En sann "spökhistoria"

Igår köpte jag hundmat till Hagge på väg hem från Västerås. Det blev en rätt stor burk, så Linnéa ställde ut den öppnade burken på altan när hon lagt upp en lagom portion åt honom..  Senare på kvällen frågade hon om vi har råttor härute (på Sanda)... eh, nej inte vad jag vet, svarade jag, möss - men inte råttor. Då berättade hon att hundmats-burken flyttat på sig två gånger när hon varit ute och nu började det bli obehagligt, hallowen med spöken och allt...Efter en stund ryckte jag till när jag såg vita fläckar röra sig ute på altan... ah, det var en av bondens katter! Han har några stycken för att hålla ner mus-beståndet, och en liten grå madam med vita tassar hade fått doft på hundmatsburken.

Imorse var burken helt borta, trots att jag slagit plastpåse om den. Vi hittade både plast och burk runt huset. Jag slog ut den sista skvätten hundmat på en sten och resten av dagen har vi haft en lite grå besökare med vita tassar lite överallt på tomten och på altan...

Urvot...

...säger min man istället för att svära (ibland)... Han vet inte vad det betyder och inte jag heller... Men just nu känns "urvot" som ett bra ord. Jag är så trött idag att jag tycker hjärtat får slå extra slag bara för att jag ska orka andas. Slog ändå på datorn för at få kvällen att gå, jag menar, det spelar ingen roll vad jag gör, jag är trött iaf, men tiden går lite lättare när jag sysselsätter mig med nåt. Googlade på Icakuriren och hittade artikeln som jag medverkat i. En kommentar där gav mig nytt mod: "Kungens tapperhetsmedalj..." http://www.icakuriren.se/Kropp-Sjal/Ma-bra/Kolla-skodkorteln/

Vi har haft grannen inne på fika. Hon gillade "spöktårtan" och tog två bitar. Verkligen kul att hon kom in en stund. Just nu är Janne i Strängnäs och köper mat åt oss. Jag orkade inte följa med in på restaurang, ännu mindre handla. Har jobbat nästan klart med Thyras mössa. Påtade snören till den igår, kul att få användning för påt-gumman jag köpte på syfestivalen och det blev riktigt bra snoddar till en babymössa. Håller på med Änglas mössa nu, jag gör tofsarna till båda mössorna samtidigt sen......nej, åter mot mitt sköna soffhörn!

AllhelgonaDet blir nog inte av att vi firar allhelgona nåt i år. Jens var ute och körde själv igårkväll med min bil, och idag fick han ta den hem till Stockholm. Det är bra att han kör mycket i början och jag har bjudit honom på bensintanken, sen får han börja tanka själv.

Linnéa och flickorna åkte hem efter frukost imorse. Janne kom ner inatt och är just nu ute på tomten och fixar. Han åker ikväll eller imorgonbitti för att göra det sista på båten som han tog upp igår. Själv tänker jag roa mig med att göra klart Thyras mössa och knyppla lite. Sen har vi bjudit in grannen på "spöktårta" i em. Tomten är lerig som bara den så löven får ligga till i vår. Just nu håller kommunen på att gräva ner kabel i området så vår gräsmatta är lite av en vändplan för deras maskiner. Det gör oss ingenting för vi ska ju göra ordning tomten i vår, tänkte vi. De är ju så rara och kommer och knackar på när de måste gräva av vägen för sina kablar och anpassar sig till oss så inte vi blir instängda härborta i vårt hörn av Sanda.

Så får vi se hur jag kommer hem imorgon... om Janne väntar in mig eller om Jens kommer och hämtar sin gamla mamma...

Körkort i Västerås

En lång och intensiv dag! Vaknade kl 7.00 av väckarklockan. Strax före 8.00 åkte Jens och jag mot Västerås, vi anlände Vägverket strax före 9.00 och Jens registrerade sig för teoriprov. Kajsalisa kom och sällskapade med oss tills det var dags för hans skrivning, sen åkte vi iväg till Malmens konditori och fikade på Budapest-bakelse, kaffe och Trocadero. Efter 50 minuter hörde Jens av sig... HAN HADE KLARAT TEORIN! .... M.a.o tog han körkort idag, uppkörningen klarade han för två veckor. Kajsalisa gav honom vägbeskrivning via telefon och han letade sig själv från Vägverket till konditoriet, premiärkörningen för honom! Vi blev kvar på kondiset ett par timmar. Jättemysigt att sitta och snicksnacka. En stund före 13.00 bröt vi upp och åkte hemåt.


Tack, Kajsalisa, för en fantastisk förmiddag! http://kajsalisa.blogg.se/2009/october/dejt.html

Jens och jag åkte tillbaka till Sanda, utan övningskör-skylten, for förbi McDonalds och Willys på vägen. När vi kom till Sanda hade Linnéa och flickorna redan kommit. Vi mös och lagade middag... de blev sent och hon blir kvar över natten. Jag kunde inte låta bli att köpa en spök-tårta... och den festade vi på förstås.Nu ska Jens ut med Hagge, flickorna sover... och jag ska oxå lägga mig, dödstrött efter en härlig dag!

