Jesus, en Superstar!

Den natt då han blev förrådd, tog han ett bröd, tackade, bröt det och gav åt lärjungarna och sade: "Tag och ät. Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta till min åminnelse. "Likaså tog han kalken, tackade och gav åt lärjungarna och sade: "Drick av den alla. Denna kalk är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för många, till syndernas förlåtelse. Så ofta ni dricker av den, gör det till min åminnelse." Din död förkunnar vi, Herre,din uppståndelse bekänner vi till dess du kommer åter i härlighet.
 
Mm, det var inatt för snart 2000 år sen som Jesus instiftade nattvarden med dessa ord. Det var på skärtorsdagen som han delade bröd och vin i sin sista måltid med lärjungarna, därefter tillbringade han natten i Getsemane där han blev förrådd av Judas och tillfångatagen. Oavsett om man tror på att Jesus var Guds son eller inte, så är forskare och historiker ändå rätt överens om att Jesus funnits som person. Det finns noteringar om att en man som kan vara Jesus har dömts till döden. Evangelierna är skrivna av lärjungarna Matteus, Markus, Lukas och Johannes och dessa beskriver Jesus liv och det han gjorde, framför allt under de tre sista åren av sitt liv. Man tolkar det som att Jesus kom från en hyfsat välbärgad familj eftersom han kunde läsa och skriva, samt studerat Torah. Judarnas Torah är grunden till vårt Gamla Testamente. Jesus var inte ensam om att gå runt och profetera på den här tiden, men det han sa och gjorde drog folkmassorna till på honom. Folket trodde att han var Messias, den smorde, som skulle befria dem från ockupationsmakten... Judarnas Stora Rådet fruktade den makt han besatt och därför ville de göra sig av med honom. De fick folket med sig då han vägrade ta strid, folket kände sig lurade och rasade... därför dödades han. Uppdraget var större än att rädda landet från ockupationen. Han gav sitt liv för oss. När vi går till nattvarden sjunger vi "O Guds lamm, du som tar bort världens synd, förbarma dig, ge oss din frid". Lammet var ett vanligt offerdjur. Guds lamm är Jesus. Att hängas på ett kors var ett romerskt dödsstraff och det är ett grymt sätt att dö. Man kvävs långsamt när man hänger i sina armar på det sättet. Riten är viktigt i alla religioner för den ger samhörighet. Att gå till nattvarden är en kristen rit där vi får ta del av Jesus. Att äta Kristi kropp och dricka hans blod kanske är lite groteskt i sin bildliga form, men det är en symbolhandling för att visa att vi alla hör ihop, vi är en enda mänsklighet.
 
Brödet som vi bryter, är en delaktighet av Kristi kropp. Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd!
 
Jag har tillbringat denna kväll med att gå på Jesus Christ med en kompis från min konfirmation. Jag älskar musiken. Jag har haft förmånen att sjunga hela denna musikal i kör när jag gick i grundskolan i Adolf Fredrik och det är ett av mina starkaste minnen från skolan. Att se den uppföras av Ola Salo m fl var starkt.  Och där jag står i livet just nu så greps jag extra hårt av det komplexa i Judas svek och mobbens ursinne... det är aldrig så enkelt som det kan verka på ytan.
 
 
Men nu ska jag ta min tillfrisknade hund under armen och krypa ner i sängen. Just nu finns inget underbarare än att känna värmen från hans lilla kropp mot fötterna i fotändan. Tack gode Gud att han finns kvar hos mig!
 
 
Tack Kristin för en superhärlig kväll!

Kommentarer
Postat av: NettAnn

Vilken absolut bedårande bild av din vovsing som ser ut vara helt borta i drömmarnas land!Glad PÅsk!kram

Svar: Jag älskar hans avslappnade sovstilar. Han är bäst! Glad Påsk, vännen!
Guggelutt

2013-03-29 @ 05:26:16
Postat av: Kristin

Tack själv, det gör jag gärna om även om det inte blir Jesus Christ. Kanske jag får höra dig ta tonerna igen. Kram

Svar: Ja, nog kryper lusten att sjunga tillbaka... frågan är om jag fortfarande kan :(
Guggelutt

2013-03-29 @ 22:45:59
Postat av: Kristin

Det klart att du kan :-)

Svar: Tack för att du tror på mig <3
Guggelutt

2013-03-31 @ 22:27:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0