Dagar passerar och veckor går...

Det är en underbar tid vi är i just nu. Varma dagar växlar mot svala kvällar.... och ibland tvärtom. Fågelkvittret är emellan varven öronbedövande och jag tycker jag gör nya årstidsfynd varje dag. Jag har i flera dagar jagat en vit/orange fjäril med mobilkameran, och som jag förstått är aurorafjärilen, men inte lyckats. Fjärilsvärlden har för min del utökats något otroligt sen jag fick syn på de små fjärilarna, såna som grönsnabbvingen, blåvingarna och dessa nu senast de små fina aurorafjärilarna.
 
                                     
                                                  Aurorafjäril
 
Blåvinge på minipenséer                                      Grönsnabbvinge på lingonris
 
Janne har börjat jobba med groparna i vår trädgård. Bonden grävde fem hål åt oss för några veckor sen och nu har Janne börja fixa till det. Fyra är till för plintar till en förlängning av boden och ett är för flaggstång. I lördags hämtade han tunnan som blir gjutform för flaggstångsfoten och i måndags hämtade vi flaggstången som vi fått av en arbetskamrat till honom.
 
 
Själv har jag planterat lite, två Klematis och en Buddleja (fjärilsbuske) samt pluggat inför nästa lektionsomgång i Oslo. Sjukgymnast och läkarbesök har jag hunnit med också samt ornitologkursen.
 
 
Utöver det har Bamse och jag hittat Stenmurkla och ikväll har vi stått och tittat på två fjolårs-älgkalvar i 20 minuter. De var inte rädda alls (tyvärr), men jag hoppas de lär sig sky människan före älgjakten! Och som grädden på moset kom kärrhöken och seglade över oss...
 

Idag är det Valborg men jag ska inte fira. Ska värma på lite fryst gräddpytt och sitta vid TVn en stund tror jag. Jag har hjälpt grannen med datorn (hon hade fått rådet att lämna in den men jag tryckte bara på automatisk reparation...?) och sen ville hon ta ut Bamse en sväng och kom då tillbaka med murklan!!! Så nu får jag väl ta och förvälla den då! Återstår att se om vi törs äta den!
 
                                                    
 
Trevlig Valborg alla! Och var rädd om igelkottarna!
 
 

Lördagsmys

Vi sov längre än vi tänkt imorse men varför klaga över det? Efter frukost och lite småfix gick vi över till bonden som hade en tunna åt oss, en tunna som vi ska gjuta flaggstångsfot i... eller ja, Janne ska väl gjuta, jag är mest duktig på att titta på. Vi blev kvar en stund. Jag fascineras över hur lik Bamse är båda sina föräldrar. Han har pappas huvud och mammas färger, han är reslig som pappa men kroppsform och päls är en blandning.
 

Tyvärr är inte Bamse nån särskilt social typ, han tog på sig uppgiften att passa på mig så det var knappt att jag kunde hälsa på hans mamma, pappa och "morbror" - taxen Bertil som är 16 år gammal.
 

Eftermiddagen har jag tillbringat i en solstol pluggandes kritisk reflexion på norska. Har blivit ganska rödbränd. Bamse och Ragnar har varit ute hela dagen och Esmeralda ett par timmar. Hon har fått knata fritt över hela gräsmattan. Janne har fixat med flaggstångsfoten och massa annat.
 
 
Vädret har varit otroligt och vi har t.o.m ätit middag ute idag. Klockan är snart halv åtta och först nu tänker jag ta på mig tröja och långtights igen. Hoppas det fortsätter!    ....  vädret alltså!
 
 
                               
 
 

Och så gick fredagen

Ikväll har jag lite huvudvärk. Det är mycket sol och mycket pollen just nu och då kan det bli så. Dagen har varit underbar. Började med en långprommis ner till Oxtorp medan gubben åkte till sopstationen, sen gick jag ut på gärdet för att kolla om det kommit några salamandrar... och det hade det! Tre stycken såg jag, trots att det låg is över delar av diket. Två stora salamandrar - hanar i lekdräkt och så en liten. Grannen har varit hos oss och fikat och sen gick hon och jag ut på gärdet igen för att se om fler salamandrar dykt upp när solen började värma, men då såg jag bara en liten. Nu blir det nog täta besök ditut.
 

Dessutom, på vägen till diket så kom Sorgmanteln flygande igen på samma ställe som förra gången. Den är otroligt vacker!
 

Eftermiddagen har egentligen bara gått. Janne har åkt för att jobba kväll och jag har pluggat lite kritisk reflexion på norska och pratat i telefon med en kompis som pluggar i Italien.
 
Hoppas tabletten verkar snart, jag tror jag ska lägga mig vid TV:n. Snart ska jag ta ut Bamse och göra tidig kväll, tror jag...

Summering av en torsdag

Jag ska nog försöka gå upp lite tidigare på morgnarna framöver. Nu har jag ju ingen anledning att titta på TV på nätterna och denna dag har varit fantastisk! Först frukost-timmen med alla fåglar och sen långpromenaden med Bamse. Klockan var ju bara lite över 10.00 när jag kom hem igen och vad gör man då? Jag vet vad jag gjorde! Jag gjorde jag en räkmacka och knypplade sen klart "Modedockan" som blivit liggande efter ryggskottet innan jag gick ut med Bamse igen.
 
