Nyårskrönika 2015

Sjunde året! Här är 20092010, 2011, 2012, 2013, 2014... och här kommer 2015:
 
Jag började januari och året med att min fasta anställning i Huddinge församling trädde i kraft. De största händelserna i övrigt var väl Husdjursmässan i Kista och rekognoseringsresan till Öland inför maj månads kulturresa.
 
 Meija                                    Ängla                                     Jennifer
 
Maija                                                         Thyra
 
Söderköping                                                      Långe Jan på Ölands södra udde
 
Februari var en lugn månad. Jag och min kollega blev välkomnade i församlingen och jag gick på Syfestival... och så blev jag invald i Knyppelpinnarnas styrelse som ordförande. Ett roligt uppdrag som jag engagerade mig i med hull och hår.
 
                                                                  Ordförandeklubban i Knyppelpinnarna
 
I mars fyllde Linnéa 30 år och jag åkte ner en sväng till Helsingborg för att se hur Knyppelgillet i Skåne gjorde på sina årsmöten.
 
Linnéa 30 år                                                         Helsinborgs son - Henke Larsson
 
I April började livet intensifieras. Det blev mer och mer att göra på jobbet, jag hade lektioner i Bibelteologi i Mastersutbildningen, vi åkte på begravning av en kusin i Skåne, Linnéa fick ett besök på Hasseludden när hon fyllde år och dit åkte vi plus att Bamse hamnade några dagar på sjukhus med en magbakterie.
 
Min tappra pojke
 
Under tiden blommade både japanska körsbärsträden och magnolian...
 
 
Maj månad var en kalas- och resemånad. Vi började med att fira Thyra och Meija som fyllde sex och två år. Sen fortsatte med pappa som fyllde 80 år, men månadens höjdpunkt var ändå Novas födelse. På jobbet åkte vi en endagsutflykt till Mariefred och en längre till Öland, däremellan for jag och Janne till Menorca ... och så fyllde Bella 30 år.
 
Med min mamma och pappa på pappas 80-årsdag
                                                                         Första mötet med Nova
 
Monica och Nova
 
Menorca                                                                         Långe Jan på Ölands sydspets
 
Sen blev det Juni. Intensiv och rolig. Studentskiva  för min guddotter/systerdotter och midsommarbröllop då min syster gifte sig. I övrigt fick Ragnar diagnosen papegojsjuka, och eftersom jag uppvisade symptom fick jag också behandling för papegojsjuka. Utflykter till Väddö och till Parken zoo stod på arbetsmenyn. Och fick jag och en kollega präst- och diakonpraktikanter på jobbet. Det var kul!
 
 
Juli och Augusti - skördetid och semester. Fyra roliga veckor med praktikanterna tog slut. Detoxen jag körde efter behandlingen av papegojsjukan gjorde att jag gick ner 7 kg och det hade jag stor glädje av i flera månader.
 
Det fanns gott om gula kantareller och bär i juli månad
 
Janne och jag tog Bamse och Ragnar med oss och åkte till Visingsö två dagar, sen stannade vi i Vadstena på vägen hem, där fick jag njuta av årets knyppelutställningar. Den uppmärksamme kanske märkte att det inte blev några knyppelveckor för mig i år. Jag valde att ha praktikanter istället.
 
Med grabbarna på Visingsö
 
Spetsutställningar och nostalgiafton med gamla bilar i Vadstena
 
Vättern i solnedgång
 
Efter en kort mellanlandning hemma åkte Janne och jag med Bamse och Ragnar samt Jens och Sandra med Bitchen på långresa med våra båtar. Vi åkte från Strängnäs och Nacka Strand ända till Åland, Föglö och Kökar. Det blev en underbar sommarsemester.
 
 
Taget genom kikaren
 
Jens badar i Ålands hav
 
 
Jens och Sandra lämnade oss vid Aspö där vi hälsade på Jannes mamma och hennes gubbe. Jag tillbringade ett par dagar i boden med en hemtenta i Bibelteologi, sen for vi vidare hemåt.
 

