Sista dan i augusti

Hade sovmorgon till sju imorse 🕖 Den utnyttjade jag genom att gå upp och duscha 🚿 sen krypa ner mellan lakanen och surfa på mobilen så jag istället plötsligt fick jättebråttom 🏄‍♀️ Smart Guggelutt 🧠 På vägen till "Att vara kyrka" i Strängnäs bestämde jag mig för att det är ok att vara dum ibland 🥸

(null)

Vi har haft en heldagsutbildning i arbetslaget, med paus för lunch 🥙 Eftermiddagen började med guidad tur i domkyrkan och bön 🙏 

(null)

(null)

(null)
Anna har just fött jungfru Maria

(null)
Räven! 

(null)
Barnens hörna omgärdad av 800-årig kyrkokonst

(null)
Psalm 790

Lite opedagogiskt att ge en ganska krävande gruppuppgift i slutet av dagen, men vi rodde iland med den oxå 🥱 

Trött i huvudet beslöt jag ändå att fullfölja mina privatare planer 😅 Jag åkte till kommunhuset och förtidsröstade ✅ 

(null)

… och köpte ägg på Linas 🥚 

På vår uppfart har ett fågelfrö växt upp till en liten solros 🌻 Vi har parkerat försiktigt och vårdar den ömt 🚙 Idag när jag kom hem hade den nästan börjat blomma 🌻

(null)

Ikväll lagade maken maten, han gör nämligen "heta räkor" bäst 🦐 Ikväll har jag broderat lite på sockan vid Tvn 🧦 Är inte helt nöjd, men 6 st Lilla My kan inte bli lika bra, så jag tänker att jag övar lite och började med den sämsta 😂

(null)

Sista haikun för

augusti månad, ser fram 

emot november


Nå, en haikusanning då jag ser fram emot nästa utmaning, i övrigt är väl inte november den roligaste månaden 🤔 

🌻 Godnatt världen 🌻



Sista tisdan i augusti

Gudstjänsplanering, besök och mer planering, sen åkte jag till Hovsjö och åt lunch med kollegorna. Hantverksgrupp på em. Lärde ännu en kvinna att knyppla och det är så kul att det blir lite språkcafé av det oxå.

Fattar dock inte varför jag är så trött. Det började under senaste värmeböljan med hög luftfuktighet… Jag skyller på hösten, den fina sommaren ligger till större delen bakom oss 😢 Peppade mig på jobbet genom att läsa på två lappar jag hittade i kartongerna jag släpade dit förra veckan och hängde upp på min anslagstavla. 

(null)
Konfirmander i Spånga

(null)
Utvärdering med förra chefen

Och ikväll har jag oxå bokat in två luncher i slutet av veckan. Fler kommer! Operation: upp-piggning 😃

Nu har jag gått en sväng med hundarna och sängen hägrar. Får sova lite längre imorgon 💤 

Rosa himmel
när regnskyar drar bort och
solen går igenom 

(null)
Söndagens solnedgång 💖

Sista måndan i augusti

Började arbetsdagen med möte, sen admin. Har fått ut all info som ska ut inför ikonmålarkurserna nu och har börjat ta emot anmälningar.

(null)
Tänk att orkidén jag fick när jag började 23 augusti förra året forfarande blommar utan uppehåll, men på ny stängel nu 🌸

Besök på em och kollegiala samtal samt ytterligare admin. Besöksschemat för vår diakondag i september ser ut att bli suverän!

Handlade och tankade på hemvägen och lagade chili con carne till middag 🥘 

(null)
Det var många år sen vi gjorde chili con carne senast. Smaskens med sting 🌶🌶

(null)
Tog ut min morsdagsglass idag. Har sparat den till "ett särskilt tillfälle" som typ aldrig kommer. Himlans god var den 😋 

Har inte riktigt vaknat idag i gråvädret, hoppas få somna gott nu 💤 

Grådaskigt ute
Ögonen vill inte
Inte heller jag 


En dag inomhus

Regnet öser ner
Himlen är grå, jorden mörk
Vi stannar inne 

Jösses vad det vräkt ner idag. Nära 70mm i vår regnmätare! Jag har sytt fast jägaren och hunden på hällen …


(null)

… och ikväll har jag varit med på teamsmöte med deltagarna i haikuutmaningen för maj. 

(null)

(null)
Mitt "hörn"

(null)
Vilket sken vid solnedgången ikväll 😍

Nu sitter jag och tittar på Morden i Midsomer och broderar Lilla My på en socka. Snart dax att gå ut. Hoppas inte det regnar fullt så mycket…

(null)



En halv dag på sjön

Ännu en fin dag i Herrestaviken, eller Gunnviksviken, vi vet inte vad den heter men vi har alltid kallat den Herrestaviken.

Vi har badat mycket och jag har knypplat och nåltovat.

(null)
Det blev mer än en simtur idag. 21-gradigt spegelblankt vatten 💦 

(null)
Knypplade klart svärdskidan och pilen…

(null)
… tog loss jägaren och nåltovade till bakgrunden lite plattare. Igår klippte jag ut en fyrkant ur Ragnars fleecefilt som vi täcker honom med på natten, på den fyrkanten tovade jag fast ullen så det blev en stadigare bakgrund.

(null)
Började med att dra genom trådar på baksidan, det tog sin tid och jag blev inte klar.

(null)

Framåt fyra åkte vi hemåt eftersom regn och åska utlovats. Vi åt tacorester vid bryggan, diskade sen medan vi tömde färskvattentanken innan vi åkte hem. 

Nu snurrar första tvätten medan vi tittar på Morden i Midsomer och jag stickar fot 🧶 

(null)


En dag på sjön

En alltigenom härlig dag. Vi väcktes vid sex av en kissnödig hund och maken gick ut. Nästa gång han var ute och jag stod i frukostbestyr hade klockan passerat nio.

(null)

(null)

Vi har badat mycket idag. Ragnar har tyckt vädret varit härligt medan hundarna hållit sig undan solen. Jag har, förutom badat, knypplat och nåltovat.

Fiskgjusen dyker
Löjorna flyr rasslande
…middan i klorna

(null)

(null)
En av deltagarna i hantverksgruppen började tova en häll-bakgrund till min knyppling, sen fick jag ullen och låna dyna och nål för att förfärdiga en häll. 

(null)
Hunden blev klar, jägaren och bågen är klara sen tidigare 🏹 Nu har jag börjat med svärd och pil 🗡 De kommer att hänga ihop för synintryckets skull.

Jag fixade tacos till middag 🌮 Kvällen är lika lugn som dagen varit. Temperaturen faller i takt med solen 🌞 

(null)

(null)

🌞 Life is good 💦




Inför långhelgen

Det blev fel imorse. Hade svårt att somna efter tv-slummern igårkväll, sen jobbade maken flera timmar vid datorn innan han åkte in till jobbet istället. Gick upp en halvtimme före väckarklockan ringde och tog fel medicindos ⏰ Det blev två piller för sköldkörteln istället för en. 

Ögonen

vill bara falla ihop

Behöver helg


(null)
Igårmorse hörde jag hur det knastrade ovanför ytterdörren. Tittade ut och såg getingar som flög fram och tillbaka 🐝 Vi har alltså ett stort getingbo i isoleringen över ytterdörren. Imorse satt två slöa geringar på köksfönstret, bara nån meter från bo-ingången. Undrar varför de blivit portade 🐝

Men det blev en bra dag ändå. Möte och admin på fm, lunch med nya vaktis och gudstjänst med kyrkkaffe utomhus i finvädret.

(null)

Efter ett samtal hämtade jag hundarna och åkte hem, vi packade det sista och gav oss iväg.

(null)

(null)

(null)

Vi kom till Herrestaviken lagom till solnedgången.

(null)

(null)

Klockan har inte slagit halv tio än, men vi ligger nerbäddade i ruffen 🕤 

🛥 Godnatt världen 💦

En vanlig’ onsda’

Så vad finns att säga om dagen? Admin före mottagningen där det hände lite mer idag än tidigare mottagningar efter semestern. 

(null)
Så himla matchig idag  💚🤍💚🤍💚 Känns som om frissan blandade färg efter just denna tunika jag hade när jag var där.

Även efter lunch blev det admin. Nu är allt nästan klart inför de båda ikonmålarkurserna och min semester i november.

Sen åkte jag på ett härligt hembesök. Vilka pärlsmycken jag fick njuta!

(null)
De hade alla möjliga namn som coralling, herring bone osv. Särskilt förtjust blev jag i coralling 🐙

(null)

(null)

Har jag sagt att jag älskar mitt jobb? Hur mycket får man inte lära sig? 

