Livet i boxar

Jag försökte förklara för min handledare sist hur jag jobbar med livets olika delar just nu... hur jag lägger alla olika saker jag håller på med i olika boxar eller lådor i min själsliga garderob. När jag ska jobba med något öppnar jag just den boxen och när jag är klar lägger jag locket på, detta för att klara mig undan en alltför stor stress och kunna fokusera.
 
 
Jag trivs med livet och det jag gör, men det är mycket nu och har varit mycket under en period. Ölandsresan var kanonhärlig, men det är alltid ett spänningsmoment att vara med på något så pass stort, nu kan jag sortera bort den boxen och låta minnet finnas kvar som den friska fläkt resan var.
 
Två stora lådor jag har aktuella är utflykten till Parken zoo och sommarpraktikanterna och de boxarna måste jag ha öppna i veckan. Men det hjälper mig att tänka att jag lägger locket på när jag åker hem, då kan jag öppna TV-boxen eller handarbetsboxen.
 
 
Diet-boxen har jag inte hunnit inreda än och det är inte ens två veckor kvar till jag ska på återbesök. Likaså läkar-boxen. Jag tror jag måste ringa och boka om dem för att kunna visa på matdagbok, blodtrycksschema och viktnedgång. Kommer jag dit som läget är nu känns det inte seriöst öht, jag har ju inte mätt blodtrycket varje kväll eftersom jag varit på Menorca och Öland. Av samma skäl har jag inte heller fört någon diet så de två beordrade kilona som skulle bort kan både de och jag glömma!
 
 
Idag har jag öppnat locket till tenta-boxen, nu lägger jag undan den till på onsdag och då räknar jag med att kunna sortera bort den när kvällen kommer. En box jag tror jag får plocka bort oöppnad är min fasters begravning. Jag kan just nu inte se att jag orkar med en dag på tåg och i taxi till Skåne fram och tillbaka precis när sommarpraktikanterna börjat, och dessutom den dag som vi ska vara på St. Botvids kyrkogård, kapell, begravningsplats och krematorium. Jag tror att jag som handledare behöver vara med praktikanterna just den dan plus att jag behöver hålla fokus på praktikant-boxen de fyra veckor de är hos oss.
 
Igår jobbade jag med Knyppelpinnarna, det är en annan box. Vi håller på att byta kassör, höstplaneringen bör bli klar innan semestern och vårens träfftider bokas in.
 
 
Semestern är en annan box, en box som blivit rejält kantstött då jag igår fick veta att en tenta lagts mitt i min semester. Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra med den än. Den boxen ligger längre bak i min själsliga garderob. Just nu finns det viktigare boxar att jobba med.
 
Nu ska jag stänga blogg-boxen och lägga mig i soffan och rensa hjärnan en stund innan jag mäter blodtrycket.
 
Locket på!
 
Amen!

Spännande dagar på Öland

Tisdag kom efter måndag även denna vecka. Jag packade det sista på morgonen och for iväg mot Stockholm. Handledning och möte stod på menyn, däremellan hann jag upp med packning till svärmors lägenhet samt till Sörskogen för att köpa salladsrulle till mig och Bekki. Halva åt jag till lunch, den andra halvan åt jag med Bekki på kvällen som vi tillbringade i hennes lilla lägenhet i Hagsätra.
 
 
Bamse och jag sov i svärmor lägenhet och gick upp tidigt på onsdagsmorgonen. Bamse lämnade jag på dagis vid 7.00 varefter jag åt frukost på McDonalds för att hinna till jobbet till 8.00.
 
Strax före nio rullade bussen iväg från Klockargården, full av förväntansfulla deltagare inför årets kulturresa till Öland.
 
 
Första anhalt var Nyköpingsbro med medhavd kaffekorg, lunch intogs på Söderköpings Brunn där vi också hann sträcka på benen, några av oss ända till Smultronstället.
 
                                                                      Hasselnöt, hallon-saltlakrits. MUMS!
 
Färden fortsatte därefter till Oskarshamn och Döderhultar-muséet. Jag blev helt förälskad i hans skulpturer, de var... fantastiska!
 
I en av rondellerna i Oskarshamn fanns denna kopia av en av Döderhultarn´s skulpturer. Denna är gjord i trä med motorsåg.
 
Här kommer original:
 

Tillsynes grovt utmejslade, men med en otrolig känsla hade han fångat själen i de lite kantiga dragen. Ska jag börja samla på något blir det nog Döderhultarn´s skulpturer!
 
Sen for vi vidare mot Ölandsbron och Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm. Där bjöds på fantastisk middag och information om morgondagen innan incheck.
 
 
På kvällen var vi många som gick runt i den fantastiska parken och lärde känna varandra lite. En nybliven pensionär berättade om hur hon tillsammans med sina dagbarn fött upp fjärilar från puppa till färdig fjäril! Chauffören och jag hittade snabbt varandra i vårt intresse för vikingar och historia... och passion i udda intressen.
 

På torsdagen hade vi ett späckat schema! Vi började med Paradisverkstan...
 
 
.... och fortsatte med Ölands Örtagård....
 
 
... brände vidare till Ölands södra udde där vi åt LufsaFågel Blå och ett tappert gäng besteg Långe Jan, fyren....
 
Långe Jan                                     Lufsa, Ölands landskapsrätt
 
 
.... innan vi raskt for vidare mot Havtornsgården där vi shoppade loss bland deras ekologiska produkter, fick kaffe och havtornsmoussetårta...
 
