Saffran-macarons

 
Ca 30 kakor
 
Kakorna:
125 gr skållad, skalad sötmandel
4 dl florsocker
1 pkt saffran (0,5gr)
1 1/4 dl äggvita, 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
2 krm gul hushållsfärg
 
Smörkräm:
100gr rumsvarmt smör
1 tsk saft av apelsin
1 1/2 dkl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
finrivet skal av 1 apelsin
2 krm gul hushållsfärg
 
Kakorna:
Mixa mandeln fint i en mixer.
Blanda florsocker, mandel och saffran.
 
Vispa äggvitorna med elvisp.
Tillsätt strösocker och vispa till en fast marängsmet, ca 2 minuter.
Tillsätt hushållsfärg och vipsa lite till så färgen blir jäm.
 
Blanda ihop med de torra ingredienserna till en jämn smet.
 
Spritsa/klicka ut kakorna till ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila 30 minuter (så spricker de inte i ugnen).
Sätt ugnen på 125 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minurwe.
Lår kakorna kallna.
 
Smörkräm:
Lägg smöret i en bunke och blanda ner apelsinsaft, florsocker och vaniljsocker.
Vispa med elvisp till blandningen är ljus och porös.
Vispa ner äggula, apelsinskal och hushållsfärg.
 
Bred en klick smörkräm på hälften av kakorna och täck med den andra hälften så de ser ut som små gula hamburgare.
 
Förvara i kylskåp.
 
Jag tyckte de var jättegoda. Om nån har tips på hallon-, choklad- eller annan smaksättning tar jag gärna emot det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0