Dis och dimma

Vaknade utvilad efter 10 sköna timmars sömn! Efter alla sysslor som hör morgonen till gick jag en magiskt vacker morgonpromenad.
 
 
Efter det skurade jag ur badtunnan och fyllde den, bytte sängkläder och pysslade lite inomhus.
 
 
På eftermiddagen dök min barndomsvän upp. Känns fint att få vänta in denna helg med just henne. Hon var min systers bästa kompis och vi fann varandra i sorgen efter syrrans död.
 

Efter eftermiddagspromenaden och när maken kommit hem fixade jag tacos 🌮
 
 
En jättetrevlig eftermiddag med ett kvällsdopp i tunnan. Dimmigt, disigt och spöklikt mysigt liksom det varit hela dagen.
 
Tack för idag 🙏 

Förberedelse 🌮

Stressade på ordentligt i förmiddags, hade massor på att-göra-listan, bland annat en hel del att handla i olika affärer... efter morgonsysslorna och artosskolan pratade jag en stund med en myndighet och skar upp några köttbitar från kylen och la i mindre påsar. Sen var det shopping  som gällde... Hundschampo på Ö&B, fröstänger och en påse mat till Twilight Sparkle på zoo, tacos på Coop, ägg på Linas, vin på bolaget, glasåtervinningen men jag skippade att tanka. Hem och ut med hundarna. Sen gick luften ur, jag var ju liksom klar 🤭 Kom tydligen in i ett sånt där doing-mood som jag håller på att bota mig ifrån.
 
Jag hade ingen aaaning om att hamstrar INTE var vegetarianer...
 
Kokade köttgryta till middag medan jag kom på att maken ju inte skulle komma hem ikväll. Nåväl, en god matlåda är väl aldrig fel... Tittat lite på tv och grejat lite vid datorn.
 
Snart fullmåne och mars lyser med rödaktiga sken 


Nej jag tror att jag går och knyter mig 😴 
 

Grav-rejs 💕

Idag har bästisen och jag haft grav-rejs. Vi hade sen tidigare bestämt lunch och zon, men så kom jag på att jag nog inte kommer upp till kungliga huvudstaden och Skogskyrkogården till Allhelgona, så varför inte kombinera nytta med nöje?

Värmdö kyrka har anor från 1300-talet 
 
Jag plockade upp henne vid 12 och vi började med att åka ut till Värmdö. Efter krans- och ljusinköp fortsatte vi til kyrkan där hon har sina kära. 
 
 
Lunch i Hemmesta, sen fortsatte vi till Skogskyrkogården där hon satte ljus hos en arbetskamrat och jag la kransar och tände 80-timmarsljus på våra familjegravar. Nu bör det lysa fint fram till Allhelgona 🕯💕
 
Syrran, morfar, mormor, morbror och moster 

Farmor och farfar 
 
Vi avslutade med zon och chai hemma hos henne. Det blev en jättefin dag, regnet och blöta hundar till trots.

 
När jag kom hem låg föreningstidningen på köksbordet, den som jag jobbade med förra veckan, ni vet. Den blev så himla bra med så många bidrag och bilder från medlemmarna som berättar om vad de gör och vad knypplar under corona. 

Maken har gjort en storrengöring av duschen så det doftar fräscht i hela huset. Nu har han lagt sig och jag tittar på Åreakuten 🙌

Less stress 😎

När jag igår sydde ihop ihop tisdagen såg jag att den kunde bli lite stressig... men so what? Jag kan ju inte påstå att hela mitt liv i nuläget är särskilt stressigt... men det såg ut här igårkväll;
Ikonmålning kl 9-12
Lunch med kollega kl 12-13.15
Handledning kl 13.15-14.15
Jag hade hört av mig till ikonmålarläraren och visste att jag fick komma samt handledaren om vi kunde ändra tiden till 13.30-14.30, men det gick inte. 

Imorse ringde klockan sju 🕖 Jag gick upp och duschade och satte fart... men så bestämde jag mig för att messa ikonmålningen att jag skulle komma till 10 🕙 istället. Tänkte att två timmar målning får räcka så hundarna slipper vara ensamma hur länge som helst. Gick strax ett svar att: oops, tiden är ändrad och vi börjar kl 10 denna termin. Så kom nästa sms från handledaren: kontakten efter dig har återbudat, du kan ringa 13.30... eller 14.30 om det passar bättre.
 
När jag åkte imorse såg dagen ut så här:
Ikonmålning kl 10-12
Lunch med kollega kl 12-13.15
Handledning kl 13.30-14.30
= ingen stress 😎 Normalt får hundarna komma ut med 4-timmars intervaller, men idag blev det lite längre och det hör sannerligen till undantagen.
 
Att träffa ikonmålarna igen var helhärligt. Jag kände mig saknad och bekräftad vilket var en behaglig ego-boost. Fick hjälp att komma igång igen av Lis Engblom med Sankt Göran och "verktyg" för att fortsätta hemma. Om 1,5 vecka har Huddinge en ikonvälsignelsegudstjänst och då vill jag ha med mig St Göran, även om han inte är helt klar, samt de andra ikonerna jag målat.
 