Obs! Sagolik!
 
... för att sedan fara vidare mot dagens sista utflyktsmål - karamellkokeriet i Bredsättra.
 
Smeten hälls upp...
 
...bearbetas...
 
....knådas...
 
... hackas av med sockertoppsskärare... och av smet som blir kvar blir det klubbor
 
Åter hos drottning Victoria fick vi middag och lämnade ett par timmar senare för att ha kvällsmässa i Köpings kyrka i Köpingsvik. Det blev en fin och stämningsfull avslutning på en fantastisk dag.
 
 
Vi hade fått önskemål om att stanna till och titta på orkidéer, men det fanns inte plats i vårt späckade schema. Men det fanns lite dö-tid för snabba packare på fredagsmorgonen och jag hade hört att det fanns en växtplats för orkidéer nära hotellet... så på kvällen gick jag och en kollega för att kolla två saker: orkidéer och promenadväg till Solliden. Klockan hade blivit halv 10 på kvällen och det var magiskt att befinna sig på Alvaret vid denna tid. Fåglarna, ljuset... och orkidéerna! Två sorter hittade jag. Sen letade vi oss vidare mot promenadvägen till Solliden invid Borgholms slott och gick den tills det var 600m kvar till slottet.
 
St Pers nycklar                                               Krutbrännare
 
 
Jag sov gott den natten kan jag lova!
 
Fredagen började efter frukost med att halva styrkan följde med mig upp på Alvaret. Jag var glad att jag gjort två saker, nämligen gått dit kvällen innan för att hitta blommorna, framförallt de pyttesmå krutbrännarna, samt googla dem på kvällen så jag hade rätt namn när vi nu gav oss ut på orkidé-vandring.
 
Krutbrännare
 
St Pers nycklar
 
När vi kom tillbaka till hotellet packade vi bussen och delade upp oss. Några ville gå till Solliden och några ville åka buss. På Solliden fick vi guidad visning.
 
Slottet... eller sommarstugan
 
Lekstugan
 
Tuijor i engelska parken                    Fuchsia-bågarna
 
Drottning Victoria, upphovet till både Solliden och Drottning Victorias hotell och vilohem
 
Holländska parken
 
Engelska parken
 
Ingången till krocketplanen
 
                                               Stenpartiet
 
Efter besöket på Solliden åkte vi till Kalmar och åt lunch på Rosenlundska källaren ...
 
 
... innan vi fick en visning av Kalmar domkyrka...
 
 
.... som har en knypplad altarduk!!!!
 
När vi var klara där åkte vi ganska direkt hem. En bensträckar- och glasspaus vid Fårbo rastplats och middag på Ringarums värdshus som enda uppehåll.
 
 
Janne hämtade mig i Södertälje Syd där jag blev avsläppt.
 
Det var en fantastisk resa alla kategorier. Trevliga deltagare, mycket bra planerat av min kollega och ovanpå det bjöds vi på bra väder! Inte för varmt och endast några få regnstänk.
 
Tack!

En inte helt vanlig måndag

Tillbaka i jobbet igen. Snodde denna bild på Facebook, tyckte den passade så bra in efter en semestervecka.
 
 
Men det kändes bra att komma tillbaka. Avspänd kunde jag ta tag i de stora uppgifterna. Praktikantschemat blev klart så långt det går med den info jag har nu, och den skickades iväg till min kollega som ska träffa praktikanterna. Folk som velat anmäla sig till utflykten till Parken Zoo ringde jag för nu är det klart att vi kan utöka platserna. I övrigt möte och en hel lunchrast! Nöjd!
 
Klockan fyra bröt jag upp, hämtade Bamse och åkte för att träffa lilla Nova. Hon är inte så liten längre! Hon växer så det knakar!
 
Siesta på maten                                          Armbrytning med pappa
 
Nyfiken på världen                               Stolt mormor!
 
 
Kom hem sent omsider och packade väska. Nya äventyr stundar... som vanligt :)

Helg!

Igår när vi hämtat Bamse åkte vi via Vaxholm- och Rindöfärjorna till Gustavsberg för att fira Bella som fyller trettio i veckan som kommer. Det blev en trevlig kväll i partytält på gården med släkt, vänner, hundar och ungar i en härlig röra. God mat och roligt sällskap.
 
 
Justin visade sina breakdance-kunskaper. Nån gång hoppas jag kunna komma på en uppvisning!
 
 
Efter fyra timmar bröt vi upp, vi har ju lång väg hem och det blev ett långt dygn från Menorca, via Roslagen och sen Gustavsberg innan vi landande hemma utanför Strängnäs. Borta bra, visserligen, men inget är som hemma och den egna sängen!
 

Idag har det inte hänt så mycket. Jag har tvättat fulla maskiner som kunnat torka ute. Vi har bjudit granne på fika, hon har ju haft hand om blommor, post och djur. Vi hade köpt ett par små presenter åt henne också. Jag har skrivit lite blogg om Menorca, gått ut med Bamse, virkat, grundmålat ett bi-hotell vi hittade i Arlandastad, lagat middag och diskat. Nu blir det säng... igen!
 
 
Imorgon är det måndag igen.
 

Menorca

Förra torsdagen gjorde jag inte många knop. Gosade med djuren, packade i snigelfart, vattnade blommor och hade sedvanlig resfeber. Älskar att resa, hatar att flyga. Dålig kombo. Jag flyger ändå! Man får offra lite på bekvämligheten!
 
