Jobb-söndag och ledig måndag

Igår hade jag en fantastisk arbetsdag. Först lämnade jag Bamse hos Jens före halv nio för jag skulle jobba i gudstjänsten, och det är inte så ofta. Men igår var det diakonins dag och då ville jag verkligen jobba, och så kunde jag fylla på med arbetsuppgifter även efter högmässan. Och före. Före högmässan hann jag upp till Älvsjö station och köpte terminskort åt två barn så de kan åka till skolan.
 
                                     
 
Jag var lite nervös inför högmässan för jag skulle sjunga kyriet. Det har jag aldrig gjort, och jag hade inget instrument att ta ut melodin på hemma. Inte för det var så många noter, men man vill ju att det ska bli rätt. Det blev rätt och det var jätteroligt att få göra det. Sen sjöng prästen ärat och det kändes jättefint att få dela på det denna speciella diakonidag. Hon och jag dukade även för nattvarden tillsammans, delade den och dukade av. Min diakonkollega hade hand om bönerna. Det kändes jättefint! Men nästa år skulle jag vilja belysa hela diakonins månad, som ju börjar i och med diakonins dag. Vi ska fundera kring det.
 
Rosenfinken är färdigknypplad. Nu håller jag på med den i flera färger.
 
Efter kyrkkaffet åkte jag på sjukbesök och for sen vidare till Flemingsbergs kyrka. Där var jag med en liten stund under deras kyrkkaffe där det pågick avtackningar mm. Sen gick jag och kollegan jag hade praktikanterna med ut och åt arbetslunch. Vi ska ju snart på rekryteringskonferens på stiftet och vi hade båda ett behov av att träffa varandra, summera och prata om det som komma skall.
 
Jag hämtade Bamse strax efter fyra och kom till Linnéa vid fem-tiden där jag skulle hämta lite Forever Living-produkter. Fick middag och barnbarns- samt hundgos.
 
Amiralen och Påfågelögat är f.n flitiga gäster på Buddlejan
 
Idag har jag försökt att bara ta det lugnt. Jag har knypplat en hel del, plockat lingon, njutit av fjärilsprakten vid Buddlejan och grannen har varit in på fika.
 

Det var kul och riktigt vackert att kunna toppa lövbiffen i gräddsås med nyplockade lingon. Nu har vi en halvliter i frysen och mer kommer det bli. Skogen är full av dem!
 
Ragnar har varit ute hela dan och Esmeralda hela eftermiddagen. Janne har jobbat med bodarna, men ansade också plommonträdet... och de största slyet fick Ragnar in i sin voljär. Det blev så fint så!
 
 
Nu ska jag knyppla en stund till innan Janne ska väckas inför sitt nattpass..

Lite gla´are

Jag mår lite bättre nu. Har sovit 10 och 12 timmar på raken de två senaste nätterna. Det som kan vara dåligt med det är om sköldkörteln börjar strula igen. Ska till doktorn i oktober så jag ska be att få ta prover innan dess. Förhoppningsvis handlar det bara om en allmän trötthet efter en intensiv arbets-vår som gick över i en intensiv semester-fas. Det har varit jätteroligt, men jag är inte 25 år längre...
 
             
 
