Nålbrev och änglavingar

Vaknade med huvudvärk efter en annars god natts sömn... Men åskmolnen hängde över Vadstena på förmiddagen så det var kanske inte så konstigt. Vaknade sju, men gick upp först klockan åtta, halv tio satt jag i lektionssalen och jobbade med mitt nålbrev. Här kommer nu en liten instruktion för att jag ska minnas hur jag gjorde. Det är ju så att när man (jag) har olika kursmoment som ska gås igenom så gör man (jag) saker lite huller om buller beroende på olika saker, så nålbrevet har jag jobbat med lite nu och då under veckan, varvat med analys och "Leven och lanpärlan" som skulle knypplas i  olika material. Nu sammanfattar jag veckans nålbrevsarbete här:
 
Ingredienser:
Tyg till utsidan - linne, silke etc
Tyg till insidan - linne, silke etc
Förslagsvis filt till nålbladen
Spets
Tråd till snodd, förslagsvis hopptvinnad tråd i samma garn som spetsen eller något annat som matchar
Knappnålar
Vass sax
Lämplig synål
Lämplig sytråd
Strykjärn
Pressduk
 
Så här gör du:
Först mäta och anpassa spets och tyg så det passar ihop rent storleksmässigt. Spetsen kan man sätta på längden, tvären, diagonalen... Sen klipper man ut tyget. Jag valde svart silke och det är så tunt att man kan ha vikta hörn. Grövre tyger, som lin, kan man behöva göra sneda hörn på så hörnen inte blir buckliga.
 
 
Nåla, pressa och fålla. Använd fuktig pressduk när du pressar spets! Spetsen behöver troligen inte pressas i detta skede, men en påminnelse kan vara på sin plats om nålbrevet behöver pressas när det är klart.
 
 
Mät ut var du vill ha spetsen och sy fast den.
 
 
 
Klipp till ett innertyg, vik in fållen och sy fast den några millimeter innanför yttertygets kant.
 
 
Klipp ut filten till nålbladet/nålbladen, lite  mindre än nålbrevets ytterhölje. Jag valde att göra två blad, men ett går lika bra. Tre kan bli för tjockt, men har man inte filt utan t.ex tunt linne kan man ha flera nålblad. Sy fast dem mitten och se till att tråden inte går igenom till yttertyget.
 
 
Tvinna ihop en snodd och lägg den runt nålbrevets vikning, knyt ihop den i botten med en liten knut. Sy fast snodden med små stygn längs ryggens mitt samt inne i nålbrevet.
 
 
 
Tadaaa, så här blev mitt!
 
Förutom att ha förfärdigat nålbrevet har jag ätit lunch med en kurskompis och ett gäng fåglar,
 
 
knypplat 10 cm Änglavingar i silke i vitt och guld ...
 
 
...samt varit på underskön taktil massage igen. Hon är bara helt otrolig! Två huvudvärkstabletter under dagen  hjälpte inte mot huvudvärken, men massagen gjorde det! Fick så mycket energi av massagen att jag orkade gå tillbaka till kurslokalen och avsluta Änglavingarna!
 

Nu har klockan passerat läggdax! Det är en hel rolig kursvecka kvar! Lycko mig!
 
Vättern-vy från ikväll
 
Sleep tight!

Kommentarer
Postat av: KataM

Så snyggt det blev, nålbrevet!

Svar: Tack Kata! Det var väldigt roligt att göra :)
Guggelutt

2014-06-30 @ 14:17:12
URL: http://katarina12.bloggproffs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0