 
På fredagen gick vi upp i skaplig tid, gjorde det vi skulle och begav oss till Roslagen med Bamse. När vi är ute och reser är Bamse ofta "på kollo" hos mina föräldrar. Han bossar med Hagge och Indra som är dubbelt så stora. Vi fick lunch hos föräldrarna och åkte sen och parkerade bilen på Quality hotell Arlanda, därefter transfer till Arlanda. Planet gick 17.10 - jätteskönt att slippa galna morgontider! Vi var framme vid hotell Audax i Cala Galdana vid halv tio på kvällen.
 
 
Lördag och söndag låg vi bänkade vid poolen flera timmar. Strosade runt i omgivningen på kvällarna och sov mycket. Både Janne och jag har varit rätt slutkörda.
 
Fötterna gillade miljöombytet kan jag meddela!
 
Cava Sangria! Spöar originalet!
 
Som vanligt råder en viss osäkerhet kring vad som egentligen är en brevlåda... men jag tror vi fick till det...
 
 
På måndagen var Janne som vanligt solsvedd (han slarvar med insmörjningen) och vi bestämde oss för promenad. Vi hade hittat ett promenadstråk som skulle leda till Cala Maracella, vi packade badkläder och vattenflaskor och så gick vi. Vi knallade på i lugnt tempo och följde varje skylt som lovade utsiktsplats. Efter ca två timmar var vi framme vid Cala Maracella där vi badade, soltorkade under ett träd och åt en nacho-tallrik innan vi gick hem igen. Att gå hem tog inte ens en timme! Siesta på rummet, jag läste ut Barnbruden och Janne tittade på Tv. Sen blev det middag på hotellet och Cava Sangria på byn.
 
 
Vi bokade hyrbil två dagar hos Fritidsresor och hämtade ut den kl nio på tisdagen. Vi "gjorde" västra delen av ön. Före detta huvudstaden Cuitadella och Cala Brut, lunch i Fornelles där vi tittade på ett av alla Menorcas gamla bevakningstorn. Vidare mot fyren i Cavalleres och upp på Menorcas högsta punkt -  el Toro, hela 357 m öh! Det var rätt molnigt så vi stannade inte så länge. Vi åkte hem och tog siesta innan middagen.
 
Ciutadella
 
Cala Brut
 
Tudon
 
Fornelles
 
Fyren i Cavalleres                                        Jesus i el Toro
 
De kunde inte hjälpa mig med min icke-fungerande telefon, men de snappade detta. Det tyckte jag var gulligt!
 
Chokladfontän och klubb-melon. Fantastiska efterrättskompositioner varje kväll
 
På onsdagen gjorde vi östra delen av ön. Vi åkte till huvudstaden Mahon och åkte en båttur i världens största naturhamn. Det finns gott om lämningar runt hamninloppet där både spanjorer och britter bevakat Medelhavet i den strategiska hamnen på den strategiska ön. Mitt ute på en ö i hamninloppet låg oxå lämningarna efter en karantän dit människor med smittsamma sjukdomar som pest och kolera förr fördes. Vi gick runt en stund i Mahons gamla delar, fikade och tog oss sen till Fornelles där vi åt lunch. Vi åkte upp till Toro igen och hade lite bättre tur med vädret. Sen åkte vi hem och lämnade tillbaka bilen. Jag satt och virkade en stund på balkongen före middan.
 
Katedralen i Mahon. Faktiskt den första kyrkan någonsin jag blivit utslängd ifrån! Men inte för att jag gjort nåt dumt utan pga att vaktmästaren ville ha siesta!
 
Från el Toro mot Fornelles
 
Torsdagen bjöd på sol och en slö dag vid poolen. Dagens eftermiddagspromenad bjöd på glass och matning av de gigantiska änderna. Det finns några vanliga gräsänder men de flesta är uppblandade med nån större sjöfågel, gäss kanske? De är häftiga med sin storlek och sina färger.
 
 
På fredagen checkade vi ut vid 12 och spankulerade sen runt i Cala Galdana fram till halv sju, då hängde vi på låset till restaurangen. 20 över 7 gick bussen till flygplatsen. När vi stod i incheckningskön gick strömmen så vi blev stående där en bra stund innan de började fylla i boardingcard för hand. Men vi kom iväg kl. 22.00 som vi skulle och landade 01.40, fick vår transfer till Quality hotell i Arlandastad och låg i säng halv tre.
 
 
Efter frukost började vi färden mot Roslagen för att hämta upp Bamse. Vi köpte med räkmackor från kondiset i Rimbo till mina föräldrar. Sen for vi vidare mot Gustavsberg och Bellas 30-årsfirande. Mer om det i nästa inlägg!
 

Dagar som går

Jag är trött nu. Riktigt trött. Orkar inte mycket, men gör det jag ska. Det får räcka. Ser fram emot ledighet och sommar.
 
 
Några dagar har förlupit sen i måndags då jag skrev sist om vår roliga vår-utflyt till Mariefred och Taxinge. Tisdagen bjöd på möte om församlingsinstruktionen och efter lunch åkte jag ut till Linnéa. Det blev en fin eftermiddag.
 
 
Dom är som småbrorsor, Spike och Gustav. Gustav blir nyfiken på Spikes pinne, som givetvis Spike försvarar.
 
