Stora knyppeldagen

Morgonen började med ett jätteroligt samtal om finknyppling och dockskåp. Vi såg igår på rundvandringen en bok om just att knyppla miniatyr-dukar, gardiner mm till dockskåp och tjejen jag åt frukost med visade sig ha knypplat lite ur den boken. Ännu en kvinna som satt med oss var ur styrelsen och tyckte att hon nog kunde föreslå en "dockskåpskurs" som komplement till framtidens kurser. Det skulle ju vara himla skoj att göra sitt eget dockskåp. Ja, jag är nog inte så intresserad av ett dockskåp, men ett tittskåp med en kvinna som sitter och knypplar i ett inrett rum ser jag framför mig. Vad kul det skulle vara! Och mitt förslag om metallknyppling slog ju väl ut och har t.o.m blivit en Vadstenakurs i år så vem vet?
 
                                                              
 
Nu blir det en bildrik blogg! Årets stora knyppelevenemang gick av stapeln idag och jag har inte pratat och skrattat så mycket på länge. Jag satt i lektionssalen halv nio och började dagen att tillsammans med fröken gå igenom monteringen av min "symbol". Jag hade sett en montering jag tyckte var så himla snygg och som jag ville testa. Måste ta reda på vad den kallas, men den ligger uppepå linet och fästes i fållen som är på ovansidan.
 
Häng med! 
Först vika och klippa hörnet
 
Pressa kanter (....eller tråckla)
 
Sy hörnet och sy sen fast spetsens uddar i nederkant av den invikta fållen
 
Dra ut tråd och sy hålsömmen över två eller tre trådar
 
 
Jag är inte helt nöjd med resultatet. Linnet var för grovt så hålsömmen blev inte så snygg som på förlagan. Men jag fick en lärdom istället! Om jag skulle göra om det skulle jag prova att dra ut två trådar i linnet om jag tycker den är för grov...ellle välja ett tunnare linne. Jag tänker inte deppa ihop utan ta emot den kunskap jag nu fått att se linne på ett nytt sätt, nämligen som ett levande material som man får kompromissa med :O)
 
Nå, vid 10-tiden slog Svenska Spetsars kursverksamheter upp portarna för allmänheten och det strömmade in nyfikna damer och en och annan man. De flesta är själva knypplare och ställer roliga, intressanta och kluriga frågor. Jätteskoj! Klockan 12.00 blev jag ensam i lektionssalen en stund medan jag jobbade nästanklart med monteringen. Ska diskutera det halvtaskiga resultatet med fröken imorgon. Strax före 13.00 gick jag mot Rådhustorget för att äta lunch. Det blev en räkmacka på La Bocata igen. De hade bakat knyppelkakor dagen till ära!
 
 
Jag var tidig ut till torget, ingen hade kommit än, så jag tog en pepparot/citron och marsipan-glass i väntan på lite sällskap vid knyppelborden. Jag hade tagit på mig första knyppelpasset.
 
 
Klockan två var vi i full gång med att knyppla och berätta för folk vad vi gör på kurserna. Hoppas vi värvat nya knypplare!
 
 
Efter en halvtimme blev jag avlöst och gav mig av längst stora gatan för att kolla in alla knypplerskor som satt i staden.
 
Västmönster av Eeva - Liisa Kortelahti        Hatten är oxå knypplad!
 
Ljusmanchett, servettring eller varför inte strumpeband?
 
Oj, vad mycket trevliga knypplerskor jag träffade idag. Jag har aldrig pratat och skrattat så mycket på min promenad mellan Rådhustorget och Vadstena Spetsmuseum!
 
 
Jag började med det jag alltid gör på muséet, nämligen att fotografera min lärares "Tut i luren". Den är olika växtprydd varje år. I år var den rätt mycket växtprydd:
Design och genomförande: Sam Jacobsson
 
Årets utställning heter "Lägg märke til spetsen" och en del av var ett samarbete med Vadstenas filatelister den handlade om frimärken. Givetvis frimärken med anknytning till spetsar. Jag köpte detta frimärke som jag länge suktat efter. Köpte oxå två vykort med stämplade likadana frimärken. Jättekul att ha dessa i min ägo! Som jag förstått så vann frimärket nån tävling 1976 och gavs då ut. Men jag har missat resten. Hittar inget mer detaljerat på google så jag får nog gå tillbaka till muséet och fråga.
 
 
Inne på muséet kom jag i samspråk med en dam som jag sen fick sällskap med tillbaka ner till stan, där vek hon av mot centrum och jag mot skolan där jag knypplade en timme. Sen blev det stor middag med alla som knypplat på stan under Stora Knyppeldagen och flera av oss kursdeltagare.
 
Jag fick en present av en tjej som kom på besök. Hon har varit härnere tidigare år, men kunde inte komma i år. Knyppeldagen ville hon inte missa så hon åkte hela vägen hit för att vara med. Och så fick jag en liten present av henne. Jag blev förstås jätteglad! Han får sova i sängen bredvid så han inte går sönder! Vilade på rummet en stund, sen fortsatte jag knyppla i två timmar till.
 
 
Nu har jag fått en rumskompis i badrummet. Han tycker nog jag ska släcka lamporna nu. Det är dax för min date med John Blund!
 
                        

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0