i så fall. Denna såg ut som grönsåpa och kändes som grönsåpa eftersom allt blev så halt. Och vi har lådvis med flaskor, allt från lampolja till WC-rent efter våra olika lantställen och båten som efter flytten alla samlats här.
 
Nå slutet gott hoppas jag. Jag ska gå ut med Bamse en sväng och försöka få tillbaka lite energi. Frysvarorna är iplockade igen. Nån bakning blir det inte med mina känsellösa russinfingrar, får se om det går att knyppla och göra rent akvariet istället.
 
 
Igår knypplade jag hela dagen och det var toppenkul! Har provat att lägga in pärlor istället för att göra mandlar och det blev skitsnyggt tycker jag.
 
Janne lägger tak på bodarna i stormen. Den farligaste platsen att vistas är hemma!
 
 

Lata sommardagar... för vissa

Hade en sån där konstig dröm igen. Janne och jag tittade på lägenheter i förorten och allt var sönderbombat eller nerslitet. Lägenheterna var fräscha inuti, men utanför var det klottrat, slitet, bombhål... Speglar mitt liv kanske. Känner mig fräsch inombords men kroppen är ju sliten. Vittjar brevlådan med stor spänning varje dag - tänk om jag får besked från ortopeden idag! Sorgligt egentligen att ett sådant brev efterlängtas med sådan spänning, men det är bara att inse att jag nått reparationsåldern, den som lever med smärtor vet vad jag talar om. Är livrädd för en ev. operation men ser samtidigt ingen annan utväg. Höger hälsena är kaputt och vänster på god väg att gå samma väg. Smärtor hotar ibland att ta över hela livslusten och påminner en hela tiden om kroppens förfall. Allt roligt i livet är hela tiden en påminnelse om hur glad man ska vara över det man har och kan, vilket jag är mycket tacksam över. Jag har levt ett otroligt aktivt liv och är detta avbetalningen så är det bara att hacka i sig. Jag ångrar ingenting.
 
 
Knyppla kan jag! Eller knypplandet är ett konstant lärande vilket gör att man alltid har något att se fram emot! Igår knypplade jag klart det vita silket och har nu tre 8 centimeters spetssnuttar av "Lågorna". Lin 160/2 är påbörjat. Denna övning lär mig massor om knypplingen och stimulerar min fantasi. Eventuellt kommer den ges ut som färdigt mönster och det vore jättekul om det blir så, men hur som helst så är det jätteroligt att få utveckla och testa den här spetsen. Jag kommer i alla fall att använda den.
 
Vitt silke med och utan mandlar och med olika många trådar i lanet, svart silke och bomull
 
Vi köpte två lådor Thai-mat i förrgår när vi var uppe i Storstan men delade bara på den ena. Framåt kvällskvisten igår delade vi på den andra och åkte sen ut på sjön. Janne jobbade hela dagen med golvet i gästhuset och det var hett! Jag är så fascinerad över hans energi och att han tål värmen så bra. Sen hade vi en helt fantastisk kväll. Vi styrde in bakom en liten ö, badade nakna i Mälarens 24-gradiga vatten och torkade i kvällsolen, räddade en trollslända ut vattnet... det var ljuvligt. Bamse njöt av fartvinden... men inte av badet. Efteråt tyckte han det var jätteskönt förstås!
 
Strängnäsbron med Bamse Skeppsråtta i fartvinden
 
Bamse Badkruka                                                 Trollsländan landade i vattnet bredvid båten,
 
...men efter en snabb räddningsinsats torkade den och flög sen vidare
 
Bamse Harebäst
 
Kvällen avslutades med glass i glaspaviljongen, sen läste jag några kapitel i boken tills mörkret gjorde det omöjligt...
 
 
En ny dag har grytt. Janne har jobbat med bodarna nån timme redan och jag laddar lite. Djuren har fått frukost, jag också, morgonpromenad står först på dagens meny om jag får fatt i Bamse Morgontrött, sen blir det disk, knyppling och handling under dagen.

Omslag

Satt ute och knypplade till 12.00 efter morgonssysslorna igår, sen kom Janne upp, jag duschade och vi gjorde oss klara för ett besök i södra delen av Storstan. Janne hade pratat med Kronfönster, så dit styrde vi kosan och gjorde en beställning på 18 fönster. Åtta var till bodarna och två till huset. Jag ville in på Rusta också för jag hade kärat ner mig i en tapet som jag sett på bild att Linnéa gjort fondvägg av i sovrummet. Den var verkligen vacker! Men det fanns en annan också som var otrolig!
 
 
Nå, det är sex veckors leveranstid på fönstren och jag är inte så säker på att vi tapetserar före dess... Björkarna skulle vara snygga mot skogen, tänker jag, medan rosorna skulle vara lugnande i min knypplarhörna. Men jag är öppen för alla tips. Långsamt börjar boden ta form i mitt huvud. Det ska finnas plats för alla mina fotoalbum, böcker samt knyppeldynor och symaskin, garner och annat pyssel jag håller på med.
 
Vi köpte Thai-mat på vägen hem och det var tur var väl det för det gick fort att äta när vi kom hem då stora moln tornade upp sig över grannens tak. Vi hann få på presenning på gäststugan innan regnet och åskan kom. Janne stannade kvar och knöt fast den, han kom upp till huset när regnet vräkte ner i stora hårda droppar, men snart fick han springa ner igen för presenningen hotade att blåsa bort. Jag mådde lite illa av all elektrisk spänning av alla blixtar i luften så jag la mig i sängen med Bamse och tittade ut på skyfallet genom fönstret. Då hörde jag Janne skrika så jag for upp och ut, tyckte att jag såg honom ligga nedanför gästhuset ... men det var en stor kruka som låg ner tack och lov. Janne låg i handarbetsboden och skyfflade vatten med händerna från golvet över kanten. Presenningen läckte! Han skrek åt mig att hämta något men jag hörde inte vad han sa trots att jag hunnit ut mitt i gräsmattan, så han löpte upp på altanen och hämtade skurmoppen. Jag gick in och hämtade andra skurmoppen och sprang ner och hjälpte honom att försöka få bort vattnet så fort som det bara gick från spånskivorna på golvet. Illamåendet var som bortblåst. 13 mm på 30 minuter. Det måste varit en syn att se två personer i en bod utan väggar i ösregn som svabbar golv för brinnande livet...
 

30 minuter senare sken solen igen. Vi tror att vi räddade golvet och nu finns en större hel presenning över den boden också.
 
Lugn kväll vid TVn. Och nu har en ny dag grytt....
 