Monica-humor

Try JibJab Sendables® eCards today!

Starring.... Monicas boyfriend x 5

Varning på byn!Nu får vi se upp! Grabben har fått körkort!!!

Grattis Jens!!!

Installerade...

... i Sanda sen några timmar. Blev Thai i Strängnäs. Har tittat på "Inlåst". Sonen vill sitta vid TV:n ett tag till, men jag ska krypa i koj. Sov två timmar på eftermiddagen hemma innan vi åkte ... tröttheten är förlamande just nu... men imorgonbitti blir det Västerås, teoriprov för sonen och Kajsalisa för mig.


Bekki-humor

Try JibJab Sendables® eCards today!

Denna video har min lilla skitunge gjort!

Starring in order of apperance: Jens. Bella, Linnéa, Monica, Bekki

Huh...

Småfåglarna fick rent igår... och efter mitt tvåtimmarspass på jobbet idag fick även marsvinen rent.Sov ur-illa inatt och är extrem-trött. Har packat lite och ska åka till Sanda så snart sonen kommer hem. Han har pluggat teori hos syrran för imorgon bär det av till Västerås för teori-prov. Håll tummarna. Själv ska jag träffa http://kajsalisa.blogg.se/ medan sonen skriver. Det ska bli urmysigt! Men innan dess ska jag vila en stund, sen ska sonen och jag åka till Sanda för att korta resvägen imorgonbitti!

See Ya!

Kvällsöppet med Ekdal...

Det blev en sen kväll ändå. Dottern och jag tittade på Kvällsöppet om domarna i det sk Stureby-mordet. Vad ska man säga? 1 år och 8 månader för ett liv? Är vårt rättsjuridiska system byggt på hämd eller vård? För vem finns kriminalvården, för de som utsätter eller de som utsätts? Att ungdomar ska dömas mildare än vuxna är väl de flesta överens om, men hur mycket ska en låg ålder få räkna av en straffpåföljd? Åldern kontra ett planerat mord, hade de varit ett år äldre hade straffet blivit några månader till eller maxtiden 4 år? Varför upplever jag att man känner mer hat mot flickan än mot pojken? Är det anstiftan och svartsjuka som gör henne till en värre skurk än killen som faktiskt höll hennes hals och kunde avbryta sin handling... eller att flickan inte erkänner och visar ånger?

Frågorna är många... och de solklara svaren uteblir...

http://www.tv4.se/1.1298805/2009/10/28/kvallsoppet_om_sturebydomen


347 plagg

Idag fick jag vara med när Filtklubben packade årets stickade alster till barnhemmet i Valmiera, Lettland. De är helt otroliga dessa kvinnor. 347 par vantar, sockor, mössor, halsdukar, tröjor och filtar har de producerat under året! Det är verkligen en förmån att få jobba tillsammans med dessa kvinnor!
När jag gjort min tvåtimmarsdag åkte jag hem och duschade innan jag åkte till massören. Nu är jag helt putsoveck i både kropp och huvud. Han är otrolig med sina händer! Och vilka samtal vi har! Idag var det allt från homovigslar och kvinnlig omskärelse till musklers funktion och piercings/tatueringar. Vi blandar och ger rätt häftigt, kan man säga, helt utan nån direkt ordning.

Ska göra en lugn kväll. Gör jag nåt blir det aggornas bur som jag inte kunde göra igår eftersom fåglarnas burströ var slut. Nu har jag en ny påse, men kroppen bråkar...så vi får se. Inget som inte kan göras imorgon.

Funderingar

Vaknade kl fem imorse... pratade lite med sonen som inte somnat ännu. Han somnade men jag låg vaken tills det var dags att kliva upp. Funderade på mitt liv och min egen-rehabilitering. Det mesta har ju bestått i en lång kamp mot nästan allt känns det som... vinner inget på att tycka synd om mig utan det är dags att ta nästa steg. Att jobba 2 timmar om dan känns bättre och bättre även om hushållet slammar igen igen... Vissa smällar får man ta på vägen. Nånstans känns det som om nästa steg blir att jobba lite på vikt och motion. 102 kilo är ingen drömvikt precis. Kan jag få ner vikten med 10% till våren (som de säger ökar hälsan med 30%) och har som målsättning att framåt jul ha nån form av fysisk aktivititet 30 minuter några dagar i veckan så ska jag vara mer än nöjd. Kan jag desstuom lägga till en miniminivå av hushållsunderhåll varje dag så...

Klockan 7 gick jag upp, morgonsysslor och jag var på jobbet kvart över 8. Började med att kopiera 4 veckor från kalendern för att ha nåt att anteckna i. Tänkte ha ett förslag till mål-plan till nästa gång jag ska till sjukgymnasten. Mässa och personalmöte, sen hann jag få ihop alla papper som skulle till FK och ett litet snack med en kollega innan min dag var slut. Knallade över till sim/idrottshallen och bad om ett veckoschema för deras aktiviteter, gick in på zoo och de kunde ta två av mammas nymfparakiter.