Hemmavid lagade jag "supergod torsk" (ett recept alltså), diskade och stickade lite på kompisens fot. Nånting säger mig att denna socka blir för stor 🧦 men bättre att bli klar än att även detta blir ett ufo (unfinnished object)

(null)

Såklart somnade jag vid Tvn med stickningen på magen, men nu har vovvarna fått göra sina ärenden och vi ska krypa i koj.

📿 Godnatt världen 🧿






Ett år!

Så länge har jag jobbat i Södertälje församling. För precis ett år sen gjorde jag min första arbetsdag. Det har jag inte firat på något sätt, men det fanns i tankarna när jag släpade upp påsar och kartonger från mina tidigare jobb upp på mitt rum 📦 Min plan är, att i de där stunderna som ibland blir över, sortera och slänga det mesta i anteckningsväg. Min förhoppning är att det är från denna tjänst jag kommer gå i pension och när jag går i pension vill jag inte släpa hem mer än möjligen några bra böcker och presenter jag fått genom åren.

(null)
Med tanke på att detta rymmer 17 års arbete har jag ju faktiskt redan röjt undan en del 😃

(null)

(null)

Idag hann jag inte så mycket, men alla pärmar står nu i hyllan och resten ligger i två högar på det låsbara arkivet jag inte använder.

Efter en stunds uppackning gick jag och tog emot mitt besök. Hen stannade inte så länge, istället fick jag tid att prata med en kollega en stund innan jag fixade resten på rummet och åkte iväg till Hovsjö. 

(null)

Där åt jag lunch och fick tid med nya vaktmästaren. Hon har redan fixat i förrådet, köpt duk och pysslat lite. Det kommer bli jättebra!

Efter ett började besökare droppa in. Hantverksgruppen börjar kl 14.00 men en del är alltid tidiga. Jag tar det som ett gott betyg. Runt två rasslade det till och det kom fler, även under andakten, vi blev ett bra gäng idag.

(null)

(null)
Nytt fikabord, så trevligt!

(null)
En besökare kom med spännande kokosrullar. Vi tränade lite språk och skrattade åt likheten mellan kokos och couscous 😅

(null)
Vi fick presenter från en dopfest  👼

(null)
Emellan varven försökte jag få ordning på hundskrället, men jag fick oxå lite ull för att prova en nåltovad bakgrund av en deltagare. Fick låna hem hennes grejer. Det blir ett roligt helgpyssel 😍

Jobbade en stund till efter gruppen och tog ett samtal på hemvägen. Maken tog hundarna medan jag lagade pasta och sen blev det tv medan jag stickade en häl. Nu har hundarna kissat, återstår bara en sväng in i duschen 🚿 

skymningen
hörs korna råma från ön
"Vi vill heeem" 🐄 


Jobba hemifrån

Det är verkligen stora fördelar när möjligheten finns. Man får sova en timme längre, man spar bränsle och är miljövänlig, man spar på sin egen energi och är dessutom mer effektiv än på jobbet 🥱⛽️ 🚙 ‼️ Det skulle inte vara roligt att jobba hemifrån jämt, men en eller två dagar i veckan beroende på omständigheterna är perfekt. Extra skönt var det idag när jag sov dåligt inatt…

(null)
Varför ligger tordyveln på rygg?

Men jag hann med det jag tänkt och lite till. Jobbade en stund in på kvällen för att känna att jag har kommande gudstjänst under kontroll. På jobbet får jag sällan det lugn jag behöver och jag vet inte när jag kan jobba hemifrån nästa gång. 

Droppar
i olika skepnader
Regn, svett och tårar

Fixade pyttipanna när maken kom hem och jobbade, som sagt, lite till på kvällen när han gått till grannen för att meka bil.

Nu NCIS, snart promenad och sen bingen 💤 


Ssönda’

Jag åkte iväg på morgonen för terminens första mässa i Hovsjö kyrka. Superhärligt att få börja terminen med gamla och nya besökare och medarbetare. Det blev en jättefin mässa med både nattvard och fin predikan och efteråt, som vanligt, ett härligt kyrkkaffe och samtal. 

(null)

(null)
Psalm 776: Morgon och afton, början och slut, yta och kärna, höjder och djup, allt tillhör dig, Gud, allt tillhör dig.  Tack för barnet inom oss, för mognad och växt, för vardagens möda, för andrum och fest. Tack för vidgade vyer, för skapandets lust, för ansats och vila, för åldrandets höst.

Tack för dofter och smaker, för färger och ljus,
för skapelsens skönhet, för vindarnas sus.
Tack för möten och samtal, för konst och musik, för skrattet och gråten, som gör livet rikt. Morgon och afton, början och slut, yta och kärna, höjder och djup, allt tillhör dig, Gud, allt tillhör dig.


När jag kom hem värmde jag lufsa till lunch, kokade kaffe och plockade fram biskvin från igår och satte mig att prata badrum med maken. Det är inte bara badrummet vi behöver jobba med utan huset i stort. Maken blev inspirerad och började jobba direkt med Kubitsen i det vi kallar förråd. Dit ska vi flytta tvättpelaren och han anammade mitt förslag att inte bygga ut "förrådet" och ta bort ett fönster på norrsidan, utan utnyttja utrymmet på ett annat sätt. Jag tänkte att detta både blir mindre jobb och mer realistiskt 😉

Jag har hunnit tänka lite sen förra gången jag var i Ugglebo, så jag började i sovrummet. Två lådor på min sida garderoben rensades på böcker och artiklar samt alla anteckningar från masterprogrammet. Min masteruppsats blev tyvärr bara en skrivbordsprodukt som jag inte tror nån läste och mina planer på att doktorera har jag slopat så varför i hela friden ska jag ha två stora lådor med "kanske bra att ha"? Annat som åkte ut var min planering på eget företagande, att jobba praktiskt och läkande med utmattningssyndrom. Faktiskt nappade moderaternas ledare i stan på min idé och erbjöd mig gratis lokal… och kanske skulle jag fullföljt planerna, men jag valde att jobba i Huddinge. Det finns många vägar att gå…

Det den bra predikan handlade om idag var både om vars och ens gåvor och att inte förhäva sig. Word! Sluta vara bitter, gräv där du står!

(null)
Bort bort…

Jag fortsatte i Ugglebo. Nu är bilen full av grejer från förra jobbet. Bättre att jag sorterar på jobbet istället för att plocka upp och i igen för vidare transport och så fick jag ännu lite bättre plats i Ugglebo. Jag lyckades fylla en halv kartong till Röda Korset och flytta runt grejer under två timmar så det blev ännu liiite mer överskådligt.

(null)
Grejs till jobbet

(null)
Nej, 2 timmars jobb syns inte…

Preppade potatissallad med ägg, gräslök och aromat men siken från Spiken fick vi slänga då den blivit sur. Istället stekte jag upp två fiskpanetter. Maken åkte till jobbet och jag har sovit gott vid Tvn, men nu har hundarna fått komma ut och vi ligger i bingen 💤 


Lödda

Gjorde mig klar att åka på skytte imorse, men med luftfuktigheten i värmen och jag insåg att min regnrock blivit kvar i båten bröt jag ihop. Satte mig att blåstirra in i väggen och fundera vad 17 som är fel! Jag brukar tåla värme rätt bra efter lite invänjning, men inte ångbastuvärme uppenbarligen. Jag bestämde mig för att, vid tillfälle, prata med två personer om skyttet. Behöver pepp och mål, tror jag, åtminstone veta riktning 🎯 

Försökte rycka upp mig så småningom och tog tag i "projekt: stan". Packade in tre kartonger plus lite till som skulle till Röda Korset och såg till att jag hade id och betalkort med. Lämnade in kartongerna mm på Röda Korset, gick in på Ica och frågade om fästing.nu eftersom en nätdoktor hänvisar dit på sin karta. De visste givetvis ingenting så jag köpte potatis och kaffebröd, gick runt och kollade lite om jag såg nån fästingbuss och gick sen ner till apoteket. De hade inte Bamses medicin men kunde på min fråga berätta att de brukar ha tbe-vaccinationer på lördagar men just nu var "hon" på semester. Körde vidare till nästa apotek och fick ut Bamses medicin där.

(null)

Åkte hem och kokade kaffe ☕️ sen började vi med "projekt: försäkring". Jag har fått besked om att mitt försäkringsbolag går upp i ett annat och jag tyckte nåt inte stämde. Så var det oxå. Resultatet blev en förändrad hemförsäkring och byte av bolag för bilförsäkringen. Kriterierna för en låg trafikförsäkring handlar inte alls längre om antal skadefria år utan hur många andra som krockar med samma bilmärke typ 😳

(null)
White Lady och en biskvi. Syrran hade den tårtan på sitt bröllop och jag brukar köpa den ibland för den är verkligen god. Biskvin sparade vi.