Knypplardagar i solen

Nej, jag tänker inte klaga på värmen. Jag kan inte säga att jag njuter, jag är en vår-människa, men att klaga på alla fantastiska väderlekar och årstider vi har på våra breddgrader gör jag inte. Jag älskar årstidsväxlingarna och ett tu tre går vi runt och halkar på isiga gator igen, vilket har sin charm. Inte de isiga gatorna kanske, men snön och kylan. Med sommaren kommer extremt heta dagar och vintern har sina extremt kalla, det är exotiskt!
 
 
Och tack för all hjälp med drömtydningen igår!
 
Igår satt jag och knypplade i princip hela dagen. Den vita silket är i princip färdigknypplat och jag spolade på nytt garn igårkväll, lin 160/2 blir nästa testspets. Jag ska prova en ny variant på mandeln (pluppen i tyllbotten) på skoj. Antingen blir det skitbra eller fiasko. Det vet man inte förrän man provat.
 
 
Fortsätt vara nyfiken, som min knyppelfröken sa i somras:
 

Janne sov nästan hela dagen efter sina tuffa arbetspass under natten och tidigare i veckan och åkte sen tidigare till jobbet. Snart har han semester och det ska bli skönt. Det blir många extrapass för gubbarna som är i tjänst när andra har semester.
 
Men innan han åkte sköt han upp plast för att vi skulle se hur vi ska sätta fönstren i bodarna. I eftermiddag ska vi åka och beställa dem. Nu börjar det kännas på riktigt för nu har vi planerat inredningen i bodarna för att veta hur vi ska sätta fönstren. Så himla kul!
 
Här kan min knypplarhörna komma att stå. Gott om dagsljus!
 
Själv satt jag ute och knypplade till 21.00 och hoppades att de mörka molnen skulle visa tendenser till att släppa lite regn. Icke. Jag vattnade krukorna och de nyplanterade magnoliorna istället. Och så jagade jag bort spindlar som boar i buskrosen på altanen med såpa. Somnade halv tolv på spikmattan medan jag mediterade över grönt ljus och potatisgroddar i solar plexus....vaknade klockan 3.00 med en något sargad rygg.... men rackarns vad jag sover gott på de där piggarna!
 
...eller en fluga kan duga
 
Nu har en ny dag grytt sen länge. Jag ska gå ut med Bamse, vare sig han vill eller inte, för sen vill jag knyppla till 12.00 när Janne ska väckas för fönsterbeställning!

Drömmar

Idag har jag tre kortdrömmar jag vill ha hjälp att tyda eller om ni kan berätta vad ni associerar till. Jag tror de är viktiga för de rymmer så mycket ilska. Här kommer de i den ordning jag drömde dem.
 
skolan
Jag går en kurs i en skola i en förort. Skolan ser ut som en bunker och inne i skolan ser det ut som ombyggda hangarer med korridorer och dörrar som man ska ta sig igenom. Jag går på tre lektioner i ett litet rum, för mörk för att vara skolsal med för mycket bord och för få stolar. Det är instängt och få förstår vad undervisningen går ut på. Värmen gör att jag tar av mig kläder och till slut sitter jag i en T-shirt som räcker precis nedanför rumpan. När jag ska till fjärde lektionen ser jag en liten affär som har godis. Jag bestämmer mig för att köpa några sura remmar för att få energi nog att klara av undervisningen i det lilla mörka, trånga rummet utan syre men när jag kommer fram till godishyllan är det bara tvålar och gummibollar. Denna lilla avstickare gör att jag är två minuter sen till lektionen, men när jag kommer dit, dragande i min T-shirt för att få ner den så inte rumpan syns, är det inte mina klasskamrater som sitter i salen. Jag blir utföst. Jag letar och efter en stund kommer de ut ur en annan sal och ger mig informationen om att kursen kommer att ändras. Vi ska få ny lärare och de tre lektioner vi haft får vi inte tillgodoräkna oss. Jag säger att jag skulle velat ha informationen på samma sätt som dem och undrar varför man inte satt en lapp på dörren till gamla klassrummet när man helt plötsligt byter sal, men jag fick till svar att är man sen får man skylla sig själv. Jag blev störtarg för det var första gången någonsin jag kom försent...
 
 
tåget
Jag åker tåg med några jag känner. Några av mina barn och barnbarn tror jag men drömmen är diffus. Vi ska gå av och helt plötsligt har jag så mycket lös packning att jag inser att jag måste gå två gånger. Det är två pappkassar, två stora hoprullade ritningar på millimeterpapp, tjocka koftor, en tjock kappa, en mindre resväska, en lös kamera, ett paraply bland annat. När jag kommer utanför tågdörren lägger jag allt på ett långt bord som finns där och ber mitt resesällskap, som redan är ute, att passa det medan jag hämtar det sista. Tåget åker innan jag kommer ut och jag rycker i dörren, letar nödstoppsknapp, springer genom tåget men ser inte en människa. Där lokföraren borde sitta finns bara en dörr som går att öppna och då ser jag tågspåren vi kör på... Jag är störtarg! När jag verkligen behöver någon som kan stoppa tåget eller berätta hur jag snabbt kan komma tillbaka till min hållplats...
 
                                               
 
arbetskamraterna
Jag är på väg från skolan, se ovan, ff utan byxor, när jag går i kanten av ett stort öppet torg. På en parkbänk sitter två av mina f.d arbetskamrater. Jag hittar mina tights bland böckerna jag bär på och drar på mig dem och börjar fibbla med sandalerna. De får syn på mig och hälsar, den ena säger "Hej Boss" , varpå jag svarar att jag bossar inte utan sätter på mig ett par sandaler. Den andre frågar varför jag ser så arg ut. När jag berättar om skolan går den ena efter att ha sagt ett ord på ett föraktfullt sätt, ett ord jag nu glömt. Jag sätter mig på huk bredvid den andre och berättar att jag tog jätteilla vid mig att de inte kommit på min avtackning och att det skulle varit mycket betydelsefullt för mig. Personen på bänken börjar gråta och sa att det hade hen inte förstått...
 
 
Ja vad tror ni? Vad får ni för associationer? Har ni lust att hjälpa mig?

Flyttbestyr

En härlig dag igår, i alla fall för mig. Jag tycker den extrema värmen är rätt jobbig, men mitt sätt att deala med det är att göra saker. Att gå hemma och känna efter är hopplöst.
 
  
   Det viktigaste är med!
 
Igår hade jag lovat att hjälpa till med barnbarn under flytten. Min nästäldsta dotter med familj ska flytta några kvarter bort och det var lite ärenden på banken, inspektion av nya lägenheten samt lite kartonger som skulle flyttas över.  Medan Linnéa och Mattias åkte till banken fick jag Meija att sova middag medan de stora flickorna öppnade skoaffär i vardagsrummet. Barbie- och Bratz-skoaffär!
 