 
Och när Gustav blir nyfiken på min mobil....
 
 
.... så måste Spike också kolla...
 
 
Men de är bra fina ihop. Linnéa har en katt till, Agnes, men hon är innekatt.
 
På kvällen var det knyppelavslutning i Hagsätra. Jag hade köpt med mig kaffebröd från Taxinge. Vår knyppellärare fick en blomma och jag fick äntligen ge boken jag köpte på Syfestivalen till en knyppelkompis.
 
Onsdagen jobbade jag hemma på fm. Det blev bara telefon. Det ringde i ett. Jag tror jag ska införa telefontid för det här går inte. Jag är i princip aldrig nåbar på telefon längre och det funkar ju inte. Prova ska jag göra längre fram när jag kan boka in typ två tider i veckan. Nu är jag så uppbokad ända fram till sommaren, men efter praktikanterna borde det fungera om jag lägger in två telefontider i veckan redan nu. Sen hade jag tid hos dietisten och jag har inte bestämt mig än för om jag tycker det är bra eller dåligt.
 
Eftermiddagen gjorde jag ingenting! Det regnade. Jag satt och glodde. Bamse skulle ut förstås. Framåt kvällen satte jag mig vid TV:n och broderade. Läste lite Barnbrud innan jag somnade.
 

Idag hände ett litet drama vid bäcken. Bamse gillar ju inte att bada. Jo, han skitar gärna ner sig i kärr och gyttjepölar, men rent vatten i alla former är läskigt. När jag på morgonpromenaden gick ut på gärdet och tittade på ödlorna gjorde Bamse som han brukar, han gick längs bäckkanten längre bort och fiskade vass. Helt plötsligt var han på andra sidan bäcken! Jag reste mig för att ropa in honom och i samma stund lyfte ormvråken en bit bort. Jag fick lite panik, för jag hade haft råkoll på det närmaste området eftersom det var färsk vildsvins-spillning och de hade nyligen bökat längs åkerkanten, och grisarna är jag rädd för! Men längs bäcken var det lugnt tyckte jag. Jag vet faktiskt inte om ormvråken kan ta Bamse, men jag tänker inte heller ta reda på det. Diket är alldeles för brett för att vare sig Bamse eller jag ska kunna hoppa över så jag fattar inte hur det hände liksom. Jag gick längs kanten, vågade inte gå för långt bort från honom ifall ormvråken skulle komma tillbaka, lockade och försökte få honom att gå med bort till spången ett hundratal meter längre bort. Men plötsligt hoppar hundrackarn rakt ner i vattnet, tar två simtag och kommer upp på min sida. Jag antar att han trott att det gröna i vattnet skulle bära honom. Tur att det är så pass djupt att han inte fastnade i dyn!
 

Det blev en raskt promenad hem och varm dusch!
 
Dagen är lika lång som igår. Tack och lov! Njuter av att inte göra något vettigt alls!

På tuff till Pax Maria

Idag har vi gjort en sån där fantastiskt rolig utflykt igen! En busslast vardagslediga for från Huddinge församling ner till Mariefred för en heldag i den idylliska lilla staden!
 
Vi började med en guidad visning på Gripsholms slott!
 
Kungafamiljen och vår musiker...... Och en riktigt gammal kung, Gustav Vasa!
 
"Brodösen"                                                            Alhanko
 
Palme och Kulle... och nån lustig linslus!
 
 
Vi fortsatte våra äventyr neråt Mariefred. Först en god fiskrätt - baconlindad sej med rotsakspuré - på Värdshuset, sen sittande guidning av Mariefreds kyrka med påföljande andakt.
 
 
Under den sittande visningen lärde vi oss att kyrkan låg där ett kartusiankloster tidigare legat och att Mariefred andagligen fått sitt namn av jungfru Maria. Mariefred betyder Pax Maria.
 
Äventyret fortsatte från mitt i stan. Museijärnvägen! Först till Läggesta Nedre där loket bytte plats och sen till Taxinge-Näsby.
 
Jorå! Han var runt och klippte biljetterna på riktigt!
                                                      ...och hundarna transporterades för sig...
 
Tåget byter håll... eller loket byter sida... jag vad gör det egentligen?
 
Ett riktigt roligt äventyr!!! Men som vanligt så tar även bra dagar slut. Vår avslutades på Taxinge, eller kakslottet även kallat, med kaffe och Taxinge-kyss. Jag passade på att köpa ett gäng glutenfria biskvier till imorgon.
 
                    
                     Taxinge-kyss. Mums!
 
Vi handlade lite i Slottsbutiken. Jag är inte så mycket för att shoppa men min kollega inledde mig i den behagliga frestelsen att köpa en liten barnbarns-present, små gummidjur samt en änglapenna till mig själv. Ja, jag säger då det!
 
Och tänk att de hade både grisar och höns ett par hundra meter därifrån!
 
 
Hem till Huddinge igen, hämta Bamse, körde förbi Mc på hemvägen och nu har jag dubbel-bloggat samt kokt lite hundmat till imorgon.
 
Mot nya äventyr!

Ett 80-årspartaj till!

Nej, vi har inte firat fler 80-åringar, men dock ett andra kalas för min pappa som fyllde 80 år förra söndagen. Förra söndagen kom alla barn, nästan alla barnbarn och nästan alla barnbarnsbarn och ett par goda vänner. Igår firades pappa i samband med gudstjänsten i församlingen som de tillhört sen början på 70-talet. Med sig hade de sin lilla fantastiska kör från Roslagen där de bor nu, så det var gamla och nyare vänner som firade.
 