 
Träffade flera arbetskamrater och oj vad jag saknar mycket i Huddinge. Det känns skönt att sakna! Eftersom även ikonmålarkursen var corona-anpassad betydde det att vi inte sällskapade på dass kring handfatet när vi skulle göra ren våra målargrejer så blev jag några minuter sen till lunchen, så jag tog bilen ner till Klockargården, en väg jag annars tänkt promenera. God lunch på indiska och härligt bubbel med finaste kollegan 💕
 
Tikka butter masala och vitlöks-naan 😋
 
Jag hann nästan ända fram till E4 innan det var dags att ringa handledaren och samtalet idag kändes positivt och jättebra. Ska få ha kvar samtalen fram till årsskiftet = 2 till. Vi avslutade lagom till jag kom hem och då tog vovvarna och jag en dryg timmes promenad i skogen.
 
 
Resten av eftermiddagen gick åt till nån halvtimme i telefon, stillsamt filosoferande över "ett gott liv" à la Erik Blennberger (salig i åminnelse). Han var en av mina lärare på Sköndal (socionom, diakon och magister) samt examinator på min magister-uppsats.... för vad är ett "gott liv"? Pengar? Hälsa? Att vara nöjd?
 
Lagade middag till maken kom hem, i övrigt en lugn kväll vid Tvn vilken jag fö lyckats somna vid. Bra! Kanske ett tecken på återgång till en bättre dygnsrytm? 

Häxan i mig 😇

Jag blev lite förvånad när jag hörde mig själv prata imorse... Jag mötte en granne som var ute och gick med två hästar. Som jag brukar tog jag upp ena hunden i famnen och klev åt sidan och pratade lugnande med dem. Om båda är på marken blir det ett jäkla liv eftersom de sporrar varandra att bråka, och jag vill att de vänjer sig vid hästar. Men hursomhelst så stannar hästarna upp och börjar nappa åt sig av hassel- och hallonblad längs vägen, varpå grannen försöker få dem att gå vidare. "Jamen, hallonblad är bra för hormonerna" hojtar jag glatt. Nja, hormoner blev kanske lite fel i hastigheten men de facto innehåller de oxytocin och hallonbladste rekommenderas inför förlossning, så nog handlar det om hormoner alltid, men ja ni fattar... Vissa av mina nyvunna växt-kunskaper sitter tydligen...
 
Pratade lite med William på Messenger imorse 🥰

Sen kan man väl under denna vecka fundera lite extra på det där med häxor i stort, jag menar att munkar och nunnor hade en stor kunskap om läkeväxter, men Gustav Vasa gjorde ju slut på klosterväsendet i Sverige på 1500-talet. Att man sen brände läkekunniga män och kvinnor på bål under 1600-talet och kallade dem trollkarlar och -konor är en senare historia. Vad är det som är så läskigt med naturkunskap?
 
Resten av dagen har gått åt till ett av mina projekt, lite telefon, artros-skola, promenader, planering och att rengöra Twilight Sparkles bur. 

 
Hade middan klar när maken kom hem. Vi följde med grannen till hans svärmors nya lght och grejade lite, sen blev det tv.
 
Igår skulle jag lägga mig efter Top Dog... men då började Wallander! Kom i säng efter ett och låg vaken till halv tre ungefär. Ikväll är det På Gränsen med Jihde... undrar just vad som händer efter det 🙃

😅

 
Vilket härligt litet meddelande som låg på golvet i Ugglebo när jag kikade in där på em. Antar att det kommer från en lyckokaka 🥠 men jag minns inte ens när jag åt en sån senast. Ett litet mysterium att den hamnat där är det oxå... men faktum är att jag redan idag känner mig mer energisk än igår, så jag välkomnar nästa vecka 😃

 
Igår fick jag för mig att jag skulle gå till kyrkan idag. I flera år har tisdagsmässan i Huddinge fått vara min huvudgudstjänst men jag har ju inte varit där på en tisdag sen i februari. Det kändes jätteroligt att klä sig lite fint (dvs riktiga byxor och inga mjukisar) samt sätta lite färg på ögonen. 

 
Vårfruberga-Härads församling har tre kyrkor. Jag har tidigare firat mässa i två men idag hade de högmässa i den jag inte varit i - Fogdö kyrka. Den har anor från 1100-talet och förmodligen var det här cistercienser-nunnorna firade sina gudstjänster innan Vårfruberga kloster stod klart på 1200-talet. Det var en fin corona-anpassad högmässa där vinkalken fick stå kvar på altaret och avståndet hölls på väg fram för att få ta emot brödet.
 
St Martin av Tours
 
När jag kom hem fikade maken och jag, sen gick vi långpromenad tillsammans. Det ska inte bli nåt bra väder i veckan men jag bestämde mig för att duscha hundarna och tvätta deras selar ändå. Nån måtta på skitigheten får det vara... tittade lite på tv, gick igenom lite papper i Ugglebo och lagade middag - korv stroganoff 🥘 Ligger ff i fåtöljen och jäser, det var så himla gott att jag åt för mycket 😋 
 
På kvällens meny, efter Egyptens mumier på National Geographic, står promenad, dusch och Top Dog... det kan räcka.

