http://www.metro.se/2009/06/25/6385/vi-vill-visa-att-vi-inte-har-glomt-te/

Uppdaterad 2009-06-25 15:01 Skriv ut Skicka   Therese Linder, 15, och Olivia Sandström, 16, är trötta på allt våld. - Vi ska mejla och kontakta våra och Tess vänner, starta en Facebookgrupp, kontakta medierna och bloggerskan Dollyblond. Sedan får vi se, vi har inte tänkt så långsiktigt än. Ungdomsnattvandrarna kommer att utgå från Therese Johansson Rojos minnesplats i Enskede. Therese Linder, 15, och Olivia Sandström, 16, är trötta på allt våld. - Vi ska mejla och kontakta våra och Tess vänner, starta en Facebookgrupp, kontakta medierna och bloggerskan Dollyblond. Sedan får vi se, vi har inte tänkt så långsiktigt än. Ungdomsnattvandrarna kommer att utgå från Therese Johansson Rojos minnesplats i Enskede. Foto: Lotta Imberg    

"Vi vill visa att vi inte glömt Tess"

Therese och Olivia ordnar ungdomsnattvandringar mot våldet

Relaterat Första rapporten om mordet på Therese klar
 

Snart tre veckor har passerat sedan en ung pojke med meningslöst våld tog femtonåriga Therese Johansson Rojos liv. Nu börjar hennes vänner att kraftsamla för att visa sin avsky mot våldet.

Therese Linder, 15, och Olivia Sandström, 16, vill att de själva, ungdomarna, ska visa att de också kan ta ansvar. Med utgångspunkt i det planerar de att dra ihop en ungdomsnattvandring på måndag den 29 juni.
- Jag läste om någon politiker som yttrade att de vuxna måste ta mer ansvar och tänkte att varför ska inte ungdomarna hjälpa? Det handlar ju om oss, säger Therese Linder.

I vanliga fall är det 18-årsgräns på att få vara med och nattvandra, och det är därför de vill göra en egen vandring. De hoppas få stöd av de vuxna nattvandrarna, men har annars beredskap med andra frivilliga vuxna och föräldrar.
- Vi vill visa att vi bryr oss och att vi inte glömt Tess, det som hände måste betyda något, säger

Olivia Sandström men tillägger att det inte bara handlar om henne utan ungdomsvåldet i stort ˆ också det som hände Riccardo.
- Anton Abele [som bland annat arrangerade en manifestation till minne av Riccardo, reds anm] är en stor förebild och vi hoppas att många kommer så att vi kan utveckla det här och kanske ta kontakt om samarbete, säger Therese Linder.

Maria Edlund är psykoterapeut och verksamhetschef för Krica/UngaVuxna och säger att det är en del av bearbetningen i sorgeprocessen för ungdomar att engagera sig.
- En sådan här händelse blir väldigt stark och jag tror att de längtar efter att visa att de bryr sig och tar ansvar.

Hon menar att de unga i dag också är ganska mycket individualister och att de därmed kan sakna att göra något tillsammans.
- Det är något väldigt vackert och fint över det här att vilja visa att det här vill vi, det här tycker vi. Man har en stark värdegrund och får en gruppkänsla i det, säger hon.

Ett engagemang efter en svår händelse är också ett sätt att inte fastna i en tyngande skuld.
- Ungdomarna känner att ‰åtminstone det här kan jag göra‰, säger Maria Edlund.
Ungdomsnattvandrarna kommer att utgå från Therese Johansson Rojos minnesplats i Enskede klockan sju på kvällen, och den som vill vara med kan kontakta Therese Linder och Olivia Sandström på frivilligaungdomar@live.se för att anmäla sig.
- Det är en stor mardröm det som hänt och vi vill inte att man glömmer det, säger flickorna.

