http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6017627.ab

I dag meddelades påföljden för mordet på Therese, 15

Therese Johansson Rojo, 15, hittades strypt efter en fest.

I dag meddelade tingsrätten påföljden för den 16-årige pojken och hans flickvän som dömts för hennes mord.

Flickan föll i gråt när hon fick veta att de båda döms till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Efter drygt en månads uppehåll avslutades i dag rättegången i Södertörns tingsrätt.

Alldeles nyss meddelade rätten vilken påföljd de båda ungdomarna får – ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Tingsrätten tycker att de båda varit lika delaktiga i Therese död.

Varken den 16-årige pojken eller den jämngamla flickvännen lider av en psykisk störning och skulle därför kunnat få maxstraffet för brotten – fyra års sluten ungdomsvård – vilket åklagaren hoppades på.

Men påföljden blev betydligt lägre.

Vid bedömningen av vilket straff ungdomarna ska ha har domstolen tagit hänsyn till olika förmildrande omständigheter. När det gäller pojken anses hans bristande omdöme och flickvännens starka inflytande ha bidragit, rapporterar TT. 

Inte psykiskt sjuka
I september dömdes de två ungdomarna för mordet på Therese Johansson Rojo. Den 16-årige pojken för mord och hans 16-åriga flickvän för anstiftan till mord.

Men tingsrätten meddelade inte påföljden då, utan ville vänta tills de två ungdomarna genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visade att varken pojken eller flickan var under påverkan av en allvarlig psykisk störning när de begick gärningarna. Och de lider inte av en psykisk störning i dag heller.

Svartsjuka bakom
Therese Johansson Rojo mördades den 6 juni i år av den 16-årige pojken. Han slog henne i huvudet med en gren och tog sedan strypgrepp.

Enligt pojkvännen var det hans flickvän som uppmanade honom att begå mordet eftersom hon var svartsjuk på Rojo.

Efter dådet ringde 16-åringen till sin flickvän och meddelade: ”Jag har gjort det”.

Pojken erkände snart mordet men hans flickvän anser sig inte vara skyldig.

”Det var bara ett spel, jag trodde aldrig han skulle göra det”, har hon sagt till polisen

Detta har hänt:

  Valborg 2009. Therese Johansson Rojo får en hastig kyss av den 16-årige pojken på en fest. De kommer överens om att inte berätta för någon eftersom pojken har en flickvän.

Men Therese har dåligt samvete och öppnar sig för några vänner. Snart börjar ryktena gå på skolan.

  Två veckor senare har de nått pojkens jämnåriga flickvän. Hon blir rasande och skallar pojken så att blodet sprutar. Därefter säger hon att hon inte vill se honom igen.

  Pojken försöker desperat att få tillbaka sin flickvän. Han förklarar att han är beredd att göra vad som helst – till och med döda för hennes skull.

  Flickvännen tar honom på orden. I en lång rad sms kräver hon att han ska mörda Therese. Pojken försöker att dra sig ur, men dras djupare in i mordplanerna. Vid ett tillfälle försöker han få henne med in i skogen för att ”leta efter en vodkaflaska.” Mordet ska ske då, men Therese kommer undan tack vare att hon ska med en buss.

  Kvällen den sjätte juni träffas en stor grupp ungdomar i ett skogsparti i Stureby. 16-åringen är där, liksom Therese. Han går tillsammans med henne in i skogen för att prata. När hon sitter på marken tar han upp en gren och slår henne i huvudet. Hon får ont och frågar vad han håller på med. Det är då han kastar sig över henne och tar stryptag.

  Den 15-åriga flickans liv går inte att rädda.

  Bara timmar senare hämtas båda 16-åringarna in till förhör. Ett dygn senare bekänner pojken att han är skyldig. Han misstänks för mord. Flickvännen misstänks för anstiftan till mord, men nekar till brott.


Kommentarer
Postat av: Ia

Ja...vad säger man? Jag är så kluven i detta så jag har inte nåt att säga egentligen. Men det sänder lite märkliga signaler.....och det är en konstig klump i min mage.

Visserligen så är jag iten den som tror att straff löser allt och naturligtvis återuppstår inte flickan oavsett vilket straff det än blir...men dock är det oerhört brott de båda har begått!

Man skulle vilja hoppas att de skulle få vård under deras tid inom ungdomsvården...men jag gissar att den inte blivit ett dugg bättre sen jag jobbade inom den....

2009-10-26 @ 17:18:16
URL: http://kajsalisa.blogg.se/
Postat av: Gunilla

Jag är oxå väldigt kluven, fast av andra orsaker kanske... Om de inte får ett ordentligt straff enligt lagen är jag rädd att det finns ungdomar som utmäter ett eget straff... Kanske blåser det över på 1,5 år och kanske inte. Men lite undrar man vad ett ungt liv är värt och vad straffet sänder för signaler. Vad krävs för max-straffet liskom? Tänker gör man ju... Även kring ungdoms"vården"...

2009-10-26 @ 22:40:20
URL: http://guggelutt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0