 
Samma dag jag skulle på anställningsintervju och jag stressat sprang ut med Bamse i skogen så landade en Sorgmantel vid mina fötter. Det var en väldigt speciell upplevelse. Det är en mycket vacker fjäril som hör till praktfjärils-släktet och som jag aldrig sett irl... den flaxade upp precis invid mitt öra och jag hörde vingslagen tydligt. Sen kom den tillbaka och då hade den med sig en till. Upplevelsen lugnade min nervositet och jag åkte till intervjun med ett nytt lugn. Efter det har jag gått och tittat efter Sorgmantlarna, men de har inte visat sig igen...
 
 
... men när jag skulle gå ut med Bamse igen satte sig en Piplärka i eken.... En, för mig, helt ny fågel, men jag tror att det är den som sitter högst uppe i en björk längs promenadvägen varje dag och sjunger. Kanske har den fått nys om allt godis vi bjuder på här på tomten?
 
                                    
 
... och när vi kom hem från promenaden hörde jag Hackspetten i en björk, men såg den inte så jag går närmre och ser bara stjärtfjädrarna på den. Jag var inte tillräckligt snabb med kameran så den hann flyga iväg, men den hade hackat upp ett stort hål i björken. På fågelkursen har jag fått veta hur värdefulla dessa hackspetthål är för småfåglar, och pga skogsavverkningen så uppmanas folk att sätta upp holkar. Men jag blev helt överväldigad över hålet så nu har jag sagt till bonden att vara rädd om trädet.
 
 
Det händer nåt nytt varje dag och det är fantastiskt!
 
Mindre fantastiskt är att jag plockat tre stora fästingar på Bamse, detta trots fästingmedlet. En gick jag upp och tog inatt, för när han hoppade upp i sängen och jag låg och klappade på honom så kände jag en jättefästing under ögat. På morgonen hittade jag en till i hans "armhåla" och sen en till på läppen. Ikväll blir det dusch och ordentlig genomgång!
 
Men för att återgå till trevligheterna så kan jag berätta att Gullvivan blommar och Liljekonvaljen snart slår ut sina första klockor.
 
 
Eftermiddagen har jag tillbringat ute i solen. Det är kallt i luften men när solen legat på hela dagen går det att sitta ute och sola fejset. Det har jag gjort samtidigt som jag läst om kritisk reflexion på norska, pratat med grannen och spolat på grön metall-tråd till nästa spets - "Vågkrus".
 
 
Janne kom hem med en Buddleja som jag bett honom köpa, fjärilsbuske kallas de också för. Jag ser fram emot juni när den börjar blomma för den ska vara en riktig fjärilsmagnet. Rester till middag, disken är fixad och nu ska jag bada och ansa fästing-doggyn!
 
Njut av kvällen!

Långprommis

Mer än en gång har jag sagt att jag inte i förväg ska skriva ut vad jag ska göra, för då har det en benägenhet att det inte blir nåt av det. När jag la mig på golvet för att göra rygg-jympan så kom givetvis Bamse som ett skott. Mamma ska inte ligga på golvet, då är det nåt konstigt! Så han slickade mig i ansiktet, klättrade på min mage, jagade mina händer och höll på, så det blev en rejäl bus-stund istället. Det mådde nog lilla ryggen bra av också!
 

Sen var Bamse så uppe i varv så efter att ha gett alla andra djuren frukost så gick vi på långprommis. Tänkte först (där har vi det igen) bara gå en kort sväng och ta en längre sen, men idag var Lilleman pigg. När värmen kommer på våren brukar han inte orka/vilja gå så långt, men när vi idag gav oss av före halv nio visade tempen bara på +3 grader. Han knatade på en sån ivrig energi så vi gick ner till badet och rundade halva Sanda. Det var toppenskönt! Solen började värma och ändå var det friskt i luften. Räven dök upp några meter framför oss och det var synd att jag inte hade mobilkameran uppe. Skäggdoppingen dök invid vassen. Vi kom hem igen vid 10-tiden. Den senaste tiden har jag gått ur sängen vid den tiden så idag känns det som jag fått en hel dag tillgodo.
 
 
Jag såg badstället med den gula sanden med nya ögon för enligt den lilla boken jag läst om Tosterön så är det utifrån detta fenomen som Sanda fått sitt namn. Sanda skapades i inlandsisens kant och man ser tydliga tecken på rullstensås lite här och där i området, men sanden i Sanda skapades mellan vinter och sommar på istiden, då maldes berget ner till grus och sand. Jag ska nog läsa om den delen av boken innan jag lämnar tillbaka den, så all den där spännande informationen fastnar bättre.
 
Nu tror jag att jag ska koka mig ett ägg och göra räkmacka till lunch (... så får vi se om det blir nåt av det då). Sen blir det kanske knyppling eller plugg... men mer sol lär det bli!
 
                                          

I arla morgonstund...

 
 
Har varit vaken sen före fem. Då gick Janne upp för att åka till jobbet. Idag var det tji omöjligt att somna om. Strax efter klockan sex gick jag upp. Bamse och Ragnar sover än och kommer göra det ett par timmar till. Akvariet och Esmeraldas terrarium kommer inte tändas än på ett tag. Jag har tittat på sädesärlorna, hackspetten och talgoxarna som äter ur våra fågelmatare och pickar på marken. Blåmesen verkar morgontrött idag... men de häckar i våra holkar i eken! Och nyss sprang två fina röda rävar förbi i full fart utanför köksfönstret. Undrar om det var lek eller om något skrämt dem. Vad jag hört är att en hona har ungar någonstans, men det finns ju flera rävar än så. Uppskattningsvis nånstans mellan 5-10  i området ... Men det är mäktigt att morna till sig med en sån utsikt utanför köksfönstret!
 