Den som vill vara med kan kontakta Therese Linder och Olivia Sandström på frivilligaungdomar@live.se


Stora Knyppeldagen i Vadstena

Jag har varit på knyppelkurs i Vadstena. Så otroligt roligt! Jag har inte knypplat särskilt länge och fått ta paus i kursen hemma pga mitt nyinsjuknande i hypothyreosen, men detta gick bra, vi fick ta saker i vår egen takt och inspirationen och glädjen har gjort gott i både kropp och själ. Nedan kommer några inspirerande foton:

Efter Svenska Spetsars mönster. Knyppeldagen i Vadstena 2009 Okänd knypplare.  Knyppeldagen i Vadstena 2009
Knyppeldagen i Vadstena 2009 Efter Svenska Spetsars mönster. Knyppeldagen i Vadstena 2009

Jag vill inte publicera bilder på knypplarna jag fotat idag eftersom jag inte frågat om lov, men fotona nedan är vad jag åstadkommit under min tid som knypplare ;O)

26 juni 2009Efter Svenska Spetsars mönster:  Udd och stad i två  varianter, Tvärgatan, Vitsippan och Stjärnbågen.

Avtryck

Så sött! En påminnelse om att barnbarn ätit pannkakor på mormors altan. Ett litet flottigt handavtryck som avstöter regnet som bara öser ner...

18 juni 2009


Utefågel

Har haft en del dåligt samvete för Ragnars vingklippning, men idag var vädret äntligen så bra att vi kunde vara ute...och då kändes det bättre. När han vant sig vid att världen är stor utanför vårt hem så tyckte han jättemycket om att få vara lös ute. Han störtar ju inte utan kan flyga kortare sträckor och det gick jättebra att ta sig fram på tomten.

Blue Moon och Solero fick dock hålla sig inom lås och bom, om än i solen!

16 juni 2009Blue Moon och Soler. 16 juni 2009


Ungdomsvåldet!

Jag känner att jag bara måste få skriva av mig mina tankar kring "ungdomsvåldet" för jag är så arg att jag spricker! Det händer nu och då att ett barn eller en ungdom tar livet av en annan ung person. I helgen hände det igen. Nu var det Therese, förra året Ricardo och Romario, ibland får våldet medial uppmärksamhet och ibland inte. Jag kommer uppehålla mina tankar kring det som hände i helgen och vad jag tror lett det hela dit. Jag anser nämligen att vi alla är medskyldiga på ett eller annat sätt.

För det första så är det mycket vanligare att vuxna gör illa barn och ungdomar än att barn och ungdomar gör illa varandra. När barn och ungdomar gör illa varandra blir detta mycket mera avskytt än när vuxna gör det. I pressen börjar diverse skribenter yla om "var är de vuxna?", "var fanns de vuxna?", "...föräldraansvar..." osv osv men jag menar att vi alla har ett medborgar-ansvar och det börjar hos var och en av oss. Det är bara vi själva som kan förändra oss själva. Idag lever vi i ett ansvarslöst och känslokallt samhälle. Anonymiteten är utbredd, i synnerhet i storstäderna, och i storstäderna bor en stor del av befolkningen i Sverige. Ingen tar ansvar över nåt annat än sitt eget och knappt det.

Titta omkring er. Vad ser ni? Överallt påminnelser om vad som "behövs" för ett fulländat liv. Häftiga mobiltelefoner, flashiga kläder, höga betyg, moderna frisyrer, heminredningsprogram. På TV juckar halvnakna kändisar mot oss i TV-rutan, vi får information om allt vi behöver köpa, i filmer ser vi hur hjälten skakar av sig döden och våldet och leende går hem med en vacker kvinna. Vi vuxna har oftast skaffat oss en förmåga att "förhålla oss till" och kunna vara distanserade på ett vuxet sätt, men ungdomarna är inte där än. Reklam vänder sig hänsynslöst till ungdomar och berättar om vad som behövs för att uppnå än det ena än det andra. Skolan riktar sig till de högpresterande eleverna, de ska prestera mer för att skolan ska stå sig bättre i statistiken över lyckade skolor, medan de svagare eleverna pytsas runt och ignoreras, trots Skollagen och alla snygga värdegrunder som skrivs. Ändå har vi skolplikt, så som förälder är du alltså skyldig att skicka dina barn till institutioner som ibland är värre än fängelser med mobbing, misshandel, ignorans och frånvaro av vettiga vuxna. Som förälder blir man avpolleterad tidigt eftersom "samhället" och "marknaden" gör anspråk på barn och ungdomar så länge de sköter sig, när de sen inte pallar pressen så är det "föräldraansvaret" som brister. Sjukt! Hur ska jag som förälder kunna styra över vad ungdomarna kommer över i information och värdegrunds-bildning? För att försörja sig måste vi jobba och vi kan inte hänga över axeln på våra unga när de sitter på internet eller är ute och grillar med andra skötsamma ungdomar. Alla måste ta ansvar och sluta skicka över ansvarsfrågan på en den ena, en den andra. Egentligen borde ALLA gå en kurs i dressyr där klickträning ingår, bara för att förstå beteendevetenskapligt hur påverkade vi blir av allt som flimrar omkring oss!