 
När föräldrarna kom hem igen var de stora flickorna mycket ivriga på att få se sitt "nya hemma" så vi åkte direkt. Jag trodde att jag skulle ha hela flocken ute i parken nedanför balkongen i deras "nya hemma" men så blev inte fallet. Meija och hundarna lekte med mormor i parken, Ängla och Thyra hade fullt upp med att hjälpa till inomhus. Bland annat skulle en tapet rivas och så måste man ju prova att låsa in en syster i klädkammaren... det gick bra. Det gick bra att få ut henne också efter inkallad fadershjälp, sen tog föräldrarna hand om den nyckeln!
 
Men Meija och jag åkte rutschkana, gungade på olika saker, vattnade hundarna som låg i skuggan och tömde skor på grus/sög tårna rena...
 
 
Vid femtiden fick pizzerian en stororder, då var det hela familjen, mormor samt flytthjälp på fyra personer och en bebis som behövde energipåfyllning. En himlans mysig middag i parken, sen åkte jag upp med Meija till "gamla hemma" i ett försök att få henne att somna för natten. Först fick hon gå runt och skrutta, vi tittade lite på TV också, men när hon med stor dramatik och tårar kastade sig på ytterdörren och vilt började hamra på den så insåg jag att det nog var flaskdax som substitut för modern. Så småningom kom mamman och systrarna, jag tog ut hundarna och sen började Bamse och jag hemfärden.
 
 
23.30 var vi hemma. Huset var instängt och grymt varmt så jag blev sittande med fläkt och öppna fönster till halv fem imorse. Då hade jag virkat några svettiga mormorsrutor och sett "den gröna milen", en favoritfilm, samt en dokumentär om Ariel Castro och flickorna han kidnappade i Cleveland.
 
Janne kom hem klockan 8 imorse efter dubbelpass (16 timmar) och jag har haft svårt att somna om efter det. Svetten rinner i floder... Bamse Morgontrött vägrar lyfta sin nyklippta ända, men klockan är strax 12.00 och jag tänker nog lyfta ut honom nu. Han kan få somna om och sova hela eftermiddagen om han vill, men nu känns det som att han måste ut i alla fall....
 

Spets och trim...

... har min dag bestått av. Jag har jobbat med "Lågorna" i svart silke, men först hjälpte jag Janne att resa en vägg i min handarbetsbod. Medan jag åt frukost reste han de andra tre, fråga mig inte hur!
 
Gäststugan till vänster och handarbetsboden till höger
 
 
Sen slängde ha på lite takstolar innan han for till jobbet. Han är helt otrolig! Men på den tid han bygger en kåk typ hinner jag några centimeter spets, hehe.
 
 
Men till helgen är det dags för lite lättare jobb, sånt som min rygg borde hålla för, och då ska det bli kul att hjälpa till. Tills du har min arbetsinsats varit några lyft, sett till att byggherren dricker ordentligt och hållit koll på klockan så han kommer till jobbet i tid.
 
Innan han åkte pratade vi klippning av Bamse igen. Vi har pratat om det förut men lagt ner det då det hundtrim jag känner till i Strängnäs hade fullt till november. Nu fick jag en länk av kompisen jag träffade igår och Trimmis i Arken Zoo i Eskilstuna så jag ringde direkt och hon hade tid hela em. Bamse och jag åkte direkt.
 

Han gillade inte trimmern till en början men vande sig snabbt vid den, efteråt skuttade han lite fjantigt med baken men trimtjejen sa att det många hundar gör så när ändalykten är klippt och att de snart vänjer sig vid att det blåser lite om baken. Hon klippte bort halva hunden och han verkar trivas jättebra.
 
Hälften gjort, hälften kvar
 
 
Jag tycker han blev jättefin och vande mig vid hans nya look på en gång. Kloklippning ingick och dessutom var det 20% rabatt hela juli så det blev ett riktigt klipp, tycker jag!

Ikväll var myggen galna, det har fullkomligt exploderat av mygg i skogen. Bamse Pälslös verkade klara sig bra ändå, men mina ben är vansinniga! De älskar mina ben! Har inte fått ett enda myggbett nån annanstans. Myggen brukar normalt inte gilla mig nåt särskilt, men i brist på annat så ... ingen annan är väl så galen och går ut i värsta myggmarkerna.
 
Ikväll väntar jag inte in Janne. Han kommer runt midnatt, men jag och Bamse ska ut på äventyr imorgon så jag ska försöka sova mig pigg. Så sov gott alla mina vänner!
 
                                        
 

Helande

Underbar kväll igår. Zonterapi och sushi hos bästisen. Jag har kommit till det stadiet att jag behöver göra annat än att gå hemma. Det har varit rätt skönt tills nu. Visst hade jag gärna haft ett jobb för länge sen, men nu börjar det bli så där påtagligt jobbigt. Nu under sommaren är det ju störtskönt att vara ledig, men sen i augusti/september finns det liksom inget. Jo, utbildningen i Oslo och förhoppningsvis Knypplingsakademin, men det är ju mer tidsfördriv. Jaja, inte värt att klaga. Sällan är det ju lagom utan oftast är det för mycket eller för litet.
 
Igår var det skönt att komma hemifrån några timmar och spendera dem hos den kompis jag haft allra längst, snart 40 år! Sushi är aldrig fel, Bamse trivs hos henne, goda samtal och härlig zonterapi.
 

Idag har jag varit på healing. Hon gick igenom mina chakran, drog igång friska flöden genom mina stopp och tände en sol i Solar Plexus. Jag blev periodvis väldigt yr och det ska vara tecken på att flödet går igång i kroppen. Efteråt kände jag mig avspänd och lugn. En mycket intressant upplevelse.
 
Hemma hade Janne lagt isolering och golvskivorna i min handarbetsbod-to-be samt rest en vägg. Jag trodde jag skulle hjälpa till men han hade hunnit klart när jag kom hem. Det känns som det går fort nu. Sen åkte han till jobbet.
 
 
Eftermiddagen har jag tillbringat i Strängnäs med en vän och Bamse. Glass, kaffe och goda samtal i hamnen samt en promenad där jag faktiskt slängde ner Bamse delvis i Mälaren. Han mår inte så bra i värmen och trimmaren jag fått rekommenderad hade inte tider för hundklippning förrän i november... Då vill jag nog att Bamse ska ha sin päls. När jag kom hem duschade jag honom svalt, tog ut Ragnar igen samt Esmeralda som är riktigt pigg i värmen, sen gick jag in till grannen och hjälpte henne få igång sin nya mobiltelefon.
 