😰

Tung dag. Grått. Inte haft vare sig lust eller ork till några stordåd. Det är jättenyttigt med såna dagar för det ger perspektiv åt både vardagen och de riktigt bra dagarna.

Twilight Sparkle brukar tigga till sig några av Ragnars solrosfrön på morgnarna. Så sött 🌻
 
Maken var iväg och hjälpte till med en flytt, han kom hem
på em. Jag har sorterat papper typ. Tittat på tv. Pratat lite i telefonen. Artros-skolan förstås!

Jag är söt och jag vet om det 🐶
 
Överraskade maken med stuvade makaroner till middag, vet att han älskar det. Ikväll en timme i badtunnan 💦 

Morgondagen har mycket goda chanser att bli bättre än den här skit-dagen 💩 
 
Over and out 👋

Utåin

Upptäckte redan efter morgonsysslorna att tröjan var utåin, men jag struntade i det. Om jag skulle träffa på någon är det utomhus och då har jag ju jackan på mig. Kändes lagom busigt att gå med tröjan utåin en regnig fredag i oktober 😁 Allt ska ju inte vara perfekt och idag har jag kunna glädjas åt att både smärtan är bättre och magen likaså. Då ska man inte jinxa och vända på en tröja som är utåin ‼️
 
I förrgår googlade jag på "kost att undvika efter galloperation" och hittade en del tips. Efter op sa bara sjukhuset "mild mat" och att jag fick prova mig fram, jag förstår inte riktigt den approachen. Kan man i alla andra sammanhang säga "gå ner i vikt" kan man väl säga "var försiktig med fullkorn"... eller? Googlar man på "mild mat" kommer vit fisk, ris och vitt bröd fram och det pallar man ju inte i evighet... Nu har jag ätit havregrynsgröt med hemmagjord äppelmos varje dag i en veckas tid 😋 i tron att det är bra mat,  men fullkorn (havregryn =100% fullkorn) kan tydligen få magen att vända sig utåin om man inte har en gallblåsa, vilket jag smärtsamt fått erfara 😰 Tack och lov för Google!
 
 

Efter morgonpromenaden planerade jag middan och gjorde en lista över dagens övriga göromål. Log lite vid tanken på att kära mor alltid skrattar åt mig när jag gör en lista för hon tycker att jag och ena syrran är så lika i detta list-skrivande ✍️ För mig fyller appen "anteckningar" en stor funktion sen jag slutade jobbet. På jobbet skrev jag alltid ner veckans "att göra" i almanackan för att ha rå-koll på att allt blev gjort. Så tillfredsställande att bocka av vartefter. I nuläget slarvar jag bort almanackan stup i kvarten för den gapar såååå tom. Mobilen är dock alltid med och när jag bockat av allt på en lista i appen är det bara att radera. Vad som står på min "att göra"-lista för dagen förblir dock i vissa delar hemligt i bloggen, för även om jag älskar detta forum så har jag ett privat liv utanför offentligheten. 
 

De två första punkterna har fått ta mest tid idag. Artos-skolan går fort men jag ser den som superviktig att sköta till punkt och pricka två ggr varje dag.
 
 
Squashplättarna med lök, romröra och citron blev supergoda ... men till min besvikelse fick maken åka akut till jobbet så äppelpajen och päronvinet får vänta till han kommer hem. Imorgon ska han iväg på annat så då tar jag punkt tre som inte blev gjort idag. Nu sitter jag vid Tvn och stickar och zappar 😁

Good boooy 🐶

Bamse började fara runt i sängen före fyra imorse. Han skulle pussas och bli kliad på. Både maken och jag gosade lite med honom, sen hoppade han ner och la sig i puffen i vardagsrummet. När jag klev upp strax efter åtta i morse började han sno runt igen, sprang runt mina fötter, pussade på mina ben och fjantade sig. Tillslut gav han upp och satte sig bakom en fåtölj (= udda beteende) ... DÅ fattade jag. "Vill du gå ut?" frågade jag. Han sprang direkt till dörren 🚪 Duktiga hund ‼️ Dumma matte 🤛 Vi hann bara gå 100 meter så var han klar 💩 Sett i backspegeln borde jag ha fattat redan inatt! Vad jag inte visste då var att maken gått ut med honom vid fem innan han åkte till jobbet. Ingen av hundarna är ok i magen... 🤔
 
 
Resten av dagen har varit trevligare. Kvart över tio ringde fysioterapeuten och vi hade ett bra samtal. Jag satte igång med övningen direkt. Ska få nya varje dag via appen och så ska vi höras om sex veckor.
 