Åkte hem och läste sim/idrottshallens veckoschema och ringade in alla nybörjargrejor, tänkte ta med den till sjukgymnasten nästa gång. Sen tog jag mina kopierade veckoscheman och började kladda lite. Skrev vikt, vad jag ätit och några "måsten". Ringde och bokade tid för massage. Min korsrygg smärtar mer och mer, antagligen av stillasittande och motionsbrist. Sen tog jag itu med mina "måsten". Tvättberget är undanröjt och det känns bra. Tänkte göra rent hos aggorna oxå innan kvällen. De har legat på ägg i ungefär tre veckor nu och eftersom det är två honor så blir det inget mer av det. De har byggt och boat och ruvat. Jag tror att de kan behöva leva ut sina instinkter, men efter tre veckor ska ju äggen kläckas och då kan det vara dags att ta bort dem tycker jag. Köpte ny leksak igår så de ska få lite att pyssla med när jag gjort rent och möblerat om hos dem.Ska försöka vila en stund sen så jag orkar med knypplingskursen ikväll. Vartefter veckan lider blir tröttheten allt jobbigare. Men jag tänker då inte ge upp än. Allt går inte att vila bort!

Maria, Christina och MonicaBokmärkeskors i frivoliteter.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6017627.ab

I dag meddelades påföljden för mordet på Therese, 15

Therese Johansson Rojo, 15, hittades strypt efter en fest.

I dag meddelade tingsrätten påföljden för den 16-årige pojken och hans flickvän som dömts för hennes mord.

Flickan föll i gråt när hon fick veta att de båda döms till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Efter drygt en månads uppehåll avslutades i dag rättegången i Södertörns tingsrätt.

Alldeles nyss meddelade rätten vilken påföljd de båda ungdomarna får – ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Tingsrätten tycker att de båda varit lika delaktiga i Therese död.

Varken den 16-årige pojken eller den jämngamla flickvännen lider av en psykisk störning och skulle därför kunnat få maxstraffet för brotten – fyra års sluten ungdomsvård – vilket åklagaren hoppades på.

Men påföljden blev betydligt lägre.

Vid bedömningen av vilket straff ungdomarna ska ha har domstolen tagit hänsyn till olika förmildrande omständigheter. När det gäller pojken anses hans bristande omdöme och flickvännens starka inflytande ha bidragit, rapporterar TT. 

Inte psykiskt sjuka
I september dömdes de två ungdomarna för mordet på Therese Johansson Rojo. Den 16-årige pojken för mord och hans 16-åriga flickvän för anstiftan till mord.

Men tingsrätten meddelade inte påföljden då, utan ville vänta tills de två ungdomarna genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visade att varken pojken eller flickan var under påverkan av en allvarlig psykisk störning när de begick gärningarna. Och de lider inte av en psykisk störning i dag heller.

Svartsjuka bakom
Therese Johansson Rojo mördades den 6 juni i år av den 16-årige pojken. Han slog henne i huvudet med en gren och tog sedan strypgrepp.

Enligt pojkvännen var det hans flickvän som uppmanade honom att begå mordet eftersom hon var svartsjuk på Rojo.

Efter dådet ringde 16-åringen till sin flickvän och meddelade: ”Jag har gjort det”.

Pojken erkände snart mordet men hans flickvän anser sig inte vara skyldig.

”Det var bara ett spel, jag trodde aldrig han skulle göra det”, har hon sagt till polisen

Detta har hänt:

  Valborg 2009. Therese Johansson Rojo får en hastig kyss av den 16-årige pojken på en fest. De kommer överens om att inte berätta för någon eftersom pojken har en flickvän.

Men Therese har dåligt samvete och öppnar sig för några vänner. Snart börjar ryktena gå på skolan.

  Två veckor senare har de nått pojkens jämnåriga flickvän. Hon blir rasande och skallar pojken så att blodet sprutar. Därefter säger hon att hon inte vill se honom igen.

  Pojken försöker desperat att få tillbaka sin flickvän. Han förklarar att han är beredd att göra vad som helst – till och med döda för hennes skull.

  Flickvännen tar honom på orden. I en lång rad sms kräver hon att han ska mörda Therese. Pojken försöker att dra sig ur, men dras djupare in i mordplanerna. Vid ett tillfälle försöker han få henne med in i skogen för att ”leta efter en vodkaflaska.” Mordet ska ske då, men Therese kommer undan tack vare att hon ska med en buss.

  Kvällen den sjätte juni träffas en stor grupp ungdomar i ett skogsparti i Stureby. 16-åringen är där, liksom Therese. Han går tillsammans med henne in i skogen för att prata. När hon sitter på marken tar han upp en gren och slår henne i huvudet. Hon får ont och frågar vad han håller på med. Det är då han kastar sig över henne och tar stryptag.

  Den 15-åriga flickans liv går inte att rädda.

  Bara timmar senare hämtas båda 16-åringarna in till förhör. Ett dygn senare bekänner pojken att han är skyldig. Han misstänks för mord. Flickvännen misstänks för anstiftan till mord, men nekar till brott.


