Husbilslogg 7: Uppland

Idag blev vårt första stopp Axmarshögen. Ingen semester utan minst en stenhög‼️
 
 
Gravhögen tros vara en stormannagrav från järnåldern och lämningar efter gården bör finnas nånstans i närheten, men ingen verkar ha eftersökt den, inte heller grävt ut denna gravhög. Att gravplundrare varit i farten vet man då det är en djup grop i mitten, men om de hittat nåt vet man inget om. Axmarshögen är Gästriklands enda stora gravhög, men i det intilliggande Hälsingland finns det desto fler. Man tror att här längs Axmarskusten bodde storbönderna, järnålders elit, och Axmarshögen kan inte vara äldre än 600 e. Kr då kustlinjen nådde ända dit. Nu ligger högen väl dold högt uppe på land i tät vegetation med endast en skylt som anvisning att den finns där. Fascinerande hur naturen återtar sin mark... 
 
 
Vi fortsatte vår färd söderut.
 
Husbilssemester
Fälten synes blågröna,
det doftar älggräs
 
Vi stannade på Laxön utanför Älvkarleby och rastade hundarna, åt varsin räkmacka och tittade på en fotoutställning som stod uppställd mellan forsarna.
 
 
Det var tredje gången jag var där och vi kom in från ett annat håll. Att det fanns en andaktsplats vid forsen har tidigare gått mig helt förbi.
 
 
Vilt strömmar forsen
I bruset vilar själen
vid Älvkarleby

Efter ännu en stund i bilen nådde vi Hargshamns camping. Det första vi gjorde var att gå och bada. Termometern stod på 20 grader men det kändes varmare. Hundarna njöt oxå av sina dopp. 


Vågskvalp i vassen
kroppen svalkas i havet
jag njuter livet
 
Ragnar väckte stor uppmärksamhet när vi promenerade genom campingen för att betala ställplatsen och köpa frozen youghurt. Han fullkomligen älskar att bli betittad och fotograferad ‼️ Vi har inte gjort så mycket mer. Vi njuter bara.
 
Vår utsikt ikväll

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0