Gick en kort sväng med hundarna och sen satte vi oss i bilen. Glasåtervinningen, hämta paket hos Godisgubben, hämta beställda bildelar på Bilia, tanka och sen vidare för lunch på Gustavsvik i Gnesta med barndomsvännen 💚 Kom dit på slaget 12.30 trots alla ärenden och skitnödiga hundar. Good girrrrl 👧  
 
8 månader sen jag var hos frissan 😱 ... nästan en hel graviditet 🤰 
 
Lasagne och Budapest 😋
 
Så jättegott, som vanligt 💚 Och en jättefin eftermiddag med barndomsvännen som avslutades i hästhagen 🐎 
 
Perlina och Conchita
 
Perlina

Conchita
 
Conchita och hennes föl Divo
 
Ljuvia
 
Tänker på uttrycket att känna sig som en hink med skit.
En hink med skit är småpotatis om man har hästar 🐎💕
 
En stund efter fyra åkte jag och hämtade maken på jobbet. Han tog husbilen imorse för den ska få bo ett tag på hans jobb. Vi stannade till vid sjön Yngern och gick vovvenad.
 
 
Kyl- och frysrens till middag: rynkig paprika med köttfärsfyllning inkluderande utgången grädde och deppig lök 😋 Hopkok på rester är gott 😋
 

En stund vid Tvn får avrunda en perfekt gråmulen torsdag i oktober 👍

En ynnest att få bo på landet 🦌

Vaknade halv åtta i morse och bestämde mig för att inte somna om 🕢 La mig vid midnatt och låg vaken till halv två inatt, så jag har helt vänt på dygnet. Drog upp rullgardinen, bäddade ner mig igen och låg och tittade ut. Då kom rådjuret. Vilken ynnest att få ligga i sängen en grå onsdagsmorgon och titta på rådjur 👀
 

Efter en stund gick jag upp och duschade, kröp ner i sängen igen och gick igenom mailen, mailade ABF om ev. kursstart, bekräftade årsmötesprotokoll och gick igenom respons på utkastet på föreningstidningen. Hade fått en hel radda fina bilder på vackra knyppelpinnar från en kompis oxå.
 
Frukost åt mig och alla djur, promenad och så gjorde jag det där aktivitetstestet inför morgondagens samtal med fysioterapeuten. Dumt att dra på sånt där... trodde det skulle vara flera övningar men det tog inte ens fem minuter, instruktionsfilmen inräknad. 

 
Efter disken la jag sista handen vid föreningstidningen. Tidningen och årsmöteshandlingarna tog resten av dagen, inklusive promenadpaus.  

Fixade kyckling i curry till maken kom hem, efter det plöjde vi tre avsnitt Pitbulls&Parolees medan jag snyggade upp i handarbetskorgen. När maken lagt sig 👉 Åreakuten. Är helt förälskad i serien, i vyerna, i upplägget, i dramat... en bra svensk serie helt enkelt. 

 
Avslutade dygnet med 2 timmar seriemord 👉 Aileen Wuornos, en seriemörderska som tog ihjäl 7 män i Florida i början av 90-talet. Hon var den första kvinnliga seriemördaren, hennes rättegång var den snabbaste och hon är de ende som dittills fått 6 dödsdomar... det ska vara en kvinna till det! Luktar patriarkat lång väg. 
 
Godnatt världen 🌍
 
 

How low can you go?

Har i ett par veckors tid haft Amanda Bergmans låt Falcons i huvudet. Drömmer om den, vaknar med den ringande i öronen --> https://m.youtube.com/watch?v=cq5DKVwwFqY <--den hänger med hela tiden. Jag förstår inte hela innebörden i låten, men vissa verser och melodin sitter fast... 
 
 
Det har varit en bra och rolig vecka, men samtidigt en jobbig vecka med mycket smärta - först ryggen och nu höft och knä. Det går över. Jag är inte rädd för åldrandet, välkomnar snarare de erfarenheter och den livsvisdom man erhåller med åren... men krämporna skulle jag kunna vara utan. Jag upplever mig varken som gammal eller sjuklig, men förstår att jag kan uppfattas så. 


 
Idag har det inte hänt så mycket. Tvättat några maskiner. Avbröt en längre promenad imorse då höften hakade upp sig. Väljer bort smärtstillande från och med nu för det gör så ont ändå så jag kan lika gärna spara levern som får ta hand om all skit som ändå inte hjälper mot smärtan. Imorgon ska jag göra ett rörelsetest och på torsdag ringer en fysioterapeut angående artrosen. Jag ser fram emot att få börja jobba med det. Resten av dagen har ägnats åt föreningstidningen och telefonen. Det har blivit några långa samtal. Mycket energi går åt till faderskapstestet... mitt x har begärt att tingsrätten förklara att han inte är far till våra barn som är över 30 år båda två... men snart är det oxå överstökat. Men det sliter på en kan jag lova! Att han inte ger sig! Vad hittar han på härnäst? Inte så konstigt att man känner sig låg. Det går oxå över. 
 
Klockan är mycket och som vanligt är jag rå-pigg efter kvällspromenaden. Jag skulle kunna somna vid sju om kvällarna men måste ju gå en kiss-sväng med hundarna efter nio, sen är det kört! Vet inte om jag ska lägga sista handen vid tidningen, påbörja årsmöteshandlingarna, titta på tv eller gå och lägga mig 😁
 
 

Super-nöjd

Vilken bra dag det varit! Eft en skön sovmorgon (satt uppe till halv två 🕜) och morgonsysslorna gick jag långpromenad med hundarna i den härliga höstluften...
 
