Husbilslogg dag 17 - Kilafors, Midnäs camping i Segersta

Knack, knack, knack! Guiden knackar hårt i träkarmen bredvid nedgången till gruvan. ”Det är för att gruvfrun ska veta att vi kommer”, berättar han en stund in i den guidade turen. Om hon visar sig i svart blir det en dålig dag i gruvan, men om hon visar sig i en vit skepnad kan man hitta en bra fyndighet, det trodde  gruvarbetarna här för 300 år sen. Från början letade man koppar, men malmen visade sig innehålla kobolt. Av kobolt får man en vacker blå färg som används vid bla porslinstillverkning och porslin var på modet på 1700-talet. 
 
 
Att vi hamnade i Los eller Loos, det stavas visst både med ett och två O, var en ren tillfällighet. Vi tänkte åka från Östersund till Iggesund, men Inlandsvägen var avstängd vid Sveg med anledning av skogsbränderna. Det blev ett par mils rökig omväg. Det var lätt att förstå omfattningen av bränderna där vi körde i den vindstilla (tack och lov) skogen. Fasa om det skulle börja blåsa och sätta än värre fart i eldhärdarna!
 
 
Vi hamnade på småvägar och när det var hundrastningstajm var vi i Los och där fanns ett bageri. Perfekt. När vi gick med hundarna ”snavade” vi över gruvan och Janne frågade om jag ville gå rundturen. Ja-a, gärna! Så han satt utanför med hundarna  medan jag såg 15 minuters film och fick 45 minuters guidad tur på 16 meters djup i den 42 meter djupa orörda 1700-talsgruvan. Jätteintressant!
 
 
Gruvan gav i 30 års tid en god inkomst tack vare svedjeböndernas dagsverken, men stängde i konkurs efter änkans död (hon drev den med förtjänst i 11 år efter sin makes död), men arvtagarna lyckades inte med företaget. Det sägs att gruvan-änkan var så illa omtyckt att arbetarna vägrade begrava henne på kyrkogården, inte förrän de blev beordrade av prästen... men det sägs oxå att de byggde kyrkan över hennes grav för att hon inte skulle gå igen (alltså spöka). Vid konkursen lämnades verktyg och stegar på plats. Det måste ha varit ett jättespännande arbete att tömma gruvan på vatten 1989 och hitta allt detta!
 
Efter en Skagen-croissant på bageriet fortsatte vi. I Edsbyn stannade vi för att tanka och slog upp camping-katalogen. Vi hittade ett litet ställe i Segersta utanför Kilafors, Midnäs camping, med plats för 10 husvagnar/bilar. Här blir vi inatt. Supermysigt ställe och 23 grader i sjön som älven Ljusnan passerar.
 
 
Godnatt världen 🌍

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0