Hemma har vi haft gott om fjärilar. De har trivts i vår fjärilsbuske och det har varit en fröjd att sitta och titta på dem.
 
Påfågelöga                                                         Amiralen
 
September då. Hösten började med en rivstart och det var mycket på jobbet, antagningskonferens för praktikanterna, projekt som skulle avslutas, kick off med jobbet, utflykt till Gävle och så vidare. Knypplingen drog igång med studiebesök på Rindö och första mötet för hösten.
 
Spetstäcken på Rindö
 
Tistelfjäril och Trollslända
 
Nova växer och Bamse gillar att pussas... Nova är lite tveksam till upplevelsen...

Oktober försvann mer eller mindre. Det var mycket på jobbet och mycket hemma. Jag blev utsedd till kontraktsdiakon, tillbringade två pluggdagar i Oslo vilket blev tre dagar med resorna, målade ikoner med en kompis två gånger och blev liggande med ryggskott/diskbråck lagom till Allhelgonahelgen. Den 12:e tatuerade jag in diakonemblemet som en tioårspresent till mig själv. Den 11 september 2005 vigdes jag till diakon och det ville jag på något sätt markera. Jag känner mig jättenöjd. Kristusfisken fick göra barnens namn sällskap.
 
Ärkeängeln Mikael och en skyddsängel
 
 
Början av november var helt präglat att ryggskottet/diskbråcket, jag var helt indisponibel men slapp i alla fall åka in på sjukhus. Vi var på spahelg och firade barnbarn, åkte på utflykt till Stjärnholm med jobbet och hade systuga med en kompis, några dagar i Oslo och så avslutade jag månaden och började december med hemtentamen i Ledelse i kirke og samfunn.
 
Ängla 8 år                                                        Nova 6 månader
 
Änglas Bratz
 
 Sätra Brunn i Sala
 
December började som sagt med tentamen. På jobbet gjorde vi en julbordsresa till Djurby Gård vilket var en mycket angenäm upplevelse. Janne och jag åkte på en semestervecka till Madeira. Julen firade jag hos Linnéa med familj, Bekki och Monica med familj var också där. Annandagjul jobbade jag i ett event Södertörnskyrkan tagit initiativ till. I mellandagarna har jag börjat skriva på min masteruppsats men också unnat mig en alldeles onödig jätterolig silverkurs!
 
Djurby gård
 
Madeira: grillspett i solnedången i Ribeira Brava... samt en av alla vägtunnlar genom ön
 
Julafton hos Linnéa
 
Mina silversmycken
 
Ja, ett år tar tid att summera. Vad kul att du hängt med ända till slutet! Det finns massor mer att säga om 2015 men det går inte att få med allt om det ska bli hanterbart. Men hursomhelst så hoppas jag på ett bättre 2016. Det har funnits mycket gott under året, men också en hel del extremt jobbigt.
 
Ta hand om varandra därute.
 
Nyårsklockan står sig, låt oss be med Anders de Wahls dikt:
 
Ring, klocka, ring in bistra nyårsnatten
Mot rymdens norrskenssky och markens snö:
Det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!
 
Ring in det nya och ring ut det gamla
I årets första, självande minut!
Ring lögnens makt från världens gränser ut
Och ring in till sanningen till oss, som famla!
 
Ring våra tankar ut ur sorgens häkten
Och hugsvelese till sargad barn
Ring hatet ut emellan rik och arm
Och försoning in till jordens släkten
 
Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
Och ring den frusna tiden åter varm
Ring ut till tystad diktens gatularm
Men ring till sångarhjärtan skaparglöden
 
Ring ut den stolthet, som blott räknar anor
Förtalets lömskhet, avundens försåt
Ring in det rätta på triumfens stråt
Och ring till seger mänsklighetens fanor
 
Ring klocka ring... och seklets krankhet vike
Det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
Ring in den tusenåra fredens rike!

