Äntligen måndag!

Dagen började väl inte helt bra, men fortsättningen blev jättebra. Sen till jobbet efter att ha suttit i kö pga brinnande lastbil. Hoppas att det gick bra för de inblandade, jag har inte hört nåt mer än att köerna berodde på det.
 
Först möte med chefen, lite schematekniska grejor samt om jag kunde stanna lite längre än vi kommit överens om. Det är inga problem såvitt jag kan se.
 
Sen har ju jag anmält mig till montergruppen som jag skrev för ett par veckor sen. Vi har en monter utanför Klockargården där man kan illustera olika evenemang och aktuella kampanjer. Vi har jobbat med en "utställning" inför allhelgona som heter "Ljus i mörkret" och jag tycker vi lyckades så himla bra!
 

Ljusen ser så många fler ut i speglarna vi satt på snedden. Synd att inte bilderna kan ge djupet (och då pratar jag flera dimensioner) på utställningen.
 
Jag slängde i min nudlar och sen for jag och en kollega iväg med Kyrkgruppen. En gång i månaden åker vi iväg kommunalt med ett gäng kyrkintresserade människor. Förra gången var det Gustav Vasa som fick besök, idag var vi i Engelbrekt. Det är verkligen en ynnest att få ta del av denna kyrko- och omvärldshistoria. Idag fick vi lära oss att de lägsta prostituerade kallades lärkor och att Lärkstaden fått sitt namn efter dessa kvinnor som bodde här tillsammans med alla andra fattiga samt kriminella. Det var alltså en kåkstad som byggdes upp här under inflyttningen till Stockholm, stadsdelen kallades även Sibirien. Här låg också det första kvinnofängelset. Men 1914 stod Engelbrekt klart på klippan där tidigare Starken (en kvarn) låg. Jag ska inte fördjupa mig så mycket i historian utan den kan du läsa om på länken till Wikipedia, jag tycker det står ungefär samma saker där med undantag för att vår guide sa att taket var 33 meter högt och när de byggdes var det Europas högsta. Jag är ju egentligen mer intresserad av detaljerna än av helheten... det syns kanske på bilderna som kommer här:
 
Tornet är f.n under reparation
 
På många sätt en fascinerande kyrka, planerad ända in i minsta detalj. Allt från hur den växer ur klippan till hur den växer inne i berget.
 
Orgeln på orgelläktaren och moln som bär våra böner till Gud ovanför den ett torn... jag tror just detta var ett torn i Sodom... det fanns fler torn avbildade, bland annat Babels torn.
 
Här ser vi en målning, kanske den enda i sitt slag där Adam och Eva är helt nakna utan fikonlöven. Den visar både hur Eva lockas att ta frukten och till höger i bild hur de drivs ut ur Paradiset. Relieferna inunder visar Jesu liv. I den längst till vänster är krubban och Jesu födelse och den bredvid visar kvällen i Getsemane. Synd att det syns så dåligt...
 
De vävda gobelängerna framme vid altaret ser ut som bokryggar i en bokhylla på håll. Tittar man noga ser man att det står olika saker på dem. Här står " I begynnelsen var ordet..." vilket är hämtat ur Skapelseberättelsen.
 
På dessa säregna ljusstakar läser vi Välsignelsen: " Herren välsigne eder och bevare eder..."
 
Oblatask och paté med små vita lamm-figurer. Jesus är världens lamm, offerlammet. En spännande liten detalj på nattvardskärlen.
 
Dessa  fantastiska silvertallrikar (eller var det tenn??) hade tidigare varit altarutsmyckning. Jag lyssnade inte så noga att jag kom ihåg vad han sa om dem, varför de flyttats bakom altaret eller vad de föreställde. Jesus i förgrunden ja, men var det himmelsfärden? En spännande detalj uppfattade jag dock:
 
Hak-korset! Kyrkan byggdes under en nationalromantisk period och grunden till att man tar med det i kyrk-utsmyckningen är intressant att tänka kring. Hursomhelst så kan vi väl i alla fall säga att hak-korset inte på något sätt var så laddat på 1920-talet som det blev ett par årtionden senare.
 
Taket över predikstolen hade, liksom allt annat i kyrkan, sina egna intressanta detaljer. Nåt nytt jag fick lära mig var att Guds Öga brukar finnas på något undanskymt ställe, aldrig dolt men undanskymt. I Engelbrekt finns det i taket ovanför predikstolen. Hädanefter kommer jag leta Guds Öga i varenda kyrka jag går in i!
 
Efter besöket i kyrkan gick vi på Lindquists konditori och sen åkte vi hem på egen hand. Några ville göra stan, några ville ta T-banan men jag och kollegan gick till Karlberg där vi tog pendeltåget åt varsitt håll. Jag hämtade bilen på jobbet och Bamse på dagis, sen åkte jag hem och stuvade blomkål och stekte fläsk till Janne och mig, Tosca-wienerbröd från Lindquists till efterrätt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0