Från ornitologi till herpetologi och så lite teologi

I tisdags var jag på fågelkurs på Studiefrämjandet inne i Strängnäs. Läraren, som jag tror är ordförande i Strängnäs Ornitologiska Klubb hade kallat dit mig och en kvinna till redan klockan 16.00 eftersom vi missat väsentliga delar i kursen som började redan i februari. Nu fick vi en tre timmar lång genomgång av vad de andra redan gått igenom. En kort paus, sen började det egentliga kurstillfället som denna dag handlade om olika faror vi människor utsätter fåglarna för. Det handlade om äggplundring, tjuvjakt, vissa människors inställning till rovfågel (påminner starkt om vissa människors inställning till vargen) och vad jag inte hade en aaaaning om... vindkraftverken! Fåglarna ser inte rotorbladen och huggs snabbt och effektivt i två delar när de flyger igenom. Vi fick se otäcka bilder på stora fåglar som kapats mitt itu, bland annat från Näsudden på Gotland där framförallt havsörn och fiskljuse var väldigt utsatta. Småfåglarna är lika utsatta men hittas inte lika ofta då de försvinner mycket snabbare pga sin storlek. Sen pratade vi lite om arter och så också, men inget fokus på det denna dag. Fick tips på två böcker jag ska titta efter...
 
På hemvägen strax före kl 22.00 dök skönheten nedan upp mitt på vägen. Det var becksvart och inte en bil så långt ögat kunde se så jag satte på varningsblinkersen och gick ut för att titta på denne medan den kravlade sig ner i diket. De är ju så häftiga!
 
 
Igår gjorde jag ett Storstadsrejs igen. Började på Hornbach med att köpa lampor till vår belysningsramp över diskbänken, sen åt jag lunch med en f.d arbetskamrat innan jag åkte till kärret i Ormkärr för att räkna grodor. Jag såg mig inte för och halkade så jag nästan kanade ner i kärret... Många tankar kring min rygg han fara genom huvudet, men jag klarade ryggen och gjorde illa handlederna istället. Nå, jag kravlade mig upp och stod en stund och beundrade grodrommen. Särskilt mycket grodor fanns där inte, såg bara 5-6 stycken.
 
 
Sen blev det thé och zonterapi hos bästis Lotta innan jag gjorde dagens sista anhalt på Heron City för att se Noah. Filmen bygger på en bibelberättelse och jag tycker den var rätt snyggt gjord. Den stämmer förstås inte helt överens med bibelns berättelse om Noa, men budskapet kring det onda och goda som finns i människor lös klart igenom. Dilemman som hela tiden uppstår i oss och i relationerna till andra människor, folkgrupper och den jord vi lever i. Till exempel vindkraftverken som inte smutsar ner luften, men tar död på så mycket fågel ... och så människorna som mörkar rapporter för att det är en ekonomisk fördel för dem själva... Och så anklagar vi Gud för att inte ingripa mot ondskan i världen - Teodicéproblemet helt enkelt.
 
                                               
 
Idag gick jag upp lite tidigare, jag skulle till sjukgymnasten... men VC ringde att hon vab-ade idag. Jaha, jag som längtar efter att komma igång med sjukgymnastiken för jag vill aldrig få så ont igen... Men det är inget att göra nåt åt. Jag fortsätter knipa, spänna och rulla tills jag får komma dit. Istället gjorde jag rent akvariet och kupan, diskade och satte på en tvätt.
 
Inspirerad av fågelkursen i tisdags har jag hållit koll på, och räknat arter vid vårt fågelbord. Jag gissade på sex-sju arter men har hittills räknat till TOLV!
 
Blåmes                                     Bofink                            Grönsiska        
 
 
 
Koltrast                                                                           Större hackspett
 
        Nötväcka                          Rödhake                                   Talgoxe
 
'
Ringduva                                                            Skata
 
 
Taltrast                                                              Nötskrika
 
NU behagar Bamse röra på sig (klockan är halv 12) så vi ska väl gå ut i det fina vädret... Det ser ut som vi får besök i eftermiddag, så det är bra att han sovit ut :O)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0