Kurs i silverkors

Igår hade jag tagit ledigt på eftermiddagen. Detoxens tredje dag... kände mig tillräckligt kymig för att synda och brygga mig en kopp kaffe innan jag gav mig av. Det kändes inte nåt kul att åka på kurs och vara helt borta i skallen. Jag tog bilen till Strängnäs och redan i bilen kände jag av kaffets verkan. Det är lite häftigt det där, för när jag dricker kaffe varje dag så tänker man inte på det, men nu när jag varit utan kaffe i drygt tre dygn blev det en otrolig skillnad. Det kändes som ett mörkt moln liksom rann av mig, mitt dävna huvud blev kristallklart.
 
               
 
Tåget gick som det skulle och kom fram till Stockholms central som det skulle. Jag letade mig fram till Kungsholmens kyrka och deras församlingshem. Tågen går med en dryg timmes mellanrum så jag var ute i god tid och hann prata lite med silver-läraren och peta i mig quinoasallad med rödbetor innan resten av kursarna kom.
 
Jag förstod ganska snabbt att det hade varit bra att vara med på föreläsningen i oktober, men det funkade inte för mig att gå på den. Då hade de fått info om hur man kunde tänka kring skapandet... men jag tycker jag tog igen det snabbt. Fröken visade oss hur vi skulle göra, vi skulle också träna på cernitlera innan vi började på allvar med silverleran. Leran innehöll en silverhalt högre än sterling silver 925, så man vill ju inte slänga något i onödan, än mindre förstöra något, så det var toppen att få träna på cernitleran först.
                                 
Förevisning av fröken                                                        Kumlagallret som jag inte använde
 
Tämligen snabbt bestämde jag mig för att överge tanken på att använda spetsen jag knypplat för ändamålet. Den var för grov, tyckte jag, mönstret skulle inte komma till sin rätt. Att rita mönster på millimeterpapper har jag ju gjort inom knypplingen så det gick fort, sen valde jag mönster och satte igång.
 
Öva i cernitlera
 
The real thing!
 
Konstverken torkar i svamp-torken
 
Filar försiktigt bort de grövsta ojämnheterna i den sköra torra leran
 
Bränning i ca 900 grader
 
Putsar det nu stenhårda silvret med stålborste
 
Till sist finputsning med agat
 
Klart!
 
Jag kom en halvtimme för tidigt till tåget, men det stod inne så jag kunde gå in och sätta mig på en gång. Kom till Strängnäs på minuten. Min dieselvärmare hade stått på tågets ankomstid så jag gled in i en varm och skön bil.
 
 
Idag blev det inget skrivande. Det har ringt och jag har fått ringa och maila och messa. Mitt jobb har halvdagar så när förmiddagen var över åkte jag till Mälarsjukhuset för mammografi. Hemmavid fastnade jag i två filmer, en ungdomsfilm och fyra grabbar på roadtrip och sen Happy Feet 2. Jag har inte sett mycket på TV alls sen Sinai, den naturupplevelsen gjorde mig näst intill TV-fri i flera år... Nu har det varit jätteroligt med alla olika kanaler Janne köpt så jag har lätt att fastna vid TVn. Det kan får vara så ett tag. Jag ska bara skriva uppsats, detoxa och ta det lugnt en dryg vecka till, det är jag värd!
 
Första dagen av tre med flytande föda. Det har gått bra så här långt, med rödbetsjuice, svartvinbär-smoothie och tomatsoppa. Bitchen har kommit, hon ska fira nyår med oss. De smäller inte lika hårt här som i Stockholm.
 
 

Mellan helgerna

Lite småtrögt sådär. Jobbar hemma. Har skrivit lite och letat material. Har börjat med min uppsatsskrivning nu och jag har sett fram emot det, men när jag väl sitter här vill inte riktigt koncentrationen infinna sig. Nå, det släpper, det vet jag. Jag vill börja i för många ändar samtidigt som jag inte riktigt lyckats avsluta höstens arbete i tanken.
 