 
Mamma var (som vanligt) fullt sysselsatt. Inte nog med att hon höll i gudstjänsten och predikade, hon sjöng i kören och på fikat efteråt sjöng hon till pappa med stöd av lillsyrran (min lillsyrra alltså) och höll ett tal om hur de träffades osv som fick alla att stor-skratta.
 
Själv hade jag sagt att jag varken skulle hålla tal eller sjunga, och det gjorde jag nästan inte. Efter flera fina tal, bland annat rörande tal av syrran, så sa jag att jag inte tänkte hålla tal efter alla fina ord för de var ju redan sagda, men att jag skulle sjunga en psalm som mamma bett mig tidigare att sjunga och som passar till pappa, med sina starka rötter och trygghet i sin tro, Psalm 702:

1. Jag vill ge Dig o Herre min lovsång,
jag vill tacka med skönaste ord,
för Din kärlek och nåd som är gränslös,
jag vill tacka för allt gott Du gjort.

Ref:Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig,
där var ton skall en hyllning till Dig bära,
och i dagar av glädje och dagar av sorg,
vill jag leva var dag till Din ära.

2. Ingen annan är värd att besjungas,
endast Du Herre äger min sång,
och i himmelens gyllene salar,
skall jag prisa Dig evighet lång.

Ref:Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig...

3. Och om sången nån gång skulle tystna,
eller störas av oro och strid,
Herre öppna på nytt mina ögon,
så jag ser att hos Dig är min frid.

Ref:Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig...
 
Pappa är ju, förutom en fantastisk pappa, morfar, farfar, gammelmorfar även en fantastisk musiker.
 
 
Ett av talen från en i församlingen måste jag få nämna, det var en kvinna som berättade att hennes barn alltid sagt att min pappa finns på 500-sedeln. På femhundralappen som gick runt bland oss kunde vi bara konstatera att visst tusan finns det likheter! Det är barn som ska komma på sånt!
 
 
Vid tre-tiden rullade jag hemåt. Jag lagade mat åt mig, maken, sonen och hundarna. Kvällen tillbringades vid TV:n med broderiet.

Lördag med barnbarn

Inatt har jag sovit ruskigt gott. Sov länge gjorde jag också. Janne gick ut med Bamse och jag vaknade på riktigt först vid halv 11-snåret. En sovmorgon jag verkligen behövde. Efter frukost kom grannen in med chokladrutor till Janne och mig. Hon hade varit på marknad nere i Solgården. Hon skickade sms därifrån för de hade både höns och kaniner, men jag var ju så sen i starten att jag hoppade över evenemanget, men lite kaffebröd tyckte hon att vi skulle ha. Hon blev kvar och vi pratade höns och allt möjligt.
 
Idag fick jag sällskap bort till bäcken. Grannen har bett om att få följa med och se salamandrarna, men hennes hund kom inte riktigt till ro när vi kom dit. Vi såg några stycken, sen gick hon på promenad medan jag satte mig ner vid vattenkanten. Ett tiotal salamandrar såg jag, både mindre och större salamandrar.
 
Mindre vattensalamander
 
Kabbeleka                                                  Större vattensalamander
 
De är svåra att fotografera, särskilt de gula honorna. När jag gick ifrån bäcken möttes jag av Ängla och Thyra som kom gående med Spike. De ville också se ödlor så vi gick först bort till ett annat vattendrag där jag hört att det ska finnas salamandrar men där såg vi ingenting. Vi gick ut till bäcken i åkern igen och tittade en stund.
 
 
Sen gick vi hem och träffade pappa och lillasyster Meija. Jens och Bitchen hade också kommit.
 
 
När vi suttit på gräsmattan en stund såg jag att det flög fjärilar upp emot berget bakom vårt hus. Jag fick med mig Ängla och Thyra upp dit och så fotograferade vi vinbärsfuksen och en alldeles ny Påfågelöga, den var fortfarande fuktig efter att han kommit ur puppan.
 
Blåvingen såg jag på fm                                 Vinbärsfuks
 
Påfågelöga
 
Ängla och Thyra hittade en död nyckelpiga som de begravde i mossan och fixade ett litet kors ovanpå. De ville att mormor skulle fotografera "begravelsen".
 
 
Linnéa hade haft kurs så hon kom så småningom. Vi grillade och kunde äta utomhus i det vackra vädret. Vi mekade ihop getingen som vi köpte hos Drak-Johan på Gotland i november.
 
 
Innan de åkte hem gick vi ut på gärdet och tittade på räven och tranorna. Det tror jag faktiskt jag ska göra flera gånger, ta med en filt och sitta där och njuta av djurlivet vi har härnere.
 
Jens och Bitchen stannar över natten... Nu är grabbarna ute med hundarna, jag ska krypa i koj och hoppas på en god nattsömn!
 
Vår lilla Magnolia som vi planterade förra sommaren har ca 10 utslagna blommor nu. Vi har en till Magnolia, en annan sort, vars knoppar börjar titta fram nu.

