Skokloster

Idag har jag jobbat hemma. Förmiddagen bjöd på ett antal samtal, tillräckligt många för att jag inte skulle hinna renskriva torsdagens intervju. På eftermiddagen tog jag nån sorts halvledigt och åkte ut till Skokloster för att umgås ett par timmar med Linnéa, min högravida nästäldsta dotter. Jag fortsatte svara i telefonen och mailen har jag svarat på nu ikväll, så samvetet är gott.
 
Vi började med en sen lunch på Macken. Linnéa stackaren var superhungrig medan jag stått mig gott på omeletten (sparris, lök, champinjoner, paprika) jag gjort på morgonen... men Linnéa hade rekommenderat pizzan så jag slog till på en Wrangel pizza (salami, lök, jalapeños och så råkade de smeta på pesto vilket jag inte hade ett dugg emot) trots att jag inte var särskilt hungrig... men den var så god att den gick i utan problem!
Sen tog vi en lugn promenad i området..... Linnéa har lite jobbigt med foglossning, men jösses så tapper hon är!
Slottet från ena sidan...
... och från sjösidan

Vi blev inte helt kloka på var själva klostret låg, men slottet och kyrkan kunde man inte missta sig på.
Efter en fika på Macken åkte vi till Flasta kyrkoruin som låg alldeles intill Skokloster.
Päronbiskvin var jättegod. Citronbiskvin ännu godare!            Mormorsmys
Inspirerad av all historia stannade jag till vid en runsten som stod vid precis invid vägen på väg hem.
All denna spännande och fascinerande historia vi har runt om oss, alldeles gratis! Det finns runstenar med det kristna korset (de flesta har det) och runstenar utan det. Bara det säger ju en del om meningsskiljaktigheterna om den Vite Krist för över tusen år sen!
 
Jag fortsatte vägen hem över Varpsund och där stannade jag till igen. Runstenen som är rest i sundet har lockat mig sen Linnéa flyttade till Skokloster och jag såg den första gången, men nu åkte jag för första gången förbi i dagsljus.
 
 
När jag åkte till Linnéa såg jag att i Övergran finns Fridegårds-muséet och då kom ungdomen över mig. Jag älskade triologin om Holme (jag var tokig indianer och vikingar) och nu tänker jag läsa om den, det är nästan 40 år sen jag läste den och om jag inte hittar den i gömmorna i Ugglebo köper jag den! Sen tänker jag ta med Linnéa och Ängla (som är historieintresserad) och kolla om det finns fler barn/barnbarn som är intresserade av historia för att besöka muséet. Jösses vad mycket roligt det finns i det absoluta närområdet!
 
Jag hann bara komma hem så ringde Janne. Han hade spenderat kvällen på Jens jobb och nu har något kullager rasat i bak på hans bil. Jag bokade tågbiljett åt honom så han kom hem och hämtade sen honom från tåget. Fixade räkmackor till middag. Synd att jag inte fotade hans som blev så stor att den fick ligga på ett serveringsfat, jag gjorde en som knappt var hälften så stor, mätt efter Wrangel...  och  nu är han och bastar hos bonden i deras röda husvagnsbastu... jag ska spola på pinnar till morgondagens knyppelstuga i Eskilstuna. Rapport om det följer.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0