Kvällen har jag tillbringat med en bok i paviljongen, plockat hallon och vattnat alla krukor och buskar/träd. Det finns alltid nåt att göra om man vill, men att göra något med mening verkar svårare. Slutgnällt för idag!
 

Bamse är rastad och myggen har fått sitt. Får fundera ut en fortsättning på kvällen medan jag väntar på Janne som kommer hem från jobbet runt midnatt...

Rådmansö

Ängla och Thyra har den mest härliga fantasi. De lekte så fint bakom fåtöljen med Bamses resebur. När vi skulle åka igår morse var den full av lek.
 
Tillbringade gårdagen på Rådmansö hos mina föräldrar. Det var extremt varm och mycket trevligt. Tog inga bilder då vi mest satt och smälte i skuggan. Bamse höll sig på mina fötter hela tiden, vi brukar ju lämna honom där när vi ska åka bort så igår höll han stenkoll på var jag var. Och han fick följa med hem. Jag åkte vid 20.30 när det började bli svalt och kom hem 22.30. Det hade regnat ordentligt bitvis på vägen hem och det var läckert att åka genom regndimmorna. Hemmavid var det gott om paddor, det är väl inte utan för utan området heter Långkärr...
 
Sanda-avfarten kl 22.30 igårkväll

En ny dag har grytt. Min resa till Färingsö har ställts in pga sjukdom så jag tänker sätta mig och knyppla en stund. Ska upp till Storstan lite senare.... Sushi och zonterapi med bästisen står på dagens meny och det åker jag gärna några mil för.
 
Vinbärsfuks i glaspaviljongen
 

Barnbarnbesök

Idag har vi haft finbesök. En dotter med familj och en son. Bad och hamburgergrillning har stått på menyn.
 
 
Janne ha haft hjälp av Mattias och senare också Jens med gästhuset. Det har hänt en del idag!
 
 
Bamse är helt slut efter att ha vaktat på både Spike och Bitch, men vi har nog alla haft en härlig dag!

Räkafton med tillbehör

En skön dag blev det igår. Fäste trådar i alla de "african flowers" jag gjort hittills för nu har jag bestämt att de ska se ut så här:
 
 
Spolade även på 18 par knyppelpinnar svart silke för att testa "Lågorna" ett nytt material + ny färg. Ska bli kul att komma igång med det och det är perfekt att knyppla i svart utomhus. Inomhus blir det väldigt jobbigt för ögonen, men ute går det jättebra. När jag knypplade 2,5 meter svart "korall" till Monicas brudslöja gjorde jag det under båtsemestern vilket var väldigt skönt.
 
På kvällen kom bonden och hjälpte Janne att få över bottenplattan till min bod. Jag hjälpte Janne med gästhusets bottenplatta och det var inte skönt för diskbråcket. Bonden tog grävaren till hjälp.
 
 
Ett par timmar senare kom han och frugan över på räkafton.
 
 
Dagen har börjat lugnt och varmt. Janne och jag har rest en vägg till gästhuset och vi har haft besök av en Vinbärsfuks. Snart får vi annat besök.
 

Bästa rehabiliteringen!

Har handarbetat intensivt i två dagar. Igår var det virknålen för hela slanten. Jag tog upp de fula klunsarna och gjorde "african flowers" i en bättre färgharmoni. Janne blev förtjust i dem och tyckte jag kunde virka ihop dem till en gardin till sovrummet som döljer rullgardinen när den är upprullad. Jag får fundera lite på saken, har aldrig sett virkade mormorsrutor som gardin men varför inte bli den förste? Lite klumpigt med tanke på garnkvalitén, men... ja vi får se... Jag kan tänka mig att virka nån tunnare gardin i annat fall.
 
 
Kvällen bjöd på en makalösa färger vid solnedgången över trädtopparna.
 
 
Imorse fortsatte Janne att gräva och gjuta plint till bodarna. Han kom in och visade mig små fynd han gjorde i groparna. Små söta bäbisar! Jag blev genast mycket bättre till mods. Djur är rehab!
 
Vem vill inte ha en padd-bäbis vid frukostbordet? Eller en underbart söt lite kopparödlebäbis?

Idag åkte jag först in till Strängnäs och köpte mer garn till mormorsrutorna "african flowers" samt ost och aioli till räkafton imorgon. Sen har jag suttit ute och knypplat. Handarbete är rehab!
 
 
Janne skulle åka förbi brädgården på vägen till kvällspasset så han stack redan på förmiddagen men hela helgen kommer han vara hemma. Det ska bli riktigt skönt att ha honom i närheten, det har varit så otroligt tomt när han har jobbat så mycket extra denna vecka. Nästa vecka har jag sett till att boka upp mig på massa skoj för att slippa höra självömkans demoner.
 
Värma på middag kanske? Och jobba lite med virknålen? Knypplingen har jag lagt ner för ikväll. Jag håller på med min analysspets "Lågorna" och har nu nästan gjort klart den bit jag vill ha i bomull - drygt 8 cm. Vill ha ungefär en rapport kvar när jag spolar på nytt garn i lin eller silke för att vara "varm i fingrarna" när jag börjar knyppla den i nytt material. Sen har jag planer på att rita om och sticka upp den grövre på prespan, för jag vill ha på en gardinkappa i min handarbetsbod, inte fullt så tunn...
 
Livet är gott! Och det vet man bäst när man upplevt det motsatta. TACK för all support! Det har varit ovärderligt!
 
                                            
 

Riden av maran

Igår natt reds jag av maran....
 
                              
 
... jag satt uppe och genomlevde ångesten medan jag virkade vid TV:n till klockan tre och ljuset började återkomma på allvar. Då gick jag och lade mig, så gårdagen genomlevdes i "baksmälla" som jag kallar de tillstånd som mycket väl kan vara sviterna av ett fylleslag, men likaväl kan drabba en ändå. Det är de dagar man är däven, trött, svårt med koncentrationen, kan vara så enkelt som en förkylning i antågande eller, ja ni vet. Bad hair day, en dålig dag helt enkelt. Men för min del var det sviterna av en existentiell ångest där jag kände att livet tar slut här, jag är överbliven, fet, stagnerad och misslyckad, inte ens oönskad utan ett ingenting. Jag minns inte vad jag såg på TV:n, tror det var Rocky, virkade och virkade, pratade med monstren, höll näsan ovanför ytan till dess de försvann så pass i det gryende morgonljuset och jag somnade av pur utmattning.
 
Jag har inga problem med mörkret. Jag älskar nattliga promenader, älskar att sitta i paviljongen och titta på stjärnorna, men på natten lever också monster som självömkan, mardrömmar, ångest. De kan dyka upp på dagen också, men hos mig blir de aldrig så stora då. De bleknar i den "verkliga" världen.
 