I förrgår började jag med detoxen igen. Jag mådde så bra efter detoxen i somras och gick ner hela sju kilo på knappa tre veckor. Nu har jag haft lite huvudvärk av kaffebristen, men det börjar ge sig. Jag är så trött och sliten ändå, så det märks knappt i det stora hela. Nu hoppas jag att efter detoxen och i stort sett hem-arbete ett par veckor och mycket vila så ska orken och lusten vara tillbaka. En ny spännande vår ligger framför mig där jag redan nu sorterat i måsten, borden och lust.
 
Promenader tar vi, jag och Bamse. Det är vackert men kallt!
 

Dagen har grytt sen länge. Mitt inplanerade besök på hospice blir inte av för hen blev för sjuk och det är jättejobbigt ...  men i eftermiddag ska jag vara ledig och försöka göra nåt kul!

Jul, jul, strålande jul

                             
Så här glad är Nova över alla gåvor ni skänkt till hennes julklappsinsamling för Hjärtebarnen. Vi tackar för alla gåvor och insamlingen är öppen till midsommar --> http://gava.hjartebarn.se/campaign/5858909 <--
 
I år har jag firat lite mer traditionell jul än de senaste åren. Det har varit jättemysigt. Nova firade sin första jul och Linnéa och Mattias bjöd in till sitt nya hus. Det blev en väldigt mysig jul. God mat, Kalle Anka, familjemys, jultomte och klappar till barnen.
 
 
Sen följde Bekki med hem till oss och det var mysigt att få rå om henne ett dygn. Janne lagade sin Ris-a-la-Malta och allt var just så där lugnt och skönt som det ska vara på jul.
 
 
Jag körde henne till tåget framåt kvällen.
 
 
Igår på Annandagen jobbade jag. En angenäm uppgift i ett alternativt julfirande i Södertörnskyrkan. Det är tredje året den körs, andra året för mig och i år blev det jättelyckat! Det har varit bra de andra åren också, men i år blev det jättebra!
 
Jultomten väntar på att barnen ska dansa klart kring granen... och docent Ingemar Näslund sjunger O Helga Natt så man ryser ända ner i tårna!
 
När allt var hopplockat fick jag följa med till kommunens evakueringsboende som vi stöttar för att dela med oss av frukt, bröd och godis som inte gått åt. Det känns bra att ha alla dessa olika samverkanspartners. Tillsammans kan vi göra så mycket mer!
 
Janne har köpt hem lite fler kanaler till TVn så kvällen tillbringades med Morden i Midsomer och NCIS. Sen sov jag. Fjärde natten med 10 timmars ostörd sömn. Det är så skönt efter den senaste månadens sömnrubbning med bara ett par timmar här och där, hoppas det gett sig för all tid och evighet!
 
Nu är en ny dag på gång. Detox kanske? Lite knyppling kan jag tänka mig ...

Madeira dec 2015

 
Tänkte berätta lite om förra veckan som vi spenderade på Madeira. Vi försöker åka till solen en gång varje vinter, ibland blir det två. Förra våren var vi på Lesbos, i våras var vi på Menorca och nu blev det Madeira. Succesivt jobbar vi oss igenom olika öar och det är fantastiskt.
 
 
Förra måndagen gick vi upp vid halv sex och åkte ut mot Arlanda. Vi parkerade i Quality Hotels garage och åkte deras transfer till Arlanda. Planet gick 11.00.
 
Flyg-förströelse
 
                                                                        Första glimten av Madeira
 
Vid femtiden lokal tid landade vi i Funchal, bilfirman vi hyrt bil av hämtade oss och vi fick skjuts till firman där vi hämtade ut vår hyrbil. Det var tur att vi hade den för efter vi checkat in skulle vi leta reda på en supermarket för att handla vatten, och det var inte lätt. Men vi fick tag på en dunk efter nån timmes letande. Sen blev det Sangria och middag på hotellet.
 