Sen blev jag väl dubbelt uppgiven när jag var på röntgen i torsdags. På remissen stod att jag skulle röntga höger och vänster höftled samt bäcken. Äntligen! Jag har haft problem i flera år, men dragit mig för att gå iväg med det. När de sa att jag var klar frågade jag om ryggen/bäckenet och fick till svar att "vi anser att det räcker". Jag dristade mig till att ifrågasätta detta med "att det stod ju på remissen" (som jag min åsna lät receptionen slänga)... Hon svarade bara att "det är inte alltid de får som de vill". Jaha. Jag gick uppgivet därifrån och tänkte att de vet väl bäst då. Men på vägen hem rann ilskan på och jag tänkte ett tag vända bilen och åka tillbaka, be receptionen gräva fram kallelsen ur papperskorgen och sen sätta mig och vänta på röntgenmänniskorna så jag kunde få svar på mina frågor. 1. Är min läkare besvärlig på nåt sätt? 2. Är läkare i allmänhet besvärliga? 3. Har allmänläkare och sjukhus problem i kommunikationen? 4. Syns ryggen på höft-plåtarna? 5 ...eller är jag för gammal för att man ska satsa på en plåt till? 6. Anses jag vara en svb-kärring/ hypokondriker? 7. Om röntgen och läkare inte är överens, ska jag som patient behöva få det över mig? Jag tycker att jag som patient på Mälarsjukhuset fått ta onödig skit. Det började ju med det oväntade bemötandet när jag fick åka in i mars förra året. Sent i våras skulle jag tillbaka för en ny sklerosering men jag kunde inte pga jobbet. Sköterskan är väldigt snorkig och påpekar två gånger att jag har ju tid hos överläkare NN, varpå jag två gånger ber om ursäkt, förklarar att jag jobbar i Stockholm så jag kan inte åka fram och tillbaka samt att just den dagens arbetsuppgifter inte går att flytta på. Då skulle hon skicka en ny kallelse, vilket hon givetvis inte gjort. Det skiter jag i. Jag tycker inte skleroseringen gjort nån nytta alls, men jag undrar hur Mälarsjukhuset ser på patientsäkerhet? Fast, hm, det kanske bara är jag som inte passar in i mallen.    Nej, jag är egentligen inte arg på personalen, men trevlig/ otrevlig personal brukar vara en bra mätare på hur de har de på sin arbetsplats och hur de styrande sköter sitt åtagande.
 
                           
 
Jag tillät mig att fuska lite med jobbet igår. Jag jobbade hemma, svarade i telefon och gjorde en del av det som jag avsatt tid för, men jag tillät mig också att ligga på sängen, baka dadelbollar och fröknäcke. Sen hade vi tid hos Bamses frissa på eftermiddagen.
 
 
Idag har jag gjort resten av jobbet så nu är jag ikapp. Jag har oxå bakat fler dadelbollar (till grannen och Linnéa (som var hundvakt i lördags)) och mer fröknäcke (till Jens (som ska vara hundvakt imorgon)).
 
                                                      
 
Livet är inte bara skit, det är aldrig så enkelt. Jag har tappat några av semesterkilona, njutit av fantastisk fjärilsprakt nere vid vår buddleja (fjärilsbuske) och medan Bamse var hos frissan igår botaniserade jag bland fågel- och akvarieprylar. När jag kom hem inspirerade det Janne till att göra rent i akvariet medan jag lagade en kalvfrikadeller som blev supergoda.
 
Amiralfjärilen                                               Sorgmantel
 
Nu ska jag ha några timmars helg. Knyppeldynan längtar efter mig!
 

Dadelbollar

Här kommer ett galet gott hälsorecept. Kan användas som kaffebröd, mellanmål eller om du bara är galet godissugen. 
 
 Hämtat från internetr

Inge gla' alls

Nej, jag mår inget vidare just nu. Kan inte sätta fingret på vad det är. Har vaknat tidigt på morgnarna, haft svårt att somna på kvällarna, svettas på nätterna och lider av halsbränna, tycker bilresorna är ap-jobbiga och på jobbet flyter allt ihop medan jag mest sitter och glor hemma. Nja, jag gör nog en hel del men det saknas nåt. Nån sorts deppig rastlöshet invaderar kroppen och jag känner mig trött och olustig... Janne har varit i Grekland en vecka och det har varit ganska skönt att få rå mig själv. Nu ska det bli lika skönt att han kommer hem igen. 
 
 
På jobbet har jag mycket besök igen. Folk ringer och kommer in spontant, jag har haft flera besök, flera hembesök än vanligt samt sjukbesök. Detta toppas av administrativa uppgifter där vårens och sommarens jobb ska summeras samtidigt dom hösten sparkar igång.  Detta toppas ytterligare av kurser i Oslo nästa vecka och jag har inte ens bokat tåg och boende än, det tar emot så in i hoppsan! Jag älskar verkligen mitt jobb, men hittar inte riktigt glädjen, känner mig låg nästan lite deppig. 
 
 
Den här veckan har jag jobbat hemma ett par dagar, fått undan mängder med papper och imorgon ska jag sätta mig in i en ny uppgift samt förbereda möte. Kanske blir det för många småposter i en semesterlummig hjärna samtidigt som kvällarna blir kortare?
 
