http://www.dn.se/sthlm/unga-nattvandrar-for-tess-1.900869

Flickmordet i Stureby

Unga nattvandrade för Tess

Publicerat 2009-06-29 16:42


Det har snart gått tre veckor sedan jämnåriga vännen Therese Johansson Rojo dog. I går kväll arrangerade Olivia Sandström och Therese Linder en nattvandring för unga och vuxna för att hedra hennes minne.

Skriv ut Tipsa    Textstorlek

Ett åttiotal personer samlades i den ljumma sommarkvällen nedanför hoppbacken vid Sockenplan i Enskede i Stockholm. Platsen har kommit att bli ett slags minneslund för Therese Johansson Rojo som dödades natten till den 7 juni av en jännårig pojke - på grund av en komplicerad kärleksrelation.

Högen med blommor har hunnit torka och vissna, bilderna har delvis bleknat. Att arrangera nattvandringen var ett viktigt steg för Olivia Sandström, 16, och Therese Linder, 15.

Syftet var att sätta fokus på det våld som de uppfattar har blivit vanligare bland unga.

- Det är säkert ett sätt för oss att själva hantera den sorg vi känner, men det handlar också om ett genuint engagemang. Det är verkligen dags att sätta ner foten, säger Therese Linder, barndomskamrat till "Tess".

Vuxna i orange jackor, ungdomar i svarta munkjackor, alla med texten nattvandring.nu på ryggen. Det är ett nätverk för nattvandrare över hela landet som snabbt fixade fram tröjor till kvällen.

Även medlemmar i Föreningen Stoppa gatuvåldet var på plats. Föreningen startades efter dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani i oktober 2007. Anton Abeles upprop på Facebook engagerade över 120 000 människor och hans pappa var med på nattvandringen i går.

-Vi har ett gemensamt ansvar som vuxna. Det går inte bara att säga att "det här är inte mina barn". Vi måste lära ungdomar livskunskap, att kunna skilja på rätt och fel, säger Gunnar Abele.

Bara fågelsången hördes under minuten när alla tystnade för att hedra Therese, en person som många på platsen inte kände men vars öde alla känner sorg över.

- Vi vill hedra Therese. Vi brukar ofta komma hit och prata om minnen. Det var en chock det som hände, säger Mathias Gimhag, 16.

Efter den tysta minuten sjöng 21-åriga Alexandra Eisenstein "Ovan regnbågen". Sedan delade folksamlingen upp sig i fyra grupper och gick åt olika håll.

Vännerna Therese och Olivia tycker att samhället i allmänhet och skolan i synnerhet tar för lite ansvar, man ser till och med mellan fingrarna på skolgårdarna, hot och våld ses som "mobbning" och kanske inte ens polisanmäls.

- De goda krafterna borde visa tydligare var gränserna går för vad som är okej och inte. Det är de här frågorna vi vill prata om när vi nu går ut och vandrar, säger Therese Linder.

Förhoppningen är att det blir en fortsättning i höst.

- Och vi glömmer aldrig Tess, aldrig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0