 
Tisdagen började ungefär som efter vi landat. Vi behövde ju solskydd! På supermarket fanns inget, efter två timmars sökande hittade vi solskydd på ett apotek! Så, åker ni till Portugal/Madeira så är det på apoteket man köper solskydd! Inte i supermarkets som i Spaniens ö-rike. Sen blev det fyra timmar vid poolen där vi snarkade ikapp i värmen. Kvällen bjöd på tapas på en liten mexikansk restaurang i Funchals förort. Kvällen tillbringade vi på balkongen.
 
Det fanns gott om ödlor runt poolområdet
 
Vårt hotell, de solbelysta till höger i bild.
 
Det räckte med förrätt, tapas för två!
 
Även onsdagen tillbringade vi i solstolarna vid poolen. Ömsom sovande, ömsom vakna lyssnandes till vågornas brus. Vid tre-tiden kände vi dock att det räckte. Vi åkte in till Funchal och åkte linbanan vi sett på vägen från flygplatsen!
 
God morgon världen!
 
Vissa ställde upp för fotografering, andra inte
 
Den här var spännande. Den sög nektar ur blomman! Det har jag aldrig sett förut!
 
Funchal!
 
Poppis utsiktsplats för duvorna
 

På kvällen åt vi en trerätters i Funchal innan vi åkte hem och njöt balkonglivet.
 
torsdagen tog vi bilen och åkte på utflykt. Vi åkte runt nordvästra ön delen av ön. Mycket tunnlar var det!
 
Matsäck
 
Bougainvillea och Hibiskus blommar även i december
 
Kustvägen gick genom tunnlarna... men vi såg kusten på GPS:en!
 
Fantastiska miradoros (utsiktspunkter) lite överallt
 
Vid fyren Ponta do Pargo på Madeiras västra spets
 
Vid lavabassängerna i Porto Moniz
 
 
Vi avslutade kvällen i Ribiera Brava med grillspett i solnedgången.
 
Ett litet glas madeiravin bjöds det på vid nästan varje restaurang. Antingen som aperitif eller till notan
 
Grillspett med närproducerat kött på Madeira-vis. Så mört och gott!
 
Fredagen tillbringade vi i solen vid poolen. Sex timmar blev det. Vi ömsom sov, ömsom njöt av utsikten. På kvällen åkte vi in till Funchal, åt sjötunga och promenerade i den upplysta staden.
 
 
lördagen gjorde vi en heldagsutflykt igen, denna gång över den nordöstra delen av ön. Vi började köra mot Pico do Arieiro, den högsta punkten på ön. Men det var inte mycket att se för hela toppen var inbäddad i moln... vilket i sig var en häftig upplevelsel
 
 
På vägen nedåt igen stannade vi till vid ett ställe som såg lite spännande ut. Det visade sig vara en laxodling. Säkert hade det varit annat också nån gång i tiden men jag hittade inget namn eller nån info om stället. Och det kändes lite otippad att hitta en laxodling mitt på ön sådär av en slump.
 
Flug-reproduktion i en Kamelia
 
Klart man hittar orchidéer i julkrubban på en fiskodling bland bergen!
 
 
Sista anhalten blev Ponta do Rosto på östspetsen. Hade jag haft varmare kläder och bättre skor hade jag tagit en ordentlig promenad längs stigarna i den spektakulära miljön som i tanken skickade mig tillbaka till Sinai, nu blev det bara att jag vandrade en liten bit... Det var ju långt ifrån lika varmt som det var i Siani...
 
 
Mättade av alla intryck gjorde inte så mycket mer av dagen utan vi åkte hem en stund innan vi åkte till utkanten av Funchal och åt på den mexikanska restaurangen igen...
 