Sen tog jag tag i "projekt: mail" och skickade tre mail. Ett enkelt och två mindre roliga. Nu är det gjort iallafall!

Gick ut i köket och började med "projekt: middag". Ville prova på nåt nytt och det var det jag skulle ha potatisen till 🥔 nämligen Lufsa, Ölands landskapsrätt vid sidan av kroppkakor. Det blev helt ok trots att jag höll på att gå under i värmen utifrån, från spis och ugn. Kommer definitivt göra den igen med några smärre förändringar, som fläsk skuret i mindre bitar och lägre temp i ugnen.

(null)

(null)

Regnet

vattnade vår torra jord

Äntligen 


Efter de sista skurarna ikväll har temp och luftfuktighet mildrats, en kväll som har tillbringats med tv och sockstickning.

(null)

(null)

(null)

🧶 Godnatt världen 💦


Fredda

Skuggor i skogen
Pigga ögon, luden svans
ilar upp i tall

Hett, hett, hett 🔥 Men idag har åtminstone luftfuktigheten varit något lägre. Gick upp tidigt och gick ut med hundarna innan jag började jobba kl 8.00.  


(null)Teams-möte är bäst på datorn, men funkar på mobilen oxå 👍

Möten, pappersexercis och telefonsamtal kan få sammanfatta arbetsdagen. Kostade även på mig att tvätta en maskin och byta sängkläder. Kunde sitta ute till största delen medan jag jobbade, men fick gå in framåt tre, då var glaspaviljongen superhet.


La ner halv fem och gick ut med hundarna 🐾🐾🕟  Maken kom hem strax efter vi gått en halvtimme i den dallrande hettan. Perfekt att glida i baddräkten och caben för ett dopp i småbåtshamnen.


(null)

Jag hade förberett fläskfilé till grillen och fixade tillbehören medan maken grillade. Sen kom grannen in och lånade honom för bilen startade inte, jag tittade på tv. 

Vid niotiden satte vi oss i bilen och åkte ner till småbåtshamnen igen. Svart sammetsvatten. Kom att tänka på Arja Saijonmaas bok Sauna. Undrar om jag har den kvar 🤔 Simmade ut i mörkret för att se Strängnäsbron, domkyrkan syntes inte, men det var en magisk känsla att ligga och guppa i vattnet i mörkret.

(null)

När vi kom hem tände vi oljelamporna i paviljongen och åt lite glass. Ett perfekt slut på en het fredag 🥵

(null)

😎 Godnatt världen 💦


Tossda

Tänkte först inte publicera allt detta, men varför får inte det jobbiga ta plats? Livet är inte bara en solskenshistoria, utan oxå en solskenshistoria 🌞 Here we go:

Så blev till att trycka på pausknappen. Magen sa ifrån inatt och jag fick ge upp och sjuka mig idag. Jag vet inte vad som är värst, de där timmarna i badrummet eller ältandet efteråt. Om jag gör si eller om jag gör så, så kanske kan jag åka ändå. Jag tror inte att jag smittar, jag tror att det är kroppen som högljutt ber om tid för eftertanke. Tack kroppen ❤️ Jag tycker ändå att jag skött mig rätt bra det senaste året för sist jag råkade ut för detta fenomen var mellan LT-klappen och julafton. 

När jag gett upp alla tankar på att åka och jobba imorse, slutat älta hur mycket jag sviker mina arbetskamrater och sjukat mig kunde jag faktiskt somna om och sova ett par timmar. Det gjorde gott. När jag vaknade vid tio-tiden började jag att rannsaka mig själv. Nej, det är ingen negativ stress, men det är mycket ändå och jag behöver tänka till. 

Vaknar av magkramp

En heldags eftertanke

blev resultatet 


På jobbet är hantverksgruppen igång, torsdagarna har varit igång hela sommaren och söndagsmässorna drar igång på söndag. Jag håller på att förbereda ikonmålargrupperna osv, mottagningen, besök och samtal, konferens om två veckor, det flyter på bra. Igår tog jag på mig att hjälpa till med diakonidagen i september och så spånade jag vidare på idén om att ta upp församlingsresorna som legat nere under pandemin plus att jag fått frågan om att starta grupp/grupper när café Ragnhild öppnar i september. Samtidigt försöker några av oss boka in en ridtur nån fredageftermiddag snart. Jätteroligt alltihop, men är det rimligt? Återkommer på den punkten.

I min roll som ordförande och ansvarig för föreningstidningen har jag jobbat på under semestern. Tidningen blev precis klar och ska skickas idag. På skoj räknade jag sidor och av 24 sidor har jag skrivit 21 och redigerat rubbet. 8 artiklar av 10 är mina. Jag tycker det är jättekul att både skriva och redigera, men… På försommaren besökte jag olika lokaler i vårt sök efter en ny och förra veckan blev allt spikat och klart. Föreläsare till första träffen har jag oxå fixat, sen blir det två träffar till varav en där jag inte kan vara med då jag jobbar. Det har varit spännande att fixa med, men det är klart att det tar tid och energi, värst är känslan av att glömma nåt viktigt. Nu finns vägbeskrivning och kallelse i tidningen som  kommer ut nästa vecka och jag kan släppa den biten, återstod att uppdatera hemsidan, tacka nej till de andra lokalerna och fixa kallelse till styrelsemöte. Jag känner mig nöjd, gillar att fixa men det är alltid nåt som ska göras.

Jag har haft en fantastisk semester där jag fått umgås med make och de två yngsta barnen med familjer, men jag har inte ens sett mina två äldsta döttrar eller mina föräldrar. Jag har tre väninnor jag vill träffa snart varav en har jag inte "hunnit" träffa på två år! Jag ivrar att få klart min hällristnings-knyppling, sticka klart ett par halvfärdiga sockor som ska lämnas bort i höst och Ellas födelsetavla har jag inte ens hunnit börja med, hon blir 6 månader snart. Ugglebo ser ut som det gör men jag har fått ok från Röda Korset att de tar emot min blandade kompott. De tar emot tisdagar och onsdagar innan jag hunnit hem från jobbet, men även lördagar. Ikväll skippade jag förstås skyttet som från och med nu fortsätter enbart på lördagsmorgnar oktober månad ut. Min målsättning var att klara minst ett av skytteproven i höst, men med mina höga krav på mig själv känns det som det går så pissigt att jag kanske ska lägga av. Drypa av med svansen mellan benen liksom. I alla fall i år. Det är givetvis ett "trötthetstecken" inkluderande ett dåligt självförtroende, men känslan av misslyckande ligger som en våt filt över nöjet just nu. Leker med tanken att köra lite bågskytte i vinter bara för att hålla igång, men är det vettigt? 🏹  Och så har vi börjat med "projekt badrum" utan att vara färdiga i bodarna. 

Igår fick jag ok på att följa med på Huddinges församlingsresa i september, jag var med och planerade den för 2,5 år sen och sen blev den inte av pga pandemin. Det ska bli jättekul och jag ska dela rum med svärmor. En herrgårdsweekend är inbokad med härliga brudar, sen firar maken och jag 30-åriga bröllopsdag i november. Det vill vi fira och behöver förstås redan nu planera på våra jobb, fixa djur- och husvakt/er och titta efter resa.

Mitt liv är fantastiskt roligt just nu, men efter en sån pärs jag hade inatt har det varit nyttigt att tänka efter. Livet behöver "pilla i naveln"-tid oxå. Att hänga i paviljongen, försöka äta och dricka i små portioner, vila, lyssna på naturens ljud och reflektera har varit otroligt värdefullt idag, och extra värdefullt eftersom det är så tidigt på terminen.

Lite nytta blev faktiskt gjort. Jag skurade ur soptunnan som stank lik efter sommarens hetta och förmodligen nån läckande påse. Jag hällde grönsåpavatten i den igårkväll och den har fått stå över natten. Stanken i kombination med lite för mycket grädde på sista våfflan kändes som den utlösande faktorn inatt. Jag läste igenom tidningen för säkerhets skull och skickade sen in den för tryck samt uppdaterade hemsidan med höstens datum och skrev ett liknande inlägg på Facebook. I övrigt har jag mest funderat och slumrat i paviljongen eftersom solen varit gömd i en molnskärm och inte gassat så galet. Luftfuktigheten har varit nog så jobbig.

(null)

När maken kom hem lockade han ut mig i caben på en åktur ner till områdets båthamn. Det var jätteskönt att få ta sig ett ordentligt dopp. Jag simmade ut en bit så jag kunde se Strängnäsbron och domkyrkan som tornade upp sig bakom.  Jag ska bli duktigare på att ta hand om mig.

