Nyårskrönika 2014

Nu är det sjätte året jag kan bjuda på en nyårskrönika över året som gått. För mig har det blivit en rolig tradition att se tillbaka på det gångna året och reflektera över det som hänt, men jag brukar också läsa mina gamla nyårskrönikor. 2009 präglades i stor grad av struman, men året var absolut inte utan glädjeämnen, vi reste, vi fick barnbarn och köpte huset här i Strängnäs. 2010 var också påverkat av struman, men jag var klart på bättringsvägen, vi reste en hel del och så kom Bamse in i vårt liv. 2011 hade jag repat mig bra, min rehabiliteringsplan hade gett resultat och jag jobbade åter heltid. 2012 kan jag nog beskriva som de spännande resornas år då jag både ökenvandrade i Sinai på våren och i november firade Janne och jag vår 20:e bröllopsdag i Mexico. 2013 vill jag nog bara sammanfatta med att blev ett spännande år där vi avslutningsvis tog beslutet att bryta upp från Stockholm och flytta till landet.... och nu har ännu ett år gått. Så här blev 2014:

 

I januari flyttade vi till vårt lilla hus utanför Strängnäs.

 

 

Februari månads highlights var min 50-årsdag, som vi valde att fira smått med bara våra föräldrar samt närmaste grannar, samt rundresan i Turkiet med min äldsta dotter Monica.

 

                                                       Pamukkale
 
Turkiskt bad, Monicas 30-årspresent
 
I mars låg jag några dagar på sjukan med ett ryggskott som inte var av denna världen. Men i spåren av detta lovade jag mig själv att aldrig mer ha så ont! Vikten rår jag inte på, men träna upp min sargade muskulatur kan jag göra. Vi firade min äldsta dotter Monica som fyllde 30 år och jag var i Oslo för lektioner i etik i Master-programmet.
 
April gjorde sitt intåg med vårvärme, med blommor, fjärilar, fåglar och grodor.
 
 
I maj var jag tillbaka i Oslo för lektioner i Värderingar i Professionell Praxis, Monica och Arto följde med. Vi hade hand om Spike medan Linnéa och hennes familj åkte till Mallorca och jag pluggade inför tentorna i etik samt värderingskursen.
 
Akers fästning                                 En norsk tiger, två svenskor och en finne
 
Nyfikna killar
 
I månads-skiftet maj - juni var Janne och jag en vecka på Lesbos i den grekiska övärlden. Tentorna blev gjorda och efter midsommar åkte jag två veckor till Vadstena för knyppelkurs i finknyppling.
 
Knyppling på Stora Torget, Vadstena                Molivos, Lesbos
 
De första dagarna i juli var jag, som sagt, på knyppelkurs, i övrigt var månaden lugn. Jag knypplade mycket hemma, passade barnbarn när Linnéa och hennes familj flyttade, Janne jobbade stenhårt med bodarna på tomten.
 

Augusti månad blev lite mer händelserik. Svärmor firade sin födelsedag på böljan den blå, jag följde med barnbarn till Skansen, vi firade min 50-årsdag med barnen och Janne tog ledigt från bod-byggandet och vi spenderade en vecka på sjön med Jens och Sandra.
 
Lyssna på den här, bästa versionen av Mamma Mia ever!
 
I September började jag jobba i Huddinge på ett vikariat, och resten av hösten är förstås präglad av det. Det har varit mycket samtal, några bussresor, Torsdagsträffar, mässor, besök i andra kyrkor, hembesök o.s.v. Jag trivdes så himla bra att jag till slut, trots att jag gång på gång sagt att resvägen till och från jobbbet (20 mil) är för lång, bestämde mig för att söka tjänsten. Oktober blev en riktig svampmånad och vi plockade ihop drygt 10 kg svamp som förvällts och frysts ner eller torkats. Två dagar var jag på lektioner i diakonivetenskap på Ersta.
 
 
Det som stack ut i november var vår 22:a bröllopsresa och den gick till Gotland där vi spenderade en härlig helg på ett mysigt hotell med bubbelpool och balkong. Det blev också klart att jag fick tjänsten i Huddinge och påbörjar min fasta anställning 1 januari 2015.
 
 
December då? Jotack, jag jobbar och trivs. Janne hade velat resa nånstans under hösten men jag har nobbat det. Jag skickade honom till Grekland i september för att han skulle kunna ladda batterierna, men själv har jag hellre velat jobba efter mina månader som arbetslös. Julen har vi firat lite i etapper. Först samlades många i familjen hos Monica och Arto i slutet av november. Julafton tillbringades hemma och grannen kom in. Annadagen jobbade jag och på söndagen blev det lite mer julfirande hos Monica och Arto då Maija kommit på besök. Och jo, jag har ju tentat i diakonivetenskap också!
 
 
... och visst är det massor som jag inte skrivit om, men det går ju inte att sammanfatta ett helt år och få det läsbart.
 
  ~*~*~*~*~*~*~ Men nu önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År ~*~*~*~*~*~*~
 
                               

En dag jobb och en dag ledigt

Igår kunde jag meditera över en galet vacker morgonhimmel på vägen till jobbet...
 
 
... en dag som förövrigt blev lugn. Tog mig tid till en ordentlig lunchrast och dessutom eftermiddagsfika. De där pauserna brukar ha en benägenhet att bara försvinna i den vargagliga vardagen, tycker jag. Dessutom hann jag städa mitt skrivbord, ringa lite samtal, sortera tre stora kassar kläder som kommit in och prata med arbetskamrater.
 
Hemma väntade en lugn kväll. Lagade räk- och fänkålsgryta med saffran till mig och maken. Tänkte försöka mig på en LCHF-diet efter nyår och receptet var inspirerat utifrån det. LCHF fick mig att gå ner några kilon förra vintern, men framförallt så blev jag värkfri av den dieten. Kylan har gett mig mer värk igen så jag hoppas att kunna bli av med både det ena och det andra med LCHF igen.
 
Idag ringde klockan kvart i åtta men då var jag redan uppe. En mittemellankortlång promenad med Bamse i nysnön innan jag åkte till healern som idag har jobbat hårt framförallt med min högra hälsena som, rent ut sagt, är för jävlig för närvarande.
 
 
På väg till gymmet åkte jag förbi Hälsokost och köpte några piller som ska hjälpa till att spjälka fett som jag fått mig rekommenderat. Akademibokhandeln fick också ett besök där jag köpte Läckbergs tre senaste, innan Lejontämjaren, samt en bok om Svenska kulter av Anders Fager. Han är mina stora flickors bonusmammas kusin och jag har hört att boken ska vara väldigt bra. Därefter åkte jag till gymmet för ett styrkepass. Det gick på rena viljestyrkan för idag gjorde det ont, men jag körde igenom ett normalpass ändå. Musklerna ömmar. Det beror antagligen på den extrema kylan vi haft, men även sviter efter den rejäla förkylningen som nu är i princip borta. Efteråt njöt jag av en skön bastu. Tre gånger i värmen och tre kalla duschar.
 