Måndag idag

Vaknade till väckarklockan efter 10 sköna timmars sömn. Fixade med djuren och donade lite innan jag kom iväg till jobbet. Allt tar sån tid för mig fortfarande, men jag tänker positivt och intalar mig själv att även om det tar tid så klarar jag av det! För ett år sen klarade jag inte att plocka ur diskmaskinen, men nu kan jag göra både det och koka kaffe samtidigt. Heja mig!

Kom lite sent till jobbet, men det spelar ingen roll för igår blev det tre timmar så jag har lite att ta ut, så att säga. Idag gick jag bara igenom mail och fyllde i almanackan inför både hösten och våren. Anmälde mig till en kurs i november om ekonomisk rådgivning som Konsumentverket ger. Kan vara bra uppstart till fondhanteringen när jag kommit så långt i min rehab.

Sen hem, hämta undulatungar och upp med dem till zoo, handla lite småsaker, vidare till Gullvi´s och köpa garn till mössor. Gjorde köttfärssås till lunch. Mamma och pappa kom förbi efter att följt en kompis till tandläkaren, de skulle hämta upp betalningen för undulatungarna som bestod i frö och hirs till alla fåglar de har kvar.

Får se vad kvällen ger... Gubben åker till Sanda efter jobbet, sonen är hos flickvännen och vet inte om han kommer hem, yngsta dottern är ute med kompisar. Går inte och lägger mig förrän hon är inne ikväll, igår blev hon förföljd hela vägen från centrum av nån kille... obehagligt!

Söndag hela dagen

Sov 12 sköna timmar inatt, utöver de 2 timmar jag sov igårkväll alltså. Gick upp och fixade med djuren, duschade. Hade en stund över så jag satt med kaffekoppen i vardagsrummet och tittade ut på regndiset. Då hör jag Ragnar: "kom då, kom då..." Jag smyger in och kikar i djurens rum. Han sitter i sin gunga, i jämnhöjd med de 7 undulatungarna som vi satt utanför hans voljär som sällskap och pratar med dem. "Kom då, kom då..." Nog för att jag kallat honom barnvakt över helgen, men det där var ju bara för sött!Sen åkte jag till kyrkan. Satt och lyssnade på när de övade. Just nu jubilerar vår församling, kyrkan har funnits i 50 år och idag hade diakonin och den internationella gruppen hand om temat. Jättekul verkligen. Argentinsk musik, präst med asiatiskt påbrå, gamla testamentet lästes på Lingala (kongolesiskt stamspråk) och evangelietexten på Franska. Efteråt var det fika på internationellt tema det oxå: Äppelkaka (Sverige), sötpotatiskaka (Zimbabwe), chokladpudding med frukt (Mexico) och baklava (söta kakor från främre Orienten). Jag hade inte tänkt ta nattvarden pga mina skakningnar, men jag hjälpte en äldre kvinna från Sydamerika med andningsproblem fram så då hade jag lite annat att koncentrera mig på så det gick bra. Vid fikat träffade jag Filtklubbens ordförande och hon gav mig en verkligt lång och varm kram. Jag lovade att komma på "packningen" på onsdag, det är den årliga packningen inför skicket till ett barnhem i Lettland, vilket Filtklubben sitter och stickar och virkar till hela året. Sen satt jag och pratade med en kvinna från Ukraina vid fikat medan vi lyssnade till argentinarna och kören. Det hela kändes jättebra. Till sist gick jag och pratade med killen som läst GT på Lingala, han gör en abetspraktik på vårt vaktmästeri och kommer från "huvudstaden" i Kongo. Jag har frågat om det är Leopoldville, men han svävar lite på svaret... kan det vara delade meningar om vad som är huvudstad? Jag ska ta reda på det för jag vet faktiskt inte vilken stad som är huvudstad i Kongo...!

Nu väntar en lugn eftermiddag och kväll hemma. Tänkte frivolera lite på "Monica" :D

Barnvakt

... jag somnade! Inte när jag var barnvakt men när jag kom hem! Ska inte försöka hitta på några ursäkter, det var två sköna timmar!

Imorse stod väckarklockan på 7.00. Dottern skulle städa på föräldrakooperativa dagiset och hennes make jobbade. Ja, de är ju make och maka sen förra lördagen! Min gubbe och jag var där till 9.00 så hon kunde springa iväg. Vi lyckades få på barnbarnen kläderna och hunden kopplet (det var inte något problem för han var nödig!) och tog oss en långpromenad. Jag har ju inget lokalsinne och lurade ut gubben på helt fel väg, men efter ett telefonsamtal så hittade vi 4H-gården som var vårt tilltänkta mål från början. Vi tittade på hästarna i hagen och på fåren och geten i en annan hage. "Kom geten, ska jag killa dig", ropade lilla Ängla, och geten kom, fåret oxå. Vi var väl ute nästan tre timmar.Sen vaknade Thyra så vi gav oss av hemåt igen. Thyra åt en hel burk när vi kom hem, sen gjorde jag korv stroganoff åt oss andra. Dottern kom hem vid två ungefär och då skulle jag precis försöka få barnen att sova. Det blev pusskalas, åtminstone den lilla var överlycklig över att mamma kom hem, även om hon varit go´ och gla´ med oss hela tiden.Vi fikade och sen gav sig gubben och jag hemåt. Vi handlade räkor och mjölk på vägen och när vi kom hem ramlade jag snabbt i säng och SOV I ÖVER TVÅ TIMMAR!  Så kan det gå. Nu ska vi har räkfrossa och imorgon ska jag försöka jobba!