 
Resultatet av nattmaran syns på mina virkade African Flowers. Färgkombinationen är vacker, men inte på det sätt jag virkade ihop dem till mörka klumpar och de blev olika stora också... men syftet var ju inte att få ett vackert resultat där mitt i natten, utan att genomlida själens mörker. Igår började jag ta upp dem och håller nu på att virka om dem så färgerna kommer till sin rätt och blir harmoniska blommor. Lite knyppling blev det också. Och tvätt av genomsvettade lakan. Och en ny idé kring det tittskåp jag skulle vilja göra. Mer om det en annan gång, men titta på --> den här <-- sidan. Det kan väl bli en söt liten knyppelgumma! Och jag är så väl medveten om min flykt från det svarta hålet som hotar att uppsluka mig. Men finns det ångest så finns det lättnad, finns det avsky så finns det kärlek...
 
Det var skönt när Janne kom hem efter sina dubbelpass då han också sovit över på jobbet. Vi pratade en stund och han snickrade lite på bodarna in vardande. Gick efter en sen middag ut med Bamse och låg sen och lyssnade till hans andetag... Tackar Gud att han finns vid min sida...
 

Segstart på veckan

Det är lite tungt nu, men det finns ljusningar här och där. Tidigt imorse när jag låg i tillståndet mellan vaken och dröm kom jag på att jag ska leta reda på mina hålfotsinlägg. Har ett par månader haft problem med höften igen, liksom förra året... och faktum är att redan efter första Bamsenaden imorse, i sandaler med hålfotsinlägg, så kändes höften bättre. Det kanske är så enkelt med den värken. Vi får se.
 
 
Igår låg jag i paviljongen och läste klart boken om Anders Collin, sen lagade jag luncher och middagar till Janne som ska jobba dubbelpass och åt mig som inte inspireras av att äta ensam, samt virkade mormorsrutor med prästkragar långt in på natten. En begynnande depression hotar att inta mig. Jobbar på att hålla den stången. Jag fick ett mail från arbetsförmedlingen med en "informell lista" på arbetsgivare som tar emot sommarpersonal. Jag förespeglades att det handlade om socialsekreterare, kuratorer och biståndsbedömare, men ack så jag bedrog mig. Att jobba på sommarfritis eller som undersköterska i hemtjänsten i Mariefred är inte vad jag längtar till efter vårens ryggsmäll, men jag ska väl ringa ändå, längtar efter ett jobb, att "bli tagen i bruk"...
 
 
Sjukgymnasten hade glömt sätta mig på träningslistan över sommaren så jag har inte ids åkt dit och tjafsa nåt mer. Såna här små saker brukar inte få mig på fall, men just nu är det tungt. Men jag tror att såna här tider behövs också för att man på djupet ska kunna uppskatta medvind i livet. Funderar på att besöka BalanZe och prata friskvård istället för att bråka om sjukgymnastik. Då är jag inte heller beroende av en sjukgymnast som glömmer bort mig. Hon har gett mig fantastiska råd, men det gjorde Företagshälsan också och dessa bär jag med mig.
 
Men men, ingen blir gladare av att jag sitter här och hänger läpp. Skjutsade bonden in till stan för han skulle hämta sin bil, passade då på att glida in på garnaffären för att köpa lite garn till nästa kuddfodral - African Flowers.
 
                
                 Bild från Pinterest
 
Jag ska väl värma på min lunch, gå ut med Bamse och bestämma mig för om jag ska fortsätta med spetsanalysen, fortsätta måla ängla-ikonerna, läsa om höns, fortsätta med prästkragarna eller börja med African Flowers... det spelar ju ingen roll vad jag gör men jag tackar Gud för mina intressen!
 

Ikonmålarsöndag... igen!

Favorit i repris. Förra söndagen åkte jag upp till min eminente ikonmålarvän, men att måla ikoner tar tid, det är inget man slabbar på med lite färg utan det är en stillhet och en bön i varje penseldrag. En ikon ska ta tid på sig att bli målad. Och det gör det. Jag fick åka dit idag igen!
 
 
Jag gjorde min "läxa" igår då det inte var fullt så varmt. Anledningen till att det är svårt att måla i extrem värme är två, temperafärgen torkar snabbt i paletten och emulsionen (äggula och vatten) klumpar sig - ägget stelnar (som när det kokas/steks).
 
                       

Idag åkte jag alltså återigen upp till min eminente ikonmålarvän och fortsatte. Hon hjälper mig med det jag inte kan, ljussättning till exempel. Idag har jag ljussatt en hel del i skyddsängel-ikonen samt tecknat upp ansiktena i båda ikonerna + konturer. Jag har skrivit upp det jag kan göra själv till nästa gång vi ses, för då behöver jag hjälp med bland annat änglavingarna. I gengäld hjälper jag henne med knypplingen, men nu är hon så duktig att det inte behövs. Men det är kul med arbetsbytet i alla fall.
 
 
Idag fick jag bjuda på lunch så det blev salladsrullar från Sörskogen, en favorit. Hon bjöd på citronmarängpaj och det blev lite ödesmättat roligt när jag tog första biten och den antog formen av en ängel. Änglarna är verkligen med oss just nu. Känns gott.
 
Nu är det sängtajm. Bamse har varit ute och myggen fått sitt kvällsmål. Mina ben är ingen vacker syn, men myggen älskar dem. Man får vara glad åt det lilla!
 
 
 

Lördagsgodis

En härlig dag vid köksbordet!
 

Fredagsmys

 
Inte gjort många snabba knop idag. Läst en halv bok som på ett häftigt vis både knyter an till min knypplings historia (i Kumla finns en mycket gammal mässhake med en gallerknyppling som getts namnet Kumlagallret som är en av mina favoriter. Anders Collin var dessutom sidenvävare) med Stockholms Söder, tvivel och tro, kyrkosyn i ett historiskt perspektiv och en mycket färgstark man.
 
 
När maken kom upp efter nattpasset virkade jag en ruta medan vi satt och pratade, ringde Arbetsförmedlingen och började sen sätta upp min spetsanalys som jag kallar "Lågorna" efter psalm 61 (Lågorna är många, ljuset är ett)
 
 
Janne har jobbat med grunden till boden och när han kände sig klar för kvällen åkte vi in till Strängnäs och åt på den Grekiska Tavernan.
 
 
Kvällen har ägnats åt att brottning med spetsanalysen, bara för att upptäcka att jag räknat fel på paren pinnar. Det ska vara 18 par och inte 16 par som jag skrivit i examinationsarket. Så kan det gå. Problem solved. Jag löste det i alla fall efter ett antal svordomar och myggbett! Dags att ta in dynan!
 