TGIF

Imorse gick jag upp i vanlig tid, trots att jag tagit ledigt. Jag skulle vara hos doktorn halv nio. Han var lite sträng idag och orerade om blodtrycksmedicinens fördelar... och det är väl inget han behöver göra, tycker jag. Det är konstaterat. Jag behöver blodtryckssänkande, men jag ska inte behöva må som jag gjorde för ett par veckor sen! När han sen fortsatte prata om min övervikt började jag faktiskt gråta. Min övervikt trycker på inre organ och anstränger blodkärl och hjärta. Om jag går ner i vikt kommer allt bli bättre och jag kan antagligen slippa medicinera. Men jag orkar inte höra det igen! Var i mina journaler står det att jag trivs med min kropp och varför tror läkarna att jag kommer till dem med mina krämpor? För att jag mår så himla bra??? Min doktor blev alldeles förtvivlad och kramade om mig, han sa att jag är snygg i mitt hull (nej, han är inte svensk) men det handlar om min hälsa. Det där är ju också lite roligt, för det är inte första gången en läkare tror att det primära handlar om mitt utseende. Men snälla, det stadiet har jag kommit över för länge sen! Jag är en fet halvgammal kärring, men jag trivs med livet! Vad jag inte trivs med är blodtrycket, belastningen på höfter, rygg, knän och fötter! Det var rart av honom att säga att jag är snygg i mitt hull, men jag vill hellre veta hur jag ska kunna gå ner i vikt när jag inte kan tok-motionera med alla viktrelaterade bekymmer och smärtor! Nästa vecka ska jag till dietisten, hoppas hon är påläst!
 
        
 
Det slutade med att han rådde mig att äta sex gånger om dagen och skratta mycket, jag fick en ny tid om tio veckor och ska under den tiden registrera mitt blodtryck varje kväll, försöka gå ner två kilo och så skrev han ut en ny blodtrycksmedicin plus att jag ska försöka få tag i en gynekolog och prata klimakteriet (även om han tror att jag är för ung för att vara där redan).
 
Nu har jag varit hemma flera timmar efter läkarbesöket men kommer inte igång med det jag tänkt. Jag skulle skriva uppsats och tal... Inget händer... eller ja, jag har inte suttit på arslet och pillat naveln direkt. Jag har varit ute med Bamse, gjort iordning fågelbordet ute, diskat, tvättat, bakat fröknäcke, fört över bilder till Knyppelpinnarnas webmaster och lagt upp bilder på Knyppelpinnarnas facebooksida.
 
Men så slog det mig att jag antagligen är lite pömsen efter veckan som varit. Måndag-tisdag har jag redan skrivit om. Dagarna innan likaså. Torsdagen innan var en intensiv arbetsdag, fredagen och söndagen bjöd på kalas medan lördagen bjöd på annat skoj, tex båtiläggning. Tidigare förra veckan var det också fullt ös...
 
Onsdag och torsdag denna vecka har arbetsmässigt varit väldigt intensivt, med samtal, sorgegrupp, planering, Torsdagsträff inkl andakt, många många telefonsamtal angående praktikant-schemat, bussutflykten i sommar samt behövande. Jag tillochmed använder tiden i bilen fram och tillbaka till jobbet för att kunna ringa samtal, såna som jag vet tar lite längre tid. På torsdagsmorgonen på väg till jobbet åkte jag förbi Konsum och köpte en liten matkasse till två tonårstjejer som sökt hjälp. Lunchrasterna är extremt korta och fikarast är det veckor sen jag tog! Nej, det går inte att räcka till om jag så skulle jobba dygnet runt!  Ändå älskar jag mitt jobb för det känns verkligen som jag får vara med och göra skillnad.
 
 
Men igår så gick jag redan halv fyra för jag hade bokat tid för massage. Vissa saker håller jag benhårt på! Massagen, zonterapin hos bästisen och när jag är med familjen så är jag med familjen och gör inget annat! Efter en timmes ljuvlig massage åkte jag via McDonalds och hunddagis till Tumba för att vara med på knyppelkurserna i Tumbas avslutning. Jag hade blivit inbjuden dit i egenskap av Knyppelpinnarnas ordförande. Det var jättekul, många spännande samtal, mycket jättefin knyppling .... men det blev förstås senare än jag tänkt.
 
 
Bamse fick till att börja med ligga i sin väska vid dörren, men när solen gått ner bakom huset och det blivit svalt, tog jag ut honom i bilen. Jag tittade till honom flera gånger och han sov gott. Vid nio-tiden tog jag en långpromenad med honom innan jag åkte hem och vi var hemma halv 11. Det tog en stund innan jag varvat ner och kunde somna så det blev inte så många timmars sömn.
 
Jag är trött! Ont har jag också som bara den... och massagen gjorde väl sitt till där! Och jag märker att jag tigger sympati och support. "Ååhh, vad duktig du är!". "Oj, vad mycket du hinner". "Men du måste ta det lugnare!" Men jag vet att jag är dum i hela huvet!
 
Jag kanske ska ta det lugnt resten av dagen och ta plugget imorgon... det är ingen brådska än, men tittar jag i kalendern så ser jag att det lätt kan bli väldigt bråttom om en månad...!

May the 4th be with u

Jag såg förstås Star Wars på 70-talet, var dökär i Luke Skywalker och Han Solo, fick lyckokänslor när förtexten for in i rymden och saknade äventyret när eftertexten gjorde detsamma, önskade att jag var Prinsessan Leia eller Chabaka och drömde om rymdfartyg på nätterna... Nu är det decennier sen jag såg en Star Wars-film senast, men tyckte ändå det var kul när jag igår hörde på radion att 4 maj är Internationella Star Wars-dagen och att det är en ordlek på May the 4th = may the force ...be with you. My kind of humor!
 