 
Påsken har förlupit. Jesus är uppstånden och Han kommer att vandra på jorden i 40 dagar innan han går hem till Fadern. Jag har följt miniserien "The Bible" på TV1 under påsken. Vanligtvis brukar jag gå i så många gudstjänster jag kan under påsken för att följa med i förloppet - från det Jesus rider in i Jerusalem och till uppståndelsen. Men i år blev det intet. Yngsta dottern var här och jag har ännu inget direkt förhållande till församlingarna häromkring. Jag har varit i Domkyrkan några gånger men det är väldigt stort. Det kommer hundratals människor varje gång, det är en jättestor och jättegammal kyrka med anor. Jag älskar den. Men jag har inte gjort mig hemmastadd ännu.
 
 
Funderar på att åka ut till någon av Stallarholmens gudstjänster men det har inte blivit av än. Jag går och skruttar i Guds egen skapelse istället. Vi bodde nära ett fantastiskt skogsområde i Ormkärr också, en sån där skog där fallna träd får ligga och där kärret lever, om än en tynande tillvaro, men här bor vi än mer Mitt I Naturen liksom.
 
Ett tag gränsade livet till att bli långtråkigt. Jag älskar skogen och djuren, naturen och tystnaden... men det är gott att upptäcka att jag också är en social varelse. Ibland i stan kände jag att jag fick nog av människor, i synnerhet efter en hektiskt arbetsdag, men nu kan jag t.o.m prata länge i telefonen utan att få panik. Jag har ju en annan tid nu och Strängnäs-människan är inte alls stressad så som Stockholms-människan. Varuplockarna på Coop och Willys hälsar när man botaniserar bland hyllorna och folk som rör sig inne i centrum liksom springer inte, de hälsar på varandra och småpratar utan att det rycker i dem.
 
Jag har varit på anställningsintervju och det börjar bli dags att ta ett ordentligt tag om studielitteraturen. En ny Oslo-resa väntar snart och därefter två tentor. Det börjar bli varmt och det är snart dags att vingklippa Ragnar. Sen stundar sommaren och knyppelkurserna i Vadstena... Mycket spännande att se fram emot. Men nu är kaffet urdrucket, mackan uppäten och jag ska släppa scenerierna utanför köksfönstret, göra lite rygg-jympa och sätta mig och knyppla till Bamse vaknar. Knypplingen har jag inte vågat mig på sen rygg-smällen, men nu ska jag nog våga sitta en stund igen....
 
.... ska bara titta lite till på koltrasten och rödhaken som mumsar på korvbrödet jag la ut igår...
 
           
 

Påsk a la Guggelutt

Det var några dagar sen sist och det beror på livet. I onsdags var jag uppe i Storstan igen för själavård, zonterapi och middag med bästisen.
 
I torsdags hämtade jag Bekki vid tågstationen i Strängnäs. Janne fyllde år och hon ville överraska, vi köpte en tårta på vägen hem. Det fanns i princip bara påsk-tårtor, det var ju skärtorsdagen, så det blev en sån - prinsesstårte-stuk med hallon i fyllningen. Vädret var underbart och vi satt i glaspaviljongen och fikade.
 

Bekki behövde åka hem på påskaftonen så vi styrde om vårt påskfirande lite. Grannen skulle komma in och fira med oss på påskafton men hon kunde komma in på långfredagen så vi firade då istället. Bekki och jag målade ägg och fixade, Janne gjorde iordning oxfilé till grillen.
 
 
Det blev en jättemysig kväll i glaspaviljongen. Bamse fick också oxfilé och grannen hade med sig ett grisöra i en Bamse-tablett-ask så han var lycklig som få.
 
 
Det har varit jättemysigt att rå om Bekki i två hela dagar så datorn har varit lågprioriterad. Vi har gått promenader, fikat ute och pratat massor. Under vanliga omständigheter brukar jag tycka om att gå i påskens olika gudstjänster och leva med i påsk-undret, men i år har jag faktiskt inte satt min fot i kyrkan. Denna påsk blev familjens påsk och det har varit underbart det också.
 
På lördagen fikade vi ute på vår spirande gräsmatta innan Janne körde Bekki till tåget. Till min förvåning höll jag på att trampa på en groda! Jag har varken sett grodor eller ödlor i år, så plötsligt skuttar en liten groda i vår gräsmatta!
 
 
Jag lyckades få en bra bild på Nässelfjärilen också när den sög nektar ur pärlhyacinten i krukan (synd på skuggan bara), samt Citronfjärilen där den hittat en blomma i gräset.
 
 
På kvällen var det dags för nästa överraskning, Bella och Jens kom oanmälda på fika. De stannade på mat och det blev ännu en härlig kväll, dels på bergsknallen bakom vårt hus där vi njöt i solen, dels i glaspaviljongen när det började bli kallt.
 
