Husbilslogg dag 12 - Evenes camping igen

Vi sov länge imorse. När vi vaknade var klockan 10 och campingen var nästan tom, den var full igårkväll när vi somnade. Efter frukost och utcheckning åkte vi de återstående km till byn Å i Lofoten. Där parkerade vi och gick ut så långt det går att komma ut på Lofoten utan båt.
 
 
Där växte fullt av små orkidéer som jag inte lyckats googla fram namnet på. De påminde lite om Ölands krutbrännare men dessa var något större och rosa till färgen.
 
 
Jag var oxå fram och kikade på vad som hängde i torkställningarna som fanns överallt på den västligare av öarna. Torskhuvuden! Vad kan de användas till tro?
 
Kändes som att gå i Kungsträdgården i körsbärsblomningen... men ändå inte!
 
Så började vår resa tillbaka mot fasta Norge. Vi stannade till flera gånger för att fota eller sträcka på benen. Hamnöya blev första fotostop, en sagolikt vacker hamn.
 
 
Sen stannade vi i Borg där jag gick upp för att kolla Vikingamuseet. Det är byggt på samma ställe som det största långhus man funnit. Jag var mest intresserad av nån skrift där man kunde läsa om den stora vikingahövdingen som regerade där på 1000-talet, men hittade bara en stor dyr bok om utgrävningarna. Det kändes som för mycket info. Blev en bok på norska om en huskarl som bodde på Borg, ”grågud og vitekrist”, på rea samt en liten bok på engelska om runors betydelse... och en vikingaring i kirurgiskt stål!
 
 
Resan gick vidare och vi stannade vid Lofotenkatedralen, Vågan Kirke, byggd 1898.
 
 
Jag älskar mattan i barnens hörna. Vile gärna tralla på ”Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand. Vi är en massa syskon som tycker om varann, för Gud är allas pappa och jorden är vårt bo. Gör en familj av alla, en enda jättestor!” ...  men en flygelstämmare gjorde det omöjligt att sjunga nåt, men den går om och om i mitt huvud.
 
 
Vi fortsatte med korta avbrott.
 
 
Vi har valt att stanna natten i Evenes igen, det var så fint här i förrgår. Det är det idag oxå, men campingen är full ikväll och ”vår” plats vid vattnet var upptagen. Istället för att njuta av utsikten, som vi ju inte har ikväll, gick vi en långpromenad till udden för att spana in det som på långt håll ser ut som en vårdkase...
 
 
Men det skulle föreställa en stenkyrka!
 
 
Och det skulle jag kunna köpa om jag kunde tyda utsmyckningen till kristna symboler...
 
 
.... men det kan jag inte.
 
Ikväll gick vi en promenad igen bortåt udden i hopp om att få se midnattssolen men det var helt igenmulet. Det gör inget. Vi har haft sol dygnet runt ända till idag. Istället kröp jag i vägrenen och fotade orkidéer och andra söta blommor.
 
 
Godnatt världen 🌍

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0