Strax Bamsenad och säng!

Torsdagsbesök

Vilken häftig dag det varit idag, verkligen! Jag packade träningskläderna och åkte ut till Stallarholmen, men inte för att träna där utan för att besöka Solåkrabyn. Solåkrabyn, originalet, ligger i Järna/Mölnbo, men det finns en projektgård i Stallarholmen. Besöket på Drömfabriken ledde fram till den här kontakten och nu har jag ännu mer förankrad idé. Solåkrabyarna jobbar  med LSS-boende och daglig verksamhet såsom att odla både på friland och i växthus, byggnationer, fastighetsskötsel, gårdsbutik, djurskötsel mm. I höst kommer de dra igång ett växthusfik med höns och grisar för barnen. Jag blev helt begeistrad av Bengt som var föreståndare för gården. Vilken idéspruta!
 
 
Jag har aldrig haft möjlighet att prata på detta sätt med en livs levande antroposof tidigare, om andlighet, livscykeln, synen på människan och allt levande , det var f a n t a s t i s k t ! Jag kommer nog att åka dit igen, fika när fiket är klart absolut! Till sist avslutade besöket i butiken med att köpa två änglar i karneol och flourit samt en rutilkvarts. Stenar av det slaget kan verka till beskydd, stärka olika egenskaper och skydda mot sjukdomar och svaghet mm. Jag pysslade lite med sånt långt före min kyrkliga karriär, nu är jag faktiskt lite sugen på att återuppliva kunskaperna.
 
                                              

Jag fick med mig en biodynamiskt odlad gurka som gåva. Det ska bli spännande att sätta tänderna i den. Det blir skivor på frukostmackan har jag tänkt.
 
Att det var så in i hoppsan varmt upptäckte jag först när jag satte mig i bilen igen!
 
 
Jag hoppade över träningen och åkte hem och gjorde mina diagonala långsamma rörelser istället. Barnbarn var på ingång och vi fick en trevlig eftermiddag. Efter fika åkte Janne och Bella med familj till badet medan jag åkte till Coop och köpte alla ingredienser till grillade hamburgare och marängsviss. Jennifer har alltid varit lite reserverad mot mig, men idag släppte det. Hon älskar nämligen djur och mormor har många roliga djur, så vi har lekt med sköldpaddan, matat Ragnar samt gått ut med Bamse. Jag har också fått hjälp i köket!
 
 
Janne har gjutit plintar till bodarna och jag ska fotografera framväxten av gäststuga och handarbetsbod. Det ska bli så kul när det börjar bli klart.
 
Nå, allt trevligt har ett slut, så även denna dag. Janne har åkt till sitt  sista nattpass för veckan, Bamse har gått kvällspromenaden och myggorna har fått sitt kvällsmål ... men EN ruta måste jag nog virka medan tempen sänks av AC och fläkt....
 

Het onsdag

Det blir inte så mycket gjort i värmen. Att gå hemma i stugan gör att man känner efter också... men jag börjar vänja mig. Över 40 grader ute och en bit över 30 grader inne, men ute fläktar det om man inte häckar vid husväggen där termometern sitter. Idag har jag jagat skugga på altan med cafébordet och knyppeldynan. Det har varit helt okej!
 
                                                                       Lin 50/3, metall 0,2 och lin 40/2
 
Blev klar med "stjärnorna", tänkte spola upp garn och sätta upp antingen "Lågorna är många" - min spetsanalys - eller nån metallspets, men jag ringde mamma och kollade hur de hade det i värmen, lagade middag och fortsatte virka på prästkragemormorsrutorna som jag började med igår istället.
 

Bjöd in grannen på en glasspinne när jag kom på henne med att släpa ut vår soptunna inför sophämtningen imorgon....
 
Nu har jag vattnat rosor, pioner, krukor, fjärilsbusken samt solrosor och magnolior. Myggen blev glada över mina bara ben förstås. Har duschat igen och tänker virka en ruta till medan håret torkar i fläkten...
                               

Fika-tisdag

Det blev en härlig fikadag igår. Styrde kosan mot Stockholm och träffade folk. Först en gammal bekant från jobbtiden i Högdalen - kaffe och smörgås. Därefter hastade jag in i Farsta Centrum och köpte lite god choklad och garn, sen blev det kaffe och kakor på Bamses f.d hunddagis. Han var lite tveksam att gå in, men det släppte efter en stund. Det är precis ett halvår sen han slutade där.
 
Bästa hunddagiset!
 
Dagen fortsatte med ljuvlig zonterapi med gott snack hos bästisen, sval lingondricka och "pitepojkar" innan jag till sist träffade en kompis i Gubbängen och satt på ett trottoarfik och åt äppelpaj, drack thé och pratade i flera timmar.
 
 
Klockan var halv nio på kvällen när Bamse och jag kom hem. Gjorde lite middag på gårdagens rester medan jag försökte få ner inomhustempen till under 30 grader. Vi har en fläkt som förstärker luftvärmepumpen som jag satte på AC och ordnade korsdrag, sen gick Bamse och jag till brevlådan.
 
Kvällen ägnades åt mitt nya garninköp. Har fått nys på en ny typ av mormorsrutor med prästkragar. Jag modifierade mönstret något då jag insåg att mönstret i länken inte helt överensstämmer med bilderna. I min modifierade mönsterkladd använder jag fasta maskor och halvstolpar istället för halvstolpar och stolpar, det blev tätare så. Satsar på att garnet räcker till ett kuddöverdrag!
 
 
Ännu en dag har börjat med dallrande hetta. Får se vad den bjuder på i övrigt....
 
                               
 

Knyppelmåndag

Fast dagen började med sjukgymnastik. Ensam i salen, sjukgymnasterna var på semester och jag fick träna själv. Det är uppgjort så, för jag vill inte missa denna möjlighet under hela sommaren, eftersom jag är hemma när sjukgymnasterna är borta och vice versa.
 
 
Slog upp fönstren i gympasalen på vid gavel, men det hjälpte föga mot den otroliga värmebölja som just nu sköljer över oss. Passade på att hämta ut en bok jag beställt på posten, "Höns", så nu är semesterläsningen klar!
 
 
Janne har jobbat med bodarnas grunder hela dagen. Jag har knypplat och vilat, knypplat och vilat. Bamse har inte orkat gå många steg. Det måste ha varit värmerekord idag. Hur Janne har orkat hettan fattar jag inte, parasollet han satt upp är ju stort som en myggskit i sammanhanget... men jag har ju haft en trevlig utsikt
 

Bamse har haft sin kylväst i princip hela dagen och Ragnar har badat flera gånger. Men värmen drar till sig trevligheter också. Vi har haft en hel del fjärilar runt oss idag. Denna nässelfjäril var en återkommande gäst under hela dagen, helt orädd.
 