(null)

(null)

Hundarna har fått göra sina ärenden och jag har skrivit blogg i paviljongen medan det mörknat. Det är ljumt och fuktigt ute. Sängen hägrar ❤️‍🩹

Onsda

Morgonen andades "tung suck" redan på morgonaden. Varmt tidigt och luften fuktig som i en ångbastu, men dagen blev bra ändå. Bra möte med diakonerna på morgonen, mottagning i två timmar dit ingen kom men jag hann med massa annat.

(null)
Satt i väntrummet även idag. Himla trevligt ställe att jobba ifrån.

När jag låst in, plockat undan osv efter mottagningen hade jag en fantastisk lunch på café Tratten med en kollega 🥘 Vi pratade mycket sommarminnen ❤️

(null)
Ett fantastiskt syn- och hörselminne jag bär med mig från Strömsholms kanal

(null)
Wok med biff 👌

Jag gick in på Gårdscafeet men kilade ut lika snabbt igen. Vaktmästaren i kyrkan behövde hjälp så jag gick dit då jag kunde täckas vi upp på caféet. En skadad duva behövde komma till veterinär och jag älskar den uppslutning som blev. Jag täcktes upp på caféet och innan vaktmästaren kom tillbaka kom fler för attt kolla om det täckts upp i kyrkan. Liv är viktigt, men den skadade duvan var för skadad och fick avlivas, tyvärr.

Var med ca 45 min på caféet och hann sen jobba klart innan jag åkte halv fem 🕟 En lugn kväll där maken kom hem sent och jag fixade våfflor till middag  🧇 

(null)

Har slumrat en stund i paviljongen efter lite snack om golvklinkers i badrummet och en ev resa på vår 30-åriga bröllopsdag. Kan inte ens fatta att jag är så gammal 😅

Men nu har hundarna gjort sina ärenden för kvällen och jag kommer sova inom 10 minuter.

❤️ Tack för idag 🥘



Tissda


(null)Det rasslade här och där på morgonpromenaden. Jag tror att ekorrens ungar klarar sig själva nu 🐿

Två vackra ödlor

Kopparglänsande i solen

Gjorde min morgon


(null)

(null)

På ett sätt tycker jag inte att jag gjort nåt idag, ändå har jag inte suttit still särskilt mycket. Besök, spontant möte, en del admin och samtal på fm. Lunch i Hovsjö, lite hej och hå, sen hantverksgruppen där vi blev extremt få. Till sist var vi bara två som satt och knypplade. Jag har börjat med hunden.

(null)

Hämtade hundarna och mötte upp maken strax efter fem vid Gula Rosornas företagsby för att titta på kakel och klinkers. Hittade jättefina hexagoner som vi vill ha till badrummet. Frågan är grått eller vitt? Och vilka mönsterplattor? Jag är inne på kuber…

(null)

Hemmavid satte jag igång med middan. Den tänkta kycklingen åkte faktiskt i soporna. Den var typ lika mycket skinn, fjäderpennor och ben som kött, dessutom var där nån blå plastbit vid en av styckytorna. Jag blev så äcklad så det gick inte. Snabbtinade fläskfilé och panerade medaljonger samt gjorde en mini-hallonpaj, men jag höll på att försmäkta i värmen. 

Jag har tvättat de två första tvättarna i vår nya maskin oxå. Det gick bra förutom att luckan går åt fel håll så jag får hänga över den plus att tvättmedelsfacket minimalt. Jag får skaffa mig en liten skopa så är problemet löst, värre är det med luckan. För övrigt går den tyst och smidigt 🧺 

Äntligen svalt. Hundarna är rastade och jag kan krypa i koj 💤 

📍Godnatt världen 💦


Ledig måndag

Natten är stjärnklar 

Jag står stilla och lyssnar 

till syrsornas sång


Tog ledigt på kort varsel idag då jag fick veterinärtid för Bamse, så morgonen började med att hålla honom i kort koppel och få in plastburken under magen varje gång han lyfte på benet. Där kan man prata om precision! Två koppel, bajspåse, koll på eventuella cyklister, tecken på benlyft och snabbt böj under liten hund 😅 Jag fick ihop en skvätt och vi gjorde oss redo för avfärd.

(null)
Hon har inrett en liten klinik i den välskötta ladan.

Urinen är ff lite för koncentrerad vilket orsakar nya stenar, men han hade inget blod i urinen idag. Hon ska läsa på lite om vi kan göra något mer för honom och ringa imorgonbitti. I övrigt rekommenderade hon Pepcid för att se om hans ler- och gräsätande beror på magkatarr. Det har han haft i omgångar förut. Pepcid kan oxå höja det alldeles för låga pH-värdet oxå. Vi hoppas!

(null)
Passade på att ta en promenad i de fina omgivningarna.

Så åkte jag ut till Solberga, slängde sommarens glas-skörd i återvinningen samt köpte nuggets på McDonalds. Det funkar om man inte kan värma mat man ev. får äta i hast och så blev det idag. Jag fortsatte till Hundtrim i Gula Rosorna och lämnade in Bamse, Rambo och jag åkte hem. Jag hann lägga sista handen vid föreningstidningen där jag nu fått allt okejat och skickade iväg den för genomläsning. Sen blev den ljumma nuggets!

(null)

Vi fick en ordentlig och härlig regnskvätt som upphörde lagom till Bamse skulle hämtas. Han blev så fin! 

(null)
Han är 12 och nästan ett halvt år!

Vi gick en sväng, sen fick hundarna "passa huset" medan jag åkte och lämnade blod 🩸 

På blodcentralen

rinner jag ner i påsen

som ger liv tillbaks


(null)

(null)
Eftersom jag åker långt får jag ta lite extra gåvor. Förra gången brydde jag mig inte om det, men idag bunkrade jag upp på lite hygienartiklar. Jag tycker deras deo luktar så gott!

Idag frågade jag om p-tillstånd och fick det, men jag fattade inte var blodgivarplatserna fanns så när jag var klar gick jag och letade. Jag var inte beredd på att stegräknaren skulle landa på nästan 3 km i det våtvarma omslag vädret blev efter regnet. Jag hittade platserna tillslut och de ligger jättenära ingången direkt till blodcentralen. Skönt att slippa springa via huvudentrén genom hela sjukhuset nästa gång.

När jag kom hem kände jag att den där promenaden runt sjukhuset var lite dum när man precis pumpat ur sig en halvliter blod så jag vilade till maken kom hem🩸

Fixade Wallenbergare till middag och efter det har vi bara hängt i ACns svala vindar. Vi hade tänkt åka och bada vid båthamnen men vi orkade inte. Nu har hundarna och jag varit ute i det våtvarma omslaget i den öronbedövande syrsesången. Känns som utomlands 🦗

🩸 Godnatt världen 💦


Söndag i Herrestaviken

BTW - det många känner som Herrestaviken heter egentligen Gunnviksviken. Varför det blivit så? Ingen aning. Den ligger med Herrestalandet söderut och det är väl den bästa gissningen… 
 
Härlig morgon. Trots hettan svalkar det att vara vid vattnet. När jag fixade frukost tog fiskgjusen en stor fisk med ett rejält plums. Skräddarna verkade ha parkerat under en al nära vassruggen och grågässen låg på rad vid en annan.

(null)
Variation i det oändliga. Brukar spara lite smått och gott från middan så omelett blir aldrig tråkigt 🍳 

(null)
I synnerhet inte med denna utsikt

Mycket bad på fm när solen låg på. Mitt på dan kom skuggan, då kunde det både knypplas och tas siesta.

Flyter på ytan

Runt omkring mig i vattnet

leker löjorna


(null)

(null)
Rambo har sökt Ragnars sällskap idag

(null)
Puktörneblåvinge på besök

(null)

(null)
Bamses favoritplats 

(null)

(null)

(null)

Under dagen knypplade jag klart pilbågen och jägaren. Funderar på om jag ska tolka resten som en pil och en svärdskida eller om det är ett spjut. Jag tror utifrån det jag googlat att det är två olika objekt, dvs en pil och en svärdskida. Det får mogna. Det spelar kanske inte nån jättestor roll, men jag måste bestämma mig för om spjutet ska gå genom jägaren, eller om pil och skida ska utgå från hans kropp… 🏹🗡 Eftersom jag gjort jägaren i nätbotten och bågen i vävbotten kan jag göra det enkelt för mig och utgå från kroppen med vävbotten, då kan det liksom vara både och. Både ett sjut som är bakom kroppen eller en svärdskida och en pil, det är i betraktarens öga 👀 

Efter middag och disk körde vi ut från vårt skuggiga svala tillhåll till solen och badade. Sen åkte vi hem.

