Kockamoj mm

Ja, tiden går fort måste jag få säga! Igår sov jag en halvtimme längre och tog mig sen upp till Storstan och jobbet vilket denna torsdag innebar en del telefonstamtal, besök och samtal, Torsdagsträff och Stilla Mässa på kvällen så det blev en lång dag... men det gör ingenting. Dels tycker jag att arbetsuppgifterna är väldigt roliga. På Torsdagsträffen börjar jag lära känna lite folk, underhållningen bestod av en trubadur som inte bara spelade utan berättade om historiska händelser... bland annat fick vi lära oss vad "kockamoj" är och sjunga däcksvisor. Kockamoj (stavningen kan mycket väl vara åt pipsvängen) kallades skeppskockens hjälpreda/or som oftast inte var mer än 11-12 år och däcksvisorna var det viktigt att de sjöngs i takt för det gjorde att däcksmanskapet hissade segel i takt eller drog upp ankare som med kätting vägde hundratals kilon.
Vi fick lära oss en däcksvisa om kockamojen som kniper... och det betydde helt enkelt att skeppskockens hjälpreda smet från arbete. Om jag förstod det rätt så har det funnits en gata som kallades knipargränd i Gamla Stan... och det skulle varit en sån lämplig gränd som kockamojerna kunde rusa in i när befälet kom och ville sätta dem i arbete... men jag kan minnas fel också. Jag bara älskar historia som förmedlas på detta livfulla sätt och jag är inte ensam om det. De äldre i publiken får minnas svunnen tid och samtidigt lära sig nytt. Träffarna är mycket välbesökta.
 
 
Bamse hämtade jag vid femtiden, han fick äta med mig i personalrummet och sen ligga i sin bil-bur på mitt rum under mässan, det är andra gången vi löser det så och det går jättebra. Han fick fläskfilé i köket förra gången så han var ivrig att komma dit ... och givetvis fick han fläskfilé igår också. Sen verkar han tycka det är skönt att krypa in i buren för han har inte gett några ljud ifrån sig, det har jag kollat av med personal som jobbat kvar i korridoren.
 
 
När vi kom hem fick Bamse glädjefnatt. Janne hade kommit hem och kom ut på altanen för att möta oss... och jag lovar ... Bamses tassar rörde inte marken när han fullkomligt flög över gräsmattan och upp till "pappa". När han blir så där överlycklig har jag svårt att hålla tillbaka tårarna, han gråter och låter, far runt och hans lilla kropp har inga fysiska begränsningar när han flyger, hoppar, ålar sig, viftar ... Jag har rätt mycket fysiska begränsningar, men jag delar ändå Bamses glädje över att ha gubben hemma igen. Han har haft en jätteskön vecka på Lesbos, på andra sidan ön mot där vi var i maj/juni. Han tänkte först inte åka eftersom jag inte ville vara ledig, men jag uppmanade honom till att åka själv. Han har slitit hårt på både jobbet och med bodarna under sommaren så han behövde en vecka i ryggläge vid en pool.
 
                                                                                                 
Han hade köpt rosor till mig <3
 
Imorse ringde väckarklockan halv 8, då var Janne redan på jobbet. Jag hade tid hos healern halv 10 och behövde klara av morgonsysslorna inkl hundpromenad dessförinnan. Därefter blev det Arbetsförmedlingen, dels har någon kommit på att jag behöver visa upp intyg på att a-kassan tillåter att jag pluggar halvtid under arbetssökandet, och det intyget låg långt ner i lådan. Jag har redan visat det en gång i vintras, men det hade väl fallit bort ur deras journaler. Sen måste jag fortsätta söka jobb och göra upp handlingsplan för tre månader i taget eftersom jag bara har ett vik på 75%. Det gäller verkligen att hålla tungan i rätt mun i alla dessa tungrodda byråkratiska system och att kommunicera på rätt språk. Nu gäller inte längre att jag söker heltidsjobb på 50% eftersom jag pluggar 50% vilket var inskrivet hos AF sen i januari, pluggandet ses som en fritidssyssla. Nånstans har det brustit i kommunikationen eftersom olika handläggare tolkar regelverket olika, men strunt samma, det enda som hänt mig är att de inte skickat hem matchningar, aktivitetsrapporterna har blivit godkända och det betyder att jag skött mina åligganden för att få erhålla A-kassa. Och det känns rätt skönt att ingen krävt av mig att jag ska förstå det Arbetsförmedlingens egna handläggare inte fattat. För säkerhets ringde jag upp min handläggare (som jag aldrig träffat) för att försäkra mig om att det var rätt, först blev hon väldigt osäker men sen bestämde hon sig för att så måste det vara. Jag söker heltidsjobb på heltid, jag söker alltså inte heltidsjobb på halvtid... fast just nu ska jag söka heltidsjobb på kvartstid eftersom jag jobbar 75%! Men jag fattar inte varför i hela friden jag ska behöva ange att jag pluggar när ingen ersättning utgår för det och det räknas som min fritid? Det är ju som att behöva få beviljat av A-kassan att sjunga i kör, träna eller måla ikoner på fritiden då, eller?
 
                                 
           
 
I centrum passade jag på att köpa födelsedagspresent till Ängla som fyller sju snart och ska ha kalas imorgon. For vidare till Solberga där jag handlade förnödenheter till oss och till grannen som ligger sjuk. Nu har jag gjort lunch inkl. lunchlådor som ska räcka över helgen. Räkorna ligger på tining till kvällen, vinet i kylen och snart ska ostarna plockas fram för att bli rumstempererade.
 
 
...oj,  jag höll på att glömma: för er som spricker av nyfikenhet och vill veta hur det gått med musen. Tyvärr, musen tog inte osten heller. Nån mer musfälla kommer inte sättas fram över helgen, jag börjar tro att det var en engångsföreteelse pga stormen, men nu har vi en snäll-fälla för framtida behov.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0