EMIT och gudaväsen

En lång dag idag. Har tidigare gjort några EFIT (Ett Foto I Timmen), men det går ju inte när man jobbar som jag gör. Men ett EMIT (En Mening I Timmen) kan man göra utan att röja konfidentiella saker.
 
 
07.00 - Står i duschen
08.00 - Ute med hunden och ger mig sen av med honom till dagis
09.00 - Väntar på försenad besökare i Hagsätra efter att ha hämtat diverse blanketter i Högdalen.
10.00 - Besöket är ff kvar
11.00 - Administration
12.00 - Ut och köpa lunch, lägga på brev, lämna in en trasig sko
13.00 - Caféet öppnar efter att jag lunchat i sällskap med tidigkommen gäst och frivillig
14.00 - Andakt
15.00 - Caféföreläsning om sekter i full gång
16.00 - Caféet stänger, pratar en stund med föreläsaren och de frivilliga, sorterar papper och plockar iordning
17.00 - Hämtar den lagade skon, hämtar Bamse, åker förbi McDonalds, promenad med Bamse, slänger i mig maten
18.00 - Möte med Rågsveds Samhällsförening
19.00 - Mötet är snart slut
20.00 - Såsar i soffan, messar med KRIS och en i samhällsföreningen, pratar med en av döttrarna innan jag styr kosan mot datorn
21.00 - Blogg innan sista hundpromenaden
22.00 - Planerar jag att ligga i sängen!
 
En inte alltför ovanlig dag numera. Men jag har ändå energi kvar att fundera. Jag säckade ju ihop ordentligt för några veckor sedan efter tråk på jobbet. Nu börjar jag så sakteliga kunna lägga saker och ting där de hör hemma. En jobbig men nyttig process. Igår skrev jag om alla dessa härliga djur efter att ha suttit på akuten med Bamse igen. Det blev en ganska lång väntan eftersom Bamses ärende inte var akut. Han har inte velat gå på några dagar och jag var så orolig över att leverinflammationen var på väg att blossa upp... men de hittade tack och lov inget annat än eksem under trampdynorna. Det har antagligen gjort ont att gå på dem på de grusiga gångvägarna. Men medan jag satt där på akuten hann jag se många människor och djur komma och gå... och fundera över människans förhållande till djur.
 
 
Djur finns ju överallt i människans historia, som bruksdjur, som föda, som sällskap, till jakt och som väktare.
 
Det jag hört om chihuahuan är att den vaktade tempel i Mexico. De behövde vara små för att komma in i skrymslena där och ekot från deras skall fick dem att låta stora. Det kan vara förklaringen till att de är så skälliga, det var ju det de avlades fram till om detta stämmer.
 
I Bibeln har vi t.ex offerdjuren och i Höga Visan beskrivs skönhet ofta med djurmotiv... tillexempel "ditt hår är som en flock getter som strömmar utför Gileads berg", "din barm är lik ett killingpar"... så vi ska nog inte ta det som en förolämpning om nån säger att en ser ut som en gris... eller har tänder som en häst... det kan vara en komplimang! Och vi får inte glömma att Jesus till påsken red in i Jerusalem på arbetsdjuret åsnan.
 
                                    
 
Våra egna gamla asar hade oxå djur. Tors vagn drogs av bockar över himlavalvet, Oden hade sina korpar Hugin (ung. tanken) och Munin (ung. förnuft). Särimner - grisen som åts upp varje kväll men glatt kom skuttandes varje morgon därpå... och så Yggdrasil, världsträdet med alla sina djur. Ormen vid dess rot, örnen i dess topp, ekorren som sprang däremellan och så hjortarna mm.
 
                
 
Kelterna hade både gudar och gudinnor. Gudinnorna finner jag mer intressanta än gudarna, de var så jämställda männen även om de hade olika uppgifter. Störst var antagligen Epona - hästgudinnan. Hon tillbads av krigare och andra som använde hästen, i strid och försvar. Hästen var oxå ett värdefullt bruksdjur. Men Epona var ingen manslik gudinna, hon satt i damsadel och bar oxå fertilitetsattribut... samtidigt som hon oxå förknippades med döden. Nehelennia var en gudinna med hunden som attribut. Hunden förknippas oxå med död men Nehellenia avbildas oxå med barn, fruktkorgar och andra fertitlitetsattribut. Ormgudinnor fanns oxå. Det som är gemensamt för alla dessa olika gudinnor, men i många fall även gudar, är att de har djur som sällskap på något sätt. Djuren förmedlar helande, beskydd, död och liv. Intressant, eller hur!
 
                  
 
Nej, nu ska jag ta ut min egen lilla vovve... och krypa i koj!

Kommentarer
Postat av: Snurran

Kul idé med en mening i timmen :-) och tack för lektionen, lärde mig en hel del nytt faktiskt :-)

Svar: Det finns så mycket intressant här i livet. Man får prioritera helt enkel :)
Guggelutt

2013-05-03 @ 19:32:27
URL: http://blogg.passagen.se/filijokus/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0