Vårtecken

Vi bor ju som vi gör och har naturen inpå knuten. Älg var det ett tag sen vi såg, det kan vara så enkelt att de håller sig djupare i skogen nu när mattillgången ökar och det kan vara älg-bäbisar på gång... Men annat händer, vårblommor och insekter vaknar till liv och det är så roligt! (Spindelbilder i slutet av bloggen, så ni spindelfobiker är beredda eller väljer att avstå.  Jag varnar innan) Igår på kvällspromenaden gick Bamse och jag ner till båthamnen på andra sidan "byn" för att invänta att Janne kom från jobbet. Han fick hämta oss där. Där hittade jag både vårlök och viol.
 
Mälaren i solnedgång
 
Idag har jag fotat fjärilar. Påfågelöga. Jag har jagat citronfjärilen också men det har inte funkat lika bra, den vägrade sitta still!
 
 
Bamse och jag började morgonpromenaden med att gå till bäcken på åkern för att se om salamandern kommit. Jag vet ju inte om det var tillfälligt de fanns där förra året, men enligt den kunskap jag har är att salamander och grodor återkommer till där de föddes. Salamandern kommer, som jag förstått det, senare än grodan och grodan leker ju bara ett kort tag, jag har ingen koll på salamandern, men lär väl få det om vi bor kvar här några år. Idag fanns den inte där i alla fall.
 
Istället för att gå över den leriga åkern igen "hoppade" jag över bäcken och fortsatte skogsvägen bort mot kalhygget och el-gatan. Där fanns en hel del fjärilar. Jag såg Citronfjärilen och Nässelfjärilen, men Påfågelögat fanns det flest av och en stannade tillräckligt länge på ett ställe för att jag skulle kunna fotografera den ett par gånger. Bjuder på den bästa bilden:
 
 
Fjärilarna är mycket mindre och blekare än de jag fotade i nässelsnåret i höstas i Ormkärr. Kan det ha med årstiden eller demografin att göra? Undrar var man kan ta reda på det.
 
Mina bilder från Ormkärrs nässelsnår augusti 2013
 
När vi senare fikade med grannen såg vi sädesärlan. Ännu en ny fågel har anlänt våra breddgrader:
 
                  
Grannen berättade om hur hon och Janne hittat spindlarna under hennes vatten-lucka. Jag ska inte ens försöka förklara vad "vattenlucka" är för jag frågade inte vad det var för även om jag inte gillar spindlar nåt vidare, jag har inga fobier men vill inte ta i dem, men jag älskar ju att titta....och då kom jag mig inte för att fråga vad det var under luckan. Spindeln är ett fascinerande djur och hon berättade om kokongerna som hon trodde innehöll bäbisar. Den kunskap jag har är att spindel-bäbisar växer i dessa ägg-säckar och sen kryper alla ut på en gång. Hon var tvungen att testa och tog hål på en som var mörk.... och det stämde nog.
 
NU KOMMER BILDERNA: 

 
Spännande va?
 
Nu ska jag göra nåt annat en stund så ha en toppenkväll!
 
                                          
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0