PippisarIdag gav jag mig ut på äventyr. Vaknade sent efter en febrig, svettig natt, men bestämde mig ändå för att framåt 1-tiden åka upp till Norrtälje. Pappa ville ha hjälp med sina fotografier på datorn samt USB-minne och så hade de sju undulatungar som varit leveransklara några veckor. De är 7 och 10 veckor gamla.

Vi fick ordning på pappas alla bilder i datorn, fixade mappar och raderade ofrivilligt gjorda kopior, laddade ner bilder till USB-minnet så han kan använda det i sin digitala fotoram. Mamsen fixade en god räk-omelett till mig, sen lyckades vi sortera ut de sju undulat-ungarna som vuxit upp till vuxna individer. Lady Di (nymfparakit) fick sin deformerade näbb klippt oxå, och även om hon är bekymrad när hon får se mig (hon vet vad som väntar) så verkar hon tycka det är skönt att bli av med sin alltför långa näbb när den väl är klippt.

Nu får de sju undulatungarna bo hos mig över helgen, sen ska de till Hagsätra zoo på måndag.

Nu ska jag påbörja bokmärkeskorset "Monica"... det liknar "Maria" lite grann ...

Missinassen

Sitter man här igen då... feber, svettas... har tagit en kall dusch och hoppas kunna somna nu. Kvällen erbjöd lite TV, följer "Inlåst" då både min son och min dotter "känner" varsin medlem i den yngre skaran. Har inte gjort nåt "vettigt" på handarbetsfronten heller. Har avslutat en ljusmanchett jag började med på senaste tågresan och i övrigt gjort fjärilar på små garntottar som jag varit för snål för att slänga, ni vet det GÅR ju att göra nåt av dem men inga stora saker... så fjärilar blev det. Vad jag ska ha dem till har jag ingen aning om... Nyckelringar, hemmagjorda presentkort, sy fast på nån trist gardin? Förslag mottages tacksamt. ...och det som ser babydiarré-färgat ut på bilden är guldfärgat i verkligheten...


Kärt besök

Idag kom Linnéa förbi en sväng med sina döttrar. Lika härligt varje gång. Ängla full av energi och Thyra grymt glad. Försökte ge Ängla ett litet armband jag gjort, men hon "VILL INTE HA". Hehehe, nänä, armbandet hamnar tillsvidare på min sönderlekta barndomsdocka Cecilia så får vi se om lilla fröken envis ångrar sig. Det är inge idé att vara påstridig.Blev oxå klar med babyfilten jag gjort till henne, ska bara fålla in trådarna på den. Justin har fått två ljusblå och en ljusgrön babyfilt, Ängla har fått en mörkblå, en vit och nu en röd, Thyra har fått en ljuslila och en vit babyfilt och ska få en till så småningom. Kul att barnbarnen uppskattar dem så mycket.

Sjukanmälde mig imorse oxå eftersom febern kom ordentligt igårkväll. Idag har det varit lugnt tills för en stund sen då febern kom igen. Nu har jag ruskigt ont i halsen, igen... jobbbigt med dessa diffusa symptom som kommer och går.

Jens missade körkorts-teoriprovet MED ETT YNKA POÄNG! Nytt försök i Västerås nästa fredag, i Stockholm fanns inga tider förrän slutet av november. Bekki är hos kusin Ida efter att ha besökt hennes skola. Det är nåt tjafs där som Bekki trodde hon kunde avstyra. Ibland är det bra med äldre kusiner som kan styra upp saker. Vuxna i skolan har jag dessvärre mycket lite förtroende för. De är bra så länge allt är bra, men när det inte funkar så är de puts väck. Såg uppdrag Granskning igår som handlade om några pojkar som fått gå i särskola fast de senare visat sig inte vara "lätt förståndshandikappade" som testerna visat. Jag känner så väl igen alltihopa från min sons skolgång, man letar fel och skickar runt ungarna... jag är faktiskt stolt över att han tagit beslutet att hoppa av gymnasiet. Även om Sjömansskolan var bra så kunde de inte reparera vad grundskolan gjort med honom. Nu hoppas vi på körkort och sen jobb!

Då får vi se vad kvällen bjuder på... Frivoliteter kanske? Eller lite broderi?


Feber... och värk...