Igår när jag gick för att besöka Therese minnesplats hamnade jag mitt i ett knatte-fotbollslag som var på väg ut på träning. Det är så ju precis så här vårt samhälle är uppbyggt. För att få hjulen att snurra måste vi lämna ifrån oss våra barn till olika barngrupper som dagis, dagmammor och liknande. Det fortsätter med skolan, olika fritidsaktiviteter som fotboll, gymnastik, simning. Absolut inget fel i det, men vi överlämnar ansvaret  av våra barn på andra vuxna och vi litar till att de kan ta det. Ju äldre barnen blir, desto mindre insyn har vi som föräldrar. Det som skrämt mig under mina barns uppväxt är hur jag gång på gång har blivit vittne till hur vuxna nedvärderar barn och barns föräldrar inför andra, ironiserar och kritiserar. Fotbollens värld är grym. Redan som 5-åringar börjar barnen pressas för att bli duktiga, föräldrar och tränare gör narr av ungars försök att förstå reglerna, ungars fysiska oförmåga att behandla bollen som Zlatan gör i VM. Skolan är inte bättre. Man skvallrar på ungarna som inte sköter sig, de jobbiga ungarna diskuteras ohämmat i lärarrum och ungar som skulle ha alla världens chanser med rätt behandling blir dömda på förhand och ignoreras i klassrummen: "det är hem-miljön", "föräldrarna bryr sig inte" ... men är det inte just dessa elever som verkligen skulle behöva extra omsorg av pedagogerna i skolan? Och de barn som har rätt förmågor att ta sig till topp-betyg, ära och berömmelse, de pressas hårdare än nån annan, både hemifrån och från skolan, det är inte ovanligt att det brister för dem, de super, festar och tar droger och detta är fullt möjligt utan insyn eftersom de är så skötsamma.

I vårt samhälle har vi missat några viktiga poäng. Vi är alla individer. Det är inget som säger att ena ungdomen är den andra lik. Vi behöver alla varandra som förebilder och spegelbilder av oss själva. Ungdomar är inte en homogen grupp, inte heller tanter, invandrare eller företagsledare. Jag kan ha mer gemensamt med en unge eller en invandrare än en annan tant. Och om jag gör reklam för en youghurt för barn, ska jag göra det på ett sätt som kränker den vuxne? Tjat lönar sig, reklam vänd till barn, till unga. Vi behöver alla ta ansvar för våra handlingar och inte slå ifrån oss. Mitt jobb är mitt jobb, men det är mitt ansvar hur mitt jobb sköts. Som förälder kan man inte cencurera TV-reklam och MTV, vi har ingen aning om vad som händer i skolans korridorer eller på fotbollsplanen. Istället för att klumpa ihop olika grupper så borde vi gå in och splittra upp dem lite istället, visa att vi finns och hur vi förhåller sig till saker. När shopping, reklam och säljsiffror går före människan i ett samhälle har nåt gått snett. Jag kan inte mätas i antalet klänningar eller väskor jag har, utan i mina värderingar. Sms-lån förstör ungdomars framtid år framöver, poker likaså, nätdejting är det senaste och vi konfronteras med det vare sig vi vill eller inte. I detta lever våra ungdomar, i en låtsasvärld bland skönhetsoperationer, prestationer, hjältar och lycka. Det inte är utan för utan man använder barnsoldater i krig, de har inte insett sin egen dödlighet än och våra ungdomar har samma mognad. När de riktar en spark mot någons huvud eller sticker en kniv i ryggen på nån så har de sällan den insikten att faktiskt nång kan komma till skada på riktigt! De lever mellan sagorna och det vuxna kallar verklighet.