 
När jag gick in i duschen efter styrkepasset slängde jag in handduken i bastun. Det brukar aldrig vara någon där när jag är där, men när jag nu klev in i bastun satt där en kvinna uppkrupen vid väggen för att inte sitta på min handduk. Lite generad över att ha "bokat" en plats utan att mena det och inledde därför ett samtal med orden "när jag var hos frissan senast läste jag i en skvallertidning att Britney Spears smälter bort sina kilon genom att sitta i sin bastu två timmar två gånger om dagen..." Det blev början på ett intressant samtal kring media, ungdomar och kroppsfixering. Efter ett tag berättade hon att hon var kurator på en skola... och det är detta som är så intressant de få gånger man får till ett samtal i bastun... man vet inte vem man pratar med! Nakenheten tar bort etiketterna (utom de etiketter en kraftig övervikt kan ge) och man har ingen aning om vem man pratar med förrän en eventuell presentation kommer till stånd. Jag berättade aldrig vad jag jobbar med, bara att jag har många barn och struma, samt att jag jobbar på att inte tänka så mycket på vikten som på att må bra. Jag kan inte göra så himla mycket åt vikten och det förstod ju givetvis hon som var sjuksköterska, det behövde jag inte ens påtala. Att må bra är viktigare än ett fagert yttre, för mig. Att kunna leva ett så innehållsrikt och spännande liv som möjligt är viktigare än vad andra tänker om mig... och jag tål både kommentarer och skämt om saken.
 
 
Sen blev det en längre promenad med Bamse!
 
En kamouflerad Bamse
 
Resten av eftermiddagen har tillbringats halvliggande i sängen med Camilla Läckberg. Jag tyckte hon var sisådär i början, men denna sista bok, Lejontämjaren, var jättebra! Enkel middag med lax i dillsås och riven morot, promenad till brevlådan som innehöll lite sena julkort. En halvtimmes väntan på Comviq-chatten för att uppdatera mig på var mittuteblivna nano-kort tagit vägen... nu väntar disk och lite TV-slöande innan jag kryper i koj. Janne mekar bil med Jens efter jobbet och han ska ha med sig Bitchen hit sen, hon lider av nyårssmällarna och ska få vara här över nyåret.... Och Bamse är magsjuk. Vet inte om han ätit nåt olämpligt ute eller om det är nån smitta från dagis. Nåväl, Jens oroade sig inte för att Bitchen skulle bli smittad och jag hoppas Bamse är bra imorgon. Hull har han att ta av, men det är inte roligt när lill-prinsen är dålig.

Ännu ett julfirande

Igår låg jag i sängen och läste nästan hela dagen. Jag har två svenska favoritdeckarförfattare och det är Läckberg och Marklund, och jag trodde jag läst alla deras böcker, men när jag nu läste Lejontämjaren så insåg jag att jag måste ha missat någon av Läckbergs! Alla böcker är ju fristående, men samtidigt så följer man ju personerna i Erica Falcks närhet och där märkte jag att jag missat en bok för en av konstaplarna i Fjällbacka har förlorat sin hustru... eller kan jag ha missat två böcker? Jag får leta mig tillbaka och börja köpa den föregående boken. De flesta har jag nerpackade i nån kartong i svärmors garage och ett par har jag lånat... så jag får helt enkelt knalla iväg till biblioteket eller bokhandeln och börja köpa böckerna en i taget bakåt så jag hittar den/de som fattas mig. Mojkade mig upp ur min halvliggande ställning endast för hundpromenader, middag och när jag till sist la jag igen boken var det för att se Åbergs En segelsällskapsresa.
 
                            
 
En författarduo som jag är galen i är Roslund & Hellström. Deras senaste bok "Två soldater" sträckläste jag i princip. Deras böcker innehåller ju en hel del riktigt och sant material vilket ger böckerna en svårsmält dimension.
 
Idag har jag roat mig på annat sätt. Monica och Arto hade bjudit in till fika. För andra gången hade de Artos dotter hos sig i Stockholm. Jag har träffat henne endast en gång tidigare och det var för ett år sen när jag skjutsade Monica och Arto till Karlstad. Det är där de brukar träffa henne varannan helg, men nu är hon här en hel vecka. Vi hade med oss hennes julklappar och hon blev jätteglad för dem, Play-Doo-lera och en skelettklänning, det hade hon själv skrivit på önskelistan!
 
 
De andra barnbarnen har redan fått sina julklappar förstås. Justin önskade sig Darth Vader-sängkläder, Jennifer en älva som blinkar och flyger, Thyra och Ängla fick presentkort på bio och Meija ville ha nappar och leksaksbilar... och det har de fått.
 
 
Det var fullt av folk i Monica och Artos lilla lägenhet. Linnéas tre flickor var där, samt Monica och Linnéas yngsta syster som är jämngammal med Linnéas barn, och de levde härlig rövare... och så alla vuxna på det.
 
Barnen får hjälpas åt att öppna paketen till Monica och Artos bäbis i magen
 
 
Efter ett par timmar gjorde vi oss klara att åka men då blev vi inbjudna till Linnéa på tacos vilket vi tackade ja till så vi åkte dit och fick middag.
 
 
Nu har Janne och jag sett ett program till om Björn Skifs, denna gång om sommarturnén 2014. Bamse är helt slut efter alla äventyr. Janne har lagt sig, han ska upp i ottan. Jag ska ta ut Bamse nu för jag ska också upp och jobba imorgon.
 
Tack för idag, ännu en av världens härligaste dagar!

En Annan Dags jul

Igår var jag med på En Annan Dags Jul i Södertörnskyrkan. Det var ett fantastiskt evenemang med ett varmt välkomnande med glögg och pepparkakor, ett otroligt fint julbord, kaffe med godisbord, dans kring granen, tomte, en fantastisk andakt anpassad för både stora och små, lite önskepsalmsjungande och som final sjöngs O Helga Natt av en man som kunde hantera den fantastiskt....
 
 
.....men besökarna var förvånansvärt få. Jag kan tro att det inte har satt sig ordentligt, detta var bara andra gången detta anordnades och det brukar ta några år innan sånt här etablerat sig. Det var ett jättetrevligt arrangemang, men största behållningen för mig var ändå alla de kontakter jag etablerade med de andra arrangörerna: Majblomman som vi känner lite sen tidigare, men personer i Lions och medarbetare i Södertörnkyrkan var nya bekantskaper där jag tror att vi kan ta vara på varandra.
 
 
Det var inga problem att ta sig hem, inte mycket bilar ute. Och jag kan tala om att det är vansinnigt skönt med dieselvärmare, att glida in i en varm bil nu när det är så kallt och veta att den inte släpper ut onödig skit i luften när den startas. Janne och jag hade en lugn kväll i TV-soffan efter att jag diskat och gått ut med Bamse. Björn Skifs och en dokumentär om tsunamin stod på TV-menyn för kvällen.
 
 
Janne var rätt trött för Bamse och Ragnar hade inte låtit honom sova. Jag gick ut en sväng med Bamse innan jag åkte på morgonen och släppte sen in honom. När jag åkt sprang han in till Janne, som jobbat natt och la sig samtidigt som jag gick upp ungefär, och slickade honom i ansiktet var tionde minut, ackompanjerad av Ragnars gastande. Jag tror att Bamse tyckte det var jättekonstigt att inte han skulle med till dagis! När vi är lediga går vi ut rätt sent och går långpromenad, när jag jobbar blir det en kortare promenad tidigt på morgonen... och det var ju så vi gjorde denna morgon. Bamse måsta ha trott att jag glömt honom och det måste han berätta för "pappa". Och så blev ju Ragnar upphetsad av Bamses springande mellan sängen och fönstret, han undrade väl i sin tur vad som stod på! Morsan åker och lämnar hunden hemma! Ajajaj...
 
Dagen är kall och stillsam. Jag går och småfixar, Janne är och handlar... det kommer nog inte hända något särskilt alls idag. Jag tror jag ska läsa Läckbergs senaste som jag köpte på Gotland och inte hunnit titta i...och till middag tänkte vi bara ha räkor och nåt att dippa dem i. Life is good.
 