 
Idag har jag känt mig lite däven. Dels har jag varit uppe sent på nätterna och tittat på SVT1:s miniserie "The Bible", dels snurrar samma tankar som tidigare i veckan, dels är jag väldigt påverkad av solen och vårens skönhet och inte minst funderingarna vad jag vill göra med resten av mitt liv. Nå, så dramatiskt är väl inte det, man kan ju ändra sig tusen gånger, men just nu står jag vid en milstolpe och vet inte riktigt åt vilket håll jag ska gå. Det är både härligt och besvärligt. Så istället för att fylla garderoben, rensa papper och göra rent i akvariet så har jag spenderat dagen utomhus, mest själv eftersom Janne jobbat hela dagen, men också med grannen som kom över på fika och sen gick vi långprommis med hundarna. Jag har tagit dagen som den kommit och nu har dagen gått. Solen sjunker bakom granskogen och snart kommer Janne hem. Det blir nog Fjällbackamord och senare sista avsnittet av "The Bible" innan jag kommer i säng inatt.... men jag är ledig imorgon också så det gör inget.
 
                                           
 

Oh, happy day!

 
Vilken underbar dag det varit! Solen har strålat från en klarblå himmel och jag har suttit ute i solen och läst en liten skrift som jag fått låna av grannen och som handlar om Tosterön. Jättespännande! Den handlar om allt möjligt från istid och rullstensåsar, runstenar till kyrkor och bosättningar, härad till herresäten. Och jag har haft sällskap av Bamse och Citronfjärilar medan Janne sovit efter nattpasset.
 
 
Den senaste veckan har jag fått och ringt samtal som på många sätt innebär en stor förändring i livet. Mellan kapitlen i den lilla boken om Tosterön (vi bor alltså på Tosterön) har jag haft möjlighet att reflektera över faktum som berör på djupet. Saker och ting är inte alltid vad man tror att det är, eller så finns det ett oändligt antal vinklingar. Människor man litat på försvinner och människor man raderat ur adressboken kommer till ens hjälp. Tacksamt tar jag emot den erfarenheten och funderar över mig själv, hur jag vill fortsätta, hur jag ska ta ansvar över saker som jag är involverad i. Jag vill ju tro att vi människor vill gott, men när man utsätts för det motsatta så händer det saker i en. Det är inte så lätt att förstå varför människor gör som de gör eller säger det de säger. Det är allmänmänskligt att man reagerar, och ibland mycket kraftigt. Relationer på alla plan är det svåraste som finns och jag har tänkt idag att jag måste ta större ansvar i min del av relationerna, oavsett om jag är den svaga eller den starka. Mycket av mig lever fortfarande kvar i den pigga glada receptionisten som bara tog order och utförde uppgifter som jag fick mig tilldelat. Det låg liksom inte i mitt uppdrag att ifrågasätta. Om jag såg möjligheter till förbättring eller effektivisering så fick jag prata med min närmsta chef som sedan tog frågan vidare, sen kunde jag få en klapp på huvudet och får höra att jag var duktig medan jag solade mig i bekräftelsen så längde den goda känslan varade. Sen många år ser inte mitt jobb ut så, det har pendlat mellan att vara väldigt ansvarsfullt till att lämna idéer och förslag i andras händer. Kanske måste jag vara ännu mer idog i att inte bara släppa relationer när de gjort mig tillräckligt illa, utan redan från ett mycket tidigare stadium kolla upp kränkningar, vad de står för och om de verkligen var ämnade att vara kränkningar, försöka lägga saker utanför mig själv till dess det är klart vad som var meningen. I relationer uppstår ju så mycket missförstånd helt enkelt bara för att vi inte lägger samma värde i orden. Lättare sagt än gjort, men jag är tacksam över dagen i solen, med fjärilar och bok och alla tankar.
 
Du som ville mitt liv och har skapat mig efter Din vilja,
allt i mig känner Du och omsluter med ömhet,
det svaga likaväl som det starka, det sjuka likaväl som det friska.
 
Därför överlämnar jag mig åt Dig utan fruktan och förbehåll.
Fyll mig med Ditt goda, så att jag blir till välsignelse.
Jag prisar Din vishet, Du som tar till Dig det svaga och skadade
.... och lägger Din skatt i bräckliga lerkärl.
 
När Janne gick upp på eftermiddagen bjöd jag honom på kinarestaurang i Strängnäs. Livet är ändå väldigt gott och vi växer och lär hela tiden!
 

Vårtecken

Vi bor ju som vi gör och har naturen inpå knuten. Älg var det ett tag sen vi såg, det kan vara så enkelt att de håller sig djupare i skogen nu när mattillgången ökar och det kan vara älg-bäbisar på gång... Men annat händer, vårblommor och insekter vaknar till liv och det är så roligt! (Spindelbilder i slutet av bloggen, så ni spindelfobiker är beredda eller väljer att avstå.  Jag varnar innan) Igår på kvällspromenaden gick Bamse och jag ner till båthamnen på andra sidan "byn" för att invänta att Janne kom från jobbet. Han fick hämta oss där. Där hittade jag både vårlök och viol.
 
Mälaren i solnedgång
 
Idag har jag fotat fjärilar. Påfågelöga. Jag har jagat citronfjärilen också men det har inte funkat lika bra, den vägrade sitta still!
 