(null)

(null)
Vi kom lagom till broöppning i Strängnäs. Vi behöver den inte men det var kul 😃

(null)
Intressant fenomen. En tydlig regnbågs-boll 🌈 

Vi kom hem halv nio 🕣 Packa in, packa upp, ut med hundar…. Maken sover, jag varvar ner.

🌞 Godnatt världen 💦






Lördag i Herrestaviken

En blodröd måne 

stiger upp i horisont

Vandrar vidare


(null)     


Imorse gick vi upp tidigt, rastade hundar och fixade frukost, sen tuffade vi iväg in till Strängnäs för att tanka diesel och vatten. En timme senare förtöjde vi i Herrestaviken.


(null)

(null)


Dagen har varit ljuvlig. Att "bara vara" i en mälarvik kan vara hur händelserik som helst. Jag har kunnat studera en flock grågäss. De skränar mycket när de flyger men precis inför landningen blir de tysta, slutar flaxa och använder vingarna som en luftbroms. Vi har sett skarven fiska och abborren jaga smålöjor som hoppar upp och studsar på vattnet för att undkomma. Den blå flicksländan har gång på gång landat på ankarkättingen och tillochmed försökt para sig med den. En stund senare flög den förbi oss med ett stadigt tag om nacken på en grå hona. Då förstod jag likheten tillfullo.


Den blå flicksländan 

försökte para sig med

ankarkättingen 


(null)


En trollslända stod still i luften en dryg meter framför mig innan den gjorde ett utfall och tog ett litet knott som inte hade en chans. Fiskgjusen har cirkulerat över oss i omgångar. Vid ett tillfälle var de två stycken, kanske en förälder med unge? En större småfisk nappade mig i tån när jag badade… ja ni hör. En lördag i en mälarvik kan vara hur spännande som helst.

Maken har tagit vovvenaderna då jag har svårt att ta mig iland där vi ligger. Istället har jag lagat maten och diskat. OCH KNYPPLAT! Min hällristning har så att säga "lossnat" och jag hoppas det blir så bra som jag vill.

(null)

(null)

(null)

(null)
Har haft bra "hjälp" vid dynan idag 😅

(null)

(null)
Smågrabbarna har helst tagit det lugnt 

På en av promenaderna hittade maken kantareller. Jag var lite osäker på dem så jag kontaktade min kompis som är svampkonsulent och hon bekräftade - kantareller, lite torra, men riktiga gula kantareller. Blev jättegott i pastamiddagen med en sås av bacon, rödlök, spetspaprika, vitlök och mängder av färsk spenat 😋

(null)

Underbar dag och underbar kväll i viken.

Ser fram emot morgondagen 💝

(null)

🌞 Godnatt världen 💦 

(null)


Easy friday

Nässelfjäril’n

torkar daggvåta vingar

morgonsolen


En himla lugn fredag. Jobbmässigt hände typ ingenting. Gick igenom kalendern inför hösten, pratade med relationsvåldcentrum om en ev. samtalsserie, kollade om nåt hänt inför Paludans besök i Hovsjö och Ronna. Ikväll läste jag att allt varit lugnt. Ingen koran-bränning, inget grisblod. Och jag fick inga samtal öht, inte ens ett enda mail!

Tidig em lämnade jag hundarna på dagis och fortsatte upp till min frissa på Kungsholmen i Stockholm. För ett tiotal år sen gick jag över lilla torget mellan Vantörs kyrka och frisörsalongen och beställde tid hos henne. Jag fattade tycke för henne tidigare då hon ingrep i ett hundslagsmål på torget. En sjumånaders boxervalp och en äldre golden retriever rastades av två småbarn, och när valpen fick syn på en pitbulltik slet han sig och det blev ett ordentligt slagsmål. Frissan räddade valpen med en hårspraysflaska, polisen och ordningsvakter kom. En australiensare som inte kunde nån svenska alls tog med sig valpen och retrievern in i kyrkporten och satt där till ägaren dök upp. Barnen var förtvivlade! Retrievern fick gå hem och pitbullens ägare fick behålla sin tik, men den skadade valpen och flickvännen till ägaren tvingades uppsöka veterinärvård. Polisen körde henne och hunden fast ägaren inte ville det, han skulle plåstra om valpen själv sa han, men det sa polisen nej till då valpen fått en stor bit hud på benet bortslitet. Jag vet allt detta då jag gick mellan frissan, missbrukargänget, australiensaren och barnen. Ett par veckor senare beställde jag tid hos frissan och har följt henne sen dess. Hon har bytt salong tre gånger efter Högdalen - två ggr på Söder och nu har hon eget på Kungsholmen. Hon är den bästa frissan i min värld 🌍 

Idag pratade jag om uppsatt hår och hon kom med idéer. Givetvis nappade jag. Hon är ju bäst!

(null)

(null)

(null)

(null)
Citronmuff och lakritskola 😋

(null)
(null)
Busigt och diskret. Vänta bara tills jag sätter upp håret i knut 🥢

Kom hem vid halv sju. Innan jag åkte hade jag packat ihop det viktigaste. Nu jobbade maken och jag hårt och effektivt, en timme senare satt vi intryckta i bilen med burar, djur och väskor.

Inatt sover vi i båten vid bryggan. Vi bestämde oss för att inte åka ut ikväll eftersom det började mörkna vid nio. Nu är vi redo imorgonbitti istället!

(null)
Månen steg upp stor och blodröd 🩸 Den kommer vara fortsatt stor hela natten då den är nära jorden just nu, men den röda färgen har avtagit 🌕

🧑🏼‍🎤 Godnatt världen 🌕



Variation i vardagslivet

Jag tyckte inte att jag behövde åka så tidigt imorse, bestämde mig för att ta lite tid ur timbanken. Har sovit lite dåligt efter semestern och känner mig trött. Man måste ge sig tid att komma upp i arbetskondition har jag lärt mig. Att åka och bada efter jobbet igår var bra på många sätt, framförallt återtog jag insikten att livet inte bara är jobb och åtaganden, utan livet kan levas oxå. På kvällspromenaden igår hade det hunnit bli ganska mörkt och jag befann mig plötsligt i den surrealistiska upplevelsen att marken rörde sig. Det var grodor som var på vandring 🐸 Jag stannade upp och njöt i den trolska stämningen. Livet ska levas 💝

 I kvällens mörker
rör sig skuggor på marken 
Grodor på vandring 
 

(null)

(null)

Dock vaknade jag ganska tidigt ändå och ägnade ett par timmar till föreningsarbete och en långpromenad med hundarna för att få lite tid för reflektion. Tyvärr är det så att föreningen krymper och medlemmarna blir äldre. Vi är få som aktivt jobbar med föreningsarbetet och det är inte heller så många som orkar komma på våra träffar. Nu byter vi lokal i höst och det känns som det kan gå i två riktningar. Antingen blommar föreningen upp… eller så gör den inte det 🍂 

Precis när jag skulle åka kom en lastbil med vår nya tvättmaskin så jag blev sen i starten, dessutom fick jag ta makens bil då min ena broms ligger på. Alltid är det nåt 🤗

Åkte förbi chopchop och köpte lunch + middag. Ett par besök och vardagsgudstjänst dominerade arbetsdagen.

(null)
Blåbärspaj till kyrkkaffet 🫐 En församlingsbo kom med blåbären, prästen bakade och vaktmästaren dekorerade 🫐 Samarbete på bästa nivån 🫐 

(null)
Gott var det och allt åts upp 🫐

Efter sista samtalet värmde jag yakinikun och åkte iväg till jaktskyttebanan. Innan sommaruppehållet sköt jag extreeemt dåligt i lerduveskyttet, 1/12 och 0/12. Så illa sköt jag inte ens första gången. Jag tog upp det lite idag och träffade 4/12 och 4/12. Inte toppenbra alls, men inte bara missar iallafall. Jag tror jag fokuserar för mycket på kornet istället för på duvan 🤔 

(null)

På viltmålet sköt jag bort mig fullständigt i första serien. Hade glömt allt och hade bara tre knappt godkända träffar av tio. Så kom min lärare och frågade om jag siktade på ögat och jag började skratta. "Nä jag sköt på älgen" svarade jag. Han tittade konstigt på mig för vi sköt vildsvin idag. Sen fattade han, jag siktade på halsen vilken man gör på den springande älgen. På ett springande vildsvin siktar man på ögat 👀 De två följande serierna gick bättre och av de 20 följande skotten kom bara två utanför målområdet med någon mm, medan sju hamnade i de inre cirklarna 🎯 Nå, det är bara att fortsätta öva. 

Jag blev förvånad när jag satte mig i bilen och såg att klockan var kvart i nio. Det blev tre timmar på skyttebanan… jag trodde jag skulle vara klar på nån dryg timma idag 🫣 Men det blev en trevlig kväll med trevliga typer. Både erfarna jägare och nybörjare som börjar jägarkursen nästa vecka.