 
Att sitta inne har inte varit att tänka på. Ute har det varit ännu varmare men det har fläktat.
 
"Stjärnorna", ett kombinerat lin- och metallmönster som jag nu knypplar i lin. Så himla sött, tycker jag.
 
Tillslut hämtade jag cafébordet som jag flyttade runt på altanen i jakt efter skugga, det var himlans praktiskt så det kommer jag använda ett tag framöver.
 
 
Nu ska jag släpa med Bamse till brevlådan och duscha en gång till. Imorgon ska vi upp lite tidigare...

Ikonmålarsöndag

Gårdagen avslutades i allmänt pysslande, bland annat satte jag upp "stjärnor" som jag tidigare knypplat i metall och ett grövre lin, nu i tunnare lin.
 
 
Idag for Bamse och jag iväg till en kompis och målade ikoner. Jag är oerhört tacksam för hennes hjälp, för jag har fastnat totalt. Jag har ännu inte fått in alla grundläggande kunskaper för att våga göra det hela själv, inte om det ska bli helt rätt. Idag blev jag klar med "Anna, själv, tredje" som jag nästan gjorde klart för 1,5 år sen.
 
På väg
 
"Anna, själv tredje", Anna var jungfru Marias mor
 
 
Sen fortsatte jag med ärkeängeln Mikael och en skyddsängel jag började med på Mors vila för 1,5 år sen. I gengäld fick jag hjälpa min eminenta ikonmålarhjälparinna att trassla sig ur ett knyppelproblem. Många tack för detta arbetsbyte! Jag ser fram emot nästa duvning i ikonmålarkonsten och en liten hemläxa har jag fått så jag ska se till att få det gjort så jag kan ägna mig åt det jag inte kan när jag har proffshjälp.
 
De färdigmålade ikonerna står på terrariet och torkar tills det är dags för lackning. Det är jättekul att äntligen ha gjort klart generations-ikonen och att ha hittat min första målade ikon. Snart ska de omgivas av två änglaikoner också. TACK för hjälpen. 
 
 
Janne kom först hem av oss två, han jobbade till 19.00. Strax efter min hemkomst hade han trollat fram grillad fläskfilé med sallad och tzatziki. Snacka om att ha det bra!
 
                                    
 

Kramar i mängd

Så var några av årets bästa veckor tillända. Längtar redan till nästa år.
 
 
Igår vaknade jag sista morgonen i vackra Vadstena före klockan ringde. Gick upp och duschade, började packa, bar ut till bilen, åt frukost, städade rummet och bar ut ännu mer till bilen. Några minuter över 9 satt jag i lektionssalen för de sista lektionerna. Några gånger under dessa veckor har vi haft teoripass, nu hade vi det sista passet som handlade om olika bottnar. Jag hade köpt två härvor i tunt lin så under teorin och avslutningen satt jag och spolade upp dessa från en garnvinda jag fick låna.
 
Ord på vägen
 
Jag hade bokat lunch i skolans matsal så jag åt med de flesta av kursarna. Under och efter måltiden var det kramkalas. Under dessa sex år jag åkt ner och knypplat så har man lärt känna en hel del knypplerskor - lärare, elever och konsulenter - så jag blev ideligen avbruten för att kramas. Det känns så gott.
 
Efter utcheckning och ett par ärenden "på stan" åkte jag över Örebro och hälsade på en vän som jag inte träffat på närmare 10 år. Vi återfick kontakten för ett par månader sen på ett litet oväntat sätt. Det var jättekul att träffa henne och hennes man, hundar, katter, fiskar och bin. Nu får vi se till att träffas lite oftare än vart 10:e år!
 
 
Jag kom därifrån mycket senare än jag tänkt efter massor av kramar och med en burk egenproducerad honung samt en fjäder från en kattuggleunge. Ugglor har en helt annan typ av fjädrar jämfört med andra fåglar. De är mycket glesa i toppen och det gör att ugglans är ljudlös när den flyger. Om alla andra fåglar liksom viner det när de flaxar.
 
 
Körde alldeles för fort hem, helt fartblind höll jag på att hamna i räcket när jag svängde av mot Strängnäs, men det gick bra. Janne väntade med räkor och Loka Crush och Bamse var helt tokig när jag svängde in på tomten. Det är härligt att komma hem till så mycket kärlek. Janne har ägnat de regniga dagarna åt att hänga upp tavlor, städa och fixa lite. Vår gamla induktionshäll sprack innan jag åkte och nu står en ny spis på plats.
 
 
Bamse har väckt mig flera gånger inatt, han har lagt sitt lilla huvud i min hand och velat bli kelad  med. Han har också legat på och mellan mina fötter så gott som hela natten så jag har inte sovit nåt nämnvärt, men det har det varit värt.
 
Idag har jag packat ur bilen, tvättat, badat Esmeralda och Bamse, packat ikonmålargrejor. Mer tvätt kommer bli tvättad, middag förberedas till Janne kommer hem efter jobbet och en rejäl borstning av Bamse ligger mycket snart i tiden. Nån sorts knyppling kan komma att sättas upp.... lider av knyppelabstinens redan...
 
                                                 
 

Musslan, arm i arm och montering

Sista dagen innan examen. Tiden har gått så fort....ändå känns det inte som man varit härifrån när man kliver in genom portarna söndagen efter midsommar. Livet under dessa två veckor har blivit ett andningshål där jag inte behöver förställa mig eller vara någon annan. De ord som kommer ur munnen kommer, de ord som kommer ur andras munnar stannar hos oss andra i förtroende. Det blir så när man knypplar. Ibland pratar man, ibland är man knäpptyst i timmar och det enda som hörs är ljudet från knyppelpinnar som slår mot varandra.
 
Porten till skolan                                             Porten till lektionssalarna
 
Igår knypplade jag klart "musslan" i svart silke med guld i laninläggningen. Idag knypplade jag "arm i arm" i svart silke. Jag har också monterat in allt i svart (och röd) papp till examinationen. Inlämningen sker alltid kl 18.00 på torsdagen före avslut.
 
Musslan                                                           Arm i arm
 
                                                                      Leven och lanpärlan i bomull, lin och silke
 
Nålbrevet                                                  Spetsanalysen
 
Jag hade bokat tid för taktil massage igen kl 17.00 så halv fem lämnade jag in min pärm, gick  ner på rummet och åt en halv macka innan jag gav mig hän åt 60 minuters total njutning och avslappning.
 