Jobbigt! Förra veckan var jag snuvig och hade ont i halsen, men jag klarade mig hyfsat och kunde t.o.m sjunga på bröllopet... men i måndags var det kört. Huvudvärk och jag kände mig grymt bakfull fast jag inte druckit på ... ja-aa. På eftermiddagen kom febern och sen har den gått lite upp och lite ner. Idag var jag hos doktorn för att diskutera min vidare sjukskrivning och han lyssnade på på lungor och kollade i halsen, inga problem. Det är väl nåt virus som spökar. Inte konstigt att man råkar ut för nåt efter nästan ett helt år isolerad hemma. Och när man verkligen inte få bli sjuk (inför bröllopet t.ex) så håller kroppen stången, sen kommer det i nån annan variant, för min del var jag förkyld förra veckan men har fått värk och feber denna vecka istället... och långa nysattacker som påminner om allergi. Jag bestämmer mig imorgon för om jag ska gå till jobbet eller inte. På nåt sätt känns det dumt att börja smitta folk som jobbar på riktigt, jag arbetstränar ju "bara" än så länge och de klarar sig utan mig. Ändå pickar "fröken Präktig" mig i ryggen och tycker att jag ska visa vad jag kan!

Annars har jag tagit vissa steg inför min vidare rehabilitering idag. Har kontaktat psyk för att diskutera dessa antidepressiva som jag inte upplever mig tåla särskilt bra. Jag menar, om biverkningarna börjar kännas värre än nyttan av verkningarna måste man väl kunna få prata med psykiatrikern iaf. De hade glömt bort mig för de har varit "turbulens" på psykiatriker-fronten. Så fint. Men nån gång i november skulle jag få prata med psykiatriker nr3 sen april... och byter de en gång till ska jag be min VC-dr att få ta över eländet. Jag vill hursomhelst diskutera ut-trappning nu, har inget som helst förtroende för det där gänget. Ringde sjukgymnasten och bad att få ändra inriktning på besöken hos henne, vill ha mer sjukgymnastik, viktkontroller och kostråd istället. Hon verkade bli lite entusiastisk över min förfrågan (?). Det kändes lite lovande iaf eftersom inte läkaren vill remittera mig till överviktsenheten än, han tycker att det räcker med min rehabilitering som den är i nuläget och min läkare är en klok man! Ringde oxå handläggaren på Försäkringskassan och för att kolla hur länge jag fått förlängd sjukpenning... om det var sammanlagt 550 dagar eller 550 dagar till... och det var 550 dagar till! Nu har jag alltså 1,5 år på mig att återgå i full tjänst (eller planera för ny "karriär") och det kommer jag klara!

Nå, dagen har jag ängat åt knyppeldynans vit-rosa-gröna "sockerudd och spindel" samt en babyfilt. Man får fånga dagen, liksom!

"Sockerudd och spindel"Min första spets i färg! Annars har jag gjort nån meter av just "Sockerudd och spindel" eftersom den fanns på Linnéas brudklänning. Men att knyppla i färg var premiär för mig, kul resultat!

Maria och Christina (frivoliteter)Så blev "Christina" klart ikväll oxå. Nu får vi se vilken jag ska tampas med imorgon :O)
10 roliga mönster på bokmärkeskors kvar!

Blåmelerat bokmärke

Bokmärkeskorset "Maria" i vitt och blåmelerat garn. Nu håller jag på med "Christina". Så kul!


Feber...

...det har nog blivit lite mycket på sistone... imorse kom jag inte ur sängen och nu har jag feber... Men skit samma, i lördags var jag frisk och det var underbart!

Presenter


Bröllop och dop

Japp, det ägnade vi gårdagen åt. Helt fantastiskt! Saknar ord så det får bli en bildkavalkad istället:


Ledig fredag...

... och tack och lov för det, för det behövde jag. Dagen började med att skjutsa yngsta dottern till pendeln, sen till klackbaren för att klacka om hennes skor som hon ska ha på bröllopet imorgon. Medan jag väntade gick jag in på bokhandeln och köpte kort samt en födelsedagspresent till mamma som fyllde i tisdags och som jag träffar imorgon.

Hemma satte jag full fart med klänningen min äldsta dotter ska ha, fixade med presenterna, fixade med mina kläder och lite andra förberedelser som att öva på sången jag ska sjunga imorgon ... oj oj oj... jag var så yr att jag fick gå och lägga mig tillslut.

Men slutet gott, allting gott. Allt blev klart. Klänningen klar och ivägskickad, presenterna färdigfixade, kameran tömd på bilder och laddat batteri. Jag hoppas min äldsta dotter ska bli fin i klänningen, själv är jag inte nöjd för fem öre, fick inte till sömmarna, fick inte till nåt tycker jag... men hon är ju vädligt fin så...

Slappade lite vid TV:n och "morden i Midsomer" tillsammans med frivolitets-skytteln och bokmärkes-korset "Maria"... nu spikmatta och säng!Gud är god :O)

Sov lite längre imorse, gjorde klart ett bokmärkes-kors i frivoliteter igår och tänkte att jag skulle äta lunch med arbetskompisarna idag, så jag åkte till jobbet halv 10 istället, då blev det två timmar till lunchavbrottet. Gick igenom ett bildarkiv för att välja bilder till en skärm om diakoni som ska stå uppställd i kyrkan nästa söndag, hjälpte en ny präst att måtta sig för ett röklin och en alba, pratade med chefen om nästa torsdag och vad som händer efter jag blir utförsäkrad... Kände lite att jag "drog ner rullgardinen" när han pratade om regler och uppsägning kontra tjänsledighet och vad innebär försäkringskassans regler i just mitt fall? Ingen som vet... Jag tänker inte låta världsliga grejer lägga sordin över lördagens bröllop, bekymren tar jag på måndag, tänkte jag. De har skrivit en omplaceringsutredning nu iaf och den fick jag för att skicka iväg. Sen gick vi och åt lunch.

