Stora Karlsö dag 1 🐧

NĂ€r jag klev upp imorse var frukosten framdukad. Jag diskade medan kursledaren packade bilen, jag packade om redan igĂ„rkvĂ€ll för att slippa kĂ€nna stress pĂ„ morgonen. Strax före klockan nio kom vi till Klintehamns hamn och övriga kursdeltagare började samlas đŸ•˜ 

(null)

NĂ€r alla var samlade och vi fĂ„tt vĂ„ra biljetter kunde vi gĂ„ ombord för den 30-40 minuter lĂ„nga fĂ€rden över till Stora Karlsö đŸŽŸïž 

(null)
(null)

Obligatoriskt Ă€r att direkt vid landstigning lyssna till tillsynsmannens tal som handlade om naturskyddsomrĂ„dets, dvs hela öns, föreskrifter. Man fĂ„r titta och fota, men inte störa, plocka blommor och sten, Ă€ta bĂ€r eller gĂ„ lĂ€ngs stranden utom i Norderhamnen och Hien.

Vi fick en smörgĂ„s och kaffe, sen gick vi pĂ„ en 2,5 timme och drygt 6 km lĂ„ng guidad tur som började med lite info i museet.

(null)

Stora Karlsö Ă€r det nĂ€st Ă€ldsta naturreservat i vĂ€rlden. Det Ă€ldsta Ă€r Yellowstone. Det finns 25000 hĂ€ckande sillgrisslor pĂ„ Karlsö och paren lĂ€gger ett Ă€gg var. FörĂ€ldrarna hjĂ€lps Ă„t och man vet mycket om olika individer dĂ„ man började ringmĂ€rka redan Ă„r 1930. Man har bla hittat individer pĂ„ nĂ€rmare 50 Ă„r! De kan simma ner pĂ„ nĂ€stan 200 m djup för att fĂ„nga skarpsill som Ă€r deras huvudföda. De lĂ€gger sina Ă€gg direkt pĂ„ klipporna och Ă€ggen Ă€r liksom avlĂ„nga. Varför vet man inte, men en teori Ă€r att de inte rullar ivĂ€g sĂ„ lĂ€tt. De lĂ€gger sina Ă€gg pĂ„ klippor som Ă€r upp till  40 m höga klippor och tre veckor efter att ungarna klĂ€ckts hoppar de ner mot stranden och vattnet nedanför. Endast 1% dör i fallet!


(null)Äggen har olika fĂ€rg och teckning vilket man tror har att göra med att förĂ€ldrarna ska kĂ€nna igen sitt eget Ă€gg pĂ„ de trĂ„nga klipporna


(null)


Tordmulen Ă€r slĂ€kt med sillgrisslorna, hĂ€ckar tillsammans med och pĂ„ samma sĂ€tt. Vi fick veta att tordmule betyder smutsnĂ€sa, för frĂ„n början trodde man att det vita strecket pĂ„ nĂ€bben var bajs och att fĂ„geln bajsade med nĂ€bben 🐧 Det hĂ€ckar Ă€ven ca 1000 ejderpar pĂ„ ön. SĂ„ började den guidade turen.


(null)  
(null)

Hesselby lĂ€de Ă€r en av Gotlands tvĂ„ raukportar. För flera miljoner Ă„r sen var hela Gotland ett korallrev đŸȘž I bĂ„de rauken och raukporten  har mjukare sediment nötts bort av vatten och vind och lĂ€mnat kvar det hĂ„rda korallskelettet. Vi fick veta att porten Ă€r magisk, sĂ„ gĂ„r man igenom den Ă„t rĂ€tt hĂ„ll pĂ„ rĂ€tt dag blir man 10 Ă„r yngre och gĂ„r man igenom den Ă„t fel hĂ„ll pĂ„ fel dag blir man 10 Ă„r Ă€ldre


(null)
Hahahaaaa 😂 Inte 10 Ă„r yngre iallafall đŸ€Ł

(null)
Alvar

(null)
(null)
(null)
Lite olika fĂ€rger pĂ„ St Pers nycklar (orkidĂ©)

(null)
(null)
Adam och Eva (orkidĂ©)

(null)
TvÄblad (orkidé)

(null)
KrutbrĂ€nnare (orkidĂ©)

(null)
Skrabba

(null)
VĂ„radonis

(null)
Ett bronsÄldersröse, Lauphargi pÄ SuderslÀtt

(null)
(null)
(null)
(null)
(null)Sillgrisslor i tusental 🐧 

(null)
(null)
(null)
Fyren 56 m öh. SjÀlva fyren Àr 18 m

(null)
Fyren frĂ„n 1887 Ă€r inbyggd i huset, men nu under en vĂ€lbehövlig renovering som kommer ta ett par Ă„r. FrĂ„n början lös den med fotogen och det krĂ€vdes att fyrvaktaren bodde dĂ€r Ă„ret runt. Idag Ă€r den elektrisk.

(null)
(null)
Ådan Ă€r sĂ„ vĂ€l kamouflerad dĂ€r hon ligger pĂ„ sina Ă€gg helt nĂ€ra trapporna mellan fyren och Hien 

(null)
Plundrat ejderĂ€gg đŸȘș?

(null)

Vi gick tillbaka till hamnen, Norderhamn, och Ät lunch, sen fick jag hjÀlp att dra min packning tillbaka till Hien dÀr jag bor i Strandhuset, en trappa upp med tre andra kvinnor.

(null)
Nordafrikansk linsgryta med matvete och myntayoughurt

Vi fick 1,5 timmes fri tid vilken jag Ă€gnade Ă„t att vila och titta igenom bildskörden 📾 Halv fem trĂ€ffades vi i museet (Norderhamn), körde presentation av oss sjĂ€lva och fick en förelĂ€sning om fĂ„glar pĂ„ Stora Karlsö: Sillgrisslor,  Tordmule, SilvertĂ€rna, Större strandpipare,  Storspov, Ejder, HöksĂ„ngare (tĂ€tting),  Havsörn (ett par),  Skogsduva och ev tofsvipa, rödbena, drillsnĂ€ppa och enkelbeckasin. De tre första och ejder har vi sett gott om idag.

(null)
Rekonstruktion av det utdöda GarfÄgeln som funnits pÄ Stora Karlsö

Efter lektionen var det dags för middag. Jag hade förvalt pasta med ostronskivlingsĂ„s. SĂ„ gott sĂ„.

(null)

Det blev lite prat efter maten, men klockan halv nio bröt vi upp och vandrade tillbaka till logementen i Hien.

(null)
(null)
(null)
(null)

Har duschat och bloggat. Sov gott vĂ€rlden 🌍 




Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0