 
Efter fyra telefonsamtal som ringde på varandra, och disken, satte jag mig att jobba med föreningstidningen. Lovade i helgen att göra den då vår tidningsredaktör hade mycket på jobbet... och det har ju inte jag 🙌🙌🙌
 
Sen blev det långpromenad med grannen. Sista km blev jobbig för, precis som i lördags, hakade höger höft upp sig och det gör så j-la ont! Artros alla gånger, men så här ont har jag inte haft förut. Förmodligen kommer det nu eftersom jag haltat en vecka pga ryggen. Har laddat ner en app nu som ska hjälpa mig träna mot artros-värk. Smärta följer ju ofta på smärta, liksom motgång på motgång... men även framgång på framgång 😁 
 
Fixade middag på rester från igår när maken kom hem. Nu har han tagit en vovvenad och ska snart lägga sig. Jag tänkte kolla Jihde när "finding Bigfoot" är slut...sen blir det nog sängen 🛌 

Gör-fint...

Idag har jag haft sällis av svärdottern i Ugglebo. Har fått undan mer än jag trodde ... och visst är det massor kvar ... men jag blev sporrad över att se skillnaden i dagens arbete.
 
Vänster

Vänstervänster
 
Höger. Kartongerna är klara för leverans till Röda Korset och elementet frigjort för jämn värme i hela Ugglebo 🦉 
 
Maken och sonen har jobbat ute. Båtarna är under presenning, gräset klippt och lilla boden städad. Ungdomarna blev kvar till middag och åkte hem när Wille skulle sova. Det blev en hel-helg med mycket hjälp. 

Nu har jag gett upp och tagit smärtstillande. Måste få sova inatt. Ryggen är ok men höger höft och knä värker ihållande. Enerverande!
 
Har inget inbokat i veckan som kommer, men massor att göra 🤗

Gör-roligt...

Idag har vi haft äventyr hela dagen 🤗 Min ryggsmäll satte p för ca ett dygn med fyra av mina barnbarn medan föräldrarna firade bröllopsdag idag, men istället fick jag nöjet att umgås med det yngsta barnbarnet och hans föräldrar. De kom hit igår för att hjälpa maken med att få upp båten eftersom jag skulle vara borta, men nu kunde hängde jag på. Alltså, maken fixar det där alldeles utmärkt själv med hjälp av grannen och hans traktor, men det är ju ändå lättare när nån hoppar i land och håller i tampar mm.

 
Hursomhelst så vaknade maken och jag upp i husbilen vid sju-snåret. Han gick ut med hundarna och jag upp till huset där sonens familj redan var klara. Strax före nio hade sonen och jag lämpat make, flickvän och lill-pojk vid båtklubben och anlänt båtrampen i Löt för att parkera. Grannen var redan där med traktor och släp så han fick följa med tillbaka till båtklubben och åka båt med oss till upptagningsrampen. 

På sjön

Klart Wille skulle testa traktorn
 
Jag fick åka traktorn hem 🚜 😃
 
Nu kommer hon hem till G'sons residens & maskinpark 😉
 
På plats för vinterförvaring 
 
Det blev en promenad i skogen. Vi hoppades på kantareller, men inte ett spår av läckerheterna!
 
Paus
 

När vi kom hem gjorde jag klar smulpajen med äpplen som jag förberedde igår 🍎🍏 och så förberedde jag middag före en stunds vila och sen fika 🥧 ☕️ 
 
Smulpaj med äpplen och kanel 😋
 
 
Har ont både här och där, men diskat blev det och middag blev det. Grillspett med fläskfilé/chorizo och champinjoner/paprika/zucchini, potatisklyftor i ugn och kantarellsås. 

Nu ska det bli himla skönt att krypa ner i badtunnan en stund och sen göra kväller i husbilen 🤗

Gör-skoj...

Idag har jag testat gränser. Ryggsmärtan håller på att ge sig och det bästa man kan göra är att hålla igång, men hålla igång på rätt sätt. Började med att koka äppelmos på äpplen jag fick av grannen igår 🍎 Stå still går inte bra så det blev skala-tärna-vanka, skala-tärna-vanka 🍏 Sen koka, sockra och mixa 🍎 Gott mos utan konstgjorda konserveringsmedel 🍏 Klart värt besväret.
 
 
Medan moset kokade hann jag både med disken och att torka ur ugnen där gårdagens äppepaj flödade över. Den smeten kommer jag inte göra fler gånger, tycker smulpajen jag gjort sen mellanstadiets hemkunskapslektioner klår det mesta. Förberedde en smulpaj samt fröknäcke. En tvätt sängkläder åkte i maskinen, sen var det hög tid för horisontalläge och stretching.

Salvia, rosmarin och oregano
 
Skördade de sista kryddorna och lade/hängde på tork, började plocka i ytterkläder-garderoben eftersom jag fått in andra kläder från Ugglebo-rensningen i förrgår ... men kände att nu blir det för mycket. Valde att knö in grejerna igen för att ta itu med garderoberna vid ett senare tillfälle.
 