När jag sen satte mig i bilen ringde min handläggare på försäkringskassan upp. Jag får förlängd sjukpenning i ytterligare 550 dagar, visserligen med ett mindre belopp än tidigare, men jag slipper iaf ställa mig till arbetsmarknadens förfogande på torsdag!, Nu är jag glad, Gud är god mot mig!

Nån provsång i Järfälla blev det inte idag för organisten är sjuk. Jag ska åka dit tidigare på lördag istället. Så nu fick jag en eftermiddag att lata mig på, vila, krya på min förkylning, kanske göra ett bokmärkskors till? Bilder på mina senaste alster kommer efter lördagen och det av skäl som förklaras i efterhand ;O)

Hektiska, roliga dagar

Det har varit mycket nu... I lördags åkte vi till goda vänner i Örebro. Vi firade C:s 65-årsdag tillsammans med hans familj och på kvällen gick jag och M på Conventum och såg Andreas, Michael, Martin och Magnus i Ladies Night. Jag tycker det var riktigt kul. Hade farhågor innan om det skulle kunna bli sån där jobbig humor där fruntimmer förväntas jubla över löjliga sexskämt, men jag tycker de hade fått till det riktigt bra, över min förväntan iallafall.

 


På söndagen hjälpte vi M och C med lite förberedelser inför Öppet Hus och 65-årsfirandet. Det blev jättetrevligt. Framåt halv fem begav sig jag och maken hemåt igen.

Måndagen bjöd på 2 timmars arbete, sen mötte jag upp min äldsta dotter för att köpa tyg... och eftermiddagen gick åt till att börja klippa och sy på en klänning hon vill ha på bröllopet på lördag.

Tisdagen började med 2 timmar jobb, sen barnvaktade jag yngsta barnbarnet medan mina båda äldsta döttrar var på massage, fortsatte till psykoterapin, åkte hem och handlade med sonen, lagade mat, övade fickparkeringar med sonen inför uppkörningen idag innan jag till sist åkte på knyppelkursen.

Inatt blev det dåligt med sömnen. Jag var nog lika spänd inför uppkörningen som sonen var, så vi pratade lite mitt i natten, sen väckte jag honom vid 5 för kl 6 gick bussen, kl 7 skulle han vara vid körskolan och 10 över 8 skulle han köra upp. Han klarade det och vi är alla superglada för hans skull! Nu är det bara teorin kvar!!! Idag har jag jobbat 2 timmar, sen mötte jag upp min äldsta dotter nu har hon provat klänningen som vi fixat med. Jag är inte alls nöjd. Det är en miljon år sen jag sydde sist och det syns... men hon verkar nöjd... vi får väl se efter sista provningen på fredag, jag ska fixa med lite fin-lir och stryka den till dess... Plan B är att hon köper nån av de klänningar hon tittat på i Kista Centrum.

Jag är så trött att jag vägrar känna efter! Imorgon efter jobbet ska jag åka ut till Järfälla för att provsjunga inför lördagen, det ska bli kul, men jag vet inte än om jag klarar av det. En dag i taget. En stund i taget. Jag ser jättemycket fram emot lördagen och bröllopet/dopet. När det är över ska jag vila hela veckan och njuta av alla minnen jag fått under denna vecka.

Syfestival

Ovanligt seg morgon... jag tog nog ut mig lite igår, men det är svårt att göra avvägningar när huvudet vill mer än kroppen. Men jag kom iväg till jobbet och gjorde mina timmar. Sen åkte jag hem och hämtade sonen för att efter en viss tvekan ändå bege mig till Syfestivalen på Kistamässan. Sonen övningskör så snart han får chansen... och medan jag spankulerade runt bland broderi, knyppling, frivoliteter, maskin-mönstersömnad, quiltning, garn och scrap-booking knallade han ner till Kista Galleria och kollade vinterjackor. En timme fick räcka för det var hur mycket folk som helst på mässan och hur spännande det än var så var det nog för mig idag. Träffade lite bekanta från Frivolitetsknuten och pratade bort en stund, blev inbjuden till Knyppelpinnarna i Kallhäll... fortsättning följer alltså. Några fynd gjorde jag - knyppelgarn, trådavkärare (som ser ut som ett smycke och man ska kunna ha dem med på flyg tex där man inte kan ta med sax, perfekt till vår stundande Gran Canaria-resa för då kan jag fördriva tiden med att slå frivoliteter), en mönsterbok med bokmärkeskors i frivoliteter, skyttlar som var större än de jag har, garn till frivoliteter och en påt-gubbe. Kvällen kommer att bli lugn... helgen bjuder på mycket...!


