Exkursion med SOK

Alla bevingade bilder har jag hämtat från Google!
 
Som bekant så har jag försökt gå en kurs i "vårfåglarnas ankomst" i vår. Det har gått sisådär eftersom jag fick veta om kursen när den redan gått ett tag samt så är ju jag borta ibland. Det betyder att jag gått vid två av sex kurstillfällen, varav vid det första fick jag en tretimmars resumé över vad som hänt tidigare i kursen, och av de fyra inplanerade fågelskådningstillfällena kunde jag bara vara med idag. Jag tycker inte att jag är så upptagen, men ... ja... IDAG var jag med på fågelskådning i Guds underbara natur i alla fall.
 
                                  
 
Klockan fem gick jag upp. Kändes sådär efter två nätter med 4-5 timmars sömn. Jag trodde myggen gått och lagt sig i arla morgonstund men de fick ett skrovmål (mig) medan jag rastade Bamse kvart i sex, en sömndrucken sådan som antagligen trodde att matte fått spunk eller nåt, gå upp så tidigt!!!
 
Tornseglare                                      Buskskvätta
 
Tofsvipa
 
Tjugo i sju satt jag i bilen vid mötesplatsen - Ugglans Träd. Det ligger vid kolonilotterna och har varit hem för en uggla i ett par decennier... men nu är den borta sen några år, trädet kallas dock fortfarande Ugglans Träd och lär nog göra det så länge det står kvar. Efter en kvart började jag undra om jag missat att exkursionen var inställd, men då dök en bil till upp, strax efter fyra bilar till. Redan där började vi njuta av fågellivet då tornseglaren for fram och tillbaka över området. Vi fick veta att ungfåglarna kan flyga/segla nonstop i två-tre år innan de börjar häcka och då måste ta mark.
 
Brun kärrhök
 
 
Näktergal                                                                  Härmsångare
 
 
Vi packade ihop oss i tre bilar (tre av oss lämnade bilen vid Ugglans Träd) och for gemensamt ut mot Husby. Direkt såg vi buskskvätta och tofsvipa. Jag har ingen kikare men fick kika i andras. Vi stod en lång stund och lyssnade till Näktergalen och såg en Brun Kärrhök segla över oss på promenaden genom buskar och snår. I en glänta ner mot Mälaren stod vi länge och lyssnade till Härmsångaren som känns igen på det återkommande gummi-anka-lätet "njyyt-njyyt" men i övrigt kan låta som en massa andra fåglar.
 
 
Vid badet tog vi fikarast och jag hade förstås inget med. Det var ju första gången jag var med på nåt liknande så jag använde bara mitt sunda förnuft - dvs tog på mig bra skor, långbyxor och rikligt med myggmedel. Men jag fick en kopp av en rar kvinna. Vid badet njöt vi av ladusvala, skäggdopping och storskarv.
 
 
Ladusvala                            Skäggdopping                                  Storskarv
 
På håll såg jag törnskata och törnsångare och hemmavid har jag googlat upp skillnaden.
 
Törnsångare                                                             Törnskata
 
Likheten i namn hänger nog snarare ihop med biotopen för de hör inte alls till samma släkte. Men det kan man å andra sidan inte heller lita på för björktrasten föredrar inte björk och gransångaren har inget direkt med granen att göra..
 
 
Mot slutet av exkursionen stod vi och tittade på ett par svartvita flugsnappare och lärde oss skilja ut lätet från en gransångare. Och jag frågade också om ett annat läte som jag alltid trott varit talgoxen... men nu vet jag att det är bofinken som sjunger så, och jag vet också hur talgoxen låter!
 
Svartvit flugsnappare                                             Gransångare
 
Förstås har vi sett och framförallt hört en väldig massa andra fåglar, men jag valde att försöka få kläm på dessa och komma ihåg Härmfågelns och Gransångarens läte, minnas Tofsvipan i flykten osv. Nästa onsdag ska kursen ut och leta kornknarr och vaktel men då kan inte jag vara med, men jag har nu gått med i SOK - Strängnäs Ornitologiska Klubb, och ska försöka hänga med dem nån gång till innan midsommar. Efter midsommar slutar fåglarna sjunga...
 
Vid halv elva var jag hemma igen och tog ut Bamse, gjorde spenatsoppa med ägg till lunch och nu har jag laddat frysen med glass från Glassbilen som stannade till utanför köksfönstret. Jag kunde inte motstå isglass i sommarvärmen! I övrigt på dagens meny står att diska och ligga i glaspaviljongen med boken... Så nu fortsätter jag min fantastiska sommardag. Bamse ligger under sängen och söker svalka medan Ragnar och Esmeralda trivs därute.
 
 
                                                                     
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0