Gotland dag 6: Klintehamn

Idag fick vi en sån där lite oväntad dag igen. Efter en fin förmiddag med vännerna i Vamlingbo tuffade vi vidare. Vi skulle förbi drak-Johan och så skulle vi fika med moster.
 
 
Hos drak-Johan köpte vi en ny geting 🐝 till oss och en ny fisk 🐠 till svärmor. Båda har blåst sönder med åren. 

Så fortsatte vi till moster. Vi satt ute och fikade på god paj hon bakat och hon berättade om sitt Gotland. Det slutade med att vi satte oss i husbilen och fick se massor vi inte visste fanns. Vi började med att stanna till vid skeppssättningen i Gannarve, en 3000 år gammal bronsåldersgrav, restaurerad på 50/60-talet då den nära blev bortodlad. 
 
 
Sen fortsatte vi till kastalen och Fröjels kyrka där det även ligger en trojaborg. Troligen byggdes kyrkan på en kultplats för Freja, det var ju inte ovanligt att kyrkor på medeltiden byggdes på kult- och offerplatser. Kastalen och kyrkan byggdes på 1100-talet och bygden hade då ca 300 invånare. 
 
 
Vår resa fortsatte längs Eksta-kusten, längs havet och Karlsöarna. Längs kusten fanns även ett flertal bunkrar från kriget.

Lilla Karlsö
 
 
Vi fortsatte upp mot Övre Fröjel och stannade till vid Veil-staini, Vilstenen, där man brukade ställa ner kistan då man bar sina döda från Övre Fröjel till kyrkan. Det var en bit att gå, kan jag säga, vi uppskattade det till ca 4 km.
 
Sista anhalt blev Klintberget. Vackra vyer från Gotlands högsta berg. Här låg en fornborg på 4-500-talet e.Kr och Klinte kompani hade övningar här för 150 år sedan bland annat. En i högsta grad historisk plats från flera århundraden.
 
 
När vi kom hem bjöd moster på middag. Medan maken tog hundarna pratade vi lite innan vi tog en kvällspromenad ut på piren, bara några minuter efter solnedgången.

Spissnäbben (sillgrisslan) vid Klintehamns hamn
 
Det blåser och blåser. Inatt somnade jag inte förrän klockan var två... lite mysigt var det att ligga och lyssna till vinden. Men inatt hoppas jag på att få sova 🌓
 
Godnatt världen 🌍

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0