 
Snart börjar vi med tema Fred på jobbet. Jag tror jag ska roa mig med att knyppla på samma tema. Har fått en idé som kanske kan skingra tankarna ...   

Hemmajobbarmåndag

Ikväll har jag skärpt till mig och krupit i koj före tio! Två kvällar i rad har jag somnat i TV-soffan så jag vet varken hur Hypnotisören eller Beck slutade! Irriterande!
 
Vaknade kl 6.00 imorse men gick upp 8.00. Idag hade jag inget att stressa iväg till för jag har jobbat hemma. Några telefonsamtal och mail, men framförallt har jag gått igenom "Högen". Otroligt skönt! Nu behöver jag bara ett register!
 
 
Efter middan gjorde jag en kallelse med program för höstens Knyppelpinne-träffar, den sista program-punkten blev klar idag. Så skickade jag iväg kallelse till styrelsemöte oxå.
 
 
Ragnar har hängt med på alla promenader i dagsljus idag oxå, efter den tredje satt han och jag i TV-soffan och tittade på dokumentären om den intelligenta papegojan Alex. Har sett den för nåt år sen och var lika imponerad nu.
 
 
Innan sista promenaden knypplade jag klart Rosenfinken. Imorgon ska jag fundera om jag vill göra en likadan avslutning som den i mönstret...
 
Snipp snapp snut så var måndan slut! 
 
Sov gott, kära ni ❤️

Söndag hela dan

Jag skriver ganska ofta att det blev inte som jag tänkt. Så blev det idag oxå. Jag hade hoppats att komma iväg på en grej men så blev det inte. Men när det inte blir som man tänkt blir det nåt annat, och jag kan ju inte sticka under stol med att det i slutändan var riktigt skönt att få en egen dag.
 
 
Efter att ha legat och glott i taket en stund, gick jag upp, kokade broccoli för att dryga ut fredagens ratatouille och började sen planlöst och lite frustrerat att städa... Det mynnade ut i ett dammsuget hus, knäskrubbat vardagsrum, kök och badrum, disk, piskade mattor, fyra tvättade maskiner med bl.a badrumsmattor, skurade fågelburar och ren dusch, toa och tvättfat. Möblerade om lite i vardagsrummet oxå för att testa lite. Knypplat och kopplat slang så alla ute-krukor och planterade blommor, hallonbuskar och magnolior fått sig en rotblöta. Grabbarna och jag satt en stund och tittade på fjärilar nere vid buddlejan, Ragnar har hängt med på tre av fyra promenader.
 
 
Ja, det finns väl så mycket mer att säga än - Beck!

Knyppling på Skansen

 
Det har varit en kanondag. Var väl inte helmuntert när jag valde att gå upp kl 6.00, en halvtimme före väckarklockan. Jag duschade, lagade ett hål i tröjan jag tänkte ha och satte upp knypplingen, åt frukost och tog ut Bamse och gav mig av.
 
 
Bamse skulle få vara hos Linnea medan jag åkte på knyppel-uppdrag. Pendel, buss och spårvagn så var jag på Skansen halv elva.  
 
Varje år i augusti har Skansen lin-dagar och Föreningen Knyppelpinnarna brukar vara där. Jag har som ambition att vara med på så mycket som möjligt för att kunna sköta mitt uppdrag som ordförande på bästa sätt, att hänga med idag var toppenkul, synd att det bara kan bli en dag.
 
Vi inväntar massorna 
 
 
Spårvagn, buss och pendel tillbaka till Kallhäll där Ängla och Thyra bjudit in mig på tacos. Maten fick Linnea och Mattias fixa medan jag gosade med barn och hundar. Monica och Nova var oxå där.
 
Minou har blivit rätt stor!
 
Bamse har som vanligt koll på Agnes, katten...
 
 
Skjutsade hem Monica och Nova innan jag åkte hem... försöker hänga med i "Hypnotisören" men jag ska kanske krypa i koj istället.
 
 Tack för en härlig dag ❤️

Tänk...