 
Bamse och jag började morgonpromenaden med att gå till bäcken på åkern för att se om salamandern kommit. Jag vet ju inte om det var tillfälligt de fanns där förra året, men enligt den kunskap jag har är att salamander och grodor återkommer till där de föddes. Salamandern kommer, som jag förstått det, senare än grodan och grodan leker ju bara ett kort tag, jag har ingen koll på salamandern, men lär väl få det om vi bor kvar här några år. Idag fanns den inte där i alla fall.
 
Istället för att gå över den leriga åkern igen "hoppade" jag över bäcken och fortsatte skogsvägen bort mot kalhygget och el-gatan. Där fanns en hel del fjärilar. Jag såg Citronfjärilen och Nässelfjärilen, men Påfågelögat fanns det flest av och en stannade tillräckligt länge på ett ställe för att jag skulle kunna fotografera den ett par gånger. Bjuder på den bästa bilden:
 
 
Fjärilarna är mycket mindre och blekare än de jag fotade i nässelsnåret i höstas i Ormkärr. Kan det ha med årstiden eller demografin att göra? Undrar var man kan ta reda på det.
 
Mina bilder från Ormkärrs nässelsnår augusti 2013
 
När vi senare fikade med grannen såg vi sädesärlan. Ännu en ny fågel har anlänt våra breddgrader:
 
                  
Grannen berättade om hur hon och Janne hittat spindlarna under hennes vatten-lucka. Jag ska inte ens försöka förklara vad "vattenlucka" är för jag frågade inte vad det var för även om jag inte gillar spindlar nåt vidare, jag har inga fobier men vill inte ta i dem, men jag älskar ju att titta....och då kom jag mig inte för att fråga vad det var under luckan. Spindeln är ett fascinerande djur och hon berättade om kokongerna som hon trodde innehöll bäbisar. Den kunskap jag har är att spindel-bäbisar växer i dessa ägg-säckar och sen kryper alla ut på en gång. Hon var tvungen att testa och tog hål på en som var mörk.... och det stämde nog.
 
NU KOMMER BILDERNA: 

 
Spännande va?
 
Nu ska jag göra nåt annat en stund så ha en toppenkväll!
 
                                          
 

Angenämt besök

I torsdags fick vi besök av ett barn, tre barnbarn och en hund som övernattade två nätter i sin husvagn. Det blev härligt livat i stugan ett par dagar .... och väldigt tyst när de for. Bamse har sovit i två dygn, vill inte gärna gå ut och när jag tvingar honom drar han mot husvagnen för att kolla om det kanske inte finns någon festlig typ kvarglömd därinne. Tillochmed Ragnar är tyst och hänger med huvudet. Han har friat till hackspettarna i ett par veckor, men han tyckte Meija var jätterolig, mycket roligare än hackspettarna... och nu är det bara tråkiga mamma kvar hemma.
 
Så här har vi haft det i kort resumé:
Se upp! Monster på väg!
 
Efter en stunds letande hittade vi älgbajs. Det var ett önskemål från Thyra.
 
Spike och Bamse roade sig med stock och vass-fiske
 
Stilstudie av liten Meija!
 
Picnic på altanen
 
Bamse blev snabbt bästis med Meija och åt så försiktigt ur hennes hand... Huruvida hon verkligen bjöd på riskakorna kan vi inte riktigt ta reda på.
 
Det finns olika ställen att pausa på. I Bamses puff eller på fåtöljens armstöd tex.
 
Barn kan ha mycket roligt i en garderob. Ett tag lekte             Vi försöker få trollet
de katter som gömde sig därinne, sen blev det dockskåp...    ur kartongen som inte
och när de for hem såg det ut så här:                                       stod överst...
 
Trollet och grisen har flyttat in i mina klackskor och nallen har iklätts Bamses regnrock
 
Här sover väldigt många djur, de som inte fick plats i skorna sover bredvid.
 
Ja, inte vet jag om det har med åldern att göra, med den syremättade våren eller att man kommit ifrån vanan med många barn omkring sig, men jag är jättetrött. Bamse och Ragnar är också extremt slöa. Det har varit några grå regniga dagar, mycket blåst, men idag skiner solen och det blåser som bara den. Men våren är verkligen på väg nu. Fler och fler smådjur tittar fram och medan tussilagon vissnar bort så blommar blå- och rödsippan i sin fullaste prakt medan vitsipporna sömnigt börjar titta upp ur marken. Livet är härligt.
 

Från ornitologi till herpetologi och så lite teologi

I tisdags var jag på fågelkurs på Studiefrämjandet inne i Strängnäs. Läraren, som jag tror är ordförande i Strängnäs Ornitologiska Klubb hade kallat dit mig och en kvinna till redan klockan 16.00 eftersom vi missat väsentliga delar i kursen som började redan i februari. Nu fick vi en tre timmar lång genomgång av vad de andra redan gått igenom. En kort paus, sen började det egentliga kurstillfället som denna dag handlade om olika faror vi människor utsätter fåglarna för. Det handlade om äggplundring, tjuvjakt, vissa människors inställning till rovfågel (påminner starkt om vissa människors inställning till vargen) och vad jag inte hade en aaaaning om... vindkraftverken! Fåglarna ser inte rotorbladen och huggs snabbt och effektivt i två delar när de flyger igenom. Vi fick se otäcka bilder på stora fåglar som kapats mitt itu, bland annat från Näsudden på Gotland där framförallt havsörn och fiskljuse var väldigt utsatta. Småfåglarna är lika utsatta men hittas inte lika ofta då de försvinner mycket snabbare pga sin storlek. Sen pratade vi lite om arter och så också, men inget fokus på det denna dag. Fick tips på två böcker jag ska titta efter...
 
