Abu Dhabi

Som jag redan påpekat... Vilken resa vi har gjort! Och det kommer ta tid att smälta alla intryck för vi har varit med om MASSOR! ... och återigen, för min egen skull tänker jag berätta om en emirat i taget. Förenande Arabemiraten består av sju emirater och vi har besökt tre - Abu Dhabi, Dubai och Fujairah - plus en båttur längs Omans kust.
 
Jag lämnade ju in min uppsats på torsdagen, var på församlingsutflykt på fredagen, lördagen var bara panik och kaos. Jag tvättade, packade, vi åkte och lämnade bort djuren och fixade. När jag la mig för kvällen var en långresa det sista jag hade lust med. Resfebern slog till på morgonkvisten... men vi satt på planet kl 11.05 på söndagen och äventyret började, vare sig jag hade lust eller inte. Men ibland blir ju det man minst har lust till de bästa, för förväntningarna är ju så låga då. Efter en tre timmars flyg, fyra timmars väntan i Istanbul och fyra timmars flyg till landade vi klockan halv ett på natten lokal tid i Abu Dhabi. Vi åkte direkt till hotellet.
 
Istanbul är en ruskigt stor stad!
 
Natt i Abu Dhabi
 
Vi bodde på 23 våningen, och här putsas det fönster... utanför fönstret!
 
 
Efter informationen klockan 10.00 åkte vi först och tog lite bilder på Abu Dhabi skyline.
 
 
Där kunde jag också köpa en abaya, för mina byxor var för tajta för att få tillträde till nästa stop, Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan-moskén. Den är världens tredje största moské och den största i UAE (United Arab Emirates).
 
82 kupoler!
 
 
Att påstå att arkitekturen var magiskt vacker är en underdrift. Allt var helt otroligt, från de förgyllda pelarna till glas- och keramikmosaik och lampor täckta av Swarowski-kristaller och världens största handknutna matta osv osv... Allt i harmoni och total perfektion!
 
 
Steninlägg (tror marmor, för Emiraterna består av sandsten, marmor och granit) och så en Swarowskiprydd lampa.
 
Guds 99 namn
 
Bönetiderna, vår tidräkning och den islamiska tideräkning som gäller från Muhammeds pilgrimsvandring till Mekka och som följer månens tidevarv.
 
Vi fortsatte vår rundresa i Abu Dhabi och fick veta att endast 10% av befolkningen är genuina emirater, Abu Dhabi betyder Fader Gasell ungefär. Historien bakom namnet är när lokalbefolkningen törstade, en gasell uppenbarade sig och de följde den, för dit djuren tar sig finns vatten. Mycket riktigt, gasellen förde dem till en oas... och om jag inte misstolkade historien på den knackiga arabiska engelskan så var det just här Abu Dhabi nu är grundad. Alltså, Abu Dhabi = Fader Gasell! Våra vikingar hade också den respekten för djur.. har vi det idag?
 
Ferrari World är belägen på den konstgjorda ön Yas Island, och den fick vi se på håll från den båtutflykt som sen följde... och från bussens fönster, världens (enligt guiden) rundaste byggnad! Där sitter det statliga byggnadsverket!
 
 
Efter ett par timmars välbehövlig vila (ja, jag somnade) var det dags för nya äventyr. Vi hade bokat "Abu Dhabi by night". Efter ett fotostop vid Sayed bin sultan al Nahyan, vad som verkar vara en fantastisk man... fortsatte vår färd längs med en stilla båtutflykt längs Abu Dhabis kustlinje, god mat och ett fantastiskt ljusspel över Abu Dhabis nattliga skyline.
 
Sheik Sayed bin Sultan al Nyhayan byggde denna bostad åt sig, men hann aldrig flytta in. Han dog året före det blev färdigt. Sonen bestämde att det skulle bli ett hotell, sen byggde han ett eget palats åt sig själv helt i närheten. Observera att jag värderar inte, inte något! Har man pengar och tjänar pengar i de summor som dessa sheiker gör och inversterar pengarna i sitt land och i sina invånare (10% inhemska och resten foreigners) så konstaterar man bara att detta är ett helt annat statsskick än det vi svenskar lever i. Vad säger att våra politiker gör det rätta? Hur mycket av sin privata inkomst investerar de i folkets väl och ve? Inga värderingar i det, tack! Bara reflektioner från min sida!
 
 
Jag har aldrig intresserat mig för skyskrapor, tyckt detta varit ett eländigt påfund. Men i Abu Dhabi, och senare Dubai, kom jag att uppskatta och beundra dessa arkitetoriska mästerverk!
 
Och vet ni vad! Nu har jag kommit till förra måndagens kväll.... jag har massor kvar att berätta!
 
Idag är det tisdag och jag har haft mottagning. Inte någon kom och jag är faktiskt glad för det! Jag hann gå igenom 146 mail och svara på dem som behövdes svara på, jag hann ringa 7 samtal, kuvertera 60 brev och efter en sen snabb lunch gav jag mig av till min ängel till ny tandläkare och fick porslinskronan installerad. Hon gav mig en souvernir... gipsavgjutningen av mitt bett! Den blir en konstinstallation någonstans i hemmet, jag har inte bestämt var än! Själavård via telefon på vägen hem fullbordade min arbetsdag... och rårakor med lingonsylt och fläsk som maken fixat fullbordade resten av min dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0