                                 

En juldag i stillhet

En hel-lugn dag. Tänkte gå upp när Janne kom hem strax före 8.00 i morse, men somnade märkligt nog om och sov till efter 10.00. Fattar inte att jag sover så mycket, men jag tror jag går ner i varv ordentligt. Det har ju varit en spännande och intensiv höst, med det nya jobbet, nya arbetskamrater och till sist den rejäla förkylningen samt tentan som avslutning på terminen. Sen har jag ju alltid varit lite tröttare på vintern... men skillnaden i år mot de senaste 10 åren är att jag inte känt av den där extrema tröttheten som hänger ihop med struman. Jag är lite irriterad på att jag inte fått ta del av provsvaren än, men väljer ändå att lägga det i läkarens händer. Hade det varit alarmerande hade han hört av sig... och framförallt så hade jag märkt av det! Tvärtom så det är många år sen jag varit så här pass pigg under vinterhalvåret!
 
Långpromenad med Bamse. Kallt och soligt. - 9 grader när jag tog ut honom...
 

Helt ljuvlig promenad med all den härliga solen! Nu har vi passerat midvintersolståndet, så även om det går långsamt, vet vi att det nu blir ett par minuter mera ljus varje dag från nu och fram till midsommar.
 
Dagen har tillbringats med en jättedisk, en lång chat om svenska namn och vikingar på Facebook med en vän från Filippinerna samt inlindad i filt framför TV:n för jag har frusit nåt otroligt. Det känns som om luftvärmepumpen blåser in kall-luft... men det är snarare drag ifrån fönstren och den vägg Janne inte hunnit isolera än. Jag har inte tittat på så här mycket TV på flera år. Lusten att titta på TV försvann iom den fantastiska resan jag gjorde till Sinai 2012 och efter det har de få gånger jag satt mig vid TVn mest handlat om att vara sällskap till handarbetande. Men nu befinner jag mig ganska ofta liggandes i soffan och tittar på TV. Oftast på Kunskapskanalen eller på nån film. I eftermiddags tittade Janne och jag på "En prins i New York", igårkväll en dokumentär om tre diktatorer (Amin, Khadaffi och Lenin) samt papegojan Alex, ikväll om 100 år i Sveriges historia samt Anne Boleyn. Det ersätter bokläsande måste jag säga. Ett lättsamt sätt att få veta saker man inte visste om att man kunde veta.
 
Nu är det dags för sista promenaden. - 13,4 grader.... Burr!

Julafton i vår stuga

 
En julafton i lugn och stillhet. Janne jobbar natt denna vecka och det gör mina rutiner lite hippsomhapp. Jag ligger längre än vanligt i sängen och väl uppe ägnar jag mig åt att pyssla om Ragnar så han inte sitter och skriker i sällskapssjuka samt i möjligaste mån ljudlösa aktiviteter. Vi bor ju så smått nuförtiden. Igår var inget undantag. Jag låg länge, gick upp och fixade med morgonrutinerna och tog ut Bamse promenad. Han verkade dock frysa om tassarna och ville inte gå så långt som jag ville, men jag tjatade inte. Istället åkte jag och handlade lite köttfärs och prinskorv, messade grannen och bjöd in henne på Kalle Anka och en jultallrik, hon tackade ja. Ringde alla barnen och önskade God Jul. Hemmavid satte jag igång att rulla alldeles för många köttbullar, jag vill ha köttbullsmackor i mellandagarna och jag vill frysa ner ett gäng som jag kan ha till svärmors hemgjorda lingonsylt! Stekte grisfötter (prinskorv med kryssade ändar alltså), kokade potatis, slog in godis till grannen och hennes husdjur som julklapp.
 
                       
 
Strax före tre satte Janne på glöggen (alkoholfri såklart, han skulle ju jobba!) och in kom grannen. Förra året såg jag också Kalle Anka, men innan dess var det länge sen. Ett tag var det ju väldigt många nya filmer som visades, men igår var det bara de jag kom ihåg från min barndom. Efter Kalle blev det julmiddag och ostkaka som efterrätt. En kopp kaffe och provsmaka godiskartongerna, sen gick hon hem för att ta ut sin hund, och vi träffades förstås på vägen mellan våra hus eftersom det var dags för Bamse också.
 
Janne la sig att vila en stund, jag somnade vid TVn. Innan han åkte till jobbet plockade jag fram paketet jag grejat med.
 
 
Jag fick också en klapp av honom, Hot Stone Massage, den ska jag utnyttja i vår! Och av grannen fick vi också en jättefin julklapp som hon suttit och knåpat ihop:
 
 
När Janne åkt till jobbet lyckades jag se ett program om papegojan Alex som var helt fantastiskt, sen gick jag ut med Bamse igen och försökte se nån film, men jag minns inte ens vad det var för nåt jag sov rätt gott. En perfekt jul i vår stuga!

Finbesök dan före Dan

Långpromenad i skogen med Bamse imorse. Naturen visade sin bästa sida med ett par minusgrader, solsken och en blå himmel. Lite mer snö och vinterdagen hade varit perfekt. Solen orkar inte upp över trädtopparna men igår var årets kortaste dag vilket ju gör att vi nu går mot ljusare tider!
 
 
Linnéa kom besök med tre tomtenissar och en bäbis.
 
En tomtenissa och en bäbis
 
En tomtenisse
 
En tomtenissa till som inte ville vara med på bild, inte framifrån iallafall
 
Bäbis lånar Bamses puff
 
Jag griljerade julskinkan och gjorde hemlagad potatismos med ärtor till middag åt oss. En lugn skön dag, dan före Dopparedan.
 
Grabbarna Bus ska ut och göra sina ärenden
 
Kvällen har tillbringats vid TVn. Har bojkottat uppesittarkväll och allt annat juligt och istället tittat på Con Air. Nu är det bara ett par minuter kvar innan julafton. Janne har varit på jobbet över en timme nu och jag ska väl krypa i koj. Bamse har redan lagt sig...
 
                                  

Nästnästsista arbetsdagen för i år...

... blev förhållandevis lugn. Kom iväg något försenad men blev ändå bara några minuter sen till dagis. Det var inte alls mycket trafik.
 
Vårt hus i midvintermorgonljus
 
Arbetsdagen blev också överraskande lugn. Tre inbokade besök varav ett uteblev, hann tack vare det uteblivna besöket få undan all administration som blivit liggande och ta en hel timmes lunchrast tillsammans med den kraftigt reducerade medarbetarskaran.  Jag kunde tillochmed gå lite tidigare. Den tiden använde jag till att lämna tillbaka en bok till biblioteket på högskolan i Sköndal och åka till sonens jobb. Han hade beställt nya däck och fälgar till min nya fina bil som han nu satte på, det blev snyggt! Lite småsnack och sen for Bamsen och jag hemåt.
 
 
Spenderade över en timme i tre olika affärer för att komplettera en julklapp till maken (och ni som känner honom säger inte ett skrutt till honom för då blir det ingen bild på den imorgon!) och kom hem hungrig som en varg vid åtta-tiden. Det är underbart att ha frysen full med svamp! Det blev två kantarellmackor och det går aldrig av för hackor!

Tittade lite på TV, gick ut med Bamse och somnade sen gott vid TVn. Kom i säng vid två. Det är skönt att vara ledig när man har ett jobb att gå tillbaka till!
 

Söndag i hemmets lugna vrå

Hemmapysslardag idag. Sov till nio och gick en långpromenad med Bamse efter att ha matat alla djur och mig själv. Skogen är så vacker, men det är broddar som gäller!
 