...att det gått ganska precis en månad sen jag loggade in på bloggen via datorn. Det har varit rätt bekvämt att kort berätta om våra sjö-äventyr på telefonen. Datorns batteri är på väg att haverera så det har inte varit nåt alternativ, liksom. Nu hade jag sett fram emot att sitta och filosofera en stund, över sommaren, över människor vi mött, över ditt och datt... men jag är tok-trött! Det har varit kul att komma tillbaka till jobbet, men resorna har känts jättelånga. Jag vet ju att jag kommer vänja mig rätt snabbt, men jag är inte där än.
 
 
Det kommer också ta ett par dagar till innan man kommit upp i rätt arbetskondition. Hursomhelst är det skönt att börja ett par veckor innan terminstarten. Hösten kommer bli spännande och intensiv.
 
 
Förutom en arbetsvecka har jag hunnit hälsa på Nova med familj, fixat håret och idag har jag varit på helkropps- och ansiktsmassage. Jag tänker unna min sargade kropp detta nån gång i månaden. Det gör gott i kropp och själ!
 
                                     
Nu tänker jag unna mig en tidig säng-gång. Ska ta ut Bamse en liten sväng först och göra slag i saken! Morgondagen får bära sina glädjeämnen!

En naken man!

Nu väckte jag kanske er nyfikenhet ... med flit ... men faktiskt, när jag kom hem idag och satte iväg ut mot skogen med en kissnödig hund så kom en man, iförd endast korta shorts och sandaler knallandes med en annan liten hund som glatt rusar fram mot min ilskna Bamse. "Hej", säger han. "Hej", säger jag och tänker bara passera... men han fortsätter: "Du är diakon va?"... Jag tappar hakan för ett ögonblick innan jag kommer på att jag faktiskt är ute och går i skogen med både krage och emblem. Samtalet som utvecklas under tio minuter mellan en fullt utstyrd kvinnlig diakon och en nästan naken man i Sörmlands skogar är fullkomligt naturlig. Han har jobbat i mina f.d hemtrakter och namnger personer inom kyrkan som jag mycket väl vet vilka det är. Ibland är världen liten! Ibland leder en hundpromenad till oväntade möten. Ibland leder det oväntade till viktig reflektion ... över hur snabbt man kan kategorisera folk ... i sandaler 😳 
 
 
I övrigt känner jag igen jobbet. Det rullar på som vanligt redan. Det oväntade och intressanta dyker upp i form av knepiga telefonsamtal och obokade besök. Det som skulle bli gjort blir liggande men det spelar ingen roll för livet är viktigare. Livet som vägrar låta sig inrättas i en 275:-kalender... och det är jag glad för!
 

Åter på jobbet mm

Två arbetsdagar har förflutit och jag laddar för den tredje. Det har varit riktigt skönt att komma tillbaka till en loj arbetsplats där folk ff är lite semesteravspända. Detaljerna i höstens planering är avklarade, sommarens sista mottagning och första medarbetarsamlingen är gjord.
 
I måndags när jag kom hem var Sandra och Jens här. Janne grillade och vi hade en trevlig kväll. Igår åkte jag till Monica, Arto och Lill-Fia Super-Nova. Det var gott ❤️
 
 
Med det vackra leendet på näthinnan åker jag nu till jobbet för en tredje arbetsdag 😄

Sista semesterdagen

Så var det med det. Och i princip inget som jag skrev ner på min lista imorse har jag gjort. Dagen började med att jag blev biten i stortån av en geting...så jag blev sittandes en bra stund innan jag kunde göra något alls.
 
 
Det som blivit gjort var disken, tre av fyra maskiner tvätt och så klippte jag ner blommorna i utekrukorna på kvällskvisten. Istället för det som sen står på listan fick jag gå till bonden och plocka av deras röda vinbär, jag fick hjälp av hans fru... och Ragnar!
 
 
Jag insåg sen att jag inte hade allt hemma för att koka den tilltänkta vinbärsgelén, så Janne hjälpte mig att rensa bären så frös vi in dem så länge.
 
 
Nu sitter vi i paviljongen och myser...

Boat-trip...over and out

Började dagen med en dusch i ett soligt Waxholm.
 
 
Janne gick på promenad med Bamse och jag plockade i båten, denna sista morgon...
 
