Ställplats:Visingsö 🦐

Vid 10-tiden imorse tuffade vi iväg från Vadstena ner mot Gränna. Först stannade vi till vid Klosterdelikatesser och köpte Vadstenakräftor 🦞
 
 
När vi kom till Gränna rastade vi hundar och köpte lite polkagrisar.
 
...dock inte på Franssons denna gång 🍬 
 
Vi åkte ner till hamnen och fortsatte promenera, samt äta glass och köpa lite rökta räkor.
 
 
Det var inte utan att vi svor lite när vi inte fick komma ombord på 13-färjan som vi bokat, de sa att vi bokat 14.10... men inget ont som inte har nåt gott med sig. Killen lyckades boka in oss på 13.30-färjan, och inte gjorde det ett smack att vi fick åka ombord som första bil med panoramautsikt över Visingsö och överfarten. Det var väl värt 30 min väntan!
 
 
Vi började vår sightseeing på ön med att åka norrut. Det finns en fin badstrand där, men det var så fullt av folk att vi vände söderöver och besökte kungaborgen i Näs istället. Den byggdes på 1100-talet medan krigen om kungamakten rasade mellan de Sverkerska och Erikska ätterna. De finns med kvinnohistoriska stafettserien Släkten som jag läser just nu, men där ligger inte fokus på krigen och kungarna utan på kvinnornas villkor. 

 
Slottet finns oxå med i Jan Guillous böcker om Arn. Jag letade info om tempelriddarkorset som fanns inhugget snett ovanför öppningen men hittade ingen. Nyfiken!
 
 
På vägen tillbaka mot hamnen där vi bokat ställplats stannade vi till vid en 4000 år gammal hällkista.
 
 
När vi checkat in oss på ställplatsområdet i Ekskogen ovanför hamnen gick vi promenad igen. Nere i hamnen åt vi smörstekt abborre...
 

... och besökte Brahes d.y 1600-talsresidens - Visingsborgs slott. Det har tjänat som både representations-borg för Brahe den yngre och fängelse några år för kungens ryss-fångar på 1700-talet tills fångarna (troligen) brände ner det.
 

Jajaja, så länge kroppen håller ska jag in och upp i allt 🤓
 
 
Paus vid husbilen ett par timmar och lite Ragnar-tid. Han får inte följa med överallt i år eftersom han inte är vingklippt. Det vore förödande om han blev rädd för nåt och försvann. 
 
 
Sen gick vi ut på kvällspromenad. Först till Brahekyrkan...
 

... sen vek vi ner mot Visingsborgs slott igen.
 

Nu är vi tillbaka i husbilen.., och jag fascinerad av dagens prestation: 28 våningar???
 

Godnatt världen 🌍

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0