Poncha - en inhemsk dryck med madeira-rom och passionsfrukt
 
Söndagen blev en vilodag. Jag mådde inte alls bra efter att ha legat vaken flera timmar varje natt. Nu tog det ut sin rätt och efter frukost la jag mig i sängen och sov ett par timmar. Vi solade ett par timmar på eftermiddagen och på kvällen gick vi till en restaurang ett par hundra meter från hotellet. Janne hade lagt märke till den tidigare i veckan och den såg lite spektakulär ut där den låg mitt i backen. Även om maten överlag varit jättebra överallt där vi varit så var det var synd att vi hittade denna sista kvällen. Maten var makalös!
 
Vitlöksbröd gjort på deras egna lokala bröd
 
Jag provade en riktigt ful fisk som kallas Scabbard eller Black Fish, Och den är som marulken, otroligt ful, men otroligt god!
 
Finalen var deras hemmagjorde chokladmousse med mynta... Rolig servering och så makalöst gott!
 
Måndagen blev lång och lite trist. Efter en molnig morgon fick vi ett par timmars sol innan vi körde tillbaka bilen till hyrfirman och blev körda till flygplatsen.
 

Sen blev det väntan och en lång flygresa hem. Vi landade strax efter 23.00, var på hotellet vid midnatt och sen låg jag vaken flera timmar och smälte intryck innan jag kunde somna.
 
Vi gick upp före sex, åt frukost och åkte hem. Jag hade inte haft en tanke på att ta med arbetsnycklar, arbetsmobil mm så det blev som det blev. Båda mina besök samt mitt hembesök låg i influensa så jag fick en hel del annat gjort.
 
Idag har jag varit på provtagning för att kolla om mitt dåliga järnvärde blivit bättre. Det är nog därför jag har så infernaliskt svårt att sova. I övrigt har jag jobbat hemifrån en stund på förmiddagen och sen inte gjort någonting. Janne jobbar kväll. Bamse får bara ta korta promenader för han var med svärmor till veterinären. I lördags kunde han inte gå och det visade sig att han hade en sträckning och två knutor på vänster framben. Han sover mest och det är väl en reaktion på både sprutorna han fick och de ständiga mörkret. Men det ska vi inte deppa ihop för, för nu har midvinterståndet passerat och vi går mot ljusare tider!

Efter 13 timmars sömn...

...vaknar jag imorse nästan lika trött som när jag somnade. Men en ledig helg ligger framför mig så det blir nog bra. Det har varit en otrolig vecka. Det har gått i ett.
 
Jag gick upp kl 5.00 på måndagen för att hinna med. Började med ett avstämningsmöte på VC med en klient, fortsatte med sorgesamtal och swoosch iväg med kyrkgruppen till St Johannes kyrka. Vilken kyrka! En katedral i rött tegel i gothisk stil. Otrolig! Dit vill jag åka nån dag och bara sitta ... en lång stund.
 
Den lila mässhaken med pelikanen som hackar sitt bröst blodigt för att rädda sina ungar.
 
Detta kors är från kapellet som byggdes på 1600-talet. En skön symbolik tycker jag. Jesus har hängt av sig törnekronan och dragit från korset. Uppståndelse!
 
 
Efter visningen fikade vi på Citykonditoriet.
 
Det blev en glöggmoussebakelse för min del. Glöggmousse på pepparkaksbotten!
 
Efter att ha hämtat Bamse åkte jag raka vägen hem, fixade middag åt honom och mig innan knyppelavslutning på ABF i Strängnäs. Jag fick en jättefin Amaryllis av mina fina, flitiga elever!
 
                    
 
Tisdagen blev fullkomligt galen. Väckarklockan stod fortfarande kvar på fem så jag var i god tid på jobbet. Till diakonimottagningen kom sju personer och ovanpå det hade jag tre inbokade samt medarbetarsamling. En herre fick med sig lite konserver när han besökt mig på mottagningen vilket troligtvis föranledde de tre spontana besök jag fick under dagen av hungriga personer. Jag var rätt trött när jag kom hem.
 