Grannen och jag gick ut en fin hösteftermiddagspromenad. Vi såg flera spännande djur längs vägen 🐑 🐴 🦌 🐈 
 
Släpp mig mamma, middan är ju serverad 🐴
 
Ikväll gjorde maken maten. Sonen med familj har kommit ner och ska hjälpa till att få upp båten imorgonbitti. Wille var trött och somnade med sin mamma efter maten medan sonen, maken och jag har diskuterat bilar, däck och stjärnor i badtunnan. Nu får sonen med familj sova i vår säng medan maken och jag campar i husbilen på tomten inatt. Livet är gott 💕


Dö-tid...

Har inte ägnat mig åt några av mina projekt idag. Sov länge och satt sen i telefon flera timmar innan jag gick ut med grannen. Köpte honung i en sån där liten "holk" längs vägen.
 
 
Medan jag lagade middag kokade jag päronmos på resten av päronen jag fick av kompisen som var här en stund i måndags. Jäsingen vad gott det blev! 😃

Tärnade päron, vatten och en kanelstång fick koka en stund. En knapp dl socker innan stavmixern fick jobba.
 
Trött och frusen ikväll...

Dö-städa...

... behöver man göra ibland. Ryggen är bättre och jag klarade mig utan smärtlindring igår. Den känns, men är hanterbar. Ett bland många projekt jag behöver ta itu med är Ugglebo. Min frizon. Här huserar jag med all min kreativitet. Njuter. Skapar. Lever upp.
 
 
NOT! 😱
 
 Vänster
 
 Vänstervänster
 
Höger

Ja, det är en mardröm på ett sätt... men en dröm to
be ur ett annat perspektiv. Mitt mål igår var att packa en kartong att skänka till Röda Korset i Strängnäs. Det målet fylldes med lakan, böcker, ljusstakar och böcker.
 
Nu är det bara resten kvar 😃

Höstpromenad

En härlig höstdag med en av döttrarna som kom hit ett par timmar. Vi började med långpromenad med en krycka och fyra hundar.
 
Juni, Chip, Rambo och Bamse

 
Jag fixade nässelsoppa till lunch och så småningom tog vi en promenad till innan hon åkte.

 
Eftermiddagen tillbringade jag med LaCamilla och kvällen med stickorna.
 
 
Godnatt världen 🌍

Stilla oktober-dagar

Här i stugan görs inte mycket... inte av mig iallafall. Sitter mest i fåtöljen insvept i filtar och stickar. Igår följde jag med maken på hundpromenad och idag kom en kompis över med en lånad bur och gjorde mig sällskap på andranaden. Ryggen läker bra så även om jag ff har ont klarar jag mig själv så länge maken böjer på ryggen och ger hundarna nytt vatten... och sängen får vara obäddad, men vad gör det 😃
 
Inatt satt jag uppe til 02.00 och tittade på tv. Hämtade kudde och täcke och sov i fåtöljen för det är lättare att ta sig ur den än ur sängen med ryggsmärta. Smärtlindringen gör konstiga saker i kroppen med ömsom trötthet och ömsom rastlöshet, ibland fryser jag och ibland svettas jag, men jag har trappat ner till hälften nu så snart är det oxå bra igen

Det blev en del färdigt inatt. Lämnar ofta hälften av mönstrandet och fästandet av trådar till "senare" 😝
 
Endast 3 grader på sistanaden! Hösten är här 🍁 

I Ros🌹lagen

För nån vecka sen spåddes skitväder i slutet av denna vecka och helgen. Trist tyckte vi för vi hade lovat att åka upp till mor och far för att hjälpa dem få bort resten av träden vi fällde för ett år sen. Men så i onsdags svängde prognosen och det skulle vara uppehåll dagtid sas det. 

Är inte frukosten klar snart?
 
Torsdagförmiddag packade vi husbilen och gjorde klart, vi kom fram till Roslagen på eftermiddagen. Vi fikade och sen hjälpte jag till att städa kylskåpet och gnugga badrumskakelfogar, sånt där som börjar bli lite för högt upp och lite långt ner för föräldrarna. Och tur var väl det för på fredagförmiddagen small ryggen. Inte så illa att jag behövde åka in akut, men tillräckligt för att hålla mig i stillhet resten av dagen. Lånade mammas kryckor och lite av hennes smärtlindring (av samma märke jag fått på sjukhus tidigare) så jag kunde följa med maken på kvällspromenaden med mammas gåbord.
 
 
 
Idag har jag fortsatt med regelbunden smärtlindring och varit ute och gått i princip hela dagen med mammas gåbord. Stå och sitta är för smärtsamt så det är gå eller ligga som gäller. Har hållt maken sällskap medan han har dragit ris och kört bort ris och stockar, promenerat runt tomterna med hundarna som är underbart lydiga när jag har ont.
 