Vi kan bara börja med oss själva, vad kan just jag göra? Jag kan hjälpa mamman med barnvagnen på bussen, nästa gång vågar nån annan göra det. Jag kan tilltala den äldre herrn som ser vilsen ut. Jag kan fråga den unga killen om smaken på läsken var god. På det sättet blir vi synliga för varandra. Idag lever ungdomarna i en värld med krav från alla håll, från skolan, från föräldrarna, från marknaden, från samhället. Kan vi inte se den verklighet vi skapat för dem att leva i innan de tagit ställning så blir det lätt fel. Men handen på hjärtat, har vi rätt att förfasa oss? Vi är ju med och bidrar till skapandet av denna verklighet!


Papegojsjukan

Var hos veterinären med Esmeralda och Ragnar idag. Esmeralda är en grekisk landsköldpadda som fått "näbb", nu fick hon den slipad. Dessutom kollade vi om hon var chipmärkt, men det var hon inte. Mina papper som jag fick med henne när jag köpte henne 1998 var inte alls i ordning, men nu vet vi det. Trist att inte lagen följs, i synnerhet med djur på Cites-listan.  Ragnar fick genomgå en fullständig hälsoundersökning och allt var bra. Han hade antikroppar mot Papegojsjukan och det kan vara bra att känna till om han eller nån av oss människor i familjen får en envis förkylning. Men det är så sällsynt att jag inte är ett dugg bekymrad.

Juli 2006  ...var det så gott? 6 juni 2009

Ett jobbigt beslut jag tagit var att vingklippa honom. Men vi har redan haft tre incidenter och en förrymd papegoja överlever inte så jättelänge bland skator, katter och rävar. Fjädrarna kommer att växa ut igen till hösten och sen får han flyga inomhus hela vintern. Nu ska han få springa ute med oss istället ...

Skolavslutning

Så har min yngsta dotter slutat 9:an...en epok i livet är till ända och nya börjar. Morgonen blev i stressigaste laget så när jag kom till skolgården fick jag  yrsel. Hoppas snart få komma till endokrinologen på Ersta för utredning. Att vara sjukskriven i 8 månader är ingen rolig tillvaro. Men avslutningen var fin, ett rockband spelade och kören sjöng, rektorn talade och så betygsutdelning med kramar, vi skålade i Pommac och åt prinsesstårta. Min nästäldsta dotter och hennes barn var med, hon gick ut 9:an i samma skola för 9 år sen och många lärare är fortfarande kvar. Eftermiddagen har jag tillbringat i sängen och vid spisen innan jag skjutsade yngsta dottern till en minnes-stund för flickan i Stureby...

9 juni 2009, på Bekkis skolavslutning 9 juni 2009 på skolavslutningen

Ragnar på landet igen

Var ner en sväng till med äldsta dottern som är på besök från Norge. Ragnar var med förstås!

8 juni 2009 8 juni 2009

Vi ska snart få kommunalt vatten indraget till huset så jag passade på att plocka massor av gott blåbärsris, det ska ju ändå grävas bort i veckan. Poppis sysselsättning och karten var visst goda oxå...

8 juni 2009 8 juni 2009

Blombuketten från barnbarnet stod så fint kvar på bordet... Mommos första bukett!

Som vanligt busade han med det han kunde komma på. Lille herrn behöver ständig passning!

8 juni 2009 8 juni 2009

Annars finns mina tankar hos flickan i Stureby och hennes familj. Obegripligt att det hänt, att det kan hända!