Risotto med exotsik touch400gr köttfärs stekes
1 pkt bacon stekes
2 dl ris kokas
gröna ärtor kokas
majs kokas
lök stekes
1 liten påse pinjenötter rostas med lite salt i torr stekpanna

Röres ihop och serveras som den är, varm eller kall... eller med riven ost och/eller Sweet chili-sås

Kan varieras i det oändliga

Succesiv arbetsupptrappning

...kallas det jag håller på med. Det går inte jättebra, men det går så länge jag får ta det i min takt. Det är ändå ett lyft för självkänslan och det blir bara lättare och lättare att gå i korridorerna. Försöker ta hela livet i lugnt och sakta mak. Idag har sonen fått övningsköra lite efter "jobbinsatsen", vi var och hämtade ut hans pass, jag köpte lite kläder till det stundande bröllopet. När sen sonen åkt för att plugga teori hos syrran gick jag en halvtimme i
skogen med stavarna. Nu har jag oxå gjort rent hos marsvinen och bytt sängkläder... och det känns som det får räcka för idag. Lite knyppling och virkning alt. frivoliteter blir det nog till kvällen...


Tillbaka på jobbet

Fyra timmar har jag jobbat denna vecka hittills. Hur det gått är en definitionsfråga... Jag mådde risigt när jag kom dit igår, smög in på mitt rum och skakade som ett asplöv... men det blev bättre sen. Satt på min stol en stund och tittade på en bukett vackra rosor som stod på mitt bord. Sen kom en kollega in efter lunch och vi satt och pratade en stund innan jag gick en sväng i korridoren och hälsade på folk, pratade lite med chefen om hur den närmaste framtiden ser ut med arbetsschema, försäkringskassa och läkarbesök.Idag var det mässa och personalmöte ... och jag fick hålla en präst i handen för att kunna gå upp och ta emot nattvarden... men jag GJORDE DET utan att rasa ihop, trots att jag skakade i hela kroppen. Blev välkomnad tillbaka med en stor applåd vid fikat. Det känns gott att vara "tillbaka" på jobbet, men just nu känns det som första steget på en sjumilavandring innan jag är "tillbaka" på riktigt...

Ängla har fyllt två år!

Bilder från kalaset


Det händer mycket...

... i mitt liv just nu. Jag skriver blogg på Lunarstorm, men fattar mig lite kort här ikväll.

Jag kommer snart bli utförsäkrad pga min långa sjukskrivning. På måndag kommer jag återgå i tjänst på 25% och det är både roligt och lite läskigt. Jag längtar efter jobbet, men samtidigt vet jag inte hur min kropp kommer att reagera. Innan jag kommit upp i heltid kommer min sjukförsäkring gå ut så det blir nog tufft ekonomiskt ett tag.

Jag har hälsat på min dotter i Oslo och engagerat mig lite extra i tonåringarnas körkort och jobbsök, samt haft besök av ytterligare en dotter och hennes döttrar. Livet som mamma och mormor är underbart även om det tar energi av en... så ger det oxå energi...


Bullar och längderRecept på Kungsörnens Vetemjöl men med annan fyllning.

Receptet räcker till två längder och 20 bullar enligt nedan:

Ugn bullar: 250 grader, 5-8 minuter i mitten av ungen
Ugn längder: 200 grader, 20 minuter i nedre delen av ugnen

150gr smör eller margarain
5 dl mjölk
50 gr jäst för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött/malen kardemumma
1,4 l vetemjöl

Fyllning:
Smör, Nutella och marsipan eller
Smör, socker och rikligt med kanel

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Övrigt:
Bakplåtspapper
Bullformar

Smält matfett
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt
Smula ner jästen i en bunke
Tillsätt vätskan och rör till jästen löst sig
Tillsätt socker, salt och kardemumma
Häll i mjölet luftigt (skaka inte måttet då det packar sig)
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig
Jäs under bakduk i ca 30 minuter
Knåda degen smidig på mjölat bakbord
Dela den i fyra delar
Kavla ut varje del till avlång kaka
Smöra "kakorna"
Kanel och socker på två "kakor"
Smöra Nutella och lägg på utkavlad marsipan på två "kakor"
Rulla ihop dem
Två rullar skärs i 10 bitar var (en marsipan/nutella och en kanel/socker) oh läggs i formarna
I de två andra rullarna klipps jack och flikarna läggs ömsom till höger och ömsom till vänster på plåt med bakplåtspapper
Längderna jäses ca 30 minuter under bakduk
Bullarna jäses i ca 40 minuter under bakduk
Pensla med ägg
Strö på pärslocker

Låt svalna på galler under bakduk

MUMS!

Pasta PestoMakaroner av nåt gott slag
Ärtor
Majs
Rökt skinka
Stekt bacon
Grön pesto
... och gärna rostade pinjenötter

Kan kombineras med massa gott i övrigt som
Soltorkade tomater
Fetaost
Avocado
Ägg
...mm mm eller istället

Serveras ljummen eller kall

RSS 2.0