På hemvägen strax före kl 22.00 dök skönheten nedan upp mitt på vägen. Det var becksvart och inte en bil så långt ögat kunde se så jag satte på varningsblinkersen och gick ut för att titta på denne medan den kravlade sig ner i diket. De är ju så häftiga!
 
 
Igår gjorde jag ett Storstadsrejs igen. Började på Hornbach med att köpa lampor till vår belysningsramp över diskbänken, sen åt jag lunch med en f.d arbetskamrat innan jag åkte till kärret i Ormkärr för att räkna grodor. Jag såg mig inte för och halkade så jag nästan kanade ner i kärret... Många tankar kring min rygg han fara genom huvudet, men jag klarade ryggen och gjorde illa handlederna istället. Nå, jag kravlade mig upp och stod en stund och beundrade grodrommen. Särskilt mycket grodor fanns där inte, såg bara 5-6 stycken.
 
 
Sen blev det thé och zonterapi hos bästis Lotta innan jag gjorde dagens sista anhalt på Heron City för att se Noah. Filmen bygger på en bibelberättelse och jag tycker den var rätt snyggt gjord. Den stämmer förstås inte helt överens med bibelns berättelse om Noa, men budskapet kring det onda och goda som finns i människor lös klart igenom. Dilemman som hela tiden uppstår i oss och i relationerna till andra människor, folkgrupper och den jord vi lever i. Till exempel vindkraftverken som inte smutsar ner luften, men tar död på så mycket fågel ... och så människorna som mörkar rapporter för att det är en ekonomisk fördel för dem själva... Och så anklagar vi Gud för att inte ingripa mot ondskan i världen - Teodicéproblemet helt enkelt.
 
                                               
 
Idag gick jag upp lite tidigare, jag skulle till sjukgymnasten... men VC ringde att hon vab-ade idag. Jaha, jag som längtar efter att komma igång med sjukgymnastiken för jag vill aldrig få så ont igen... Men det är inget att göra nåt åt. Jag fortsätter knipa, spänna och rulla tills jag får komma dit. Istället gjorde jag rent akvariet och kupan, diskade och satte på en tvätt.
 
Inspirerad av fågelkursen i tisdags har jag hållit koll på, och räknat arter vid vårt fågelbord. Jag gissade på sex-sju arter men har hittills räknat till TOLV!
 
Blåmes                                     Bofink                            Grönsiska        
 
 
 
Koltrast                                                                           Större hackspett
 
        Nötväcka                          Rödhake                                   Talgoxe
 
'
Ringduva                                                            Skata
 
 
Taltrast                                                              Nötskrika
 
NU behagar Bamse röra på sig (klockan är halv 12) så vi ska väl gå ut i det fina vädret... Det ser ut som vi får besök i eftermiddag, så det är bra att han sovit ut :O)

Intensivkurs för Bamse

Idag ligger Bamse vid mina fötter som en död sill. Han vill inte gå ut, fick släpa ut honom kvart i 12 och då gjorde han snabbt vad han skulle innan han tydligt visade att han ville hem igen. Att det regnar gör väl sitt till, men mest beror det nog på att han gått kurs i helgen och sovit borta, så nu bearbetas all kunskap i hans lilla söta huvud.
 
I lördags åkte vi till Storstaden igen, denna gång till Hundtränarnas lokal i Bromma. Vi gick en kurs förra våren hos dem, då ute på Drottningholm. Det var en kvällskurs på tre gånger... men nu har vi lite svårt med det eftersom vi bor så långt borta så nu passar intensivkurser bättre. Vi anlände lokalen i Bromma ganska så prick 12.00 och under tre timmar fick vi lära oss hur man kan träna vidare på:
 
 
Bamse var duktig, men blev rätt trött innan dagen var slut.
 
Tränar på "var är nosen?"
 
Tränar på "backa"
 
Vila
 
"Buga"
 
Efter väl genomfördkursdag åkte vi hem till Linnéa för umgås och att sova över där.
 
Thyra                                                          Meija
 
Ängla                                                             Spike
 
 
På söndag morgon följde jag med till kyrkan och lyssnade på barnkörens genrep. Ängla skulle sjunga i gudstjänsten, men jag skulle ju med Bamse på hundkursens andra del så jag kunde inte gå. Men det var kul att få vara med på körträningen innan.
 
 
Så ägnade vi eftermiddagen åt kurs, Bamse och jag. Det blev repetition och fortsättning av lördagens övningar.
 
Buga                                                            - Nope, jag tar inte bort den en gång till...
 
"Sova" kan han!
 
 
På hemvägen svängde jag av till Lilla Essingen och hälsade på i Su´s Boutique Oopzi. Urmysig liten butik!
 

Idag har varit en deppardag. Dels är jag trött efter helgen, regnet har vräkt ner hela dagen och Bamse vill bara sova. Ingen idé att kliva ur sängen liksom. Sådana dagar behövs också, om inte till annat så till kontrast mot allt det goda i livet.
 
Imorgon är en ny dag. Då står bland annat fågelkurs på menyn...