Å där försvann Bamse efter rådjuren!
 

Dagen har ägnats åt att pyssla. Jag har plockat lite, fått undan alla tentapapper, reklam, tvättat, slagit in julklappar och snyggat till en bokhylla som blivit samlingsplats för diverse skräp. Lagat middag och lunchlåda till imorgon... ja, jag är nöjd.
 
Nu lyser alla ljusen så fint och Janne kommer väl snart från jobbet.
 

Lördag i Roslagens famn

Igår gjorde jag ett av mina numera sällsynta besök i Roslagen. Det var annat när vi ff hade stugan där, men nu har vi bara stugan utanför Strängnäs och det är faktiskt skönt. Men några gånger om året kommer jag i alla fall iväg till mina föräldrar. Det är 40 mil och två timmars enkel bilresa, så som sagt, det är inte varje helg man kommer iväg, inte ens en gång i månaden. Men desto kärare att komma dit. Lite spänning råkade jag ut för på vägen också. Jag trodde det var en lastbilsfest för det var hundratals lastbilar på E4:an som blinkade med sina saftblandare på taket och tutade och levde om. Lastbilarnas Julafton tänkte jag och la mig i ledet och deltog i festen en stund.... men även om evenemanget var festligt så var väl inte bakgrunden det förstod jag när jag kom hem. Det var ju en protest mot både trafiksäkerheten (som jag ser det) och konkurrensen som det ojämlika etablerandet i åkeribranschen... --> artikel i aftonbladet <-- Jag kan inte förstå hur man kan fria lastbilsförare utan körkort. Att krocka med en lastbil är ju nästan garanterat lika med döden! Hur är det med nolltolerans vad gäller dödlighet i trafiken och när ska åkarna få ordning i dessa avtal. Det är ju lika illa i bygg-branschen. Att det blir billigt är viktigare än människors säkerhet. Bra att det protesteras!
 
 
Något försenad kom jag upp till föräldrarna. Fika och småprat, promenader med Bamse i omgivningarna.
 
Mitt på dan
 
I kvällningen
 
Jag hade köpt en julgrupp åt föräldrarna och tänkte bjuda ut dem på middag eftersom vi inte ses i jul, men det fick jag inte! De bjöd mig istället. Pizzerian i Gräddö bjöd på förvånansvärd hög kvalitet. Jag tog ett mix grillspett och det var vällagat, fräscht, gott och jättefint upplagt.
 
 
När jag skulle gå kvällspromenaden innan jag åkte hem så såg jag att det lös i föräldrarnas vedförråd. Och minsann, stod där inte en tomte och en ren!
 
 
Jag kom hem kvart över nio och tog ut Bamse på en sista kissrunda i den stjärnklara natten.
 
Min GPS har en liten rolig detalj, tycker jag. Man kan ju lägga in favoriter för att slippa knappa in adressen varje gång man åker till ett ställe, bekvämt tycker jag. Men det är så sött när man närmar sig en "favorit" som man inte är på väg till, då dyker den upp som ett litet hjärta. Halvvägs mellan föräldrarna och oss bor Linnéa och deras adress sök då upp som ett litet hjärta på skärmen. Gulligt!
 
 
Men denna kväll for jag förbi barn och barnbarn för att tillbringa en stund i TV-soffan.
 
En ny dag har grytt och vi har kommit en bit in på förmiddagen... Vad händer idag då?

Torsdag och fredag

Roliga dagar. Intensiva dagar. Då är livet som bäst.
 
Igår fastnade jag i trafiken men min nya fina bil. Det var snöblask och det kröp fram ända till nånstans mellan Mariefred och Järna där det klarnade upp lite. Jag hämtade upp Bamse hos svärmor strax före nio och var på dagis snart därefter. Det var hemskt att lämna honom på dagis för han skrek som ett barn när jag gick. Vi hann ju bara pussas lite innan jag satte honom i väskan i bilen och så pussade jag på honom innan jag skickade in honom på dagis. Han älskar ju svärmor och dagis, men det blev väl lite för tvära kast på morgonkulan... På jobbet hann jag ringa igenom några av de gula lapparna innan jag gick upp till Rådsparken för att titta på ett av de 16 julspel församlingen ger olika barngrupper varje år.
 
Den havande Maria får rida på en åsna till Betlehem där hon och Josef ska skattskrivas
 
Här är det skattskrivning på gång!
 
På det här härbärget var inte Josef och Maria välkomna!
 
Åsnan Donna                                                  och Änglakören som sjöng för herdarna
 
Stjärnan i Betlehem
 
I stallet där Jesus föddes. Här sitter Josef med Jesusbarnet i knät och Maria bredvid
 
Några fler småärenden blev uträttade innan jag och min kollega tog bilen upp till Ica Kvarnen för att inhandla några julkassar som jag mer eller mindre utlovat. Hon packade rätt saker i rätt kassar medan jag for iväg till frissan och blev julfin i håret. Jag hämtade Bamse och gick en kort sväng med honom innan jag lämnade honom hos svärmor och for iväg som ett jehu igen till jobbet där jag sammanstrålade med några stycken för AW. Det blev en trevlig kväll på Half Way Inn!
 
 
Sen kvällspromenad med Bamse, lite småprat med svärmor och till sist bäddsoffan!
 
En trevlig morgon med fin frukost och småsnack hos svärmor innan jag tog ut Bamse och körde honom till dagis, upp till svärmor igen och hämta övernattningsgrejorna och Bamses saker innan jag åkte till jobbet. Hann kontakta de som skulle få julkassarna, fixa affischer ang. julfirandet i Södertörnskyrkan på annandagen och lämna dem till kommunhuset innan jag åkte iväg på handledning. I väntrummet hann jag läsa mailen och skriva in möten mm i 2015s kalender innan det var dags. På hemvägen köpte jag sushi i Högdalen och en kasse hundgodis och -ben till Hundstallet. Pytteliten har varje jul en insamling till Hundstallet och den har jag bidragit till med en påse varje år. Det är en god sak! Åter till jobbet där jag inmundigade min sushi i glatt samspråk om vårens utflykter med min kollega. Det kommer bli en bra vår! Kom några minuter sent till mitt hembesök, men det var okej. Därefter blev det två timmars administrativt fixande innan jag kom iväg, hämtade Bamse och åkte hem.

 
I kväll har vi hämtat ut alla julklappar till barnbarnen (det är bara de som får julklappar numera) som vi beställt på nätet till 100% i år, samt mitt nya telefonkort. Efter att ha lagat spenatsoppa så har jag haft en ordväxling med Comviq på kundtjänstchatten och jag hoppas nu att de löst problemet! Jag är arg som ett bi, nämligen. I början av december hämtade jag ut en ny Iphone 5 efter ett erbjudande från Comviq. Rätt snart därefter så beställde jag ett nanokort till den då mitt SIM-kort ju inte passade i Iphonen. Sen tvättade jag min Samsung... och har haft en del strul med det som ni vet... Efter att han använt Jannes gamla telefon så fungerade min tvättade Samsung någotsånär efter ett par dagar i en påse rått grötris. Problemet var bara att den raderade telefonnummer och sms random plus att skärmen varit näst intill oläslig. Det nya nano-kortet skulle aktiveras i tisdags och då hade jag en chat-växling med Comviq (eftersom de inte längre har nån kundtjänst per telefon) och då lovade de att SIM-kortet inte skulle stängas av förrän jag fick nano-kortet. Idag kom nano-kortet... trodde jag. Jag hämtade ut det efter att ha skrivit på avi och hela den faderutten, men tror ni inte att det var ett SIM-kort i kuvertet... och ett besked att det skulle aktiveras på söndag! Efter en halvtimme kom jag fram på Comviqs chatt och blev först dumförklarad - jag måste ju bryta ut det minsta SIM-kortet ur ramen... Jag gjorde som han sa medan han väntade... och sen fick jag skriva tillbaka till honom att om jag ska få in kortet i Iphonen så måste jag klippa ur en lagom stor bit för att peta in i Iphonens hål! Då fattade han! Efter en del förhandlande så skrev han att jag borde ha mitt nano-kort om tre arbetsdagar och på min fordran så ska jag bara behöva betala för mitt gamla abonnemang eftersom jag inte kunnat använda det nya under december. Du milde! Jag är förvisso en teknisk katastrof, men jag fattar ju så mycket som att jag inte kan klippa till lagom stora bitar av ett SIM-kort och peta in i för små hål i en Iphone och tro att den ska fungera!
 