Det är lite sött när de tigger av varandra, tycker jag 🥰 Här är det Minou som suktar efter Rambos tuggben 🍖 

Klart man ska sitta och titta på TV med pappa
 
Framåt kvällen åkte vi hem i ösregn, jag preppad med smärtlindring. Det gick rätt bra ända tills maken fick väja för ett stort vildsvin som stod mitt i vägen vilket fick det att hugga till i ryggen förstås. Men nu är vi hemma och inne. Regnet vräker ner vilket får mig att hoppas på svamp nästa vecka i våra torra marker 🍄 
 
Godnatt världen 🌍

Helt ok-onsdag

Idag har solen skinit på oss i den här delen av Mälardalen. Tog sovmorgon eftersom jag satt uppe för länge igår igen...  Efter morgonsysslorna gjorde jag ett ärende i stan och satte mig sen med styrelsemöte. Fantastiskt att kunna sitta ute i oktober och jobba med det 💕
 
 
Sprang ut med hundarna när jag såg att regnet var på g med stora mörka moln. 

Gjorde rent hos Twilight Sparkle med två nyfikna hundar som åskådare.
 

Stickat lite och mönstrat två disktrasor vid Tvn. Idén tycker jag var kul men resultatet motsvarar inte min förväntan... jag blir inte nöjd och det är bara så ibland...
 
 
Nu kommer maken vara ledig i fyra dagar! Vädret är helt avgörande för hur vi kommer att utveckla våra planer...

Grådaskiga tisdag

Sov länge, inga längre promenader... suttit vid Tvn och knypplat i kasettband. Det har varit kul 😃
 
Nålbotten och spindlar 🕷 
 
Lagade ugnslax med citronpeppar, potatismos och snabbt stekt spenat med pinjenötter, blev faktiskt jättegott 😋
 
Har återgått till mina disktrasor igen ikväll. Oxå kul 😃
 
 
 Godnatt världen 🌍
 
Twilight Sparkle, nattugglan

3i1-måndag

Idag har jag varit borta typ hela dagen. Efter morgonsysslorna och promenad åkte jag till makens jobb för en lunchdate. Han har pratat så gott om Thai-en i Järna så jag ville åka dit. Supergod buffé.
 

Maken åkte tillbaka till jobbet och jag tog ut hundarna på promenad eftersom Rambo verkade orolig. Upptäckte att jag gick längs ett gammalt gravfält och möjligheten att gå över stängslet fanns. Klart vi gjorde det 😃
 
 
En del av fornlämningarna tros vara från järnåldern.
 
 
Jag gav mig inte tid att leta efter skålgroparna som skulle finnas på hällarna för när jag befann mig mitt i hagen blev jag osäker på om det fanns kor där. Blajorna var många och olika färska, så när jag tyckte mig höra ljud började jag se mig om efter närmsta utgång. Vill under inga omständigheter stöta på en flock kor med mina galna småjyckar, men jag hann läsa nåt spännande på en infotavla om skålgropar. Att de kallas för älvkvarnar visste jag. Olika teorier finns om de användes som offerskålar eller om man trodde att älvorna malde sin säd där har jag hört... men teorin om att man malt de dödas ben i dem och spritt över åkrarna för god skörd var nytt för mig. Det kan ju ha varit speciellt för att det var en gravplats förstås, men hur mycket vet man egentligen och hur mycket är olika kvalitativa gissningar?
 
Efter det lilla äventyret åkte jag hem till väninnan en stund. Vi satt ute över en kopp kaffe ☕️ pratade och gosade med våra hundar.
 
Majsan tog snabbt plats hos mig, vilket Rambo var måttligt förtjust i 😂💕
 
Efter ett par timmar åkte jag upp till bästisen, fick zonterapi och sushi 🍣  Jag följde henne till t-banan fär hos skulle en sväng in till söder, men när vi skilts hörde jag en bekant röst: -"men vad gör NI här?" Det var hunddagis-föreståndaren vi känt i 9 år. Att hon är ute och går med sin hund där är inte konstigt för hon bor där, men vi bor ju i Strängnäs typ 10 mil bort. Vi fick en liten pratstund innan den drygt timslånga resan hem igen.
 
Har tittat på andra halvan av Jihdes "På gränsen" om dödsstraff i USA, nyheterna och gått sista svängen...
 
Tack för idag 🙏  

Kalas-helg 🎂

Gårdagen tillbringade jag mest med att knyppla. Maken rullade stock uppifrån berget där han högg ner den lutande tallen i våras, och högg ved så vi kunde bada tunna på kvällen. Supermysigt som vanligt 🧼 
  
Idag har jag och dogsen varit på kalas. Äldsta barnbarnet Ängla fyllde 13 år i fredags. Kommer fortfarande ihåg den dag hon föddes. Jag hade väntat på "samtalet" hela natten, satt och kollade telefonen under morgonbönen på jobbet och strax efter kom det, "samtalet", och jag grät floder. En arbetskamrat stängde till kontorsdörren i tron att nåt illa hade hänt. I själva verket ville jag gråta mina glädjetårar så hela världen såg det. Vi fick dock inte komma och hälsa på förrän två dagar senare, som idag alltså, för hon hade nåt fel på en lunga som de ville se läktes ihop som det skulle. Det gjorde det. Och nu dansar hon på en musikvideo av Max Martin för att informera folk i Ghana om hur man minskar smittspridningen av corona. https://8sidor.se/kultur/2020/10/en-dans-mot-viruset-corona/ Otroligt liv man lever egentligen 💃
 
Hon har blivit så stor 😭
 
Kanelbullens dag idag
 
Mötte upp maken hos sonen och svärdottern, åt pizza, hämtade upp fotoalbum efter min morbror som jag inte velat kasta. De ska hem till min mamma nästa helg... och inte minst fått goa kramar av Wille. 
 