                                      
 
Jag hade en spännande dag på temat "may the force be with you" igår. Jag upplevde att jag fick bönesvar på förmiddagen, dels i och med att jag fick ett återbud och på så sätt extra tid att jobba med sommarens olika scheman, dels i ett samtal med en kollega. Dagen rullade på med inbokade samtal och vid halvfemtiden stannade jag vid macken för att tanka innan jag hämtade Bamse. Jag står där i godan ro och tittar när siffrorna rullar och reagerar först inte på att någon ropar "pastorn, pastorn"... för jag är ju ingen pastor. Men tredje gången mannen ropade insåg jag att han nog kunde ropa på mig där jag stod i min krage i andra tankar (höhö)....
 
                                                                                
 
Han behövde bensin och ja... vad gör man ... han fick tanka för tvåhundra kronor medan vi pratade lite och sen ville han ha förbön. Jovisst, jag skulle be för honom sa jag, men sen tog han min hand och la de på sitt bröst, höjde den andra handen för att ta emot förbönen/välsignelsen.... Här? Och nu? ... Och vad gör man då? Jag blev helt ställd för situationen var både fantastisk och surrealistisk. Fast jag levt hela mitt liv i mångkulturella miljöer så är det ändå så ovant för svenska mig att så självklart utöva sin religion så öppet hursomhelst närsomhelst.  Men jag la min andra hand på hans panna och bad .... på bensinmacken mellan Lidl och Meca i Rågsved i snålblåsten. Inte sjutton kan man neka någon förbön! Jag bär fortfarande med mig känslorna för det har inte landat i mig än, krocken mellan kulturer, häpenheten och det som var så surrealistiskt för mig och så naturligt för honom. Spännande verkligen!
 
 
På kvällen bjöd vi in grannen på tårta. Vi fick med oss en hel tårta hem efter kalaset i söndags, bjöd bonden i förrgårkväll när han kom förbi, men vi hade halva kvar. Den satte vi i oss igår. Tur att vi har fikatörstiga grannar annars hade Janne och jag fått rejält ont i magen!

Idag är det May the 5th och dagen har bestått i föreläsningar. På morgonen av Rune Larsson om Thomas Groomes pedagogik i lärandet och på eftermiddagen om barnkonsekvensanalys som sen ett par år tillbaka alltid ska ingå i långsiktiga beslut inom kyrkan. Dagen har varit givande på alla sätt och vis eftersom jag i pauserna även haft möjlighet att prata med medarbetare i de andra församlingarna och kunna boka in en del möten för sommarpraktikanternas del. Jag ser jättemycket fram emot praktikantveckorna. Det kommer vara nog så krävande, men samtidigt jätteroligt att själv få se så många olika delar av pastoratet och dess verksamheter!
 
 
Dagen skulle avslutats efter ett samtal med en kollega, men det blev ytterligare en halvtimme med en annan kollega när jag insåg att vårens resor börjar redan på måndag, och den stora vår-resan till Öland kommer närmare med stormsteg. Vi behöver prata igenom resorna och nu tog vi måndagens resa på stående fot, så får vi gå igenom den stora resan på måndag i bussen. Kollegan har planerat allt in i minsta detalj, men vi behöver liksom prata ihop oss, vem gör vad och så. Men det ska bli jättekul. Jag älskar att resa och det kommer bli mycket av den varan i maj och juni!
 
Nu känns det som kvällen börjar övergå i natt? Eller? Jag ska diska och duscha, morgondagen bjuder på nya äventyr!

80-årspartaj!

Vi kunde sova ett par timmar längre imorse än igår och det var skönt. Antagligen är det nån sorts klimakteriebesvär jag lider av, men vissa nätter kan jag 1. inte somna, och 2. när jag väl somnat vaknar jag inom ett par timmar och ligger vaken till det är dags att gå upp. Men andra nätter sover jag som en stock! När vi skulle lägga båten i sjön igår var det efter en 3-timmars natt, men inatt blev det åtminstone 8 timmar sömn.
 
Janne gick ut och grundmålade paviljongen to-be innan vi gjorde oss klara och åkte till Coop. Där handlade vi dricka och mjölk, småkakor och servetter mm samt hämtade ut 36 bitar smörgåstårta inkl. specialarna och 40 bitar Karl Gustav-tårta och en specialare. Vid 12.00 var vi i klubbhuset i vår båtklubb och började plocka fram porslin och fixa fint. Jag tycker festen blev lyckad. Alla verkade nöjda, vädret var vackert så ungar och hundar sprang ut och in, smörgåstårtorna och tårtorna var jättegoda och alla pratade med alla. Och så kunde den som ville se när båtar kom i sjön för klubbstugan ligger 50 meter från vaggan där bla vi la i vår båt igår.
 
Ena syrran hade bakat mördegskakor som hon sen "stämplat"
 
Smörgåstårtor                                                 Paketöppning
 
 
Karl Gustav. Maräng, grädde och banan-crème gömmer sig under marsipanen.
 
Nu avslutar jag bloggen med lite ego-kort:
 
 
Jag önskade mig redan i förrgår ett barnbarnskort och idag försökte vi få till det. Att få fem härliga ungar att posera är väl näst intill omöjligt, men jag tycker de här bilderna blev mycket bättre. De är så fulla av liv! Bamse skulle absolut vara med. Två skäl är att Meija har en kaka i handen och att han blir lite sotis när nån annan ska sitta i mitt knä.
 