När jag kom hem hade maken installerat tvättmaskinen och vattnat överallt utomhus. Jag kände hur mina händer luktade krut så jag gick och tvättade mig för att få en kram, men tydligen luktar hela jag krut. Nu har vovvarna och jag tagit kvällspromenaden och jag har varvat ner. Dax att duscha av mig resten av krutet, stänga nödvändiga fönster och dörrar och krypa ner mellan lakanen 🛏 

💥 Godnatt världen 🔫 



…så blev det onsdag

Ekorr’n försvinner 
ljudlöst, med munnen full 
av hasselnötter
 
Höll på att glömma personalmötet imorse trots att det står i almanackan och kollegan påminde… semestern har inte riktigt släppt taget ännu. Ägnade en del av förmiddagen och mottagningstiden åt att försöka komma i kontakt med kommunpolisen med anledning av Paludans kommande besök i Hovsjö. Lyckades tillslut och har nu kontaktuppgifter med dem direkt vilket är skönt. Dock kom vi överens om att vi skulle ge det Paludan bäst behöver, dvs total ignorans.

(null)
Satt i väntrummet och tog emot även idag. Flera sa att jag passade in i inredningen 😄

Efter mottagningen gick jag över till kyrkan för att lösa av vaktmästaren så hen fick lunch. En trivsam uppgift 💚

(null)
Det finns en spegel i vaktmästarbåset som är riktad mot ytterdörren bakom. Mycket praktiskt!  Trixar man lite med en lång arm och mobil kan man ha det så här kul 😄

Åt lunch på balkongen vid kanalen i lugn och ro och fortsatte sen till gårdscafét vi har på onsdagar under sommaren.

(null)
Nå, man ser inte Södertälje kanal för balkongräcket är i vägen, men den finns där!

Caféet var välbesökt. Jag bytte arbetsuppgift med vaktis en stund och tog hand om kyrkan så hen fick ta min roll på gårdscaféet. Vi träffar ju ofta samma människor men i olika situationer.

(null)

Efter jobbet åkte jag och hämtade hundarna på dagis, mötte upp maken vid Nykvarnsavfarten och bytte bil med honom. Han åkte hem med hundarna och jag åkte till bästa kollegan för en supermysig eftermiddag på stranden med sol, bad och en fräsch sallad kollegan hackat ihopa 🥗 

(null)

(null)

När jag kom hem började maken och jag slita i torktumlare och tvättmaskin. Torktumlaren fick vi ut men tvättmaskinen måste vi skruva bort toastolen och låna pirra för att få ut 🚽 Imorgon kommer nya tvättmaskinen 🙌🙌🙌

Nu ska hundarna ut på kissenad så mamman kommer i säng 💤 


Dag 2 post sem.

Lite mer action idag mot igår.

Vaknade tidigt och skrev lite en minnesblogg. Åkte till provtagningen men höll på att inte bli insläppt. De har bytt från kölappar till bokning, men de hade inte så mycket att göra så jag fick komma in ändå. Jobbade en stund och åkte med hundarna till dagis till 11.00. Pratade med min kollega och vi åt lunch tillsammans. Eftermiddagen bjöd på två samtal och lite efterarbete. Kom hem efter sex och gick vovvenad, värmde rester i micron och satte mig att knyppla vid Tvn. Blev klar med fåret jag inte hann klart på kursen i somras. Ska gå ut med hundarna och sova sen. Maken på jobbet, han har varit ute och firat sin mamma som fyller idag.

(null)
Det blev inte bra med vit lantråd…

Minnet lever kvar

Sorgen lindras med åren

Det är bra så ❤️





Var dag är en sällsam gåva…

För fem år sen skrev jag —> detta blogginlägg <— . Idag vaknade jag inte med den sången i huvudet, men med full vetskap om vad det är för dag. 40 år! Vid tre-tiden i eftermiddag för 40 år sen gick du vidare, 70 dagar före din 17-årsdag.

Jag har med åren lärt mig att tycka om den här dagen. Att du inte finns med oss här på jorden kan vi inte ändra på, men just det kan få oss som kände dig att reflektera över att vi fortfarande gör det och vad vi gör av det. Livet är inte bara roligt och jag har med tiden som gått lärt mig uppskatta även sånt som är svårt. Jag menar inte att jag tex uppskattar smärtan i kroppen, men den påminner mig faktiskt om det jag kan! Som att jag kan röra mig, arbeta, älska osv och DET uppskattar jag, förmågan att tackla svårigheter att njuta av glädje.

Alltsomoftast märker jag att jag bygger luftslott kring hur det skulle kunna ha varit om du fortfarande fanns kvar. Skulle vi haft barn i samma ålder? Skulle vi ha roligt tillsammans? Jag har inte så mycket kontakt med mina levande syskon, vilket jag sörjer, och kanske därför passar det bra att bygga luftslott med dig? 

På morgonen försökte jag fotografera daggen i de vackra liljorna som doftar så gott på tomten. Det gick "sådär", men det får ersätta det faktum att jag inte kan besöka din grav idag.
  (null)

(null)

(null)

(null)
Jag vet att du har humor 😉

Första måndan post sem.

Kl 7.12 satt jag klar med min kaffekopp och summerade:
✅ Hundar, fågel och fiskar har fått frukost, mamman oxå 
✅ Matlådan är fixad liksom hundarnas dagislunch 
✅ Almanackan kollad liksom arbetsmailen/mobilen 
✅ Sängarna bäddade 
✅ Check på "skjorta", "krage" och emblem
✅ Nycklar‼️
✅ … och ja just det, mascaran!
✅ jobbväskan packad
Då var det bara att gå ut med hundarna och åka iväg 🚙 

Kärrhöken 

lyfter från sin utkik

i solbelyst tall


Det blev en lugn dag. Hann svara på de Mail jag inte kunde svara på hemifrån innan jag hade mottagning. Satt och väntade på besök i församlingens väntrum och jobbade lite på mobilen eftersom datorn hakat upp sig, samt läste lite ingen bok om diakoni. Ingen kom och bara  ett telefonsamtal. Fick hjälp att fixa statistikappen och installera om skrivarinställningen innan lunch. Efter lunch jobbade jag uteslutande med ikonmålarkurserna och min del av programbladet. Åkte från jobbet vid tre, hämtade hundar, tog ett arbetsamtal på mobilen och jobbade en liten stund hemifrån.

(null)
Köpte henne i Spikens fiskehamn nära Läckö slott 💜

Satte mig att knyppla till maken kom hem, då fick han laga maten medan jag tog vovvenad.

Hann diska lagom till CSI och fortsatte knypplandet. Det är det rosa fåret från teknikkursen i somras och jag vill jobba på att få några tomma dynor. Alltså ingår det i projekt "BLI KLAR NÅNGÅNG". 

(null)

Jag är helt slut! Ska ta ut hundarna och gå och duscha. Det kostar att ligga på topp!

📍Godnatt världen📍


Kulning

Började dagen med lite hoppackande och omelett på tacorester 🌮 Läste igenom alla husbilsloggar efter frukost eftersom jag var uppe i god tid. Det kommer jag göra flera ggr för att få största möjliga behållning av semestern.

(null)
Morgontrötta småpojkar

Vid nio åkte jag med siktet inställt på Björnlunda hembygdsgård. Idag var det dax för nybörjarkurs i kulning. Jag har kulat en gång tidigare och har varit sugen på en andra omgång, men har inte kunnat gå nybörjarkurserna pga tusen skäl. Idag blev det av. På vägen mellan Mariefred och Björnlunda sprang fem dovhjortar i olika färger men med stora horn över vägen 🦌 En mäktig syn 👀 

(null)
Humle med kottar 

Vi började med lite historia och teori. Vallhornsmodus är 7 toner men inte samma som vår vanliga skala (c,d,e,f,g,a,h,c) utan om jag fattar det rätt skrivs den (1,2,3,4,5,-1,-4). Man har spelat på kohorn lääänge för man har grävt upp kohorn med borrade hål och daterat dessa till  600-tal. Hornen har/hade 3-5 hål men man kan reglera tonerna med handen i den stora öppningen så man får 7-tonskalan.


Näverlur användes oxå för kommunikation, liksom valthornet och rösten —> kulning. Oftast var det kvinnorna som kulade. De var ju ganska utsatta om de var ensamma på fäboden och med hjälp av kulningen kunde de kommunicera. När man kular kan man komma upp i  50 decibel. Örat smärtgräns 120, ändå hörs kulandet långt med den speciella nasala teknik som den är.