Nej, nu ska jag kanske gå ut och kissa Bamse. Han är väldigt nöjd med att vara hemma! Jag också!

Strömstad t/r

Igår gick Janne och jag upp klockan sex för att åka till Gävle och titta på två bilar vi sett på nätet och varit i kontakt med bilfirman om... men jag hade klimakteriesvettats halva natten så jag var helt slut. Vi la oss och somnade om istället. En stund efter 10 satt jag med tentan istället. I en paus ringde jag mäklaren och pratade med dem om hur jag vill ha boende mm i Stockholm... och fick rådet att avvakta. Lägenheter i den storlek och månadskostnad jag är intresserad av går för hundratusentals kronor mer än utgångsbudet och det jag är beredd att betala för en övernattningslägenhet. Istället vände jag blicken mot en ny bil. Jag har ju hittills lånat Jannes pendlarbil, men han köpte ju den för att han behöver den. Vi hittade ett fynd! I Strömstad! Efter mailväxling med dem och diskussioner fram och tillbaka så ringde Janne sin mamma igårkväll och åkte sen upp med Bamse dit. Själv la jag extra kol på tentan och skickade in den. Den var klar kändes det som. Det enda jag höll på med var att flytta stycken hit och dit och byta ord här och där. Smack och iväg med den bara!
 
Jag har roat mig med att virka hela resan!
 
                                                                 Konduktören sa att jag måste byta bakgrundsbild
                                                                 för han kunde inte blippa min biljett... men jag
                                                                 kunde bara ursäkta att mig att den är vatten-
                                                                 skadad efter tvätt och nano-korten till min nya
                                                                 Iphone inte kommit än fast jag beställde förra
                                                                 veckan. Jannes telefon kunde blippas så jag
                                                                 jag fick följa med
 
Klockan fyra imorse gick vi upp och vid fem tog vi bilen till Strängnäs tågstation. Halv sex gick tåget från Strängnäs till Södertälje och halv sju gick tåget från Södertälje och 10 gick bussen från Göteborg till Strömstad där vi landade i tid kl 12.10. Jag fick provköra bilen och så gjorde vi affär. När vi frågade var man kunde äta en bra lunch i Strömstad så hängde försäljaren med oss och vi hade en jättetrevlig lunch som Janne bjöd på. Säljaren ingav ett gott förtroende och var dessutom väldigt trevlig och kunde prata om annat än bilar... också!
 
Volvo V40 Momentum med D2 motor. Färgen kallas misty blue och är ljust gråblå.
 
Till sist började vi vår långa resa hem. Över fem timmar tog det inklusive en paus på McDonalds för en kaffe med McFlurry.
 
En spännande dag med en rolig utflykt. Bilen är jag jättenöjd med och Jens ska köpa nya fäljar så det blir lite stil på däcken också. Inte en skråma, inte en buckla! Nu får vi hoppas jag kan hålla den i detta fina skick läääänge.

Det är nära nu!

Har fortsatt jobba med tentamen. Det vill inte riktigt släppa och varenda mening har värkt fram. Nu börjar jag närma mig slutet i alla fall men jag vet redan nu att jag inte kommer känna mig nöjd när jag skickar in den. Jag konstaterar att det är en stor skillnad att plugga så här intensivt stötvis mot att plugga mer jämnt fördelat över en termin. När jag läste om keltisk och fornnordisk religion vårterminen 2012 så var det lektion ungefär varannan vecka och då levde man med asarna och kelterna hela terminen. Likaså när jag läste teologiska basåret, då var det föreläsningar kontinuerligt så man liksom levde med i ämnena och i studiekulturen. Kurserna i våras och nu i höst har varit några heldagar i klump och sen tentan flera veckor/månader senare. Det är praktiskt när det är långt att åka, men när jag nu suttit här med tentan så har tankarna varit på jobbet, på julen, hos mäklaren och olika bilfirmor ... att formulera diakoni då har inte varit lätt. Nu är det i alla fall skönt att ha kommit på varför det varit så svårt med koncentrationen de senaste tentorna, det gör att jag kan hitta en annan strategi till vårens studier.
 
 
Igår gjorde jag en liten avkopplande avstickare iallfall. Det var sista knypplingen för terminen i min lilla grupp på ABF i Strängnäs. Verksamhetsansvarig var med en stund och vi la upp vårens lektionstider och jag fick en liten julklapp.
 
 
Det kändes väl inte som jag förtjänat nån julklapp efter denna korta tid, men jag blev jätteglad förstås. Det är verkligen en fin gest. När verksamhetsansvarig gått öppnade jag paketet och kunde bjuda mina cirkeldeltagare på mycket goda marsipanhjärtan! Sen satt vi och knypplade och berättade om oss själva. Det blev en jättemysig kväll!

Nej, nu ska jag göra något annat en stund. Kanske härma Bamse som verkligen kan konsten att koppla av!
 

Tenta-tider

Bara för att klargöra detta så ingen behöver ondgöra sig i onödan: Jag är ledig! När jag tackade ja till vikariatet i september så bad jag också om ledigt från fredagen den 12:e december för att jag skulle tenta, vilket godkändes. Under dessa fyra månader har jag arbetat in tid, både för lektionerna i oktober och denna tenta, så när jag nu sitter hemma och tentar, tittar på när Janne bakar, går ut med Bamse, hostar och snorar så gör jag alltså det på tid jag arbetat in!
 
 
Så börjar jag med att beklaga mig lite då. Tenterandet har gått trögt. Jag har svårt med koncentrationen. Jag mår hyfsat nu men det är lite bomull i skallen ännu, näsan rinner och hostattackerna kan vara rent otroliga. Dessutom sitter jag och letar övernattningslägenhet, en miljövänlig snål liten bil och gör allt annat som kan vänta till efter tentainlämningen på onsdag. Ovanpå det är Janne ledig och dels jobbar han i bodarna, dels kommer han in och sätter på Tv:n lite nu och då... jag har tusen ursäkter och ingen duger egentligen. Mitt mål är att skriva 500 ord om dagen, ord relevanta för tentan alltså, men det går trögt. Tankarna vill inte riktigt hållas där de ska. Nåväl, igåreftermiddag lossnade det så jag hoppas att dagen ska ge 500 relevanta ord till innan jag skriver julkort och åker på knyppelavslutning i min lilla goa grupp i Strängnäs.
 
Igår morse gick jag en lite längre promenad med Bamse. 3000 steg delvis i terräng! Visst hostar jag, men inte som i början av förra veckan. Kroppen blir mer och mer samarbetsvillig. Och Bamse bara äääälskar snön!
 