 
Nästa gång hoppas jag att alla barnbarn är med!
 
Gästerna började troppa av och till sist var det bara Janne och jag kvar. Det gick förhållandevis fort att städa och diska undan. Det känns som om det blev en jättebra fest och som sagt, jag tror alla var nöjda. Jag är det i alla fall!
 
Nu mot ny vecka och nya äventyr!

Båten i sjön!

Är man klok som går upp halv sju en lördagmorgon? Ja, ska  man få båten i sjön så går man upp, tillochmed med en viss förväntan! Denna gråkalla blåsiga lördagsmorgon kunde man ändå nästan känna att sommaren är på väg...nästan... Nej, nu ljuger jag som en häst travar... men höra vågorna klucka kunde vi i alla fall!
 
 
Bamse har aldrig varit nån frusen hund, men nu, med all päls borta, skakade han som ett asplöv! Men det är inget att göra nåt åt. Benet och magen rakade de på sjukhuset och jag gick ju innan dess hårt åt rump-pälsen så han såg inte klok ut nånstans. Nu är han så himla söt, men det kan han ju inte värma sig på.
 
Efter en dryg timmes väntan var det så vår tur. Först hämtade traktorn båten och körde den till bryggan.
 
 
Sen spändes den i vaggan och lyftes ner i vattnet.
 
 
Så körde vi henne över till Mälarens vatten till sommarplatsen.
 
 
Hon är lite ensam än. Jag trodde att alla skulle lägga i idag, men Janne berättade att i denna båtklubb kan man välja mellan 6 - 7 helger!
 
 
Bamse skötte sig bra. Han frös så han bråkade inte alls. Inte ens när jag hoppade i land sa han ett ljud. Han var nöjd med att få sitta kvar i båten.
 
Vi fortsatte morgonen på Beijer Bygg där Janne köpte virke. Vi sponsrade McDonalds till lunch innan vi åkte hem.
 
Jag har varit jätteduktig och gjort ett nytt praktikantschema som är lättare att läsa, *Ölandsfoldern är klar så när som på ett utflyktsmål och *Knyppelpinne-protokollet är skrivet och ivägskickat för genomläsning. Nu kan jag ta det lugnt på jobb- och ordförandefronten resten av helgen.
 
Gick ut med Bamse, lagade middag, tittat på domherrarna...nu har jag diskat... lurar på att sätta mig hos Janne och äta glass, kanske jobba med broderiet en liten stund...
 

Kalas x två barnbarn

Det blev faktiskt både broderi, film och bokläsning innan jag somnade igårkväll!
 
Idag gick jag upp lite senare än igårmorse. Fröknäcket, som jag bakade igår, med bara smör var gottigottgott till frukost.
 
                            
 
Sen satte jag igång att jobba. Jag har fyra saker kvar från gårdagens lista, att *ringa kommunen får jag göra på måndag, men idag kunde jag göra *semesterschemat. Det tog ett par timmar att göra sommarschemat för alla diakoner i pastoratet och sen göra schema för en öppen mottagning som vi ska försöka dra igång till sommaren. Jag hoppas att det kan bli en bra start på vårt pastoratstänk kring diakonala frågor. Samarbete i olika former har nog alltid funnits tror jag, men i mer organiserad form tänker jag. Till sist mailade jag schemana till alla berörda med mina tankar kring hur det kan fungera. Nu är det bara att vänta på feed-back.
 
Så gick jag ut med Bamse. Jag hade tänkt lämna honom hemma när jag skulle åka på kalas, men han visade med stor tydlighet att han ville med och jag såg inga direkta hinder, hade mest tänkt att han skulle få ta det lugnt efter sjukhuspärsen. Men han är extremt kelig och jag tolkar det som att han inte vill bli lämnad igen. Först 3 dygn på sjukhus och sen nästan 2 timmar hos trimmern dan efter hemkomsten... Och idag skulle vi bara träffa släkt = flockmedlemmar.
 
Thyra fyller 6 år imorgon och Meija fyller 2 år i slutet av månaden. Idag blev det dubbelkalas!
 
Thyra ville ha en häst-tårta! Det fixade Linnéa lätt som en plätt!
 
Åtta ljus på tårtan. Thyra råkade blåsa ut Meijas två också...
 
Meija som blir 2 år den 27 maj                  Thyra fyller 6 år imorgon
 

Bamse skötte sig nästan exemplariskt tycker jag. Han är alltid överlycklig när flocken är samlad och han ska runt och pussas med alla människor. Men han försökte äta upp katten Gustav när Gustav kom utsläntrande från flickornas sovrum efter en rejäl tupplur, och han höll full koll på katten Agnes under soffan. Hunden Spike får sitta i mitt knä när inte Bamse sitter där. När det så småningom kom några kompisar och ville leka så tyckte jag det var dags att åka hem, för då började Bamse surna. Nyklippt som han är ser han ut som en kramgo valp... och Bamse tycker själv att han är allt annat än en kramgo valp - han är ju en farlig varg!
 
Vi kom hem vid sex-tiden. Janne har sovit på fm efter nattpasset och jobbat med båten på em. Nu åkte vi till den grekiska tavernan i Strängnäs och åt pizza till middag!
 
Janne har redan somnat. Jag ska gå ut med Bamse och följa hans exempel!

RSS 2.0