Blandad kompott

Igår var jag uppe i Stora Staden igen. Jag har insett att innan jag skaffat mig ett socialt liv i Strängnäs så kommer jag att åka till trakterna runt Gamla Hemma oftare än jag tänkt. Frissan är jag mycket mån om så det var dit jag först styrde kosan på förmiddagen. Bamse fick följa med i sin nya transportväska... men han tyckte det var jobbigt att sitta i väskan vid mina fötter och inte ha koll på vad frissan gjorde med mamma, så tillslut grät han så högljutt att de andra kunderna undrade vad det var. Han fick komma upp i knäet och där låg han så tyst och duktig efter det hon var klar med infärgning och folie, under tvätt och skölj, genom klippning och föning. Det var mycket tydligt att han inte ville ner på golvet igen. Skillnaden på bilderna är väl inte jättetydlig, men det svarta underhåret har en ganska kraftig mörkröd ton nu, och så är det ljusare slingor i det blonda. Känner mig vår-fin!
 
 
Jag köpte sushi och åkte hem till Lotta för lunch, prat och zonterapi. Det är måhända en litet underligt sätt att träffa sin bästa vän på, vi pratade lite om det, men enades om att det är ok. VI umgås så här. Vi kan umgås på andra sätt också, men det är helt ok att umgås över en zonterapi och lunch eller fika också.
 
 
Vid halv fem bröt vi upp, vi åkte till Hagsätra zoo och handlade lite, blandannat ett koppel (ej flexi) till Bamse som han ska ha på kursen i helgen, sen körde jag Lotta till en middag hon skulle på. Jag var ganska tidig upp till stan så innan frissan hade jag hunnit in på CRT zoo och Högdalens zoo. I mina önskedrömmar har jag en tid haft Scalare i mitt akvarium. Det hade jag när jag var barn. När jag nu lämnat Lotta så bestämde jag mig! Jag åkte tillbaka till Högdalen zoo där jag tidigare på dagen pratat en god stund med ägaren, han hade små Scalare i originalfärgen... Efter rådgivning köpte jag fyra stycken. Det går inte att se könet på så små Scalare, men när de vuxit upp och bildat par så kan jag komma tillbaka med de andra (för det vore höjden av otur att få fyra av samma kön) och byta in dem mot nån annan fisk. Det gjorde att jag kände mig trygg. Funkar det inte så kan jag byta in dem mot neon- eller rödmunstetror som vi redan har.
 
Och hoppsan... det slank visst ner två grodor också ...  ...Men på dom kunde man se att det var hona och hane. Honan är som regel lite plattare/bredare och ljusare än hanen så det finns nu möjlighet att jag blir grod-mormor!
 
 
Nu tycker jag akvariet är så spännande! Rödmunstetror, Neontetror, en Fantomtetra som överlevde vita prick-sjukan för 1,5 år sen, röd och grå Ancistrus, Kubothai, Indiska glasmalar, Otocinclus, Amanoräkor, Scalare och grodor. De grå Ancistrus har ju blivit föräldrar, hittade två ungar när jag gjorde stor-rengöring i akvariet för några veckor sen. Det var efter det Sessan fick flytta till egen kupa och jag trodde nästan att hon hunnit sätta i sig ungarna som var kvar, men imorse såg jag den ena. En centimeter lång!
 
 
Så nu vet jag att möjligheten till fler Ancistrus, Scalare och grodor finns. Bara att vänta och se. Amano-räkorna är ganska ofta romstinna, men de behöver bräckt vatten för kläckning. Kanske att jag nån gång i framtiden skaffar Nano-akvarium för detta ändamål, men inte nu.
 
Idag har Janne och jag gått igenom ett antal butiker i Solberga Handel. Vi har läst annonser om café-set och idag har vi provat igenom dem. Vi köpte det billigaste. Både för att det var billigt - 299kr -, men också för att det var bekvämare än några av de dyrare. Så småningom, när vi fått ordning på och i huset och på tomten kommer vi nog köpa nåt mer avancerat, men det kändes inte bra att lägga ut ett par tusen för något som sen inte funkar. Bättre att göra nåt annat för de pengarna. Helt i onödan köpte jag en häftig primula och en ler-fågel som var söt, till exempel... och wienersemlor som vi invigde vårt café-set med!
 
 
Nu ligger jag och vilar en stund. Spänner, kniper, rullar med bäckenet... Köttet är skuret och ligger i marinad inför kvällens grillning. Sonen och en kompis till honom kommer hit på middag. Bamse ska badas.... imorgon ska han på kurs!

...och så ett litet bakslag

Nej, jag ska inte klaga, men imorse blev jag gråtfärdig. När jag vigt svingade mig ur sängen (OBS: ironi) högg det förstås i ryggen. Men det var väl att vänta efter gårdagen som blev rätt intensiv. Janne var kallad på kurs och fick sen jobba (han har beredskapsvecka) så han var hemifrån 06.00 - 01.30, så hundpromenaderna tog jag själv. Det var bara skönt i det soliga vädret, även om det blåste lite snålt om snoken mellan varven. Så långt är allt gott, men jag åkte ju till Solberga och shoppade lite också och det blev väl för mycket.
 
Först botaniserade jag på Solberga Handelsträdgård. Pratade länge med en tjej om växter som attraherar fjärilar. Jag blev så otroligt sugen förra veckan efter att ha träffat på både citron- och nässelfjäril. Fick tips om buddleja och fjärils-lavendel men de finns inte att köpa än.
 