Vi körde lite avslappningsövningar och började ljuda: Mmmm, Oooo, Aaaa, Mmmm. Tick-aaa, tick-aaa. Muuuu, mjauuuu 😅 Vi sjöng "I was made for loving you baby…" för refrängen innehåller tonerna 1-5 i vallhornsmodus.


(null)
Gärdsgården vid hembygdsgården 

(null)
Det fanns gamla gravar på gården!

(null)
I soldattorpet fanns kyl och micro

(null)

Där gammalt och nytt möts


(null)

(null)

Taco- och fläskfilérester


Så tog vi lunch. Sorgmanteln flög fram och tillbaka men jag fick ingen bild på den. Efter lunch gick vi ut i skogen, en promenad på ca en kvart så var vi framme vid en tom ko-hage vid en dalgång. Nu kom vi in på övning på allvar. Vi skällde som hundar, sköt "Sss" med låtsaspilbågar, kastade "Meh!" och "Rrrr" upp i i luften  "Piuuu" ut i dalen. Det låter väl kul? Det hade varit så mycket roligare om jag kunnat kasta bort den där envisa känslan av att "detta är finalen, nu är semestern slut 😢"


(null)

Dalgången där vi "kastar" nonsensord och kul-slingor. 


Vi tog en kaffepaus och fick en avslappningsövning liggandes i gräset innan vi avslutade och gick tillbaka. Efter en kort avslutning på hembygdsgården var det dax att bryta upp. Jag var helt mör efter dessa åtta timmar.


När jag kom hem dukade vi fram taco-resterna och kröp ner i tunnan. Nu har maken har somnat men jag måste masa mig ut med hundarna. Det tar emot lite…


På kvällarna 

hörs ej längre fågelkvitter 

men syrsan spelar


🌬 Godnatt världen  🎶






När man inte ser skogen…

… för alla träd. 

På ett sätt var det skönt att komma hem, men samtidigt känner jag att jag drar igång på alla växlar. Innan vi for iväg på våra härliga resor tänkte jag tanken att jag skulle behövt stanna hemma för att få ordning. Det är väldigt mycket jag skulle behöva göra. Plantera om blommor, röja Ugglebo, sortera ut kläder, gå igenom och kasta papper, föra över det jag behöver från gamla datorn till nya, knyppla och sticka klart vissa projekt, rensa bland mina böcker… men så slår det mig att jag var hemma ett helt år alldeles nyligen utan att jag gjorde dessa saker. När det gäller hemmet har jag blivit handlingsförlamad. Jag skyller på flera års kartonghelvete efter avyttringen av våra med syskonen gemensamma lantställen samt flytten från radhuset plus omhändertagandet av två dödsbon. Livet är för roligt för att göra tråk-saker i all evighet liksom. Samtidigt skulle jag må så bra av att ha mitt dröm-Ugglebo istället för att det är en avstjälpningsplats för allt det där jag borde gjort. Tanken slog mig under semestern att jag skulle kunna ha en liten loppis vid tomtgränsen och se om folk vill köpa några böcker för en tia, eller en påse restgarn? Det kanske skulle vara roligare att röja då?

(null)

Men så tog jag tag i det viktigaste. En mörk och en ljus tvätt handtvättades 🧺 Vi har beställt en ny tvättmaskin som kommer i veckan, men jag behöver lite kläder till veckan som kommer. Jag skulle verkligen behöva rensa garderoben, har massor som jag inte använder, kanske bara en tiondel! Snacka om energitjuverier!

(null)
Härligt när tvätten kan hänga ute 💝

Medan maken åkte och handlade till kvällen städade jag paviljongen. Det blev inte gjort före semestern och den börjar oxå se ut som ett skräp-förråd. Alltså, jag pallar inte! Var kommer all dynga ifrån? Nu är där torkat, dammat och dammsuget med allt det där jag skulle vilja kasta är upptryckt längs ena väggen. Skruvar, rep, isoleringsmaterial och sånt vågar jag inte röra 😉

(null)

Sen gick jag ner till Ugglebo, stannade i dörren och lät ångesten härja fritt en stund.

(null)

Stod där säkerligen en kvart - 20 minuter innan en plan tagit form. Apropå det där med att inte se skogen för alla träd🌲🌳🌲🌳🌲Ett träd i taget. Ett nystan. En liten grej. Metodiskt tog jag reda på det som stod på brudkistan innanför dörren. Alla broderigarner, mönster, aidaväv etc åkte ner i kistan. När allt med broderianknytning ligger där ska det sorteras för sig. Sen tittade jag snabbt i de tre kartonger som stått innanför dörren sen i höstas. Blandad kompott som ska till insamling. Jag lyfte upp dem på brudkistan. Jobbade sen metodiskt med fokus på en detalj i taget. Tillslut satt jag i fåtöljen och började sortera knyppelgarner. Då kom maken ner och sa att det var dax att börja med maten. Tacksamt släppte jag det jag hade för händer och smet 🏃🏼‍♀️ Jag borde jubla för nu finns det (återigen) en gång fram till en fåtölj som går att sitta i 😅 men jag mår bara illa 🤮 


Städa och rensa

Obehag och nostalgi

i samklang


(null)

Maken tog vovvenaden och jag lagade tacos 🌮 I värsta ösregnet kom grannarna och vi fick en trevlig kväll i den nystädade paviljongen.

(null)

Nu ska vi gå ut och bada tunna 💦 

🧺 🤮 🧹

Saknar:

Regnet smattrar 

mot husbilstaket

Hemtrevnad 




Husbilslogg 13: hemma

Det blev lite sträckkörning idag. Stannade i Åtvidaberg där vi köpte en väderkvarn, nånstans därefter tankade vi och ytterligare något senare stannade vi vid en rastplats där jag kokade fika medan maken gick ut i ösregnet med hundarna.

Bilkön ringlar lång
Skördetröskan ligger först
Jag lutar mig tillbaka
 

På eftermiddagen anlände vi hemmet. Jag stack iväg och köpte hundmat och krocketter. Det vi tänkte grilla panerades i stekpannan istället. Maken regnade in hos grannen och jag i bilen, det öste ner 💦 Det var oxå anledningen till att vi bröt en dag tidigare. 


(null)

Mycket nöjda med vår semester landar vi nu hemmavid 💝

🌍 Godnatt världen 🌎



Husbilslogg 12: Oskarshamn

Det var varmt imorse när vi gick morgonpromenaden tillsammans. Wikegårds var ett fantastiskt vackert ställe… men smakar det så kostar det insåg vi när vi checkade ut. Ställplatser är sällan så dyra som 350kr men det var det värt. Att det kostade 5kr för 3 minuter varmvatten i duschen är vi oxå helt fine med, de renade ju sitt eget vatten från havet. Att de tog 60kr för elen blev ett "jaha?" för  kostar en ställplats så mycket som 350kr brukar elen ingå. Ett stort "VA???" på vår nota var 50kr extra för platsen vid havet. Visst var det vackert men det var långt från servicehus mm, dessutom tog de 10kr per hund vilket vi aldrig varit med om 🐶 Så de förväntade 375kr för ställplats och dusch blev 495kr. Det är mycket möjligt att vi valt att stå där om vi fått veta priset i förväg, för det var fint som snus, men att det lades på en massa vi inte visste om kändes sådär kan jag säga… 

Vi tuffade vidare ner till Färjestaden och köpte bröd, sen körde vi över bron och döm om min förvåning när vi hittade en 400 år gammal skans vid brofästet. Svinö skans försvarade Kalmar mot dansken, men det hade tydligen inte gått så bra. Hade ingen aning om detta, men det blev en fin promenad på udden bredvid bron 🌞 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi körde vidare upp till Oskarshamn. Här körde vi rakt in på en ställplats med utsikt över hamnen för halva priset mot natten som var. Vi betalade i förskott så några överraskningar i den vägen lär det inte bli.

Vi gick en vovvenad tillsammans men det var för varmt för långpromenader, sen satte jag mig med föreningens lokalfråga och tidningen. Efter ett tag gick maken vovvenad igen medan jag fortsatte jobba. När han kom tillbaka la jag ihop datorn och vi gick ut och åt. Tre Systrar i Oskarshamn kan vi rekommendera!

(null)
Jätteräkor med vitlökssmör 

(null)
Vi tog varsin planka - fläskfilé och jätteräkor 

På vägen gick vi förbi två fantastiska muralmålningar - Street art - och när vi kom tillbaka till husbilen googlade jag förstås fram vilka de var 😄

(null) Allemansrätten av Telmo Miel, Hamngatan 

(null)
Puppy time av Artez, Hamngatan 

Målningarna är gjorda för bara nån dryg månad sen i ett konstprojekt i Oskarshamn. Sex stora muralmålningar och 24 elskåp har målats. Telmo Miel är en duo från Rotterdam, Artez är från Serbien och den tredje är Curtis Hylton från England som  jag skrivit kort om i april då han målat husväggar i Nykvarn. Vi tog kvällspromenaden och letade reda på hans muralmålning.