"Det är mörkt nu... men det blir ljusare igen..."
 
Även på onsdagen gick jag upp fem. Hade möte med chefen kl 9.00, lite fond-efterarbete och sen ett par lediga timmar mitt på dagen för att gå till frissan.
 
Alltid kaffe med något gott till medan färgen gör sin verkan.
 
Eftermiddagen bjöd på hembesök, och efter att ha hämtat Bamse framåt kvällen och installerat honom i mitt rum så kom föreningen Knyppelpinnarnas styrelse till mitt jobb för årets sista styrelsemöte, detta bland annat för att förbereda årsmötet i februari 2016 och alla de papper som ska vara i ordning till dess. Det blev sent och när jag kom hem blev det bara kvällspromenad och säng.
 
På torsdagen gick jag upp som vanligt, kvart över sex och var på jobbet som vanligt, vid 9.00. Besök kl 10.00, lite fix, sen Torsdagsträff som denna dag bjöd på Lucia-tåg. Det var helt otroligt. Det var dukat för 60 personer men det kom fler ändå, flera föräldrar samt mor- och farföräldrar, så vi fick ta in extra koppar och fat. Sen kom en hel skolklass på 23 barn med lärare och assistent! Det var kompisar till en i kören (barnkören som lussade). Vi satte dem på golvet längst bak och sen snodde jag ut i köket och delade lussebullar så det skulle räcka till alla. En frivillig blandade saft och nån annan hämtade papp-muggar. Det blev lite kaotiskt, men det slutade riktigt bra och jag tror alla var nöjda. Jag kände mig i alla fall mycket nöjd.
 
 
Egentligen skulle jag på massage och facelift, men lite grus i halsen gjorde att jag tidigare i veckan avbokat massagen, så klockan fyra var jag på facelift - en härlig ansiktsmassage. Det var skönt. Jag nästan somnade... vilket inte  är konstigt med tanke på att jag bara sovit ett par timmar varje natt under veckan. Avspänningen och lite alkohol när jag kom hem gav mig nästan sju timmars sömn, och det behövde jag!
 
Fredagen blev väl veckans lugnaste. Besök på morgonen, sen fixade jag presentkort som vi ibland delar ut till behövande. Åt lunch ensam på Indiska och när jag kom tillbaka till jobbet skickade jag iväg en lista till Smarteyes på personer vi beviljat glasögon. Klockan ett var jag på språng, men blev stoppad i receptionen. Ytterligare ett hungrigt par behövde matkasse... vad gör man? Handledningen fick stå på vänt och flickan fick följa med in och välja bland konserverna. Hon fick 1,5 kilo kattmat till sina katter också som blivit stående. Hon tänkte dela tonfiskburken (hon tyckte det var för mycket att ta hela tre-packen så hon tog en burk) med dem och då brast mitt hjärta. Kattmaten har stått där sen i våras så hon fick hela påsen! Den var en gåva som vi fick tillsammans med lite hundmat för utsattas husdjur, men kattmaten har ingen frågat efter. Jag ska nog köpa in lite till, men in mindre förpackningar. Det kan jag skänka för mina egna pengar.
 
Det var otroligt skönt att få avsluta veckan med handledning. Jag har flera mycket tunga ärenden som löper över tid, det har varit fullt ös på lite mer akuta ärenden samt så har jag egna bekymmer ... och dessutom har min kollega sagt upp sig så jag blir ensam diakon efter nyår. Det gäller nu att prioritera och prioritera rätt tills jag fått en ny kollega, sen blir det en inkörsperiod på det. Nå, jag är vid gott mod och jag verkligen älskar mitt arbete och jag stortrivs på min arbetsplats. Även om det tar energi så ger det energi också.
 