 
Igårkväll bakade Janne bullar. Saffransbullar med en mandelmassasmetsfyllning. Så supergoda så vi åt hela tre var under kvällens gång. Bamse tycker verkligen att vi kan dela på allt och oftast gör vi det, men jag är lite osäker på hur nyttigt/skadligt saffran kan vara för en hund? Nån som vet? han fick slicka på pappret och sen blev det lite riktigt hundgodis istället.
 
 
I ett par dagar nu så har vi kunnat se det spektakulära skådespelet Geminiderna! Det är inget jag direkt upplevt när jag bott i stan pga stadens alla ljus, men här är det annat. En kolsvart himmel där Vintergatan syns tydligt alla stjärnklara nätter och där månens ljus räcker som lampa när man tar kvällspromenaden med Bamse. Innan jag gick och la mig på Lucia-natten gick jag ut och ställde mig vid bodarna och såg stjärnfallen. Ibland stora tydliga, ibland bara som en snabb aning. Helt otroligt! Igår var det också några stjärnfall när jag gick ut med Bamse, men inte som natten innan.
 
 
Nu ska jag sluta hitta på anledningar till att inte plocka upp tentan! Ska försöka besvara sista frågan idag så jag kan ägna mig åt att ge alla orden sammanhang imorgon. Sen får jag vänta till i januari för att se om det räcker för godkänt...

Livet runt Lucia!

                                                         
 
Janne sa till mig när vi satt och fikade på lussebulle och pepparkaka nu på eftermiddagen... att: "jag hade tänkt att gå upp och titta på Luciatåget på TV imorse... men så orkade jag inte". Jag stirrade förvånat på honom... "Va? Är det Lucia idag?" Det är ett konstigt år i år! Jag har missat både första advent och Lucia! Jag tror hela tiden att det är nån vecka kvar till allt det där. Men jag har i alla fall firat --> jul <-- redan så jag har mitt på det torra så att säga! Egentligen är det inte så konstigt att allt blir galet i år. För det första är det första året i vårt nya hem så de traditioner som redan börjat falna i förra hemmet finns inte alls i väggarna här, för det andra är det mesta nerpackat fortfarande. Vi trodde nog att vi skulle ha blivit mer färdiga till julen än vi blivit... men så är det ju med livet. Dessutom har jag engagerat mig i mitt nya jobb ... fast där borde jag helt klart kunnat vara mer uppdaterad, får skylla på att arbete och fritid inte alltid är synkade, jag ligger som sagt hela tiden en vecka efter.
 
Tenta-tider 

Största bovarna i mina minnesluckor är två. Dels den elända förkylningen jag dragit på mig och dels tentan. Igår distribuerades hemtentan och jag sitter med min bomulls-skalle och försöker skriva. Det är inte det lättaste. Tentan i sig är inte svår, men att få ner orden är svårt. Jag tänker på annat och bläddrar planlöst i den litteratur jag tyckte jag fått viss ordning i. Synapserna i hjärnan kopplar helt enkelt inte som de ska. Jag har kanske en begynnande demens? Det känns så ibland.
 
 
Igår gick jag i alla fall ut med Bamse en liten sväng. Hela vägen fram och tillbaka till brevlådan. Idag gick jag ända bort till kalhygget med Bamse i det kvarliggande vita täcket vi fick inatt ... och det blev sammanlagt 2000 steg enligt stegräknaren. Inga astma-anfall, men väl hostattacker som borde ha fått varenda vildsvin i sken när den kalla luften drogs in genom näsborrarna . Ibland får jag ta näsdroppar, Ibuprofen och hostmedicin, men inte alls i samma utsträckning längre vilket är jätteskönt. Bamse däremot älskar snö och han är min lilla yeti. Lika galet pigg och rusig som han är under årets vita månader, lika trött och hängig är han under årets varma månader.
 
Gissa vilken yeti som är min!
 
Jag har lagt ner tenteriet för idag. Det slutade med att jag satt och beundrade mig själv, för jag tycker att min magisteruppsats är så himla bra, samtidigt som jag inte tycker jag duger nånting till och vad ska allt det här vara bra för. Verkliga motsatsförhållanden... varför jag nu halkade in på min förra uppsats? Jo, jag tänker hela tiden på hur jag ska lägga upp masteruppsatsen och det ämne jag tentar i nu är diakonivetenskap, vilket ju är huvudämnet liksom och ger massa idéer och uppslag. Ingen ordning alls, som vanligt.
 
Nu ska jag experimentera med broccoli och torsk. Janne är nog snart på ingång från bodarna. Han kom hem med två broccolistånd igår och jag har liksom inget att ha till. Ska prova en torsk med ramslökstäcke och broccoli i ugn? Kan det vara något?

Sådärja!

Första feberfria dagen igår. Matt och mör och öm och hostig, men klart över på andra sidan.
 
                                                        
 
Febern har suttit som en öm hinna över huden över hela kroppen och revbenen har känts som jag åkt på rejält med stryk. Vad underbart det är när man vaknar en morgon och känner att det finns ett liv efter förkylningen. Bomullen i huvudet skingras, värken i kroppen släpper, det gör inte längre outhärdligt ont i lungorna när hostattackerna kommer, det tar längre och längre tid mellan näsdropps-snortandet. Jag har jobbat hårt på att slutat gräma mig över att jag missade brorsdotterns konfirmation, knyppelavslutningen i Hagsätra, Kyrkgruppens besök i Guds hus, kollegans avtackning, dotterns magdansuppvisning, julkasse-arbetet och julblommeutdelningen. Nej, det är aldrig lämpligt att vara sjuk, men det är bara att tugga i sig. Det kommer nya glädjeämnen och utmaningar hela tiden!
 
Brorsdottern med sin biskop                    Monicas magdansavslutning 2013
 
När man är sjuk kan man öva sig i tacksamhet, det har en god vän och kollega lärt mig under sin svåra sjukdom. Jag har t.ex fått oväntat mycket tid med maken som har ledig period just nu. Han jobbar i bodarna och snart är det dags att lägga golv och tak! Han har tagit ut Bamse åt mig och vi har haft sällskap på kvällarna. Jag försökte ta ut Bamse en gång men det resulterade i ännu ett astma-anfall. Jag har legat och bläddrat i kurslitteraturen mellan tupplurarna. Även om det inte varit något effektivt pluggande så känns det som jag fått en överblick över litteraturen vilket kan hjälpa mig när hemtentan kommer imorgon... men jag har inga större förhoppningar att klara den denna gång. Jag har läst för lite och ineffektivt helt enkelt och toppat med denna praktförkylning är det inte mycket övrigt att orda om. Det som kan rädda mig är att ämnet är diakonivetenskap och där är jag insatt i vissa områden... sen det hänger på tentafrågan/frågorna. Dock har jag hittat en del stoff som jag kan använda i själva uppsatsen som snart ska påbörjas. Dessutom har jag haft mycket tid med mina egna tankar vilket aldrig är fel. Att fundera över relationer, riktning i livet osv är övningar i självkännedom och i det området blir människan aldrig klar.
 
Nej, nu ska jag diska och lägga mig en stund igen...