(null)
"Ekorren och rödhaken", Curtis Hylton, Kungsgatan. Lite mörkt för att få en bra bild 🙄

Det finns tre muralmålningar till, och en längre bort i stan på Ingenjörsvägen i Kristineberg och en ännu längre bort i Kristdala och den sjätte i Figeholm. 

Vi hittade även två av de 24 elskåpen.

(null)

(null)

Vi har suttit ute en stund och väntat på att de ska sluta spela hög musik på restaurangen på Badholmen som stängde kl 23.00. Dessvärre har någon någonannanstans tagit vid. Tror det är fest i nån båt. Jaja, man kan ha det värre 😄

🎨 Godnatt världen 🚎


Husbilslogg 11: Wikegårds, Högenäs

Vaknade tidigt imorse av små fötter på taket 👣 Det var sädesärlan som matade sin unge och uppenbarligen fanns det lite smått och gott på vårt husbilstak.

Vi gick morgonpromenaden tillsammans ganska tidigt, åt frukost och åkte iväg.

Gladan över oss

Ängens örter vid fötterna

Öland som bäst

 

(null)

(null)

(null)

(null)
Väddklint

(null)
Vallmo

(null)
Öronmaneter i hundratal

Vi styrde kosan upp mot Långe Erik, men innan vi klivit ur bilen åkte vi iväg igen. Det var så galet mycket folk där.

(null)

(null)

Vi stannade till strax före Långe Erik och gick vovvenad där istället, sen stannade vi vid en butik i Böda och köpte godis, en hårborste och kaffefilter.

(null)

(null)
Nej!

(null)
Nej det blev vare sig förkläden eller grill, även om grillen var väldigt fin 🚎

Vi hade fått tips om Wikegårds camping så vi åkte dit och fick plats. Ligger fantastiskt vackert vid havet. Både vi och hundarna har badat. När vi gick ut i det långgrunda havet vadade vi bland hundratals öronmaneter. Så häftigt! 

(null)

(null)

(null)

(null)

Ikväll har vi mest slöat och solat. Gjorde middag på rester och jobbade lite med föreningsarbete. Nu ska det bli skönt att sova. Sista natten på Öland för denna gång.

(null)

(null)

(null)

😎 Godnatt världen 💦

Husbilslogg 10: Kårehamn

Idag tuffade vi iväg från Sandviks camping. Jag hade en önskemål om att se en runsten vi sett på vägen igår så vi styrde söderut för att komma runt på ostkustsidan. På vägen körde vi förbi Albrunna och då mindes jag den enorma fallosen på en åker som vi såg när vi var på Öland för ca 20 år sen. Vi stannade till vid jätte-snoppen och nu har historien ändrats. Då trodde man att det var en enorm fallos, en fruktbarhetssymbol, alternativt att det skulle vara nåt vikingatida skämt som fått stå kvar under århundradena. Men så råkade bonden köra på stenen typ 2016 så den gick sönder. Det föranledde en utgrävning på platsen. Då hittade de en skeppssättning och en hästgrav (?). Snoppen var ingen fallos utan förstäven på en skeppssättning.

Gräshopporna
slog följe med mig 
i det torra gräset 
 

(null)

(null)

Den trasiga orginalstenen ligger nu på andra sidan vägen och den på åkern är en kopia i betong.

(null)

Vi kikade in i kvarnen på platsen oxå. Kugghjulet var gjort av trä 🪵 På de kvarnar jag sett tidigare har kugghjulet varit borta, så det var jättekul att se.
   (null)

(null)

Nästa stopp blev Gräshamns kyrka. Maken har stannat lite random vid olika kyrkor och "släppt ut mig", det finns liksom ingen planering kring vilka kyrkor vi ska besöka. Det bara blir.

(null)

(null)
Orgelläktaren var öppen 😃

(null)

(null)
I kyrkan fanns boken "Råg i ryggeni vilken mönstret till ett av mina broderier finns med 😃

Nästa stopp blev runstenen jag sett, den låg i Seby. 

(null)
"Ingjald och Näv och Sven, de läto resa stenen efter Rodmar, sin fader". Som kuriosa fick vi veta att Näv betyder "den med näsan" vilket förmodas vara en person med stor eller vanskapt näsa 👃 

I Lerkaka ligger den förmodat mest fotade kvarnraden tillika den enda bevarade linbastan men den hoppade jag över i år.

(null)

Lite överraskad blev jag när vi strax efter körde genom Störlinge och de hade en minst lika vacker kvarnrad, dessutom Ölands längsta kvarnrad med 7 kvarnar i jämförelse mot Lerkakas 5. Dock kunde man inte fota alla sju på en bild då det var buskage mellan 1-2 och 5-6. Lerkakas kvarnar är grå och Störlinges röda.

(null)

Maken ville åka ner och se Kårehamn och det gjorde vi. Det fanns lediga ställplatser på kajen och eftersom vi inte hade några planer checkade vi in.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi gick promenad tillsammans och slöade en stund i solen. Efter middagen på lax från Annas Fisk i Gräsgårds fiskehamn och rökta räkor maken varit och köpt här…

(null)

… satte jag mig med föreningstidningen. Har nästan allt material nu och det är skönt att få undan lite i taget så det inte blir panik på slutet. Det verkar bli en bra tidning denna gång oxå… eller jag hoppas det. Det mesta har jag skrivit själv 😂 men det finns bredd och variation i materialet och bygger på kurser, intervjuer och studiebesök mm

(null)

Stackars maken har fått roa sig själv ikväll. Nu snarkar han så sött. Hundarna har krupit över till honom för de vet att jag inte snarkar sött när jag sätter igång 💤😅

👩‍💻 Godnatt världen 🐟





Husbilslogg 9: Sandviks camping, Degerhamn

Imorse tog vi morgonpromenaden tillsammans längs havet. Efter en stund hamnade i ett hav av fjärilar. Mängder av Påfågelöga försåg sig från den gula blomman Stånds. En och annan nässelfjäril joinade festen.


Vi gick längs stranden 
I havet av gula blommor
vimlade fjäril’n

(null)

(null)

(null)
Cikoria och Väddklint

(null)
I vissa partier tallskog var tallarna lite snea 

(null)
Vildmoroten med sin mörka blomma i mitten (inte alla) Den finns där för att locka till sig insekter.

När vi ätit frukost gav vi oss ut på äventyr. Först åkte vi och handlade i Mörbylånga. 

(null)
Kvarnen på Sjöbacken i Mörbylånga

Sen fortsatte vi till kvarnarna i Resmo…

(null)

(null)
En var öppen och vi fick kika in

(null)

(null)

… och Mysinge hög där kung Mysing tros vara begravd.

(null)

Vi for vidare till Möckelmossen.

(null)

(null)
Möckelmossen är Alvarets största sjö, men så här års är den rätt uttorkad.

(null)
Dessa små fantastiska blommor 

Maken stannade till vid Stenåsa kyrka och släppte ut mig en stund.

(null)
Det fanns trappor bredvid grinden. Undrar varför 🤔

(null)

(null)

(null)
Tack! Vad trevligt!

(null)
Man kunde gå upp på läktaren

(null)

(null)
Vacker och välskött virkad altarspets 🧶 

(null)
Tyckte den var lite läskig 👻 

Vi körde ner till Stenåsa camping för att se om vi kunde ta oss ett uppfriskande dopp, men det blåste som bara den och blåsten drog in en massa skit med ytvattnet, så vi gick upp en sväng i fågeltornet istället.

(null)

Nästa stopp blev Gräsgårds fiskehamn och Annas fisk. Där köpte vi varmrökt dubbel lax, romsås med senap, rökta och kokta räkor.

Sista stopp blev Långe Jan och Ottenby. Vid ingången till Ottenby fick jag en liten överraskning. En knyppelkompis och jätteduktig knyppellärare tillika fågelskådare stod där tillsammans med Bird Life och berättade om fåglar och fågelskådning.

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Förutom att bese Långe Jan (jag gick faktiskt inte upp denna gång) passade vi på att äta middag på Fågel Blå. Jag glufsa’ i mig en Lufsa, Ölands landskapsrätt vid sidan av kroppkakor. Lite samma ingredienser.

(null)

Sen gick färden raka vägen hem, till Sandviks camping vill säga. Vi tog en natt till här så vi skulle kunna åka runt i lugn och ro utan att behöva jaga camping framåt kvällen.

Ikväll har vi typ slappat, duschat och ätit räkorna från Annas fisk.

(null)
Perfect day

(null)

😎 Godnatt världen 🦭 


RSS 2.0