Fullt ös i Värmland

Superintressant dag i högt tempo. Vi började på Selma Lagerlöfs Mårbacka med guidad tur. Vi fick se rummet hon föddes i och fick berättat för oss hur hon fick lärarinne-studierna bekostade av sin bror och hur hon sedan vann pris för Gösta Berlings saga och senare blev ombedd att skriva en geografisk bok vilket blev den om Nils Holgerssons resa genom Sverige. 
 
 
Lite oro kring en deltagare som inte mådde helt ok, men efter att ambulansen tittat till hen kunde dagen fortsätta utan större bekymmer. Efter skrädmjölscrepes och inhandlandet av en Mårbacka-pelargon fortsatte vi till Östra Ämterviks kyrka. Där fick vi en sittande guidning av kyrkan, vi firade mässa och gick ut och tittade på graven där Selma och stora delar av hennes familj är begravd. Lite längre bort även torparen Jan Nilsson som inspirerade Selma till ”kejsaren av Portugallien”.
 
 
Resan fortsatte till Rackstadmuseet...
 
 
... och Klässbols Linneväveri där vi fick en suverän guidning av en man vars farfar, Hjalmar Johansson, startade väveriet. Väveriet ägs och drivs av barnbarn och barnbarnsbarn till Hjalmar och de är dessutom kunglig hovleverantör samt ordnar dukningen till nobelfesterna. Det vävs både för hand och på maskin, numera endast i lin.
 
 
Förutom en mårbackapelargon och en tablettask med Selmas porträtt som jag köpte på Mårbacka, ett cerat på Rackstad, inhandlades här ett par oemotståndliga handukar - himmel och helvete. 
 
 
Fråga mig inte vad jag ska använda dem till...
 
Nu började klockan bli mycket och vi åkte tillbaka till hotellet.
 
Jag sitter ensam längst bak, med god utsikt över bussen, och brer ut mig jättemycket...jag har ju plats!
 
 
Det blev en kvart tillgodo innan middagen. Tio av dessa minuter tillbringade jag med chauffören i bagageutrymmet. Han hade hittat en gammal cykel och en 150 år gammal stock! Cykeln skulle det tas delar från, men stocken var det intressanta! Den kommer bli gitarrer. Förmodligen tre stycken. Fick en spännande inblick i värdet av gamla rostiga cyklar och gitarrbygge som avslutning på dagen.
 
God mat och gott sällskap även ikväll.
 
 
...och jag borde sova för länge sen... Godnatt världen 🌍

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0