Hälsningar från sjukstugan

Igår trodde och hoppades jag att kulmen var nådd och att jag skulle kunna jobba idag. Mitt på dagen igår kalkylerade jag med att om jag inte åkte till ergonom-besöket på morgonen utan kom till 11.00 så skulle jag nog orka hänga med Kyrkgruppen till Fisksätra och få en guidad tur i Guds Hus, ett besök jag längtat efter. Kl 17.00 idag konfirmerades min äldsta brorsdotter i Katolska Domkyrkan vilket jag också tänkt orka med innan jag åkte hem till svärmors tomma lägenhet... men det blev förstås ingenting. Efter att ha somnat framför TV:n efter att ha slumrat av och till hela eftermiddagen så gick det inte att somna. Hostmedicinen hjälpte inte heller ett dugg så vid midnatt var det helt kört, då fick jag ett astma-anfall. Jag krånglade mig ur min upp-pallade halvsittande ställning och letade reda på en ficklampa i mörkret, sen rotade jag igenom medicinskåpet och Y E S, jag hade en astmaspray kvar sen anfallet för två år sen! Nu ska jag se till att alltid ha en spray hemma för det verkar som anfallen kommer vid förkylning, annars har jag ju inte astma. Efter en halvtimme kunde jag andas normalt igen och somnade faktiskt inpå småtimmarna. Att jobba idag var inte att tänka på...
 
 
                   
 
Istället har jag legat i sängen i princip hela dagen. Jagat lite telefonnummer och börjat lagra dem i min tillfälliga telefon. Igår lyckades jag med konststycket att, när jag legat och svettats tillräckligt länge så fick jag för mig att tvätta sängkläderna och duscha så jag skulle känna mig fräsch och pigg och vara så frisk att jag skulle orka jobba... men bara det var en varning att huvet är igenkorkat och svullet... när jag kom ut i köket efter duschen och började kolla efter min mobil så började varningsklockorna ringa... Fodralet ligger där, datorn och jobbmobilen likaså... detta plus mobilen låg bredvid mig i sängen när jag började rafsa ihop sängkläderna... och  mycket riktigt, när jag ringde min mobil från Jannes så lös min så fint inne i tvättmaskinen...
 
                               
 
Vi lyckades få upp luckan och få ut mobilen, men vi har inte fått igång den. Nu ligger den i en påse rått ris i hopp om att mekaniken ska torka upp lite... Läst lite plugglitteratur inför tentan har jag också försökt mig på mellan tupplurarna men det har gått sådär. Jag ser bokstäverna och får ihop dem till ord, men inte till något innehåll. Tur att jag har så fina husdjur som helst ligger med mamma i sängen när hon är ömklig.
 
 
Nu har vi värmt lite frysta potatisplättar, där gick min gräns för matlagning idag. Ska kolla om vi kan samsas om något TV-program eller DVD att slappa till en stund.

Andra advent ...

... ligger jag nerbäddad. Jag har verkligen inte tiiiiiid med det här! Första riktiga förkylningen på två år så jag ska väl inte klaga. Har någon nånsin hört någon säga att: Nu är jag redigt förkyld och det passar perfekt in i almanackan? Jag har då inte hört det i alla fall! Nu gäller det att och sköta om sig.
 
Igår gick jag ut de två första Bamsenaderna och gjorde klart de arbetsuppgifter som jag lämnade på fredagen, sen började jag krokna. Janne tog de två sista Bamsenaderna plus att vi tog rabattkuponger vi fått från den nyöppnade Sibylla-restaurangen i Solberga och intog middagen där. Kvällen tillbringade jag i soffan vid TV:n med rinnande ögon och näsa samt ont i hals och bröst.
 
 
Inatt har det lossnat i bröstet. Janne hade nån gammal flaska hostmedicin i kylen vilken jag varit uppe och tuttat på ett par gånger. Näsdroppar och Ibumetin är en välsignelse. Idag skulle vi åka på avtackning av min kollega, till Hagsätra, Stuvsta och Trångsund på visningar av lägenheter samt fika hos Bekki i hennes nya lägenhet... men det har vi förstås ställt in. Lägenheten i Hagsätra kanske går för en spottstyver efter nattens upplopp... Skitungar, säger jag bara, de fattar inte vad de ställer till med! Men jag ligger i sängen och ska försöka plugga lite istället och se till att krya på mig. Misstänker att jag får ställa in vissa eller alla saker i min fullspäckade almanacka under veckan, men det får bli framtidens bekymmer... En dag i taget!
 
Ljusstaken har vi gett upp, den är och förblir nerpackad i någon av kartongerna vi har utspridda i år, men jag kan bjuda på en bild från ett av barnen på ett av barnbarnen som har en adventstake!
 
 
                                  ~*~*~*~*~  Glad andra advent på er ~*~*~*~*~ 

Myspys-dagar

Igår hade jag en riktig tahandommigsjälvdag. Först lite sovmorgon och efter att ha lämnat Bamse halv 10 åkte jag till Huddinge för massage.
 
                
Sen åkte jag till Sörskogens pizzeria och köpte en avocadosalladsrulle innan jag åkte till bästisen för zonterapi och lunch.
 
                                                                  
 
SEN åkte jag till jobbet och var med på adventsfika i Centrum. Vi bjöd på glögg och pepparkakor samt samlade in pengar till vår fond - Julfemman. Det blev ett riktigt trevligt evenemang med många goda samtal och glada människor som överraskades av gratis glögg.
 
 
Vid fem bröt jag upp och åkte till dagis för att hämta Bamse. Bamse placerades i sin bil-bur i chefens rum där han fick en näve Frolic (jag hade glömt hans torrfoder så jag köpte Frolic på vägen till bästisen). Därefter sprang jag ner till Södertörnskyrkan för ett möte angående alternativt julfirande på annandagen. Vid åtta-tiden var mötet över, Bamse hämtad och rastad i Rådsparken. Vi kom hem vid 21.00. Janne hade redan kommit hem från sin julmiddag med jobbet så jag sjönk ner i TV-soffan bredvid honom... och efter en halvtimme sov jag sittandes i soffan.
 
Natten till torsdagen drömde jag en konstig dröm. Mina systrar hade kidnappat mig och stängt in mig i ett rum. Jag fick ett svårt astma-anfall... men då kom de in med en bricka med smörgås, thé och tända ljus och sa att jag skulle få tenta så jag inte missade min kurs... Sen vaknade jag... bara för att somna om och återigen befinna mig i samma låsta rum. Ännu ett svårt astma-anfall men då lyckades jag få upp ett litet fönster där jag försökte få in lite luft... men tillslut ropade jag bara att jag måste till sjukhus! Då vaknade jag av att jag höll på att kvävas av mina snarkningar!
 
                                                          
Mycket märklig dröm... varför skulle mina systrar kidnappa mig? Att jag snarkar illa vet jag och det var väldigt obehagligt att vakna av kvävningskänslor.
 
Natten till idag var betydligt behagligare. Vaknade utvilad efter 9 timmars sömn och åkte omgående iväg till husläkaren för provtagning, EKG, blodtryck, urinprov, vikt och längdmått. Förvånat konstaterade jag att jag växt 2 cm! Hem och äta frukost, sen jobbade jag vid köksbordet nästan 4 timmar. Fick massor gjort, det var väldigt effektivt att jobba hemma i lugn och ro. Jag var lite orolig för att inte kunna vara disciplinerad, men det var inga problem.
 
 
Dock lät jag ett par skrivjobb ligga till imorgon för Linnéa kom med döttrar och hund på eftermiddagen. Linnéa har börjat sälja Aloe Vera-produkter så hon ville säljträna på mig. Men först umgicks vi en stund och så lagade jag köttfärssås och spaghetti, sen blev det säljträning.
 