Så begav vi oss. Jag var tyvärr lite ouppmärksam och såg inte eftersvallen på en större båt vilket gjorde att ryggen fick en smäll så hemvägen blev onödigt jobbig. Effektiv körtid 4 timmar, men ca 3/4s väntan för att gå slussa in gjorde att dan blev lång.
 
Sällskap på Strömmen av Queen Elisabeth
 
En timme efter slussningen bad jag om fikapaus och vi stannade till efter Björköfjärden. Ryggen  var jättejobbig! Men efter att ha fått ligga på durken en stund och sen simma 30 minuter gav sig värken rätt bra.
 
 
Bamse har varit glad att komma hem. Ragnar har varit rätt skrikig och jag kan inte riktigt tolka om det är glädje/igenkänning eller om han trivts bättre med all aktivitet han varit med om på sjön. Han har ju fått HUR mycket uppmärksamhet som helst! 
 
Janne har klippt gräset, jag har klippt ner Margeritherna och lagat mat. I övrigt har vi tagit det lugnt och summerat 😃

Boat-trip Waxholm

Lämnade en solig Norrgårdsö och började vår färd hemåt. En liten malör, med sjögräs i kylaren som Janne kunde åtgärda, innan vi anlände Waxholm. Vi tänkte först bara stanna till och handla, men vi beslöt oss för att stanna kvar och betalade dygnsavgift i gästhamnen.
 
Kyrkan hade en knypplad altarduk - Mogna ax
 
Vi gick en promenad i stan, tittade på kyrkan och träffade Ingemar Stenmark...fast jag såg inget förrän Janne sa till mig. Jag vände mig bara för att se att han och hans sällskap tittade på mig...eller kanske mer troligt - på Ragnar.
 
Lunchmiddag
 
Kvällen bjöd på överraskningar. Först klev en knyppelkompis oväntat på båten och det blev en trevlig kväll. Och med bussen hon åkte iväg med kom Rebekka och roade sina föräldrar några timmar. Vi följde henne till halvelva-bussen och gjorde sista Bamsenaden samtidigt.
 
Kvällen är än så länge lugn. Vi hör båtar, bilar och färjan till Rindö. Hoppas på en sista god natt i båten.
 
Gonatt gonatt!

Boat-trip Norrgårdsö

Det börjar närma sig slutet av vår tre veckor långa båtsemester runt Ålands hav! Känns både som om det gått fort och varat i evigheter. Imorse lämnade vi Lökaö, försökte handla på Ingmarsö men allt var slut utom glassen... Vi köpte varsin glass och valde att inte stanna och vänta på  matleveransen till affären. Vi åkte förbi Furuholmen för att kolla om Hagsätragrannarna var på landet, och det var dom. Vi stannade på fika!
 
 
Sen fortsatte vi bara en liiiiten bit och tog natthamn vid Norrgårdsön!
 
 
Här njuter vi en lugn kväll.

Boat-trip Lökaö

Lämnade Sandhamn på förmiddagen och letade oss över till Möja. Hittade en fin liten holme som Skärgårdsstiftesen sköter om - Lökaö.
 
 
Janne har badat. Jag har knypplat. Latat oss och njutit har vi gjort alla fyra❤️
 
Guldkissen från Kökar har fått en käresta

Godnatt världen

Boat-trip Sandhamn

Efter frukost och lite småprat lämnade vi Aspö. Vi styrde kosan ut till Sandhamn där vi ligger inatt. Det har regnat större delen av dagen så jag har legat i kojen och läst en bok jag fick på VC sist jag var där: "De korrupta" av Robert Kviby.
 
 
Lunchen bestod av rökta räkor och till middag blev det pyttipanna på färskpotatis från Aspö och knack-korv samt ägg från Åland. Efter långpromenad med Bamse och Ragnar ser vi fram mot en lugn kväll. Live-musik hörs från hotellet och folk flanerar på bryggorna. Livet är gott.

Boat-trip Aspö 4

Så lackar det mot sista kvällen här. Har jobbat med tentan hela dagen och skickade in den vid fem-tiden. Den behöver inte lämnas in förrän onsdag mitt på dan, men jag kände mig klar och vill njuta av min sista semestervecka. Har jag gjort galet så har jag.  
 
