Djur och blommor

Visserligen har vi inte flyttat än, men vetskapen gör väl att landet mer och mer känns som hemma.
 
Jag kom ner igår. Efter kursen åkte jag hem och packade, hämtade Bamse och på vägen mot landet även min dator som Rickard lagat, sen bar det av. När jag svängt av på Sandavägen bromsade jag instinktivt efter ca 700 meter i en skarp kurva. Det synen uppfattade som fyra björkstammar i diket visade sig vara de fyra vita benen på en älg. Hjärnan är fantastisk. Det ska inte växa fyra vita björkar i en fyrkant i diket precis invid vägen, det vet hjärnan instinktivt och då bromsar foten utan att förståndet hänger med, man bara gör. Jag passerade älgen i under 30 km, fortfarande för snabbt för att jag skulle få upp mobilen och fota. Jag upplevde att den hade en rejäl "krona" på huvudet, men det kan faktiskt ha varit en trädgren oxå. Dom är stora, älgarna! Och häftiga!
 
Imorse när Janne kom tillbaka efter morgonrundan med Bamse hade han dessa suddiga foton med sig på mobilen: 
 
                       
 
Jag har förminskat dem så man ser tydligare. På båda bilderna ser man ett älghuvud, men på den första ser man även ryggen på en till! De vågar sig tillbaka nu när älgjakten är över
 
När vi sen satt och åt frukost kom hackspetten och pickade i kokosnöten vi hängde upp förra helgen.
 
 
Janne berättade att under veckan (han har varit på Sanda hela veckan) så har han räknat till 7 blåmesar och talgoxar som samtidigt köat för att få en munsbit av kokosnöten, plus den vanliga stora hackspetten och gröngölingen!
 
                     
 
Det ska bli spännande att se om jag får samma celebra besök imorgon när jag frukosterar själv härnere... Janne ska på skiftlagsresa till Åbo.
 
 
Vi tillät oss en lugn förmiddag, när jag varit ute med Bamse igen åkte vi till Solberga för att köpa fågelfrö ochså passade vi på att fika. Solberga handelsträdgård hade orkidéutställning och där köpte vi oxå en behållare för jordnötter. De hade oxå ett urval av köttätande växter vilket jag tycker är skitkul... men det får vara till vi flyttat ner på riktigt. På ÖB köpte vi en 18-kilossäck vildfågelfrö och 3 kilo jordnötter samt en hink talgbollar. Fröhållare köpte vi förra helgen så den tänkte jag sätta upp imorgon. Det ska bli jättekul att få mata fåglar igen. I Hagsätra förbjöds det då vi fick råttinvasion för 10-15 år sen. Det fanns stora bruna råttor överallt.
 
 
När Anticimex var i farten kunde man hitta döende brunråttor lite varstans. Vi hade en som dog på vår trapp. Hos vissa kom de in i husen, de åt sig genom betongen och våra grannar upptäckte ett råttbo under rabatten. Det blev ogörligt tillslut. Nu bor vi i skogsbrynet och det torde var omöjligt att föda upp en så stor stam brunråttor här. Möss har vi haft inne när vi köpte huset så dem har vi byggt ute... och fladdermössen bor under plåttaket men de gör ingen skada och är ett mysigt sällskap på kvällarna. Just nu är de väl inte ens aktiva, jag har hört dem krafsa lite nån gång bara.
 
 
Det kommer visst att regna hela helgen... höstrusk är en härlig väderlek. Det är helmysigt att njuta regnsmatter i mörkret mot tak och fönsterrutor. Det är bara Bamsenaderna som blir lite våta. Ja, jag ska väl ta oss ut en sväng nu... så får vi se om det blir läsning, virkning, knyppling eller TV-tittning efter det...  En variant på Sluring blir det till middag iallafall!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0