Ragnar på landet

Hemma igen efter en kortis på landet. Ragnar har fått vara ute och flugit mycket i huset eftersom vädret varit ganska dåligt. Ena dottern kom och hälsade på med sina barn över dagen och återigen var olyckan nära, det är så lätt att glömma att han är en fågel och lätt kan flyga iväg. På nåt sätt betraktar man honom som en busig unge utan vingar... och vingar har han allt!

6 juni 2009 ...var det så gott? 6 juni 2009

Medan jag diskade gick dotter och barnbarn ut på en promenad för att titta på bondens Highland Cattle (kor), då sprang där en förrymd kalv på vägen... jag ringde upp bonden och skvallrade på bus-kalven, men han visste om det - "Det är en rymmare, men han springer alltid hem till mamma igen", sa han. Efter lunch planterade lill-skruttan gräslöken åt mormor så vi kan äta gräslök på midsommar igen!

6 juni 2009 6 juni 2009


Måste bara lägga in en bild eller två ...

...på min busiga goja! Hjälp eller stjälp vet jag inte, men det är mycket roligare med hushållsarbete när han är med!

5 juni 2009 5 juni 2009

Landet

Har tänkt åka till landet hela dagen... nu har jag gjort middag åt mig och familjen, sen tar jag nog Ragnar och åker. Make och son ska gå nattvakt i båtklubben. Imorgon blir det nog så att en av mina äldre döttrar kommer och hälsar på mig på landet. Dessförinnan hinner jag säkert skura lite. Vi har precis köpt huset från ett dödsbo så det är lite kvar att göra, men det är världens finaste ställe!


Jag har andra kläder...

...men denna tröja är en favorit, det är väl därför jag har den på alla bildera i bloggen. *ASG*

Har bokat tid till veterinären

Tänker göra en fullständig hälsoundersökning på Ragnar samt diskutera vingklippning. Är så tveksam till vingklippning för han flyger så gärna... men det är oxå det som är dilemmat. Om han lyckas smita i sommar kommer antagligen han käkas upp av andra fåglar och jag sörja ihjäl mig. Han är så tam, men jag törs inte lita på att han kommer tillbaka om han helt kommer ut i det fria. Inget lätt beslut alls! Ska bli skönt att få diskutera det med en fågelexpert.

okt-08

Min grekiska sköldpadda Esmeralda har en knäpp näbb, den växer och växer. Hon ska få följa med så ska de kolla upp den oxå, samt kolla att hon är ID-märkt på rätt sätt. Hermani Testudo är Cites-djur och jag är väldigt tveksam till de papper jag fick när jag köpte henne i augusti 1998. Skönt att äntligen få ändan ur vagnen och kolla upp det. Dyrt som 17 blir det, men har man djur får man ta ansvar för dem oxå.

Juli 2006

LeklådaRagnars nya leklåda. En tom glassförpackning med korkar, kottar, småbollar, trasiga pennor, en övergiven napp etc. Poppis pryl!

Äntligen!

Nu har jag fått en remiss till endokrinologen efter många års sjukdom. Återstår att se om de tar emot mig...

Mary Kay, sminkpartySå här fina blev vi ... och kul hade vi :O)

Aj...

Skulle rama in mitt papegojbroderi... och när jag skulle lyfta över glaset exploderade det så jag har nu 4 skärsår i handen istället...Tur att man köper hyfsat billiga ramar på Hornbach!

Papegojbroderi

Skulle rama in mitt papegojbroderi... och när jag skulle lyfta över glaset exploderade det så jag har nu 4 skärsår i handen istället...Tur att man köper hyfsat billiga ramar på Hornbach!

Varsågod!

Där lyckades jag få in en liten bild på min ljuvliga Ragnar! Han är en rödryggad dvärgara och blir 1 år på midsommarafton!

Ragnar


Se där!

Nu ska jag bara tänka ut vad nästa inlägg ska handla om...   :D:D:D

Välkommen till min nya blogg!

...nu ska jag bara komma på hur man gör.... :D

RSS 2.0