 
Så har vi firat svärmors gubbe som fyller år idag.
 

Boat-trip Aspö 3

Ännu en stillsam dag i boden på Aspö. Har segat mig igenom den teoretiska delen av tentan som inte är särskilt svår, jag kan bara inte koncentrera mig på att skriva ... trots att det jag läser är intressant! Pratat med Monica, Linnea och mamma i telefon samt firat svärmor som fyller år idag.
 

Boat-trip Aspö 2

 
Idag har Jens och Sandra åkt hem. Jag har mest suttit i boden och försökt anamma koncentration nog att tentera. Har väl kommit så långt så jag har ett spår, får se om det räcker hela vägen till ett G.
 
 
Aspö bjuder på naturupplevelser! En mink som spankulerade på sjöängen innan den simmande lämnade tomten. Fjärilar! Två simmande älgar - en ko med kalv. Sommaren är fantastisk!
 

Boat-trip Aspö

Mysig morgon på Ljusterö. Satt och pratade med Anita på Strömsborg innan vi åkte till Aspö.
 
Djuröbron

Väl på Aspö började jag min tenta i Bibelteologi. I övrigt en trevlig kväll hos svärmor och hennes gubbe 😃
 

Boat-trip Ljusterö

 
Ännu en kanondag på sjön! Efter en lugn morgon vid Edö tuffade vi iväg till Jannes moster på Ljusterö. Vi fick lägga till hos Anita på Strömsborg och vi pratade lite med henne, sonen och svärdottern innan vi gick upp till moster för en trevlig eftermiddag med god mat och gott sällskap. 
 
Ragnar har koll på sjöfarten vid Borghålet
 
Inatt ligger vi vid Strömsborg, sydligaste udden på Ljusterö!
 
Godnatt världen

Boat-trip Edö ö

 
Idag har vi inte gjort många knop. Det regnade på förmiddagen och sen tuffade vi vidare till Edö, vårt favorit-tillhåll.
 
 
 
Janne och ungdomarna har metat och jag har knypplat. Vädret blev kanon på eftermiddagen.
 

Boat-trip Almarsören

Idag åt vi lunch med mina föräldrar på Kvarnudden i Gräddö innan vi åkte därifrån. De bor bara några kilometer från Gräddö.
 
Varmröktlaxsmörgås
 
På vägen till Kvarnudden gick vi in i en liten konstbod och tittade lite. Ägarinnan blev så begeistrad i Ragnar och berättade om alla djur hon haft. När vi gick därifrån hoppade hennes hund fram ur en buske och skrämde Ragnar så han flög iväg och hamnade i vattnet. Tur som var fanns där en massa sjögräs så han kunde med hjälp av vingarna ta sig till land där Janne fiskade upp honom. Lilla tuffa Ragge-bagge ❤️
 
 
Efter lunch körde vi ett par timmar och ligger nu i naturhamn vid Almarsören och njuter. Grillat har vi gjort, nu väntar disken.
 
 

Boat-trip Gräddö

Idag har vi varit hos Jannes faster och tagit ut henne på promenad och fika. Jag köpte oxå ett uggle-tyg, uggle-blompinne och ett halssmycke till mig själv som jag såg igår.
 
 
Efter det tog vi oss över havet tillbaka till Sverige. Jens badade i det 14,5-gradiga Ålands hav.
 
 
Ikväll har vi tagit natthamn i Gräddö.

Boat-trip Mariehamn

 
Så var vi tillbaka i Mariehamn efter några fina dagar på Kökar. Vi åkte på förmiddagen och har har nu softat ett par timmar i Mariehamns gästhamn.
 

Boat-trip Brudhäll, Kökar 4

Sista dagen för denna gången på denna ö. Vi haft soligt och fint idag. Jens och Sandra åkte ut till Källskär medan Janne och jag tog en promenad med Ragnar och Bamse. Vi avslutade promenaden med en fika på cafeterian som inte fanns när vi var här senast...
 
Hallonkaka
 
 
På eftermiddagen har jag knypplat lite, sen har vi varit hos Jannes släktingar och fått gädda till middag.
 
 
Nu återstår snart bara sängen!
 
 

RSS 2.0