http://www.metro.se/2009/06/25/6385/vi-vill-visa-att-vi-inte-har-glomt-te/

Uppdaterad 2009-06-25 15:01 Skriv ut Skicka   Therese Linder, 15, och Olivia Sandström, 16, är trötta på allt våld. - Vi ska mejla och kontakta våra och Tess vänner, starta en Facebookgrupp, kontakta medierna och bloggerskan Dollyblond. Sedan får vi se, vi har inte tänkt så långsiktigt än. Ungdomsnattvandrarna kommer att utgå från Therese Johansson Rojos minnesplats i Enskede. Therese Linder, 15, och Olivia Sandström, 16, är trötta på allt våld. - Vi ska mejla och kontakta våra och Tess vänner, starta en Facebookgrupp, kontakta medierna och bloggerskan Dollyblond. Sedan får vi se, vi har inte tänkt så långsiktigt än. Ungdomsnattvandrarna kommer att utgå från Therese Johansson Rojos minnesplats i Enskede. Foto: Lotta Imberg    

"Vi vill visa att vi inte glömt Tess"

Therese och Olivia ordnar ungdomsnattvandringar mot våldet

Relaterat Första rapporten om mordet på Therese klar
 

Snart tre veckor har passerat sedan en ung pojke med meningslöst våld tog femtonåriga Therese Johansson Rojos liv. Nu börjar hennes vänner att kraftsamla för att visa sin avsky mot våldet.

Therese Linder, 15, och Olivia Sandström, 16, vill att de själva, ungdomarna, ska visa att de också kan ta ansvar. Med utgångspunkt i det planerar de att dra ihop en ungdomsnattvandring på måndag den 29 juni.
- Jag läste om någon politiker som yttrade att de vuxna måste ta mer ansvar och tänkte att varför ska inte ungdomarna hjälpa? Det handlar ju om oss, säger Therese Linder.

I vanliga fall är det 18-årsgräns på att få vara med och nattvandra, och det är därför de vill göra en egen vandring. De hoppas få stöd av de vuxna nattvandrarna, men har annars beredskap med andra frivilliga vuxna och föräldrar.
- Vi vill visa att vi bryr oss och att vi inte glömt Tess, det som hände måste betyda något, säger

Olivia Sandström men tillägger att det inte bara handlar om henne utan ungdomsvåldet i stort ˆ också det som hände Riccardo.
- Anton Abele [som bland annat arrangerade en manifestation till minne av Riccardo, reds anm] är en stor förebild och vi hoppas att många kommer så att vi kan utveckla det här och kanske ta kontakt om samarbete, säger Therese Linder.

Maria Edlund är psykoterapeut och verksamhetschef för Krica/UngaVuxna och säger att det är en del av bearbetningen i sorgeprocessen för ungdomar att engagera sig.
- En sådan här händelse blir väldigt stark och jag tror att de längtar efter att visa att de bryr sig och tar ansvar.

Hon menar att de unga i dag också är ganska mycket individualister och att de därmed kan sakna att göra något tillsammans.
- Det är något väldigt vackert och fint över det här att vilja visa att det här vill vi, det här tycker vi. Man har en stark värdegrund och får en gruppkänsla i det, säger hon.

Ett engagemang efter en svår händelse är också ett sätt att inte fastna i en tyngande skuld.
- Ungdomarna känner att ‰åtminstone det här kan jag göra‰, säger Maria Edlund.
Ungdomsnattvandrarna kommer att utgå från Therese Johansson Rojos minnesplats i Enskede klockan sju på kvällen, och den som vill vara med kan kontakta Therese Linder och Olivia Sandström på frivilligaungdomar@live.se för att anmäla sig.
- Det är en stor mardröm det som hänt och vi vill inte att man glömmer det, säger flickorna.

Den som vill vara med kan kontakta Therese Linder och Olivia Sandström på frivilligaungdomar@live.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0