Nu är det ledig helg, nästa vecka är nästa vecka.
 
Midvinternattens köld är inte alls särskilt hård,
men stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
ingen snö lyser vit på fur och gran,
ingen snö lyser vit på taken.
Endast tant Guggelutt är vaken

Två upp och ett i minne

Dryga två arbetsdagar och en ledig.
 
Strax efter fem la jag ner onsdagens arbete, då hade jag skrivit, mailat och ringt färdigt. Torsdagens förmiddagsbesök ringde återbud så det blev ett internt möte istället, sen mailing från en kollegas dator då min packat ihop och IT-avdelningen var på konferens. Härlig lunch med en vän och kollega från min förra arbetsplats med kina/sushi-buffé, planering inför kvällen, hembesök, hämta Bamse på dagis-promenera-installera honom hos svärmor, tillbaka till jobbet för att packa ihop ett par julmatskassar och kvällens Macka-Mässa-Prat. Innan jag åkte hem till svärmor igen levererade jag en av julmatkassarna vilket blev så uppskattat att jag nästan skämdes. Det är svårt att inte påverkas av att ha det så bra när andra inte har det, tycker jag.
 
 
Fredagen började med besök klockan nio, sen julbordsresa. I år gick bussen norrut, till Djurby gård. Ett litet familjeföretag som bara tar emot bokade grupper och har hemlagat, närodlat och vilt från trakten. Far och ena dottern jagade så älg, vildsvin och hjort var från närområdet.
 
 
Resan fortsatte till Örsundsbro där vi fick chans att handla julklappar på Iittala outlet i Örsundsbro ...
 
 
... och avslutning med andakt i Giresta kyrka.
 

Vi anlände jobbet strax efter sex och jag hämtade Bamse vid halv sju. Hemma strax före åtta och Janne hade gjort heta räkor. Litegrann gick ner i min julbordsstinna mage...
 
Idag har jag i princip inte gjort någonting. Jag ställde in dagens ikonmålarlördag för ett par dagar sen för jag är sliten nu. Denna helg ska jag inte göra något mer än det allra nödvändigaste...

Det var det det!

Nu är tentan inskickad. Huvudvärken kom som ett brev på posten. Jag har haft telefonen öppen idag och den har gått varm. Det gjorde den igår också, så jag var tvungen att stänga av den för att hinna klart tentan. Det händer saker på jobbet, både med konfidenter och i arbetslaget... så det kanske inte är så konstigt att huvudvärken kommer när tenta-bubblan spricker och man landar i verkligheten igen. Tentan har ju, som ni förstått, inte heller varit den roligaste att bita i. Nå, nu är det gjort och 6 januari ska vi få veta hur det gått. Just nu har jag ingen lust att tänka så långt fram.
 
Igår blev jag väl på det stora taget klart med tentan innan jag åkte iväg till Linnéa för att vara barnvakt. Det var jätteskönt med det avbrottet, och det var jättemysigt att få tampas med barnbarn och hundar. Vi tittade på TV och lekte med dockan, Linnéa hade lagat middag som bara var att värma, Ängla och Thyra passade Meija medan jag gick ut med hundarna, vi såg adventskalendern, läste läxor och till sist två sagor om Ingrid innan det var dags att sova.
 
Ängla och Thyra vill inte fotograferas, vilket jag respekterar. Meija däremot tycker det är kul och hundarna bryr sig nog inte.
 
Jag kom hem vid halv 11 på kvällen och såg "Pianot" innan jag somnade tungt.
 
Idag har jag som sagt suttit mycket i telefon, men jag har också gått igenom tentan och skickat in den. Som vanligt undrar jag om jag verkligen svarat på frågeställningarna, men det är inget jag kan göra nåt åt nu. Det är skönt att ha det ur världen hursomhelst.
 
Nu ska jag gå ut med Bamse och se om det rensar hjärnan något.... Sen måste jag jobba!
 

RSS 2.0