Meija och Ängla tittar på film på mobilen i mormors säng
 
Vartefter kvällen lider börjar jag känna mig förkyld. Massagen, zonterapin, timmarna ute i kylan under glöggutdelandet har kanske dragit igång något jag haft i kroppen? Det har blivit ett par koppar hett thé med en gegga ur Turkiets gummiträd som Monica och jag köpte på vår rundresa där. Den skulle hjälpa mot bröstont och hosta... och det har jag inte, men jag tror det kan stävja en förkylning ändå? Jag ska i alla fall krypa i säng nu, Janne tar sista Bamsenaden.
 
                                     

En onsdag i flygande fläng

Började arbetsdagen på Handelsbanken angående en fond som vi hanterar. Det blev ett mycket bra möte där vi hoppas att hanteringen nu kommer att underlättas efter att vi tagit tag i det hele med gemensamma krafter.
 
                                     
 
Hann få undan lite papper och ringa ett par samtal innan lunchmusik och sopplunch. På lunchmusiken fick vi ett musikaliskt uppträdande av Teater Slava, lite annorlunda med mycket vacker fyrstämmig sång, saxofon, xylofon och kontrabas. På sopplunchen bjöds det inte på soppa utan Oxfilé Provencale. Husmor slutar till årsskiftet och detta var sista sopplunchen, hon slog verkligen på stort med denna fantastiska avskedslunch!
 
                                      
 
Hann något samtal och något papper i hast innan sorgegrupp no2, sista träffen för i år.
 
Avslutade dagen med att få undan hjälpligt på skrivbordet, packa en mapp med hemarbete och bistå en kollega.
 
Hämtade Bamse halv 6 och åkte hem. Middag var inte att tänka på efter den fantastiska lunchen så Janne värmde ostkaka och vispade grädde. Han kom hem från en kryssning med sitt arbetslag idag så han var inte heller hungrig.
 
                                       
 
Under eftermiddagen och kvällen verkar det från Oslos sida ha blivit ordning i mina studiepoäng och lektioner efter mitt intensiva mailskrivande igår. Om nu allt funkar kommer jag få in mina 10sp som saknades i mina resultat under hösten samt att det verkar som jag bara behöver vara i Oslo 2 x 2,5 timmar i vår, resten ska läsas på Ersta. Kanske behöver jag inte ens fixa övernattning utan kan åka nåt tidigt tåg dit och något sent tåg hem...? Återstår att få det bekräftat, förhoppningsvis imorgon, sen är allt klart för fixning! I helgen ska all oläst litteratur gås igenom inför tentan i Diakonivetenskap i mitten av december. 
 
Hepp hepp!

Värsta intensiva tisdan!

Gick upp extra tidigt imorse för att slippa stressa. Brakade in på jobbet strax före nio, hälsade på nya diakonen och rusade sen på möte angående julblommorna. Sen hann jag prata lite med nya diakonen innan det var dags före informationsmöte med Majblomman. De gör ett fantastiskt arbete som jag gärna slår ett slag för. Barn som säljer majblommor till förmån för andra barn. De får själva 10 % samt 10 % till skolan/klubben/föreningen de säljer för... och så går vinsterna till föreningen Majblomman som i sin tur delar ut pengarna till barn i familjer som inte har så stora inkomster och som ansöker om skridskor, fotbollsavgifter, vinterkläder eller vad det är de behöver. Vi använder ofta Majblomman när vi söker ekonomisk hjälp till barnfamiljer.
 
                          
 
Sen lunchade jag med nya diakonen, vi sprang tillbaka till kyrkan för lunchmässa och därefter personalmöte. Sen hade jag ca 30 minuter på mig att ringa och fixa ett fondärende, kolla mail och packa ihop mina saker innan sorgegruppen. Fem i sex hämtade jag Bamse från dagis och åkte hem.
 
Ikväll har jag "roat" mig med att försöka tyda vårens schema i mastersutbildningen. Det går inte. Det finns inte en kurs som har rätt sifferkombinationer när jag jämför min studieplan med vårens schema. Jag har letat i gamla mail för att hitta mailet där jag fått godkänt att jag får tillgodoräkna mig min magisteruppsats. Nu har jag skickat det för tredje gången. Kanske löser sig allt imorgon?
 
Nu blir det dagens sista Bamsenad och därefter kudden!

"Ledig" måndag

... i den bemärkelsen att jag inte har jobbat. Sysslolös har jag definitivt inte varit. Efter morgonsysslor började jag dagen kl. 10 i Stallarholmen på Drömfabriken där vi fortsatte prata om mitt tankeprojekt. Halv ett skulle jag vara ute på ett studiebesök på Äleby Gård så jag hade lite tid på mig, den tillbringade jag vid den makalösa utsikten från Gula Industrihusets brygga.
 
 
Eftersom jag hade mycket gott om tid, men var osäker på vägen till Äleby, så gav jag mig av så jag hade nästan en timme att köra den 15-20 minuter långa vägen. Ju närmare jag kom, desto mer begeistrad blev jag. Det fanns hur mycket hjort som helst, 100-tals! Både i hägn och vilt. När jag sen kom till Äleby förstod jag inte att jag var framme så jag fortsatte en bit till längs en oländig väg som slutade i en enorm grind. Jag bara gapade. På 20-30 meters håll såg jag ett 20-tal havsörnar! En otrolig syn! Det fanns en liten plätt att vända bilen på så jag kunde åka tillbaka.
 
Bilder från google.se
 
På gårdsplanen tillbaka till Äleby kom en kvinna mot mig och frågade om hon kunde hjälpa mig rätt för hon förstod att jag var vilse... men jag var ju rätt nu så jag fick komma in på en kopp kaffe medan jag väntade på värden för mitt studiebesök. Jag frågade om hjorten rymt men hon sa att de hägnat i en del av ägorna och då hade en del hjortar hamnat på ena sidan och en del på andra sidan stängslena. Och havörnarna då? Jo, de trivdes visst i omgivningarna.
 
 
Studiebesöket blev inget jag förväntat mig utan han ville veta mer om mina tankar och planer som han hört talas om. Jag fick också veta att han sällan tar emot folk på detta sätt, men efter att Drömfabriken berättat om min dröm så hade han fastnat för den för han tänkte liknande saker. Erbjudandet jag fick i detta visions-stadie är synnerligen generöst, men jag ser också win-win- situationer för oss båda. Nu går jag ett steg till i mitt tankeprojekt. Jag har mycket svårt att se att det skulle bli verklighet, men det var en makalös känsla att åka därifrån! Att träffa folk som inte rackar ner på mina drömmar utan ser möjligheterna. Att få bli bemött med respekt i dessa idéer. Lite ågren får jag att göra folk besvikna... men jag är mycket uppriktig när det kommer till vad jag kan, vad jag har, vad jag vill och vad jag kan ta reda på och åstadkomma.
 
Som grädde på moset närmade jag mig ett stort kalt träd fullt med svarta klumpar.. och när jag kom närmare lyfte en hel flock korpar. Det var en magisk syn!
 
 
På hemvägen åkte jag förbi gymmet för ett pass styrketräning. Då slog det mig att jag glömt fasteproverna jag skulle tagit på VC på morgonen... nå det finns fler chanser... Sen åkte jag hem och lagade potatisplättar och stekfläsk till Janne och mig innan jag åkte iväg på min lilla knyppelcirkel. Det är så himla trevligt. Medan vi satt där ringde min brorsdotter och bjöd in mig på konfirmation! Lika oväntat som glädjefyllt! Jag blev jätteglad och ska verkligen försöka gå!
 
Nu har Bamse varit ute och jag har varvat ner lite. En spännande fortsättning på veckan ligger framför mig.

RSS 2.0