Pä vägen hem hämtade jag upp Novas hamster som jag ska passa några dagar. 

Hon har det självklara namnet "Twilight Sparkle". När mina barn var små hade vi en eldbuks-salamander som hette "Lady Lovelylocks", what else liksom?
 
Nu har vovvarna fått en sen middag och en blöt kvällspromenad, Twilight Sparkle är installerad på Ragnars bur och jag funderar på sängen... ska bara förfärdiga en idé inkluderande knyppling och kassettband 
 

Godnatt världen 🌍 

Tänkta tankar 💭

Igår, eller snarare inatt, gick det inte att ladda upp nån blogg. Det händer ibland och jag tror att det beror på uppdateringar i servern. Men men, det finns inte så mycket att berätta om gårdagen mer än att jag gjorde ett storkok kållåda och tittade på en serie på svtplay --> https://www.svtplay.se/video/28363037/en-valdsam-karlek/en-valdsam-karlek-foralskelsen?info=visa&start=auto <-- Sista avsnittet såg jag imorse innan jag gick upp. Det känns som detta är något som borde tillhöra allmänbildningen. Jag vet av egen erfarenhet hur lätt det är att sugas med i att "han som är så trevlig" inte slår, eller att man "förstår" och accepterar avvikande beteende tills det är på gränsen till försent. "Varför går hon inte?" Se filmen så kommer du förstå mer om den nedbrytande normaliseringsprocessen.
 
Jag avslutade kvällen med att för andra gången se Peter Jihdes "På gränsen" om porr. Det finns massor att säga om porrindustrin men både vad gäller mäns våld mot kvinnor och porrindustri så är det ju bara att konstatera kvinnan som objekt, egendom och handelsvara. Och ja, ja, ja, det finns bra män och de är i majoritet tack och lov... och ja, ja, ja det finns kvinnor som helt frivilligt säljer sig men de är i minoritet... och det skäl nog att ignorera problemet? 
 
I båda fallen görs en hel del och det ska vi vara glada för, men jag tror att vi skulle behöva gå mer på djupet i synsätt och samhällsstruktur för att inte hamna i objektifiering av tex kvinnor. Jag går så långt som att fundera över vad reklam för rakhyvlar och hudvård som tar bort rynkor gör med oss. Kvinnor ska göra sig vackra medan män skaffar sig en image.
 
Idag har jag ägnat mig åt annat. Var in en sväng till Lill-stan och hämtade ett paket. Fick lust att åka lite till så efter lunch packade jag in hundarna i bilen och körde ut till Kungsberg och Vårfruberga kloster. Ett tre-i-ett-ställe, en kungaborg från 1100-talets början som togs ur bruk när klostret blev klart i slutet av 1100-talet. Bakom klosterruinerna finns kungsgården med anor från 1700-talet.
 
Fornborgen närmast, klosterruinen och längst bort den röda kungsgården 
 
Det finns inte jättemycket kvar av den 900 år gamla kungaborgen. Mycket av stenarna har återanvänts i klostret m fl byggnader 
 
För att komma bort till bortre delen av klostret fick vi krypa igenom en taggsnår

I klosterområdet hittade jag en dörr, och den var öppen så vi klev in i kolmörkret
 
Mobilens ficklampa var värdelös i det kompakta mörkret, men blixten visade ett andaktsrum
 
Vårfruberga kloster beboddes av cistercienser-nunnor och var ett av Sveriges rikaste. Det var i bruk under 250 år, tills Gustav Vasa införde protestantismen och på det sättet kunder tillägna sig kyrkans rikedomar.
 
Folket hade en egen ingång till kyrkan, de fick inte komma in på nunnornas klosterområde. Utanför klostret fanns en sjukstuga för folket. Nunnorna odlade läkeväxter och var läkekunniga.
 
 
När jag fått mitt lystmäte av området gick jag en mer rask promenad så hundarna fick sträcka ordentligt på benen.
 

På vägen tillbaka stannade jag till vid Fogdö kyrka och gick ett varv runt den.
 
Till Fogdö kyrka, som byggdes på 1100-talet, kom nunnorna fram till klostret var färdigbyggt.
 
Efter middagen gick vi över till grannarna en stund. När vi kom hem igen lurade jag med maken till båtklubben för att se fullmånen. Hemma hos oss var träden för höga. Oändligt vackert 🌕
 
 
Vi passade på att titta till båten oxå. Snart ska hon få komma upp och vintervila bakom bodarna. 

 
Ett par timmar vid Tvn och nu går vi in i helgen 💚

RSS 2.0