Så for vi in i Hälsingland

Tisdagen var en ganska vanlig arbetsdag med mottagning, planering inför kommande resa och hembesök... Och på onsdagen kom vi oss iväg, nångra veckor senare än vi normalt har våra kulturresor. Detta för alla helger som behagade infinna sig under maj. Men det gjorde inget. Vi for till Hälsingland och norröver kan det ju vara lite svalare än söderöver, vartåt vi styrt kosan under våra tidigare resor: Öland och Blekinge. Denna resa stod inte efter de andra i upplevelser. Jämför gärna bilderna med dem jag tog i januari under rek-resan!
 
Första dagen gjorde vi tre stopp. Medhavt fika en bit norr om Uppsala, Wijs trädgårdar och Oscarsborg invid slutstationen - Stadshotellet i Söderhamn.
 
Nu kör vi!
 
Wijs trädgårdar
 
Leker med prästen
 
 
Vi fick en visning runt Wijs sju trädgårdar, deras miljö- och skönhetstänk. Det var helt fantastiskt!
 
Leker med husmor!

Från Oscarsborg ser man hela Söderhamn (nästan).
 
Oscarsborg
 
Dag två hann vi med massor!
 
Trönö gamla kyrka. Nathan Söderblom är född på prästgården invid kyrkan.
 
Trönö nya kyrka... som f.ö har ett fantastiskt vackert knypplat ambokläde! Och krucifixet var gjort av spikar och metall som tillvaratagits efter branden + smält glas
 
 
Sen fortsatte vi färden mot Växbo lin där vi tittade in i väveriet och handlade lite. För min del blev det lingarn i rött och beskrivning till en sjal samt ett blått lin som jag tänkte knyppla en till plattfisk i! Piggvaren är Gotlands landskapsfisk och till Gotland är vi bjudna i höst!
 
 
Efter Växbo lin blev det lunch på Orbaden spa, Hälsinglands Riviera. Det hällregnade under lunchen och det var nästan den enda gången, förutom nån gång vi åkte buss, som det regnade på hela tiden.
 
 
Nästa anhalt blev Undersviks stiftsgård. Där tittade vi in i kapellet, huvudbyggnaden och kyrkan. Vackert, vackert men den största behållningen var nog ändå Frälsarkransvandringen runt kyrkan. Kanonfin!
 
Undersviks stiftsgård
 
Gudspärlan
 
Kärlekspärlorna och nattens pärla

Efter ett kort stopp vid Skales skafferi åkte vi till dagens sista anhalt - Skärså. Vi fick hoppa över rökeriet, men hann med glashyttan och smakeriet innan vi åt fiskmenyn inne på Albertina.
 
                                                                                              Kramas lite
 
På eftermiddagen gick jag in på Diakonhjemmets studentmodul och såg att jag klarat examen. Det firade jag med att ensam gå en promenad på kvällen upp till den vackra Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn. Funderade lite över tillvaron och konstaterade att nu är fyra års studier över.
 
 
Dag tre, sista dagen i vår kulturresa, hann vi med tre stopp. Först ut var Träslottet i Arbrå, sen andakt och fika vid Arbrå kyrka och till sist lunch på Laxön.
 
Träslottet i Arbrå                                                                          Leker lite...
 
Arbrå kyrka var fantastiskt vacker med sina målningar... och altarduken hade en knypplad spets - Mogna ax!
 
                                                                Alla sätt att servera kaffe på är bra!
 
Fiskeriförsökstationen på Laxön. Funderar över korsets placering och betydelse men har inte funnit nåt svar... än.
 
Sen åkte vi raka spåret hem. Jag kom hem vid halv nio och möttes av vitt vin och räkor i paviljongen. Bättre kan det inte bli.
 
Lördagen lät jag gå som den ville. Plockade lite och tog det lugnt. Men i söndags fick Janne och jag ett ryck och packade upp alla 21 kartonger som vi gömt bakom ett skynke bakom soffan! Det var så otroligt skönt! Vi fikade i paviljongen med en arbetskamrat till Janne och hans fru och mamma som lånat vår husbil över Vätternrundan. Frun och framförallt mamman var väldigt intresserade av knyppling som de hört talas om att jag pysslar med.
 
Idag har varit en intensiv arbetsdag, men förmiddagsmöte om sommarens diakonimottagning, kort lunch, flera telefonsamtal och två besök samt protokollskrivning och mail innan jag åkte hemåt med själavårdande samtal i telefon. Arbetsdag från kl 9 - 19 ungefär. Två dagar kvar till ledighet! Längtar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0