 
Jag har i färskt minne fjärilsfrossan från augusti och har funderat på hur man ska kunna attrahera fjärilar så man kan njuta av dem på tomten här också. I Ormkärr finns ett tistelsnår som är otroligt några veckor i augusti! Där tillbringade jag timmar med att njuta och fota denna fjärilsprakt.
 
Nässel-, pärlemor-, citronfjärilen och påfågelögat är fotade i Ormkärrskogen. Makaon- och Apollo-fjärilen i St:a Annas skärgård , alla bilder från förra sommaren.
 
Sen kompletteringshandlade jag på Coop till middagen, köpte påskfjädrar på Ö&B samt föll för frestelsen och köpte en ängel-filt som vi inte alls behöver, men den var stor, varm, gosig och billig. Jag hittade en ny transportväska åt Bamse också. Den han har har säckat ihop och nyligen gick dragkedjan sönder också. Jag ska till frissan imorgon och har ingen Bamsevakt, han har fått lov att följa med så han behövde verkligen nåtgot bättre och lite rymligare än den han haft sen han var valp. Den har funkat, han älskar att krypa in i den och sover ofta i den, men nu åker den ut... eller hamnar i nåt hörn där han kan gömma sig undan när han vill.
 
gammal                                                                    ny
 
På Djurmagazinet fyllde jag på lagret av frö till Ragnar, guldfiskpellets till Sessan och algtabletter till Ancistrus som nästan är slut. Sen hem och ut med Bamse, det var nog allt det som tog kål på lilla ryggslutet. Jag borde vilat nånstans däremellan, men jag blev lite övermodig tror jag. Två citodon, en morgon och en kväll, var allt jag behövde ta. Till middag gjorde jag räkgryta med fänkål och sen slappade jag i TV-soffan. Kvällspromenaden dröjde till 22.30 och efter att ha släppt in honom stod jag ute i kylan i tjugo minuter och njöt av en svart himmel med miljoner stjärnor. Det är så kolossalt vackert när himlen inte störs av gatubelysning.
 
Idag har Janne och jag varit en sväng till i Solberga Handel för han ville kolla på några saker. Och så åkte vi in till Strängnäs och köpte varsin bit mazarintårta åt oss och grannen också. Vi hittade en kille i hamnen som sålde plantor och köpte på oss några till våra stora utekrukor, men också ett par Bellies till grannen som hjälpte mig med Bamse när min rygg var som sämst.
 
 
Hon kom med nybakt bröd. Vi har det lyxigt värre.
 
 
Nu ska det bli räk/fänkålsgrytrester och en lugn kväll... Imorgon blir det äventyr igen!

I arla morgonstund

Janne stack tidigt idag. Han skulle på kurs. Jag kunde inte somna om så efter en timme gick jag upp och tog en Citodon eftersom det molade i ryggen. Igår klarade jag mig på två citodon och två diklofenak. Ryggen känns av, men det värsta är den fysiska rädslan varje gång jag reser mig, böjer mig, nyser och sånt. Kroppen har i färskt minne den outhärdliga smärta som gjorde att jag fick åka in akut förra helgen. Så här långt får jag ändå vara otroligt tacksam att det läkt så fort, men jag har också varit idog i mina sjukgymnastiska rörelser, promenader och förståndig smärtlindring - dvs att vare sig överdriva eller vara tapper - vilket inte alltid är så lätt.
 
Gårdagen bestod i långpromenader med hunden och vila. Vädret var otroligt så gubben och jag satt ute i solen en stund och lyssnade på fågelsången. Vi har matat fåglarna hela vintern och med tiden har vi fått stamgäster som kommer varje dag. Vi har inte velat sluta för vi tror att det är häckning på gång. Tre hackspettshanar kommer varje förmiddag och kväll, talgoxar och blåmesar samt nötveckor, rödhakar, flugsnappare och två duvor kommer varje dag. Koltrasten besöker oss ibland, liksom skator, men domherrs-herrarna verkar ha flyttat på sig nu. Duvor, skator och koltrast håller sig på marken så jag skvätter ut lite extra vildfågelfrö och ibland äpple åt dem morgon och kväll, men resten av gänget pickar ivrigt i kokosnötter, vildfågelfröet, jordnötter och talgbollar.
 
 
Imorse var jag, som skrivet, uppe tidigt. Igår ringde jag på ett jobb och det känns spännande i kroppen så redan före åtta var djuren matade, blommorna vattnade, frukosten stod på borden och tvättmaskinen snurrade. Det är tidigt för att vara i den här stugan eftersom jag inte har nån anledning att kliva upp i ottan, i synnerhet inte med den morgontrötta hunden som bor här.
 
Idag ska jag posta anmälan till sommarens knyppelkurser och ringa lite samtal, bland annat jaga sjukgymnast. Troligen anmäler jag mig till en hundkurs i helgen också, de har lovat hjälpa mig om ryggen sätter stopp. Och jag har redan anmält mig som eftersläntrare till en fågelskådarkurs. Nu börjar det bli lite lagom fart på tanten igen!
 
 
 
Ragnar är nöjd som fått rå om sin mamma själv hela morgonen. Bamse bara tittar på mig, han vill inte gå ut, inte än. Disken är diskad och jag ska lägga tvätten i kondenstumlaren innan jag jagar ut mr Slöfock... det ser ut som det skulle kunna bli regn...
 

RSS 2.0