Husbilslogg 5: Grebbestad

Vilken fantastisk dag! Först en härlig morgonpromenad i Håverud.

(null)

(null)
Kristallklart vatten 💦 

(null)

(null)
U 137 😅

(null)
Dax för avfärd

(null)

Vi for vidare till Vitlycke. Jag hade verkligen velat se loggan för jägarexamen på riktigt, men den fanns inte här heller. Det kan vara så att den inte är helt autentisk…

Det pågick en guidning vid den första och största hällen så vi gick upp till gravrösena. De låg vackert men var inget särskilt om man jämför med Strömsholm och trullhalsarna på Gotland. 

(null) 

(null)

(null)

(null)

Märkvärdigt var dock hällristningarna som var många, och vissa stora!

Bilder i rött

berättar om livet

på bronsåldern


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null) De tre skeppen är ristade med 500 år emellan och finns tryckta på vår 50-lapp! Roddarna är avbildade med åror, lur och vapen.

 
(null)

Jag hade turen att komma tillbaka till den första och största hällen lagom till nästa guidning, dessa visade sig vara gratis! Och så intressant! Ristningarna var från bronsåldern och ristades under ca 1200 år! De knackades in med sten och det vita stendammet som blir när fördjupningen knackas in syns tydligt i över 100 år. Sen 1930-talet används röd färg. Brons är en blandning av koppar och tenn. På bronsåldern reste man långt och mycket för att inhandla dessa metaller för att göra vapen, verktyg och smycken. Cuprum - koppar tros ha gett Cypern dess namn för på Cypern fanns gott om koppar. På bronsåldern hade vi medelhavsklimat, åtminstone södra halvan av Sverige, och det gjorde att vi hade val och sköldpaddor i vattnen runt Bohuslän och mycket sällan minusgrader på vintern. Landet har oxå höjts med ca 17 meter sen dess, så de vita ristningarna, som nu ligger uppe på land, lär ha legat vid vattnet då och ha synts på håll.

(null)
Visst syns valen 🐋 

(null)
Brudparet som på något sätt blir välsignade 

Jag skyndade ner till maken efter visningen för vi skulle vidare, men efter nån km svängde han av vid en skylt och släppte ut mig, efter att ha sett en skylt vid Aspeberget. Där fanns ristningar av bla tjurar som visar på bronsåldersfolkets resande.

(null)

(null)
Bamse och Rambo?

(null)
Tre tjurar uppe i högra hörnet

(null)

(null)

Väl i Grebbestad tog vi en promenad från Sportshopens naturställplatser ner genom hela "stan". Jag hade nog förväntat mig lite mer … skönhet? med tanke på trycket av folk som vill hit.

(null)

(null)
Taube. Han bodde ett par månader i "hönshuset" där han skrev några av sina kända sånger.

(null)

(null)

Aprikosfärgade

Dansande en dödlig dans

Smaragdgrönt vatten


(null)
Maneter! Vackra och smärtsamma 😓 

(null)

Det blev fish ’n mac när vi kom till husbilen. Fiskpanetter med makaroner och romsås! Fish ’n chips var på menyn överallt i Grebbestad🐟🍟 

(null)

Jag är med gott samvete jättetrött ikväll!

(null)

🪨 Godnatt världen 👣





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0