 
Var tillbaka på rummet strax före 18.30, vilade 20 minuter och tog mig sen upp till Hörnet där vi i vår grupp träffades för avslutningsmiddag kl 19.00. Det har blivit en tradition, fjärde året i rad. Ankbröst med rödbetskompott, hasselnötter och kantareller samt färskostbakelse med hallonsorbet bidde det i år.
 
 
Jag kommer sakna hela gänget och jag hoppas vi ses nästa år!
 
Jag har rumsgrannar som dammsugit sina rum ikväll... men jag har inte ens tänkt på att packa. Det får bli morgondagens bekymmer.
 
Sov gött!
 
Sista kvällens sängkammarvy

Arg

Tyvärr blir det inga bilder av vare sig "Musslan" eller monteringen som jag jobbat med idag.
 
Fick ett samtal från ett av mina sökta jobb som fick mig att grina av ilska. Eller mest kände jag mig väl kränkt. "Ja hej, du ringde för nån vecka sen..." Om man kallar fyra veckor för nån vecka så okej, men är jag typisk Stockholmare som tycker att fyra veckor och en dag är lite mer än "nån vecka"? Och om man tänker att jag var där på intervju i mitten av april så tycker jag inte att jag direkt försökt stressa någon... Jag ringde för drygt fyra veckor sedan för jag ville veta vad jag behöver komplettera med för att bli attraktiv inom mitt fack... men nej då, jag fick höra att jag är kompetent och välutbildad, har bred erfarenhet och är mycket social så enda anledningen till att jag inte fick jobbet var att det gick till nån annan. Jag påpekade att det känns skumt för en nyinflyttad som sökt tre tjänster där den första uppenbart är uppgjord på förhand, den andra (och det var han som ringde som intervjuade för denna tjänst) ges åt någon som dök upp som gubben i lådan efter att anställningsintervjuerna var klara och den tredje tjänsten vakantsattes. De har ringt EN av mina referenter till ETT av jobben. Kom inte och säg att jag är attraktiv på arbetsmarknaden. I synnerhet som han påstod att socknen var i stort behov av personer med min utbildning från andra håll i landet då de inte kan producera tillräckligt själva. Men hallå! Vad är detta annat än är ren svågerpolitik framfört av en fegis! Alternativet är att jag inte är intressant för jag är en fet, halvgammal kärring som dessutom har varit långtidsjukskriven. Att jag inte fått tjänsterna har jag inga problem med att acceptera på rätt grunder, men inte att behöva vänta i 4-8 veckor efter tillsättning eller utlovat besked för att få veta det. Vilka som fått tjänsterna har jag båda gångerna fått veta på annat sätt långt före beskedet från arbetsgivarna. Svagt! Dåligt. Urdåligt! Var uppriktig istället och sluta ödsla min tid på något som aldrig kommer hända. Synd att jag inte kan prata för mig själv, jag har ju lättare att skriva och det har ju en minimal effekt i sammanhang som dessa.
 
Detta gjorde hursomhelst att jag glömde fotografera dagens alster trots att jag varit mycket flitig. Tack och lov för min knyppeldyna! Jag tog mig igenom denna lilla kris på ett par timmar medan jag knypplade klart "musslan" i guld och svart silketråd. Faktiskt har jag redan släppt hela historian. Livet består av mer än korkade arbetsgivare. Dags att gå vidare i livet!
 

Oväntade möten och mer spetsanalys

Återigen en sån där fantastisk dag. Knypplade slut på tråd och mönsterpapp - det låter mer än det är men det blev bara 9 centimeter, och det är typ en heldags jobb om jag suttit nonstop - . Det tar tid att knyppla spets och jag är så pass gammal att jag kommer aldrig upp i några hastigheter. Dock har jag blivit riktigt kompis med mönstret. En spetsanalys (det har jag kanske redan berättat?) går alltså till så att man tittar på och mäter en bit spets noga, ritar upp nålhålen på ett millimeterpapper, sticker och ritar upp ett presspan och till sist provknypplar man spetsen. I denna uppgift fick vi uppstuckna presspan så jag hoppade över stickningen och knypplade min spets med spetsprovet och mitt ritade millimeterpapper som hjälp. Efter att ha knypplat så många spetscentimetrar jag kunde  med det presspan jag hade och den tråd jag spolat upp, ritade jag in bottnar och lantråd på presspanet för att komma ihåg hur jag gjort. Det är också en del i redovisningen av uppgiften.
 
 
Känner mig faktiskt riktigt nöjd! Och blev dessutom tillfrågad om jag kunde hitta på nåt bra namn på spetsen. Det vore väl kul om jag kunde få vara med att namnge en så fin spets?! "Diamanterna" kanske? "Lågorna är många"? Eller varför inte "Gunilla" 
 
 
När jag var klar med själva knypplandet fyllde jag alltså i presspanet och började montera. Vid fyra-tiden fick vi oväntat besök! En tjej som jag lärt känna härnere på knypplingskurserna under tidigare år (men inte kunnat komma i år) och en erfaren knypplerska och vän till henne kom in i lektionssalen. Vi pratade lite men bestämde att ses senare - efter lektion, efter att de varit på muséerna och pratat med andra de känner samt jag hunnit äta. Efter min snabba macklunch var jag ordentligt hungrig så vid 18.00 satt jag på Rådhustorget och slevade i mig en fantastisk hamburgertallrik.
 
 
När jag precis var klar dök en kvinna upp, jag har träffat henne förr på kurserna och vi sprang på varandra flera gånger på Stora Knyppeldagen och hon var säker på att hon träffat mig i nåt annat sammanhang... Nu delade hon en del av sin historia över räcket till uteserveringen. Förtroendet berörde mig verkligen. Vi hade sällskap tillbaka till skolan. Jag hann bara dit så ringde min knypplarvän och vi möttes nere vid Vätterns strand. Där satt hon och jag och hennes erfarna knyppelvän vid ett silverfärgat Vättern och pratade ett par timmar. Det finns så många fantastiska berättelser! Om hundar. Om knyppling. Om människor som har levt ... och om människor som fortfarande lever.
 
 
När jag till sist släppt in dem på toa innan deras hemfärd bestämde jag mig för att det inte var värt att gå upp till knyppellokalen igen. Klockan hade passerat 21.00 och det jag ska göra hinns lugnt med imorgon... och på torsdag...
 
Vättern har bjudit på ännu en dramatisk solnedgång medan jag suttit och skrivit. Silver, guld, blått, grått, rosa och orange. Jag kommer somna ovaggad även inatt.
 

RSS 2.0